Dodaj do ulubionych

widowisko niebiańskie

01.03.23, 19:39
M-Dyskretna dyskretnie powiadomiła mnie, że dzisiaj wieczorem - o ile dopisze pogoda- będzie widoczna na niebie para planet Wenus i Jowisz w największym zbliżeniu do siebie. Bliżej już nie będzie, przynajmniej w tym roku.
No tom wyszedł na dwór i uwieczniłem, jak umiałem. Niezbyt ostro wyszło, co zrobić, taki sprzęt
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: widowisko niebiańskie 01.03.23, 20:40
      Świetnie wyszło, dzień był bezchmurny. Wydłużyłeś czas?
      • kiks4 Re: widowisko niebiańskie 01.03.23, 21:34
        Tak, 5 sekund bo chciałem, żeby prócz planet było widoczne coś na ziemi. Niestety efektem jest prześwietlenie obrazu planet- ale coś za coś. Poprawnie naświetlony obraz to dwie jasne kropki na czarnym tle. Tak może wyglądać wszystko.
        Ostrość nastawiałem ręcznie bo jasność planet jest zbyt mała dla mojej automatyki i to jest problem - aparaty cyfrowe mają bardzo duży skok gwintu do nastawiania ostrość, bo silniczek krokowy ( czy coś do niego podobnego) działa precyzyjnie. Niestety dłoń ludzka tak precyzyjna nie jest i najmniejsze poruszenie pierścieniem ostrości mocno ją zmienia.
        Czasami robiłem w ten sposób, że wykorzystywałem "nieskończenie" odległy Księżyc do nastawienia ostrości w trybie automatycznym a następnie rozpinałem automatykę i kierowałem obiektyw na fotografowaną gwiazdę lub planetę. Dzisiaj wyszedłem niezbyt ciepło ubrany i trochę się spieszyłem- a pośpiech jak wiadomo wskazany jest tylko w dwóch przypadkach: podczas łapania pcheł i przy rozwolnieniu. No i wyszło jak wyszło...
        • qwardian Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 10:04
          Wątpię, że będziesz miał okazję powtórzyć ujęcie tego wieczora, bo wracając z Urzędu Skarbowego ledwo widziałem dźwigi na Marcelinie, mgła wisi gęsto i nisko na stu metrach..
    • m-dyskretna Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 11:40
      Dzisiaj usłyszałam, że następnym razem tak blisko siebie pojawią się w 2040.
      • kiks4 Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 19:21
        Są zdjęcia, dla których zrobienia musi jednocześnie wystąpić kilka korzystnych okoliczności. W tym przypadku musi być bezchmurne niebo, koniunkcja planet i... aparat pod ręką.
        Dzień wcześniej zjawisko było o wiele piękniejsze, bo obok planet był cienki sierp Księżyca. Były dwie korzystne okoliczności, zabrakło aparatu pod ręką. Została na szczęście fotografia zrobiona przez M-Dyskretną.
        Od lat podziwiamy buki w Nienawiszczu jesienną porą. Ale podziwiać to jedno a zrobić dobre zdjęcie- to zupełnie inna bajka. Kilka lat polowałem na to ujęcie, bo albo pogoda nie taka, albo buki nie takie albo nie miałem czasu jechać do Nienawiszcza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka