Dodaj do ulubionych

architektura nowego Poznania...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:32
zapraszam do dyskusji...

Mnie osobiście mocno zadziwia umiłowanie poznańskich architektów do
pokrywania elewacji budynków piaskowcem. Dziwna tendencja. Piaskowiec kojarzy
mi się mocno z socrealizmem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poznaniak Zielone szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:59
      Mnie z kolei odrzucają te zielone szyby tak popularne ostatnio w nowobudowanych
      gmachach (PFC, Delta, Kupiec, a niedługo Andersia). Kojarzy mnie się to
      tandetnie ponieważ najtańsza odmiana szkła ma właśnie takie zabarwienie. Mogę
      się mylić twierdząc, że to właśnie ze względu na koszty, ale takie odnoszę
      wrażenie. Wolałbym żeby nowe budynki miały zakładane lustrzanki lub
      przyciemniane szyby.
    • Gość: RAUBER Re: architektura nowego Poznania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:04
      Mnie denerwuje to że tam gdzie jest miejsce na budynki secesyjne ładuje się
      Globisy i tym podobne dziwactwa. Fakt wielkopowierzchniowe biurowce są
      Poznaniowi potrzebne. Mało tego potrzebne są w Centrum ale MUSZĄ PASOWAĆ do
      otoczenia. Tego architekci niestety nie biorą pod uwagę. A szkoda.

Moja wizja Nowoczesnego Poznania jest taka:
      Wylatują w powietrze Alfa, Piekary, wszelkiej maści „zabytki komunizmu”
      zwłaszcza te pięknie wkomponowane w Św. Marcin, wylatują wszelkie
      pseudowysokościowce w centrum. Collegium Altum które lubię i do którego mam duży
      sentyment, także powinno być zburzone. Na ich miejsce powinny stanąć komienice z
      przeznaczeniem na biura. W Centrum jest miejsce dla budynków o odpowiedniej
      wysokości, dopasowanej do otoczenia. Z uporem maniaka naciskam na dopasowanie,
      gabarytowe i stylistyczne.
      Wywaliłbym też taki koszmarek zwany Okrąglakiem. Tyle że to już jest oficjalnie
      zabytkiem.

Poznań mając tradycje gospodarności jest jednym z centrów biznesu. Poznańskie
      „City” powinno prezentować się okazale, być przemyślane i poukładane. Osobiście
      bardzo mi brakuje widoku wysokich biurowców i to takich
      pięćdziesięciopiętrowych. Problem w tym że nie bardzo jest gdzie je
      zlokalizować. Wolne Tory? Ok. jest miejsce ale trudno w nie wkomponować drapacze
      chmur i węzeł logistyczny komunikacji miejskiej i lokalnej.
      Wrażenie jakie wywarłyby takie budynki widoczne z peronów dworca byłoby niezłe.
      Wychodzisz z pociągu, podnosisz głowę i widzisz giganta wyrastającego zza
      kamienic koło dworca. Padała często myśl, że drapacze mogą „wyrastać” z
      kamienic, co jest logiczne w sensie dopasowania stylistycznego. Pytanie w jaki
      sposób dopasować górę do dołu?
      W podziemiach, pomiędzy fundamentami takich budynków musi przejeżdżać metro.
      Poznań jest na razie mały, ale to stan chwilowy. Oczywiście w ciągu 10 lat wiele
      się w tym elemencie nie zmieni. Co nie oznacza że za np. 50 lat będziemy
      zupełnie zakorkowani, a wtedy jak jeszcze bardziej ścieśni się zabudowa to
      uporządkowanie ruchu miejskiego będzie jeszcze trudniejsze niż dziś.
    • Gość: Wernyhor Re: architektura nowego Poznania... IP: 213.199.201.* 09.09.04, 19:32
      Gość portalu: guerra napisał(a):

> zapraszam do dyskusji...
      >
      > Mnie osobiście mocno zadziwia umiłowanie poznańskich architektów do
      > pokrywania elewacji budynków piaskowcem. Dziwna tendencja. Piaskowiec kojarzy
      > mi się mocno z socrealizmem.

wolisz kafelki jakimi wyłożona jest elewacja nowego gmachu A.Muzycznej?
      lub kafelki Globisa?

odwracam zawsze wzrok,piękna dzielnica tzw.Cesarska:Poczta,Zamek,Aula,Teatr
      Wielki,Ak.Medyczna(Hakata) a tu prosze ja Ciebie kafelki na Ak.Muzycznej jak w
      dworcowym wc, koloru...hmm jaki to kolor? [nazwijmy roboczo-"dworcowy":)]
      [i jeszcze te nieszczęsne,brzydkie,małe okienka od ul. św.Marcina :-( ]
      Tu własnie piaskowiec moim zdaniem bardziej by pasował.Tym bardziej,że elewacja
      Zamku Cesarskiego jest czyszczona i Zamek nabiera nowego/starego piaskowego
      koloru.
      • Gość: łuki Re: architektura nowego Poznania... IP: *.icpnet.pl 16.09.04, 20:17
        zgadzam sie że nowa akademia jest kontrowersyjna, myslę jednak ,ze ten projekt
        sie broni . Przede wszystkim ze względu na bryłę budynku i jego skromne
        wykończenie byc może dzieki temu nie zestarzeje sie on zbyt szybko . Dach jest
        kryty miedzią i za kilka lat uzyska atrakcyjny zielonkawy kolor Pamietajmy
        też, że ma on stanowić całośc z salą koncertową , która mam nadzieję niebawem
        tam powstanie i zasłoni widok na koszmarek - market budowalany
    • Gość: łuki dach opery IP: *.icpnet.pl 16.09.04, 20:25
      tak mi własnie przyszlo do głowy przy pisaniu innego wątku - dlaczego dach
      opery nie jest kryty miedzią ?
      Jest kryty papą co wygląda dosyć dziadowsko i nie dodaje temu miejscu
      odpowiedniego prestiżu .

Jakies 10 lat temu pokryto miedzia dach kopuły Colegium Maius na fredry który
      wczesniej tez byl z papy. Czas na operę !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka