w-island 22.02.13, 08:12 A potem poszli w miasto-po piękne, młode polskie dziewczyny:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ras oddziały gwardyjskie (raczej) nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 09:38 To idące za nimi oddziały tyłowe "zaliczały" więcej przestępstw zwłaszcza na terenach, które uważali za niemieckie (było niepisane przyzwolenie na odpowiednie potraktowanie Niemców). Stąd Poznań nie doznał większych przykrości (jak np. Prusy czy Śląsk). Z resztą zjawisko o różnym stopniu nasilenia podczas wojny zachodzi wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 22.02.13, 11:47 Potem jeden oswobodziciel zaopiekował się zegarkiem mojego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 22.02.13, 16:36 drmuras napisał: > Potem jeden oswobodziciel zaopiekował się zegarkiem mojego dziadka. A srebrnym, przedwojennym zegarkiem mojego dziadka "zaopiekował się" niedawno potomek naszej młodej demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alis321 Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 00:58 A kiedy mój pradziadek w I wojnie światowej dostał się do niewoli francuskiej, to pierwsze, co Francuzi mu zabrali - to tez był zegarek. A poza tym: zegarek nie był wart choćby likwidacji napisów NUR FUER DEUTSCHE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni jakieś dowody? IP: *.man.poznan.pl 22.02.13, 12:43 czy tylko propagandowy bełkot "hist(e)ryków" z ipn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-island Re: jakieś dowody? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.13, 13:16 Opowieści naocznych świadków... Mało?? Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: jakieś dowody? 22.02.13, 16:30 > czy tylko propagandowy bełkot "hist(e)ryków" z ipn? Wciąż jeszcze żyją ludzie, którzy przeżyli okupację i wyzwolenie miasta pl.wikipedia.org/wiki/Generalny_Plan_Wschodni Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Jaka dziwna jest pamięć Polaków, że pamiętają 22.02.13, 13:14 skradziony zegarek niż sześć lat komór gazowych, łapanek, głodu i masowej eksterminacji przez Niemców. Wiadomo, że nie takiego wyzwolenia się spodziewaliśmy - może my Polacy wolimy być martwi niż popychani ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-island Re: Jaka dziwna jest pamięć Polaków, że pamiętają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.13, 13:26 Ciężko zapomnieć i jedno i drugie. Z jednej strony sześc lat męki, z drugiej strony "przyjaciel", który gwałci i rabuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Gdyby nie Ruscy nie było by tu Niemców IP: 95.108.81.* 22.02.13, 18:19 Ruscy byli wyzwolicielami (i okupantami) w 44 i 45 ale wcześniej byli tylko okupantami i ciemięzcami. Pakt Ribbentrop Mołotow dał Niemcom zarówno pewność że Ruscy nie rusza na nich w czasie ataku na Polskę, ale i bezpieczne tyły podczas zajmowania Norwegii, Danii, Holandii i Francji, a także podczas nieudanych operacji Lew Morski i Atak Orła. Nie zapominajmy o tym, jak i o fakcie, że Ruscy nie byli tak naprawdę naszym sojusznikiem, nie wyzwolili nas bo nas lubili albo chcieli nam pomóc. Byliśmy po prostu na drodze ich wojsk a także łakomym kąskiem dla Stalina i jego światowej rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rębilas Re: Jaka dziwna jest pamięć Polaków, że pamiętają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.13, 12:05 brata mojego dziadka, jego żonę i pięcioro dzieci (najstarsze 8 lat) zabili właśnie ci "wyzwoliciele" a nie Niemcy. Polskie straty ludności cywilnej rozkładają się mniej więcej równo na ofiary niemieckie i sowieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewpiotr Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 22.02.13, 13:16 powinienes się cieszyć, że to oni przyszli i jak mówisz po piekne polskie dziewczyny. Dzięki temu masz okazje byc na tym świecie. Polskich dziewcząt jednak tam nie było. Zostały wygnane wraz z rodzinami w 1939r gdy Poznań i inne miasta polskie zostały włączone do Kraju Warty czyli przyłączone do Rzeszy. Do Poznania przybyli osadnicy niemieckich z rożnych czesci Europy oraz pozostali ci którzy podpisali listy świadczące o ich niemieckim pochodzeniu. Tak,że nie roń łez nad tymi niemieckimi barbarzynami. Chwała wam żołnierze rosyjscy i polscy za przywrócenie Poznania do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-island Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.13, 13:29 Absolutnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. To, że Polaka została wyzwolona spod hitlerowców to jedno, ale gwałty, rabunek na Polakach (bo oni nadal tu żyli w czasie okupacji, niezależnie jak bardzo się z tym nie zgodzisz) to inna historia-niemniej przerażająca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: 178.239.2.* 22.02.13, 14:39 Skąd się urwałeś w Poznaniu nie było poznaniaków!!??Moi dziadkowie to Niemcy rodzice też??Wszyscy Polacy wysiedleni do GG??Tak wielu było takich ale wielu pozostało,tak chwała zwycięzcą i szacunek dla mogił pokonanych. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 22.02.13, 16:50 andrewpiotr napisał: > powinienes się cieszyć, że to oni przyszli i jak mówisz po piekne polskie dziew > czyny. Dzięki temu masz okazje byc na tym świecie. Polskich dziewcząt jednak > tam nie było. Zostały wygnane wraz z rodzinami w 1939r gdy Poznań i inne miast > a polskie zostały włączone do Kraju Warty czyli przyłączone do Rzeszy. Do Pozna > nia przybyli osadnicy niemieckich z rożnych czesci Europy oraz pozostali ci któ > rzy podpisali listy świadczące o ich niemieckim pochodzeniu. Tak,że nie roń łez > nad tymi niemieckimi barbarzynami. Chwała wam żołnierze rosyjscy i polscy za p > rzywrócenie Poznania do Polski. Pozostali jeszcze "podludzie", którzy mieli obsługiwać Niemców. Każdy, kto skończył 14 lat, dostawał urzędowy nakaz pracy na rzecz okupanta. Mam legitymację mojego nieletniego wówczas ojca, który dostał nakaz pracy w niemieckim warsztacie ślusarskim. A babcię wywieziono do pracy w Niemczech (znała język, bo urodziła się pod zaborem pruskim) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: 95.108.81.* 22.02.13, 18:25 > powinienes się cieszyć, że to oni przyszli Słabo znasz historię. Sojusznicy którzy dokonali IV rozbioru Polski (określenie użyte przez adiutanta Hitlera) wzięli się za łby i przetoczyli po naszych terenach. Oczywiście okupacja radziecka po 44 roku była lepsza niż okupacja niemiecka, ale warto sobie poczytać o losie Polaków pod sowieckim butem do... wyzwolenia przez Niemców w 1941. Katyń to tylko najbardziej znany epizod masowej eksterminacji i wynaradawiania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.13, 22:22 Gość portalu: zenek napisał(a): > > powinienes się cieszyć, że to oni przyszli > > Słabo znasz historię. > Sojusznicy którzy dokonali IV rozbioru Polski (określenie użyte przez adiutanta > Hitlera) wzięli się za łby i przetoczyli po naszych terenach. > Oczywiście okupacja radziecka po 44 roku była lepsza niż okupacja niemiecka, al > e warto sobie poczytać o losie Polaków pod sowieckim butem do... wyzwolenia prz > ez Niemców w 1941. > Katyń to tylko najbardziej znany epizod masowej eksterminacji i wynaradawiania. No, chociaż jeden rozsądny głos w całej tej dyskusji. Niewiarygodne, że aż tak wielu poznaniaków biorących udział w tej dyskusji albo nie zna ale nie umie interpretować faktów historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rębilas Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.13, 12:21 łżesz jak na prawdziwego bolszewika przystało Poznań w 1939 roku liczył 274 tys . Według Wikipedii z "Z samego Poznania przesiedlono do GG ok. 70 000 osób." . wiem ze Wiki nie zawsze jest dokładna jednak z pewnością nie wysiedlono nawet połowy ludności. Znam zresztą te sprawy bo mój ojciec razem z całą rodziną jako dziecko był wywieziony ze Żnina do Krościenka w Pieniny. Niemcy wywozili głównie inteligencje, ziemiaństwo a pozastawiali sobie tanią siłe roboczą . Więc przestań wybielać tych zbrodniarzy bo niczym nie różnili się od Niemiaszków Odpowiedz Link Zgłoś
amgc63 To prawda ze poznaniacy chowali przed nimi kobiety 22.02.13, 13:58 w 1996 roku lezałem w szpitalu na przybysza i stary Poznaniak mi opowiadał jak chowali kobiety przed ruskami,bo gwałcili na potęgę i rabowali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To prawda ze poznaniacy chowali przed nimi ko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.13, 19:34 taka sama prawda, jak ta, że ufoludki broniły Cytadeli. Na Zawadach, w blokach NIVEA, podczas walk o Poznań, rosjanie próbowali "dorwać się" do mieszkań... Przyjechało NKWD i załatwili sprawę po swojemu-pod mur i do piachu, swoich. Mieszkałem przy ówczesnej Dominikanerstrasse 1 z siostrami, w mieszkaniu obok kwaterowała obsługa moździerzy kal.252mm i jakoś żadna z sióstr nie została zgwałcona. Nie tylko one mieszkały pod tym adresem, łącznie 80 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 22.02.13, 14:31 Dlatego zawsze powtarzam, żeby dzikusy ze Wschodu z psycholami załatwiali swoje porachunki gdzieś w stepie azjatyckim, nie w Poznaniu moim ukochanym mieście, ani nie w ukochanej mojej katolickiej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Ile jeszcze razy ... 23.02.13, 14:02 ... trzeba będzie powtarzać nieukom po dziennikarskich 'dokształtach', że fotografie są UNIKATOWE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Coś mi nie pasuje? IP: *.icpnet.pl 15.03.13, 09:25 Nie bardzo pasuje mi fotografia na górze, na 4 stronie. Podobno to ostrzał z ul. Głogowskiej. Ale Głogowska, jedyna ulica której nie zmieniono nazwy nie miała pasa zieleni, czy chodnika po środku. Były szerokie chodniki i zieleń, ale nie po środku. Ta ocalała kamienica też mi nie pasuje na Głogowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.play-internet.pl 03.03.13, 10:08 tnij.org/uskk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alis321 Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 17:18 Nie , tak nie było. Zdarzały się bardzo pojedyncze przypadki, ale wcale nie odbiegało to od tego, co robili Amerykanie w Europie Zachodniej. To rzeczy w sumie normalne w każdej wojnie, zdziczenie jest zawsze. Inaczej wyglądała sytuacja, gdy Armia Czerwona weszła na tereny III Rzeszy sprzed wojny. Ale też po pierwsze mieli za co się mścić: ich rodziny w dużej części zginęły, zostały zamordowane, po drugie: w odróżnieniu np. od Niemców czerwonoarmiści nie mieli "urlopów" z frontu po to, by się wyładować na tyłach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr. Maybach Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.13, 10:45 Nie mieli tez burdeli w których niemieckich "kulturträgerow" obsługiwały pod przymusem niewolnice z podbitych krajów. Jakoś "prawdziwi polacy" nie uronią nawet jednej łezki nad losem tych dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr. Maybach Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.13, 11:13 Gdyby prawdziwi nie wiedzieli to przypominam ze "zużyte"dziewczyny szły do KC lub piachu.* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr. Maybach Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.13, 16:48 Dodam ze zużycie następowało po 20 dniach.Taka była niemiecka norma.20 dni po 20 zwierzaków. Później odpoczynek w Auschwitz. Może to wam trochę w brunatnych łebkach rozjaśni: www.historycy.org/index.php?showtopic=16799 Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Poznań 1945. Wasi wyzwoliciele to mordercy Polaków 15.03.13, 09:34 Wybrali mieszkańców Poznania Niemców i wysłali na Niemieckie karabiny maszynowe. Gdzie wasze oczy? Stalin wasz oślepił, i jesteście ślepi do dziś, wy synkowie Russcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak 43 Dwie armie mordercow sie staryly w Poznaniu IP: 95.108.56.* 15.03.13, 11:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Poznań 1945. Wasi wyzwoliciele to mordercy Po IP: *.bredband.comhem.se 23.02.16, 19:59 Pie... od rzeczy. Powtarzasz brednie. Ilu tych bohaterskich poznaniaków zginęło a ilu Ruskich? Wysłano mieszkańców Poznania na karabiny maszynowe ? Z czym? Z dzidami? Poznaniacy ginęli przede wszystkim jako PRZEWODNICY, KRETYNIE a nie jako mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) IP: *.bredband.comhem.se 23.02.16, 19:55 Trzeba być wyjątkowym ch.... aby narzekać, że Ruskie gwałciły albo nie daj " Panie Boże" zarzynały jak bydło niemieckich BANDYTÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 23.02.16, 20:55 A może bardziej im się spodobali geje pokroju Kazka? Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Poznań 1945. Zobacz walkę o miasto (zdjęcia) 28.02.16, 00:14 To w końcu było Wyzwolenie czy Zajęcie. Ale już wkrótce będzie nowa historia Polski i takie fakty zostaną całkowicie wykreślone z historii. Aktualnie w Szczecinie PiSowcy domagają się usunięcia wszystkich pomników Armii Czerwonej aby usunąć z historii niewygodny epizod o wyzwoleniu/zajęciu miasta przez Armię Czerwoną. Nie podają jednak jak uzasadnią przyłączenie Szczecina do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś