Dodaj do ulubionych

Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach?

23.11.25, 20:15
Wyszedłem na wieczorną przebieżkę i zanim nie wybiegłem poza obręb "willowy", to myślałem, że się uduszę. Mieszkam wśród ludzi zamożnych, a jednak dziadujących i zatruwających powietrze. Dlaczego w Poznaniu nie ma zakazu palenia w piecach i kominkach?
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 09:38
      Gdy tylko wyjdzie ustawa zabraniająca zima spadku temperatury na dworze poniżej 20 stopni- natychmiast przestanę palić w kominku, który jest głównym źródłem ciepła. Problem- drogi Jerzyku- nie lezy w paleniu w kominku a w sposobie palenia. Palić należy wyłącznie drewnem suszonym minimum 3 lata. U mnie dymu z komina nie zauważysz. Woda parując podczas spalania mokrego drewna obniża temperaturę paleniska, zamiast spalania jest wytlewanie, uwalniane są niedopalone cząstki smoły i to je widzisz i czujesz podczas swoich spacerów w swojej bogate willowej dzielnicy.
      Zakładam przy tym, że żaden z mieszkających koło ciebie bogaczy nie wpadł na pomysł palenia węglem w kominku- bo to powinno być karane z całą surowością prawa i całą pomysłowością katów.
      Dymem drzewnym są wędzone najlepsze przysmaki- węgorze, kiełbasy czy boczusie. I co?
      • l.george.l Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 23:52
        Fuj, nie tykam wieprzowiny.
    • qwardian Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 12:14
      Od tysiącleci człowiek żył wokół ogniska, którego dym chronił go od bakterii i patogenów. W domach nie było kominów, dym zapełniał całą komorę i uciekał przez słomiany dach. Tlenek węgla (CO) ucieka pionowo w górę, jest w takich warunkach zupełnie nieszkodliwy. W zasadzie nasze ciało było uwędzone w dymie. Bandziory z Brukseli toczą na terytorium PL wojnę hybrydową, która jest dywersją und sabotażem. Chcą nas zamienić w sopel lodu, ale zostaniemy ocaleni przez Amerykę, Rosję, Chiny und AfD cały świat chce ocalić białego człowieka i obalić semickich darmozjadów..
    • m-dyskretna Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 15:03
      Z tzw. zamożnymi zawsze są problemy. Palą ekogroszkiem, mokrym drewnem, a i płytą mdf nie pogardzą. To właśnie dzięki takim oszczędnościom doszli do bogactwa :) A tak zupełnie serio, nie wiem dlaczego chcesz ukarać wszystkich za to, że zdarzają się idioci. Jeżeli wiesz, że Twoi zamożni sąsiedzi palą dziwnymi rzeczami, a nie powietrzno-suchym drewnem, to poinformuj o tym Straż Miejską.
      • renepoznan Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 17:38
        Może chodzi o sąsiadów z obozowiska przy Lechickiej. ;)
        • kiks4 Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 19:41
          Jak pisał pewien uczeń: chaty dawnych Słowian miały dwa otwory, jednym wychodzili Słowianie a drugim dym.
          Na Podkarpaciu, ziemi ojców moich, do lat czterdziestych zachowała się w sąsiedniej wsi kurna chata. Polegało to na tym,że na murowanym bloku rozpalano ogień okładając żarem garnki ze strawą. Ponieważ ciepło dochodziło do garnka z boków a nie z dołu to musiały one być raczej wąskie i wysokie,. Oczywiście z wypalanej gliny, żeleźniak to był luksus.
          Dym rozchodził się po izbie a smoła osiadała ścianach, które po latach wyglądały jak wnętrze komina.
          To była codzienność nie tylko chałup. Zwiedzaliśmy zamek w Czechach z dobrze zachowanymi wnętrzami, pamiętam, że była tam kuchnia biała i czarna. W czarnej gotowano potrawy, w białej przyrządzano potrawy nie wymagające gotowania. Nazwy zrozumiałe,
          W Zachowanej wieży zamku w miejscowości Stolpen (Saksonia) gdzie przez 49 lat była więziona Anna Konstancja von Brockdorff, bardziej u nas znana jako , hrabina Cosel jest odtworzona jej kuchnia. Dym z paleniska rozchodził się po pomieszczeniu, może częściowo pomagał okap.
          Na zdjęciu jest ekspozycja muzealna, tu nie gotowano codziennie więc ściany nie wyglądają najgorzej. W rzeczywistości po pół wieku użytkowania musiały być czarne od smoły.
    • qwardian Re: Kiedy wprowadzą zakaz palenia w kominkach? 24.11.25, 16:34
      A propos George, co robi kaszebski leśny dziadek w moich butach ogrodowych na końcu świata..

wpolsce24.tv/publicystyka/skandaliczne-zachowanie-donalda-tuska,56043

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka