Dodaj do ulubionych

Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie PEKA

09.05.13, 07:54
Nie dość, że już teraz mamy chyba jeden z najbardziej skomplikowanych i mało praktycznych systemów biletowych w Polsce, to jeszcze bardziej starają się go zagmatwać.
Tak czy owak czekam na dostawę zamówionego roweru (poprzedni mi skradziono) i mam nadzieję już od weekendu odciąć się od tego tworu zwanego ZTM.

---------------
Troszkę o sprzątaniu justynadoradza.blogspot.com
i coś słodkiego mistrzjarek.blogspot.com
Obserwuj wątek
    • eukaliptusikoww Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie PEKA 09.05.13, 08:08
      Mnie za 10 przystanków wyszło nie 3 a 2.24 /0,46x3+0,14x4+0,10x3/ ale być moze widzę to, co chcę zobaczyć ;) pogodnego dnia
      • Gość: skiba Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.13, 09:30
        Mi też tyle wyszło, ale ja zdawałem starą maturę z matmy, więc pewnie coś pokręciłem ;)
        • Gość: Edziu Gierek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.13, 09:38
          Mnie za diabla nie wychodzi - jaki ma byc lemiesz aby wyszla dobra skiba.. PS POmozecie towarzyszu..?? :-))
          • Gość: Tomek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: 109.232.31.* 09.05.13, 10:13
            Nie "mnie", tylko "mi". Chyba, że boli ci głowa, to wtedy mi zaskoczyłeś i poniosło mi, i bardzo mnie przykro.
            • Gość: Edziu Gierek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.13, 10:20
              Jak zwal tak zwal ale wyszlo PO naszymu towarzyszu Tomku.. PS Agent slownikowy..?? :))
              • Gość: Tomek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: 109.232.31.* 09.05.13, 10:23
                Agent nie bardzo, ale bardzo "mnie" mnie razi ;)
                • Gość: Edziu Gierek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.13, 10:32
                  Cale szczescie towarzyszu Tomek,ze nie prund albo piorun jasnisty..!! :))
            • Gość: doris Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.13, 13:08
              otóż kiedy zaczyna się zdanie od zaimka osobowego to ZAWSZE pisze się MNIE a nie mi, tego uczą w podstawówce, przynajmniej mnie nauczyli, ale to było tyle lat temu, że pewnie teraz uczą inaczej ;p
      • Gość: 3xNIE Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 10:50
        A mnie wyszło że to grube oszustwo. Teraz za liniówkę 3-miesięczną do 18 przystanków płacę 207 zł. Jeśli w jedną stronę mam do pzrejechania ok 17-18 przystanków, daje to 3 zł plus kolejne 3 w drugą strone - razem 6 zł dziennie co na tydzień roboczy daje koszt 30 zł.
        3 miesiące to ok 13 tygodni - czyli 13 x 30 zł = 390 zł !!!
        Rozumiecie, że mamy do zcynienia z klasycznym sięganiem do naszych kieszeni. TO PO PROSTU OSZUSTWO, ALE NAJWAŻNIEJSZE, ŻE BĘDZIE SYSTEM PEKA I KOLEJNE PODMIOTY ZAROBIA KOSZTEM MIESZKAŃCÓW TEGO ŚMIESZNEGO MIASTA.
        • lukask73 Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P 09.05.13, 11:07
          Gość portalu: 3xNIE napisał(a):

> anków płacę 207 zł.
          > 3 miesiące to ok 13 tygodni - czyli 13 x 30 zł = 390 zł !!!
          > Rozumiecie, że mamy do zcynienia z klasycznym sięganiem do naszych kieszeni. TO
          > PO PROSTU OSZUSTWO

Czy przypadkiem artykuł nie jest o cenach przejazdów opłacanych pojedynczo?
          • Gość: 3xNIE Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 11:14
            mOGĘ PROSIĆ JAŚNIEJ?
            • Gość: Elektryk Bolek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.pools.arcor-ip.net 09.05.13, 11:17
              Wkrunc mocniejsza zarowke..!!
          • Gość: 3xNIE Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 11:32
            To proponuję porównać sobie cenę dotychczasowej liniówki z wycena zaproponowana dla PEKI. Zsumuj codzienny koszt wg nowej taryfy w systemie PEKA ze starym i zgadnij który był barzdiej opłacalny dla pasażera.
            • Gość: zert Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.wtvk.pl 09.05.13, 12:25
              Tu podaje się koszt "biletu" jednorazowego, czyli wchodzisz do pojazdu przykładasz kartę i tyle ci sciąga z konta ile przejedziesz. Liniówki to inna historia, może też zdrozeją, ale nie o tym jest artykuł.
              • Gość: 3xNIE Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 13:21
                Dobra, dzięki, ok.
    • angrusz1 Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie PEKA 09.05.13, 08:14
      trzy przystanki to ok 1 km albo i więcej .
      Ja za jeden km samochodem , tylko za benzynę , płacę ok 39 groszy .
    • sapientisat Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie PEKA 09.05.13, 08:49
      Ciekawe, ile czasu zajmie wysiadanie pasażerów na przystanku. Jak długo będą musiały czekać autobusy/tramwaje, póki wszyscy nie wysiądą [po odbiciu PEKI]? A jak nie zdążymy przystawić karty do czytnika [albo będzie zepsuty], to ile nam nabiją za przejazd? Ha! Czarno to widzę...
      • buiosu Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P 09.05.13, 08:51
        Lepiej! Wielu z nas dla 46 groszy będzie np. jadąc z Polanki czy Tysiąclecia wysiadać na Kórnickiej w przypadku jazdy w kierunku Ronda Rataje lub Ronda Śródka i biec na przystanek obok!
        • Gość: tom Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: *.wifi.put.poznan.pl 09.05.13, 09:41
          To jest jeden przystanek....
          • buiosu Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P 09.05.13, 09:43
            Mam pewność, że będą go liczyć jak jeden? I z tą myślą wielu z początku będzie funkcjonować...
            • Gość: Tomek Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P IP: 109.232.31.* 09.05.13, 10:15
              Z 10 lat temu jak jeździłem do szkoły średniej na liniówce, to r. rataje liczyli jako 1 przystanek. Podejrzewam, że nic się nie zmieniło, ale urzędnicze absurdy nie znają granic ;)
      • sjaakje Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P 17.05.13, 21:40
        W Holandii funkcjonuje podobny system (tzw. OV-chipkaart), przy czym karty tej można używać w całym kraju i we wszystkich środkach transportu publicznego, z koleją włącznie. W komunikacji miejskiej, w zależności od miejscowości, opłaty naliczane są albo za przejechane kilometry, albo za liczbę przystanków. Nie wykupuje się biletów okresowych, ale po prostu ładuje określoną sumę pieniędzy na kartę (w specjalnych automatach). Przy wejściu i wyjściu z autobusu/tramwaju/stacji metra/dworca kolejowego trzeba zbliżyć kartę do czytnika. Jeśli pasażer nie zdąży lub czytnik nie zadziała z karty pobierana jest opłata karna, ok. 4 euro. Nie chcę porównywać tego systemu z PEKA, ani też go nie zachwalam - ma swoje wady (duża awaryjność), ale jedno rozwiązanie bardzo mi się podoba - czytniki umieszczone są w pojazdach tuż przy wejściu, tzn. pod przyciskiem do otwierana drzwi. Przy wysiadaniu czytnik dodatkowo pokazuje, jaka opłata została naliczona. Taka lokalizacja automatów przyspiesza wsiadanie/wysiadanie. Mam nadzieję, że w przypadku PEKA czytniki też będą odpowiednio rozmieszczone, na przykład w miejscu obecnych kasowników, a nie tylko na środku pojazdu.
    • l.george.l Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie PEKA 09.05.13, 09:34
      Poza ciągle zbyt wysokim cenami wydaje mi się, że zaczyna to może nawet zmierzać w dobrym kierunku. Zastanawia mnie jednak techniczna strona. W godzinach szczytu pasażerowie są tak mocno do siebie zbliżeni i mają tak zbliżone i wciśnięte w swoje ciała różne elementy tramwaju czy autobusu, że jazda z kartą zbliżeniową w takich warunkach będzie wiązać się z wysokim ryzykiem utraty pieniędzy.

• Gość: Kasia Peka = inwigilacja IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 09.05.13, 11:16
      Myślę, że wiele osób takich jak ja podziękuje za komunikację miejską. Długo zstanawiałam się nad kupnem auta i zawsze zwklekałam, bo komunikacja jako tako działała, raz lepiej raz goprzej ale udawało mi się docierać do pracy. Teraz myśle że podawanie urzędnikom moich danych osobowych jest nie do przyjęcia. Do września jeżdżę rowerem a potem kupuję jakieś małe autko. Nie do końca wierzę że dane będą zabezpieczone i nie będzie wycieku. A wprowadzanie tak nieprzyjaznych rozwiązań i zmuszanie mieszkańców miasta do podawania swoich danych osobowych (albo podajesz albo chodzisz pieszo bo karty nie dostaniesz) doprowadzi tylko do jeszcze większego odpływu pasażerów.
      • Gość: POZtrach Re: Taniocha IP: *.31.70.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.05.13, 12:14
        46 groszy za przystanek to wychodzi mi średnio jakieś 2zł/3 lata. To chyba dobra cena? Nie ma się o co pienić.
        • Gość: szprotka Jeśli jeżdżę z Plewisk na Podolany, w sumie 27 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 12:25
          przystanków, 3 przesiadki, to ile wg ich klucza zapłacę?? Czy za każdym razem rozpoczynam podróż na nowo, bo jakiś upośledzony planista nie wymyślił trasy autobusu zgodnej z moją drogą do pracy? Ej, Poznań, Poznań. Wasza komunikacja miejska, którą obserwuję od 8 lat to po prostu równia pochyła. DRAMAAAT!
          • Gość: ghat Re: Jeśli jeżdżę z Plewisk na Podolany, w sumie 2 IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.13, 18:53
            Tekst linka policz sobie
          • Gość: N Re: Jeśli jeżdżę z Plewisk na Podolany, w sumie 2 IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.13, 19:14
            Jestem za nowym systemem pod warunkiem , że ZTM nie będzie starało się przeszmuglować pod tą przykrywką nowej podwyżki wmawiając nam , że to dla naszego dobra !
            • lukask73 Re: Jeśli jeżdżę z Plewisk na Podolany, w sumie 2 10.05.13, 12:31
              Gość portalu: N napisał(a):

> Jestem za nowym systemem pod warunkiem , że ZTM nie będzie starało się przeszmu
              > glować pod tą przykrywką nowej podwyżki

Ja jestem za nowym systemem pod warunkiem, że będzie się on wiązał z wyraźną obniżką cen. Inaczej nie ma on sensu.
              • Gość: POZtrach Re: Jeśli jeżdżę z Plewisk na Podolany, w sumie 2 IP: *.31.97.71.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.05.13, 17:48
                Obniżanie cen biletów nie doprowadzi do większej ilości pasażerów. Nie przesiądę się z samochodu do tramwaju nawet gdyby był darmowy. Dotowanie komunikacji to wyrzucanie pieniędzy w błoto !
                Komunikacja powinna być rentowna i samowystarczalna.
                • lukask73 liczymy wszystkie koszty i patrzymy obiektywnie 14.05.13, 13:01
                  Komunikacja powinna być płatna na takim poziomie, aby ogólny poziom kosztów był minimalny.

Do kosztów zaliczamy oczywiście przestrzeń zajętą przez samochody, jak również hałas, spaliny oraz nie najlepszy delikatnie mówiąc wygląd miasta zastawionego przez kolorowe puszki.

Jeździsz samochodem, ale przeszedłeś się może niedawno z kimś wzdłuż dowolnej ulicy? Czy da się przejść wygodnie w dwie osoby jakąkolwiek ulicą inną niż reprezentacyjna Św. Marcin w okolicy Zamku albo 27 Grudnia? Nawet jeśli mieszczą się dwie osoby obok siebie, to co rusz trzeba kombinować jak wyminąć idących z naprzeciwka.

Czy da się porozmawiać normalnym głosem? Ja z moimi dziećmi coraz mniej chętnie jeżdżę do miasta, bo siłą rzeczy trzeba się zachowywać tak, jakbyśmy nie mieli o czym ze sobą pogadać. A gardła zdzierać nie lubię.

W wielu miastach władze doszły do wniosku, że najlepiej rzecz uprościć radykalnie, tzn. wprowadzić 100-procentowe finansowanie komunikacji miejskiej, tak samo jak w każdym mieście na świecie jest 100-procentowe finansowanie jezdni i chodników.

Jeśli w Poznaniu wpływy z biletów, nie licząc kosztów ich zupełnie ułomnej dystrybucji oraz kosztów kontroli, są ułamkiem budżetu na komunikację, pomysł jest zupełnie realny.
                  Dodatkowo, nikt nie jest w stanie oszacować kosztów wynikających z ciągłych zmian struktury taryfikatora, nieustannych podwyżek (jeśli nie eliminują kogoś ekonomicznie, mają wielki wpływ psychologiczny), braku dostępności biletów itd.
    • pulsmiast Re: Ile za jeden przystanek? 46 gr, gdy wejdzie P 09.05.13, 20:08
      Najlepiej komunikacja miejska w Poznaniu miała się przed wojną- za Cyryla ratajskiego, który kazał obniżyć ceny biletów i wtedy wpływy... wzrosły.
      Teraz stale podwyższają i dziwią się, że wpływy maleją. te skomplikowane systemy tylko potęgują nieład. Pamiętacie jak kiedyś można było np kupić 11 biletów w cenie 10? To są rozwiązania, a nie jakieś tam peki i inne cuda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka