Gość: Sebar IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 14:47 Polecam bardzo ciekawy i profesjonalnie napisany artykul na temat pana dr Kulczyka. Przyjemnej lektury: kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1203732&KAT=237 Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dr huckenbush Re: Rewelacje na temat pana dr Kulczyka!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 02:02 Bardzo interesujaca lektura. Szkoda tylko, ze tak slabo sie autor skoncentrowal na roznych aferach i niejasnych interesach Kluczyka. Choc z drugiej strony, gdyby omowic wszystkie te sprawy, to 17-tomowa encyklopedia PWN nie starcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Rewelacje na temat pana dr Kulczyka!!!!!!!!!! IP: *.static.qsc.de 13.12.04, 09:34 Mysle, ze wlasnie to jest mocna strona artykulu. Nie ma tam pieniactwa, nikt nie moze zarzucic autorowi oszolomstwa. Natomiast ilosc faktow, wiele wypowiedzi osob z bliskiego jego otoczenia oraz dystnans autora od wszelkich pochopnych osadow; nadaje artykulowi jeszcze wieksza wymowe. Komentarz autora jest zbedny, komentarz nasuwa sie sam czytelnikowi, co widac w wypowiedziach pod artykulem. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QBA Re: żydzi mają talent w robieniu forsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 10:31 wyznanie pieniężne hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: żydzi mają talent w robieniu forsy IP: *.static.qsc.de 13.12.04, 14:06 Ja bym byl daleko od takich sformulowan i w ogole generalizowaniu. Czasmi sie zastanawiam czy wlasnie nie sluzy to torpedowaniu krytyki, bowiem tego typu opinie wydaja sie niepowazne, nieuczciwe, radykalne... krotko mowiac nie warte polemiki. Stad wielu ludzi w tym kraju uwaza ze ten atak na Kulczyka to zazdrosc o majatek, ksenofobia polaczona z falszywym nacjonalizmem, czy na przyklad odprysk od nagonki na SLD... Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: żydzi mają talent w robieniu forsy IP: *.k.mcnet.pl 14.12.04, 11:29 Dokładnie tak - jak zobaczyłem nagłówek "Gazeta Polska", to w odruchu olałem to. Potem jednak przeczytałem ten artykuł. Sporo faktów, koncentracja na relacjach osobowych, nie transakcjach i pieniądzach. Generalnie - znana prawda, że Kulczyk żył dobrze i czerwonymi, i z czarnymi (co z resztą w złym świetle stawia głównie czarnych, bo to oni wszystkich wokół pouczają o moralności). Niestety, są tam błędy merytoryczne: pal sześć "Browary Wielkopolskie", ale przy Polskiej Telefonii Cyfrowej to już jest jakaś ściema: jaki przetarg i co miał do tego Sejm ? Nie udało się też autorowi uniknąć typowych prawicowych wstawek w rodzaju "zachodnie sankcje nałożone na juntę Jaruzelskiego" - stawia tu oczywiście H. Kulczyka w złym świetle, podczas gdy z dalszego tekstu wynika, że H. Kulczyk chciał wprowadzenia pomocy gospodarczej dla Polski. Sankcje były wprowadzone przeciwko Polsce jako całemu krajowi, a pomoc docierająca do Polski była pomocą pozarządową (ach to pamiętne słone masło i pomarańczowy ser z parafii). Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Święta prawda ........ IP: *.tinet / *.tinet.pl 14.12.04, 11:56 Gość portalu: Pozhoga napisał(a): > Generalnie - znana prawda, że Kulczyk żył dobrze > i czerwonymi, i z czarnymi (co z resztą w złym > świetle stawia głównie czarnych, bo to oni > wszystkich wokół pouczają o moralności). Święta prawda - bo czerwoni korupcję, przekręty, złodziejstwo czy kontakty z wywiadem rosyjskim mają w swoich założeniach partyjnych. To też należy ich pochwalić, bo swój program realizują z dużym zapałem. > Dokładnie tak - jak zobaczyłem nagłówek "Gazeta > Polska", to w odruchu olałem to. Za to pewnie NIE lub Trybunę czytasz z wypiekami na twarzy .......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Święta prawda ........ IP: *.k.mcnet.pl 14.12.04, 16:14 Widzisz drogi XXL: oprócz takich jak Ty, i wrogów takich jak Ty, są na świecie ludzie, uważający jednych i drugich za równie (mało) zabawnych. Ludzie, którzy z jednakową niechęcią odnoszą się do czarnego i czerwonego, Nie i Gazety Polskiej, Millera i Giertycha. Niewiarygone, ale prawdziwe. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar A mnie jeszcze co innego zastanawia IP: *.static.qsc.de 15.12.04, 10:40 Mnie osobiscie szokuja pewne fakty dotyczace ojca doktora. Dla mnie ten czlowiek dotychczas byl anonimowy, po prostu kojarzylem go z Instytutem Zachodnim, z praca naukowa. Tutaj nagle sie okazuje ze swobodnie poruszal sie miedzy Berlinem Zachodnim a Polska. Robi interesy bez jakichkolwiek problemow: i tam i tutaj... A wszystko to jako obywatel kraju z innego systemu, z innej strony muru berlinskiego, z kraju zza zelaznej kurtyny... bez jakichkolwiek przeszkod... a w okresie stanu wojennego dostaje jeszcze od Jaruzelskiego order!!!! Za co? Za propagowanie zasad rynkowych w brew temu w co wierzyl general Jaruzelski i reszta wladz - w gospodarke socjalistyczna?! Oficjalnie za jakies pierdy, ale ja po prtostu sie zastanawiam czy nie reprezentowal polskich sluzb, czy nie operowal pieniedzmi naszego rezimu komunistycznego na Zachodzie. Cos w rodzaju FOZZ tyle ze namniejsza skale. Dostal order z rak generala Jaruzelskiego ktory wiadomo jaka niechec i nieufnosc reprezentuje do wszystkiego co niemieckie. Moze ojciec Kulczyka stanowil takze wspaniala przykrywke dla polskich sluzb w Berlinie zachodnim w ktorym az gotowalo sie od szpiegow, agentow i tzw "rezydentow".... Jak wytlumaczyc ze rodzina Kulczyka w okresie firm polonijnych cieszyla sie takim spokojem i opieka ze strony wladz Polski?! W czasie w ktorym pamietam jak dzis, robiono lapanki na "spekulantow" wsadzajac ich do wiezien na wiele lat tylko dlatego ze handlowali towarem przywiezionym z zagranicy...?! Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: A mnie jeszcze co innego zastanawia IP: *.k.mcnet.pl 15.12.04, 12:23 Tak sobie spekulując, to ja uważam, że jedno nie wyklucza drugiego. Kulczyk senior mógł być jakoś powiązany z polskim wywiadem - nie jak Ałganow, tylko po prostu - każdy, kto miał prawo robić biznes z zagranicą musiał iść na współpracę. A niezależnie od tego, ekipa Jaruzela starała się tworzyć pozory reformowania gospodarki (to akurat jest pewne - pamiętamy sławetne etapy reformy gospodarczej). Jednym z elementów reformy były firmy polonijne - trzeba się było przed społeczeństwem nimi chwalić, wręczać ordery itd. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vinci sebar- szkoda słów... IP: 193.29.205.* 15.12.04, 19:21 Jesteś tak kiepski, ze brak mi slow. kiedy ciebie na swiecie nie bylo Henryk Kulczyk walczyl w Armii Krajowej po to, zeby taki dupek jak ty mogl sie urodzoc w Polsce. To ze potem wyjechales moze swiadczyc np. o twojej slabosci, ale nie masz prawa obrazac tego czlowieka, bo znizasz sie do poziomu najgorszego UBeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Drogi/a Vinci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.04, 21:23 Przede wszystkim nie zmienajmy naszej dyskusji w pyskowke i smietnik pelny wyzwisk. Nie to bylo moja intencja. Nie moja intencja jest obrazac tego czlowieka - Henryka Kulczyka. Znalazl/a/bys na tym forum wiele moich wypowiedzi wychwalajacych dr Jana Kulczyka, jak i popieranie pomyslow takich jak nazwanie ulicy jego imieniem. To byl czas kiedy spoleczenstwo malo wiedzialo o naturze dr Jana kulczyka, jak i to byl czas kiedy ja osobiscie laczylem pana Henryka Kulczyka z Instytutem Zachodnim - spokojna praca naukowa, praca nad pojednaniem polsko-niemieckim, a takze nad zalazkami ekonomii rynkowej w Polsce. .. to byl takze czas kiedy dr Jana Kulczyka postrzegalem jako inteligentnego poznanskiego przedsieborce, patriote, ktory woli mieszkac w Polsce i jej sluzyc swa wiedza... ... jak wyszlo.., wszyscy widzimy.. Okazuje sie ze dr Kulczyk nie rozni sie od innych Gawronikow, Dohmalow, Peczakow..., po za tym ze stal sie tak wszechmocny i wplywowy ze zaczal grac interesem i bezpieczenstwem energetycznym Polski. Sa pewne granice robienia interesow... Ile tej forsy dr Kulczykowi trzeba bylo jeszcze zeby posunac sie do tego by pracowac dla Rosjan i w imie rosyjskiego interesu, kosztem wlasnego kraju - Polski - i jej bezpieczenstwa? Naturalne jest ze odpowiedzi szuka sie w przeszlosci w czasach kiedy Rosja a wlasciwie Zwiazek Radziecki decydowal o losach Polski. Vinci, ja nic zlego nie robie, uwazam ze nikomu krzywdy nie robie. Przeczytalem ten artykul i mam prawo glosno myslec, mam prawo zadawac pytania, mam prawo sie dziwic pewnym rzecza. Jedyna osoba ktora moze czuc sie winna ze ktos zadaje takie pytania i w ten sposob glosno mysli, jest Jan Kulczyk. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś