Dodaj do ulubionych

Rosyjscy okuliści w Poznaniu

IP: *.sap.com / 10.31.184.* 26.05.02, 07:48
Czy ktoś słyszał może o klinice albo innym szpitalu okulistycznym w Poznaniu
lub okolicach, w którym operacje przeprowadzają Rosjanie ? Będę wdzięczny za
info.
Obserwuj wątek
    • Gość: canemuto z tego... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.05.02, 10:50
      ...co wiem, to w korvicie (gdzies chybaz na koncu linii autobusowej nr 70, w
      kierunku karolina) pracowali rosyjscy okulisci, specjalisci na najwyzszym
      poziomie. jak wyglada to w chwili obecnej - nie wiem. pozdro.
      • Gość: Alchem Re: z tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 11:52
        szpital Korvita w Koziegłowach dojazd autobusem nr 70 (do konca), ewentualnie
        linia 72 - ale tu trzeba dojsc jakies 300m ;)
        70 - jedzie z dworca kolejowego Poznan Garbary, przez Śródkę
        72 - ma petle na Śródce

Nadal tam lecza. Bylem tam jakis czas temu, wizyta diagnostyczna bodajze 150zl
        (nie pamietam dokladnie) Rozniste badania, czesc robiona przez polakow(polki)
        czesc przez rosjan. Zabawny byl ostatni etap, kiedy jeden lekarz ogladal
        wyniki, badala mnie, a drugi tlumaczyl pytania i wypisywal recepte i
        skierowanie ;)

W sumie stwierdzili u mnie skurcz akomodacyjny, ale ze nie mam sie przejmowac,
        bo oni to wylecza naswietleniami laserowymi za 1200zl :{ Poszedlem do innego
        okulisty i tam sie dowiedzialem, ze wlasciwie to nie powinienem juz siadac
        przed komputerem - czego kurczowo pilnuje ;) (sic!!!)
        Jedym slowem ciekawa perspektywa dla 25 letniego informatyka :}

pozdro
        • Gość: Woyzeck Re: z tego... IP: *.sap.com / 10.31.184.* 26.05.02, 13:04
          Dzięki za wyczerujacą informację.
          Pozdrawiam:-))
        • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 18:27
          Gość portalu: Alchem napisał(a):

> szpital Korvita w Koziegłowach dojazd autobusem nr 70 (do konca), ewentualnie
          > linia 72 - ale tu trzeba dojsc jakies 300m ;)
          > 70 - jedzie z dworca kolejowego Poznan Garbary, przez Śródkę
          > 72 - ma petle na Śródce
          >
          > Nadal tam lecza. Bylem tam jakis czas temu, wizyta diagnostyczna bodajze 150zl
          > (nie pamietam dokladnie) Rozniste badania, czesc robiona przez polakow(polki)
          > czesc przez rosjan. Zabawny byl ostatni etap, kiedy jeden lekarz ogladal
          > wyniki, badala mnie, a drugi tlumaczyl pytania i wypisywal recepte i
          > skierowanie ;)
          >
          > W sumie stwierdzili u mnie skurcz akomodacyjny, ale ze nie mam sie przejmowac,
          > bo oni to wylecza naswietleniami laserowymi za 1200zl :{ Poszedlem do innego
          > okulisty i tam sie dowiedzialem, ze wlasciwie to nie powinienem juz siadac
          > przed komputerem - czego kurczowo pilnuje ;) (sic!!!)
          > Jedym slowem ciekawa perspektywa dla 25 letniego informatyka :}
          >
          > pozdro

1. Chcą zlikwodować linię 70 albo 72. Jedna z dwóch
          2. Moża również dojechać nr. 21,22,23 z Dworca śródki, jednak zaznaczam, że jest
          to kumunikacja gminy Czerwonak.

• Gość: Alchem Re: z tego... IP: *.rogozno.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 08:55
            Gość portalu: P.B napisał(a):

> 1. Chcą zlikwodować linię 70 albo 72. Jedna z dwóch
            why? :((( skad masz ta informacje?
            Faktem jest, ze to byla dziwna koncepcja z dwoma liniami o identycznej w 95%
            trasie, ale jesli chca zlikwidowac, to mam przynajmniej nadzieje, ze ta linia
            ktora zostanie bedzie odpowiednio czesciej kursowala :(

pozdro
            • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 27.05.02, 12:57

> Gość portalu: P.B napisał(a):
              >
              > > 1. Chcą zlikwodować linię 70 albo 72. Jedna z dwóch
              > why? :((( skad masz ta informacje?

Podczas seji rady gminy Czerwonak o tym mówiono. A jedynym powodem likwidacji
              jest to, by umozliwić komunikacji czerwonackiej w osiągnięciu większych zysków.
              • Gość: kukmajst Re: z tego... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 13:18

> Podczas seji rady gminy Czerwonak o tym mówiono. A jedynym powodem likwidacji
                > jest to, by umozliwić komunikacji czerwonackiej w osiągnięciu większych zysków.

No, ale to są linie MPK. Czy Rada Gminy Czerwonak może zlikwidować te linie?
                Dotuje je obecnie, czy co? Bo jeśli chodzi tylko o to, że jeżdżą po terytorium
                gminy to gmina Poznań może zrobić to samo z komunikacją gminy Czerwonak...
                • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 27.05.02, 13:27
                  Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> No, ale to są linie MPK. Czy Rada Gminy Czerwonak może zlikwidować te linie?

Może odstąpić od lini nr. 70

> Dotuje je obecnie, czy co?

Dotuje linię nr. 70.

>Bo jeśli chodzi tylko o to, że jeżdżą po terytorium
                  > gminy to gmina Poznań może zrobić to samo z komunikacją gminy Czerwonak...

Raczej nie.

• Gość: Alchem Re: z tego... IP: *.rogozno.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 14:07

> > Dotuje je obecnie, czy co?
                    > Dotuje linię nr. 70.
                    no to MPK albo samo pokryje te koszty, albo wycofa jedna linie i bedzie tak przed
                    wprowadzeniem 72
                    niw wierze jednak, ze ludzie z Kozich nie beda sie burzyc, za to jestem pewein,
                    ze taki ruch gminy na peweno nie wplynie na zwiekszenie z korzystania komunikacji
                    gminnej - chociazby dlatego, ze ludzie maja sieciowki na MPK i nie beda kupowac
                    drugiej gminnej.
                    Jesli jednak zrezygnuja z dotacji, to moze Intermache sie dorzuci - -bo to w
                    koncu dla nich powstalo 72.

A tak przy okazji MPK zastanawia mnie jedna sprawa: jesli chcialbym korzystac z
                    biletow na autobusy "przystankowe" to jak wyglada rozliczenie ilosci przystankow
                    z punktu A do punktu B, jesli miedzy nimi jest jakis przystanek "firmowy" - tzn.
                    firma "prosi" MPK o zrobienie przystanku przed siedziba firmy, zeby pracownicy
                    nie musieli daleko chodzic pieszo. Taka sytuacja jest np. na trasie z Kozich na
                    ulicy Gdynskiej (2 przystanki miedzy przystankiem za przejazdem kolejowym a
                    Centra) Mam nadzieje, ze nie zamacilem za bardzo ;)

pozdro

ps.wiem, ze sie czepiam, ale jestem ciekaw jak to jest ;)
                    • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 27.05.02, 14:28

>
                      > > > Dotuje je obecnie, czy co?
                      > > Dotuje linię nr. 70.
                      > no to MPK albo samo pokryje te koszty, albo wycofa jedna linie i bedzie tak prz
                      > ed
                      > wprowadzeniem 72
                      > niw wierze jednak, ze ludzie z Kozich nie beda sie burzyc, za to jestem pewein,
                      >
                      > ze taki ruch gminy na peweno nie wplynie na zwiekszenie z korzystania komunikac
                      > ji
                      > gminnej - chociazby dlatego, ze ludzie maja sieciowki na MPK i nie beda kupowac
                      >
                      > drugiej gminnej.

Kiedyś zlikwodowano linię nr. 111, linia MPK została zastąpiona komunikacją
                      gminną, i pewnie w tym samym kierunku będą doążyć radni.A mieszkańcy z Koziegłów
                      niech nie będa za wygodni.

> Jesli jednak zrezygnuja z dotacji, to moze Intermache sie dorzuci - -bo to w
                      > koncu dla nich powstalo 72.

72 powstało w głównej mierze dla pracowników firmy Comi i Korvity.

> A tak przy okazji MPK zastanawia mnie jedna sprawa: jesli chcialbym korzystac z
                      >
                      > biletow na autobusy "przystankowe" to jak wyglada rozliczenie ilosci przystanko
                      > w
                      > z punktu A do punktu B, jesli miedzy nimi jest jakis przystanek "firmowy" - tzn
                      > .
                      > firma "prosi" MPK o zrobienie przystanku przed siedziba firmy, zeby pracownicy
                      > nie musieli daleko chodzic pieszo. Taka sytuacja jest np. na trasie z Kozich na
                      >
                      > ulicy Gdynskiej (2 przystanki miedzy przystankiem za przejazdem kolejowym a
                      > Centra) Mam nadzieje, ze nie zamacilem za bardzo ;)

Przecież to są normalne przystanki. Liczone sa tak jak inne.

> pozdro
                      >
                      > ps.wiem, ze sie czepiam, ale jestem ciekaw jak to jest ;)

Ja uważam, że należy zlikwidować całkowicie 3 linie MPK w gmine Czerwonak.
                      Powinna zarabiać komunikacja gminna a nie poznańska.
                      • Gość: Alchem Re: z tego... IP: *.rogozno.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 15:14

> A mieszkańcy z Koziegłów niech nie będa za wygodni.
                        przesadzasz, bo jestes przyzwyczajony/zmuszony do korzystania z komunikacji
                        gminnej

> 72 powstało w głównej mierze dla pracowników firmy Comi i Korvity.
                        akurat Korvita ma gdzies linie 72, co ona im daje?

> Przecież to są normalne przystanki. Liczone sa tak jak inne.
                        ale dlaczego? trzy przystanki w odleglosci 200 metrow kazdy i sluza one _tylko_
                        tym firmom, powtarzam - czepiam sie, bo osobiscie mnie to rybka, ale chodzi o sam
                        fakt...

> Powinna zarabiać komunikacja gminna a nie poznańska.
                        powtorze - brak Ci obiektywizmu, tzw gminny patriotyzm ;)

pozdro

• Gość: kukmajst Re: z tego... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 15:58
                          Tak w ogóle to powinna być jedna komunikacja w całej aglomeracji, a jej
                          udziałowcami powinno być miasto Poznań i 17 gmin powiatu + być może PKP (nie
                          lubię ich jak cholera, ale to oni mają sieć torów).
                          Mimo, że miasto Poznań miałoby pewnie większość udziału, to można by chyba tak
                          skonstruować statut takiej spółki, żeby decyzje zapadały na drodze konsensusu.
                          A wszyscy mieszkańcy zyskaliby lepszy system komunikacji...

P.S. P.B., na komunikacji publicznej raczej się nie zarabia tylko ją dotuje...
                          • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 22:36
                            Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> Tak w ogóle to powinna być jedna komunikacja w całej aglomeracji, a jej
                            > udziałowcami powinno być miasto Poznań i 17 gmin powiatu + być może PKP (nie
                            > lubię ich jak cholera, ale to oni mają sieć torów).
                            > Mimo, że miasto Poznań miałoby pewnie większość udziału, to można by chyba tak
                            > skonstruować statut takiej spółki, żeby decyzje zapadały na drodze konsensusu.
                            > A wszyscy mieszkańcy zyskaliby lepszy system komunikacji...
                            >
                            > P.S. P.B., na komunikacji publicznej raczej się nie zarabia tylko ją dotuje...

Tak, od 2 lat prowadzone sa rozmowy w sprawie uruchomienia w całej aglomeracji
                            jednego systemu rozliczeń za bilety, co daj ten sam bilet na cały powiat. Jak już
                            wiele razy wspominał wicestarosta Jan Grabkowski, rozmowy sa w toku.
                            Co sie tyczy dotowanie komunikacji,czerwonacka oscyluje w granicach zera
                            opłacalności, na niektórych trasach przynosi zyski na niektórych straty.

• Gość: kukmajst Re: z tego... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 23:04

> Tak, od 2 lat prowadzone sa rozmowy w sprawie uruchomienia w całej aglomeracji
                              > jednego systemu rozliczeń za bilety, co daj ten sam bilet na cały powiat. Jak j
                              > uż
                              > wiele razy wspominał wicestarosta Jan Grabkowski, rozmowy sa w toku.

Od 2 lat... rozmowy w toku... - to jest dynamika!
                              Ciekawe, która strona to blokuje???
                              Wstępna hipoteza - Poznań, bo ma kretyńskie władze

> Co sie tyczy dotowanie komunikacji,czerwonacka oscyluje w granicach zera
                              > opłacalności, na niektórych trasach przynosi zyski na niektórych straty.

Wiesz może, które linie są opłacalne, a które nie?
                        • Gość: P.B Re: z tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 22:31

>
                          > > A mieszkańcy z Koziegłów niech nie będa za wygodni.
                          > przesadzasz, bo jestes przyzwyczajony/zmuszony do korzystania z komunikacji
                          > gminnej

korzystam z samochodu, ale kiedyś zaróno korzystałem z nr. 111 jak i gminnej

>
                          > > 72 powstało w głównej mierze dla pracowników firmy Comi i Korvity.
                          > akurat Korvita ma gdzies linie 72, co ona im daje?

Nic
    • Gość: P.B Re: Rosyjscy okuliści w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 18:22
      Gość portalu: Woyzeck napisał(a):

> Czy ktoś słyszał może o klinice albo innym szpitalu okulistycznym w Poznaniu
      > lub okolicach, w którym operacje przeprowadzają Rosjanie ? Będę wdzięczny za
      > info.

Tak, Korvita w Koziegłowach.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka