Dodaj do ulubionych

ZKZL Poznan

05.11.13, 16:39
Witam,

W lipcu br. spelnilo sie moje marzenie (ktore jak dotad myslalam ze jest marzeniem scietej glowy) i wprowadzilam sie do nowego mieszkania komunalnego zbudowanego przez miasto i ZKZL. Mieszkalam 50 lat w wilgotnym "mieszkaniu" w starym centrum Poznania. "Mieszkaniu" bo pomieszczenie to bylo przed wojna stajnia dla koni. Z biegem lat wyremontowalam to mieszkanie do stanu bardzo dobrego. Tak bowiem ocenil ZKZL moje mieszkanie w trakcie zamiany na nowe.
Przed zdaniem mieszkania ZKZL zrobil liste prac ktore musialam wykonac wraz z ich wycena.
Prace zostaly wykonane i stosowna komisja ocenila je pozytywnie i oficjalnie podpisala zdanie mieszkania.
Od 4 miesiecy ubiegalam sie o nakaz na nowe mieszkanie. Bez nakazu nie moge zalatwic takich spraw jak: zmiana dowodu, meldunek, ubezpieczenie mieszkania, powiadomienie do banku o zmianie adresu.
Nagle wczoraj 4 listopada! ZKZL pisemnie powiadomil mnie ze w ciagu 1 tygodnia musze zaplacic 1500 zl! poniewaz mieszkanie nie jest pozostawione w dobrym stanie! Nie zaplace, nie dostane nakazu na mieszkanie.
Czy tak mozna?To jest skandal i bezprawie!
Obserwuj wątek
    • Gość: & Re: ZKZL Poznan IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.13, 17:00
      nakaz ? To się nazywa "prawo najmu" ...Nakaz to oni teraz przysłali do zapłacenia 1500 zł...A tak w ogóle to chyba masz papiery odnośnie remontu, wyceny i protokół komisji z odbioru ?
      Pozostaje wziąć to wszystko i do ZKZL po wyjaśnienie pójść....Dokument "prawo najmu" powinni dać wraz z kluczami ( tzw.przydział)...Powodzenia ;)
    • pol.68 Re: ZKZL Poznan 07.11.13, 17:33
      w mediach oglaszano: ZKZL Poznan- pierwsze rodziny odebrały nowe mieszkania komunalne

......a jak przyszlo co do czego, to cztery miesiace po przeprowadzce do "wymarzonego" mieszkania ten sam ZKZL nie podpisal jeszcze prawa najmu z nowymi lokatorami a w zamian za to wystawil im rachunki na kolosalne kwoty za jakoby nie wykonanie zleconych prac remontowych w zdanych przez nich juz cztery miesiace temu mieszkaniach, nota bene po tym jak ZKZL uprzednio te mieszkania oficjalne odebral, ......
      nie zaplacisz? nie podpiszesz
      a jak nie podpiszesz to zrobia z toba co zechca,
      najwazniejsze ze Pan Pucke dobrze sie bawi, na facebooku, w godzinach pracy.......
      • Gość: end Re: ZKZL Poznan IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.13, 17:48
        Piszesz - "Prace zostaly wykonane i stosowna komisja ocenila je pozytywnie i oficjalnie podpisala zdanie mieszkania. "
        Weź papiery i idź wyjaśnić do nich. Skoro wiesz, że to ty masz rację - nie będzie pewnie problemu. W administracjach zdarzają się błędy, może ktoś czegoś nie dopilnował, nie sprawdził...Dziwię się tobie, bo ja już po tygodniu od przeprowadzki byłabym u nich po nowe papiery. Forum niestety nic ci nie pomoże a gadanie na P i ZKZL może ci tylko bokiem wyleźć....
        • Gość: . Re: ZKZL Poznan IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.13, 18:28
          ?
        • pol.68 Re: ZKZL Poznan 07.11.13, 21:26
          milo mi ze sledzisz moje gadanie...... o P... Pucku masz pewnie na mysli.... masz racje ze sie dziwisz i przyznaje ze pisze w imieniu innej osoby, ktora cierpliwie czekala na odpowiedz..... az sie doczekala i teraz juz zadne papiery nie pomogly, zaplacila i nadal nie ma nic....
          • Gość: Zadowolona Re: ZKZL Poznan IP: *.systemia.pl 22.01.14, 19:41
            Zadziwia mnie niewiedza osoby, która dokonuje zamiany mieszkania komunalnego...
            Zdziwienie, że ZKZL oczekuje wpłaty pieniędzy...? No przepraszam, skoro takie są zasady tej zamiany, to o co pretensje?Nie rozumiem! Ja również remontowałam stare mieszkanie(wyniosło mnie to ok. 4 tys. zł) a drugie tyle wyniosła kaucja, bo prawie 5 tys.
            Ludzie mają w tyłkach za dużo i najwyraźniej nie doceniają możliwości poprawienia warunków mieszkaniowych, skoro tyle narzekania o taką drobnostkę..A chcieliby wszystko za darmo.
            Ja doceniam! Bo mam świadomość, że inni muszą brać kredyt mieszkaniowy i spłacać przez dziesiątki lat, kwoty dużo większe niż te 1500 zł.
            • Gość: Pol.68 Re: ZKZL Poznan IP: *.upc-g.chello.nl 23.01.14, 15:18
              prosze jeszcze raz przeczytac i dopatrzyc sie esencji tego co jest napisane.
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka