Dodaj do ulubionych

nowy operator sieci komórkowej:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:42
nie wiem jak się nazywa...nie wiem jaki będzie...ale może być ciekawie;)
Obserwuj wątek
    • mantis77 He he he marzenia 01.02.05, 00:02
      Niby gdzie ma być w polsce? Jeśli myślisz o tym co miał wejść to się mylisz że
      wejdzie. Od dawna wiadomo że plus era i idea połączą siły i wykupią dodatkowe
      częstotliwości żeby nie wpuścić konkuretna. Mówią to otwarcie że bardziej im
      się to opłaca nawet po cenach dumpingowych. A muszą dopuścić do przetargu inne
      sieci bo już składały odwołania że to nielegalne sprzedawać częstotliwości bez
      przetargu. Wiesz coś o czym nie wiem? Może jakiś link?
      • Gość: vikka Re: He he he marzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:29
        mam znajomych,którzy w tym 'siedzą'....więc pewnie niedługo sie dowiem czegoś
        więcej:)
        • mantis77 Ciekawe co się dowiedzą 01.02.05, 00:39
          Wiesz skończyłem akurat telekomunikację na studiach i tak jak tylko coś mi
          wpada w ucho na ten temat to od razu wychwytuję (zboczenie zawodowe) więc na
          razie jest opcja jak w poprzednim poście mówili to otwarcie kiedyś w TVN24 w
          progamie Bilans. Cienko widzę wejście konkurencji chocby spadły ceny na bank.
          • Gość: vikka Re: Ciekawe co się dowiedzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:42
            i o ten spadek cen mi chodzi najbardziej:)
            ja tam zostaje w idei:)
            • mantis77 hmmm 01.02.05, 00:49
              Ja na razie też bo POPaki nie płacą ;-) A na poważnie to za jakieś półtora roku
              będzie można przenosić numer gdzie się będzie chciało (nawet stacjonarny na
              sieć komórkową) Ale pewnie taka usługa będzie kosztowna.
              • Gość: vikka Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:51
                że co?jak przenosić nr?
                • Gość: Nutter Re: hmmm IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.02.05, 10:30
                  Nie wiem czy to prawda, ale mi sie cos takiego obilo o uszy. Podobno siec
                  Orange miala wchodzic do Polski. Nie wiem czy wszyscy operatorzy komorkowi w
                  Polsce gdyby mieli nawet polaczyc swoje sily, podolaliby takim potentatom na
                  rynku jak Orange, Vodafone, T-Mobile. A jesli chodzi o przenoszenie numerow, to
                  jest to np. w Anglii bardzo popularne, zmieniajac np. operatora moge zarzyczyc
                  sobie zeby moj stary numer z innej sieci byl taki sam w nowej. Przyznam ze jest
                  to duze ulatawienie, wyobrazmy sobie dzwonienie do wszystkich znajomych
                  dalszych i blizszych i informowanie o zmianie numeru.
                  • Gość: Nutter Re: hmmm IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.02.05, 10:35
                    oczywiscie zazyczyc! Zeby mi nikt zaraz bledow nie wytykal :P
                  • Gość: vikka Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:45
                    No tak, jest ułatwieniem,ale jak to wygląda z wysyłaniem SMSów z netu?piszesz z
                    bramki wcześniejszego operatora,czy tego nowego?
                  • Gość: ppp Re: hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:55
                    > Nie wiem czy to prawda, ale mi sie cos takiego obilo o uszy. Podobno siec
                    > Orange miala wchodzic do Polski.

Sieć Orange jest już w Polsce od dawna. Orange to marka France Telecom które od
                    samego początku ma 35% udziałów w PTK Centertel (Idea) i
                    nie_pamiętam_ile_ale_dużo udziałów w TP SA, która to z kolei ma pozostałe 65% w
                    Idei. Upraszczając: Orange jest właścicielem Idei w 35% bezpośrednio i w 65%
                    pośrednio przez TPSA. Jeśli słyszałeś coś o Orange i Polsce to od dawna
                    pojawiające się plotki, że nastąpi tzw. rebranding, tzn. że Ideę przemianują na
                    Orange. Jakiś czas temu zresztą Idea zmieniła swoje barwy z czarno-zielonych na
                    charakterystyczny odcień pomarańczy właśnie.

Nie wiem czy wszyscy operatorzy komorkowi w
                    > Polsce gdyby mieli nawet polaczyc swoje sily, podolaliby takim potentatom na
                    > rynku jak Orange, Vodafone, T-Mobile.

T-mobile ma 49% akcji PTC (Era).

Vodafone z kolei ma prawie 20% akcji Polkomtela (Plus), choć trzeba przyznać,
                    że akurat Plus jest zdecydowanie najbardziej "polski" (ok. 60% akcji należy do
                    Orlenu, PSE, KGHM i Węglokoksu). Pozostałe prawie 20% do duńskiego operatora
                    TDC.
    • mantis77 Orange, przenoszenie numeru itp. 01.02.05, 14:28
      Z tego co pamiętam Orange miało wejść i wykupić Ideę. Ale na razie się
      wycofało. Jeśli chodzi o potentatów to nie oszukujmy się nie będą się aż tak
      bić o rynek i wchodzić jako nowi. Dlaczego? GSM wymaga ogromnej infrastruktury.
      Żeby stworzyć nową sieć trzeba

1. Sieć sieć swoich anten nadawczo-odbiorczych
      2. Szkieletową sieć światłowodową łączącą miasta
      3. System central

Oczywiście nie muszą ich koniecznie budować mogą wydzierżawić. Ale który z
      operatorów wynajmie tanio swój sprzęt żeby konkurent mógł im podkradać klientów.
      Dlatego trzeba by to wybudować. A w tym momencie to ogromny nakład
      inwestycyjny. Pomijam problemy z dzierżawą gruntów czy aktami własności terenów
      pod poszczególne anteny. Dlatego myślę że konkurencji tak szybko nie będzie ale
      i nasze 3 sieci konkurują ze sobą.

Jeśli chodzi zaś o przenoszenie numeru. Oficjalnie usługa jest możliwa od
      października. Pisze oficjalnie bo wyszły stosowne przepisy ale nie ma jeszcze
      obsługi tych przepisów. Z technicznego punktu widzenia jest to Już możliwe bo
      przełączanie rozmów w centralach i ich zaprogramowanie nie stanowi problemu.
      Problemem są przepisy i administracja (ochrona danych osobowych, faktury,
      rachunki, itp.) i ostatnio minister komunikacji rozmawiał i przedstawiciele
      wszystkich operatorów mieli się zobligować od kiedy usługa będzie fizycznie
      dostępna. Podobno będzie to nie wcześniej niż za 18 miesięcy. I będzie można
      przejść z sieci do siei nie zmieniając numeru. Nistety już nie będziemy mieli
      pewności czy pod numerem 5xx kryje się abonent idei, plusa czy ery. Nie wiadomo
      jak też będą wyglądać plany taryfowe skoro nie wiemy do jakiej sieci dzwonimy
      (może dlatego też sieci ujednolicają cennik)

Co do smsów z internetu to powinniśmy się cieszyć że jeszcze można. Na
      zachodzie odchodzi się od tego sposobu komunikacji lub wręcz bardzo utrudnia.
      Jako przykład dam sieć w której jest mój brat pracujący obecnie w Wielkiej
      Brytanii. Jest w sieci O2 i żebym mógł wysyłać do jego sieci smsa ze strony
      operatora muszę zarejestrować się (tylko jeśli posiadam numer w ich sieci bo
      przychodzi sms zwrotny na komórkę) i mam dostęp do 10 SMSów ale..... nie na
      dzień jak np. w erze...... nie na tydzień....... 10 SMSÓW NA MIESIĄC.

Ta praktyka jest oczywista. Każdy wysłany SMS z sieci to strata dla operatora.
      Pomyślcie ile SMSów wysyłacie z netu i pomnózcie to razy 20gr np. 5 SMSów i już
      operator jestzłotówkę do tyłu.

A więc cieszmy się z tego co mamy bo niedługo pewnie ta usługa zniknie. Choć
      pojawiają się noe np. darmowe weekendy czy wieczory w sieciach komórkowych co
      jeszcze 5 lat temu było nie do pomyślenia. Pewnie za kolejnych 10 lat rozmowy
      będą za darmo a ludzie tylko będą płacić stały abonament.
      • Gość: vikka Re: Orange, przenoszenie numeru itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:18
        To,że nie będe mogła pisać z bramki sms,nie znaczy,że od razu te
        kilkanaście(-dziesiąt?)smsów bedę wysyłać z własnego tel!
        Jak coś mam za darmo(powiedzmy)to sobie bzdurki piszę z neta:)...jak się to
        skończy...trudno:(
    • Gość: ENERGY 52 Re: nowy operator sieci komórkowej:) IP: *.icpnet.pl 01.02.05, 20:16
      Folklor panujący na terenie RP sprawia, iż możliwym jest uruchomienie jeszcze
      jednego operatora lecz nie tradycyjnego ale "wirtualnego" ( HEYAH, SAMI SWOI ).
      Krok zapewne należeć będzie do IDEI.
      Nic więcej się nie zmieni przez najbliższe lata. Tak wygląda polski monopol w
      tym sektorze.
      • monte83 Re: nowy operator sieci komórkowej:) 01.02.05, 20:39
        poki co czekam co lepszego era wymysli bo ta ich oferta to chyba niewypal...
        moze cos przy walentynkach wymysla madrego?
        • Gość: vikka 'przeprowadz' sie do Idei:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 20:46
          • monte83 Re: 'przeprowadz' sie do Idei:))) 01.02.05, 20:52
            mam dziewczyne w erze a ona ma swoich rodzicow i reszta w erze...
            jestem w rozterce.
            • Gość: vikka Re: 'przeprowadz' sie do Idei:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 02:19
              no to jest problem:(
              odemnie wszyscy(prawie) w Idei:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka