Dodaj do ulubionych

gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb?

08.10.13, 12:16
chodzi mi o trzy rejony Starołękę, Grunwald i Rataje.
Ostatnio kupowałem w tamejszych sklepach zarówno tych dyuzych marketach jak i na osiedlowych sklepikach chleb i wszędzuie to samo , pełno chemii a jak nie to chleb szybko pleśniał. Ostatnio musiałem juz trzeci bochenek wyrzucić. Dałem ptakom, NIE CHCIAŁY GO JEŚĆ!!
Ja już nie wiem gdzie ten chleb kupować co jeden to gorszy albo bez smaku albo gliniasty albo smierdzi pleśnią a jak sie juz pojawi normalny to od razu cena jak z kosmosu.. wszędzie te utleniacze barwniki e coś tam.. ręce opadają.. czy naprawdę zostaly nam juz tylko targowiska?
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:03
      Mozna piec samemu. Sporo ludzi to robi.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:07
        dobre sobie, jak ktoś ma czas to prosze bardzo jesli znasz kogoś takiego to chętnie będęod niego ten chleb kupowac
        • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:20
          Każdy piecze dla siebie. Ja piekę chleb żytni - 5-6 dni spokojnie wytrzymuje.
          A co do kupowania. Dobry jest chleb z piekarni na Zagrodniczej. Ale nie wiem czy mają swoje sklepy w rejonach o których piszesz. Mają sklep przy 23 lutego - mniej więcej naprzeciwko Telekomunikacji czy Poczty - 5 metrów od narożnika z Placem Wielkopolskim.
          • Gość: ja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: 217.153.71.* 17.10.13, 10:22
            Uważam, że chleb z Zagrodniczej jest mocno przereklamowany.
            Ja kupuję chleb z Fawora w sklepie firmowym na północy miasta i często ten chleb jest bardzo dobry. Nie trzymają stałej jakości - to fakt, ale jak ktoś chce mieć chleb jak od babci, to niestety musi sam go robić.

Fawor jest moim zdaniem kilkanaście razy lepszy od tego, co jest sprzedawane pod nazwą chleb w hipermarketach. W Piotrze i Pawle od jakiegoś czasu nie ma już chleba „zwykłego” świeżego. Mają tylko krojony w folii, co powoduje, że taki wyrób w ogóle wypada z porównania. To się nie nadaje do jedzenia.
        • kazek100 Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:21
          moja małżonka piecze pyszny (serio)
          ale ci nie sprzedam (bo ci jeszcze geje ukradną) ;-)))
        • Gość: Georg Sommer Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.10.13, 15:22
          Oszolomie... NATO nie trzeba duzo czasu...Wsypujesz skladniki,ustawiasz czas i kladziesz sie spac. W nocy to memla,piecze i budzi - oszolomie - chlebek gotowy - POra krasule wydoic... :):)
          • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:30
            nie mieszkam na wsi lecz w miescie
        • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:32
          Tylko nie daj się nabrać na chleb z maszynki i z gotowych składników. Dostajesz chemiczne g-wno - o tyle, że upieczone w domu.
          Zrobić zakwas - albo dostać - przepisy w internecie.
          Potem czysta żytnia mąka - lub mieszanka z czystych mąk - i jedziesz.
          Woda, sól, zakwas. Jeśli lubisz to można z słonecznikiem, siemieniem lnianym czy sezamem.
          Pychota.
          Od kupy lat do święconki - Wielkanoc piekę małe chlebki - takie w starym stylu - czyli przecięte w poprzek nożem - fajna zabawa.
          • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 15:34
            A. I jeszcze jedno. To proces długotrwały - rozrobić ciasto trzeba te 8 godzin wcześniej, potem uformować bochenki (ja sobie ułatwiam życie - mam formy) znowu musi wyrosnąć w godzinkę i do pieca - mniej więcej godzinę. Ale twego osobistego zaangażowania - to może z 0,5 godziny.
          • Gość: Georg Sommer Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.10.13, 16:17
            Chemiczne gowno POwiedziala wiesniaczka z Lednicy... No ale skad ma ona to wiedziec,ze zakwas mozna kupic suszony (100g wystarczy na chleb 750g) i POwinno sie uzywac maki o oznaczeniu 1050,1150 a nie 405 czy 550..Skad ona ma to wiedziec skoro zostala oderwana granatem od pluga... No skad..?? :):)
    • alfalfa Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 08.10.13, 23:25
      Żytni chleb w swojskim jadle w KingCross mogę polecać spokojnie. Zupy też.
      A.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 09.10.13, 12:39
        to juz jakis konkret ale to daleko jak dla mnie a gdzie jeszcze?
    • lili_marleen Unser täglich Brot gib uns heute 09.10.13, 06:14
      oszolom-z-radia-maryja napisał:

> ręce opadają...

Po chlebie z "mojej" piekarni zapewniam, że je wzniesiesz i zawołasz ku Niebu - ALLELUJA! Sprawdź pocztę - namiary wysłałam na priva.
      • Gość: Georg Sommer Chleba naszego POwszedniego racz nam dac Panie... IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.13, 08:44
        Na priva - z POd lady i za $$$$$$$ ... Grzeszniku,teraz > TWOJ RUCH< ALLELUJA i do Palikociarni PO okruchy.... AMEN...

PS Lili... Mozesz mi POdac (na priva) gdzie "daja" dobry Sachertorte ala sernik Basi Kiks... ?? :):)
        • oszolom-z-radia-maryja ja chcę normalnego chleba 10.10.13, 10:54
          bez spulchniaczy i ulepszaczy bez tych wszystkich E...
          • Gość: E Re: ja chcę normalnego chleba IP: 217.153.71.* 17.10.13, 10:32
            Np.:
            E101 - wit. B
            E300 - wit. C
            E140 - chlorofil
            E150 - karmel
            E330 - kwasek cytrynowy

Są jeszcze E290 (CO2), E406 (agar), E440 (pektyna), czy wreszcie znane trucizny takie jak E949 (wodór), E939 (hel) i na koniec najgorsza z trucizn: E175 (czyste złoto)
            • Gość: Inz.Georg Sommer Re: ja chcę normalnego chleba IP: *.pools.arcor-ip.net 17.10.13, 11:07
              Tej... A Tu-154m jako oznaczenie Laskowej oskoly nie ma...?? POszukaj dobrze - moze cos spuscisz z Laskowej brzozy...??
      • qwardian Re: Unser täglich Brot gib uns heute 09.10.13, 12:52

lili_marleen napisała:

> Sprawdź pocztę - namiary wysłałam na priva.

Tutaj Lily zagląda regularnie góra dziesięć osób. Okazyjnie ktoś się rozmnoży w momencie złego nastroju. Czasami zaglądną tu obcy jeżeli wątek z głównej trafi na nasze forum. Ale teraz faktycznie to jest kameralne, zabetonowane miejsce do wymiany opini. Szansa, że niekontrolowany tłum wykupi wszystkie bochenki chleba z lokalnej piekarni jest zerowa...
        • Gość: ania Re: Unser täglich Brot gib uns heute IP: *.icpnet.pl 23.10.13, 10:20
          A juz mialam niecne plany...
      • mapo0 Re: Unser täglich Brot gib uns heute 10.10.13, 16:35
        chodzi o tę piekarnię na Sianowskiej?
        • Gość: Borsuk Nie samym chlebem sie zyje... IP: *.pools.arcor-ip.net 10.10.13, 17:02
          Dobra kawa to jak kilkuletnia Rakija... :):)
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Nie samym chlebem sie zyje... 11.10.13, 09:44
            ale to są używki!
            • Gość: Georg Sommer Re: Nie samym chlebem sie zyje... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 10:23
              Chleb oszo... to nie uzywka...?? Bez tej uzywki trudno POznac smak szynki... :):)

Moja Oma dawniej POwiadala (przetlumaczone) :

Chlopa 3ba traktowac jak psa - dobrze dac zjesc i spuszczac w nocy... :):)

• Gość: POZtrach Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.31.41.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.10.13, 17:35
      Nie jem chleba bo podobno tuczy, to raz.
      Lepiej jeść mięsko bo samo po lesie biega, a na chlebek cza ciężko pracować, to dwa.
      A wyjątkowo dobry chleb to ostatnio ( 5 lat temu ) w Czechach jadłem.
      • Gość: Georg Sommer Teraz wiadomo... IP: *.pools.arcor-ip.net 10.10.13, 17:48
        Skad u ciebie wscieklizna - na kk.....
        Zal mi ciebie - krotko bedziesz zyl.... (:(:
        • Gość: piekorz PL Re: Teraz wiadomo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.13, 19:56
          Pewnie i tak dłużej,niż Ty na niemieckim chlebie....
          Mendelejew się kłania...
          Umrzesz w strasznych męczarniach. ;-)
          Nawet łiska Ci nie pomoże...
          • Gość: Georg Sommer Re: Teraz wiadomo... IP: *.pools.arcor-ip.net 10.10.13, 20:29
            Spokojna twoja nieuczesana....Dobrego diabli nie biora.. Mendy takie ty maja pierwszenstwo do POklepania lopata..

PS Prosisz sie o namierzenie....
            Es gibt kein Problem...
            • Gość: sklep mono Re: Teraz wiadomo... IP: *.icpnet.pl 10.10.13, 22:29
              namierzysz i co? zaplanujesz zamach samobójczy?
              • kiks4 Re: Teraz wiadomo... 10.10.13, 23:18
                Rene ma rację- chleb z maszynki choć lepszy od sklepowego- nie jest rozwiązaniem. Po prostu dobry chleb musi być pieczony na zakwasie- nie na drożdżach. Maszynki maja program dostosowany do receptur drożdżowych. Ciasto na zakwasie rośnie (garuje) bardzo wolno a czas to pieniądz. więc wszyscy- nawet ci, co nazywają swój produkt :chleb na zakwasie" walą drożdże i po godzinie mogą piec.
                Bardzo dobry, wręcz rewelacyjny chleb wypieka pani w Rogoźnie. Ale w małych ilościach i trzeba zamawiać No i tani nie jest. Ale smak- jak przed laty....
                Ostatnio dobry chleb jadłem na dożynkach urządzonych przez Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. Pieczony w klasycznym wiejskim piecu opalanym drewnem..
                • Gość: Georg Sommer Drewno przywiezione taczka przez Gowina... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 01:42
                  POdejrzewam kiksie,ze owy piec byl opalany drewnem przywiezionym taczka przez Gowina... :):)

PS Sommer - jestes lepszy od Stasi i Mossadu...!! :):)
                • Gość: Inz.Georg Sommer Fachura tnie kloce pilarka z widiowym lancuchem.. IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 02:49
                  pata-lachy ostrza lancuchy (za 20 zlociszy) okraglym pilnikiem lub woza do serwisu Husqvarny gdzie kobitka peka ze smiechu ze sa na swiecie takie dziamdziagi... :):)

PS Kiksie - kej my to som - w Bole(k) - (PO)chowku...?? :):)
                • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 07:40
                  "Po prostu dobry chleb musi być pieczony na zakwasie- nie na drożdżach."

Tak z ciekawosci - czy zakwas nie zawiera przypadkiem drozdzy, tyle ze dzikich? Od kwasu te pecherzyki w ciescie sie nie tworza...
                  • kiks4 Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 08:58
                    poika napisał: > Tak z ciekawości - czy zakwas nie zawiera przypadkiem drożdży, tyle ze dzikich?

Drożdże to rodzaj grzybów jednokomórkowych. Zakwas jest wytwarzany przez bakterie które przy okazji produkują kwas- chyba mlekowy. Dlatego na zakwasie można także robić żur- jego kwaśny smak jest dziełem bakterii. Chyba, że gospodyni doda kwasku cytrynowego :)
                    Stąd właściwości pieczywa na drożdżach i na zakwasie są inne. Także czas wyrastania ciasta.
                    Bakterie kwasu mlekowego nie są dla człowieka groźne- wręcz przeciwnie - wytwarzając kwaśny odczyn np. w kobiecej pochwie chronią przed inwazja innych patogenów. W reklamach często występuje preparat Lactacyd. Jak z nazwy wynika zawiera kwas mlekowy:
                    lactus= mleko; acidum= kwas.
                    • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 09:12
                      Ale bakterie kwasu mlekowego nie powoduja wzrostu ciasta, niezaleznie od czasu. Zakwas to raczej kombinacja bakterii i drozdzy - pierwsze "trawia" cukry, z ktorymi drozdze sobie nie radza, drugie znowu przerabiaja czesc tego co wyprodukuja bakterie. Pierwsze nadaja smak, drugie pulchnosc. Ogolnie udzial drozdzy jest mniejszy (stad czas wyrastania), ale jednak istotny.
                      • Gość: Inz.Georg Sommer Chleb z "maszynki"... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 09:39
                        Lepszy od szynki - Ito (japonski) na zakwaskie..No ale coz,ja bidny fachura byde POlskich magistrantow uswiadomial.. Ni mom szons...!! :):)
                      • kiks4 Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 13:19
                        poika napisał:
                        > Ale bakterie kwasu mlekowego nie powoduja wzrostu ciasta, niezaleznie od czasu.
                        ------
                        Wlazłem nie w swoją działkę- nie jestem biologiem. Powtarzam tylko kiedyś przeczytane informacje:
                        pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas
                        Zapewne rzecz nie jest tak prosta jak mi się wydawało, w procesie wyrastania ciasta na zakwasie biorą udział przeróżne bakterie. Ale o drożdżach Wikipedia nic nie pisze
                        • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 13:30
                          Alez pisze: pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy :-). Nawet wiecej po niebozemu en.wikipedia.org/wiki/Sourdough.

Pozdrawiam
                          • kiks4 Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 17:12
                            Poika! Brawo za dociekliwość! Jednak dzikie drożdże też. No bo gdzie ich nie ma?
                            Ten angielski link jest felerny :(
                            • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 19:30
                              Kropke wciagnelo do linka.
                        • Gość: Slawe100 Re: Teraz wiadomo... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 13:35
                          Kiksie4... Nie tylko bakterie,ale tez ameby...!! Ciekawe,ile w zyciu tego wypapusiales,ze tak pierdykasz nie od rzeczy na kazdy temat...?? :):)
                  • renepoznan Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 17:25
                    poika napisał:

> "Po prostu dobry chleb musi być pieczony na zakwasie- nie na drożdżach."
                    >
                    > Tak z ciekawości - czy zakwas nie zawiera przypadkiem drozdzy, tyle ze dzikich?
                    > Od kwasu te pecherzyki w ciescie sie nie tworza...

Nie udawaj, że nie chwytasz problemu. Chodzi o to, ze nie jest pieczony na drożdżach piekarskich, które są pędzone i podobno na chemii modyfikowane (nie wiem jak to może być).
                    W każdym razie efekt pieczenia na drożdżach piekarskich i "dzikich" z zakwasu jest radykalnie inny.
                    • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 19:45
                      Tu jest jakis problem, ktory trzeba uchwycic? Wszyscy piecza na zakwasie (ze mna wlacznie) i przeklinaja drozdze (ja akurat mniej, bo drozdzowe pieczywo akurat mi smakuje, chociaz do chleba nie dodaje), a jednak bez tych drozdzy, to mialbys co najwyzej jakiegos upieczonego nalesnika. Wiec prosze mi tutaj nie imputowac "nie chwytania" problemu, skoro najwyrazniej tez za bardzo nie wiesz co jest w zakwasie :-). Po prostu sie grzecznie spytalem, bo czujac sie niepewnie w temacie i niejako czujac, ze bez drozdzy (jakichkolwiek) do wzrostu ciasta chyba by nie dochodzilo. Najwyrazniej najmadrzejsza w tym watku jest jednak wikipedia :-).

A teraz Twoja kolej :-). Efekt "pieczenia" jest radykalnie rozny? Naprawde pieczenia? A moze wyrabiania ciasta/zaczynu jednak? Bo pieczenie w sumie ma na celu tylko zatrzymac fermentacje/wzrost i utrwalic strukture chleba :-).
                      • renepoznan Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 20:00
                        Widzę, że chcesz być bardzo ścisłym w nazewnictwie i punktować nas za uproszczenia. Masz rację.
                        W zakwasie są drożdże a chleb wyrasta w wyniku wyrabiania i "garowania".
                        Nie mogę zaprzeczyć.
                        Masz satysfakcję?
                        ;)
                        Tylko czego dowiodłeś? Że jesteśmy amatorami w technologii pieczenia? Ktoś temu zaprzecza?
                        • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 20:24
                          Niczego nie chcialem udowodnic dopoki nie wcisnales swoich niepotrzebnych trzech groszy, po ktorych juz sie nie moglem opanowac :-). Moglem byc bardziej zlosliwy i stwierdzic, ze na zakwasie ani drozdzach nie pieke, raczej na kamieniu, gazie badz pradzie...

A powaznie pytalem sie o te drozdze, sadzac po tylu specjalistach w jednym watku, ze ktos faktycznie wie o co w tym chodzi i co tam sie dzieje. Np. pani doktor z wydzialu technologii zywienia tez o skladzie zakwasu nie bardzo miala pojecia, pewnie zajmuje sie czyms innym. A przeciez tak ladnie, troche jablkowo i nieco alkoholowo pachnacy zakwas sugeruje jednak cos wiecej niz tylko bakterie kwasu mlekowego :-).
                          • renepoznan Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 20:42
                            Moje "trzy grosze" to było zwrócenie uwagi, iz Kiks pisze o drożdżach piekarskich a nie o tych które są w zakwasie. Niewątpliwie było to z jego uproszczenie ale takie, które każdy - poza tobą - zrozumiał.
                            Więc jednak udowodniłeś "coś". Tylko nie wiem czy masz z czego być dumny.
                            Pozdrawiam
                            • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 20:55
                              Alez ja zrozumialem bardzo dobrze, szkoda ze ty, po raz kolejny, masz problem ze zrozumieniem, o czym ja pisze i jakie sa moje intencje. Najwyrazniej tez "w mojej kwestii" jestes ekspertem :-). Czy dopytanie sie o szczegol skladu zakwasu, ktory wiekszosc tu najwyrazniej stosuje, to jest wyraz nierozroznienia pomiedzy samymi drozdzami piekarskimi a zakwasem? Nie kazdy jest imbecylem w Twoim, nawet wirtualnym, otoczeniu, daruj sobie.

Przy okazji, niejako przy okazji tej dyskusji, doczytalem, ze w sklad zakwasu moga, w obrebie tych dzikich, wchodzic gatunki drozdzy wystepujace w drozdzach piekarniczych. Ale po co ja to pisze, przeciez to jest szczegol oznaczajacy probe wywyzszenia sie ponad erudytow z grupy wzajemnego wsparcia :-). Najwyrazniej wysokosc brzozy, procent Zydow popierajacych polityke Prus czy uczciwosc polskiego kleru jest wazniejszy niz to co jesz. A ja glupi myslalem, ze przynajmniej sie zainteresujesz zanim szukac konkurencji do wszechwiedzy :P.
                              • renepoznan Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 21:26
                                Przepraszam. Czy Ty masz jakiś kompleks?

Dzięki za dyskusję - nie kontynuuję bo wyraźnie sprawie Tobie przykrość.
                                • poika Re: Teraz wiadomo... 11.10.13, 21:31
                                  Rece opadaja...
                                  • Gość: Georg Sommer Re: Teraz wiadomo... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 22:26
                                    Kolejny,ktory sie przekonal,ze renaska to parszywa menda pierwszego tloczenia..Wiekszego sku...... na forum nie uswiadczysz... Masz nauczke POika - wyciagnij teraz wnioski..POszperaj troche w necie,dowiesz sie ciekawych rzeczy o tym pryszczatym parszywcu - z tlustymi klakami.....

Pozdrawiam
              • Gość: Georg Sommer Re: Teraz wiadomo... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.13, 01:48
                Ciebie moge "zabic" smiechem....!! Taki cienki jestes... :):)
    • Gość: x Brot für die Welt, Fleisch für uns ;) IP: *.unitymediagroup.de 11.10.13, 05:51
    • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 11.10.13, 09:47
      prosiłem o adresy sklepów z dobrym chlebem a nie o przepis jak ten chleb samemu upiec
      • Gość: POZtrach Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.30.152.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.10.13, 16:53
        Dzisiaj piątek więc na kolacyjkę soczysty krwisty stek wołowy z pieprzem, ale bez chlebka.
        • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 12.10.13, 19:12
          Wolne zarty. Katolik nie je potraw miesnych w piatek!
          • Gość: zabobony Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 21:05
            W piątek w pracy obowiązkowo zamawiamy kebab. Ja tego nie jem, ale dla zasady w piątek jem dwie buły z salami!
            • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 12.10.13, 21:08
              Ale odważny i oświecony jesteś. Wszyscy zazdroszczą.
              • Gość: oświecony Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 21:29
                Tak, tak, hipokryto. Zamieć pod dywan i dmij w tę samą trąbkę co Dziwisz. Kościółek w Polszcze jest zdrowy jak ryba/rydz/i in.
                Tylko ta hołota tak się czepia pierdół....
                CONGRATULATIONS!!!!!
                • Gość: auto Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: 217.153.71.* 17.10.13, 10:36
                  Pewnie jest paru takich, którzy chodzą do kościoła, bo wierzą w Dziwisza. Niektórzy przychodzą z rozpędu, przez pomyłkę, ale większość wierzy w co innego.
                  • Gość: Inz.Georg Sommer Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.10.13, 11:01
                    Prawdopodobnie nalezysz do tych,co wierzy (czytaj jest przekonany) ze stary zdezelowany rzech to >AUTO<.... Ech.... zal odbytnice sciska...
              • Gość: Georg Sommer No i mamy dialog w wersji due... IP: *.pools.arcor-ip.net 12.10.13, 21:33
                Tfu... Uno w wersji Srodowej...Buhaha....
            • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 16.10.13, 11:35
              jesteś wierzący? jesli tak to popełniasz ciezki grzech
      • renepoznan Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 11.10.13, 17:20
        oszolom-z-radia-maryja napisał:

> prosiłem o adresy sklepów z dobrym chlebem a nie o przepis jak ten chleb samemu
        > upiec

Spadaj Oszołomie. Tu fachowcy od chleba dyskutują. Ty się nie liczysz. Murzyn zrobił swoje murzyn może odejść. Czy to nie mowa nienawiści?
        ;)
        • Gość: POZtrach Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? IP: *.30.152.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.10.13, 17:41
          Po co się pytasz o sklepy z dobrym chlebem, skoro i tak kupisz w Biedronce.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 12.10.13, 19:13
            nie kupuję chleba w biedronce
    • desemina Re: gdzie w Poznaniu mozna kupić dobry chleb? 16.10.13, 12:51
      Ja lubię chleb z piekarni Pod strzechą, ale kupowany właśnie w piekarni, a nie np. w PiP, bo tam wydaje mi się, że jest gorszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka