Dodaj do ulubionych

Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 1914r.

17.11.13, 08:25
Pan Piotr Bojarski ustalił ostatecznie, iż naukowcy nie maja racji, twierdząc, iż meteoryt z Moraska spadł pomiędzy 2700 a 4100 rokiem p.n.e. Wg ustaleń P. Piotra Bojarskiego Meteoryt ten spadł stosunkowo niedawno:
"pierwszy meteoryt z Moraska - olbrzym o wadze 74,5 kg, który spadł tam w 1914 r"

Cały tekst: poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,14953159,Dwa_zajace_z_jedna_glowa__zrosniete_jerzyki_____NIESAMOWITE.html#ixzz2ksmxDvwJ

Od siebie dodam, iż z kontekstu wynika iż upadł w dniu 12 listopada 1914r. Pan Piotr Bojarski już tego nie dodał - niewątpliwie kierując się skromnością wielkiego odkrywcy, który chce dać pole do popisu pomniejszym "odkrywcom" i nie zagarnia wszystkiego dla siebie.

Niesłychane to odkrycie powinno przewrócić historię Poznania i jest dowodem na pruską cenzurę i opresję jakiej poddano Polaków - i innych mieszkańców Poznania. Żadna w ówczesnych gazet poznańskich nie odnotowała upadku meteorytu i zniszczeń jakie musiał wywołać w tamtej okolicy - i niewątpliwie w samym mieście.

No dobra - wyzłośliwiam się, podczas gdy pomyłki są rzeczą ludzką. P. Piotr Bojarski "popełnił" w GW sporo tekstów za które "czapki z głów" Panie i Panowie. Do tego - przypomnienie dziejów Muzeum Przyrodniczego jest jak najbardziej celowe.
Jednak ten tekst a tą "śmiesznostka" "wisi" na stronie Gazety już dość długo - może by jednak warto go poprawić?

Polecam wszystkim przeczytanie tego tekstu - wart jest tego. Ale przeczytania z sporą dawką krytycyzmu - jak i wszystkich tekstów pisanych czy mówionych. Mamy mózg i musimy weryfikować informacje - by nie zostać "lemingiem".
Obserwuj wątek
    • Gość: Georg von Sommer Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.pools.arcor-ip.net 17.11.13, 09:11
      Szkoda,ze Piotr Bojarski,Jacek Holub,Stanislaw Gacki,Marek Snowarski itd. nie urodzili sie przed upadkiem meteorytu...Qrwa... jaka ta POlska bylaby teraz szczesliwa... :):)
      • Gość: Jaka Szkoda Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.13, 18:44
        Gość portalu: Georg von Sommer napisał(a):
        > Szkoda,ze Piotr Bojarski,Jacek Holub,Stanislaw Gacki,Marek Snowarski itd. nie u
        > rodzili sie przed upadkiem meteorytu

Jeszcze większa szkoda, że twojemu staremu zleżała gumna pękła. Jakie to forum byłoby szczęśliwe jakby używał Con Amore
      • Gość: Georg von Sommer Szkoda jak diabli... IP: *.pools.arcor-ip.net 17.11.13, 19:23
        Naocznych swiadkow nie bedzie i co...?? 1914 - ty czy 2700 a 4100 p.n.e. ??

PS I jak tu POlska ma byc szczesliwa...??
    • Gość: Meteoryt w Morasku Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.13, 09:12
      Przecież mógł spaść niezauważony, nie było wtedy kamerek w samochodach i nikt tego nie filmował, jak Rosjanie w Czelabińsku. No i samochodów pewnie za dużo nie było.
      Jak ci ludzie mogli wtedy żyć?
    • qwardian Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 17.11.13, 18:25

Pamiętam, to był rok 1914. Grad meteorytów spadł na biedne dzieci żydowskie, które źli Polacy przywiązali do maszyny oblężeniczej. Głowę bym dał, że to się stało pod Cedynią, ale licho wie...
      • Gość: Ania Komorowska To spadl Salceson w Perłach. Widzany na Marszu Bul IP: 199.19.110.* 17.11.13, 18:34
    • lili_marleen Meteoryt z Breslau 17.11.13, 20:35
      Pan Bojarski popełnił był kiedyś powieść kryminalną, osadzoną w realiach Poznania z czasów wojny pt bodajże "Rache - znaczy zemsta". W mojej ulubionej ksiegarni na pl Sapieżyńskim poleciła mi ją pani ksiegarz - akurat wybierałam się na urlop i chciałam ze sobą wziąć coś lekkiego. Zdecydowałam się tym bardziej, że pani zachwalała to to jako ćoś w stylu książek Krajewskiego z serii Breslau. Cóż - większego gniotu jeszcze w rękach nie miałam.
      Krajewski przy naszym bohaterze z Posen to gigant. Tylko długość wakacji i brak innych lektur poza tygodnikami pozwolił mi dobrnać do końca tego dzieła.

Może lepiej więc, że ów pan zajął się meteorytami?
      • Gość: Stuhr Re: Meteoryt z Breslau IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.13, 08:47
        Pisać każdy może...
    • Gość: Piotr Bojarski Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.agora.pl 18.11.13, 08:49
      Szanowny Panie,
      wywołany do odpowiedzi w kewstii meteorytu informuję, że:
      1. fragment, który Pan cytuje, jest - co widać w tekście - cytatem z opracowania Moniki Piotrowskiej
      2. autorka powołuje się na informację o meteorycie z 1914 r. z Moraska, która znalazła się w publikacji Tadeusza Grabskiego, opisującej historię przedwojennego Muzeum Przyrodniczego.
      Jak więc Pan widzi, nie jest to informacja wyssana z palca. Chyba, że wyssał ją pan Grabski, o co go nie podejrzewam.

Pozdrawiam
      Piotr Bojarski.

• Gość: Piotr Bojarski Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.agora.pl 18.11.13, 08:53
      Tekst Grabskiego (z meteorytem) znajdzie Pan w Kronice Miasta Poznania nr 2 - Jeżyce /2000

• Gość: Piotr Bojarski Re: Piotr Bojarski: meteoryt z Moraska spadł w 19 IP: *.agora.pl 18.11.13, 13:31
      Jakby Pan jeszcze nie wierzył w ten meteoryt z 1914, załączam link do Kuriera Poznańskiego z 1927 roku. Tam jest mowa o tym eksponacie.
      Nie mam nadziei na "sorry", ale byłoby miło :)
      PB
      www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication?id=52878&tab=3
      • renepoznan Przykro mi. Nie będzie "sorry". 18.11.13, 16:56
        Natomiast jest pewne zażenowanie.
        Meteoryt o jakim Pan pisze pochodzi z 1914r - ale w sensie - został znaleziony w 1914 roku podczas budowy umocnień przez pruskich żołnierzy. Natomiast spadł na ziemię około 5 tys lat temu.
        Zażenowanie - bo jest to sprawa dość powszechnie w Poznaniu znana i wydawałoby się ,że ktoś taki jak Pan powinien o niej wiedzieć. Jeśli Pan nie wie, to warto sprawdzić - choćby wrzucając w googla odpowiednie zapytanie.
        Wie Pan. Gdyby dziennikarstwo polegało na prostym:" kopiuj - wklej" to byłoby bardzo prostym zajęciem. Jednak dziennikarstwo wymaga analizy wykorzystywanych informacji i ich weryfikacji. Do tej pory sadziłem, iż była to ze strony Pana prosta pomyłka czy niedopatrzenie. Ale Pan się przy tym "upadku" w 1914r upiera. No coż ...
        Nie będę złośliwy tak jak Pan i nie odeślę do całego rocznika Kuriera z 1927r - by było trudniej znaleźć.
        Nie odeśle też Pana do literatury papierowej. Wprawdzie Biblioteka Uniwersytecka jest blisko - ale ...
        Odeślę Pana do łatwych do znalezienia stron.
        Proszę przejrzeć choćby te strony:

morasko2.republika.pl/

Ta w/w strona nie ma jeszcze informacji o tym ostatnim znalezionym fragmencie.

pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_przyrody_Meteoryt_Morasko
        pl.wikipedia.org/wiki/Morasko_%28meteoryt%29#Literatura_przedmiotu
        W tych linkach ma Pan też odesłania do literatury fachowej - a nawet do swojej własnej gazety.

" Nie mam nadziei na "sorry", ale byłoby miło :)"
        • renepoznan Re: Przykro mi. Nie będzie "sorry". 18.11.13, 18:04
          Tu ma Pan inne datowanie - ale grubo przed 1914r.

wiki.meteoritica.pl/index.php5/Morasko
          • Gość: Piotr Bojarski Sorry IP: *.agora.pl 19.11.13, 09:31
            Przykro mi, że potraktował Pan jako złośliwość mój link do Kuriera - linkowałem do konkretnego wydania z 15 stycznia 1927 roku, ale widocznie nie jestem w tym zbyt biegły.

Pisząc tekst, w kwestii meteorytu zawierzyłem kolejno: autorce artykułu, tekstowi Grabskiego i artykułowi w Kurierze z 1927 r. Widocznie byłem za mało dociekliwy - nauka na przyszłość. I'm sorry.
            Piotr Bojarski
            • kiks4 Rene- nie dręcz więcej 19.11.13, 10:01
              Panu Bojarskiemu nalezą się słowa uznania- to pierwszy przypadek jaki znam, że dziennikarz, któremu forumowicze coś wytknęli odzywa się na forum i wyjaśnia nieporozumienie. Niech to będzie wzorem dla młodych kadr dziennikarskich, niestety coraz gorzej przygotowanych do zawodu. Zawodu wymagającego może nie tyle głębokiej wiedzy w jednym temacie co ogólnego rozeznania w różnych dziedzinach. No i znajomości zasad ortografii- z czym młodzież pisząca niemal wyłącznie na klawiaturze nagminnie walczy.
              • kiks4 moja porzygoda z meteorytem 19.11.13, 10:16
                Pozwólcie, że opowiem coś lżejszego- kilka lat temu spacerując po lasach Puszczy Zielonka znaleźliśmy sporą bryłę metalu (żelaza?), na tyle dużą, że musiałem na drugi dzień przyjechać po nią rowerem. Była zbyt ciężka, by nieść ją w rękach.
                Jaki ja byłem dumny i szczęśliwy, w końcu niecodziennie trafia się takie znalezisko!
                Czytałem wszystkie dostępne w internecie materiały na ten temat i coraz bardziej utwierdzałem się, że dokonałem cennego odkrycia.
                I w tym miły nastroju żyłem aż do momentu, gdy w innym kawałku puszczy znalazłem podobny "meteoryt" a nawet kilka. Dopiero wtedy mnie oświeciło- to był piasek formierski z odlewni- być może POMETU, wywożony dla utwardzenia dróg leśnych. A wraz z piaskiem zabrały się zakrzepnięte bryłki rozlanego żelaza.
                "Meteoryt" doskonale się sprawdza jako znacznik pomagający parkować samochód. Gdy najeżdżam na niego przednim kołem wiem, że samochód stoi właściwie.
                • Gość: Georg von Sommer Piasek formierski jako GPS... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.11.13, 10:25
                  Ot bolszaja technika...Kij w piasek i wiadomo o ktorej kiks4 dobil do pirsu z walowka dla ruskich dronow... :):) Ot bolszaja technika...
                  • Gość: Stary "grzyb"...:) Morasko - "Soplicowo"...??? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.11.13, 11:33
                    Kiksie4...W latach 70-tych Morasko bylo "zaglebiem" pieczarkowym oraz czerniny i kaczki z pyzami...PO wpisaniu w piaskowego GPS-a POkazywalo >HACJENDOWO< a nie "Soplicowo"...

PS Czasami pitolisz jak Pietja Bojarowicz... :):)
            • renepoznan Dziękuję Panie Redaktorze. 19.11.13, 15:34
              Ma Pan pecha bo wybrał Pan zawód w którym ( w przeciwieństwie do naszych) pomyłki są szybko dostrzegane.
              A jak jeszcze trafi się taki namolny złośliwiec jak niejaki "renepoznan" to już w ogóle klęska.

Pozdrawiam i czekam na teksty o Poznaniu - zwłaszcza starym. :):)
            • Gość: Georg von Sommer Pietja,no co Ty...?? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.11.13, 16:02
              Araba nie POznajesz...?? :):) Przeca to twoj "kolega PO fachu" (mendliniarz) J.H.... :):)

PS Wiesz co Pietja - Wer anderen eine Grube gräbt,fällt selbst hinein...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka