Dodaj do ulubionych

ul.Hetmańska

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 20:58
Mam się przeprowadzić do Poznania.Jest oferta kupna mieszkania w bloku
właśnie przy ul.Hetmańskiej.
Jaka to jest dzielnica i ile może kosztować ( do zapłacenia) M3 42 m.kw
w boku z lat 60./70.
Czy to jest dobry adres w Poznaniu,czy jest tam bezpiecznie i wogóle czy
warto.
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • Gość: seeker Re: ul.Hetmańska IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 21:22
      Mieszkam nieopodal. Gdzie jest ten blok? Czy to tzw "hetman", czyli osiedle
      hetmanskie?
      Hetmanska ma plus: dobry dojazd w dowolnym kierunku miasta komunikacja
      publiczna, a to dzieki temu ze masz krzyzowke Hetmanska-Glogowska, i tam
      wsiadziesz w tramwaj i wszedzie dojedziesz.Z samochodem tez nie ma specjalnych
      problemow z wylotem,ale to tez zrodlo klopotow, o czym ponizej...

Wada (ogromna): halas,halas, halas, i spaliny. Hetmanska jest droga szeroka (4
      pasy, a na wysokosci zakladow Cegielskiego nawet 6), ruch tu jest ogromny, leci
      tez tranzyt tirow.
      Bezpieczenstwo: jest OK, chociaz jak czasem wieczorem wracam do chaty to widze,
      grupka pijaczkow w krzakach przy "hetmanie" (nieszczesliwie obok jest kilka
      dlugo czynnych sklepow m,in z tanim alkoholem).
      Najlepiej jedz na Hetmanska i sam zobacz. Aha, nie daj sie ewentualnie sciemnic
      posrednikowi/sprzedawcy, i badz w mieszkaniu w dzien powszedni, kiedy jest pelen
      ruch na ulicy.
      Ja mieszkam dwie ulice dalej i juz nie mam takich problemow.
      Gdyby nie uciazliwe sasiedztwo ruchliwej ulicy Hetmanskiej, okolice polecalbym
      bardzo. Wg rankingu dzielnic, Grunwald ma 2 miejsce atrakcyjnosci, po Centrum.
      Glownu atut to, czym bylem zdziwiony, dobre powietrze-wiatry wpadaja do Poznania
      z zachodu i Grunwald jest pierwszy, ktory nimi "oddycha".Poza tym duzo zieleni,
      w miare bezpieczna (poza Lazarzem), z dominujaca zabudowa domkow jednorodzinnych
      itd.
      • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 11:31
        Dzięki za odpowiedż.
        Mieszkanie jest w budynku Hetmańska 54.
        Trochę przeraził mnie ten hałas.
        Pozdrawiam
        L.
        • Gość: rebella Re: ul.Hetmańska IP: *.icpnet.pl 23.08.04, 09:49
          Mieszkałam dwa lata temu przy ul.Hetmańskiej (skrzyżowanie Hetmańska/Rolna).
          Okna miałam od podwórza i było cudownie cicho i spokojnie. Połączenia
          komunikacją miejską z centrum - idealne (a poza tym blisko!).
          Hetmańska 54 to pewnie gdzieś przy skrzyżowaniu z Głogowską, czyli Łazarz.
          Dzielnica ta nie ma opinii najlepszej - mówiąc eufemistycznie. Ale Wilda(tam
          gdzie mieszkałam przy Hetmańskiej - bo to bardzo długa ulica) też jest podobno
          niebezpieczna, a jakoś dobrze mi się tam mieszkało.
          Na tym skrzyżowaniu , gzdie chcesz kupić chatkę, jest tyle przystanków
          tramwajowych i autobusowych, że możesz sobie jechać we wszystkistrony świata ;)
          Do centrum masz 4-5 przystanków tramwajem.
          A propos hałasu - sprawdź koniecznie, na którą stronę bloku wychodza okna. I
          czy są dźwiękoszczelne, jeżeli wychodzą na Hetmańską... Bo ulica jest
          faktycznie głośna i ruchliwa.
          Pozdrawiam.
          Daj znać, jak Ci sie podobała chatka, jak już ja obejrzysz :)
          • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.04, 16:14
            Jadę do Poznania w najblizszą sobotę.Jak wrócę,to napiszę co i jak.
            Trochę zmartwiłaś mnie tą marną opinia o dzielnicy.
            Pozdrawiam
            Lucjan
            • amused.to.death Re: ul.Hetmańska 23.08.04, 19:10
              Nie przejmuj się tą złą opinią o dzielnicy. Ja mimo niezbyt przyjemnej 'przygody' na Łazarzu zdecydowałam się tu zamieszkać na stałe, bo w sumie tak naprawdę to teraz nigdzie nie jest bezpiecznie. Lubię tu mieszkać. Natomiast, co do Twojego ewentualnego mieszkania, to faktycznie obejrzyj je w dzień przy otwartym oknie, żeby sprawdzić czy wytrzymasz z hałasem. Ja już raz mieszkałam z oknami wychodzącymi na tory tramwajowe i ...nigdy więcej!
          • Gość: Krzychu Re: ul.Hetmańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:46
            Ja mieszkam na rolnej(wilda) i muszę ci powiedzieć że hetmańskka to dobra
            ulica.O ile się niemyle w 54 jest winda
    • Gość: mati Re: ul.Hetmańska IP: *.icpnet.pl 23.08.04, 16:55
      Teraz to wszędzie pełno penerów.
    • Gość: marcin Re: ul.Hetmańska IP: *.icpnet.pl 23.08.04, 21:16
      Hetmańska 54 jest a małym osiedlu przy skrzyżowaniu Głogowska/Hetmańska. Jeśli
      chcesz mieszkać w bloku i mieć dobry dojazd do Centrum to jest to jedna z
      lepszych lokalizacji. Mieszkam w pobliżu i hałas nigdy mi nie przeszkadzał.
      Każdy się przyzwyczai w ciągu paru dni. A co do bezpieczeństwa uważam, że o
      wiele gorzej jest na wielkich osiedlach ratajskich i piątkowskich. Poza tym tak
      jak ktoś napisał penerstwo jest wszędzie i absulotnie bym się tym nie kierował.
      • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 07:40
        To prawda,że chuliganów jest teraz wszedzie pełno.
        Nie ukrywam,że istotna rolę odegra tu cena.
        Liczę,że za ok 40 m.kw. zapłacę nie więcej niz 90.000zł.
        Dziekuję wszystkim za życzliwe uwagi.
        Lucjan
        • Gość: Luki Re: ul.Hetmańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:26
          Hetmanska 54 to blok w glebi osiedla, oddzielony od ulicy drzewami i placem
          zabaw (z halasem od ulicy nie powinno byc az tak zle). Minusem jest to ze czesc
          okien wychodzi na zajezdnie tramwajowa (i wtedy gdy nie sa szczelne z ranca
          czeka Ciebie pobudka gdy tramwaje ruszaja na trasy). Z bezpieczenstwem jest ok.
          Niby to Lazarz ale nie "ten wlasciwy" kolo rynku - tam to bym sie bal. Mieszkam
          w tej okolicy od urodzenia i jakos jest ok. Moze poza kreadziezami lusterek
          samochodowych :)
        • Gość: LukasK Re: ul.Hetmańska IP: 213.25.88.* 31.08.04, 12:11
          > To prawda,że chuliganów jest teraz wszedzie pełno.
          > Nie ukrywam,że istotna rolę odegra tu cena.
          > Liczę,że za ok 40 m.kw. zapłacę nie więcej niz 90.000zł.

Co prawda każdy pewnie i tak sobie coś tam na początku remontuje, ale myślę, że
          duże znaczenie ma to, czy od razu trzeba np. skuwać zagrzybiony tynk w łazience
          i kuchni, czy są już jakieś płytki i ceramika, czy jest parkiet czy legendarny
          lenteks a może goły beton itp.

Zwróć też uwagę na wysokość opłat miesięcznych i skąd się one biorą (np. niska
          opłata za wodę, bo przez rok nikt tam się nie mył). Za mieszkanie w bloku
          możesz w Poznaniu zapłacić 250 zł/mies. albo 650 zł/mies. (i to za
          własnościowe).
          • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.08.04, 19:18
            Mieszkanie jest zapuszczone,do remontu,ale cenowo do przyjęcia.Czynsz
            spory - około 350zł.
            Tylko dość głośno.
            L.
    • Gość: szary Re: ul.Hetmańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 13:34
      faktycznie - ta okolica jest chyba w miarę ok, aczkolwiek nigdy tamtędy nie
      przechodzilem a tylko przejeżdżalem. Minusem może są tylko wysokie bloki, bo ja
      od zawsze wolę mieszkać w niskich jak już.
    • Gość: seeker Re: ul.Hetmańska IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.08.04, 15:44
      "Hetmanska 54 to blok w glebi osiedla, oddzielony od ulicy drzewami i placem
      zabaw (z halasem od ulicy nie powinno byc az tak zle). Minusem jest to ze czesc
      okien wychodzi na zajezdnie tramwajowa (i wtedy gdy nie sa szczelne z ranca
      czeka Ciebie pobudka gdy tramwaje ruszaja na trasy). Z bezpieczenstwem jest ok.
      Niby to Lazarz ale nie "ten wlasciwy" kolo rynku - tam to bym sie bal. Mieszkam
      w tej okolicy od urodzenia i jakos jest ok. Moze poza kreadziezami lusterek
      samochodowych :)"

He he.. to witam, bedziemy sasiadami prawie,mieszkam dokladnie na przeciw, po
      drugiej stronie zajezdni (obok zakonnic).
      Jesli chodzi o bezpieczenstwo, to nie ma zadnego porownania z Lazarzem, jest
      duzo lepiej na Hetmanie. A bloki sa teraz ladniejsze, ocieplali jest przez
      ostatni rok, odmalowali w ladne kolorki. Co rusz widzialem z okna,jak im bloczki
      ocieplenia spadaly z np 7 pietra i lecialy na Gorczyn :-))
      • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 21:09
        Nie sądziłem,że odezwie się,tylu moich przyszłych sąsiadów.
        Trzymajcie się drodzy Poznańczycy.
        L.
    • Gość: seeker Re: ul.Hetmańska IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.08.04, 21:55
      A tak przy okazji-skadze to zjezdzasz na poznanskie salony? Z jakiego miasta?
      pozdr przyszlego fumfla z fyrtla (znaczy sie ziomala z jednej dzielnicy :-)))
    • Gość: Pelcia Re: ul.Hetmańska IP: *.ml.put.poznan.pl 27.08.04, 11:17
      Uwaga. Ludzie skarżą się na dewastację klatek schodowych, samochodów, kradzieże
      i niezbyt przyjemne "towarzystwo".
      • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.04, 14:39
        No to juz sam nie wiem,co mam robić.
        Jutro będę w Poznaniu i zobaczę jak to wygląda.
        Najwyżej będę szukać dalej.
        Szkoda by było,bo mam w tych okolicach rodzinę,na Dębcu i Górczynie.
        L.
    • Gość: seeker Re: ul.Hetmańska IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 27.08.04, 23:58
      To nie rezygnuj z okolicy, jesli nie jestes pewien. Od strony Hetmanskiej w
      kierunku na petle Gorczyn powstaje pelno mieszkan, sa nowe niskie bloki i
      plomby. Moze tam sobie cos znajdziesz?
      Duzy blok zawsze wiaze sie z problemem,ze sa penery, dresy i inne tego typu
      polmozgi. Stoja pod blokiem i sie nudza, stad dewastacje samochodow,a i nie
      przepuszcza domofonom itp rzeczom co sluza wszystkim.
    • Gość: namdac Re: ul.Hetmańska IP: *.sulzer.com 01.09.04, 09:02
      Mieszkam trzy bloki obok na wspomnianym osiedlu od początku mojego i jego
      istnienia czyli ponad 30 lat i jestem raczej zadowolonym mieszkańcem.
      Lokalizacja doskonała, łatwy dojazd praktycznie wszędzie, a jednocześnie
      wystarczająco daleko od centrum. Hałas wcale nie jest uciążliwy - zwykłe okna z
      PCV załatwiają sprawę. Co do pobliskiej zajezdni tramwajowej, to "Twój" blok
      jest wystarczająco od niej oddalony, najgorzej mają mieszkańcy południowej
      ściany bloku Głogowska 129. Penerstwo umiarkowane, nieszczególnie
      niebezpieczne. Jak to na osiedlu, co jakiś czas dorasta kolejna grupa młodych
      gniewnych gromadzących się na okolicznych ławkach i po bramach, szybko
      dorastają i idą w świat.
      Jednak mieszkania na os. Hetmańskim mają jedną wadę - jako produkt
      socjalistyczny są strasznie nieustawne. Prawdziwe wyzwanie dla zapalonych
      dekoratorów wnętrz. Moje mieszkanko ma 3 pokoje na 49m.kw. Pokoje to bardziej
      wnęki na szafy niż pomieszczenia do mieszkania. No ale może to moje przekonanie
      powodowane jest długoletnim tam zamieszkiwaniem.
      Reasumując. Więcej zalet niż wad więc jeśli cena jest korzystna to warto tu
      zamieszkać.
      Pozdrawiam
      Pyrlandczyk z Hetmana :-)
      • Gość: Lucjan Re: ul.Hetmańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 20:04
        Zgadza się.Dużym atutem tego adresu jest dogodne położenie.
        Ale dałem sobie tydzień do namysłu.
        Dziękuję Pyrlandczykowi za zainteresowanie.
        Pozdrawiam serdecznie
        Lucjan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka