Dodaj do ulubionych

właścicielom "Słodowni" pod rozwagę

IP: *.icpnet.pl 09.10.04, 17:24
"Ma się świecić, to nie prywatne mieszkanie" usłyszeliśmy od wąsatego typa w
brązowej marynarce w pubie "Esencja" w piątek ok. 23 po próbie wyłączenia
nachalnego światła nad stolikiem. Nie wiem, kto to był - typ o manierach
pastucha awansowanego w głębokim PRL na kierownika sali konsumpcyjnej w
lokalu gastronomicznym klasy "B" nie raczył się przedstawić, przeprosić, czy
przywitać. Podszedł i warknął, jak przytoczone powyżej. Wydałem w tym barze
dużo pieniędzy, czego szczerze żałuję i mam mocne postanowienie poprawy. Pod
rozwagę właścicielom podaję jednak, żeby inni klienci również nie zrobili
takiego rachunku sumienia. Miało być światowo, wyszło jak zwykle, po
poznańsku, zimne pyzy z sosem, pretensjonalne zdjęcia z udziałem
poznańskiego "high-life'u" na telebimie i chamstwo obsługi
(właściciela/kierownika/managera?). Zamiast szumnych zapowiedzi selekcji przy
wejściu (złote, wiśniowe karty i bóg wie co jeszcze...), po których i tak na
sali pełno kumpli ochroniarzy w bluzach i adidasach, przydałaby się mała
selekcja obsługi.
Pozdrowienia dla wąsiola!
Obserwuj wątek
    • Gość: pastpresent "Słodownia" jest kultowa i wara wam! IP: *.icpnet.pl 25.10.04, 22:58
      Jeszcze nie zdążyli jej dobrze otworzyć, a w rankingu poznańskich knajp
      Newsweeka już zdobyła 1 miejsce na najbardziej klimatyczną, najlepiej urządzoną
      i w ogóle najsuperniejszą knajpę w P-niu.
      Przeginka jak zwykle, najwyższe podium zapewne było uprzednio posmarowane jak
      trzeba, ale w środku obsłudze i tak słoma z butów wychodzi... Cóż...
      Świnia w smokingu będzie wciąż świnią.
      • Gość: guerra Re: "Słodownia" jest kultowa i wara wam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:24
        ciekawe kim będzie n-ty klient:))
      • Gość: Obserwator Re: "Słodownia" jest kultowa i wara wam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:29
        Też mnie to zdumiało, że kompletnie nowa knajpa, otwarta kilka tyg temu już
        dostała 1 miejsce w rankingu Newsweeka. Przecież gdy ten ranking powstawał
        Słodownię dopiero wykańczano! Może pan Kucharski siedział w Słodowni już z
        ekipami remontowymi i badał klimat? Cały świat knajpiany śmieje się z tego 1
        miejsca, ale pewnie też niektórym jest przykro, że Słodownia dostała 1 miejsce
        na kredyt... Ludzie nie zdążyli tam jeszcze dotrzeć, zobaczyć, przyzwyczaić a
        już takie wysokie noty. Ho, ho! To niesamowite! Trzeba brać przykład ze
        Słodowni ;-)
        • Gość: kucharski w/s Piano Baru w Slodowni!!! IP: 217.11.137.* 26.10.04, 13:49
          Pan Kucharski nie siedzial tam razem z ekipami remontowymi, pan Kucharski
          liczyl jedynie glosy, ktore pojawily sie w ankietach. Poza tym radze dobrze
          przeczytac ranking(!!!)- nie chodzi o cala Slodownie TYLKO o "Piano Bar", ktory
          dzialal juz w lecie. Aniekety dla Newsweeka przeprowadzane byly juz PO OTWARCIU
          Piano Baru(!)Na przyszlosc radze uwazna lekture i prosze nie wprowadzac
          czytelnikow Forum w blad.
          M.Kucharski
    • alchemilla Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę 26.10.04, 23:22
      Nie mylicie przypadkiem Brovarii ze Słodownią? Już nie mam tego Newsweeka ale
      miałam skojarzenie z Brovarią a nie Słodownią w Starym Browarze. Brovaria jest
      całkiem w porzo.
      • Gość: george Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę IP: *.icpnet.pl 26.10.04, 23:41
        Nie, nie mylą się. Wg rankingu Newsweeka w kategorii puby Piano Bar Słodownia
        zajął pierwsze miejsce za atrakcyjność, czwarte za klimat, drugie za wystrój i
        pierwsze za serwis. Brovaria klasyfikowana jest w kategorii - najlepsze
        restauracje.
    • alchemilla Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę 27.10.04, 12:03
      Dzięki za przypomnienie. W takim razie to przesada. Bo na "serwis" w Piano Bar
      nie mogłam się doczekać. Zjadłam mikroskopijne coś, owszem b. dobre ale takie
      absolutne nic. W karcie były pomyłki. Ale to były początki.
      Jedna rzecz mnie jednak wkurzyła. WINO. Chciałam kieliszek i dostałam
      kieliszek - prawie pusty. Ja się pytam ile tego jest, a ona poszła do kuchni,
      wróciła i mówi, że 0,8l, i z satysfakcją i nabożeństwem w głosie że to miara
      europejska. Europejska!!!! Ja nie wiem co w tej Polsce jest, że tu z reguły
      podają 100ml i trzeba zawsze pilnować, żeby nalali więcej a i tak oszukują jak
      mogą(mam miarkę w oczach). Ostatnio powolutku się zmienia.
      Ale 80ml!! I że Europa. No ja przepraszam, ale:
      Paryż - szklaneczka to 150ml, najczęściej karafki a w ogóle butelki;
      Berlin - kieliszek w Berlinie to 200ml z często zaznaczoną miarką, zeby nie
      oszukiwać, najczęściej nalane więcej, nigdy mniej, rzadko równo.
      Wiedeń - podstawową miarą jest ćwiartka.
      Nikt się nie pieprzy z dzieleniem porcji na porcje, mililitry i wszystko coraz
      to mniejsze. Idiotyzm.

• Gość: łuki Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę IP: *.icpnet.pl 27.10.04, 15:14
        inny dowcip to brovaria jako najlepsza restauracja (?)
        No a jeżeli chodzi o miarki wina to faktycznie irytujace , ja do obiadu wypijam
        conajmniej 250 ml ale w domu, w restauracjach poprostu na wino mnie stać i
        biorę piwo
        • Gość: kucharski Brovaria! IP: 217.11.137.* 27.10.04, 15:23
          Okazuje sie,ze wysokie notowania Brovarii tez sie "komus w miescie" nie
          podobaja.Pragne jeszcze raz przypomniec,ze ranking Newsweeka powstawal na
          podstawie ankiet.Czy sie komus to podoba czy nie..Tak to juz jest na swiecie,
          ze nowosci zyskuja szybko rozglos i wysokie oceny,jako "swieze" propozycje.
          Zainteresowanych odsylam do ubieglorocznego rankingu.Pozdr.MK
          • Gość: Pozhoga Re: Brovaria! IP: *.k.mcnet.pl 27.10.04, 16:15
            Zgadza się. Od siebie dodam, że Brovaria jest O.K.
            Piwo nie ma sobie równych w tym mieście, a i te dania
            w restauracji, które miałem okazję jeść, były smaczne:
            sznycel odpowiednio twardy/miękkki, podobnie stek.
            Czysto, obsługa uprzejma, zero karków na sali, ceny
            średnie.

Vivere est bibere.

Pzdr,
            • Gość: Socjolog Re: Brovaria! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:19
              Stanowczo twierdzę, że przyznanie 1 miejsca w rankingu kompletnie nowej knajpie
              jaką jest Piano Bar jest bez sensu. Nie wierzę, że byli jacyś ankietowani...
              Jeżeli byli, tak to kim są? Jaka próba? Jaki wiek badanych? Czy zachowano
              prawidłową metodę doboru próby? Uważam, że przy prawidłowym ankietowaniu Piano
              Bar nie miało szansy wejść nawet do pierwszej 5 lokali w Poznaniu, bo jest po
              prostu zbyt świeży lokal. Czyba, że ankietowano klientów siedzących przy
              stolikach w Piano Barze. Wtedy takie wysokoe miejsce nie jest niczym dziwnymn.
              Suma summarum: Nie mam nic przeciwko Piano Bar, ale 1 miejsce tego lokalu w
              rankingu Newsweeka jest mówiąc delikatnie bzdurą, a traktując rzecz ostrzej...
              jest skandalem!!!
              • Gość: kucharski Re: Brovaria! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:24
                W sprawie szczegółow dotyczacych oceny poznanskich lokali w Newsweeku - odsylam
                do "Rankingu". Na str. 2 i 3 broszury jest obszerne omowienie zasad i metod
                wedlug, ktorych powstawal ranking. Wystarczy spojrzec,a dopiero potem rzucac
                oskarzenia dotyczace korupcji i nierzetelnosci.
                MK
    • Gość: były klient Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę IP: *.icpnet.pl 27.10.04, 18:28
      trochę się mój wątek rozbudził... To prawda, przegięciem jest taka troska o
      publicity jeszcze w fazie prenatalnej lokalu, ale jeśli już się ktoś do tego w
      taki sposób zabiera, to niech zadba o "tyły", czyli np. obsługę. Tymczasem
      dowiedziałem się, kto nas potraktował "butem" w Słodowni, i z litości nie
      wymienię nazwiska.
      Jedno muszę pochwalić w Piano..: grupę "The Raisins" z prześliczną Karoliną (i
      jej głosem) "na wokalu"...
      • Gość: Socjolog Do pana Kucharskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:16
        Przepraszam pana, ale niestety zasad doboru ankietowanych nie przeczytałem. Tak
        mnie zdumiało przyznanie 1 miejsca kompletnie nowej knajpie Piano Bar, że
        wmurowało mnie w podłogę i z wrażenia szczena mi opadła, odłożyłe Newsweeka na
        półkę i nie kupiłem...
        Niestety ranking Newsweeka jest już niedostępny, więc nie mam możliwości
        przeczytania go w całości, razem z zasadami doboru próby umieszczonymi na
        stronie 2 i 3. Wiem, że lokale wymienione w rankingu mają go u siebie, ale nie
        chcą dać, chronią jak największą świętość. To dlatego ten ranking stworzony
        przez pana ma tak dużą wartość poznawczą. Ludzie zaglądają do niego, żeby
        wybrać miejsce dokąd pójść wieczorkiem. Sam gdybym miał, to bym zaglądał. Ale
        nie będę bo okazało się, że Piano Bar ma 1 miejsce! A jest kompletnie nowe! O
        to chodzi... Zresztą ranking ma inną "drobną" wadę - w opisach lokali są
        informacje sprzed kilku lat!!! O wystroju, nastroju, czy potrawach których już
        nie serwują.... Dlaeczego pozycja Piano Bar jest zdumiewająca? Min. dlatego, że
        jest przedwczesna. Knajpa musi się osadzić w świadomości mieszkańców. Zapewniam
        pana, że Piano Bar nie zdążyło... Nie zarzuciłem panu korupcji ani
        nierzetelności. Napisałem, że zgodnie z moją wiedzą tak wysoka pozycja przy
        prawidłowym doborze próby jest niemożliwa. Pan już sobie sam dopowiedział z tą
        korupcją ;-) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
        • Gość: Kucharski Re: Do pana Kucharskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:43
          Drogi Panie Socjologu! Newsweek zastrzegal w rankingu,ze jest to
          rodzaj "zabawy".Poproszono ponad pięćset osob,które odwiedzają lokale co
          najmniej sześć razy w miesiącu (z racji obowiązków zawodowych lub dla
          przyjemności),by wypelnili formularze na,ktorych znalazlo sie kilkanscie
          pytan.Powstało ponad 3000 tysiące indywidualnych, podkreslam indywidualnych
          recenzji(!) Z tej masy papieru wybranych zostalo na podstawie przyznanych
          punktow sto lokali.Moje zadanie polegalo min. na wybraniu co smaczniejszych
          cytatow... Prosze pamietac,ze nasi "recenzenci" pisali np. o knajpach,w ktorych
          byli "ostatnio", lub do ktorych najczesciej zagladali w ciagu minionych
          dni.Naprawde trudno wymagac, by znalazly sie tutaj jedynie miejsca bardzo
          zasluzone i dlugo obecne w miescie.Ludzie lubia nowosci...Jesli zas chodzi
          o "korupcje" to odsylam Pana do wczesniejszych opinii na Forum. Tam padl taki
          zarzut pod moim adresem.Pozdrawiam.MK
    • alchemilla Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę 27.10.04, 18:51
      Wiesz, ludzie są uczuleni na punkcie Kulczyków i Starego Browaru. Taka historia
      była ze stutysięcznym klientem: kamery wyliczyły i wyłapały jakąś kobietę -
      znajoma Grażyny, wicemienister czegoś tam z W-wy - na zakupy przyjechała. Nawet
      na nie dostała kasę - nagroda była. Taki przypadek niesamowity. I ja w taką
      ściemę mam uwierzyć? Mnie to nie zżera, Kulczyków lubię, za Browar dziękuję bo
      po całym mieście nie muszę latać żeby coś kupić i lubię popatrzeć z piętra
      na "Uśmiech księżyca" Mitoraja. Bez nich bym tego nie miała. Skrzywdzić mnie
      też nie skrzywdzili i zaciekłością nie pałam, ale pewne rzeczy są czasami zbyt
      grubymi nićmi szyte. W sumie pewności nie mam jak z Piano Bar było naprawdę ale
      po takich historiach ludzie się doszukują.
      Brovarię w sumie też otworzyli latem i też można byłoby się czepiać.
      Generalnie to się cieszę, że są jakieś duże knajpy z rozmachem a nie wiecznie
      te rupiecie ze strychu.
      • Gość: jacol Re: właścicielom "Słodowni" pod rozwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:06
        A to ciekawe. Wydaje mi się,ze pierwszy raz na zarzuty, uwagi forumowiczów
        odpowiada autor tekstu albo przywoływana osoba (oczywiście poza dziennikarzami
        Wyborczej-ale to forum to jakby internetowe- sorry- przedłuzednie gazety).
        Panie Kucharski gratuluję odwagi. To dobrze, że ludzie nie boja się bronić
        własnych czynów.
        A jezeli chodzi o ranking. BYłem w Piano barze latem i musze przyznać, że jest
        tam europejsko. Nie obchodzi mnie kto stworzył Stary Browar. Wazne, ze jest tam
        tak jak jest. Odwiedziłem to miejsce ze znajomymi z Holandii i Portugali. Byli
        pod wrażeniem.
        Pani Kucharski szacuneczek. jacol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka