Dodaj do ulubionych

Karta SIKAY

18.02.21, 19:22
W 2018 r gdy nowy prezes obejmował kwitnący biznes paliwowy, czyli ORLEN - ceny akcji tego ostatniego przekraczały 120 zł.
Zgadnijcie ile wynoszą dziś?
Dzisiaj- 18 lutego- 59,02 zł. A prezes zbiera pochwały od najwyższego Prezesa. Czysty Orwell- wszystko na odwrót.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Karta SIKAY 19.02.21, 13:58
      kiks4 napisał:

> W 2018 r gdy nowy prezes obejmował kwitnący biznes paliwowy, czyli ORLEN - cen
      > y akcji tego ostatniego przekraczały 120 zł.
      > Zgadnijcie ile wynoszą dziś?
      > Dzisiaj- 18 lutego- 59,02 zł. A prezes zbiera pochwały od najwyższego Prezesa.
      > Czysty Orwell- wszystko na odwrót.

Bo to nie kasa jest ważna (cena za akcje), tylko misja. Ja w PRL. Nie ważne, że fabryka przynosiła straty, ważne, że plan produkcji wyrabiała.

S.
      • qwardian Re: Karta SIKAY 19.02.21, 18:47
        snajper55 napisał:

> Jak w PRL. Nie ważne, że fabryka przynosiła straty, ważne, że plan produkcji wyrabiała.

Ostatni raz spółka PKN Orlen zanotowała straty za kadencji Platformy Obywatelskiej w 2014 roku w wysokości 5 miliardów, 811 milionów złotych. Od tamtego momentu przynosi coroczne, regularne zyski od 2015 roku w wysokości kolejno..
        2015- 2 837 000 2016- 5 261 000 2017- 6 655 000 2018- 5 556 000 2019- 4 300 000 2020- 3 313 000
        • kiks4 Re: Karta SIKAY 19.02.21, 19:18
          Ja tak sobie, na chłopski rozum myślę, że jeśli wartość firmy spada a zyski rosną to jest to taka sama sytuacja, gdy spłukany pan rąbał las. Jego księgowy odnotowywał rosnące zyski ze sprzedaży drewna ale nie mówił, że wartość majątku spada z każdą wyciętą sosną.
          Oczywiście nie znam tajników Orlenu ale dojna firma w rękach polityków służy za skarbonkę do realizacji politycznych celów. Np. do przejęcia niezależnych od rządu mediów. . Jednak każda skarbonka ma dno i inwestorzy to wiedzą pozbywając się akcji. Więc ich cena spada.
          • qwardian Re: Karta SIKAY 19.02.21, 20:15
            W zasadzie nie, bo kapitalizacja spółki rzadko pokrywa się z wartością księgową. Z tym drzewem też niekoniecznie, bo Orlen dwa lata temu przejął Lotos i stał się bezwzględnym monopolistą na polskim rynku..
        • snajper55 Re: Karta SIKAY 19.02.21, 20:06
          qwardian napisał:

> Od tamtego momentu przynosi coroczne, regularne zyski od 2015 roku w wysokości kolejno..
          > 2015- 2 837 000 2016- 5 261 000 2017- 6 655 000
          > 2018- 5 556 000 2019- 4 300 000 2020- 3 313 000

Cóż to się stało w 2018 roku, że rosnące zyski Orelnu zaczęły regularnie spadać? Aaaa, Obajtek został prezesem...

S.
          • qwardian Re: Karta SIKAY 19.02.21, 20:30
            Brak kompetencji w nadzorowaniu interesów akcjonariuszy..
            • kiks4 Re: Karta SIKAY 19.02.21, 21:18
              Nieszczęście polega na tym, że politycy- niezależnie od orientacji- myślą, planują i działają w kategoriach kadencji. Taki np. Kaczyński byłby głupi, gdyby kazał ograniczać wypłaty dywidendy na rzecz długofalowego rozwoju firmy. A głupi nie jest, więc wyciąga z firm co się da. Niech o resztę martwią się następcy.
              Realny właściciel myśli o przyszłości dzieci czy wnuków.
              • snajper55 Re: Karta SIKAY 19.02.21, 22:47
                kiks4 napisał:

> Nieszczęście polega na tym, że politycy- niezależnie od orientacji- myślą, plan
                > ują i działają w kategoriach kadencji. Taki np. Kaczyński byłby głupi, gdyby ka
                > zał ograniczać wypłaty dywidendy na rzecz długofalowego rozwoju firmy. A głupi
                > nie jest, więc wyciąga z firm co się da. Niech o resztę martwią się następcy.
                > Realny właściciel myśli o przyszłości dzieci czy wnuków.

Obajtek nie myśli w kategorii kadencji. Jeśli nie jest głupi, to zdaje sobie sprawę że jutro może na jego fotelu siedzieć ktoś o silniejszych plecach. Na przykład jakiś pociotek Sasina. Obajtek, jeśli nie jest głupi, myśli w kategorii dnia dzisiejszego i stosuje zasadę ruskich sołdatów: co większe niż wesz - bierz.

S.
                • kiks4 Re: Karta SIKAY 28.02.21, 11:32
                  Teraz głupio się czuję, bo po publikacji nagrań pana Prezesa Orlenu źle o Nim myślałem. Na szczęście mamy najbardziej wiarygodne źródło informacji czyli TVP, która wyjaśniła mi i milionom wiernych słuchaczy, że wulgarny język pana Prezesa jest efektem dręczącej Go choroby Tourete'ta.
                  Więcej: streamable.com/2tc9k3
                  Ponadto istnieje poważne przypuszczenie, że opozycja, chcąc skompromitować pana Prezesa wykorzystała wehikuł czasu i wysłała w przeszłość do Pcimia niejakiego Szymona, który sprowokował rozmowę telefoniczną z ówczesnym wójtem i nagrał ją. Pojęcie ludzkie przechodzi jakich metod chwyta się opozycja, żeby obalić Dobrą Zmianę.
                  • qwardian Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orlenie? 28.02.21, 11:59
                    Zwolnij proszę i weź środki uspokajające..

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26834438,ryman-37-latka-demolowala-stacje-policjanci-biegali-za-samochodem.html
                    • kiks4 Re: Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orle 02.03.21, 10:05
                      Gdybym będąc kierownikiem stacji benzynowej zatrudnił sprzedawcę w godzinach jego pracy do pomocy w przeprowadzce- byłaby sprawa dla prokuratora..
                      Ale zatrudnienie prawników firmy w prywatnej sprawie prezesa- to zupełnie coś innego. Ałła Pugaczowa śpiewała: все могут короли (królowie wszystko mogą)
                      • qwardian Re: Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orle 02.03.21, 12:10
                        Przepraszam Kiksie za błędne sugestie, wszystko już jest jasne:

02.03.2021 11:23
                        Kobieta, która w sobotę wieczorem zdemolowała stację benzynową w Rymaniu, w województwie zachodniopomorskim, była pod wpływem narkotyków.
                        • kiks4 Re: Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orle 02.03.21, 13:25
                          Przeprosiny przyjęte. To nie ja byłem Ewą...
                          • kiks4 Re: Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orle 03.03.21, 21:13
                            Chciałbym potwierdzić moją wcześniejszą rekomendację. Orlen to znakomite miejsce do sikania. Dzisiaj zmuszony byłem do skorzystania z tej usługi na stacji LOTOS. Nie ma porównania. LOTOS to późny PRL, klucz u sprzedawcy, wejście z tyłu stacji, zimna woda i ogólne wrażenie- wiejski wychodek.
                            • kiks4 Re: Kiksie, zdemolowałeś stację benzynową na Orle 03.04.21, 13:27
                              W niedawno przeprowadzonym rankingu stacji benzynowych zwyciężył Orlen. W konkurencji: czas napełniania baku za 100 złotych wyprzedził konkurentów bezapelacyjnie
    • pijatyka Na szczęście na Orlenie... 08.06.22, 18:21

...sikanie w tej samej cenie ;-D
      • kiks4 Re: Na szczęście na Orlenie... 08.06.22, 20:50
        W ramach retorsji z powodu rosnących cen paliw na stacjach ORLEN informuję, że na tych obiektach tylko korzystam z toalet. Ostatnio zaostrzyłem sankcję i nie spłukuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka