Dodaj do ulubionych

Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie...

01.08.20, 19:57
Ojciec tam trenował u Feliksa Stamma po wojnie, który zbierał lokalnych chuliganów do ringu. Po złamaniu ręki, której nie dało się poprawnie złożyć zapisał się do sekcji żeglarskiej w Kiekrzu. Jako dziecko byłem w otoczeniu starych sportowców. Z Teodorem Aniołą wspólnie łowili ryby na jeziorze Rogozieńskim, przywozili kilkadziesiąt węgorzy w grupie, które potem wędzili w beczce z wykrojoną dziurą. Niektórzy ściągali z nich skórę i robili sznurowadła, ale ja skórę najbardziej lubiłem na tych tłuściochach. Córeczka Teodora Anioły była śliczniutka, byliśmy wtedy podobnego rocznika w wieku dziesięciu lat i mogę napisać, że już wtedy była lufa..
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 02.08.20, 22:55
      Idąc na grób moich rodziców przechodzę obok grobu Teodora Anioły na Junikowie. Przypomina mi się wtedy słynne ABC.
    • vermieter Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 03.08.20, 09:58
      pamiętam Aniołę z Lecha, wątek jest o Warcie...
      • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 03.08.20, 10:33
        Bardzo krótki epizod Anioły u Warciorzy, ale oni akurat umknęli mojej uwadze, bo nie mieli takich ślicznych córeczek. Wokół było sporo sportowców, wioślarzy, kajakarzy, nawet hokeistów na trawie z Grunwaldu. Jak go pamiętam miał już spory brzuszek, ale biegał dziarsko, miał więcej zacięcia niż współcześni piłkarze. Jego syn był dorosłą osobą, wydawał mi się wtedy olbrzymem. Jeżeli ktoś potrafi dodać coś więcej byłbym wdzięczny. Publikuję tylko migawki, które pamiętam..
        • vermieter Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 03.08.20, 12:48
          wstydź się, ile te córki miały lat, dziesięć, dwanaście? ;)
          • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 14.02.22, 16:08
            vermieter napisał(a):

> wstydź się, ile te córki miały lat, dziesięć, dwanaście? ;)

Byłem wówczas jej rówieśnikiem..
    • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 18.09.20, 12:15
      W niedzielę derby Lech-Warta o 17.30..
    • pijatyka Re: Warciorze w Ekstraklasie 16.05.21, 21:42

W tabeli wyżej niż Lech!

A to się porobiło...
      • qwardian Re: Warciorze w Ekstraklasie 17.05.21, 13:21
        pijatyka napisała:

> W tabeli wyżej niż Lech!

A jednak, pamiętam czasy, kiedy Lech rozgrywał najważniejsze mecze sezonu na stadionie Warty, największym wówczas w Poznaniu. Tyle, że obecni włodarze miasta o tym w ogóle nie pamiętają..
    • pijatyka Dziś Legia poległa ;) 13.02.22, 19:57
      .
    • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 14.05.22, 17:19
      Niezłe podsumowanie sezonu, Lech mistrzem, Warciorze nadal utrzymują się w Ekstraklasie. Ale to koniec dobrych wiadomości, poziom rozgrywek jest żenujący.
      • pijatyka Re: Warciorze nadal w Ekstraklasie 06.04.23, 17:34

Na 5. miejscu, całkiem nieźle...

• qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 27.06.22, 07:06
      Zmarł Jerzy Kopa, legenda Kolejorza, który z klubu szorującego po dnie tabeli stworzył świetny zespół (+)
    • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 08.04.23, 14:47
      Nie wiem kto podbija mój wątek, ale Jaśkowiak posługuje się nietrafionym argumentem, bo stadion Lecha na Dębcu również został wystawiony na sprzedaż przez PKP Nieruchomości, więc przyganiał kocioł garnkowi.

www.sport.pl/pilka/7,64946,29645937,prezydent-poznania-nie-zostawia-zludzen-warcie-nie-ma-stadionu.html
    • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 21.04.23, 22:32
      He he, Warciorze pokonali Legię 1:0. Gratulacje..
      • taniarada Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 22.04.23, 05:58
        Czyli Raków ma majstra .Szkoda że Papszun odchodzi .
        • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 22.04.23, 11:42
          Wygląda, że Warciorze wygrali tytuł Mistrza Polski dla Rakowa..
          • taniarada Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 22.04.23, 21:00
            Nie Raków dzisiaj sam sobie wygrał z Miedzianymi .
    • qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 23.04.23, 17:06
      Jeszcze taki drobiazg, bo Wikipedia milczy na temat epizodu Feliksa Stamma jako trenera sekcji bokserskiej Warciorzy. Otóż wygląda to następująco:

Zostało ono rozpatrzone pozytywnie – w ten sposób rozpoczął on od 15 marca 1945 r. „służbę” w Komendzie Wojewódzkiej Milicji Obywatelskiej w Poznaniu. Formalnie był tam zatrudniony przez kilka następnych miesięcy (do 15 września tego roku), jako referent sportowy, faktycznie jednak trenował pięściarzy poznańskiej Warty – przedwojennego klubu bokserskiego, założonego w 1924 r., a w 1945 r. wcielonego do pionu gwardyjskiego.
    • pijatyka Re: Warciorze w Ekstraklasie 25.05.24, 22:41

I już nie, niestety...

• qwardian Re: Warciorze, klub mojego ojca w Ekstraklasie... 31.05.26, 14:27
      Warciorze, klub mojego Staruszka awansował do I ligi, wprawdzie jeszcze 3 lata temu byli w Ekstraklasie, ale potem zaliczyli ostry zjazd.

"W ostatnim kwadransie Zieloni mocno przycisnęli, ale dopiero Dmytro Avdieiev w 7 minucie doliczonego czasu gry znalazł drogę do siatki i wyprowadził swoją drużynę z piekła do nieba!"
      gloswielkopolski.pl/warta-poznan-z-piekla-do-nieba-remis-z-resovia-na-wage-awansu-do-betclic-1-ligi/ar/c2p2-29047523
      Zawodnik Warthegau Posen pochodzi z Doniecka. Sława UPA-inie und Waffen $$ Galizien!
    • pijatyka Idzie nowe... 16.07.26, 17:43

Warta Poznań zmienia właściciela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka