Dodaj do ulubionych

Zaczynam interesować się eutanazją

02.06.25, 19:34
40% moich rówieśniczek i rówieśników już nie żyje, do polskiej średniej długości życia brakuje mi ca 20 lat, wiem co robić i to robię, żeby opóźnić proces starzenia i żyć w jak najlepszej kondycji, ale mam też wiedzę, jak przebiega proces starzenia i umierania, i oczywiście w żadne pierdolety o życiu po życiu nie wierzę, nie jestem też egoistycznym ch****, by skazać moje dzieci i wnuki na obcieranie mi osranego tyłka, gdy już nie będę w stanie sam tego zrobić.
Nie wiem, czy podczas debat poprzedzających wybory prezydenckie zadał ktoś pytanie: czy podpisałaby pani/pan ustawę dopuszczającą legalną pomoc przy zakończeniu życia. Wydaje mi się, że nie i jeśli tak rzeczywiście było, to chciałby spytać, dlaczego ten temat nie jest omawiany. Proponuję wychylić nos poza nasz wsiowo-zaściankowy grajdoł i podpatrzeć, co jest przegłosowywane w cywilizowanym świecie: www.rp.pl/polityka/art42434571-eutanazja-w-europie-francja-otwiera-nowy-rozdzial-cywilizacyjnej-debaty
W Holandii, Belgii czy Kanadzie już w przybliżeniu co 20. zgon jest wynikiem interwencji lekarza. W Hiszpanii eutanazja dozwolona jest od czterech lat. W minionym tygodniu w Zgromadzeniu Narodowym Francji za jej wprowadzeniem głosowało 305 posłów, przy 199 głosach przeciwnych. W ślad Paryża chcą iść Włosi. Spośród dużych krajów wolnej Europy poza tym procesem pozostają więc już tylko konserwatywna Polska i Niemcy.
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 06:38
      A nie prościej się rzucić pod pociąg ?
      • kiks4 Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 09:47
        Czy potrafisz Oszo podać jakiś sensowny argument- obojętnie czy za czy przeciw w tej dyskusji na temat eutanazji?
        Temat eutanazji obrósł jakąś aurą zła i kłamstw. Mam wrażenie, że wiele osób sądzi, że przepisy prawa dopuszczające eutanazje oznaczałyby przymusowe zabijanie chorych.
        Temat eutanazji (podobnie jak i rasizmu) zwulgaryzował i zohydził reżim Hitlera. To naziści pod hasłem eutanazji mordowali masowo np. osoby niepełnosprawne. Jedną z pierwszych takich zbrodni było wymordowanie pensjonariuszy ośrodka dla niepełnosprawnych umysłowo w dawnych zabudowania klasztoru Cysterek w Owińskach. To na nich po raz pierwszy sprawdzono działanie komory gazowej w Forcie VII a ich ciała zagrzebano w rożnowskim lesie koło Obornik. Potem przyszła kolej na Dziekankę i inne szpitale psychiatryczne na obszarze pod rządami III Rzeszy.
        Sądzę, że gdyby nie ta straszna aura otaczająca słowo"eutanazja" to dzisiaj rozmawialibyśmy inaczej. Bo przecież nikt nie dziwi się, że kochająca swego zwierzęcego pupila osoba wiezie go do weterynarza by skrócić cierpienia nieuchronnej agonii.
        Człowiek ma umierać w męce- bo to mu zapewni miejsce w niebie. Dokładnie to samo mówiła Izabela Kastylijska paląc żywcem ludzi w latach Inkwizycji. Śmierć od katowskiego topora nie dawała gwarancji osiągnięcia szczęści wiecznego.
        • oszol-lom-z-rm Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 11:20
          eutanazja to wynalazek Hitlera (wtedy to się eugenika nazywało)
          • kiks4 Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 14:36
            Właśnie o tym piszę. Że gdyby nie było Hitlera- mielibyśmy (być może) inny stosunek do eutanazji. Bo co jest złego w niesieniu pomocy dla godnego odejścia z tego świata. Odejścia, które jakbyśmy nie patrzyli- jest nieuchronne. A możemy odchodzić w cierpieniu i własnych odchodach albo godnie.
            • l.george.l Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 16:53
              Czy prościej to nie wiem, ale zapewne taniej dla zainteresowanego, bo nie podejrzewam, że nawet gdyby Polska dojrzała do legalizacji eutanazji, to znalazłaby się ona w pakiecie usług refundowanych w ramach 9-procentowej składki od dochodu, którą za sprawą "Polskiego Ładu" odprowadzam do ZUSu. Rzucenie się pod pociąg jest jednak niebywale egoistycznym aktem. Chyba zdajesz sobie sprawę, co powoduje zatrzymanie pociągu w oczekiwaniu na przyjazd koronera, prokuratora i służb sanitarnych?
            • l.george.l Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 16:58
              Masz Kiksie całkowitą rację. Właśnie z powodu Hitlera nie tylko Polacy, ale też Niemcy mają problem z rozpoczęciem dyskusji na ten temat.
              • kiks4 Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 18:50
                Podobnie sprawa ras ludzkich za sprawą zbrodniczych działań na ludziach z powodu odmienności rasowej została potraktowana dzisiaj jako problem polityczny i dla badaczy jest gorącym kartoflem.
                Wysłuchałem ostatnio wykładu akademickiego na ten temat, z którego wynika, że nie można w odniesieniu do ludzi mówić o rasach.
                No i problemu nie ma.
      • pijatyka Re: A nie prościej się rzucić pod pociąg? 27.07.25, 16:08

Oszoł - nie stój, nie czekaj ;->

• qwardian Re: Zaczynam interesować się eutanazją 08.06.25, 19:15
      Adolf zatrzymał program z powodów etycznych po kazaniu i tutaj pozwolę sobie zacytować:

po publicznym kazaniu, wygłoszonym 3 sierpnia 1941 r. w kościele St. Lamberti w Moguncji przez katolickiego biskupa Clemensa Augusta hrabiego von Galena) oficjalnie wstrzymano jej realizację od 24 sierpnia 1941 r. Biskup Galen w kazaniu nazwał „zabijanie z litości” zwyczajnym morderstwem: Biada ludowi Niemiec, gdzie zabija się niewinnych, a ich mordercy pozostają bezkarni. (...)

W Auschwitz wielu ludzi wypowiadało opinię, że chcieli żyć, może praca w pasiaczkach i mieszkanie na pryczach w baraczkach przywróciło sens życia ludziom, którzy nie zaznali trudów ciężkiej pracy. Co do Fortu VII to dziadek na pewno wiedziałby gdyby tam były jakieś komory, bo zanim go wywieziono do Melku w Austrii (podobóz Mauthausen) tam właśnie przebywał..
    • oszol-lom-z-rm Re: Zaczynam interesować się eutanazją 27.07.25, 16:20
      Zaaplikuj se ją i daj nam święty spokój
      • pijatyka Re: Zaczynam interesować się eutanazją 26.09.25, 17:13

Zaaplikowałeś se ?...

• l.george.l Re: Zaczynam interesować się eutanazją 27.09.25, 14:00
        Też będziesz tym zainteresowany. Idea męczeńskiej śmierci, którą Ci wdrukowano do świadomości, jest kretyńska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka