Dodaj do ulubionych

CZY KOLEGIUM JĘZYKOWE WE WRZEŚNI JEST SZKOŁĄ WYŻSZ

14.09.04, 21:48
CZY KOLEGIUM JĘZYKOWE WE WRZEŚNI JEST SZKOŁĄ WYŻSZĄ??

CYTUJĘ FRAGMENT ARTYKUŁU Z GW
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2285284.html
"Znów zapomniano o młodzieży z kolegiów nauczycielskich. Nie może ona dostać stypendiów studenckich, bo w myśl przepisów nie jest studentami, lecz słuchaczami.

Kolegia nauczycielskie powstały w latach 90. W kraju jest ich blisko sto. Uczący się w nich zdobywają tytuł licencjata. Mają legitymacje i indeksy, ale żadnych szans na stypendia - ani na socjalne przysługujące od tego roku wszystkim studentom (także płacącym za naukę), ani na unijne, przyznawane w tym roku polskim studentom po raz pierwszy.

Dlaczego? - W kolegiach uczą się słuchacze, a nie studenci. W programie stypendiów unijnych jest napisane, że pomoc może dostać STUDENT SZKOŁY WYŻSZEJ. KOLEGIA NIE MAJĄ TAKIEGO STATUSU - wyjaśnia Anna Jedynak zajmująca się funduszami europejskimi w śląskim urzędzie marszałkowskim.
Czym więc są kolegia? Według przepisów oświatowych - zakładami kształcenia nauczycieli"

CZY TEN ARTYKUŁ DOTYCZY TEŻ NASZEJ SZKÓŁKI??
CIEKAWE?? ZASKAKUJĄCE??
CZYLI "NI PIES NI WYDRA COS NA KSZTAŁT ŚWIDRA"
Obserwuj wątek
    • jackowrzesnianin CZY ABSOLWENCI TEJ SZKÓŁKI BEDĄ MIELI WYŻSZE, CZY 14.09.04, 23:03
      CZY ABSOLWENCI TEJ SZKÓŁKI BEDĄ MIELI WYŻSZE, CZY ŚREDNIE??
      Skoro to nie są szkoły wyższe, no to chyba średnie.
      A jeżeli tak, to na jakiej podstawie wydaja dyplom LICENCJATA??
      Indeks i te pierdoły to tylko folklor>
      • euglena_pl Re: CZY ABSOLWENCI TEJ SZKÓŁKI BEDĄ MIELI WYŻSZE, 15.09.04, 17:49
        No to mamy ładną hecę. Z tego, co mi wiadomo to, kolegia mają status wyższych
        szkół zawodowych, po których otrzymuje się licencjat. Ale może się już coś
        zmieniło. Z drugiej strony jest to jakaś dyskryminacja. Co prawda są kolegia i
        kolegia. Te przy uniwerkach mają na pewno zdecydowanie wyższą rangę prestiżową
        i w odbiorze społecznym niż te inne, do których nie wiem czy nie zalicza się
        nasze. Słuchajcie absurd w tym kraju goni absurd. Np. jeżeli terroryści by coś
        u nas zaatakowali, to żeby użyć naszego elitarnego GROMU, to premier musi o to
        poprosić prezydenta, a ten musi ogłosić stan wojenny . T co tutaj mówić o
        kolegiach. Szkoda tylko młodych ludzi.
    • jackowrzesnianin ŚMIECH TO ZDROWIE, CZYLI SUPERSZKOŁA 18.09.04, 08:35
      SUPERSZKOŁA??
      Włąśnie przeczytałem w WW jaka to dobra i trudna szkoła.
      I...
      I śmiac mi sie zachciało.
      Bo
      "pierwszy rok przebrnęło 30% tych, którzy zaczynali"

Ludzie takiego odsiewu, nie ma ani PRAWO, ani MEDYCYNA, ani nawet OXFORD.

A poważnie. Albo bład przyjecia (przyjeto słabizny), albo bład wykładów (kiepscy nauczyciele), albo przechowalnia w posukiwaniu prawdziwej uczelni (znaleźli to uciekli).

W każdy razie dziękuje za to zdanie.
      W KOŃCU ŚMIECH TO ZDROWIE.
    • jackowrzesnianin ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 09:48
      Nie widząc, żadnej odpowiedzi na pytania w sprawie "szkółki językowej", ani tu na forum, ani w WW, postanowiełem zadać pytanie bezposrednio do szkoły poprzez strone powiatu
      Napisałem krótki mail:
      "
      Kto jest organem założycielskim szkoły?
      Na jakiej podstawie szkoła wydaje dyplomy licencjatu?
      Która uczelnia wyższa i na jakiej podstawie zezwala na kontynuacje nauki na poziomie magisterskim?
      Jak jest kadra naukowa szkoły??
      Jak wygląda miejsce szkoły w rankingach ogłaszanych w prasie?

Uprzejmie proszę o konkretną odpowiedź.
      Pewne pytania z dłuższym uzasadnieniem zadawałem wielokrotnie na wrzesińskich forach

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=147

www.wrzesnia.info.pl/html/forum/lista.php

Niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.
      Pozdrawiam"

W dniu dzisiejszym uzyskałem odpowiedź:

"Odpowiadamy:
      Zasadami funkcjonowania szkolnictwa wyższego zajmuje się Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu,
      proszę skierowanie pytania do ich Rzecznika Prasowego www.menis.gov.pl
      Pozdrowienia"

Ponieważ nie wiem, czy to żart, czy kpina odpisałem:

"Dziękuję,
      choć nie jest to satysfakcjonująca odpowiedź.
      Dlaczego mam pytać MENIS o Państwa kadrę profesorska, czy też Organ założycielski??

A i na pozostałe pytania, powinni Państwo odpowiedzieć konkretnie, a nie zabawiać się w "spychologię stosowaną".

Niestety powyższa odpowiedź wskazuje jedynie na to, że maja Państwo coś do ukrycia, przed opinią społeczną i przyszłymi słuchaczami.

Pozdrawiam

Jackowrzesnianin"

NO, WIĘC W KOŃCU
      "CO JEST Z TA SZKOŁĄ???

• janmaria5 Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 16:43
        Myślę Panie Jacku, że oni sami tego nie wiedzą. Ich główną ambicją było
        utworzenie u nas wyższej uczelni, bo taka metropolia jak nasza, oddalona o 40
        km od Poznania musi ją mieć. I dobrze niech będą u nas wyższe uczelnie.
        Najlepiej filie UW, Politechniki, AR i AE. Są one rozpoznawalne i uznane w
        całym kraju. Obiecali młodzieży wyższą uczelnie, tańsze, dające w przyszłości
        możliwość zatrudnienia studia, a tu więcej niejasności i wątpliwości. Tak
        właśnie działa władza, obliczona tylko na osiągnięcie określonego efektu,
        przeważnie wyborczego.

Pozdrawiam
        • jackowrzesnianin Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 17:02
          Ależ ja nie neguje, potrzeby wyższych szkół we Wrzesni i kiedys to obszernie tłumaczyłem.
          Ja tylko chcę wiedzieć, "czy pies to, czy wydra, czy coś na kształt świdra".

Tylko tyle, a okazuje się, że aż tyle.

A pytanie wysłałem z rubryki "spytaj o artykuł" pod informacja o tej szkółce.
          • janmaria5 Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 17:10
            Panie Jacku
            Wiem, że Pan nie neguje tworzenia wyższych uczelni we Wrześni. Wypowiedź moja
            miała na celu wskazanie braku korelacji pomiędzy ambicjami włodarzy a
            merytoryką edukacyjną. I jak zwykle ucierpi na tym młodzież. To tak jak z
            firmą, która ma kupić 35ha. Słabo sprawdzona, tak jak w przypadku uczelni.
        • krzysztofofs Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 17:25
          Dziekuję Panu za te słowa. Zgadzam sie całkowicie. Decyzje podejmowane w
          sprawie inwestycji przy u. Wojska Polskiego zakładały, że po ukończeniu "nowego
          budynku" co miało nastapić nie w tym a w ubiegłym roku w
          pomieszczeniach "starej szkoły" ruszy filia Politechniki. Kiedy kwestionowałem
          umowe jaka starostwo zawarło z Urzedem Marszałkowskim w sprawie najmu lokali
          dla Polegium Językowego / bubel/ pan Jaśniewicz powiedział, ze czynie tak z
          zazdrości, ze nam sie nie udało. Po co wiec na tym poziomie kontynuować było
          dyskusje. Wyzsze szkoły bez lokali, lub w lokalach szkół średnich jak w
          przypadku LO czy teraz " Koszarowej", bez dziekanatów bo zastepuja je choćby
          przy naborze urzedy gminy i starostwa, bibliotek, sal, klubów i
          całej "atmosfery studiowania" sa szkołami dajacymi satysfakcje tylko tworzacym.
          • jackowrzesnianin Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 21:08
            Szanowny Panie Krzysztofie.
            Stworzenie we Wrześni atmosfery akademickiej, to mżonki.
            Ze wzgledu jednak na potrzeby UE, co kiedyś tłumaczyłem, jest we Wrzesni koniecznośc tworzenia Wyższych Szkół Zawodowych. Należy jednak zadbać, aby były to szkoły, a nie szkółki, jak to nieszczęsne kolegium.
            Takie szkoły dające pozory wykształcenia, krzywdzą młodzież i rodziców.
            Jesteśmy zbyt biedni, żeby kupować tanie buble.
            W pełni popieram filie Polibudy, Uniwerku, AE, czy AR.

Tak pisałem
            "4. Utworzenie WSZ jest wskazane, a nawet niezbedne dla rozwoju miasta.
            (uzasadnienie wyżej WSZ przejmuja praktycznie funkcje dawnych dobrych
            techników, a licencjaci, czy inzynierowie funkcje technków czy np nauczycieli
            po SN na rynku pracy).

w wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=12179192&v=2&s=0
            I w wielu innych wątkach
            Pisałem mając podobny pogląd w tej sprawie jak Pan.

POZDRAWIAM
            • janmaria5 Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 22:33
              Oświata, jak tu można przeczytać jest bardzo „wrażliwą” sferą działania. Że
              musi się ona zmieniać jest sprawą przesądzoną, bo stanie w miejscu będzie nas
              spychało na koniec kolejki cywilizacyjnej. Pamiętać jednak musimy, że oświata
              nie lubi rewolucji, a wszelkie zmiany muszą być ewolucyjne. Ważne jest również
              to, żeby te zmiany wprowadzali ludzie kompetentni a nie „nawiedzeni”, mający
              klapki na oczach i na ślepo, po trupach dążący do swojego celu. Zgadzam się z
              tworzeniem Wyższych Szkól Zawodowych na poziomie licencjata, szczególnie w
              mniejszych miastach a nie w miastach uniwersyteckich. Czy mają one
              zastąpić „dobre technika”?- Kwestia dyskusji. Bardzo istotnym problemem jest
              równorzędne traktowanie szkól w małych i dużych miastach. Mając doświadczenie z
              liceum poznańskim, muszę powiedzieć, że młodzież się tam ucząca ma więcej
              języków obcych, przedmiotów kierunkowych itd. Czy świadomość poznańskich
              włodarzy jest większa od naszych? Prawdopodobnie tak, bo dokładają więcej od
              naszych. Ale czy nasi mają na to środki? Tego nie wiem.
              • jackowrzesnianin Re: ŚMIECHU CIĄG DALSZY 12.10.04, 22:51
                WSZ maja zastąpic "dobre technika" w takim samym sensie, jak inżynierowie, czy licencjaci zastepują na rynku pracy "dobrych techników"
    • jackowrzesnianin Bezczelne pytanie???? 14.10.04, 11:48
      Brak próby wyjaśnienia nam, czym jest "sławetne kolegium", zmusza mnie do postawienia bezczelnego pytania.

CZY NASI DECYDENCI CHCIELIBY, ŻEBY ICH DZIECI STUDIOWAŁY W TEJ SZKÓŁCE??
      CZY MOŻE (nie obrażając słuchaczy), JEST TO ZWYCZAJNA SZKÓŁKA DLA MOTŁOCHU,
      SZKÓLKA, KTÓRA MA BYC MEDIALNYM SUKCESEM I "IGRZYSKAMI DLA UBOGICH".

Zreszta pytanie dotyczy też "szkółki ekonomicznej", ale tam sytuacja wygląda chyba jednak troche lepiej. (aha, nie mówcie mi, że tam studiuja również nasi urzędnicy. Oni mając stołki, studiują głównie dla "papierka", bo trzeba taki mieć)
    • jackowrzesnianin A JAK NASZA FILIA? 17.10.04, 10:36
      A JAK NASZA FILIA?

info.onet.pl/994784,11,item.html

Zamieszanie wokół ośrodków zamiejscowych szkół wyższych. Ministerstwo Edukacji uznało, że filie kilkunastu polskich uczelni działają nielegalnie.
    • jackowrzesnianin CO SIĘ DZIEJE WE WRZESIŃSKICH SZKÓŁKACH WYŻSZYCH 03.11.04, 10:57
      W ostatnim numerze WW (to juz przecież początek listopa, rok akademicki zaczął się miesiąc temu), znów ukazał się artykuł sponsorowany potępiający "w czambuł" jakieś WSZ w Srodzie. I nie chodzi o to, że w artukule napisano nieprawdę. Tak tamte szkółki są "suuuuuuuuper".
      Chodzi o pytanie dlaczego ten artykuł się ukazał?

I odpowiedź cisnie się jedna.
      BRAK KANDYDATÓW DO NAUKI WE WRZESIŃSKICH SZKÓŁKACH.

DLACZEGO??

Czy Wrzesińskie szkółki za dużo wymagają, czy tez są niwiele warte?
      Czy tak tam trudno?
      Czy szkoda czasu i pieniędzy na studiowanie w tych szkółkach????

Chętnie usłyszę wszystkie opinie.
      Jescze chętniej usłyszę głos z tych szkółek.
      Prowadzących je i ich słuchaczy.
    • jackowrzesnianin PYTANIE DO STAROSTWA I URZEDU MIASTA. 04.11.04, 12:48
      PYTANIE DO STAROSTWA I URZEDU MIASTA.

W sprawie Szkół Wyższych.

Jak wygląda sytuacja działających we Wrzesni WSZ widzą wszyscy, którzy chcą widzieć.
      Miernota, to takie łagodne określenie aktualnego stanu rzeczy.

Ponoć od tego roku działa filia (albo coś koło tego) PP (tylko jedna specjalność).

STĄD PYTANIE:

CZY NASZE WŁADZE PRÓBUJA DALEJ POZYSKIWAĆ KOLEJNE SZKOŁY, czy spoczęły na laurach??

CZY PROWADZONE SA ROZMOWY Z AE, UAM, AR, dalsze z PP, a może z innymi renomowanymi UCZELNIAMI???

Uważam, że jeżeli mamy się liczyć na uczelnianej mapie Polski, pozyskanie silnych uczelni jest niezbedne.
      Możliwość wyboru lepszych uczelni w naturalny sposób, (to co panowie lubicie -rynkowy), wyeliminuje uczelnie kiepskie, z naszego rynku.
      Wg mojej oceny (a chyba nie tylko mojej), działające dziś we Wrześni uczelnie są "fikcją uczelni wyższych".

CZY MOŻEMY LICZYC NA ZMIANĘ W TEJ SPRAWIE??
      CZYLI NA NOWE UCZELNIE???

• kramer100 Re: PYTANIE DO STAROSTWA I URZEDU MIASTA. 04.11.04, 13:45
        Uzupelnie te pytania o jeszcze jedno:
        Kolegium Językowe funkcjonuje w byłym internacie na Wojska Polskiego, czy to
        prawda że nie ma jeszcze umowy z Urzedem Marszałkowskim . kto w tej sytuacji
        utrzymuje te budynki ?
        • eryk8 Re: PYTANIE DO STAROSTWA I URZEDU MIASTA. 04.11.04, 16:21
          Powiem uczciwie, że nie wiem do tej pory, dlaczego takie prywatne uczelnie do
          nas sprowadzono. Jestem, byłem i będę zwolennikiem państwowych uczelni typu
          UAM, Politechnika, AWF, AE, AR, ASP itd. CO przyświecało władzom? To muszą oni
          sami na to odpowiedzieć. Słuchy o naszych uczelniach chodzą złe, nikt za
          bardzo ich nie zna, jak są finansowane, też do końca nikt nie wie. Dlaczego
          akurat te prywatne, a nie np. WSB, WSNH, WSK itp.
    • jackowrzesnianin PYTANIE . CHYBA NIE O WIEDZĘ TAJEMNĄ ! 06.11.04, 22:08
      Czy można wiedzieć ilu konkretnie studentów studiuje we Wrzesni?
      Ale nie ogólnikiem, tylko tak uczciwie i rzetelnie. Z podziałem na uczelnie. Z podziałem na dzienne wieczorowe, zaoczne i jakie tam jeszcze. Z podziałem na lata studiów.

TAKA TABELKA WIELE WYJASNI.

Bo gdzies słyszałem, że sa to ilości "śladowe". I nie wiem, prawda to, czy plotka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka