Dodaj do ulubionych

Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:49
Mieszkania te przypominają mi "prezesa" SM "Wielkopolanka" J. Wosia, który
oddawał w podobnym stanie, albo i gorszy mieszkania.Pan Woś tolerując jawną
niegospodarność przyczynił się do dramatycznej sytuacji finansowej członków
spółdzielni.Za swoje "czyny" otrzymywał nagrody!!!!!! do dnia dzisiejszego
prokuratura jeszccze nie dobrała się do jego tyłka i osób mu pomagających-Z.
Kowalczyka,B. Rączki!!!!!!!!!!! Interes rodzinny prezesa Wosia (PIOTR I PAWEŁ)
działa sprawnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: @123 Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:04
      Dzięki Panie Tomczak , Libicki , Różański i inni
      • Gość: Sebar Tak tak to brak nadzoru miasta nad spolkami TBS-ow IP: *.static.qsc.de 09.02.05, 12:06
        Miasto je powolalo, jest wiekszosciowym udzialowcem i po obdarowaniu kolesiow
        partyjnych stanowiskami prezesow, dyrektorow ... z wysokimi pensjami.... Na tym
        troska miasta sie skonczyla....

No moze jeszcze miasto i kolesie byli zainteresowani tym zeby zlecenia
        dostawala inna kolesiowska firma np.: Miteks, dla ktorej trzeba bylo ustawic
        przetarg i obnizyc maksymalnie koszty np.: na termoizolacji

REZULTAT ?

Grzyby...., grzyby na scianach!!!!

JAKI KRETYN MUSIAL TO PROJEKTOWAC I BUDOWAC ZEBY DO CZEGOS TAKIEGO DOPROWADZIC?

JAK DLUGO W TYM KRAJU BUDUJE SIEMUROWANE DOMY???!!!
        Odpowiedz: Od panowania krola Kazimierza Wielkiego.

Co ja bym radzil..... Kochani mieszkancy zbierajcie recepty, zbierajcie
        rachunki z aptek.. Poproscie o ekspertyze..... i DALEJ DO SADU ZADAC
        ODSZKODOWANIA za utracone zdrowie i dyskomfort!!!!
        W Europie bylaby to normalna procedura gdyby ktos oddawal mieszkanie z grzybem!

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• Gość: Halski Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:37
        w powietrze z ta bomba i calym zarzadem sciemniaczy!!!!!!!
        • Gość: mkw Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 09.02.05, 21:14
          A CO Z MIESZKAŃCAMI??!!
          • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 10.02.05, 00:06
            Gość portalu: mkw napisał(a):

> A CO Z MIESZKAŃCAMI??!!

Jeszcze nie zapleśnieli!!!
            • Gość: mkw Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 10.02.05, 07:39
              ciekawe co byś powiedział gdyby Tobie przyszło mieszkać w podobnych
              warunkach?! znam kogoś kto tam mieszka i myślę że to co napisałeś nie było
              raczej dla niego zbyt miłe!!
              • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 10.02.05, 12:28
                Daj spokój, to był niewinny żarcik.
                Taka gra w słówka.

PS nie mam w domu pleśni, ale z przeciekami, muszę walczyć sam. Też murarze
                spieprzyli mi balkon, też zdarzy się, że kształtki z bujnego okresu roku 1990
                pekają. Takie życie.
    • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 09.02.05, 00:07
      Swoją drogą. Co trzeba spieprzyć, żeby pleśniało na pietrach??
      Na ostatnim, rozumiem, dach, na parterze, rozumiem, od fundamentów.
      Ale na pietrach, to juz sztuka.
      • Gość: vikka paprotki na oknach gniją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:17
        • pan.nikt Re: paprotki na oknach gniją;) 09.02.05, 00:31
          Paprotki chyba nie. Jak znam życie, to ciekna źle zaizolowane balkony, źle
          osadzone okna itp. Ale takiego partactwa, to nawet w PRL-u nie było. A dziś??
          Mamy takie piekne materiały, pianki, papy termozgrzewalne itd. I tylko jest
          jeden problem. Te materiały kosztują, a niektórzy próbują zaoszczędzić.

Znasz ten dowcip, jak w PRL-u blok sie zawalił??

Zebrał sie komisja i przesłuchuje.
          Pisek, mówi, "ja byłem najwyższej klasy"
          Woda mówi "byłam czysta i dobra"
          A cement mówi "odczepcie się ode mnie. Mnie tam nie było".
          • Gość: vikka Re: paprotki na oknach gniją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:09
            chyba???czy jestes pewien;)

a dowcipu nie słyszałam,ale nawet nawet:D
      • Gość: ? Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:44
        przede wszystkim ustalmy czy jest kasa żeby zapłacić wykonawcy?
        • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 09.02.05, 00:45
          ???????
          Takie jaja?????
          • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 09.02.05, 00:49
            Prawdą, jest, że brak kasy na czas, to częsty problem wykonawców. zadłużeni po
            uszy, czekaja na nalezne pieniądze i próbują, żeby coś robić "z gówna bicz
            kręcić".
            A efekty sa jakie są- opłakane.
            Bo z "gówna bicza nie ukręcisz".

Należy sprawdzić: dziennik budowy, faktury cząstkowe i przelewy. To może
            rzeczywiście wiele wyjaśnić.
    • Gość: niedoszły lokator Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 00:46
      To co przeczytałem w Waszej Gazecie mnie zszokowało.A miałem tam
      Mieszkać.Ciekaw jestem jakiego zdania jest Pan Prezydent Kruszyński,który tak
      pomagał "Naszemu Domowi"(czytaj:domowi Libickich,Różańskiemu) i całej tej grupy
      pseudo fachowców od budownictwa .Na budownictwie trzeba się znać nie wystarczy
      byc politykim w dodatku pseudo.Kto poniesie odpowiedzialność za ten stan
      rzeczy? Jest do Pytanie do władz Miasta.Które chyba nie bardzo wiedzą co z
      pieniężmi naszymi się dzieje? A co z innymi TBs-ami? Czy tam też panuje taki
      bałagan?CZY W TEJ SYTUACJI PAN PREZYDENT GROBELNY NIE POWINIEN PODDAĆ SIE DO
      DYMISJII? A co najmniej kogoś wyrzucić z roboty za to marnotrawstwo!
      • Gość: ! Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:56
        Grobelny ma to w tyłku
    • Gość: monisiaczek Mieszkanka TBSu IP: *.echostar.pl 09.02.05, 07:57
    • Gość: monisiaczek Mieszkanka TBSu IP: *.echostar.pl 09.02.05, 08:15
      Zastanawiałam się kiedy ktoś w końcu poruszy ten temat!! Jestem mieszkanką tego
      TBSu od pocztątku listopada.Dodam na początku że pierwotnie miałam zamieszkać
      tu w drugim kwartele 2004r co ozancza ze najpoźniej w czerwcu!! Jednak co jakiś
      czas decyzja o przyznaniu mieszkania była odsuwana w czasie!! Gdy w końcu
      dostaliśmy klucze do mieszkania okazało się, że jest w nim mały zaciek.
      Powiedziano nam że jesli chcemy to możemy nie odbierac mieszkania i czekać aż
      naprawia tą "drobną" (jak sie okzało po czasie wcale nie taką drobną)ustrekę!!
      Jednak na naprawę trzeba by było czekać pół roku jak nie więcej, a my
      musieliśmy jak najszybciej przeprowadzić się!! Zatem obiecano nam że przyczyna
      usterki zostanie natychmiast zlikwidowana!! Dziś mamy 9 lutego i sytuacja
      wygląda tak: z małego zaciegu zrobił się taki na pół ściany i zaczął pojawiać
      się grzyb, do tego zauważyliśmy że w innym pokoju pojawia się kolejny mały
      zaciek!! Gdy idziemy kolejny raz do administracji to mówią że niedługo ktoś
      przyjdzie to naprawic a poza tym to nie jesteśmy jedyni którym to się
      przytrafilo! Na początku przychodził pewnien specjalista i widać było że zna
      sie na tym, ale wynikła afera o kasę i już ten pan nie przychodzi!! Teraz moja
      opinia: większość na formu od razu krzyczy to wina tych i tamtych oni zabrali
      pieniądze no dobra widomo że tam gdzie się da to ludzie zabierają kasę, ale to
      w tej chwili nie jest dla mnie aż tak ważne!! Krzyczycie i wyzywacie politóków
      i itp itd ale to nie oni tu muszą mieszkać!! Pomyśleliście o ludziach którzy
      mają taki sam problem jak my?! A co się stanie gdy "specjaliści" naradzą się że
      najlepiej nas przeniść gdzieś indziej?! Nie wiem jak inni ale my (moja rodzina
      i ja) cała prawie kasę włożyliśmy w wykończenie i urządzenie togo mieszkania i
      czy gdy przyjdzie nam się stąd wynieść to czy ktoś nam to zwróci?! Więc prosze
      jeśli chcecie to sobie szukajcie winnych ale to trudna sztuka może lepiej
      zastanowić się jak zaradzić tej sytuacji!!
      • Gość: nicko_dem Re: Mieszkanka TBSu IP: *.devs.futuro.pl 12.02.05, 17:43
        Witam!!!

Ja wynajmuje mieszkanko na Milczanskiej i jest spokooooooooo !! Niestety o
        kredycie moge zapomniec ale zastanawia mnie ile kosztuje utrzymanie takiego
        mieszkania w TBSie?? Razem z wszelkimi rachunkami?? moze jest to jakas
        alternatywa na wlasne m ??? Ni edo konca moge wywnioskowac ile jest to mniej
        niz wynajem ?? ile kosztuje czynsz??? czy w nim sa zaliczki na prad, gaz, wode
        itp????? Ps. teraz place czynsz do spoldzieleni ok 200zl

dz za odp.
        nicko_dem@poczta.onet.pl
        • Gość: monisiaczek Re: Mieszkanka TBSu IP: *.echostar.pl 12.02.05, 22:26
          nie wiem jakie masz mieszkanie ale powiem jak to wyglada w tym TBSie Płacę ok
          650 zł czynszu (mieszkanie ma niecałe 52m2) obejmuje on opłate od metrażu
          dokładnie 7,95zł/m2 do tego dochodzi zaliczka na ogrzewanie, wodę, wywóz śmieci
          (które po jakimś czasie są rozliczane).Dodatkowe opłaty to kablówka (stawki w
          zależności od operatora) no i oczywiście prąd (z tym prądem jest tak że w TBSie
          nie ma gazu więc kuchenka jest na prąd) No i drobna uwaga mieszkanie w TBSie
          jest mieszkanie lokatorskim pozdrawiam i służę pomoca w razie kolejnych pytań :)
          • Gość: nicko_dem Re: Mieszkanka TBSu IP: *.devs.futuro.pl 13.02.05, 18:23
            DZieki za szybką odpowiedź :-)

Chciałbym poprostu porównać "nasze" wydatki biorąc pod uwage fakt że Ty
            wpłaciłaś jakąś sume jako "partycypacje" czy siakoś tam :-) a ja wynajmuję
            mieszkanie od właściciela bez większego "zabezpieczenia finasowego" Zmierzam do
            tego czy warto jest np. w moim przypadku wplacić ok 30 tys w TBS i płacić o x
            mniej nie wpłacając tej kwoty. Dla porównania moje wydatki to:

czynsz dla własciciela 620 zł
            czynsz do spółdzielni ( woda, cieplo ścieki ) ok 200 zł
            miesięcznie ok 820 zł
            do tego kablówka i prad ( brak gazu)telefon

mieszkanie ma 36m2

Rozumiem ze płacisz 650 zł bez zaliczek ?? czyli 650 + tzw. czynsz?? możesz mi
            określić jak jest to kwota miesięcznie vbez , prądu , kablówki , telefonu?
            Według tego niewiele więcej przepłacam niż w przypadku TBS ??? Może gdybym
            miał te 30 tyś na wpłatę do TBS :-(( Pewnie tzreba będzie przepękać jeszczez
            jakiś czas i wziąć kredyt na dożywocie ?? :-(

Ps. Nie chcę wytykać ze ktoś przepłaca w TBS bo to juz sprawa indywidualna kto
            na co sie decyduje , chciałbym tylko wiedzieć jak wypada TBS w stosunku do
            wynajmu (finansowo). Z góry dziekuję za szczerą odpowiedż

Pozdrawiam
            Marcin

• Gość: NI3 Re: Mieszkanka TBSu IP: *.terranet.pl 14.02.05, 11:17
              elo, ja mieszkam w tbs na folwarcznej (PTBS) 49m2 od roku. partycypacja 29tys
              (zwrotna)+ 5 tys kaucja (roczny czynsz - przepada w momencie wyprowadzki)
              opłaty - 550 mies + prąd (kuchenka na prąd, pralka i lodówka klasy AA) ok
              35/mies + kablówka 37/mies, fakt, nie dostałem jeszcze rachunku za ogrzewanie.
              żadnych grzybów, zacieków, mieszkanie super hermetyczne. ja też wynajmowałem
              mieszkania przez ponad 10 lat i powiem ci, że zamiast płacić za wynajem
              zaplutej kawalerki ok 500/mies lepiej zapisać się do tbs-u, no chyba że masz ze
              100 tys na zakup. pozdrawiam
            • Gość: monisiaczek Re: Mieszkanka TBSu IP: *.echostar.pl 14.02.05, 19:49
              Hej to u mnie wyglada mniej wiecej tak wplata partycypacyjna wynosila miedzy 29
              a 30 tys pozniej przez wprowadzeniem 5 tys kaucji

Co miesiac placi sie ok 650zl czynszy do tego dochodzi prad i ewentualnie (ale
              to zalezy od Ciebie) kalbowka, telefon i internet. Co do rachunku za prad to
              mam mieszkam w cztery osoby i mielismy za prad ok 130 zl. ale u nas non stop
              cos jest wlaczonego (w godzinach szczytu bywa ze wlaczony jest TV pralka
              lodowka kuchenka i komputer)

Mieszkanie w TBSie moim zdanie nie jest takie zle :)
              Gdyby nie ten grzyb to bylabym bardzo zadowolona!
              Mam nadziej ze po tym artykule w Wyborczej i dzisiejszym wydaniu Telskopu cos w
              koncu zrobia!!

Pozdrawiam
              Monika
              • Gość: gość portalu Re: Mieszkanka TBSu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:42
                Ja również mieszkam w tym TBS-sie, czy nie warto byłoby założyc jakies
                stowarzyszenie, ktore broniłoby naszych interesów.
                CZy można starac sie o obniżenie czynszów????
                • Gość: monisiaczek Re: Mieszkanka TBSu IP: *.echostar.pl 15.02.05, 18:14
                  ja jestem za tym aby cos takiego utworzyc ale osobiscie nie podjelabym sie
                  takiego zadania gdyz nie znam sie na zakladaniu stowarzyszen.Potrzebna by byla
                  osoba ktora sie troche w tym orientuje.Problem tez w tym ze w blokach panuje
                  bardzo duza anonimowosc i nie wieadomo jak reszta mieszkancow by zareagowala na
                  taki pomysl
                  Co do czynszu to o obnizenie zawsze mozna sie starac, ale czy zosatanie to
                  pozytywnie rozpatrzone?!tego to nikt nie wie.
    • hstl Pleśnieją ---- coby tylko pleśń!!! 09.02.05, 08:21
      Cześć. Jestem niestety "szczęśliwym" posiadaczem takiej pleśni w w/w bloku.
      Jest śliczna! bialutka, mięciutka :) Lubimy ją, a ona nas truje :(
      Co do reszty - wykonanie całego bloku jest tragiczne! Wiecie, że wielkie drzwi
      balkonowe położyli na dziurawej wylewce (czystym betonie)!!! Można było palcem
      na balkon sięgnąć. Pękają sufity, nierówne podłogi (panele takie, że żal na nie
      patrzeć). Za kabiny prysznicowe to powinien ktoś niezłego łupnia dostać. Drzwi
      nie trzymają się futryn, przeciekają grzejniki ... i jeszcze kilka innych
      usterek! Administracja twierdzi, że za takie usterki odpowiada wynajmujący.
      No i te szpary, co udają okna (a mówili przed wybudowaniem, że projekt ma być
      zmieniony)!
      Za to wszystko płacimy straszne pieniądze. Znajomi mający 2 razy większe
      mieszkanie we wspólnocie płacą prawie połowę niższy czynsz!!! Lepiej było wziąć
      kredyt i kupić coś innego - tylko kto da ten kredyt:(
      • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją ---- coby tylko pleśń!!! IP: *.echostar.pl 09.02.05, 08:31
        Hej u mnie nie jest tak żle. Prócz tej pleśni to tylko z drzwiami balkonowymi
        miałam problem ale już to naprawili! Mam pytanie do hstl: czy Tobie obniżyli
        czynsz?! Ogólnie to nie jset tak źle bo w porzednim mieszkaniu miłam wypatrzyne
        okna i ciągle zimno było do tego mieliśmy ogromne rachunki za prąd i gaz!!
        Mieszkańcy i i Ci którzy chcą pomóc łączcie się a może coś cie uda zrobić!!
      • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją ---- coby tylko pleśń!!! IP: *.echostar.pl 09.02.05, 09:54
        hej masz białego puszystego "kolegę" U mnie wilgoć jest napół ściany a grzyb ma
        kolor szaroburozielonoczarny!!
        • hstl Re: Pleśnieją ---- coby tylko pleśń!!! 09.02.05, 10:34
          U mnie jest bialutki puszek ... pewno mam mniej "złośliwą" odmianę :)) albo
          dopiero w stanie larwalnym ;) I jak na razie nie jest tego dużo. Grzeje i
          wietrzę więc może nie urośnie.

Czynszu mi nie obniżyli, bo się o to nie ubiegałem. Nawet nie pomyślałem o
          takiej możliwości, ale teraz już zaczynam skrobać pisemko.

Proponuje, żeby wszyscy to zrobili. Może to da dodatkowego kopa administracji
          do walki z Mitexem.
          • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją ---- coby tylko pleśń!!! IP: *.echostar.pl 09.02.05, 14:07
            No to 3mam kciuki by Twój lokator się nie powiększył!! ja też własnie piszę
            pisemko o obniżenie czynszu!! Mam nadzieje że ta sprawa się szybko wyjaśni. Nie
            uśmiecha mi się stąd wyprowadzać bo już zdążyłam się tu zadomowić!
    • Gość: plootto Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:46
      myślę, że członkowie tej spółdzielni powini się zorganizować. Widac, że władze
      nie robią nic - może coś skrywają...? Należy oddać sprawę do sądu i to jak
      najszybciej. Najlepiej jak kilku mieszkańców złoży pozew. Przeciwko spółdzielni
      i wykonawcy!! Czytałem, że za drobne usterki odpowiada administracja (jeden z
      postów). Dziwne... przecież to są wady wynikłe nie z normalnego zużycia
      materiału, ale wady pierwotne - za to odpowiada wykonawca.
      Ponadto, jeśli Mitex będzie się tłumaczył, że użył gorsze materiały, bo mu
      spółdzielnia nie płaciła to jest jego problem. Materiały powinien użyć właściwe,
      a jeśli rzeczywiście spółdzielnia zwlekała z zapłatą, to należy pociągnąć do
      odpowiedzialności jej władze. I działać szybko, do sądu itd. Szkoda zwlekać z
      ty, bo inaczej sprawa się rozmydli. Włączenie władz miasta w to też się przyda.
      Niech nie stoją z boku, tylko coś z tym zrobią... Otwierać hucznie to potrafią,
      ale gdy problem to ich nie ma...
      • Gość: zośka Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: 213.17.203.* 09.02.05, 08:50
        O które budynki TBS-ów sprawa się rozgrywa??
        • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 09.02.05, 09:05
          chodzi o budynki na ul Katowickiej tzw osiedle Polanka w okolicy komisariatu na
          Placne
      • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 09.02.05, 09:07
        Z pozwem to nie jest zły pomysł!! Zatem szukam chętnych!! Może zanjdzie się
        ktoś kto się do mnie dołączy bo coś trzeba z tym zrobić!!
        • Gość: Piotr Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 14.02.05, 01:08
          Witam jestem mieszkancem tego bloku z zona mamy te same problemy co do
          plesniejacych scian itd.. oczywiscie mozemy sie dolaczyc do podania TBS do Sadu
          ale mysle ze powinno sie zorganizowac jakies spotkanie z mieszkancami i podjac
          juz odpowiednie kroki
    • Gość: TP Ślachciak, Makles-Zielińska, Ancan, Dryjańska IP: *.iee.put.poznan.pl 09.02.05, 08:53
      Bugaj ul. Nowoprojektowana
      Poznań ul. Łozowa
      ul. Długa Murowana Goślina
      ul. Małeckiego Poznań

To są oszuści oszukali 500 rodzin w Poznaniu ludzie nie mają gdzie mieszkać
      • Gość: zośka Re: Ślachciak, Makles-Zielińska, Ancan, Dryjańsk IP: 213.17.203.* 09.02.05, 09:08
        Problem ogromny!! Piękne TBS-y. Politycy pomogli ludziom w świetny sposób!!

Polanka?? Przecież te budynki niedawno były oddawane!!
        • Gość: monisiaczek Re: Ślachciak, Makles-Zielińska, Ancan, Dryjańsk IP: *.echostar.pl 09.02.05, 09:10
          Przeczytaj mój wcześniejszy post :) ja tu mieszkam od listopada! Budynek z
          zewnatrz ładny w środku też nie jest źle ale mieszkanie z grzybem uwierz mi że
          nie jest przyjemne!!
          • Gość: zośka Re: Ślachciak, Makles-Zielińska, Ancan, Dryjańsk IP: 213.17.203.* 09.02.05, 09:20
            Przeczytałam wszystkie zawarte w tym temacie opinie. Sprawa jest skomplikowana
            i nie zazdroszczę na pewno mieszkania z grzybem. Znam stawki mieszkań w TBS-
            ach - nie są niskie. Nie znam sposobu aby pomóc. Cała sytuacja potwierdza
            opinię,że największe "przekręty" i "partactwo" ma miejsce pod tzw. latarnią.
            Pieniądze dofinansowujące inwestycję z nikąd się nie wzieły (stąd "politycy" w
            mojej wcześniejszej wypowiedzi). Co do błędów budowlanych to mają one miejsce
            wszedzie to fakt. Budynek, wiadomo nowy, nie widać z zewnątrz
            wewnętrznych "problemów" (nie chcę bowiem nazwać "ich" usterkami!). Błędy
            niedopuszczalne...szkoda mi mieszkańców...

Pozdrawiam - jako niedaleka sąsiadka (choć nie z TBS-ów).
            • Gość: monisiaczek Re: Ślachciak, Makles-Zielińska, Ancan, Dryjańsk IP: *.echostar.pl 09.02.05, 09:35
              dzięki zośka!! chyba jeszcze gdzieś napiszę o tym problemie myślałam o
              programie Uwaga lub o czymś w tym stylu!!
    • Gość: cia Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 09:31
      Cała dyskusja dotyczy fatalnych skutków a ja chcę zwrócić uwagę na przyczyny stanu rzeczy. Nigdy dobrze nie będzie działał twór (TBS) w którym ludzie dobierani sa na zasadzie przynależności partyjnej albo znajomości a nie posiadanej wiedzy doświadczenia i umiejetności. Wykonawca tak działa jak pozwala inwestor. Tak to radni z Grobelnym na czale są przyczyną takich atrakcji. Ciekawe jak zakończy się kontrola NIK w poznańskich TBS-ach.
      • Gość: Jerry W Poznaniu żle się dzieje !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:09
        TBSy , Głogowska , Trasa na Rataje , wadliwe tramwaje , Volkswagen , Plac
        Andersa , Uniwersjada , niepotrzebne bardzo kosztowne obchody 750 lecia
        Poznania , premie Zarzadu Miasta , coś za dużo , a nastrój władz doskonały.
        • Gość: Sebar Re: W Poznaniu żle się dzieje !!! Tak a Grobelny IP: *.static.qsc.de 09.02.05, 12:09
          bedzie startowal jeszcze do parlamentu z ramienia Platformy Obywatelskiej...
          Juz gotuje kielbase wyborcza ktora rzuci Poznaniakom coi by zapomnieli i
          zglosowali na niego z rozpedu...

Sebar
          sebar_rysiu@yahoo.co.uk
    • Gość: murarz Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 12:20
      To są skutki pogoni za zyskiem i budowania z tańszych, niemieckich materiałów,
      które nie spełniają norm.
    • Gość: falerno Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 09.02.05, 13:15
      Do listy usterek o której tu wspominacie (ja je w moim mieszkanku tez wszystkie
      posiadam), dodam jeszcze jedną: Czy u Was też do łazienki wdmuchuje mroźne
      powietrze? U nas właśnie tak działa wentylacja, a powinna działać odwrotnie -
      wyciągać parę wodną.
    • Gość: sąsiad w Atanerze jest tak samo! IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 16:20
      W zeszłym roku wynajmowałem mieszkanie na parterze w bloku wewnątrz, w osiedlu
      Atanera na Katowickiej. Miałem takie same problemy! W nowym mieszkaniu wilgoć
      potworna (szczególnie jak padało). Grzyb w łazience, grzyb przy oknach, grzyb
      na ścianie zewnętrznej. Wydaje mi się, że jest to jakiś szerszy problem... może
      wilgoć od Malty idzie?
      • pan.nikt Re: w Atanerze jest tak samo! 09.02.05, 16:26
        może
        >
        > wilgoć od Malty idzie?

Coś w tym jest. Tylko jak oni nad morzem, albo chocby na Mazurach mieszkają??

Wilgoć idzie od spartaczonej roboty.
        I czas najwyższy ustalić, kto zawinił:
        -Projektant,
        -wykonawca,
        -inspektor nadzoru,
        -czy NIERZETELNY PŁATNIK, a wykonawca wiązał robotę sznurkami????
        • Gość: AK Re: TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:45
          podobno wykonawcy budowali według projektu, który otrzymali od inwestora (TBS)
          a projekt podobno robiony był przez pseudofachowców z klucza politycznego.
          • Gość: artur Re: TBS IP: *.icpnet.pl 09.02.05, 22:51
            Mam nadzieje że juz wkrotce pozbędziemy sie takich władz miasta życze tego wszystkim poznaniakom!
            • Gość: obserwator Re: TBS IP: *.echostar.pl 10.02.05, 11:01
              Wiem z bardzo dobrych źródeł, że najbardziej zawinił tu inwestor (tbs) i
              wykonawca (mitex). Inwestor bo ułożył przetarg pod mitex, który to z kolei
              słynie z zatrudniania najtańszych i najgorszych podwykonawców. Gdzie niby wina
              projektanta? Że grzyb zaprojektował? No pomyślcie! Mitex nie wykonał robót
              zgodnie z projektem, pominał wiele warstw izolacji, zeby oszczędzać na kosztach
              i podobno nie ma nawet podpisu projektanta z tego powodu na protokole
              odbiorczym!!!!! Tak słyszałem. Ciekawe jakie przewały bedą na placu wolności z
              tym mitexem (zwłaszcza, że poaresztowali cały zarząd!)
    • Gość: Lotte Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 16:56
      Ja też mieszkam w tym budynku i początkowo w jednym pokoju była wilgoć.
      Obecnie, po wysuszeniu i zabezpieczeniu jest ok. Małych i większych usterek
      cała masa. Chyba jednak nikt nie zamierza ich usuwać... Monity nie skutkują.
      Może ktoś czeka aż sami je usuniemy?
    • Gość: dorota Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.mtp.com.pl 15.02.05, 11:47
      Pytanko, moja siostra nie ma problemum z grzybem, mieszka w tbs-ach, co prawda
      PTBS. Budnek był budowany w nesamowitym tempie ( zreszta jak one wszystkie).
      pozostaje ważna kwestia wietrzenia, o które musi zadbać juz sam lokator. Osoba
      dająca klucze mojej siostrze (byłam przy tym ) ostrzegała aby nie przysuwać
      mebli do ścian,dużo wietrzyć, mimo zimy i nie wyłączać wentylatorów. Jestem
      ciekawa czy w przypadku waszego tbsu, nie dało się nić zobić. Interesuję się
      budownictwem i niestety nie ma cudów kieruje się ono pewnymi racjonalnymi
      przesłankami, które musi spełnić mieszkaniec danego lokum szczególnie gdy
      otrzymuje je zimą. Rozumiem wasze rozdrażnienie, bo nie ma nic gorszego niż
      pleśń, która jest po prostu niebezpieczna dla zdrowia, ale jestem ciekawa czy
      wina na pewno leży tylko po stronie wykonawcy?
      • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 15.02.05, 18:11
        no wiem ze nalezy prwidlowo korzystac z pomieszczenia ale ta wilgoc byla juz
        gdy sie wprowadzalismy!! i jak to juz pisalam fachowiec od osuszania stwierdzil
        ze mur wchlonal takei ilosci wody ze musi je gdzies oddac a skoro na zewnatrz
        jest styropian to oddaje do wewnatrz!!
        • Gość: hcl Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:39
          zwróciłbyn jeszcze uwagę na inny aspekt związany z tym fyrtlem. mianowicie samą
          ulicę katowicką. Jest ona do dzisiaj w stanie tragicznym (wąska, brak
          chodników, dziurawa, nieoświetlona etc). Kto tamtędy chcialby przejśc się na
          spacer nad maltę wie o czym mówię. Zwłasza wieczorem jest to wyprawa
          ryzykowna. Na jej remont a raczej przebudowę miasto czeka najprawdopodobniej
          do momentu kiedy wszelkie inwestycje zostaną zakończone i wszystkie mieszkania
          zasiedlone. Z tego co się orientuję na samym osiedlu nazwijmy to atanera
          mieszka ok 500 rodzin. Nie wiem ile w tbs-ach ale myślę, ze jest to ilość
          porównywalna. budowane są kolejne bloki, nie mówiąc już o milczańskiej. W
          czasie remontu, przebudowy tej ulicy wszyscy się będą tarzać w blocie chyba ze
          doczekają sie wygodnego objazdu przez łąki za torami tramwajowymi. Perspektywa
          wydaje sie atrakcyjna.
          • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 16.02.05, 18:23
            Jestem mieszkańcem omawianego TBSu i po ponad 3 miesiącach użerania się z
            administracją mam już serdecznie dojść. Ci ludzie prezentują postawę - 'Ciesz
            się, że w ogóle masz mieszkanie'. Myślę, że potrzebny jest tutaj grupowy
            nacisk, bo działając każdy z osobna jesteśmy po prostu zbywani.
            Mieszkańcy 'Naszego Domu' - odezwijcie się!
            • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 16.02.05, 21:52
              odpowiadam na apel. Mam podobne "przeboje" z administracja mieszkam w klatce 11B
              • Gość: mteulin Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.man.poznan.pl 17.02.05, 08:48
                Administracja to nieodpowiednie słowo w stosunku do tego tworu który znajduje
                się pod 9C. Najpierw "pracowała" tam kobieta, która nie odbierała telefonów a
                teraz facet, który najlepszy jest we wzruszaniu ramionami i stwierdzaniu, że
                niestety nie może pomóc. A godziny przyjmowania lokatorów to istna paranoja. 3
                dni w tygodniu po dwie godziny i na dodatek dwa z tych dni do godz 15. Czasem
                żeby móc coś załatwić w administarcji trzeba wziąć urlop albo czekać na L4.
                Nie wiem czy coś da takie odpowiadanie na apel na forum ale odpowiadam:)
                Również klatka 11B.
                • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 17.02.05, 10:50
                  mysle ze to ze choc na forum wymienimy poglady cos moze zdzialac bo tak na
                  codzien nie dyskutuje sie na ten temat z innymi mieszakncami. Co do prosby
                  bzika to ja w ciagu tygodnia tez nie mam za duzo czasu na szperanie w necie ale
                  postaram sie znalezc ta ustawe w weekend! Dzieki ze choc ktos stara sie podjac
                  ten temat obiecuje ze w miare moich mozliwosci sluze pomoca
                  Pozdrawiam mieszkancow i solidaryzujacych sie z nami :)
                  Monika
                  • Gość: bzik Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 11:49
                    Dzięki
                    • Gość: monisiaczek Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.au.poznan.pl 17.02.05, 15:11
                      Hej mialam chwilke i znalazlam cos takiego! postaram sie dotrzec do tekstow
                      tych ustaw tylko czy jest sens podawania Ci ich na forum jesli podasz mejla to
                      gdy znajde tekst ustaw o Ci go podesle
                      Pozdrawiam
                      Monika :)

Oto co znalazlam :
                      Zakładanie i funkcjonowanie Towarzystw Budownictwa Społecznego umożliwiła
                      ustawa z 26 października 1995 roku o niektórych formach popierania budownictwa
                      mieszkaniowego (tekst jednolity Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1070 z późn.
                      zmianami). Rozdział 4 tej ustawy poświęcony jest Towarzystwom Budownictwa
                      Społecznego. Są tam uregulowane podstawowe kwestie związane z ich zakładaniem,
                      przedmiotem i zakresem działalności oraz wynajmem mieszkań. Aktem wykonawczym
                      do ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego jest
                      rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004r. w sprawie warunków i
                      trybu udzielania kredytów i pożyczek ze środków Krajowego Funduszu
                      Mieszkaniowego oraz niektórych wymagań dotyczących lokali i budynków
                      finansowanych przy udziale tych środków (Dz. U. Nr 86, poz. 803). Towarzystwa
                      Budownictwa Społecznego mogą funkcjonować jako spółki handlowe lub spółdzielnie
                      osób prawnych, dlatego podstawą prawną będzie Kodeks spółek handlowych z 15
                      września 2000r. (Dz. U. Nr 94 poz. 1037 z późn. zmianami). Oprócz tego w
                      sprawach w sprawach nie uregulowanych ma zastosowanie ustawa z 21 czerwca 2001
                      roku o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu
                      cywilnego (Dz. U. Nr 71, poz. 733 z późn. zmianami) oraz Kodeks cywilny.
                      • bzikk Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 17.02.05, 16:03
                        prześlij na bzikk@gazeta.pl - dzięki
                      • bzikk monisiaczku czekam na kontakt 17.02.05, 21:22
                        Jeśli możesz prześlij mi emilem swego emila
                        • monisia.26 Re: monisiaczku czekam na kontakt 17.02.05, 21:34
                          no mejl juz poszedl!!
                          • Gość: bzikk Re: monisiaczku czekam na kontakt IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 23:44
                            monisiu odbierz pocztę
                • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.echostar.pl 17.02.05, 19:17
                  Witam. No właśnie, najbardziej chodzi mi o tę postawę administracji - Ci ludzie
                  albo nie mają dobrej woli, albo nie potrafią załatwić sprawy. No bo właściwie
                  jak to jest: niektórzy mieszkają z pleśnią juz od maja, a więc 10 miesięcy, a
                  my nadal nie wiemy oficjalnie:
                  - co jest przyczyną
                  - jaki jest termin naprawy
                  Zbywa się nas ogólnikami. Jeżeli teraz nie wiedzą, jak to załatwić, to kiedy,
                  do cholery? Mamy czekać aż minie termin gwarancji?
                  Pozdrawiam wszystkich, jestem z klatki 11E.
                • Gość: cykut Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.icpnet.pl 25.02.05, 13:20
                  Przez takich maruderów jak Wy teraz czekam na moje mieszkanie o 5 miesięcy
                  dłużej, to typowe dla tego społeczeństwa, ludzie kupcie sobie mieszkanie za 150
                  tysięcy i będzie spokój.
                  • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 25.02.05, 14:04
                    Niezależnie od tego, czy za 150.000, 250.000, czy za 30.000 tys złotych
                    mieszkania muszą spełniać normy sztuki budowlanej. Tym bardzie, że projektant i
                    wykonawca, nie pracują za darmo. Przecież za TBS płaci państwo (miasto) z
                    jakiegoś funduszu.

Problem polega na tym, kto i jak ten fundusz wykorzystuje i jak dba o jego
                    właściwe (uczciwe) rozliczenie.
                  • monisia.26 Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 25.02.05, 16:11
                    ja tez czekalam 5 miesiecy dluzej na mieszkanie!! ciekawe czy mowilbys tak samo
                    gdyby kazano Ci mieszkac z wilgocia i grzybem!!
    • Gość: bzik Potrzebny pilnie IP: *.icpnet.pl 16.02.05, 13:17
      Potrzebuję link do treści uchwały miasta mówiącej o dotacji dla tego TBS-u
      • Gość: urzedAs Re: Potrzebny pilnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:58
        środki na dotacje dla wszystkich TBS każdego roku zapisane są w budżecie miasta
        ( szukaj uchwały budżetowej ) , następnie to Prezydent dzieli ile któremu z TBS-
        ów chce dać.
        • Gość: bzik Re: Potrzebny pilnie IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 01:06
          Jeśli mam coś konkretnego zrobić w tej sprawie potrzebuje tych dokumentów -
          linku do nich. nie mam zbyt dużo czasu by szperac w sieci ale mam czas na
          działanie z tym związane pomóżcie zebrać materiały a reszta pójdzie chyba
          sprawnie.
    • Gość: monisiaczek Mieszkancy TBSu IP: *.echostar.pl 17.02.05, 21:20
      jesli jestes mieszkancem lub znasz kogos kto mieszka w TBSie prosze wypowiedz
      sie moze razem uda nam sie cos zdzialac!!
      do bzika: w sobote sprawdz skrzynke, na 99% przesle Ci ta usatwe!
      mam nadzieje ze to bedzie jakis przelom bo administracja tu nie pomoze!!
    • Gość: monisiaczek Mieszkancy TBSu IP: *.echostar.pl 17.02.05, 21:24
      jesli mieszkasz lub znasz kogos kto mieszka w TBSie przylacz sie do dyskusji,
      moze razen cos zdzialamy!! bo na administracje nie ma co liczyc

do bzika: sprawdz w sobote skrzynke obiecuje ze na 99% znajdziesz w niej ta
      ustawe!!

Pozdrowionka dla wszystkich!
      • Gość: teta Re: Mieszkancy TBSu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 12:19
        jeszce nie zdążyłam zamieszkać i waham się , co w tej sytuacji zrobić?
        zrezygnować ostatecznie czy czekać, ale jak długo?chętnie przyłączę się do
        działań w sposób zorganizowany, bo też zainwestowałam pieniądze i związałąm
        swoje plany mieszkaniowe z tym TBS-em.
        • monisia.26 Re: Mieszkancy TBSu 18.02.05, 13:50
          dzieki!!
          tu nie jest zle :) nawet bardzo mi sie podoba :) co do przeprowadzki to gdy ja
          sie wprowadzalam to juz u mnie byla mala wilgosc ale musialam sie
          przeprowadzic! choc pierwotny termin odebrania mieszkania mialam miec w czerwcu
          to klucze dostalam dopiero w listopadzie! jesli nie masz jeszcze kluczy to
          zawsze przy odbiorze mieszkania mozesz powiedziec ze odmawiasz przyjecia
          mieszkania do momentu naprawienia wszelkich "usterek"
          • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: Mieszkancy TBSu IP: *.echostar.pl 18.02.05, 19:32
            Co wiecie na temat grzybów w swoich mieszkaniach? Napiszę wam o swoim:
            -jest w 4 miejscach: przy balkonie i narożnikach
            -ciagle sie powiększa
            -ścisle biorąc to nie jest to grzyb, ale wilgoć w murze. Od wilgoci 'wybijają
            sole' jak to określił ten fachowiec od osuszania
            -pojawia sie też pleśń - za listwami przypodłogowymi - jest zielona
            -myślę,że pleśni jest sporo w powietrzu, bo bardzo łatwo pleśnieją mi rzeczy w
            lodówce,
            -pojawiły się też objawy chorobowe - drożdżyca skóry (podobno pleśń jest
            elementem sprzyjającym tej chorobie)

A jak to wygląda u Was?

Pozdrowienia
            • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: Mieszkancy TBSu IP: *.echostar.pl 18.02.05, 20:02
              Coś interesującego - wygląda na to, że grzyb w TBSach to normalka w całej
              Polsce! Zarejestrujcie się w www.forumtbs.pl/, wybierzcie 'wątki ogólne'
              i przeczytajcie wypowiedzi na wątku 'NASZE PRAWA' z 24 stycznia.

Mieszkańcy Naszego Domu łączmy się!
              • monisia.26 Re: Mieszkancy TBSu 18.02.05, 20:20
                oki juz mi sie weszlam na to forum!
            • monisia.26 Re: Mieszkancy TBSu 18.02.05, 20:19
              Hej u mnie najwiekasz wilgoc jest w pokoju z aneksem kuchennym w miejscu gdzie
              na zewnatrz jest balkon pietro wyzej a ostatni ozaczal sie pojawiac grzyb.
              Fachowiec od osuszania (niejaki pan Slowik) powiedzial ze jak na jego oko to
              spieprzyli zabezpieczenie balkony nad nami, woda sciekala po murze a on ja
              wchlanial! Mi nic nie dzieja sie z jedzonkiem w lodowce ale moja mama nie mogla
              za bardzo w tym pokoju spac. Ostatnio wilgoc pojawila sie w drugim pokoju (ale
              pojawia sie i znika tzn. jak pada to po deszczu sie pojawia) i to pojawia sie w
              miejscu gdzie pietro wyzej konczy sie balkon.
              Pozdrawiam

P.S.niestety nie chce mi sie otworzyc ta strona z forum ale sporobuje jeszcze
              troche pozniej!
        • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: Mieszkancy TBSu IP: *.echostar.pl 18.02.05, 19:22
          Cześć Teta
          Jeżeli nie jesteś zmuszona żeby tu zamieszkać to ja bym zaczekał na usunięcie
          wad. Bo to jest niestety tak, że jak juz odbierzesz to mieszkanie, to
          administracja Cię oleje, no chyba że potrafisz sobie doskonale radzić z
          biurokratami (a ci nasi są baaardzo oporni). A dopóki nie odbierzesz, to im
          zależy na usunięciu wad, bo nie mają kasiory. Pozdrowienia
    • monisia.26 A co powiecie o licznikach?! 18.02.05, 20:28
      Hej mam pytanie jak to jest z naliczaniem za ogrzewanie w adnimistracji
      powiedzieli ze w pozniejszym terminie bede to rozliczali ale czy jest to
      mozliwe zeby byl jeden licznik na cale mieszkanie?! Ten licznik jest na klatce
      na u mnie na przyklad jest na klatce strasznie cieplo czy to nie
      bedzie "pokrecac" licznika??! jesli znacie sie choc odrobine na tym to prosze
      dajcie znac!!
      • Gość: Galica Re: A co powiecie o licznikach?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 21:26
        Nie wiem nic o licznikach ale mieszkam w tym budynku i czytam to forum z
        zainteresowaniem. Też mam problemy z licznymi usterkami (z wilgocią włącznie).
        • monisia.26 Re: A co powiecie o licznikach?! 18.02.05, 21:36
          Bzik postanowil zaczac dzialac i cos z tym zrobic szukamy chetnych do pomocy
          odezwijcie sie
          Pozdrowionka dla wszystkich
          • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: A co powiecie o licznikach?! IP: *.echostar.pl 18.02.05, 21:48
            hej monisia chetnie sie przylacze do waszej grupy skrobnij mi cos na
            prestidigitateur@tlen.pl
        • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: A co powiecie o licznikach?! IP: *.echostar.pl 18.02.05, 21:59
          Galica: napisz coś o grzybie w twoim mieszkaniu. Czy był u Ciebie p. Słowik?
          Czy słyszeliście, że podobno jakieś dzieci z TBSu potruły sie tym jego płynem
          do spryskiwania i wylądowały w szpitalu?
          • monisia.26 Re: A co powiecie o licznikach?! 18.02.05, 22:03
            Ja nic nie slyszalam o zadnym zatruciu
            pozdrawiam
            P.S. czekaj na maila
            • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: A co powiecie o licznikach?! IP: *.echostar.pl 18.02.05, 22:24
              Monika:wyslalem Ci mejla
              • monisia.26 Re: A co powiecie o licznikach?! 18.02.05, 22:32
                Hej co do mejla!
                To dobry pomysl poczekac na to co zrobi nowy prezes!!
                Jeszcze sie odezwe ale juz nie dzis bo mialm meczacy dzien!
                Pozdrawiam!
      • Gość: Mieszkaniec TBSu Re: A co powiecie o licznikach?! IP: *.echostar.pl 18.02.05, 21:56
        Co do liczników to jest chyba tak jak podejrzewasz. Rury są prowadzone w
        podłodze od liczników do naszych kaloryferów - dlatego nie ma kaloryferów na
        klatce, bo grzeją ją te rury. Istnieje więc możliwość, że wszyscy płacimy w ten
        sposób za ogrzewanie klatki, przy czym niektórzy w większym stopniu ze względu
        na usytuowanie mieszkania. Pozdrawiam!
      • Gość: Jaromir Re: A co powiecie o licznikach?! IP: 217.153.201.* 19.02.05, 15:43
        Hej

Liczniki sa przeplywowe takze temperatura zewnetrzna nie ma wplywu na wskazania
        (jak to mialo miejsce w podzielnikach) Cena za GJ to jeden wielki znak
        zapytania - jezeli jest cieplik na miejscu to z tego co slyszalem TBS naliczaja
        sobie stawke od 35 do ...120 PLN/GJ. Byly przypadki ,ze jak byly w wiekzosci
        nadplaty to administracja naliczala oplate na metraz :) ... takze we wrzesniu
        sie okaze czy lepiej bylo grzac czy niekoniecznie

pozdr
    • monisia.26 POMOC!! 18.02.05, 23:25
      chcesz pomoc w jakikolwiek sposob!! wypowiedz sie!! dodaj swoja opinie na ten
      temat pamietaj ze raze mozna wiecej!!
      • Gość: Jaromir Forum IP: 217.153.201.* 19.02.05, 15:29
        Witam Towarzyszy i Towarzyszki niedoli
        Proponuje przeniesc nasza aktywnosc na www.forumtbs.pl. W watkach lokalnych
        znajduje sie post Poznan - Katowicka (pustawy narazie). Pierwsze primo -
        bardziej to wszystko klarowne a drugie secundo wygodne

pozdrawiam
        Jaromir 11B
        • monisia.26 Re: Forum 19.02.05, 15:49
          czesc Jaromirze :)

bardzo dobra sugestia z tym forum zaraz tam skocze zobaczyc jak to wyglada

czy podpisalbys zbiorowe pisemko od mieszkancow do adnimistracji itp. ??!

pozdrawiam
          Monika (tez z 11B)
    • monisia.26 Spojrzcie na to!! 19.02.05, 20:44
      Zachecam wszystkich do wypowiedzenia sie na www.forumtbs.pl !!
      • Gość: gość portalu Re: Spojrzcie na to!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:15
        Hej
        Ja tez bardzo chetnie bedę wspierać współmieszkańców w walce z administracją o
        naprawienie usterek. Mieszkam w klatce 11B . Mam tez wiele usterek. Nieszczelne
        okna, odpadające listwy przypodłogowe, w niektórych miejscach panele
        się "przetarły". Ostatnio odstawiam meble i codziennie ogladam ściany czy nie
        wychodzi coś niepokojącego. Śledzę forum, jak sie sprawy rozwijają i kiedy
        wreszcie nastąpi przełom i zostaniemy potraktowani poważnie. Pragnę dodać,że
        jestem zaniepokojona tym jak wygląda nasza klatka schodowa,może baczniej trzeba
        sie przyglądać młodzieży co robi wieczorkiem, czy znowu czegoś nie dewastuje?
        Pozdrawiam
        K
    • Gość: Stanisław Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:46
      kochani czy w żadnym z tych mieszkań nie zmniejszają się oznaki wilgoci
      przeciesz to zostało bardzo szybko wybudowane może to wilgoć technologiczna
      zawarta w materiałach budowlanych która zaraz wyschnie i pozostanie tylko
      problem pomalowania ścian .Słyszalem o przypadku jak u jednego gościa po 4
      latach mieszkania w bloku podczas wiercenia dziury w suficie spuszczono 3
      wiadra wody.
      • pan.nikt Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 21.02.05, 23:43
        To moze być wilgoc technologiczna, ale ona wychodzi na dużych płaszcyznach, a
        nie punktowo (plackami).

A w blokach wylewano wodę wiadrami ze stropów kanałowych (prefabrykowanych),
        kładzionyc w zimie, ze śniegiem.
        To były częste przypadki.
    • Gość: Stanisław Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:55
      Przeciesz jest ktoś kto w imieniu TBS kontrolował ten Mitex to on powinien o
      wszystkim wiedzieć i decydować. Normalnie to takiego gośća nazywa się
      inspektorem nadzoru to pan i władca na każdej budowie obojętnie czy to jest
      WARBUD MITEX czy jakiś inny budowlany twóron odbiera wszystkie etapy budowy a
      wszyscy kierownicy i wykonawcy obchodzą się z nim jak z jajkiem .
    • monisia.26 APEL!! 22.02.05, 21:51
      ludzie co jest grane?! kazdy chcial zeby cos zrobic w naszej sprawie gdy
      znalala sie osoba sklonna do pomocy to nagle przestaliscie sie odzywac!! ja
      niestety z przyczynosobistych nie moge teraz nic zrobic (bo nie ma mnie z
      poznaniu) ale prosze skontaktujcie sie jak najszybciej z bzikiem
      bzikk@gazeta .pl To bardzo wazne wykorzystajmy to ze ktos bezinteresownie chce
      pomoc!!
    • monisia.26 Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 25.02.05, 07:01
      Ludzie dlaczego juz sie nikt nie odzywa - chcecie zaczac dzialac w naszej
      sprawie czy nie??!!
      • conkret Re: Pleśnieją mieszkania w TBS Nasz Dom 14.04.05, 23:31
        Czy ktoś ma w pliku artykuły które ukazały się o waszym TBS-sie, jeśli tak
        proszę przesłać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka