Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać

16.09.14, 11:32
Oczywiście nie po to, by został tam prezydentem, ale by zobaczył, jak powinno wyglądać polskie miasto XXI wieku. Całe wieki nie byłem na wschodzie Polski i zmuszony obowiązkami służbowymi do wyjazdu do Rzeszowa jechałem tam w przekonaniu, że nie wychylę nosa z hotelu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem przepiękne miasto, którego śródmieście zamieniono na sieć deptaków, gdzie kamienice są wyremontowane, gdzie lokale użytkowe nie świecą pustkami, gdzie rowerzyści nie są nękani przez policję, gdzie po obu stronach rzeki ciągną się kilometrami bulwary dla pieszych i rowerzystów nieprzegrodzone płotami. Zobaczyłem miasto, którego rynek nie cuchnie wódą i sikami, lecz tętni życiem towarzyskim. Czułem się tam bezpiecznie i dobrze. Trudno w to uwierzyć, ale tam jest inny świat. W Rzeszowie w przeciwieństwie do Poznania mieszkańców systematycznie przybywa. Choć pod względem ludności jest to miasto ponad trzykrotnie mniejsze od Poznania, to oba brzegi łączy chyba tyle samo mostów. A te bulwary. Jeśli u nas będzie powstawać 500 m rocznie, to Rzeszowa nie dogonimy za 20 lat, a i tak nie uzyskamy bezkolizyjnych ciągów od mostu do mostu, bo już popełniono niewybaczalne błędy. A jakie tam są ulice. Za miesiąc Rzeszów uzyska autostradowe połączenie z Krakowem i dalej na zachód. Oczywiście są tam korki jak wszędzie, ale jeździło mi się znakomicie i będąc tam kilka dni nie natrafiłem na ulicę przypominającą naszą Naramowicką. Przykro to przyznać, ale jeśli tam jest Polska B, to Poznań jest w tej chwili poza wszelką klasyfikacją. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie obleciał wszystkich kościołów. Jaki tam przepych, jakie bogactwo, ileż złota, ołtarze pięknie ukwiecone żywymi kwiatami, czarni w sutannach najlepszego gatunku. Widać po nich, że leżą na kasie.
Obserwuj wątek
    • Gość: POZtrach Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać IP: *.204.51.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.09.14, 11:59
      Jaki tam przepych, jakie bogactwo, ileż złota, ołtarze pięknie ukwiecone żywymi kwiatami, czarni w sutannach najlepszego gatunku. Widać po nich, że leżą na kasie.

I to jest właśnie ta B-klasa. Jeszcze nie zrozumieli że są dymani przez pasożytów. Jest nadzieja że wraz z autostradą przyjdzie normalność w kwestii płacenia na nierobów.
      • kazek100 Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać 17.09.14, 08:08
        No dobrze, a w Poznaniu to niby to zrozumieli???
        I dlatego oddali Kościołowi za darmo budynek gimnazjum XXIV???
    • Gość: AAA Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.14, 12:50
      W ten sposób potwierdziło się stwierdzenie faktu, że gdzie Pan Bóg na pierwszym miejscu, tam wszystko na właściwym miejscu....

Poza tym, jeśli chodzi o Rzeszów to mnie to nie dziwi - to bardzo porządna stolica Podkarpacia. Ja byłem tak zaskoczony jak ty teraz jeszcze za komuny, wyjeżdżając tam służbowo.
      • Gość: Georg von Sommer Dzordz.. Przemycili cie w kontenerze do Rzeszowa.? IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 16.09.14, 13:06
        Wiesz,ateistycznych wariatow bez bumagi o stanie zdrowia nie wpuszczaja na rogatkach - za diabli...!! :):)

PS Wiecej jak dziwne....
      • kazek100 Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać 17.09.14, 08:09
        Przecież za komuny tam było paskudnie brzydko. Nieraz bywałem.
        No i przy okazji powiedz, dlaczego twoja zasada dotycząca pana Boga jakoś nie chce się sprawdzić w Poznaniu, o czym szczególnie boleśnie przekonuje się oświata.
        • kiks4 Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać 18.09.14, 19:22
          Nie wiem jak to jest w Rzeszowie ale moim zdaniem największym osiągnięciem ostatnich lat jest uruchomienie aktywności lokalnych społeczności. Ja raczej obserwuję małe miasteczka i widzę co potrafi zbiorowy, skoordynowany wysiłek.
          Nie jestem pewien, czy w Poznaniakach jest tyle zapału i energii co w mieszkańcach miasteczek.
          • kazek100 Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać 19.09.14, 00:59
            ej, Kiksie, małe miasteczka (kurczę sorry, nie mogę, tak czy owak wiersz Bursy mi się zaraz przypomina ;-)) przepraszam za off topic) są bardzo różne. W jednych jest tak, jak piszesz, a w innych zupełnie inaczej.

Ale tak czy owak Rzeszów to chyba nie jest "małe miasteczko"?

Faktem jest, że w Wielkopolsce jest kilka takich małych miejscowości, w przypadku których mówię: Czapki z głów. Ale to inny temat.

• kiks4 Re: Wróciłem z Polski B, Ryśka tam trzeba wysłać 16.09.14, 13:35
      Ja z kolei odwiedziłem- po wielu latach Polskę Północno- zachodnią. Z Niemiec wracałem przez Kołbaskowo. I dwa raza kopara mi opadła. Raz opadła na skutek wybojów na niemieckiej autostradzie. Nie znajdziesz w Polsce, nawet tej Polsce C drogi o tak złej nawierzchni jak na tym odcinku autostrady, dochodzącym do Kołbaskowa.
      I drugi raz kopara mi opadła gdy wjechaliśmy na naszą krajową drogę szybkiego ruchu S3. Doskonała nawierzchnia, piękne wiadukty i przejścia dla zwierzyny leśnej, zadbane pobocza, bariery energochłonne w niebezpiecznych miejscach i ekrany przeciw oślepianiu przez pojazdy jadące po przeciwnym pasie. I taki standard aż do A2. Dalej mniej komfortowo- bo trzeba płacić. Ale coś za coś.
      • Gość: aaa nie podniecaj się Georg IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.14, 13:43
        Mimo postępu w rewitalizacji tych ziem, na co idą i pieniądze unijne i pieniądze z tzw. Janosikowego, płacone przez bogatsze regiony nadal Sokółka Podlaska ma się dobrze.
        Pomimo jednoznacznych ekspertyz wskazujących bakterię Pałeczkę krwawa inaczej pałeczkę cudowną (Serratia marcescens) jako przyczynę pojawienia się czerwonej plamki na Hostii podniesionej z ziemi- miejscowy kler rozkręca swój biznes na ciemnocie ludu.
        To upokarzające także dla nas- katolików z głębi kraju. A dla ateistów- woda na młyn.
        • Gość: aaa Re: nie podniecaj się Georg IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.14, 13:48
          Georg- a widziałeś w ogrodach Bernardynów Pomnik Waginy w Rzeszowie:
          i1.pudelekx.pl/3c625ba8fbfa000931cd6157bd10d6e94900016d/image-jpg
    • mapo0 Poznaniaki a Polska B 16.09.14, 14:48
      Gratulacje udanego pobytu i zachwytu! A najlepsze jest to, że większość Poznaniaków nigdy nie była na wschód od Wisły, nie widziała Białegostoku, Lublina, Rzeszowa, które są piękne a teraz się prężnie rozwijają, a oni cały czas myślą, że tam domy kryte strzechą, konie zamiast samochodów i tylko kury, krowy i świnie :) w przeciwieństwie do wspaniałego Poznania, który pod rządami pana G. tylko traci.
    • renepoznan Widać George, że po Polsce nie jezdzisz 16.09.14, 18:01
      Tzw ściana wschodnia a zwłaszcza jej miejsca reprezentacyjne zmieniają się nie do poznania. Rzeszów faktycznie wypiękniał. Rynek z tymi podziemiami mają ciekawy. Bulwary nadrzeczne też.
      Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest kosztem województw bardziej rozwiniętych i bogatszych?
      Czytałeś o tym, że w sensie gospodarczym, pomimo pakowania miliardów w ścianę wschodnią, dystans pomiędzy nimi a nami się powiększa?
      Może lepiej nie posyłaj tam Grobelnego. Chcesz mieć tylko "odpicowany" Rynek?

Mnie uderzyło tam coś innego. Jak tanie (w stosunku do naszego rynku) są tam obrazy i rzeźby współczesne (w antykach to tam jest dno - podobno wywożą do Warszawy lub Krakowa jeśli jest coś ciekawszego) . Gdybym miał jak przewieźć to nakupowałbym tam więcej. Niezłe i tanie. Za 2 -3 tysiące niezłe obrazy a za kilkaset złotych takie w miarę przyzwoite. Oczywiście nie mówimy o znanych nazwiskach bo ci w Rzeszowie czy Białymstoku nie sprzedają.
      • l.george.l Re: Widać George, że po Polsce nie jezdzisz 17.09.14, 00:05
        Być może masz rację, że rzeszowianie mają odpicowane miasto za nasze pieniądze, ale trzeba przyznać, że gospodarują się mądrze. To jest bardzo estetyczne miasto.
    • Gość: Gość z daleka[WAW] Re: Wróciłem z Azji, Ryśka tam trzeba wysłać IP: *.multimo.pl 18.09.14, 19:36
      Bardzo przepraszam ale w temacie jest błąd - nie powinno być z "Polski B" lecz "z Azji". O ile mi wiadomo to dla poznaniaków od Konina na wschód zaczyna się już Azja. I co - zaskoczenie - nie rozpościerają się tam jednak bezkresne stepy Azji ;) Warto podróżować. Ja spędziłem dzień w Białymstoku, który zrobił bardzo dobre wrażenie.

• qwardian Re: Wróciłem z Azji, Ryśka tam trzeba wysłać 18.09.14, 20:38

Gość portalu: Gość z daleka[WAW] napisał(a):

> Warto podróżować. Ja spędziłem dzień w Białymstoku, który zrobił bardzo
        > dobre wrażenie.

Jest oczywiste, że poza stanem majątkowym o smaku i wartościach estetycznych decydują wartości kulturowe. Od Kielc na południe do Tarnowa i dalej na Podhale dominuje najlepsza zabudowa jednorodzinna. Każdy jest tam ekspertem od budownictwa, emigranci przysyłają pieniądze na budowę domu, rodziny są bardziej zwarte, życie religijne i tradycja bogatsze. Kapitalizm spowodował, że każdy ośrodek miejski aktywuje się na punkcie prezentacji własnych walorów, Poznań jest w tym wyjątkowy, że posiada to czego nie mają inni.

Niskie bezrobocie, najbardziej ceniona z wszystkich zalet jakie oferuje Poznań, pragmatyzm i pracowitość, stąd miasto w budowie, przy pełnym zrozumieniu mieszkańców...
        • kazek100 Re: Wróciłem z Azji, Ryśka tam trzeba wysłać 19.09.14, 01:04
          qwardian napisał:

> Jest oczywiste, że poza stanem majątkowym o smaku i wartościach estetycznych de
          > cydują wartości kulturowe. Od Kielc na południe do Tarnowa i dalej na Podhale d
          > ominuje najlepsza zabudowa jednorodzinna.
          rodziny są bardziej zwarte,
          > życie religijne i tradycja bogatsze.

Ty naprawdę kiedyś tam byłeś??? Ten polski pseudo barok typu "zastaw się a postaw się"? Te grajdoły po 300 m kw bez żadnego współgrania z otoczeniem? To nowobogactwo najgorszego gatunku? Ta powierzchowna niedzielna religijność?

Już lepiej pisz o Poznaniu. Tu masz trochę racji.
          • qwardian Re: Wróciłem z Azji, Ryśka tam trzeba wysłać 19.09.14, 10:44

George napisał bardzo optymistyczny wątek w katolickim duchu poszukiwania wartości tam gdzie ono się znajduje i zyskał on powszechną aprobatę. Oczywiście, że tam bywam, podziwiam mijane przydrożne kapliczki, pięknie stylizowane dachy pokryte dachówką ceramiczną, domy otoczone murkiem z cegły klinkierowej. Polecam do obejrzenia pięknie odnowiony dworzec kolejowy w Tarnowie, ale moim miejscem docelowym jest tam małżeństwo polsko-amerykańskie, dobrzy znajomi, teraz mieszkańcy pięknej posiadłości na wzgórzu za miastem...

www.bing.com/images/search?q=tarnows+dworzec&qpvt=Tarn%c3%b3w+dworzec&FORM=IGRE
            • kazek100 Re: Wróciłem z Azji, Ryśka tam trzeba wysłać 19.09.14, 13:35
              Tarnów akurat znam mało, więc się nie wypowiadam. Wiele innych miejsc znam doskonale. Niekiedy podziwiam, ale często też odwracam wzrok od polo-architektury. Ale aby tylko krótko skomentować twoje niezrozumienie wpisu georga dodam, że nie zauważyłem, by za jakąkolwiek pozytywną zmianę w tamtym (a i naszym) regionie można było podziękować Kościołowi. Przy czym pisanie o Kościele nie ma większego sensu w tym wątku, ale oczywiście wy musieliście się z nim wtrącić - czy to ma sens, czy nie.
    • lukask73 do rzeczy 18.09.14, 22:38
      Jeśli kościoły nierozebrane, to nie ma czego zazdrościć :-)

A sieć deptaków można pooglądać np. w Legnicy. Parę minut drogi mniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka