IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:47
Co to jest?Spotkałam u p.Musierowicz jako nazwe jakichś elementow
budowlanych.Jest w lesznie /byla/fabryka słodyczy o tej nazwie,więc myślę,że
to słowo wielkopolskie.U nas w domu to była nazwa masy do wafli/prababcia
wielkopolanka,moze dlatego/. No wiec kto wie coś bliżej?
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: kanold IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 19:18
      hmm u mnie w domu...kanoldy to były cukierki...takie landryny ...twarde i
      pyszne ;)
    • Gość: mycha Re: kanold IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 19:28
      ...jeżeli chodzi o ten "jakiś" element budowlany to jest to JAKIS betonowy
      blok , czy moze cos mniejszego- betonowy bloczek;))POZDRAWIAM:)
      • Gość: lukaszbandi Re: kanold IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 22:08
        Kanold to betonowy kloc wielkości około 15cm/20cm/30cm.
        • Gość: J.B. Re: kanold IP: *.icpnet.pl 28.09.04, 00:13
          kanold to przekładaniec. Wafle smaruje się masą i poddaje niezbyt silnemu naciskowi na całej
          plaszczyźnie. Masa powstaje z gotowania na małym ogniu mleka z odpowiednią ilością cukru.
          • Gość: stefa 4 Re: kanold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 09:03
            O wlaśnie o to mi chodzi! Czy mozesz sprecyzować skąd jestes,a właściwie skąd
            znasz to słówko?O jego pochodzenie mi chodzi, bo żeby było śmkieszniej, to
            przepis na wyrob moja mama zdobyla z kresów wschodnich. Dziekuje wszystkim.
        • Gość: dr huckenbush Re: kanold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 01:32
          Mniej wiecej sie zgadza, ale AFAIR to ostatni wymiar troche wiekszy bedzie.
          Stosuje sie je przede wszystki do stawiania fundamentow. Do wykopanego rowu
          wklada sie prety zbrojeniowe, nastepnie zalewa betonem (np B-15). To musi
          zastygnac i po kilku dniach na to stawia sie fundament z kanoldow. Dopiero na
          kanoldach stawia sie dom.
          • Gość: Krzys Re: kanold = kanadol ? IP: 67.71.114.* 28.09.04, 02:06
            Canuck lub Kanuck, tak mowia potocznie o sobie kanadyjczycy , po polsku
            odpowiednikiem slowa " canuck " jest " kanadol " , przynajmniej tak sie mowi
            miedzy polakami w Toronto .
        • Gość: jac Re: kanold IP: 213.17.204.* 28.09.04, 09:12
          Rzeczywiście bloczek betonowy, ale wyniry z typoszeregu, bywaja różne (B4, B6 i chba B2)
    • redakcja Re: kanold 06.10.04, 14:33
      Wyjaśniamy tajemnicę kanoldów i Kanoldów
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2323795.html
      pozdrawiam
      Błażej Wandtke
      • Gość: stefa 4 Re: kanold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 10:45
        Bardzo,bardzo dziekuje za tak dokładną odpowiedż. Już wiem wszystko.Moja mama
        mówi jezykiem swojej babci , choc przepis pochodzi chyba ze Lwowa. Nawet moja
        siostra mówi na piętkę chleba "kromka", ja już nie - urodzona w Lodzi,
        mieszkająca teraz na Podlasiu, staram się dostosowywac, a wlaściwie mówić
        ponadregionalnie. Chyba to nienajlepiej. Na wasze forum będ zaglądac.Dziekuje,
        pozdrawiam Martyna
        • Gość: J.B. Re: kanold IP: *.icpnet.pl 07.10.04, 20:06
          dopiero dziś tu zajrzałem. Canold przywędrował wraz z moją żoną z Krakowa, Jarosłwia, Lublina, a więć
          niedaleko Lwowa.
          Pozdrowienia i smacznego.
          • Gość: stefa 4 Re: kanold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 09:20
            Ale czy razem z nazwą ? A moze my się znamy ? Nazwisko Dziurgot ?
            • Gość: J.B. Re: kanold IP: *.icpnet.pl 09.10.04, 01:04
              Tak nazwa jest z tamtąd, ele nazwisko inne.
              powodzenia
              • Gość: stefa 4 Re: kanold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 14:05
                I tak temat się nam wyczerpał,miło mi bylo,pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka