Dodaj do ulubionych

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI

11.11.04, 16:52
No właśnie.
Była msza, był przemarsz, były kwiaty pod pomnikiemi huk armatni za chwilę będzie wieczornica.

I co? I w porannych obchodach wzięło udział około 1% (słownie jednego procenta) miszkańców Wrzesni. Fakt, lepiej tylu, niż wcale. A jednak trochę żal.

Flag w mieście na prywatnych mieszkaniach, też jakoś, jak na lekarstwo.

(zaskoczyła mnie ul. Legnicka, krótka i mała bo tylko 5 domów, ale 100% oflagowania-brawo).

Na obchodach, nie tylko mieszkańców, ale i radnych, jak na receptę.
Tam dziś chyba
DIET NIE PŁACILI. WSTYD PAŃSTWO RADNI. (mówię, o tych, których nie było).
Takie bezpłatne działanie pokazuje
Wasze PRAWDZIWE ZAANGAZOWANIE
(tylko w co i za ile).

W innym wątku radni OFS narzekali na koalicję, a dziś, z kolei, jakoś chyba mało było OFS-ików. Ale może źle patrzyłem.

Na koniec ciekawa dyskusja w Poznaniu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=17555178&v=2&s=0
I ABY POLSKA, BYŁA POLSKĄ
POLSKĄ W EUROPIE, ALE JEDNAK POLSKĄ
Obserwuj wątek
    • bezatu7 Re: DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI 11.11.04, 23:37
      No cóż
      Diet nie płacili, szpitala nie sprzedawali, nagrody też za to nie przysługują,
      bankietu nikt nie zrobił, grochówy z piwem też nikt nie zafundował, 1%
      społeczeństwa to nie ma, co prowadzić kampanii, chociaż wizualnej, nie było
      Austriaków, Anglików, Niemców i Białorusinów etc., etc. To po co mieli przyjść?
      Przecież to tylko 86 rocznica. A oni czekają na jubileuszową 90!
      „Sen z powiek” im spędza sprzedaż naszej ziemi zagraniczniakom – to jest
      strategia.
      • bezatu7 Re: DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI 12.11.04, 18:24
        Nie znam lic wszystkich radnych dlatego trudno mi jest ich wymieniać. Na pewno
        byli obecni były i obecny starosta, burmistrz i radny 123 z małżonką i może
        ktoś jeszcze. Jest jasne jak pod słońcem, że krytyka dotyczy tylko tych
        nieobecnych. Słowa bolą, ale taka jest prawda, że im bliżej wyborów tym więcej
        wszędzie radnych. Nasi widocznie jeszcze twierdzą, że mają trochę czasu. I jak
        tu wymagać uczestnictwa od mieszkańców, dzieciaków ze szkół, jak wy sami
        panowie w narodowym święcie nie bierzecie udziału.
    • jackowrzesnianin Trzy wyjaśnienia. 12.11.04, 16:41
      Mój wpis wywołał oburzenie niektórych radnych.
      Dlatego wyjaśniam:

1. Napisałem:
      > DIET NIE PŁACILI. WSTYD PAŃSTWO RADNI. (mówię, o tych, których nie było).
      Czyli zauważyłem, tych, którzy byli.
      Wiemy wszyscy, że byli, ba wiemy, że niektórzy z nich organizowali te uroczystości.

2. Uważam, że nie ma, ani dla radnych, ani dla prostych obywateli, przymusu udziału w tego typu uroczystościach. I bardzo dobrze>
      TEN UDZIAŁ, ALBO BRAK UDZIAŁU ŚWIADCZY O PATRIOTYŹMIE I OBYWATELSKIEJ POSTAWIE.
      A 1% o czymś świadczy.

Społeczeństwo, powinno być uczone właściwych postaw, zarówno, przez prostą reklamę, jak i przez naukę własnej historii.

Radni, których przecież nikt nie zmuszał, żeby zostali radnymi, powinni takie uroczystosci traktowac nie tylko jako obowiżek patriotyczny, ale i JAKO OBOWIĄZEK WOBEC WYBORCÓW, JAKO ELEMENT WYPEŁNIANIA SWOJEGO SPOŁECZNEGO MANDATU.

I CZĘŚĆ TEN OBOWIĄZEK WYPEŁNIŁA, ALE CZY WSZYSCY?? (pomijam sprawy losowe, od dawna planowanych wyjazdów, czy choroby).

3. OCZYWIŚCIE WIDZIAŁEM I CHWALĘ ZAANGAŻOWANIE ORGANIZATORÓW.
      Piękne kazanie Ks. Dr Głowa, zaangażowania Radnego Święciochowskiego i WTK, Bractwa Kurkowego, ORKIESTRY DĘTEJ, i wielu innych osób. Zarówno rano, jak i wieczorem.

I TO BY BYŁO NA TYLE.
      Konsekwentnie uważam, że nie wszycy Polacy dorośli do polskości, a nie wszyscy radni do tak zaszcztnych urzędów.

• radny123 Re: Trzy wyjaśnienia. 12.11.04, 17:44
        Witaj Jacku.
        Faktycznie, skoro poruszyłeś ten temat, to mogłeś podać tych radnych, którzy
        byli na uroczystościach lub tych, których tam zabrakło. W takiej formie, w
        jakiej podałeś nie dziwię się oburzenia tych, co byli.
        Nadmienię tylko, że dwoje radnych Stowarzyszenia "Lepsza Września" (100 %)
        czyli Maciej Łosiński i Ilona Łosińska uczestniczyli 11 Listopada w
        uroczystościach.
        Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów.
        • jackowrzesnianin Re: Trzy wyjaśnienia. 12.11.04, 17:51
          Nie mogłem podać listy, bo nie prowadziłem list obecności.
          Kilku radnych (w tym Ciebie i małżonkę ) widziałem, wielu nie zauważyłem, co nie znaczy, że ich nie było.
          Dlatego, aby być w zgodzie z prawdą, nie mogłem.

ALE WIESZ, ŻE PRZYNAJMNIEJ KILKU NIE BYŁO.
          A co myślę na ten temat, już napisałem.
          Zreszta miałem nadzieję,że zamiast ogólnej obrazy usłyszę odpowiedzi podobne do Twojej.
          Tzn z naszego klubu było:....., nie było..... .
        • marian.7 Re: Trzy wyjaśnienia. 13.11.04, 20:28
          radny123 napisał:

> Witaj Jacku.
          > Faktycznie, skoro poruszyłeś ten temat, to mogłeś podać tych radnych, którzy
          > byli na uroczystościach lub tych, których tam zabrakło. W takiej formie, w
          > jakiej podałeś nie dziwię się oburzenia tych, co byli.
          > Nadmienię tylko, że dwoje radnych Stowarzyszenia "Lepsza Września" (100 %)
          > czyli Maciej Łosiński i Ilona Łosińska uczestniczyli 11 Listopada w
          > uroczystościach.
          > Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów.

Jasne, że wypadałoby radnym uczestniczyć w uroczystościach niepodległościowych,
          ale myślę, że już obnoszenie się ze swoim "uczestnictwem" nie jest chyba w
          dobrym guście. RADNY123 chce, niby broniąc honoru radnych, zaistnieć
          politycznie i zareklamować, małe bo małe, ale jednak ugrupowanie polityczne. A
          fe ! Myślę, że z udziałem w takich uroczystościach jest jak z jałmużną - niech
          twoja lewa ręka nie wie co czyni prawa. Przecież nie uczestniczymy w nich na
          pokaz.
          • janmaria5 Re: Trzy wyjaśnienia. 13.11.04, 20:51
            Oczywiście, że nie powinniśmy uczestniczyć na pokaz. Tylko jak zwykle wszędzie
            włazi się z polityką i ona przesiąka całą ideę uroczystości, a w tym przypadku
            Państwowego Święta. I nie tylko wspomniany radny może to robi, ale również
            każdy inny. Tak samo Pan, jeżeli tam był a został wcześniej wybrany na
            radnego. Jest to święto Polaków a nie radnych, a wy Panowie nie potraficie się
            w takim dniu zdystansować do wszelkich uprzedzeń. Teraz mogę powiedzieć, że to
            już jest żałosne i nie dziwcie się potem sarkastycznego potraktowania.
          • radny123 Re: Trzy wyjaśnienia. 13.11.04, 22:40
            Szanowny Panie
            Na imprezy patriotyczne chodziliśmy, kiedy nie byliśmy radnymi, chodzimy teraz
            i będziemy, kiedy nie będziemy już nimi. To czy ktoś jest na takiej
            uroczystości to zależy wyłącznie od tego, jakie wartości wyniosło się z DOMU a
            nie od tego czy się jest w polityce czy też nie. My nigdzie nie musimy z
            takiego powodu zaistnieć tym bardziej w polityce, my już w niej jesteśmy.
            Myślę, że patriotyzmu nie muszą się nasze rodziny uczyć dzisiaj na ulicy mamy
            to w sobie od pokoleń a bycie pod tym pomnikiem i w tym dniu to także nasz
            rodzinny obowiązek.
            Pozdrawiamy
            P.S. Zabraliśmy głos w tym temacie, gdyż Jacek w swoim poście wrzucił
            wszystkich radnych do jednego worka i tylko dlatego, ale to już z nim sobie
            wyjaśniliśmy.
          • jackowrzesnianin Panie Marianie 13.11.04, 23:29
            Udział radnego (i nie tylko radnego) w uroczystościach z okazji Świąt Państwowych, nie jest żadnym powodem do chwały.
            Ja oceniam to jako rzecz całkiem normalną.

NATOMIAST "OLEWANIE" takich uroczystości przez radnych, uważam za powód do wstydu. Do wstydu ich za siebie, do wstydu dla wyborców, którzy ich wybrali (UWAGA: WSTYD NIE DOTYCZY WYPADKÓW LOSOWYCH, TYPU CHOROBA, CZY KONIECZNY WYJAZD).

Dlatego wypowiedź Radnego 123, odebrałem, nie jako "cyrk" wyborczy, ale jako stwierdzenie BYŁEM, NIE MUSZĘ SIĘ WSTYDZIĆ.

• bezatu7 Re: Panie Marianie 14.11.04, 13:47
              Dlatego Radni, chodźcie tam gdzie powinniście chodzić, a nie chodźcie tam gdzie
              nie powinniście i nie będzie na taki temat żadnej dyskusji i złośliwości
              .
              Marian, nie widzę przeszkód, żebyś i ty tutaj napisał

Ja Marian Radny UW lub SP lub PSL lub SLD byłem 11 listopada na
              uroczystościach patriotycznych i uważam, że jest to mój obowiązek, jako radnego
              wybranego w demokratycznych wyborach. Zachęcam na drugi rok do takiego udziału
              kolegów z mojego klubu.
              • marian.7 Re: Panie Marianie 14.11.04, 18:35
                A może jeszcze wprowadzimy listy obecności na obchodach, co ironicznie
                sugerował Jackowrześnianin ? Nie jestem radnym i nie mogę powiedzieć:
                > Ja Marian Radny UW lub SP lub PSL lub SLD byłem 11 listopada na
                > uroczystościach patriotycznych i uważam, że jest to mój obowiązek, jako
                radnego.
                Nawet gdybym był radnym nie afiszowałbym się z obecnością w obchodach, bo to
                wstyd. Jeśli ktoś mówi np. "wszyscy posłowie to złodzieje", to przyzwoity poseł
                nie wstaje i nie mówi " o przepraszam, ja nie kradnę ". Jeśli ktoś mówi "poseł
                Nowicki to złodziej, bo ukradł to i tamto", to uczciwy poseł Nowicki (mam
                nadzieję, że tacy istnieją) ma prawo bronić się i dowodzić, że jest "czysty jak
                łza", ale dopiero, gdy wyraźnie padnie jego nazwisko. RADNY123 nie omieszkał
                nagłośnić udziału swojego i swojej żony w obchodach, wykorzystując ogólny
                zarzut pod adresem radnych. Jak napisał, wartości patriotyczne wyniósł z DOMU.
                Szkoda, że w DOMU nie uczono skromności.
                Jeśli RADNY123 był na uroczystościach i ktoś go zobaczył to dobrze, o to chodzi
                żeby manifestować swój patriotyzm obecnością, a nie przypominaniem o niej. TO
                CHYBA KWESTIA DOBREGO SMAKU...
                • marian.7 Re: Panie Marianie 14.11.04, 18:46
                  >Na obchodach, nie tylko mieszkańców, ale i radnych, jak na receptę.
                  >Tam dziś chyba
                  >DIET NIE PŁACILI. WSTYD PAŃSTWO RADNI. (mówię, o tych, których nie było).

Poza tym, jak widać, p. Jackowrześnianin napisał tylko o tych, których nie było.
                  • radny123 Re: Panie Marianie 14.11.04, 20:12
                    Obiektywny jest tylko BÓG!
                    Gratulujemy „dobrego smaku”, jeśli Panu Marianowi poprawi to jego samopoczucie
                    to służymy za kozłów ofiarnych Dnia Niepodległości.
                    Pozdrawiamy wszystkich, którzy nie mają tak wyszukanego „podniebienia” jak w/w
                    Pan i na tym kończymy swój udział w tej dyskusji stającej się powoli już
                    bezprzedmiotową.
                • jackowrzesnianin Re: Panie Marianie 14.11.04, 21:55
                  Tylko jeden protest.
                  Nie sugerowałem, ani ironicznie, ani poważnie, żadnych list obecności.

Zresztą po co skoro diet nie płacą
                  (ale to już zart).
                  Inne aspekty tej dyskusji, mnie nie dotyczą, dlatego odpuszczam.
      • janmaria5 Re: Trochę wstyd. 12.11.04, 17:56
        Myślę, że treści krytyki skierowane w tych wypowiedziach, były skierowane pod
        adresem tych, którzy na tych uroczystościach byli nieobecni. Panowie Radni,
        jest waszym niepisanym obowiązkiem uczestniczyć we wszystkich uroczystościach
        państwowych, szczególnie, że Narodowe Święto- Dnia Odzyskania Niepodległości
        jest tylko raz w roku i wypada na nim być, tak samo jak 3-go Maja. Dlatego nie
        rozumiem, dlaczego czujecie się obrażeni. To, że ktoś trochę podszedł do tego
        sarkastycznie, może powinno wam uświadomić, że odbiór społeczny waszej
        absencji jest taki. Podobnie zachowują się nasi parlamentarzyści w Sejmie,
        których na sali obrad prawie wcale nie widać. Uwagi takie kierowane są bez
        względu na opcję polityczną. Uczciwie mówiąc to trochę wstyd. Dlatego popieram
        moich przedmówców, uważając, że trochę sarkazmu nikomu nie zaszkodzi, a wprost
        przeciwnie powinno podziałać mobilizująco w przyszłości.
        Pozdrawim
        • wieniawa2 Re: Trochę wstyd. 12.11.04, 22:03
          Wstyd – a kto sobie dzisiaj z tego coś robi? Afera goni aferę i nikt się nie
          przejmuje, że państwo to idzie ku przepaści. Ryba psuje się od głowy, ale u nas
          już jest blisko do ogona. Zobaczcie jak ludzie się zachowują? Jak jeden szanuje
          drugiego? Mamusie i tatusiowie nie mają czasu dla swoich dzieci, w szkołach
          agresja , radni nie wywiązują się ze swoich obowiązków, korupcja, arogancja i
          partykularyzm rządzących każdego szczebla itd. Kto ma w końcu uczyć historii
          tego Kraju? Kto ma uczyć patriotyzmu? Gdzie się podziała moralność i etyka
          decydentów?

Jak powiedział poeta:

„żyj dobrze i uczciwie
          kiedy jako stary człowiek
          obejrzysz się za siebie,
          będziesz się cieszył swoim
          życiem po raz drugi”
          Czego życzę burmistrzom , starostom, radnym i wszystkim tym, dla których Kraj
          ten jest najważniejszy.
    • jackowrzesnianin BRAWO DLA RADNYCH KOŁACZKOWA 19.11.04, 12:05
      www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3086
      Ta mądra Rada, jako pierwsza zrealizowała mój wielokrotnie powtarzany wniosek o PATRIOTYZM ZA DIETĘ.
      To się nazywa nowoczesność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka