Dodaj do ulubionych

Riverpark Poznań – pytanie

04.11.15, 13:46
Witam. Zastanawiam się nad zakupem mieszkania. Myślę o osiedlu RiverPark przy Drodze Dębińskiej, głównie ze względu na znakomitą lokalizację. Ale mam wątpliwości, bo cena jest bardzo wysoka. Większość mieszkań jest już sprzedanych, a niektóre już zamieszkałe, dlatego chciałam zapytać o opinie na temat tego developera, jakości mieszkań itp.
Obserwuj wątek
    • teofil_777 Re: Riverpark Poznań – pytanie 05.11.15, 21:54
      Osiedle RiverPark w Poznaniu miało spory potencjał, żeby stać się dobrym miejscem do zamieszkania. Niestety, wszelkie walory wynikające z położenia, zostały zmarnowane przez chciwość developera. Nie jest to niestety, dzieło projektanta myślącego o jakości życia przyszłych lokatorów, ale twór – oszalałego w skąpstwie – księgowego, który cały czas kombinował jakby to osiedle zbudować taniej. I zbudował to jak najtaniej, kosztem komfortu mieszkańców.

Podam jeden przykład, który zaważy na jakości życia na osiedlu RiverPark. Mianowicie developer zastosował wspólne piony wentylacyjne. W czasach, kiedy standardem są indywidualne piony wentylacyjne do każdego lokalu, czyli rozwiązanie, które gwarantuje wysoki komfort akustyczny i brak ryzyka przenikania zapachów. Immofinanz zastosował technologię z najmroczniejszych czasów PRL, czyli od parteru do czwartego piętra ciągnie się jedna rura wentylacyjna z otworami prowadzącym do każdego mieszkania w pionie.

Jaki będzie efekt takiego rozwiązania? No cóż, osoby z wyższych pięter będą mogły poczuć, cóż tam mieszkańcy z niższych pięter gotują lub smażą. Poza tym, bez specjalnego wysiłku, będzie się można wsłuchiwać w wieczorne rozmowy sąsiadów, a biorąc relaksującą kąpiel w naszej nowej łazience usłyszymy sąsiada, który udał się do swojej, w innym, bardziej przyziemnym celu. Czyli atrakcje, znane mieszkańcom wieżowców z wielkiej płyty z lat 70.

Biorąc pod uwagę, niezwykłą kumulację lokali na tym osiedle oraz te nieszczęsne wspólne piony wentylacyjne, to RiverPark zapowiada się na akustyczną katastrofę. Wystarczy jeszcze, paru sąsiadów z psami, to będzie tu można zaznać „niepowtarzalnych” doznań dźwiękowych.
      • teofil_777 Re: Riverpark Poznań – pytanie 05.11.15, 21:57
        Jeszcze jedno, nie wiem, czy w tzw. willach miejskich, czyli tych trzykondygnacyjnych budynkach bliżej Warty, developer także zastosował wspólne piony wentylacyjne. Jeżeli tak, to ma gigantyczny tupet reklamując je, słowami o „...unikalnej, luksusowej prywatności w najlepszym i szerokim tego słowa znaczeniu” i żądając za te mieszkania kwot w okolicach miliona złotych.
        • saturn1313 Re: Riverpark Poznań – pytanie 06.11.15, 18:14
          O co chodzi z tymi wspólnymi pionami?
          Rozmawiałam ze znajomym budowlańcem i powiedział mi, ze kiedyś rzeczywiście tak budowali i było to fatalne w użytkowaniu. Ale teraz jest podobno zakaz w przepisach i developerzy muszą robić osobne szyby wentylacyjne do każdego mieszkania. Chyba taki prestiżowy developer, za takie drogie mieszkania nie pozwoliłby sobie na takie coś? Chyba to niemożliwe?
          • teofil_777 Re: Riverpark Poznań – pytanie 08.11.15, 23:42
            Polskie przepisy rzeczywiście nakazują stosowanie indywidualnych kanałów wentylacyjnych (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. oraz norma PN-83/B-03430). Te przepisy są bardzo nie w smak developerom, bo zwiększają koszty budowy (przy pięciokondygnacyjnym budynku należy zbudować pięć osobnych przewodów wentylacyjnych) i zmniejszają powierzchnie do sprzedaży (kanały wentylacyjne zajmują miejsce, za które nikt nie zapłaci).

Dlatego ci mało rzetelni, kombinują, jak je obejść, mając głęboko w nosie komfort mieszkańców. Wykorzystują przy tym fakt, że przepisy nakazujące stosowanie indywidualnych kanałów wentylacyjnych mówią o wentylacji grawitacyjnej. W przypadku wentylacji mechanicznej, takiego formalnego wymogu nie ma.

W przypadku osiedla Riverpark developer zastosował wspólne kanały wentylacji bytowej, na których umieścił nasadę kominową VBP firmy Aereco. Jest to urządzenie tzw wentylacji hybrydowej, czyli przez większość roku kanał działa jak tradycyjna wentylacja grawitacyjna, a w okresach gdy przypływy powietrza są małe (na ogół latem) włącza się umieszczony w nasadzie wentylator.

Według znanych mi opinii, wentylację hybrydową należy traktować jak grawitacyjną, ale Riverpark nazwał ją mechaniczną. Ktoś to odebrał i dzięki temu udało się obejść przepis dotyczący indywidualnych kanałów wentylacyjnych. Taki manewr pozwolił mu zarobić/zaoszczędzić ok. 2 miliony złotych.
            • soogoood Re: Riverpark Poznań – pytanie 29.01.16, 15:54
              Witam

Panie Teofil_777 proszę o kontakt z developerem w celu wyjasnienia niezgodnosci.

Pozdrawiam

• elioot Re: Riverpark Poznań – pytanie 30.03.16, 15:35
          Potwierdzam. W tych niby "willach miejskich" również są wspólne piony wentylacyjne. Głośno, wieje, śmierdzi... dachy przeciekają itd itp.
          Nie polecam!
    • maxbudowniczy Re: Riverpark Poznań – pytanie 14.11.15, 20:01
      Wykańczałem mieszkanie na osiedlu Riverpark. Wyglądało to nie najlepiej. Łazienka w stanie developerskim wręcz tragicznie. Ściany nie otynkowane i krzywe i cos czego jeszcze nie widziałem w nowym budownictwie - rury odpływowe na wierzchu. Drzwi balkonowe źle osadzone , powierzchnie do malowania źle przygotowane. Ciągle psuła się winda. A niby nowe płytki na korytarzach wyglądają jak po 20 latach użytkowania. To podobno renomowany austriacki developer, ale trudno w to uwierzyć, po jakości wykończenia.
    • maxbudowniczy Re: Riverpark Poznań – pytanie 21.11.15, 21:22
      Byłem ostatnio znów na tym osiedlu i zobaczyłem coś przedziwnego, dwóch Ukraińców szlifierką do betonu szlifuje płytki ceramiczne na klatce schodowej. Nie wiem co chcą uzyskać, ale po czyms takim płytki będą wyglądały jeszcze gorzej niż teraz. Ten austriacki developer zadziwia mnie coraz bardziej.
      • soogoood Re: Riverpark Poznań – pytanie 24.11.15, 20:10
        Hmm i wychodzi brak wiedzy twojej na temat lastryko. To nie jest plytka ceramiczna!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka