Dodaj do ulubionych

SZPITAL WRACA, CZYLI DZIWNY JEST TEN ŚWIAT

08.10.04, 10:08
SZPITAL WRACA, CZYLI DZIWNY JEST TEN ŚWIAT

Mysli na kanwie zapowiezianego posiedzenia RADY SPOŁECZNEJ ZOZ

Z jednej strony Rada Powiatu, przeznacza pieniądze na szpital (i bardzo dobrze), z drugiej strony pnie wszelkimi sposobami do jego prywatyzacji.

CZYŻBY POWIAT CHOJNĄ RĘKĄ CHCIAŁ DOŁOŻYĆ BIEDNYM AUSTRIAKOM???

A poważnie.
1. Mamy w tym kraju i w tym mieście doświadczenia z prywatyzacjami w formie spółek komunalno - prywatnych. Są one zwykłym sposobem na KRADZIEŻ mienia komunalnego, czyli kupno sporego majątku za śmieszne pieniądze.
Wielkie obietnice inwestycji i "woda z kaczki", czyli nie wykonywanie zobowiązań, czego nikt nie kontroluje.
Później, pod byle pretekstem zwiększenie kapitału zakładowego i przejęcie pełnej kontroli nad spółką. A później "hulaj dusza piekła nie ma". Podwyżki cen usług, wyprzedaż majątku i co się tylko "inwestorowi" przyśni.

DOPUSZCZENIE DO PRYWATYZACJI SZPITALA BĘDZIE ZWYKŁYM PRZESTĘPSTWEM NA SZKODĘ SPOŁECZEŃSTWA POWIATU.

2. Jest w Polsce tendencja, do prywatyzacji szpitali. Lobbuje za tym kilku "inwestorów" na poziomie rządu i MZ.
Celowe zaniżanie kontraktów, zadłużanie szpitali to elementy CELOWEJ STRATEGII DESTRUKCJI MAJĄTKU KOMUNALNEGO I PAŃSTWOWEGO..
Ale po "prywatyzacji" szpitali, to samo lobby będzie krzyczało o konieczności UREALNIENIA KONTRAKTÓW, być może także podwyżki składki ubezpieczeniowe itd.
Przecież tak długo i skrupulatnie przygotowywane przejęcie szpitali musi się opłacić. "Inwestorzy, którzy już teraz inwestują niemałe pieniądze w lobbing, MUSZA ODROBIĆ SWOJE STRATY I DOBRZE ZAROBIĆ. A przecież rynek służby zdrowia, to już dzisiaj ponad 30 mld zł, z tego znaczna część na szpitale.

Wniosek z tego punktu:
PRZECZEKAĆ, już niedługo SZPITALE NIE TYLKO NIE BĘDĄ DEFICYTOWE, ALE BĘDĄ ZARABIAŁY NA SIEBIE.

Tylko od mądrości, lub głupoty i zachłanności władz powiatu zależy, czy tego czasu doczekamy ze Szpitalem Powiatowym, czy już tylko ze wspomnieniem po nim i wściekłością, że po raz kolejny daliśmy się oszukać.

3. Proponuje poczytać dzisiejsze "Moim zdaniem" i porównać sytuację z sytuacją szpitala.
Z tym, że sprawa szpitala, to SPRAWA ZDROWIA NAS WSZYSTKICH.

4. Czy mam cos przeciwko prywatnym szpitalom??
NIE Niech powstają. Niech Austriak, czy ktokolwiek inny pobuduje we Wrześni nawet kilka szpitali, ośrodków rehabilitacyjnych, itp.
Niech pobuduje za swoje i zarabia ile się da. Ziemię dla takich inwestycji znajdziemy.

Niestety, "ci inwestorzy" nie są zainteresowani uczciwym interesem, ale ZWYCZAJNYM PRZEJĘCIEM ZA GROSZE MAJĄTKU, I RYNKU, CZYLI KRADZIEŻĄ, bo tak się takie działanie nazywa w języku polskim.
A, że ta kradzież jest ubrana w piękne słówka, to już inna bajka.
Mówi się, że dostaniemy piękny prezent, a tak naprawdę kupimy za własne pieniądze "gó..o opakowane w złoty papierek"
Ale ja z wieku bajek wyrosłem już dawno i takie piękne opakowania nie wierze.
Obserwuj wątek
    • jackowrzesnianin ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 18:35
      ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ
      Informacja
      Dnia 13 października 2004r. O godz. 1000 w Salce Posiedzeń Starostwa Powiatowego we Wrześni odbędzie się posiedzenie Rady Społecznej przy Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej we Wrześni.

www.wrzesnia.powiat.pl/index.php?act=1&id=1481&sid=61&lang=pl&wrze=252fd6568f1b11216a12e46409c17f6e&crc=f3f9f2446f92fcf69b7e023118f4b5a8

NO I JAK BYŁO
      I CO POSTANOWIONO
      • krzysztofofs Re: ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 20:00
        Podejrzewam, ze nic istotnego. Rada Społeczna jest organem doradczym Starosty,
        generalnie nie podejmuje istotnych decyzji - lecz wydaje opinie. Wazne sprawy i
        tak trafić musza na sesje rady powiatu. Jesli " KTOŚ" planowałby zmiane
        statutu, , rada społeczna opiniuje ten projekt a dopiero potem trafia na sesję
        rady powiatowej. Ostatnio jednak czujność nioektórych członków Rady Społecznej
        uniemozliwiła dokonanie zmian w statucie ZOZ. W skaład Rady Społecznej ZOZ
        wchodzi tylko bodaj dwóch radnych powiatowych, pozostałe osoby " dobiera
        Sobie " Starosta. I tak członkiem jest p, D. Mikołajewska.
        • jackowrzesnianin Re: ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 20:12
          Tak, tak wiem, że tylko głos doradczy, ale ...... .
          • krzysztofofs Re: ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 20:22
            Panie Jacku,
            proszę o jeszcze trochę cierpliwości.Za kilka dni uruchomimy nasza stronę i
            będziemy podawali na niej najwazniejsze informacje z takich jak to posiedzeń
            ale również najwazniejsze ustalenia na komisjach, sesjach. Obiecuje to i
            dotrzymam slowa, albowiem uwazam, ze nasi mieszkańcy powinni mieć pełna
            informację, nawet z kilku źródeł. Będą mogli wówczas szybko się przekonać kto "
            tzryma rację" kto bajeruje, manipuluje informacjami a kto przedstawia prawdę
            • jackowrzesnianin Cieszę się Panie Krzysztofie 13.10.04, 20:37
              Cieszę się Panie Krzysztofie.
              Sugerowałem to juz w listopadzie 2003, a później kilkakrotnie powtarzałem sugestię,
              Dlatego cieszę się tym bardziej.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=9214126&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=147&w=11253933&v=2&s=0
        • janmaria5 Re: ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 22:22
          Panie Krzysztofie

Ile jest tych pozostałych osób poza Panią Mikołajewską?
          I jeżeli można prosić o ich personalia?
          • jackowrzesnianin Re: ZE STRONY POWIATU I CZEKAMY NA RELACJĘ 13.10.04, 22:33
            Właśnie, taka lista jest ciekawa.
            Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz w tej sprawie.
            JAKI JEST STOSUNEK DO "PRYWATYZACJI" SZPITALA WRZESIŃSKIEGO LPR.
            W końcu chyba szefem, a napewno czołowym wrzesińskim działaczem LPR jest Dr. Wojtaszek. A on zna się doskonale na służbie zdrowia.
            • radny123 Skład Rady Społecznej przy SPZOZ 13.10.04, 23:14
              Przewodniczący - Starosta Wrzesiński jako Przewodniczący

Zarządu Powiatu Wrzesińskiego,

Członkowie - Zbigniew Dworczak - jako przedstawiciel Wojewody Wielkopolskiego,

- Agnieszka Olczak

- Henryka Waligóra

- Danuta Mikołajewska

- Alicja Kostrzewska

- Adam Dopierała

- Eugeniusz Paterka

- Jerzy Mazurkiewicz

- Adam Grzechowiak

- Jolanta Płomińska – jako przedstawiciele

Pozdrawiam Maciej
              • jackowrzesnianin Re: Skład Rady Społecznej przy SPZOZ 13.10.04, 23:36
                Dziękujemy
                Panie Macieju,
                Ale wiesz, "dasz mi palec, poproszę o rękę".
                Dlatego gdybys był tak miły, czy mógłbys podać funkcje tych Państwa.
                Tzn niektórych znam, niektórych nawet osobiście, ale nie wszystkich.
                NP
                Adam Dopierała -lekarz med. Nekla
                Alicja Kostrzewska b. Komendant Polcji,
                Eugeniusz Paterka b. Dyr. WET-u,
                (nazwiska wybrałem przypadkowo)
                itd
                • radny123 Re: Skład Rady Społecznej przy SPZOZ 14.10.04, 00:04
                  Członkowie - Zbigniew Dworczak - szef Domu Pomocy Społecznej
                  - Agnieszka Olczak - nie znam

- Henryka Waligóra radna poprzedniej kadencji

- Danuta Mikołajewska - radna poprzedniej kadencji (lekarz)

- Alicja Kostrzewska - nie potrzeba przedstawiać - znana

- Adam Dopierała - lekarz (pasja sokolnik)

- Eugeniusz Paterka - znany (obecny radny)

- Jerzy Mazurkiewicz - radny - przewodniczący Komisji Rolnictwa

- Adam Grzechowiak - lekarz (były radny)

- Jolanta Płomińska - jesli się nie mylę właścielka apteki w Pyzdrach

P.S. Jacku , skończ z tym " Panie Macieju".

Pozdrawiam MACIEJ
    • jackowrzesnianin POPIERAM PANIA DR. MIKOŁAJEWSKĄ 15.10.04, 12:27
      POPIERAM PANIA DR. MIKOŁAJEWSKĄ
      dot.:
      www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3035
      Dodam tylko:

1. Nagonka, o której pisze Pani Dr. Nie jest pierwszą w tym mieście. Pare lat temu "podjazdy" miały za cel Przychodnię na Piastów (Amica??, chyba). Podobne podziemne metody, przecieki itd.

2. Napisałem o lobbowaniu i przewidywanej sprawie znacznych podwyżek opłat z NFZ za usługi szpitalne.
      Możecie mi nie wierzyć. Ale spójrzcie na Hutnictwo stali.
      Państowowe Ciagle nieopłacalne, po sprzedazy wiekszości polskiego hutnictwa, ceny stali koksu WZROSŁY O PONAD 100% I JUZ JEST OPŁACALNE. LOBBY PANIE LOBBY.

3.CIĄGLE PYTAM O STOSUNEK LPR (Wrzesińskiego, z DR Wojtaszkiem na czele) DO PRYWATYZACJI SZPITALA. W skali kraju LPR jest przeciw, a u nas???
      • jackowrzesnianin Nie jestem takim optymista jak WALDEK! 15.10.04, 23:01
        W papierowym WW do artykułu o szpitalu i listu Pani Mikołajewskiej ukazał się krótki komentarz Waldka Ś. (odsyłam do WW).

A taki jest mój komentarza

Nie jestem takim optymistą jak WALDEK!

Napisałeś, Waldku, że widzisz ewolucje w postawie władz starostwa i szpitala.

Obawiam się, że rację ma Pani Danuta.

Że jest to tylko, taktyka małych kroczków.
        Taki marsz pijaka "dwa kroki w przód i jeden w tył", ale w sumie jednak w porządanym kierunku.

Teraz mamy etap, przedstawiania pieknych planów modernizacji i podobno szukania źródeł finansowania (SWOJA DROGA, KTO ZAPIEPRZYŁ TERMIN CZERWCOWY??? Pytanie poważne, bo ktoś powinien za to "beknąc")
        W następnym etapie, dowiemy sie, że z prób pozyskania środków nic nie wynikło, albo wynikło zbyt mało i wrócimy do inwestora.

Czy Austriaka? Nie wiem, może to bedzie Chinczyk, ale co za różnica.

NO BO PRZECIEŻ MAMY TAKIE ŚWIATŁE PLANY, WIEC BRAK ŚRODKÓW Z FUNDUSZY NAM NIE PRZESZKODZI. PRAWDA???

Może upraszczam. Może kroczków będzie więcej, ale jednak
        BRAKUJE MI TWOJEGO OPTYMIZMU,
        albo jak wolisz wierzę w
        KONSEKWENCJE WŁADZ.

Kto z nas ma więcej racji??
        Czas pokaże.
        A może zdążą zmienić się władze???
        To też czas pokaże.
        POZDRAWIAM
    • jackowrzesnianin DZIWNE WRAŻENIE 27.10.04, 01:10
      ODNOSZĘ DZIWNE WRAŻENIE, że decyzja o "sprzedazy" szpitala, juz została podjeta. Na razie tylko "pod stołem".
      I żadne protesty nic nie pomogą.
      Skad wiem??
      Przeczucie i obserwacja zachowań.
    • jackowrzesnianin Ze strony OFS 10.11.04, 08:33
      ofswrzesnia.w.interia.pl/kome.htm
      1."W dniach 21-22.10.2004 w Austrii przebywała delegacja powiatu wrzesińskiego"

2. "Firma Hospitals dysponuje bardzo szeroka wiedzą na temat naszego szpitala."

CIEKAWE SKĄD!!!!, CZY TO NIE JEST UJAWNIANIE TAJEMNIC HANDLOWYCH?

3. "Austriacy zamierzają wybudować dwa bloki z przeznaczeniem na nowe oddziały
      szpitalne"

JAK DUŻE I DLA KOGO

4. "W listopadzie mają przystąpić do opracowania szczegółowych dokumentacji związanych z budową."

DLA POWIATU?? CZY JUZ DECYZJA "SPRZEDAŻY" PODJETA? - JAK WCZESNIEJ PRZEWIDYWAŁEM

5. "Po wybudowaniu / planowany cykl inwestycyjny ok. 18 miesięcy/ mają przekazać szpitalowi te obiekty w dzierżawę za kwotę 10 %."

10% NA TYDZIEŃ, MIESIĄC, ROK???

I CZY TO CAŁA PRAWDA, CZY TYLKO KAWAŁEK
      • specyficzna Do Jackowrześnianina 10.11.04, 08:57
        Ze szpitalem jest dokładnie tak jak z kortami! Oficjalnie starosta (w sprawie
        szpitala) i Burmistrz (w sprawie kortów) co innego mówią oficjalnie a co innego
        robią oczywiście "po cichutku".
        Gdy zorientujemy się co jest grane to nie będziemy mieli ani szpitala (szpital
        bedzie ale Austryjaków) ani kortów (hala przeciez ważniejsza!)
        Ja będę spała w miarę "spokojnie" bo o tym głośno mówiłam a nikt nie chciał
        mnie słuchać....poza Jacku Tobą...hihihihi (przepraszam za poufałość)
        pozdrawiam niedowiarków i moją imienniczkę z Urzędu:-)
        specyficzna
        • jackowrzesnianin Do Specyficznej ,.... STAROSTY I DYR SZPITALA 10.11.04, 10:08
          Szanowna Pani Specyficzna

Jeżeli chodzi o szpital, to podzielam Pani zdanie.
          W sprawie Kortów, liczę, że burmistrz wie co mówi i korty "zostaną", czyli bedą w rejonie Szkolnej, Kosynierów.

A PAN STAROSTA , DYREKTOR SZPITALA i jeszcze kilku innych, powinni pamiętać, że

"REWOLUCJA POŻERA SWOJE DZIECI"

Taki ma zwyczaj, o czym przekonało się wielu dyrektorów zaangażowanych w tzw "prywatyzację". Choć oczywiście nie wszyscy.
    • jackowrzesnianin WRACA PO RAZ KOLEJNY 03.12.04, 13:13
      Dziś w WW:
      www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3122

PROSTA PIŁKA
      Jakiekolwiek dofinansowanie wytraciłoby władzy jeden z argumentów na "pozbycie
      się" Szpitala.
      A tu klient już ustawiony (Austriacy).
      Jak ustawiony??
      Wolę nie wiedzieć.

Dlatego najbezpieczniej było
      NIE WYSTAPIĆ O DOFINASOWANIE
      (a nuż by coś dali).

I byłoby cacy, gdyby ktoś (kto?), nie wygarnął tak ładnie zamiecionych "brudów
      spod dywanu"
    • jackowrzesnianin CZY WICEMINISTR NAPISAŁ PRAWDĘ?? 03.12.04, 13:23
      CZY WICEMINISTR NAPISAŁ PRAWDĘ??

Jak, ktos ma pecha, to musi umierać!!!!

Tak wychodzi.
      Lekarze rodzinni znów się nie dogadają, albo dogadaja po ciężkich bojach.
      Szpital damy Austriakom.

A może my Polacy mamy pecha?? (wg V-ce ministra)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka