Dodaj do ulubionych

w święta przychodzi GWIAZDOR !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 11:38
Co się dzieje w tym kraju, św. Mikołaj przychodzi 6 XII a tu jeszcze go
usiłują wrobić w Gwiadkę. Niektórzy profanują tradycję i wierzą w jakiegoś
Aniołka. Wszędzie gdzie się nie obejżysz tylko św Mikołaj, nawet dziennikarze
walą tą gafę, jak tak dalej pójdzie to będziemy futrować pisanki i mazurki w
Wigilię.

NIech wszyscy pamiętają:
w święta przychodzi GWIAZDOR!
Obserwuj wątek
    • z3r0 Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! 22.12.04, 12:26
      Tak, tak, gwiazdor, taki np. gwiazdor filmow akcji Jean-Claude van Damme. A tak
      powaznie mowiac to caly ten "Gwiazdor" to jakas lokalna aberracja.
      • Gość: Janas Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: 81.210.112.* 22.12.04, 12:32
        Do mnie przyjdzie Gwiazdor!

Tylko idiota moze dziecku wmawiać ze 2 razy w roku przychodzi św Mikołaj
        Zapamietajcie ze na gwiazdke przychodzi Gwiazdor
      • krystian10 Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! 22.12.04, 13:40
        Może do Ciebie nie przyjdzie ? Jak tylko pamiętam 24 XII przychodzi GWIAZDOR i
        nikt niech nie próbuje tego zmieniać !!!
      • Gość: LC Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:01
        z3r0 napisał:

> Tak, tak, gwiazdor, taki np. gwiazdor filmow akcji Jean-Claude van Damme. A
        tak
        >
        > powaznie mowiac to caly ten "Gwiazdor" to jakas lokalna aberracja

Nie lokalna tylko ponad regionalna
        • Gość: LC Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:01
          Znaczy się PONADREGIONALNA
    • Gość: vikka Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:37
      gwiazdor-gwara wlkp
    • Gość: mycha Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:43
      rowniez jestem za Gwiazdorem, jednak nie do kazdego przychodzi wlasnie on lecz
      sw.Mikolaj bo o Gwiazdorze niektorzy nawet nie slyszeli...nie wiem jaki jest
      jego "zasieg";) ale na pewno nie na cala Polske...
      • Gość: Janas Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: 81.210.112.* 22.12.04, 14:02
        hehe w Warszawie przychodzi - DZIAD MRÓZ -
        • Gość: Piotrek/// Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:11
          W święta bezsprzecznie przychodzi GWIAZDOR.Niestety z wiatrakami nie
          wygramy.Studiuję poza Poznaniem i kurczę co chwila w język się gryzę bo ludzie
          mnie nie rozumieją.Nie wiedzą co to wiara (nie sens religijny a po prostu
          ludzie), pyzy to dla nich jakieś ziemniaczane gówna z farszem, a na nasze mówią
          kluski na parze.Co za Einstein tak głupią nazwę wymyślił??Ludzie nie
          rozumieją,że kromka to początek i koniec :) chleba i że w środku są skibki.Dla
          nich wszystko jest kromką.Oj cięzko jest Poznaniakom w kraju...:)) Pozdrowienia
          dla Gwiazdora!!!
          • Gość: dr huckenbush Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:49
            Wszystko jest kromka, a koncowka pietka :)
            Do tego na poludniu Polski nie wychodzi sie "na dwor", tylko "na pole". No i u
            nas sznycel to (nie pamietam jak przyrzadzony) kawal miesa, w calosci rzec
            mozna. A w Malopolsce jest to jakas forma mielonego!
            • Gość: dr huckenbush Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:50
              Oczywiscie stwierdzenie "wszystko jest kromka a reszta pietka" dotyczyla
              anomaliow azjatyckich. Oczywista sprawa, ze wszystko jest skibka, a koncowka
              kromka :)
        • Gość: staefa_n Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.securitas.com.pl 31.12.04, 09:59
          w pyrlandii baba jaga!
    • alfalfa Re: ;)) 22.12.04, 14:21
      6.12 - św. Mikołaj jest pomysłem nowym dla mnie. Raczej nie obchodzilismy tego
      kiedyś (w rodzinie). Nawet jesli, to raczej wpostaci drobnego prezentu np. cos
      słodkiego (nadal tak jest). 6.12 był zapowiedzią raczej wiekszego "wejscia
      smoka";) św. Mikołaja, który dopiero wtedy (24.12) dawał rózgą lub przezentem
      odczuć co i jak;) Gwiazdor i Dziadek Mróz to ściema komusza. Jest tylko jeden,
      oryginalny i chętnie widziany: Święty Mikołaj!

ps. na 6.12 dostawałem np. tablicę z czekoladkami, na kazdy dzień jedną.
      Pierwszy kalendarz:))
      • krystian10 Re: ;)) 22.12.04, 14:26
        Dziad mróz to ściema ,tak samo jak Św. Mikołaj , tylko Gwiazdor jest prawdziwy .
      • Gość: LC Gwiazdor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:11
        Żadna Sciema Gwaiazdor Przychodzi 24.XII w Wielkopolsce (przynajmniej w tej
        części, któea była w zaborze pruskim), Gwaizdor jest też na Kujawach i Pomorzu
        Gdańskim (gł. Kaszuby) Św Mikołaj jest za to na Mazowszu i tzw 'Ziemiach
        Zachodnich' ( czyli ziemie d zaboru rosyjskiego). W Małopolsce i Śląsku też
        mają swoich lokalnych, (chyba Gwiazdka i Dzieciątko a na Podkarpaciu
        (przynajmniej w niektórych częsciach) prezenty daje się tylko 6.12
        Sama nazwa wzięła się od Niemieckiego Weihnachtsmann, (który też nie przychodzi
        w całych Niemczech, bo mają swich lokalnych)
      • Gość: dr huckenbush Re: ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:51
        Nie, nie, nie!
        6.12 to sw Mikolaj i chyba w calej Polsce jest to swieto malego kalibru.
        Zazwyczaj dostaje sie slodycze jakies. Natomiast na 24.12 przychodzily zawsze
        Gwiazdory! Diediczka Maroz to wymysl radziecki.
      • Gość: eksstra Re: ;)) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.04, 18:08
        Tyś kolego się chyba z choinki urwałeś?
        Jak o komuszej ściemie może mówić Obywatel, który w domu nie obchodził imienin
        św. Mikołaja? Poza tym ta "tablica z czekoladkami" nazywa się kalendarz
        adwentowy i zaczyna się go konsumować w pierwszą niedziele adwentu, co ma
        miejsce jeszcze w listopadzie, a nie 6 grudnia.
        No ale teraz się już ludziom wszystko myli... Takie czasy.
      • Gość: ! Re: ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:53
        Gwiazdor był w Poznaniu jeszcze przed wojną , wtedy jeszcze nikt tutaj nie
        wiedział co to komuch !
      • Gość: stefa_n Re: ;)) IP: *.securitas.com.pl 31.12.04, 10:06
        Masz rację. 6 grudnia to prezenty w bucie, pod poduszką - raczej drobne.
        Podrzuca je oczywiscie Mikołaj. Pod choinkę również prezenty przynosi św.
        Mikołaj, przychodzi z worem fantów i widoć go na żywo. Potwierdzają to -
        świętego Mikołaja na święta - obce języki, które wołają na niego St. Klaus/Claus.
        • Gość: RAUBER Re: ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:09
          Dla jednego Sw Mikołaja odskoczenie świata jest z logistycznego punktu widzenia
          niemożliwe, dlatego też 24 XII prezenty przynosi GWIAZDOR.
    • Gość: Poznańczyk Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 18:19
      24 XII przychodzi GWIAZDOR, a 6 XII ŚW. MIKOŁAJ. Jak stary dziadek z nadwagą w
      ciągu 3 tygodni może dwa razy okrążyć Ziemie dając prezenty?! Komu by się
      chciało?!
      Wygląd św. Mikołaja wszyscy znają, a jak wygląda Gwiazdor? przyznam się bez
      bicia, że nie wiem..
      • Gość: antykretyn Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.icpnet.pl 22.12.04, 18:37
        ale najwiekszy podziw mam dla kretynow twierdzacych, ze gwiazdora wymyslili
        komunisci, zeby ludzie zdyskredytowac kosciol i sw mikolaja
        • Gość: ktosik Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 19:24
          komuniści jak juz to mają Dziadka Mroza............
    • Gość: łuki Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.icpnet.pl 22.12.04, 22:38
      jasne, że Gwiazdor ma być.
      A Św Mikołaj teraz trzyma z masonami, wiec jest na cenzurowanym, he he
    • Gość: dr huckenbush Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:46
      Oczywiscie, masz pelna racje. Ale to przez Warszawke... U nich jest inaczej
      chyba. Ja pamietam, ze kiedys w jakims filmie sie pojawil motyw ze sw Mikolajem
      na Gwiazdke. Wyslalem do tworcow mejla ze sprostowaniem. Odpisano mi, ze
      pierwsze slysza o Gwiazdorze. Ot, warszawskie nalecialosci. Nie zdziwie sie, jak
      za pare lat bedzie przychodzic Dziadek Mroz.
    • conena Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! 23.12.04, 10:14
      tak samo ryczka to jest ryczka a laczki to laczki a imieniny ulicy św. marcin
      to nie jest nic dziwnego!!!!

ostatnio powstał też spór do kiedy choinka ma stać w domu. u mnie trzyma się ją
      do trzech króli, natomiast wschód trzyma do matki boskiej gromnicznej.....
      • Gość: LC Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:20
        U mnie jak sama opadnie ;)
      • krystian10 Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! 23.12.04, 16:48
        Oczywiście że do Trzech Króli , tak tradycja nakazuje ;)
    • vipunia Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! 23.12.04, 17:44
      heheh w jakimś filmie i chyba to był Kevin sam w domu, w tlumaczeniu pojawił się wyraz GWIAZDOR nie mogliśmy ze śmiechu, że chyba tłumacz jest z Wielkopolski, ale potrafię sobie wyobrazić szok tych ludzi z innych regionów, może nawet nikt nie zauważył, ale naprawdę w filmie powiedzieli Gwiazdor i to w takim co raz na 2, 3 lata go powtarzają, więc jeśli nie Kevin to jakiś inny film w tym czasie.

Pozdrawiam,
      • Gość: dr huckenbush Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 01:57
        To jutro bedzie okazja zeby sprawdzic. W koncu swieta ida, wiec Kevin musi byc -
        tym razem Polsat. Jesli ktos z Forumowiczow po raz enty bedzie to ogladal to jak
        cos zauwazy niech da znac.
    • kalia_t W ŚWIĘTA PRZYCHODZI GWIAZDOR I BASTA!!! :))) 24.12.04, 00:49

• Gość: HeHe Św. Mikołaj nie żyje więc nie roznosi prezentów !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 01:42
      Wogóle to św. Mikołaj nie żyje!
      Był biskupem a zatem nie wyglądał jak Gwiazdor - w czerwonym płaszczu i czapce.
      • Gość: Gwiazdor! Gwiazdor! IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 16:46
        Gwiazdor! i koniec!
    • Gość: poradnik Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 17:36
      W Święta przychodzi Hare Kriszna,conie?
    • Gość: eksstra Mieszkam w Warszawie i powiem Wam prawdę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.04, 18:21
      Otóż jestem poznaniakiem, ale mieszkam od kilku lat w Warszawie i straszne
      rzeczy przeżywam w Boże Narodzenie.
      No bo co tu zrobić, kiedy dzieci wracają zapłakane ze szkoły, że się z nich
      śmieją, kiedy te twierdzą, że do nich w Wigilię przychodzi Gwiazdor. I
      najgorsze, że to nie koniec dramatu, albowiem w Warszawie do dzieci w Boże
      Narodzenie rzekomo przychodzi Duży św. Mikołaj, w odróżnieniu od Małego św.
      Mikołaja, który przychodzi 6 grudnia. Można zrozumieć, że źli ludzie śmieją się
      z Twojej inności, ale, że przy okazji wciskają Ci kit z Mikołajami w różnych
      rozmiarach, to już chyba nie!
      Ten, kto to wymyślił, musiał być nieźle szurnięty.

Poza tym potwierdzam, że na Śląsku do dzieci przychodzi Dzieciątko, a w
      Krakowie Aniołek. Żyjemy w bardzo bogatym w tradycje lokalne kraju i tylko
      strach pomyśleć, że zapewne wkrótce zabije to wszystko telewizja i promowany
      przez nią św. Mikołaj.
      Wesołych Świąt Gwiazdory!
      • Gość: vikka Re: Mieszkam w Warszawie i powiem Wam prawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 19:32
        niewazne kto przyszedl
        wazne co przyniosl;)hehehe
        • Gość: gość gwiazdor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:43
          No właśnie, to jak wygląda Gwiazdor? Czym się różni od św. Mikołaja? Czyżby
          rozdwojenie jaźni?? W świętokrzyskim najwięcej prezentów dostaje się od św.
          Mikołaja 6.12 a prezenty pod choinką dopiero ostatnio mają coraz większe
          znaczenie, moim zdaniem ta moda która przyszła w te rejony z USA (a właściwie z
          TV) wystarczy spojrzeć na świąteczny repertuar tv, ludzie się naoglądają
          amerykańskich choinek z prezentami i też im się takich zachciewa.
          Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia a te z 24 daje się po prostu "na gwiazdkę"
          (pewnie ma to coś wspólnego z kolacją wigilijną która powinna się rozpocząć gdy
          pokaże się pierwsza gwiazda na niebie; dzielenie się opłatkiem, życzenia i przy
          okazji prezenty)
          pzdr
      • milion_na_milion Re: Mieszkam w Warszawie i powiem Wam prawdę 27.12.04, 17:06
        No pięknie! Mówcie dzieciom, że prezenty przynosi Mikołaj, Gwiazdor, Aniołek i
        jeszcze nie wiem kto, a dzieci przynosi bocian albo mama znajduje w kapuście!
        Oby tak dalej, to bedziemy mieli weselej. Sądzę, że nie należy przesadzać i
        dzieci od pewnego wieku powinny znac prawdę nawet o Mikołaju. Nie należy
        nadmiernie robic im wody z mózgu, bo mózg to i tak prawie sama woda.A prezenty
        przyjemnie jest dostać od mamy, taty, czy babci, ale pod choinkę, na Boże
        Narodzenie.
    • Gość: Pozhoga Father Christmas itd IP: *.k.mcnet.pl 27.12.04, 16:50
      Oczywiście, że najbardziej sensowne
      jest oczekiwanie prezentów na Gwiazdkę
      od Gwiazdora: w ten sposób Wielkopolanie
      (i nie tylko) dzielą tradycję ze starymi
      krajami Europy, gdzie prezentów na Święta
      nie przynosi żaden Św Mikołaj, tylko
      Father Christmas, per Noel, Weinachtsman
      itd.

Promowany przez warszawocentryczną TV
      Św Mikołaj to zwyczajna kalka z USA, typowa
      dla ludzi pozbawionych własnej silnej
      tradycji.

No a poza tym: dwukrotna wizyta Św Mikołaja
      (6 i 24 XII) to zwyczajna schizofrenia.

Gwiazdor uber alles !

Pzdr,
    • vasconcelos tak, tak, tak!!! 27.12.04, 17:08
      Co się dzieje na tym świecie?! Jak świat światem, zawsze pasażerowie siedzieli
      po prawej stronie kierowcy. A gdzieś na wyspie jacyś Brytowie raczą wątpić w
      słuszność jedynie prawidłowej prawostronności! Jak tak dalej pójdzie, wszyscy
      będziemy mieć skrzynię biegów po lewej stronie, a znaki drogowe będą wisieć na
      sznurkach.
      Niech wszyscy pamiętają:
      na całym świecie ma obowiązywać ruch PRAWOSTRONNY!
    • Gość: elka Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:37
      No i bardzo dobrze, trzymajcie sie tradycji. Ale pozwolcie malopolanom
      przyjmowac prezenty od Aniołka, a moim dzieciom od sw. Mikolaja. Ja już nie
      wiem, pod wpływem jakiego regionu to jest, ale to na pewno nie dziadek
      Mróz.Ludzie, Polska sklada sie z regionow, szkoda, ze tak malo o sobie wiemy.
      Niedawno gdzieś/tv? radio?/ słyszałam, że wlaśnie Gwiazdor to dziadek Mroz i
      doczegotopodobne. Ja się wkurzyłam, bo jestem mieszańcem i wiem, ze Gwiazdor to
      Pomorze i wielkopolska od wiek wiekow. I wyobraźcie sobie, że na własne oczy
      czytałam, jak jeden posel LPR z Podlasia dowodził z wielkim uczuciem,
      ze "katolik nie obchodzi urodzin !!! Tylko imieniny !!!!!". Uważam, ze w szkole
      zamiast o tym, gdzie w Wenezueli wystepują lupki pirytowe należaloby uczyć o
      polskich roznicach regionalnhych w mowie, obyczaju, jedzeniu. Bo tak to
      człowiek wyjeżdża te 200 km i myśli , że sam jest glupi, albo ci wokol niego.
      Niech żyje rożnorodnosć !
      • Gość: ! Re: w święta przychodzi GWIAZDOR !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:37
        Niech żyje Gwiazdor! Żaden Warszawiak nam nie znieszczy tradycji!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka