horacioo Re: linea w dabrowce 19.08.06, 12:12 1. nikt nie pisze nic o najmniejszych mieszkaniach w osadzie leśnej – STUDIACH. Zastanawiam się właśnie nad kupnem takiego mieszkania i mam kilka pytań: 1. Mam wrażenie, że mimo plusa jakim jest ogród, sam układ pomieszczeń w górnych STUDIACH jest ciekawszy/wygodniejszy, ale widziałem tylko mieszkania w stanie surowym 2. Czy górne mieszkania w studiach były bardzo rozgrzane w trakcie ostatnich upałów. Czy ktoś z was montował w takim mieszkaniu klimatyzację? 3. Wiele osób na tym forum pisze o usterkach wykonawczych – czy i w jakim stopniu dotyczą one mieszkań typu studio 4. Czy bardzo słychać sąsiadów? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi I jeszcze jedno – wiem, że wątek był już poruszany ale dla pewności – ile czasu trzeba zarezerwować sobie na dojazd do centrum Poznania (Stare Miasto) w szczycie i poza nim? Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy Re: linea w dabrowce 20.08.06, 00:39 Horacioo, o STUDIACH mało kto pisze bo dopiero pierwsze mieszkania tego typu będą teraz wybudowane. Pewnie najcenniejsze rady dadzą Ci mieszkańcy Patio, bo to jest podobna zabudowa. Z dojazdem do Poznania jest różnie. Ja jeszcze nie mieszkam na osiedlu , ale jak mam coś do załatwienia w Linei to wybieram różne drogi w zależności od czasu jaki mam na dojazd i jaka jest pora dnia. Czasami jadę Dąbrowskiego i Przeźmierowo (daleko ale szybko). Czasami jadę Bukowską przez Skórzewo (krótka droga ale nie zawsze szybka). Mam jeszcze kilka tras, tak zwanych "szort katów" (może niektórzy mieszkańcy je znają), ale na razie zostaną moją (i tych mieszkańców) tajemnicą ;-)) Kto się zna na topografii Poznania z łatwością sobie poradzi ;-)) A może zrobimy konkurs? Kto zna najkrótszą drogę (nie najszybszą - bhp kierowcy najważniejsze!)z centrum Poznania do Dąbrówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Umowa - patio IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 22.08.06, 21:58 Witam szanownych mieszkańców Osiedla Leśnego. Moje pytanie jest dość szczegółowe, ale mam nadzieję, że będziecie w stanie na nie odpowiedzieć. Przymierzam się do kupna mieszkania typu Patio. Umowa juz jest prawie dograna tylko niepokoi mnie zapis o rozliczeniu powierzchni mieszkania po wykonaniu robót i ewentualnej dołacie za nadwyżkę metrów. Jakie u was były odchyłki od wielkości zakładanej i czy to są pomyłki w stronę większego mieszkania czy mniejszego, jak wy rozwiązaliście ten zapis? Boje się, że jeśli Linea ma taki zapis to standardowo budują troche większe (zawsze to większa kasa dla nich). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartloo Re: Umowa - patio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:38 Witam Tez mam za soba podpisanie umowy na patio. Zastanawialem sie nad tym jak wielkie moga byc odchyly od projektu i wyszlo mi ze na calej powierzchni nie powinni przekroczyc 0.5m2 na + lub na -. PS: Jaki masz nr Patio , moj to 73 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Umowa - patio IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.08.06, 15:23 Dzieki za odpowiedź. Choć miałem nadzieję, że odpisze mi ktoś z mieszkańców osielda :), który/a już odebrał mieszkanie i wie jaką miał różnicę w powierzchni. Możesz napisać, jak ostatecznie ustaliłeś z Lineą ten punkt? Zostawiłeś tak jak w oryginale, że płacisz (dopłacasz lub Ci oddają) za rzeczywistą wielkość mieszkania? Mój numer to 69. Czyli całkiem blisko ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartloo Re: Umowa - patio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:45 Tak, zostal taki zapis dotyczacy ostatecznego obmiaru przy odbiorze mieszkania, co do tego nie chcieli ustapic :(. Jedynie co sie udalo zalatwic, to ze ostatnia transza po podpisaniu protokołu odbioru mieszkania. A Tobie cos udalo sie wynegocjowac w umowie? PS fakt calkiem blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Umowa - patio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:36 Nasze negocjacje tez nie są okazałe. Jedynie sprawy terminów wpłat, potweirdzenia zmian itp. udało nam sie zmienić no i ostatnia rata po odbiorze. Troche zdenerwowała mnie Linea w sprawie rolet zewnętrznych i konieczności zamównienia skrzynek u nich (cene mają wysoką, a my chcemy mieć rolety) więc jestem postawiony w sytuacji bez wyjścia. Muszę u nich zamówić. Mam pytanko czy masz zamiar montować kominek jak tak to czy masz jakieś namiary na dobra i tania firmę? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartloo Re: Umowa - patio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:38 Tak z tymi skrzynkami to przegiecie 2500 tys to sie cala rolete ze skrzynka da wlozyc. A jesli chodzi o kominek to kupuje sam wklad i postawie wraz z moim ojcem, mielismy kiedys firme budowlana wiec przypomne sobie jak to sie robi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budgie Re: Umowa - patio IP: *.um.poznan.pl 31.08.06, 15:46 nie wiem jak bylo u innych, ale u mnie i mojego sasiada pomiar wykazal dosc znaczne zmniejszenie mieszkania i Linea zwracala kase. Nie slyszalem o tym ,by mialo gdzies wyjsc wieksze. Pisze oczywiscie o Patio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madek Re: Umowa - patio IP: *.icpnet.pl 01.09.06, 19:47 Czy możesz powiedzieć o ile mniejsze było Twoje mieszkanie i w którym miejscu /szerokość, długość?/. Mam nadzieję że nie aż tak, by z 90m2 zrobiło się 80m2, bo ostatecznie człowiek cośtam wybiera pod swoje potrzeby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budge Re: Umowa - patio IP: *.um.poznan.pl 04.09.06, 11:44 mieszkanie zmniejszylo sie o jakies 1,5 - 2 metrow. Dokladnie nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FX Re: Umowa - patio IP: *.lexell.com.pl 31.08.06, 22:15 Nie wiem jak jest obecnie, ale jak kupowałem patio, to Linea była skłonna do negocjacji treści umowy. Teraz mogło sie to zmienić, bo ich budku sa popularne i f-ma nie ma problemu ze zbytem. Mimo wszystko uważam, że warto negocjować treść umowy. Z ewentualnym nadmetrażem bym zrobił tak: jak będzie mieszkanie w stanie surowym i będziesz się spotykał z kimś z Linei to poproś o wymierzenie lokalu - na pewno mają elektroniczne miarki, co wszystko ładnie sumują i trwa to wszystko 5 min. - w ten sposób albo sie uspokoisz, że wszystko ok, albo będziesz miał aczas na dozbieranie paru groszy na dopłatę. Wracajac do umowy, to nawet jeżeli nie chcą negocjować jej treści, to chyba możecie dołożyć aneks i dogadać sie z nimi, że jak będzie nadmetraż, to "zapłacisz do takiego a takiego terminu". miłego mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Umowa - patio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:41 W moim przypadku było to niecałe 2 metry mniej. W efekcie zapłaciłem za moje Patio ok 5 tys. zł mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Umowa - patio 22.09.06, 22:56 Witam mieszkańców Dąbrówki, W przyszłym roku mamy zamiar wprowadzić się na Osiedle Leśne-mam kilka pytań: 1.Jak układa się współpraca z LINEĄ, 2.Jaka jest opinia Państwa na temat pieców CO Viessmann-VITOPEND 100?, 3.Czy terminy oddania lokalu zawarte w umowie były dotrzymane, co z obmiarem mieszkania i ewentualnymi karami umownymi ze strony LINEI?, 4.Czy w umowie zawarty był zapis o warunkach gwarancji po odbiorze lokalu? 5. Czy wiadomo coś na temat netu przewodowego {dzwoniłem do ICP i mailowałem- jak na razie mówią,że ...pierwsze słyszą o takim zapotrzebowaniu... ? Może zbombardujmy ich telefonami i mailami : tel. 061-886 11 66; email: info@icpnet.pl Czekam cierpliwie na odpowiedzi - CON ATENTOS SALUDOS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Umowa - patio IP: 83.238.246.* 22.09.06, 23:39 Ad 5 odnośnie ICP to kpina z ich strony, wysyłałem już maile z 5 razy, pierwszy na początku roku. Zero odzewu. Przy okazji wizyt w Telewizji Kablowej Poznań próbowałem rozmawiać na ten temat - brak zainteresowania. Życzę powodzenia, ale wydaje mi się, że nastawili się na łapanie klientów na poznańskich osiedlach, które mają już okablowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Umowa - patio 22.09.06, 23:58 Dzięki za odpowiedź - myślę, że masz rację odnośnie łapania przez ICP klientów na okablowanch osiedlach. Poczekajmy cierpliwie - pewnikiem "przyjdą sami z promocjami". Ja dalej "bombarduję" mailami - może to przyniesie skutek. MASY MOGĄ PRZENOSIĆ GÓRY - MAO TSE TUNG. Odpowiedz Link Zgłoś
def_pl Re: Odbiór Patio 13.09.06, 16:57 Mam pytanie do mieszkańców Patio. Ile czasu przed odbiorem zostaliści powiadomieni przez Linee o dniu odbioru mieszkania? U mnie termin mają do końca września a do tej pory nie jestem od nich w stanie uzyskać odpowiedzi kiedy dokładnie będzie odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Odbiór Patio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:01 Ja odbieram Patio pod koniec października, ale widząc tempo na budowie w szeregu obok mam poważne obawy o to czy uda im się zmieścić w czasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Odbiór Patio 14.09.06, 14:34 to Linea wypłaci wam odsetki za opóźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Odbiór Patio IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 14:36 Ja co prawda nie o Patio ale z Eremem mamy już ponad miesiąc opóźnienia. Widziałem że ktoś pisał na forum o karach, które wynegocjował od Linei. Jak to było w Waszym przypadku. Eremowcy ile zajęło wam wykończenie domu? Czy założenie miesiąca jest wykonalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Działalność produkcja! IP: *.gorzow.mm.pl 16.09.06, 17:56 Witam serdecznie wszystkich mieszkańców Linei, czy słyszeliście o zakładzie produkcyjnym przy stacji w Palędziu? Rozpoczynają produkcje jakichś mas budowlanych, choć nie do końca mają na to pozwolenia. Staje się to uciążliwe dla mieszkańców Palędzia, jednak wszystko zależy od wiatru - kiedy zmieni kierunek będziemy mieli ten zapach u siebie. Przecież to tylko ok. 600 metrów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: Działalność produkcja! IP: *.ib.tcz.pl 24.09.06, 20:03 Zakład produkcyjny - wytwórnia mas bitumicznych działa od dawna. Miesiąc temu zmianił po prostu właściciela. Faktycznie troche czuć chemią ale tylko w pobliżu zakładu, hałas niesie się na osiedle. Zakład pracuje tylko do 15 od poniedziałku do soboty. W niedzielę odpoczywa :) To podobno wynik wcześniejszych skarg mieszkańców Palędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Odbiór Patio 18.09.06, 10:04 mi Linea wypłaciła kary. nie ma co tu negocjowac - był po prostu taki zapis w umowie. co do wykonczenia eremu w 1 miesiąc -chyba nierealne, nam zajęło to 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Odbiór Patio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:33 Podobno z Patio na razie idzie wszystko zgodnie z planem. Te z września mają być oddane zgodnie z planem-tak przynajmniej zapewniała p. M. z Linea.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Odbiór Patio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 08:36 Mam pytanie do przyszłych mieszkańców Patio którzy zgodnie z planem powinni odebrać mieszkanka do końca września. Czy faktycznie dostaliście zawiadomienia o odbiorze? Czy orientujecie się czy Linea ma jakieś opóźnienia w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Nowy Lokal Usługowy I Przychodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:30 Witam Mam pytanie do mieszkancow. Jakich lokali usługowych, sklepów, najbardziej wam brakuje w Dabrówce? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub9910 Re: Nowy Lokal Usługowy I Przychodnia 20.09.06, 12:32 napewno sklepu spozywczego, apteki, poczty (pracujacej dłużej niż do godziny 17 - jak ma to miejsce w Palędziu), może baru z szybkimi daniami (jak nie mamy pomysłu na obiad), punktu ogrodniczego, przedszkola i przychodni dla dzieci i dorosłych. A co bedzie w Aurorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re: Nowy Lokal Usługowy I Przychodnia IP: *.lexell.com.pl 25.11.06, 00:10 baru sushi, sklepu z winami, kiosku z gazetami czynnego 24 ha - mam problemy ze spaniem w czasie pełni, solarium otwartego dłużej zimą niż latem, bo lubię się wygrzać, salonu masażu leczniczego, wypożyczalni nart biegowych...a tak na serio sympatycznej knajpki na kolacje, dwa piwka wieczorem z sasiadami.... i może siłoni i kortu tenisowego. W końcu to nie jest tylko i wyłącznie osiedle dorobkiewiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budge Re: Nowy Lokal Usługowy I Przychodnia IP: *.lexell.com.pl 24.09.06, 19:07 Przyznam, ze najbardziej brakuje mi myjni recznej. W okolicy jest jedyna, kiepska i bardzo droga myjnia w Skorzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna prostokątna dziura przy Jaworowej IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 11:50 Czy ktoś z Forumowiczów wie co tam będzie? Z planów wynika że ma tamtędy przejść uliczka, po co więc wykop? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: kominek IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 14:51 gdzie kupujecie drewno do kominka(i za ile)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles odbiór mieszkań w Linea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 08:49 Mam pytanie do przyszłych mieszkańców osiedla, którzy mieli odbiór lokali mieszkanlnych planowany na koniec września. Czy Linea wyrobiła się z czasem? Czy ktoś już odebrał mieszkanie, dom? Czy są jakieś poważne opóźnienia? Podobno Linea nalega by robić odbiory częściowe bo jeszcze nie wszystko jest zrobione. Czy to prawda? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. My mamy odebrać mieszkanie do końca października ale już teraz widzę, że nie ma szans na dotrzymanie terminu przez budowlańców.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 11:44 Obawiam się że przed Świętami możesz się nie wyrobić. Ja miałem w umowie odbiór na 31 sierpnia i wszystko wskazuje na to że odbiór będę miał ok połowy października. Jak więc widać poślizg jest dość znaczny. Argumentacja jest znana - wszyscy budowlańcy wyjechali z kraju. Chyba i tak robią wszystko w dość dużym pośpiechu bo zapominają o wielu rzeczach i o wszystkim trzeba im przypominać: a to o gniazdku, którego zapomnieli, a to o innej pierdule którą przecież napisaliśmy przy ustalaniu szczegółów. Mimo wszystko pozdrawiam i oby mieszkało się nam na tym osiedlu naprawdę przyjemnie, chociaż ludzie są chyba trochę obcy dla siebie i tacy jacyś mało uśmiechnięci. Jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o plac zabaw dla dzieci. Rozumiem że był on organizowany w pośpiechu ale chyba chociaż chwasty można było skosić i postawić przynajmniej jakąś ławeczkę dla rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.icpnet.pl 06.10.06, 13:52 Witam, ja również mam takie wrażenie że mieszkańcy są zamknięci w sobie, obcy, markotni/. Może to wina specyficznych elewacji domków - bramy, mury, wysokie płoty. I jezdnie bez chodników. Małe szanse by kogoś napotkać (jest pusto) i by się komuś ukłonić:). Liczę jednak, że to się zmieni np. w momencie gdy stanie dom handlowy. Może z czasem ogólna atmosfera się poprawi. Pozdrawiam Przyszła sąsiadka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingusai Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 23:40 a kiedy odbierasz budynek? Szukam potencjalnych, przyszłych moich sąsiadów. Ja planowo mam odbiór domku pd koniec lutego. Ja też mam wrażenie że mieszkańcy niechętnie nawiązuja kontakt wzokowy co dopiero słowny! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:12 Czy w związku z opóźnieniami obciążyłeś ich karami wynikającymi z umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.icpnet.pl 06.10.06, 21:48 Nie obciążyłem bo jeszcze nie odebrałem ale oczywiście to zrobię. Umowa to umowa. Czy zna ktoś z z Was jakiegoś taniego notariusza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green61 NOWE CENY!!! IP: *.icpnet.pl 08.10.06, 12:38 Witam zainteresowanych - tych co kupili i tych co mają zamiar. Co sądzicie Państwo o nowych cenach lokali u LINEI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: NOWE CENY!!! IP: *.lexell.com.pl 08.10.06, 23:36 Coś bliższego na temat aktualnych cen poproszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: NOWE CENY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:10 Wejdź na www.gratka.pl i wyszukaj developera Linea na rynku pierwotnym. Ceny mniej więcej wzrosły o ok. 1.000 PLN za 1 m2... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: NOWE CENY!!! 09.10.06, 13:48 weszłam i cena 250 tys za 66 metrowe mieszkanko studio tudziez 350 tys. za 90 metrowe patio(jakby nie patrzec tez mieszkanie)zwaliły mnie z nog.... tyle to nie kosztował moj erem 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: NOWE CENY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 08:26 Ceny winikają z kilku oczywistych faktów: 1. Cały czas jest duży popyt na mieszkania i ceny nieprzerwanie rosną; 2. Następny rok będzie chyba ostatnim kiedy będzie się budowało na tym osiedlu- szybkimi krokami inwestycja Linea w Dąbrówce zbliża się do końca(nowa ma być w Dopiewcu). Ceny są ozdwierciedleniem ukształtowanego architektonicznie, prawie skończonego osiedla; 3. W związku z brakiem rąk do pracy i wynikających z tego faktu opóźnień oddawania lokali/domów (mówi o tym chociażby wczorajszy art. w GW- gdzie Linea na "gwałt szuka budowlańców"), Developer licząc się z karami finansowymi, ze wzrostem kosztów pracy oraz materiałów próbuje przerzucić koszty na nowych nabywców; 4. Wcześniejsze niedoszacowanie cen w Dąbrówce - ceny w tej chwili zrównały się z tymi z Poznania. i jeszcze kilka innych.... pozdrawiam przyszłych mieszkańców osiedla P.S. Mam pytanie do wszystkich nowych (tegorocznych) mieszkańców osiedla, którzy są świeżo po odbiorze mieszkania/domu. Podajcie proszę opóżnienia jakie miała Linea? Ile czasu upłynęło od daty wynikającej z umowy do podpisania prez Was protokołu zdawczo-odbiorczego? Z góry dziękuję za informację.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Terminy odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 10:38 Co do terminu odbioru to ja miałem odbiór w umowie na 1 sierpnia ale okazało się, że wyrobili się wczęśniej bo 25 lipca. Po odbiorze zaczeły się jednak reklamacje więc czar prysł:) Do tej pory nie wszystkie usterki zostały usunięte(chociaż większość tak). Ktoś z poprzedników pytał również o taniego notariusza. Z moich doświadczeń wynika, że Linea nie zgadza się na swobodny wybór notarisza. Mają swojego, ale nie jest tak żle bo suma wszystkich opłat nie przekroczyła 1% wartości mieszkania. Z tego co się wcześniej orientowałem to opłata ta została obniżona. Notariusz wysyła również papiery do Sądu Rejonowego celem założenia Księgi Wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Re: Terminy odbioru IP: 217.153.50.* 11.10.06, 11:07 W moim przypadku odbiór był również przed czasem. W umowie był zapis do końca sierpnia, natomiast odbiór faktyczny był w połowie miesiąca. Co prawda były drobne poprawki, ale szybko sie z nimi uwinęli. Wygląda na to, że sierpniowe mieszkanka były ostatnimi oddawanymi w terminie. mam pytanko. w przyszłym tygodniu ruszam z formalnościami: umowy o media, śmieci, meldunek, itp. Wiem, że praktycznie każde biuro znajduje się w innej lokalizacji. Jak sobie najlepiej to zaplanować, jakie są godziny urzędowania, ile czasu zajmują poszczególne sprawy. Chciałbym skorzystac z Waszego doświadczenia w tym temacie. Z góry dzieki za pomoc. Pozdrowiania dla Wszystkich są sąsiadów z Osady Leśnej. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 NOWE CENY ZNÓW. 11.10.06, 16:48 Witam LEŚNYCH LUDZI, Sprawdźcie Państwo nowe ceny w LINEI na linea.gratka.pl; Życzę przyjemnej lektury i proszę o opinie na forum. NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI - Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Terminy odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 11:33 mam pytanko. > w przyszłym tygodniu ruszam z formalnościami: umowy o media, śmieci, meldunek, > itp. Wiem, że praktycznie każde biuro znajduje się w innej lokalizacji. Jak > sobie najlepiej to zaplanować, jakie są godziny urzędowania, ile czasu zajmują > poszczególne sprawy. Chciałbym skorzystac z Waszego doświadczenia w tym > temacie. Z góry dzieki za pomoc. Proponuję zarezerwować sobie jeden dzień wolny na załatwienie wszystkich formalności. Udrząd Gminy w Dopiewie i Zakład Usług Komunalnych (Dopiewo) pracują chyba do 15, Wielkopolska Spółka Gazownictwa, Enea, do 17 lub 18. Najlepiej do nich zadzwonić dzień wcześniej i zapytać jakie są godziny urzędowania. W celu zameldowania należy najpierw: - się wymeldować (dochodzi jeden więcej Urząd do odwiedzenia) Trzeba jeszcze zapłacić podatek od nieruchomości(trzeba złożyć formularz w Udrzędzie Gminy i zaczekać kilka tygodni na decyzję) - sam podatek nie jest wysoki :)) Wszędzie trzeba mieć Akt Notarialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: NOWE CENY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 16:57 U mnie opóźnienie wynosi prawie 2 miesiące. W przyszłym tygodniu jednak planowane jest oddanie. Zobaczymy czy będę miał zastrzeżenia czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingusai Re: NOWE CENY!!! IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 23:46 obciążysz ich odstkami za zwłokę? A może już to zrobiłeś? Może się orientujesz jak wygląda dokładna procedura obciążenia odsetkami za opóźnnienie oddania budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: NOWE CENY!!! 16.10.06, 13:51 ja obciążalam. procedura jest taka, że napisz pismo do Linei że zgodnie z paragrafem takim a takim i opoźnieniem takim a takim naliczasz im odsetki w wysokości X i proponujesz następujący sposób rozliczenia (zwrot, czy pomniejszenie płatności). Linea wystawia i przysyła Ci notę i rozlicza to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingusai Re: NOWE CENY!!! IP: *.icpnet.pl 16.10.06, 23:05 Dzięki za informację. Mam duże obawy aby łacić Linei regularnie, ponieważ budowa naszego domu stoi w miejscu od ponad miesiąca, nic się tam nie dzieje. Stoi połowa domu- a umowa odania budynku na początku marca. Zaewniają nas że budowa się nie opóźnia, wszystko jest OK i napewno zadążą. Wątpię! Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Może wstrzymać wpłaty, lecz boimy się konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Re: NOWE CENY!!! IP: 212.2.99.* 16.10.06, 23:13 Witaj kingusai. Widze ze jestes bardzo przewrażliwioną i nerwową osobą. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze się spóżnią z budową twojego domku? Czy konsultowałaś to z jakimś fachowcem czy tylko z własnych obserwacji? BO chyba potrzeba Ci więcej luzu i spokoju. Ja też mam oddanie domku w kwietniu i budowa stoi, ale musisz wiedzieć, że osiedla nie buduje się jak pojedyńczego domu (nie wszystko naraz w jednym budynku). Budowa idzie tzw. systemem pracy równomiernej czyli, że ekipy przechodzą z obiektu na inny obiekt, a na ich miejsce wchodzą kolejne ekipy. Czyli, że nie zawsze będą budowli u Ciebie, ale czasami u sąsiada też muszą coś zrobić ;).Oj kobieto troche luzu i spokoju niezaszkodzi. Jak bedzie marzec zaczniesz sie martwić, najwyżej obarczysz Line odsetkami karnymi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Re: NOWE CENY!!! IP: *.ofs.pl 19.10.06, 11:13 Byłam na budowie z tzw. specjalistą. Poza tym jeden z pracowników Linei zupełnie przypadkowo powiedział mi ostatnio że mają spory poślizg i należy się spodziewać opóźnień. Poza tym nie trzeba być specjalistą aby przewidzieć opóźnienia biorąc pod uwagę zbliżającą sie zimę. Budowa niebawem stanie w miejscu, bo nie budują poniżej -5C! Także nastaw sie ze odbierzesz trochę później. Lecz płatności nie mogą sie opóźniać. Także inżynier i kingusai- jesteśmy w podobnej sytuacji! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: NOWE CENY!!! 09.10.06, 09:33 no ci co kupili - jakiekolwiek te ceny by nie były, a zapewne są wyższe, a nie niższe - mogą się tylko cieszyć że kupili sporo taniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunia Re: NOWE CENY!!! IP: 217.116.110.* 12.10.06, 11:11 ceny są obłędne! My kupowaliśmy patio dokładnie rok temu i od tego czasu cena wzrosła o ponad 50 tys. A pensje przynajmniej u nas stoją w miejscu. Z tego co czytam to mieszkania wiosenne i letnie to ostatnie oddane w terminie. My mieliśmy w umowie do końca maja i w połowie mniej więcej odebraliśmy. wszystkie usterki zostały usunięte w terminie czyli 2 tyg. Tylko ostatnia czyli wymiana uszczelek w oknach na dole się ciągnie. Ale póki co jesteśmy zadowoleni.Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. P.S. Bardzo brakuje porządnego placu zabaw dla dzieci bo jest ich mnóstwo a warunki są spartańskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: odbiór mieszkań w Linea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:27 Witajcie Czy podczas odbioru mieszkania korzystaliście z jakichś własnych fachowców, którzy mogli ocenić czy wszystko jest zrobione poprawnie itp? Jak odbywa się taki odbiór? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 09.10.06, 20:02 Wydaje mi sie ze ceny sa bardzo przesadzone, ale jak jest nabywca.... to czemu nie maja z tego korzystac? Troszke dziwie sie ludziom ze sa w stanie wydac pieniadze na taki skrawek ziemi i narzucona architekture. Buduje drugi dom niedaleko Poznania i powierzchnia 110 m2 (dom wolno stojacy) dotychczas (stan zamkniety, okna, ocieplenie, tynk zew, wew, instalacje, podlogi wylane + kafle i drewno) kosztowal nas 125 tys. Oczywiscie do tego dochodzi koszt dzialki, ktory w przypadku Dabrowki, Poznania czy bliskich okolic jest dosc spory. I jedynie to tlumaczy chyba fakt ze ludzie decyduja sie na tak drogi zakup mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: linea w dabrowce 09.10.06, 22:52 Witam i pozdrawiam, 1.Czy masz podłączone i opłacone media wszystkie? 2.W jakiej okolicy Poznania masz wybudowany dom? 3.Poznasz niedługo ceny materiałów wykończeniowych do domu?!! 4.Poczekaj jak sąsiedzi powystawiają krasnale i bociany z krasnoludkami w ogródkach- będziesz musiała (chcąc nie chcąc)do nich dorównać!!! 5.Kolorowe i pstrokate elewacje z wmurowanymi talerzami z Ćmielowa dadza Ci popalić. Takie czekaja Cię realia - wybacz. POZA TYM NIE WIESZ JAK TU JEST PIĘKNIE I ANIELSKO - NIEPRAWDAŻ - LEŚNI LUDZIE Z DĄBRÓWKI. Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy woda 10.10.06, 01:40 Mam pytanie: Z jakiego, którego ujęcia wodnego jest woda w domach na osiedlu Leśnym? Czy to jest woda twarda, miękka? Czy stosujecie jakieś filtry do czyszczenia wody pitnej? Czy jest taka potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy Re: linea w dabrowce 10.10.06, 01:33 Szanowna pani Olko. Wiele osób, które decydują się na kupno mieszkania lub domu w Dąbrówce, chcą mieszkać w miłej dla oka przestrzeni. Dlatego biel fasad, drewno (jako wykończenie), proste rośliny i inne rzeczy są czynnikami, które decydują o kupnie tutaj domu (mieszkania). Moim zdaniem cena jest jeszcze do przełknięcia w obecnej sytuacji na rynku. Zwłaszcza,że "kupuje" się też okolicę i sąsiadów. Kiedyś zastanawiałem się nad budową domu wolnostojącego na własnej działce na osiedlu domków jednorodzinnych. Ale jak widzię nowobudowane osiedla domków jednorodzinnych to chce mi się wyć i śmiać jednocześnie. Są tam domy albo "Zameczki Sissy" albo "Dworki-mocium panie-zastaw sie a postaw-najtańszym sposobem-kolumienki muszą być (nawet z g-k)" oraz miksy tych stylów przemieszane wyjątkowo nietypowymi wizjami właścicieli. Przykłady tego mamy też na naszym Osiedlu Leśnym. To jest mój komentarz co do słuszności kupna domu w Dąbrówce odnośnie wypowiedzi pani Oli. Ja czekam na odbiór domu prawie rok.Przez ten czas śledzę oferty aby sprawdzić czy coś mnie ciekawego ominęło. Przez ten czas cały czas upewniam się w przekonaniu,że podjąłem słuszną decyzję kupując tutaj dom. Pozdrawiam mieszkańców, którzy preferują prostotę w architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green61 Re: linea w dabrowce IP: 195.116.32.* 10.10.06, 02:00 Dzięki Wieskowy za wsparcie na forum, Ja również preferuję prostotę a nie prostactwo w architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszla sasiadka Architektura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 02:10 Zgadzam się z opiniami, ze osiedle lesne ma nieladna i tandetna architekture. Sama chcialam kupic tam domek. Pojechalam obejrzec osiedle. Gdy spacerowałam znudzona widokiem bialych "baraczków" doszłam do konca osiedla gdzie stoja piękne domy wolnostojace... i juz wiecej nie wrocilam na te smętne białe (niedługo szare) uliczki linei- zdecydowałam ze bede sie budować! A co mi sie nie podoba w architekturze?: 1. Zbyt duzo bieli, ktora teraz jest ladna ale myle przyszlosciowo- rok dwa i te domki beda szare... a pozniej zacznie sie odnawianie. I najbardziej interesujaco bedzie to wygladało zapewne w przypadku tych domków w których mieszkanie jest u gory i na dole (czyli paseczki, łateczki i krasnale przed domem!). 2. Brak zieleni urozmaicajacej ta biel( jeszcze). Nawet jak na ogrodkach drzewa urosna nie bedzie ich widac przez te wysokie mury. 3. Za kilka lat obraz Dabrowki sie zmieni- biel zszarzeje a i te "piekne" drewnaine garaze i inne "ozdobki" zmienia kształt i kolor bo jest to przeciez najtansze drewno - sosnowe! Ciekawe jak bedzie wygladalo wymienianie tych drewnianych elementow na wlasna reke. Stworzy to obraz: kazdy dom taki sam ale kazda brama inna. 4. Pozostałe elementy architektory rowniez pozostawiaja wiele do zyczenia... Okna na pietrze w domkach typu Studio- wieksze juz byc nie mogly (bo by za duzo swiatla wpadlo)! Takie okienka stosuje sie raczej do piwnicy a nie na pietrze. Furtki- metalowe jak w magazynach. Jedyne ladne domki na tym osiedlu to te wolnostojace- chyba Erem. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Architektura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 02:27 Ja z tych samych wzgledow nie zdecydowałam sie na to osiedle! Dodam jeszcze, ze bardzo nie podobaja mi sie w wielu tamtejszych mieszkaniach te wysuniete do przodu wiaty garazowe, poniewaz daje to wrazenie, ze wchodzimy do garazu a nie do domu. Ogolnie po obejrzeniu strony linei gdzie pasa sie konie nie moge sie oprzec wrazeniu, ze projektanta zainspirowała stajnia. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Do ''ja'' i ''niedoszla sasiadka''. 15.10.06, 13:00 Witam i pozdrawiam, Widocznie nie możecie przeboleć tego, że architektura DĄBRÓWKI może być inna od tradycyjnej. Mam prośbę do was w swoim i myślę, że również w imieniu obecnych i przyszłych mieszkańców OSADY LEŚNEJ DĄBÓWKA - piszcie swoje posty za dnia ( w pełni sprawni)a nie w nocy z uwzględnieniem tego; że inni maja prawo do swoich upodobań i gustów. Pozdrawiam - przy pełnej aprobacie Waszych pogladów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re: Architektura IP: *.lexell.com.pl 25.11.06, 00:03 Mam zawsze ubaw, jak ogladam program motoryzacyjny i eksperci oceniaja mały samochód i krytykuja, że nie ma pojemnego bagażnika. Osiedle Leśne jest pomysłem na wygodne mieszkanie, za małe pieniądze, w nietuzinkowej architekturze. Dlatego kupiłem tu dom. Jak sie ma takie uwagi i wymagania jak przedmówcy to faktycznie trzeba się samemu budować, bo można wpaść w niezłą schizę! Inna sprawa, ze funkcjonalny minimalizm nie znajduje uznania u Polaków, bo w domach - i to nie tylko ze wzgledu na status materialny - ciągle królują firanki, meble z płyty wiórowej, okleiny itp. badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re:Do lorda Judasza-Architektura 25.11.06, 15:25 Witam, Jeśli jesteś mieszkańcem Osiedla Leśnego to nie wiem czemu wybrzydzasz gusta minimalizmu innych?. W końcu jesteś pośród nich. Każdy ma prawo decydowania o sposobie wydawania swoich ciężko zarobionych lub skredytowanuch pieniędzy. Przeliczając SREBRNIKI i potykając się w domowych pieleszach o BADZIEWIA, pomyśl na serio jak skończył JUDASZ. Pozdrawiam. NIE WSZYSTKO ZŁOTO CO SIĘ ŚWIECI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re:Do lorda Judasza-Architektura IP: *.lexell.com.pl 27.11.06, 09:46 Judasz Iskariota miał do odegrania w historii powierzoną przez Boga role. I zrobił to świetnie.Czy to jest tak, że Tobie ktoś powierzył rolę krytykowania Osiedla Leśniego? Bo jeśli nie to nie rozumiem sensu angażowania się w dyskusje, które są dla Ciebie nie istotne, bo nie chcesz tu kupić mieszkania??? ------------------- "Kto widzi jasno, widzi dla siebie samego" - Sura VI.104 Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Do Lorda Judasza. 27.11.06, 12:04 Witam i pozdrawiam, Może trochę mnie poniosło... aczkolwiek też tu bedę mieszkać. Sorry... ale Judasz zawsze kojarzy mi się negatywnie. Pozwolisz, że uzupełnię Twoją sentencję z Koranu moją, co nada naszej dyskusji - mam nadzieję - pełniejszy obraz: Sura 7:177 ...''Zły jest przykład tych ludzi, którzy za kłamstwo uznali Nasze znaki: oni dla samych siebie byli niesprawiedliwi''... . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re:Do lorda Judasza-Architektura IP: *.lexell.com.pl 30.11.06, 23:40 No przecież nie wybrzydzam tej architektury!W poście, na który odpowiedziałaś nie ma na ten temat ani słowa.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Do lorda Judasza-Architektura 01.12.06, 14:26 Witam i dziękuje za odpowiedź, Faktycznie Judasz zesłał bielmo na moje oczy... Dyskutujmy rzeczowo i poważnie. Sura 7:118 ...''I ukazała się prawda, a fałszywe okazało się to, co oni czynili''... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 10.10.06, 08:49 Przepraszam jezeli kogos urazilam, zupelnie nie taki byl zamysl mojej wypowiedzi :) Piszac o architekturze, raczej odnosilam sie do ograniczen, zwiazanych z zakupem gotowego domu, brakiem mozliwosci ksztaltowania przestrzeni wg siebie (jak to jest przy domu budowanym od poczatku przez nas). Bardziej chyba jednak chodzilo mi o galopujace ceny Linei.... Osobiscie tez mi sie to osiedle podoba, bo sama na nim mieszkam od dawna :), kupowalam tylko dzialke od Linei, tak wiec rozumiem Wasz wybor. Spojnosc, ulice, oswietlenie, bliskosc lasu. Tylko ze po malu robi sie z tego wielkie osiedle, samochody stoja na chodnikach, brak wydzielonego fajnego i bezpiecznego miejsca dla dzieci (jak na razie to namietnie bawia sie na kamieniach Linei). Pamietam zapewnienia ze bedzie to drugie Puszczykowo.... pozniej artykuly ze druga Jurata!!!! A ja codziennie stoje w kilometrowych korkach i wsciekam sie ze jeszcze trzy lata temu jechalam do pracy 15 minut. Moze stad wynika moja niechec do inwestora ogolnie, bo w jakis sposob czuje sie oszukana. Wiec jeszcze raz przepraszam jezeli dotknelam kogos osobiscie..... A ... jezeli chodzi o koszty wykonczenia itp..... znam je doskonale, bo to nie pierwszy budowany dom, a z kazdym kolejnym nabiera sie wiekszego doswiadczenia i rozeznania. Pisalam tez poprzednio, ze wydaje mi sie (a raczej jestem pewna), ze Linea wygrywa miejscem, bo dzialki sa coraz drozsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingusai dajcie znać IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 21:59 Jesteśmy na etapie budowy domku w Dąbrówce. Czy ktoś wprowadził się niedawno do nowego domku Erem lub Patio? Błagam powiedzcie czy mieliście podobne problemy z budową domu? Błędy w wykonaniu itp. tak jak to było w 2005 roku? jestem przerażona takim zachowaniem Linei oraz podwykonawców, aż się boję co nas czeka! A moze poznam naszych sąsiadów, nowo powstające Eremy (oddanie pod koniec roku lub na wiosnę). Dajcie znać! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: dajcie znać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:22 Witaj Ja wlaśnie odbieram Erem i przynajmniej na tym etapie nie widzę większych problemów. Wszystkie uwagi które mam Linea i wykonawca rozwiązują w miarę sprawnie i przynamniej mówią że nie ma problemu z ich rozwiązaniem (zobaczymy jak będzie w rzeczywistości). Oczywiście są niedoróbki, pomyłki, ale jeśli zareagujesz odpowiednio wcześnie oni Ci to poprawią nie opóźniając oddania budynku. Czy mogłabyś wyjaśnić nieco dokładniej o jakich problemach mówisz. Ja mam oczywiście opóźnienie i obawiam się że oddawane od teraz domy będą opóźnione. Linea pewnie będzie planowała oddania w terminach nieco dłuższych bo musiała zapłacić trochę kar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingusai Re: dajcie znać IP: *.ofs.pl 19.10.06, 11:19 To co przeczytałam wcześniej (wypowiedzi z 2005), czyli problemy z piecem, wodą w domach, drzwiami itd. Daj znać ja sie mieszka- my też budujemy EREM. Czy w trakcie budowy domu chodziłeś na budowę? Szczególnie pod koniec budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: dajcie znać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 16:56 Podobno problemy z piecami to problemy dotyczące głównie Patio. Eremy mają podobno wyższe modele pieców i nie są one awaryjne. Woda chyba jest i będzie, drzwi wstawione i oczywiście chcę sprawdzić jak są wstawione ale nie spodziewam się tu jakichś problemów. Na budowę chodzę od momentu podpisania umowy. od czerwca starałem się być tam raz w tygodniu i robiłem zdjęcia (braku) postępów na budowie. W tej chwili jak jest już na etapie wykańczania jestem tam duuużo częściej i rozmawiam z panami którzy to wykańczają. Dużo się od nich dowiedziałem i zareagowałem odpowiednio wcześnie na niedoróbki albo błędy po stronie wykonawcy. Myślę że trzeba być tam dość często. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Ładne lato mamy tej jesieni, 22.10.06, 16:59 Witam i pozdrawiam optymistów oraz programowych malkontentów, Słoneczko świeci; LINEA zatrudniła chyba nowych wykonawców; robotnicy żwawo pracują, kurz na osiedlu opada przez godzinę po przejeżdzie ciężarówek. Jak przyjadę ...''i tak się napatrzę''... to serce szybciej bije. Pozdrawiam wszystkich tych zadowolonych i tych mniej. NIECH SIĘ MURY PNĄ DO GÓRY. P.S. Myjcie dokładnie owoce i warzywa od Pana sprzedającego przy rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosccc odbior mieszkania IP: *.orange.pl 23.10.06, 11:56 Witam mieszkańców, Jakie mieliscie uwagi na odbiorze mieszkan? Na co trzeba najbardziej zwracac uwage? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: dajcie znać IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.10.06, 13:56 Witam! Mam pytanko dotyczące wizyt na budowie, czy każdą wizytę umawiałeś z Linea czy jeżdziłeś bez żadnych uzgodnionych terminów? Bo mi się nie chce za każdym razem prosić kogoś z Linei o wspólną przechadzkę na miejsce budowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: dajcie znać IP: *.icpnet.pl 05.11.06, 21:17 Ja w zasadzie nigdy nie prosiłem nikogo z Linei żeby szedł ze mną na budowę. Chodziłem tam sam i ewentualnie zauważone niezgodności zgłaszałem w Linei lub bezpośrednio wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Zebranie Stowarzyszenia IP: *.lexell.com.pl 06.11.06, 21:47 15.11 o 18 jest zebranie Stowarzyszenia. Czy ktoś się wybiera? W programie jest temat placu zabaw, może udałoby się też pomyśleć o kawałku jakiegoś boiska dla dzieciaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Zebranie Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:17 Bylam w urzedzie gminy w Dopiewie popatrzyc na plan miejscowy jak bedzie wygladal ta niby droga wzduz torów z Dopiewa. Okazalao sie, ze ona tak naprawde nie bedzie szla wzluz torow z Dopiewa na Gorczyn, czyli nie bedzie ulatwieniem dla nas. Bedzie raczej utrudnieniem bo ta droga bedzie laczyla Dopiewo z ulica Poznanska (w okolicy krzyza). Czyli Dopiwo pojedzie ta ulica a pozniej przez uliczki naszego osiedla do ulicy Poznanskiej- zeby nie stac na przejazdach kolejowych. Nic nikomu nie wiadomo, zeby ta ulica miala isc az na Gorczyn. Na Granicy Linei z Dobrowka jest tez planowana szkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Zebranie Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:46 Mam pytanie do mieszkancow Dabrowki bo napewno beda najlepiej zorientowani w tej kwestii. Czy te dzialki pod domki wolnostojace, ktore stoja na waszym osiedlu sprzedwala Linea? Jesli nie Linea to kto? Czy moze jeszcze sprzedaje? Jakie byly/ sa ceny? Bardzo mi sie podoba wasze osiedle- przede wszystkim dlatego, ze jest kanalizacja i utwardzone drogi! Pozdrawiam mieszkancow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Zebranie Stowarzyszenia IP: *.icpnet.pl 07.11.06, 11:29 nie idę. w ogóle nie rozumiem idei tego stowarzyszenia. to nie wspólnota mieszkaniowa, wszystkich mieszkanców nie przymusi się do członkostwa, żeby płacili na zielen, plac zabaw itp. więc jak będzie w stowarzyszeniu tylko kilkunastu to na co pójda te składki? na plac zabaw będa mieli wstęp tylko członkowie stowarzyszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~lesny Re: Zebranie Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:56 fakt, linea nie rozwiazala tej kwestii w odpowiedni sposob. W umowie powinno bylo byc ujete obowiazkowa partycypacja w utrzymaniu zieleni itd. itp. i wszysy jak 1 maz utrzymywaliby infrastrukture. A tak to nikt nie musi przystepowac do stowarzyszenia, placic skladek... Z drugiej strony chcialbym aby bylo ladnie, i ladniej niz teraz.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: dajcie znać IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.11.06, 12:35 Ja swój Erem odebrałem rok temu, bez opóźnień i większych kłopotów. Warto jednak przed odbiorem przyjrzeć się dokładnie wykończeniu wnętrza. zgłosiłem kilka usterek ale wszystkie w przeciągu 2 tyg od zgłoszenia Linea poprawiła. Przez rok eksploatacji nie miałem też większych usterek a drobne które zgłaszałem były dość sprawnie usuwane (czasem trzena się przypomnieć. Pozdrawiam i miłego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka21 Re: dajcie znać IP: *.icpnet.pl 12.11.06, 20:15 Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious opłaty 12.10.06, 08:54 Witam Ciekawi mnie jakie Państwo otrzymujecie rachunki za gaz, wodę, elektrykę - a zwłaszcza za ogrzewanie zimowe Patia. Czy warto rozważyć wykorzystanie kominka z płaszczem wodnym jako alternatywę - jakiego rzędu sumy jestem w stanie zaoszczędzić w stosunku do ogrzewania standardowego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartloo Re: opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 21:06 Podłączam się pod to pytanie. Mam do odbioru w kwietniu ale ciekaw jestem ile kosztuje ogrzanie gazem w zimie patio, bez kominka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszła sasiadka Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 02:11 Zgadzam się z opiniami, ze osiedle lesne ma nieladna i tandetna architekture. Sama chcialam kupic tam domek. Pojechalam obejrzec osiedle. Gdy spacerowałam znudzona widokiem bialych "baraczków" doszłam do konca osiedla gdzie stoja piękne domy wolnostojace... i juz wiecej nie wrocilam na te smętne białe (niedługo szare) uliczki linei- zdecydowałam ze bede sie budować! A co mi sie nie podoba w architekturze?: 1. Zbyt duzo bieli, ktora teraz jest ladna ale myle przyszlosciowo- rok dwa i te domki beda szare... a pozniej zacznie sie odnawianie. I najbardziej interesujaco bedzie to wygladało zapewne w przypadku tych domków w których mieszkanie jest u gory i na dole (czyli paseczki, łateczki i krasnale przed domem!). 2. Brak zieleni urozmaicajacej ta biel( jeszcze). Nawet jak na ogrodkach drzewa urosna nie bedzie ich widac przez te wysokie mury. 3. Za kilka lat obraz Dabrowki sie zmieni- biel zszarzeje a i te "piekne" drewnaine garaze i inne "ozdobki" zmienia kształt i kolor bo jest to przeciez najtansze drewno - sosnowe! Ciekawe jak bedzie wygladalo wymienianie tych drewnianych elementow na wlasna reke. Stworzy to obraz: kazdy dom taki sam ale kazda brama inna. 4. Pozostałe elementy architektory rowniez pozostawiaja wiele do zyczenia... Okna na pietrze w domkach typu Studio- wieksze juz byc nie mogly (bo by za duzo swiatla wpadlo)! Takie okienka stosuje sie raczej do piwnicy a nie na pietrze. Furtki- metalowe jak w magazynach. Jedyne ladne domki na tym osiedlu to te wolnostojace- chyba Erem. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 16.10.06, 14:04 rzecz gustu jak wszystko. subiektywna i chyba dość tendencyjna ocena osiedla. zapewne wsród domow wolnostojących zauważylas (a może nie) domy piękne i np. buraczkowe straszydełka z pomaranczowymi oknami:) każdy dom czy to Linei czy inny, biały, pastelowy czy bezowy po jakimś czasie wymaga odnowienia. Wiele domów Linei ma już po 3-4 lata i jeszcze nie rażą szarzyzną. Wiele już było malowanych, to samo z plotami i jakoś drastycznie nie odbiegają kolorystyka od pozostałych. brak zieleni? nie widać drzewek zza płotów? - hmm, myslę sobie, że piękne choć małe ogródki robimy głównie dla siebie, a nie po to żeby je oglądał przypadkowy przechodzień:) A krasnala ani jednego jakoś na osiedlu nie zauważyłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 17:14 Witam wszystkich. sledze wasze dyskusje i postanowialm sie dolaczyc. Jestem zainteresowana dabrowka ale chciala bym tam postawic swoj domek i w zwiazku z tym mam pytanie o działki. Czy sa tam jeszcze jakies wolne miejsca. moze ktos dysponuje jakimis namiarami? To prawda tez zauwazylam ten "ladny' domek z pomoranczowymi oknami! ale zauwaylam tez inny sliczny duzy parterowy z pieknym obrodem i zadaszonym tarasem- cudo!!! a osiedle Dobrowka mi sie bardzo podoba szczegolnie dlatego ze ma tam powstac poczta(ktora jest mi potrzebna do mojej pracy) i inne uslugi ze wzgl na duze zagesczenie zabudowy. Prosze o namiary na ewentualne działki i jakie sa ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 17.10.06, 09:52 Były kiedys tablce "sprzedam" z telefonami na działkach pod lasem. ceny rzędu 200 zł za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 11:00 rozumiem ze teraz juz ich nie ma? :( a czy tam jeszcze jest miejsce pod nowe domki. Ale ceny to sa tam jak w Puszczykowie! A gdybym miala wybierac zdecydowanie- |Puszczykowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 11:02 1000działki 200000- paranoja! a to zbyt blisko do centrum przeciez nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 17.10.06, 11:13 zbyt daleko tez nie, bo raptem 12 km... śmię twierdzic, że jest wiele dzielnic poznania z ktorych jest dalej do centrum Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 17.10.06, 11:12 tego nie wiem. po prostu ostatnio tam nie przechodziłam. a ceny - no coż - jak we wszystkich przylegających do poznania lokalizacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
def_pl Internet w Osadzie Leśnej 23.10.06, 20:54 Witam wszystkich moich nowych i przyszłych sąsiadów. Właśnie dostałem informację od TPSA, że na ul. Topolowej nie ma warunków technicznych do przyłączenia telefonu. Pal licho z telefonem ale moja praca polega na korzystaniu z internetu. W związku z tym mam pytanie do forumowiczów, którzy mieszkają już w Dąbrówce. Proszę o podanie z usług jakiego operatora korzystacie (nazwa, adres, telefon), jakie są prędkości łącz i jakie ceny abonamentu. Jeszcze raz proszę o szybką i konkretną odpowiedź, gdyż chciałbym się już wprowadzić a bez podłączenia do internetu jest to niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~lesny Re: Internet w Osadzie Leśnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:26 www.lexell.com.pl/ lacze radiowe,kozystalem z niego do czasu zainstalowania neostrady:) mam slabe doswiadczenia, zrywa polaczenia, szybkosc kiepska i bardzo zmienna, zmienilem na szybka neostrade i jest o wiele lepiej, ale to moze byc rozwiazanie...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Internet w Osadzie Leśnej 26.10.06, 09:31 niestety z przyczyn technicznych też nie moglismy podłaczyć telefonu (potem podłaczyli - radiowa linię, a to wyklucza neostradę). też potrzebowalismy do pracy - mamy w idei (a raczej orange)- przez GPRS, wolny jak diabli (49 netto), teraz jeszcze służbowo EDGE. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Planowana obwodnica. 26.10.06, 12:37 Witam i pozdrawiam, Zainteresowanym Państwu przesyłam link do planowanej obwodnicy za Dąbrówką: www.powiat.poznan.pl/index.php?tpl=map (przerywana linia w kolorze pomarańczowym). Chyba nie będzie tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Planowana obwodnica. IP: *.icpnet.pl 26.10.06, 12:54 ja myslalam, że ta droga w jakikolwiek sposob usprawni dojazd do miasta... a tu widzę, że w ogole.... przy tej wielkości osiedla za chwilę korki bedą sięgać nie do kościola w Skorzewie, a do zakrętu w Dabrówce... zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Planowana obwodnica-ciąg dalszy. 26.10.06, 13:21 Witam, Myślę, że ideą obwodnicy ma być zmniejszenie ruchu w centrum Poznania na trasie Wrocław-Koszalin. Takie usytuowanie obwodnicy LEŚNYM LUDZIOM nic praktycznie nie daje oprócz tego, że ma przebiegać w polu za Dąbrówką pomiedzy liniami wysokiego napiecia i ewentualnie będzie w pewien sposób uciĄżliwe (dodatkowe skrzyżowanie plus spaliny i hałas). Prawdopodobne w Urzędzie Gminy Dopiewo są plany ''przerobienia'' skrzyżowania w Skórzewie (ul.Złotowska/Malwowa) na rondo (na wzór ronda w Wysogotowie/Przeźmierowie-przy giełdzie samochodowej) co w przyszłości ma rozładować korki w godzinach szczytu. Może ktoś z Państwa ma świeższe wiadomości. NIE SAMYM CHLEBEM ŻYJE CZŁOWIEK. POZDRWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Planowana obwodnica-ciąg dalszy. IP: *.icpnet.pl 26.10.06, 13:34 Korek do ronda w Przeźmierowie od strony Wysogotowa rano jest taki sam jak w Skórzewie (testowałam tę trase parę razy w nadziei że będzie coś szybciej), więc moim zdaniem rondo to zadne ułatwienie. Niestety korki w Skórzewie to jest coś co wyjatkowo mi obrzydza mieszkanie w Dabrówce. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Planowana obwodnica-ciąg dalszy. 26.10.06, 13:45 Witam, Jeśli się wszystko ułoży pomyślnie od VI/2007 będę LEŚNYM LUDZIEM - PATIO. Coś za coś!!! LIVE IS BRUTAL AND FULL OF ZASADZKAS!? P.S. Więcej jest za niż przeciw. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astee Re: Planowana obwodnica. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 16:46 Odciążenie tej trasy może dać budowa drogi wzdłuż torów Dopiewo-Poznań Górczyn [trasa jest w planie zagospodarowania przestrzennego dostępnym w urzędzie w Dopiewie]. Jako minus trzeba potraktować spaliny i hałas bo ruszy nią pewnie połowa Dopiewa. No i to oczywiście to pieśń przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HistorieKuchenne Re: Internet w Osadzie Leśnej IP: *.euv-frankfurt-o.de 22.11.06, 18:37 Witam, również mieszkam na Topolowej, jak rozumiem warunków technicznych nie ma tymczasowo, czy określili jakiś termin możliwości przyłączenia telefonu? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles opóźnienia w oddawaniu mieszkań/domów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:01 Witam wszystkich którzy oczekują swojego mieszkanka/domu w Osadzie jeszcze w tym roku. Co myślicie o zaistniałych opóźnieniach? Wg mnie nie ma już raczej szans na kolejne odbiory w tym roku. Potwierdzają to chociażby panujące warunki atmosferyczne za oknem....Prawda jest taka, że przy temperaturze poniżej 5 C nie powinno się wykonywać niektórych prac...a zwłaszcza ocieplać czy robić tynki zewnętrzne/wewnętzne. Z tego co jednak widzę fakt ten nie zraża jakoś specjalnie budowlańców...Ciekaw jestem jak sobie poradzi ekipa budowlana z tym fantem? Mam nadzieję, że nie będą robić nic na siłę...Ja w każdym bądź razie nie jestem zainteresowany odbiorem mieszkania jeżeli okaże się, że tynki będą kładzione przy gorszych niż dopuszczalne warunki. To wielka ściema-jestem pewien że za dwa czy trzy lata (już po gwarancji:)) będzie wszystko odpadało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka21 Re: opóźnienia w oddawaniu mieszkań/domów... IP: *.icpnet.pl 30.10.06, 23:23 witaj! Mam dosyć tłamaczenia Lineii że wszystko jest w porządku i napewno zdąrzą. My mamy odebrać swój domek w marcu, jak narazie jest mało zrobione. Wolałabym aby powiedzieli prawdę i przestali kłamać,poza tym płacić trzeba! Najchętniej wstrzymałabym wplaty do wiosny,aby mieć pewność że inwestycja naszego życia będzie solidnie wykonana. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola968 Re: opóźnienia w oddawaniu mieszkań/domów... 12.11.06, 23:59 witam. przymierzam siędo kupna domu- patio i chciałabym się dowiedzieć jakie są wasze doświadczenia z LIneą? Nie zastanawia was, że deweloper ten buduje tylko 1 inwestycję? Poprzeglądałam oferty różnych firm, w tym z innych miast i deweloperzy zazwyczaj prowadzą kilka inwestycji jednocześnie. Dlatego dziwi mnie, że Linea prowadzi tylko Osadę. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy Do lola 13.11.06, 19:49 Szanowna Lolu, co to za argument, że Linea prowadzi tylko jedną inwestycje? Chodzi o jakość a nie ilość. Porównaj sobie ilość domów wybudowanych w Dąbrówce (koszty inwestycyjne i zyski) to wyjdzie Ci kilka bloków z mieszkaniami. Firma jest młoda. Podejrzewam, że chodzi Ci o potwierdzenie wiarygodności jako dewelopera. Miałem podobne obawy przed decyzją o kupnie. Jednym z różnych argumentów na plus było to, że domy projektowała pracownia, która wygrała konkurs architektoniczny w 1998 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Oddziaływanie lotniska w Krzesinach. 14.11.06, 01:01 Witam LEŚNYCH LUDZI, Na innym forum znalazłem ciekawy link do przestudiowania przy małej czarnej: stare.poznan.uw.gov.pl/img/wydzialy_sr_mapalotniska.png Życzę ciekawych przemyśleń... i co Wy na to? OBY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO... Pozdrawiam OSADĘ LEŚNĄ w szczególności oraz obecnych i przyszłych klientów innych developerów... o ile tu zaglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATCo EPKS Re: Oddziaływanie lotniska w Krzesinach. IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.06, 21:23 Poniosło Kolegę:)))Link który zamieściłeś obrazuje zasięg hałasu dla...MIG21. Nie strasz ludzi naszym nowym narodowym nabytkiem :)...chyba ze jesteś członkiem Stowarzyszenia Ekologicznego "MARLEWO":). Jesli tak, to nie spodziewałem sie ze ich "macki" siegaja az do Dąbrówki:)Do rzeczy: Viper (F16) ma inny silnik, inne gradienty wzoszenia,bedzie po starcie wykorzystywał SID (Standard Instrument Departure), którego linia drogi nie przebiega nad Dąbrówka...bo Osada leży w CTR EPPO(strefie kontrolowanej lotniska) Ławica a więc przestrzeni powietrznej, która nie należy do MCTR Krzesiny.Skąd ja to wszystko wiem?:)...jestem kontrolerem ruchu lotniczego na wiezy w Krzesinach...i kupuje mieszkanie w Dąbrówce:))) Wystarczy ze bede F16 obserwował z wiezy...w domu nie potrzebuje:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Oddziaływanie lotniska w Krzesinach - cd. 20.11.06, 21:46 Witam, Wskazując wspomniany link miałem na myśli to, że Krzesiny mają nikły wpływ na Osadę Leśną. Nie jestem członkiem żadnego stowarzyszenia "BLE BLE"; broń Panie Boże. Nie znam się na GRADIENTACH WZNOSZENIA. Mam nadzieję, że w przyszłości spotkamy się w OSADZIE LEŚNEJ - w 2007r. będę też mieszkańcem tego Osiedla. Pozdrawawiam - życzę tylu samo startów i lądowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HistorieKuchenne Re: Oddziaływanie lotniska w Krzesinach. IP: *.euv-frankfurt-o.de 22.11.06, 18:24 Panie Kontrolerze... naprawdę gratulacje... jest Pan autorem 'qui pro quo' jakiego nie powstydzilaby się Agata Christie. To oznacza być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. Zresztą osoba od Leśnych Ludzi itd. jest bardzo sympatytczna i serdecznie ją pozdrawiam, do zobaczenia w Dąbrówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATCo Re: Oddziaływanie lotniska w Krzesinach. IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.06, 00:11 Cóż...nie wiedząc, co autor (green61) miał dokładnie na myśli :)))...wypowiedziałem się, zakładając a priori, ze moze siac ferment, jak moi "ulubieni" ekolodzy z Marlewa:)))...ale ciesze sie ze jest inaczej i mam nadzieje ze green61 nie ma mi za złe tych kilku słów uszczypliwości:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Oddziaływanie lotniska w Krzesinach. 05.12.06, 14:37 Witam, Przesyłam pozdrowienia z EPPO (nie z wieży kontrolnej???)dla EPKS. Pozdrawiam i może do zobaczenia w przyszłym roku w Osadzie Leśnej. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Rondo w Skórzewie. 07.12.06, 18:44 Witam Leśnych Ludzi, Ku uciesze i pokrzepieniu nastrojów; dla tych co stoją i stać będą w korkach w Skórzewie podrzucam link: www.dopiewo.pl/akt_img/pra06101432chcaronda.jpg poza tym na: www.dopiewo.pl/ jest wiele ważnych gminnych wieści. Chyba nie odkrywam Ameryki??? Pozdrawiam. ..."W życiu piękne są tylko chwile"... - Ryszard Riedel-"Dżem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Rondo w Skórzewie. IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 10:21 ciekawe co z tego wyniknie? Za rok to nie wyjedziemy z Dąbrówki jak wprowadzą się nowi mieszkńcy! Odpowiedz Link Zgłoś
lola968 Re: Do lola 14.11.06, 12:28 Masz rację że nie chodzi o ilość, a jakość. Jednak im więcej inwestycji, tym większe doświadczenie i prestiż firmy. No i korzyść dla klienta, bo z błędów wyciągane są wnioski. Stąd moje uwagi o tym, że firma prowadzi jedna inwestycję i to od kilku lat. Czyli nie rozwija się prężnie. A jak nie jest nastawiaona na rozwój, to albo ma nieudolny zarząd, albo ma na celu realizację tylko tejże inwestycji , a potem nie wiadomo co. Nie rozumiem Twojego porównania, że kilka domów w Dąbrówce to koszt kilku bloków. Nie wiem co to ma do rzeczy. Znam rynek nieruchomości i wiem, jak ważny w tej branży jest rozwój firmy, szczególnie dla klienta. A obawy mam i chciałabym jak najwięcej dowiedzieć się o firmie, która wybuduje mój dom. Niestety strona firmy nie dostarcza informacji o firmie czy założycielach. Więc wydaje mi się że moje obawy nie są bezpodstawne i korzystając z tego forum, chciałam zasięgnąć informacji od klientów Linei. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.Nie chciałabym też wprowadzać zamieszania, po prostu chcę wiedzieć więcej o Linei, bo chcę jej zaufać. szkoda, że strona Linei nie jest choćby podobna w swojej budowie do tej: www.jwconstruction.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Do lola IP: *.centertel.pl 15.11.06, 15:23 Skoro znasz rynek nieruchomości to powinnaś wiedziec, że Linea nie buduje tu od wczoraj, a bodajże od 5 czy 6 lat. kiedy zaczynali bylo tu puste pole, a powstanie osiedle na 3000 mieszkanców. I skoro znasz rynek nieruchomosci to powinnas swietnie wiedziec ilu developerow budujących "prężnie" w wielu lokalizacjach prężnie splajtowało, pozostawiając pozadłużone hipoteki (np. Danter czy konająca Wielkopolanka). Sprawdź KRS, ksiegi wieczyste ziemi - kiedy ja kupowałam dzialke i dom żadnych hipotek tam nie było. Raczej takie dokumenty swiadczą o wiarygodnosci firmy, a nie www. Po zakonczeniu tej inwestycji rozpoczyna nową (bodajże w Dopiewcu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Do lola IP: *.lexell.com.pl 16.11.06, 22:16 Joanna jak zwykle ma rację. Myślę, że ilość budowanych domów nie jest wcale taka mała, na planie pojawiły się też budynki mieszkalne po drugiej stronie drogi. Umiar i rozsądek w biznesie jest bardzo potrzebny. Ja opinie o Linei zbierałem w zeszłym roku i gdyby nie były pozytywne na pewno bym tu nie mieszkał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Jaki piec??? IP: *.icpnet.pl 17.11.06, 16:25 Do właścicieli PATIO: Jaki piec gazowy CO instaluje teraz Linea standardowo w PATIO? Może jakieś opinie o eksploatacji: awaryjność, opłaty zimą itp. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious Re: Jaki piec??? 18.11.06, 17:19 Witam Viessmann Vitopend 100 - przynajmniej w moim przypadku (też PATIO), odnośnie opinii to wejdź na forum Muratora i poszukaj (forum.muratordom.pl/). Istnieje możliwość wymiany na inny! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Jaki piec-vicarious. IP: 195.116.32.* 21.11.06, 12:13 Witam, Dzięki za odpowiedź-na wskazanym linku informacje są raczej ogólne - dobre i to. Czy już mieszkasz? Jeśli tak, to jak sprawuje Ci się VITOPEND 100? (opłaty, eksploatacja, awaryjność, itp) Jeśli istnieje możliwośc wymiany pieca CO to na jaki? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious Re: Jaki piec-vicarious. 21.11.06, 13:10 Heyka Jeszcze nie mieszkam, wprowadzam się w przyszłym roku więc nie mam doświadczenia w użytkowaniu tego pieca i chętnie sam bym się dowiedział od mieszkańców - jedynie co, to udało mi się poczytać opinie na sieci (poszukaj po google.pl) Masz możliwość wymiany pieca - już ktoś pisał w tym wątku o tym (musisz sam zakupić i dostarczyć na budowę, Linea rozlicza się z Tobą ze względu na rezygnację z ich pieca). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Jaki piec-vicarious-cd IP: 195.116.32.* 21.11.06, 14:15 Dzięki za odpowiedź - pobuszowałem na naszym forum; chyba zdecyduję się na piec VIESSMAN'A VITOPEND 222. www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/Content/Vitopend222_polish Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Re: Jaki piec-vicarious-cd IP: *.ofs.pl 24.11.06, 09:59 Przyszli mieszkańcy, Ja chcę zmienić piec i LINEA nie pozwala, chyba że zamówię inny piec bezpośrednio u nich. Piece VISSMAN o którym piszecie są najlepsze! Mój krewny ma firmę instalacyjną, opinia jego jest pozytywna. Powiedział że piece tego typu 100 są najlepsze na metraż od 90- 150 m2. Są ciche, serwis jest bardzo dobry itp. No i jest piecem ekonomicznym, jego klienci którzy korzystają dłuższy czas dzwonią z podziękowaniem za założenie takiego pieca! Linea zakłada delikatnie mówiąc szajs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Re: Jaki piec-vicarious-cd IP: *.ofs.pl 24.11.06, 09:59 Przyszli mieszkańcy, Ja chcę zmienić piec i LINEA nie pozwala, chyba że zamówię inny piec bezpośrednio u nich. Piece VISSMAN o którym piszecie są najlepsze! Mój krewny ma firmę instalacyjną, opinia jego jest pozytywna. Powiedział że piece tego typu 100 są najlepsze na metraż od 90- 150 m2. Są ciche, serwis jest bardzo dobry itp. No i jest piecem ekonomicznym, jego klienci którzy korzystają dłuższy czas dzwonią z podziękowaniem za założenie takiego pieca! Linea zakłada delikatnie, mówiąc szajs! Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious Re: Jaki piec-vicarious-cd 24.11.06, 14:43 Hey A jaki Tobie montują standardowo??? Byłem przekonany że we wszystkich nowych Patiach będą zakładali Visemmann Vitopend 100!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Jaki piec-vicarious,kaśka21,lolo,kingu sai. 24.11.06, 19:09 Witam i pozdrawiam LEŚNYCH LUDZI, Jeśli mogę raz jeszcze włączyć się do dyskusji o piecach CO w PATIO to proszę poczytać moje poprzednie posty na forum - nie chcę się powtarzać; wybaczcie {rezygnacja z VITOPEND'A 100 VIESSMANN'A na rzecz VITOPEND'A 222, potyczki z LINEĄ, itp}. Poleca stronę producenta: www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/Content/Gaskessel_polish gdzie można zapoznać się z poszczególnymi piecami. Osobiście zdecydowałem się na VITOPEND'A 222 - w porozumieniu z LINEĄ w odpowiednim czasie dostarczę go do zamontowania na budowę; wyszło zdecydowanie taniej niż zamiana pieca przez LINEĘ. Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych LEŚNYCH LUDZI. PS. Może macie jakieś nowe wieści z placu budowy ku pokrzepieniu serc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Re: Jaki piec-vicarious,kaśka21,lolo,kingu sai. IP: *.icpnet.pl 24.11.06, 21:06 Witam, wiadomść to straszne opóźnienia w budwie budynków- bynajmniej naszego. W Linei powiedzieli ze nie zgadzają się abym do EREMU kupiła piec. Wszystkie zakupy są za pośrednictwem Linei (wiem ze ceny mają z kosmosu). W Eremach montują badziewia stare wersje Junkersów. Wiem że jeszcze jedna osoba na forum też miała problem ze zmianą pieca (kingusai). Także kolego, gratulacje że się zgodzili, powiedz tylko z kim rozmawiałeś, bo ja rozmawiałam z architektem, jakas pani. Wiem że ta osoba nie jest ostatecznym decydentem dlatego wolę rozmawać z osoą bardziej kompetentną. Nie wiem czy też macie takie sytuacje jakie ja mam dość często a mianowicie, jadę do Linei i mówię że nic się nie dzieje na naszym budynku, pani jest zupełnie niezorientowana dzwoni do 2 osób i odpowiedź jest zwykle ta sama proszę się nie martwić. Otatnio nie wiedzieli jaki piec zakładają, szukali... Wyglądało tak jakby Linę nic nie obchodziło, klient jest ważny do momentu podpisania umowy, potem niech sobie lata sam i załatwia. Jestem przerażna co będzie dalej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Jaki piec-kaśka21,kingusai. 25.11.06, 17:21 Witam, Jeśli macie jakieś pytania piszcie na: green61@gazeta.pl Pozdrawiam. SŁONECZKO JEST PIĘKNE POD WARUNKIEM, ŻE NIE ŚWIECI PROSTO W OCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 11:17 Co o tym myslicie gdyby tak z Paledzia przy torach kolejowych droge do grunwaldzkiej poprowadzili. Czy nikt w tym miescie nie mysli! Ja juz sie boje bo Dabrowka sie rozbudowuje a teraz linea ma jeszcze bloczki budowac po druiej stronie ulicy i znowu ludu przybedzie. Dojazd droga do skurzewa to za malo. Trzeba by ruch w druga strone jeszcze rozladowac. a droge przy torach latwo sie zrobi bo teren juz wyrownany, pusty. Wladze!!!!! Pomyslcie!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Do ''ja'' 05.11.06, 11:37 Witam, Biegasz po całym forum i siejesz (trudne słowo) defetyzm. Poczytaj trochę i skorzystaj z wiedzy innych. Odsyłam do postu ASTEE na forum z dnia 26.10.2006r. - tam masz opisany i rozwiązany swój problem. RĘCE PRECZ OD DĄBRÓWKI !!!!!!!!!!! Pozdrawiam. PS. Polecam słowniczek ortograficzny. SŁONECZKO JEST PIĘKNE POD WARUNKIEM, ŻE NIE ŚWIECI PROSTO W OCZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz Lord! !!!świąteczna dywersja!!! IP: *.lexell.com.pl 20.12.06, 23:20 "Po to, aby wyzwolić poboznych i unicestwić niegodziwców, jak rówież dla odnowienia zasad religii, Ja Sam przychodze w kazdym millenium" Bhagavad-gita 4.8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drab Re: linea w dabrowce IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.11.06, 20:52 Do mieszkańców Osady! Podpowiedźcie skąd kupujecie drewno do kominka, potrzebuje ok 3,5m^3 Pozdrawiam, Mieszkaniec Osady Leśnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HistorieKuchenne Re: linea w dabrowce IP: *.euv-frankfurt-o.de 22.11.06, 18:35 Mama pytanie do uzytkowników forum, na temat korzystania ze stacjonarnego telefonu i internetu. Czy istnieja inne dobre i tanie mozliwosci niz tp, np. ktos korzysta z netii? Wiem ze istnieje mozliwosc przylaczenia osiedli do telefonii internetowej, czy ktoś już próbował? Swoją drogą zasięg Ery jest bardzo kapryśny w budynku... Czy ktoś ma podobne doświadczenia i czy można wywrzeć na Erę jakiś nacisk o poprawę sygnału. czy raczej zmieniać operatora? serdecznie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 09:00 nie ma mozliwości podłaczenia Netii - nie mają tu sieci. mielismy przez długi czas telefon w Erze, ale nie było problemów z zasięgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HistorieKuchenne Re: linea w dabrowce IP: *.euv-frankfurt-o.de 23.11.06, 11:22 Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes internet w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 21:56 Z tego co słyszałem od pracownika TPSA w pierwszym kwartale mają na "centrali" w Dąbrówce rozbudować infrastrukturę pod Neostradę. Zalecam wszystkim cierpliwość ... mi się udało jeszcze załapać, na jedno z ostatnich miejsc na tzw. "półce". Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: internet w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:50 Ja nie za bardzo mam ochotę na rozmowę z Telkomunikacją. Owszem telefon założą Ci już jutro ale nie ma osoby, która napisze Ci, że Neostradę dostaniesz za tydzień, miesiąc, pół roku albo i rok. Nikt się nie zdeklaruje w żaden sposób a za telefon będzies musiał bulić. Tego nie można nazwać inaczej jak złodziejstwo. Nic dziwnego to przecież teraz France Telecom. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Wesołych Świąt 21.12.06, 23:13 Leśni Ludzie - obecni i przyszli, Niech zbliżąjące sie Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok 2007 przyniosą spełnienie marzeń (zamrożonych w kredytach i gotówce), dużo zdrowia i optymizmu oraz wszelkiej pomyślności w życiu rodzinnym i zawodowym. Niech nadzieja rozświetli wasze lica a forum niech obfituje w same dobre wieści ze współpracy z Lineą. Pozdrawiam. ''Nadzieja - marzenia i oczekiwania zawinięte w jedną paczkę'' - Ambrose Bierce. Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy Re: Wesołych Świąt 23.12.06, 11:01 Przyłączam się do życzeń. Wesołych Świąt! Z Nowym Rokiem z nowym domem! (wreszcie!! Po roku czekania) Odpowiedz Link Zgłoś
andrius.ar Re: Wesołych Świąt 23.12.06, 15:39 Serdeczne Życzenia ! Miłych, Spokojnych, Radosnych i Pełnych Domowego Ciepła Świąt życzy Przyszły Osadnik Dąbrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Wesołych Świąt IP: *.lexell.com.pl 24.12.06, 15:04 Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:16 Witajcie Czy ktoś orientuje się co dzieje się ze Stowarzyszeniem. Prezes obiecał na zebraniu, że wkrótce pojawi się w skrzynkach jakaś informacja na ten temat. Ja nic nie dostałem. Czy coś się rusza czy będzie tak jak było. Prezes wygląda na rozsądnego człowieka, więc mam nadzieję, że jeśli coś powiedział to przynajmniej jakaś informacja wyjdzie od niego. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Niech przyniesie nam przyjemne spędzanie czasu w Dąbrówce wśród miłych sąsiadów, kwitnącego, żyjącego osiedla. Może w Sylwestra wyjdźmy i złóżmy sobie życzenia. Wszystkiego Dobrego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 02.01.07, 09:44 a możesz napisać, co w ogóle owo Stowarzyszenie postanowiło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 10:24 Witaj W zasadzie jeszcze nic nie zostało postanowione. Zostały wybrane władze Stowarzyszenia i padła obietnica że zostaniemy poinformowani o dalszych krokach. Generalnie był dość duży bałagan bo szczególnie starsi mieszkańcy wylewali swoje żale w stosunku do Linei. Problemów do rozwiązania jest sporo więc myślę, że dobrze byłoby aby Stowarzyszenie zaczęło działać jak najszybciej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Stowarzyszenie IP: 83.238.246.* 02.01.07, 23:13 A jak wygląda kwestia składek? 10 zł miesięcznie na konto, które było podane na zaproszeniu na zgromadzenie? Może uda się zaprosic władze stowarzyszenia na to forum na konkretny dzień i godzinę i podyskutujemy o tym co jest ważne dla mieszkańców? A propos - o jakie żale chodziło? Czy spotkanie było protokołowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 03.01.07, 09:35 I wreszcie - jaka moc sprawczą będzie miało stowarzyszenie jesli zapisze się do niego co 5 czy 10 mieszkaniec osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:00 Właśnie dlatego należy zapisać się do stowarzyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:59 Kwestia składek nie została ustalona z tego co pamiętam. 10 zł to było wpisowe. Z mojego punktu widzenia im więcej mieszkańców zapisze się do tego stowarzyszenia tym więcej będzie można wywalczyć. Linea np. nie chce utrzymywać zieleni na osiedlu (co jest zrozumiałe), może to przekazać do gminy ale wtedy nie mamy co liczyć na koszenie trawy, dbanie o drzewa itp. Jest mnóstwo takich problemów. Poza tym jeśli chcielibyśmy żeby osiedle się rozwijało, (infrastruktura, czystość itp) to musimy niestety sami o to zadbać. Nie liczyłbym tu za bardzo na gminę. Z drugiej strony jeżeli stowarzyszenie przejmie tereny zielone a będzie płaciło składki zaledwie kilka osób to pewnie będzie jeszcze gorzej. Niestety w Polsce każdy by chciał, żeby było fajnie, wszyskto funkcjonowało, ale nikt nie ma zamiaru przyłożyć do tego ręki. Jeśli chodzi o żale to chodziło między innymi i problem wody w okresie letnim. Ja mieszkam w Dąbrówce od niedawna więc nie odczułem tego problemu latem, ale część z Was zapewne już to odczuła. Linea twierdzi, że gmina już dostała kasę na rozbudowę sieci wodociągowej i problem zniknie do 2008. Jak będzie zobaczymy. Spotkanie póki co nie było protokołowane. Był dość duży bałagan i trudno byłoby to zaprotokołować. Namawiam wszystkich do udziału w stowarzyszeniu. Chciałbym żeby to osiedle było fajnym miejscem do życia a nie tylko noclegownią w której wszyscy zamkniemy się w swoich domach i nie wyściubimy nosa poza obręb działki. Szkoda byłoby zmarnować tak fajne miejsce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stowarzyszenie IP: 83.238.246.* 05.01.07, 16:54 No coz, ja pewnie do tych zali bym sie dolaczyla. Oczywiscie nie dotycza one mieszkancow, ale tego co obiecywala Linea. Mieszkam tu juz bardzo bardzo dawno, mialo to byc male, kameralne osiedle, nazywane przez Linee na poczatku drugim Puszczykowem, potem Jurata (mam jeszcze stare artykuly z gazet!!). Zadowolona bylam wlasnie z tej kameralnosci, szybkosci dojazdu do pracy.... A teraz.... place, ktore mialy byc terenami zielonymi, zastawione domami, samochodow w brud, korki takie ze cholery mozna dostac, sklepu, ktory mial powstac juz dawno temu, pewnie jeszcze dlugo nie zobaczymy. Jestem totalnie rozczarowana, tym co przedstawiano mi w momencie zakupu dzialki, a co teraz Linea zrobila z tym osiedlem. Rozumiem ze to pieniadze, ze kazdy m2 sie liczy, ze nie czasy na zostawianie terenow zielonych, bo ziemia droga..... ale sa momenty, kiedy stojac w tym cholernym korku, moje rozczarowanie i wscieklosc siegaja zenitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 05.01.07, 17:56 Ja myślę tak samo. Zastanawia mnie fakt, dlaczego w Poznaniu nie myśli się o ludziach- kompletny brak parków. Gdzie mieszkańcy Dąbrówki mają chodzić z dziećmi na spacery? Zabrali place zabaw. Tak przy okazji czy będzie w przyszłości plac zabaw? Linea coraz gorzej traktuje klientów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 05.01.07, 18:14 Mnie denerwuje jeszcze jedena sprawa, ale moze nie mam racji i ktos mnie wyprostuje. Sprawa dostepu do lasu. Za chwile wszyscy pod lasem ogrodza swoje dzialki i nie bedzie do niego bezposredniego dostepu od strony osiedla. W kazdym razie ja innej drogi jak przez, na razie nie ogrodzona, cudza dzialke, nie widze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 06.01.07, 23:47 Rzeczywiście, tempo i ciasnota zabudowy są po prostu szalone. Nie ma już szans na to, żeby osiedle zachowało ten urok, którym emanowało jeszcze rok temu. Właściciele widocznie doszli do wniosku, że trzeba wycisnąc więcej kasy - pal licho wcześniejsze założenia. Zauważcie, że na stronie Linei po drugiej stronie drogi są już rozplanowane budynki wielorodzinne a nadal nie umieszczono na planie tych, które już dawno rozpoczęto aż do granicy lasu... Zakładając, że niebawem ilośc mieszkańców pewnie się podwoi lub potroi tym bardziej niezbędna jest inicjatywa, która pozwoli na utrzymanie zieleni w odpowiednim stanie, budowę placu zabaw z prawdziwego zdarzenia(może boiska - tylko gdzie?), zainteresowanie TKP, żeby podciągnęła ze Skórzewa kablówkę i np. lobbing u władz gminy o rozpoczęcie przygotowań do budowy szkoły. Droga koło naszego osiedla przez ciągłe kursy wywrotek, betoniarek i DHL-a też nadaje się do kapitalnego remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 09:20 Mili Sąsiedzi. To są właśnie powody aby to Stowarzyszenie jak najszybciej powstało i działało prężnie. Nie dziwię się wcale Linei, bo każdy na ich miejscu postąpiłby dokładnie tak samo (a jeśli nie Linea to mielibyśmy innego developera za granicą osiedla, może dużo gorszego). Stowarszyszenie będzie siłą, która może również Linei przeszkadzać w idiotycznych decyzjach przeszkadzających mieszkańcom osiedla. Panie prezesie - co się dzieje ze Stowarzyszeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.ofs.pl 08.01.07, 09:34 Witam, Powiedzcie mi tylko czy osboby będące u władzy Stowarzyszenia będą miały jakieś wynagrodzenie? Wiem z własnego doświadczenia że działalność społeczna nie jest tak aktywna jak działalność za chociaż małe pieniądze. pozdrawiam przyszła mieszkanka osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej Re: Stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 12:02 Witam! Zanim cokolwiek napiszę jedna uwaga. Proszę potraktować ten głos jako głos osoby zainteresowanej współpracą, a nie kontestującej coś za co nie bierze odpowiedzialności. 1.Nie byłem na spotkaniu stowarzyszenia i przyznam szczerze, że - choć jestem zainteresowany tym, żeby nasze osiedle było zadbane i ładne i chętnie będę to współfinansował - mam duże wątpliwości, czy stowarzyszenie, które chce mieć siłę jak wspólnota mieszkaniowa i nie chce nią być ma szansę sprawnego działania. Uczestnictwo w stowarzyszeniu nie jest przymusem i nie da się nikogo zmusić do płacenia za koszenie trawy i tym podobne usługi,nie da się też wyegzekwować pieniędzy za wykonaną usługę. Na podstawie działalności w kilku stowarzyszeniach wiem, że zarząd, który pracuje za darmo robi to zwykle kiepsko, bo tak na prawdę nie ma możliwości egzekwowania od niego wykonywania zadań. Zmiana zarządu, który nic nie robi nic nie zmienia, bo nie rozwiązuje to problemu. Zbieranie pieniędzy na usługi przez ludzi, którzy robią to społecznie jest złym pomysłem, bo jak wyżej napisałem nie można tego kontrolować. Inna sprawa to to, że stowarzyszenie musi dokonywać rozliczeń, składać raporty finansowe itp. biurokracje. 2.Na potwierdzenie słów: - minęło sporo czasu od wybrania zarządu, a nic nie wskazuje na to, żeby powstał jakiś kanał wymiany informacji na temat pracy, pomysłów, potrzeb i metod ich realizacji, - minęło sporo czasu od wybrania zarządu, a nic nie wskazuje na to, żeby ten był zainteresowany promowaniem idei stowarzyszenia - co powinno być celem, bo im więcej ludzi tym łatwiej realizować zadania, bo są pieniądze. 3.Dlatego proponuję, żebyśmy zastanowili się nad kilkoma rzeczami: - rozreklamowaniem tego forum jako kanału wymiany informacji na osiedlu-można powiesić transparenty przy wyjazdach/wjazdach z osiedla. Chętnie je przygotuję i zamontuję. - przeprowadzić dyskusję na temat jak powinien funkcjonować zarząd i pomyśleć nad płaceniem za pracę na rzecz grupy - na pewno osoby zajmującej się finansami. - przyjęciem kilku prostych, stałych priorytetów stowarzyszenia.proponuję: koszenie trawy, odśnieżanie, w dalszej perspektywie wspólne wynajmowanie malarzy elewacji.KONIEC. -uzgodnieniem jednorazowych celów do załatwienia: pojemniki na surowce wtórne - chyba ktoś zapomniał o tym osiedlu, plac zabaw dla dzieci.KONIEC. Nie oglądajmy się na gminę.Sami możemy stworzyć samorząd i sami finansować swoje potrzeby.Serdecznie pozdrawiam.Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 08.01.07, 12:36 witam, Przyłączę się pod wątpliwościami Sąsiada z Cedrowej co do skuteczności stowarzyszenia. 1. Wielu mieszkancom marzy się chyba obligatoryjna wspolnota mieszkaniowa, a takiej nie stworzymy. Co jesli do stowarzyszenia zapisze się 1/4 mieszakańców - tylko oni będą korzystac z finansowanych przez stowarszynia przedsięwzięc? Plac zabaw tylko dla członków Stowarzyszenia? 2. Podnoszone przez wszystkich dbanie o tereny zielone - hmm, zwazywszy na ciasność zabudowy i totalne wybetonowanie tego co pomiędzy nią to w zasadzie tych terenów nie mamy. to raptem kilka wązkich trawniczków... po to tworzyć stowarzyszenie ze składkami? Nie lepiej wyegzekwować to od gminy, o ile zostanie (czy juz zostało) to przekazane gminie? 3. Plac zabaw, boisko- pomysły świetne, popieram, tylko gdzie? Linea raczej charytatywnie nie przekaże terenów po tę lub inną rekreację, bo woli sprzedac ziemię za kosmiczne ceny? Jak stowarzyszenie zamierza "zdobyć" teren? Podobnie, jak Tomasz, nie krytykuję, że zastanawiam się na ile większośc to pobożne zyczenia mieszkańców co do stowarzyszenia, a na ile realne pomysły do zrealizowania w ten lub inny sposób. Pozdrawiam Joanna (tez z cedrowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 08.01.07, 13:04 .... zgadzam sie z przedmowcami (z Cedrowej). Trudno bedzie wszystkich "zagonic" do Stowarzyszenia, do inicjatyw (Asiu... masz racje, no gdzie????, przeciez tu juz igly nie ma gdzie wetknac).... Jezeli chodzi o niesmiertelny temat trawnikow..... linea "kosila" je tam gdzie im zalezalo, zeby bylo ladnie, zeby kupujacy widzieli jakie osiedle zadbane itp. Natomiast starsza czesc osiedla zostala zapomniana, mieszkancy domow wolno stojacych dbali sami o teren przed plotem (no poza tymi, ktorzy mieszkaja na drodze dojazdowej do siedziby firmy). Wiec gdzie konsekwencja w dzialaniu? Nie chce zeby ktos mi kosil trawe przed plotem i zrzucal sie na malowanie elewacji, wiec na co jeszcze moglabym sie zbierac??? W Skorzewie cale osiedla sa odsniezane przez gmine i moi znajomi nie narzekaja. Moze wypiszmy najpierw czym realnie mialoby sie Stowarzyszenie zajmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 08.01.07, 21:07 Trzeba złożyć w Gminie pismo z podpisami mieszkańców z prośbą o utrzymanie czystości (głównie chodzi o odśnieżanie, pojemniki do segregacji śmieci itp.). Dosyć dużo zrobiliśmy dla Gminy- oczywiście dla nas samych też- drogi na osiedlu sfinansowali mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 08.01.07, 23:25 Witam! Najpierw to by sie trzeba dowiedzieć, czy Linea w tej kwestii poczyniła jakieś uregulowania.Bo tego nie nie wiemy.No chyba, że Pan prezes stowarzyszenia sie juz ta sprawa zajął?? pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 09.01.07, 08:58 mnie właśnie też to pytanie dręczy od wczoraj - czy może gmina wreszcie zrobiłaby coś dla naszej wsi i osiedla? Bo jak mieszkam tu 2 lata to smię twierdzić, że poza zainkasowaniem podatku nie zrobiła nic i zaciera ręce, że póki co robimy wiele rzeczy za nią (patrz: drogi, chodniki, zieleń, oświetlenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 08.01.07, 23:28 Nie chodzi o to, żeby ktoś się zrzucał na Twoja elewację. Chodzi o to, że jak się wynajmie jedna firmę do malowania elewacji - a taki obowiązek przyjelismy na siebie w umowach kupna mieszkań/domów - to jest o wile taniej.pozdrowienia Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Stowarzyszenie 09.01.07, 14:40 Witam wszystkich w dyskusji nt. Stowarzyszenia, O ile dobrze odczytuję moją Umowę (paragraf 12, pkt.7)Linea przekaże po zakończeniu inwestycję: drogi i oświetlenie; na rzecz Gminy. Wynika z tego, że ta kwestia będzie leżeć w ich gestii. Co nie znaczy, że gmina powinna oprócz tego zrobić coś więcej za pieniądze z podatku od nieruchomości. Reszta tj. utrzymanie osiedla: trawniki i sprzątanie osiedla zależeć będzie od mieszkańców OSADY LESNEJ - Stowarzyszenia (wyłączając mieszkańców domów wolnostojacych). Dziwi mnie fakt, że każdy z mieszkańców obecnych i przyszłych; wykazuje takie małe zainteresowanie i podejrzliwość na przyszłość odnośnie Stowarzyszenia (Umowa-paragraf 12,pkt.6 i pkt 8). Dobrze jest mieszkać w ciekawym i schludnym otoczeniu, ale ktoś musi to utrzymywać i sprzatać; a to niestety kosztuje. Poza tym - tak na marginesie - nie obrażając nikogo z właścicieli piesków; nie każdego z nich stać na to, aby posprzątać po swoim pupilu chodnik lub trawnik. Dlatego apeluję o lobbowanie na rzecz Stowarzyszenia i działanie w Naszym dobrze pojętym interesie. Pozdrawiam całą Osadę Leśną. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 09.01.07, 15:07 > Dziwi mnie fakt, że każdy z mieszkańców obecnych i przyszłych; wykazuje takie > małe zainteresowanie i podejrzliwość na przyszłość odnośnie Stowarzyszenia > (Umowa-paragraf 12,pkt.6 i pkt 8). a na jaką umowę i paragrafy tu sie powołujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Stowarzyszenie-umowa i paragrafy. 09.01.07, 15:19 Witam, Wskazuję na paragrafy i punkty z umowy zawartej w 2006r. z Lineą na wybudowanie PATIO - odbiór w 2007r. Myślę, że każdy z obecnych i przyszłych mieszkańców Osady Leśnej ma je w swojej umowie - warto sprawdzić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Stowarzyszenie-umowa i paragrafy. IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 15:24 I w tej Umowie jest coś mowa o Stowarzyszeniu? Umowy wczesniej zawierane - gwoli wyjasnienia - zdaje się rózniły sie mocno od obecnie zawieranych i tez były w róznych postaciach (co było na forum wyjaśniane). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Stowarzyszenie-umowa i paragrafy. 09.01.07, 15:36 Mam wyraźnie wyszczególnione w mojej umowie Stowarzyszenie (tylko musi powstać) i partycypowanie w przyszłym utrzymaniu i administrowaniu terenem. A priori założyłem, że nie dotyczy to mieszkańców domów wolnostojących - nie wiem jak brzmiała ich umowa z Lineą - może się mylę? Z leśnym pozdrowieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Stowarzyszenie-umowa i paragrafy. IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 15:38 a widzisz, to i "starsi" klienci Linei takich zapisów nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:35 Witam Przede wszystkim cieszę się że kwestia Stowarzyszenia jest dyskutowana i mam nadzieję, że nam się to uda. Drodzy Sąsiedzi. Drogi i oświetlenie na osiedlu rzeczywiście zgodnie z umową powinny być oddane gminie i gmina ma obowiązek utrzymywać te drogi w należytym porządku. Niestety czasami ktoś musi to od gminy wyegekwować. Oczywiście można też oddać tereny zielone gminie i Linea z tego co się orientuję bardzo chętnie zdejmie ten ciężar z siebie. Obawiam się jednak mili Państwo, że gmina będzie golić trawniki 2 razy w roku a moim zdaniem to chyba nie wystarczy. Jasne że może nie będzie idealnie ale za rok będziecie narzekać że jest źle bo nikt nie strzyże trawników, bo jest brzydko i wszystko wygląda źle. Jeśli sami nie będziemy się o to troszczyć to jestem pewien że niedługo to osiedle będzie zarośniętą, brzydką noclegownią. Dokładnie to samo dotyczy narzekania na Lineę. Oczywiście mam też wiele zastrzeżeń do ich pracy ale musimy zrozumieć, że ich celem jest przyniesienie zysku właścicielowi. W ich interesie nie jest koszenie trawy przed każdym domem oraz na terenach wspólnych. Jeśli chodzi o plac zabaw to wszyscy dostaliśmy plan zabudowy w którym plac zabaw jest wyznaczony. Z tego co pamiętam powinien być on zlokalizowany na ul. Świerkowej? Tam się w tej chwili budują mieszkania więc oczywiście placu nie ma, ale ktoś musi to od Linei egzekwować. Jestem pewien, że Linea pomoże i może zasponsorować sporo naszych pomysłów, ale ktoś musi przekazać stanowisko mieszkańców, że chcą plac zabaw, kort tenisowy lub budkę z piwem. Potrzebne jest ciało, które będzie mogło wywierać wpływ na Lineę oraz na gminę. Jestem gorącym zwolennikiem Stowarzyszenia i uważam, że będzie bardzo źle jeśli to Stowarzyszenie nie będzie działać. Jeszcze kilka słów o wynagrodzeniu dla Zarządu. Jestem generalnie za. Myślę, jednak że powinniśmy ustalić procentowo wynagrodzenie od jednego mieszkańca. Im więcej mieszkańców uda im się przekonać do wstąpienia do Stowarzyszenia tym więcej dostaną też pieniędzy. Im więcej dostaną pieniędzy tym oczywiście więcej mieszkańców będą musieli zadowolić. Nie będzie to łatwe!!! I jeszcze tylko słówko na temat wejść do lasu. Państwo z Linei! Czy nie można wyznaczyć i zrobić w końcu normalnego wejścia do lasu? Czy to jest aż tak duży koszt? Czy w końcu zaplanujecie między działkami jakąś ścieżkę prowadzącą do lasu? Może ktoś z Linei też zabierze głos na forum. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco. Dąbrówka to bardzo fajne miejsce i róbmy wszystko by takim pozostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stowarzyszenie IP: *.lexell.com.pl 09.01.07, 15:44 To wyjasniam, wlasciciele domow, ktorzy sami je stawiali, czyli ci ktorzy kupili tylko dzialki, nie maja z Linea zadnych umow. Zakup dzialki + partycypacja w przylaczach, uzbrojeniu i drogach. I na tym koniec. A teraz o niesmiertelnym koszeniu trawnikow. Na Plewiskach jest osiedle Zielarskie, maja wspolne ogrody przydomowe (na 4-8 rodzin jeden ogrod + to co przed) i radza sobie doskonale z kwestia podzialu kto kiedy kosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej info z gminy Dopiewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:55 Witam! Sprawdziłem to o czym Państwo piszecie w referacie ds.infrastruktury gminy Dopiewo. Wygląda to tak: Po zakończeniu inwestycji gmina przejmie od Linei drogi. Będzie miała wtedy obowiązek dbać o ich czystość i utrzymanie w zimie czyli jak to mawiają urzędnicy będzie "walczyć z tzw. gołoledzią".Dodatkowo gmina będzie się zajmowała oświetleniem. To czy gmina będzie zajmowała się trawnikami i ich koszeniem jest uzależnione od tego, czy trawniki zostaną zaliczone do infrastruktury drogowej. Na razie tego nie wiadomo, ale - jak mi powiedział pan urzędnik - raczej nie. W takim przypadku rolą stowarzyszenia, albo innej grupy sąsiedzkiej będzie dbanie o wypełnianie przez gminę obowiązku dbania o drogę i zadbanie o koszenie trawników. Pozdrawiam - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej Re: Stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:13 "Dąbrówka to bardzo fajne miejsce i róbmy wszystko by takim pozostało". Na motywach tego motta bym pracował. Dlatego, moim zdaniem spotkania stowarzyszenia powinny odbywać się teraz często, bo to daje szanse na wymianę myśli, pomysłów i co nie bez znaczenia przyciąganie nowych ludzi.Pozdrawiam - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stowarzyszenie IP: 83.238.246.* 09.01.07, 16:28 A kto jest Prezesem, o ile to nie tajemnica? Bo z pierwszego pisma wynikalo ze Bogusia z Linei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 22:52 Proponuję sprawę placów zabaw itp. problemów nagłośnić. Telewizja WTK bardzo chętnie zajmuje się takimi sprawami (wytarczy wysłać do nich e-mail z krótkim opisem sprawy, zawsze się odzywają). Są świetni! Jestem przyszłym Leśnym Mieszkańcem i jeszcze na własnej skórze nie dczułam problemów jakie mają mieszkańcy. Jeśli Linea pominie budowę placu zabaw który jest na planie Osiedla- to złamie przepisy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 10:03 Witajcie Po pierwsze jeżeli spojrzycie na plan osiedla to plac zabaw jest zaznaczony na końcu ulicy Świerkowej, która w tym momencie właśnie powstaje. Nie śpieszmy się tak bardzo z telewizją i innymi takimi strachami. Z tego co wiem tam miał być zlokalizowany plac zabaw i należałoby tylko wyegzekwować. Przede wszystkim proponuję, żeby na forum nie siać paniki i pisać nieprawdy. Plac zabaw jest w planie i jeśli Linea go nie zrobi wtedy owszem zwolajmy tu nawet TVP, TVN, POLSAT i BBC. Jeśli chodzi o prezesa to jest to pan mieszkający na Dębowej w jednym z Eremów. Nie mogę podać pod jakim numerem. Pani Bogusia była tylko prezesem zakładającym Stowarzyszenie a podczas zebrania został wybrany nowy zarząd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 10.01.07, 10:20 Z tym placem zabaw to jest niestety i smieszna i smutna sprawa. Wszyscy go chcą - byle z dala od własnego domu. Przypomnę, że plac zabaw przez długi, długi czas był - tyle, że zniknął pod wpływem protestów nie kogo innego jak samych mieszkańców, którym przeszkadzał hałas dobiegający z niego... Oby los kolejnej lokalizacji nie okazał się taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z cedrowej Re: Stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 13:43 No właśnie po to trzeba się spotykać, żeby takie inicjatywy jak plac zabaw nie były tylko gadaniem, ale działaniem. Może Pan Prezes Stowarzyszenia się odezwie na ten temat? A może ma jakiś pomysł? pozdrawiam - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:01 Myślę, że tym razem mieszkańcy mieszkający w okolicach placu zabaw nie będą mięli wiele do gadania. Kupując mieszkanie/dom widzieli plan i zgodzili się na tą lokalizację. Nie oddamy placu zabaw!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.ofs.pl 11.01.07, 10:36 A czy ktoś z mieszkańców wie jak duży będzie plac zabaw? Na tak duże osiedle powinien być spory. Mam nadzieję że na dwóch huśtawkach i pisakownicy się nie skończy! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub9910 AURORA IP: *.mtp.com.pl 11.01.07, 13:42 czy ktoś może wie coś nt budowlanego budynku AURORA? Kiedy zostanie oddany i jaka sieć spożywcza bedzie sie tam mieścić? Pozdrawiam. Ps A propos władz stowarzyszenia. To troche dziwne ze nikt z władz stowarzyszenia sie nie przedstawił społeczeństwu dla którego ma działać.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: AURORA 11.01.07, 13:56 podobno pod koniec 2007 podobno Piotr I Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: AURORA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 14:16 Z tego co ja wiem (a wiem to od Bogusi z Linea) to nie będzie to Piotr i Paweł. Do końca jeszcze nie wiadomo...na pewno nie będzie żadnego badziewia w stylu Biedronki :). Mówiła że jest planowana również jakaś restauracja... Odpowiedz Link Zgłoś
andrius.ar Re: AURORA 01.03.07, 16:32 Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że jednak będzie to Piotr i Paweł. Otwarcie Aurory w listopadzie. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: AURORA IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 22:05 Szkoda że Piotr i Paweł został sprzedany , przez co zminiała się polityka zarządzania. Mam nadzieję że jakość asortymentu będzie taka jak np. Piotr i Paweł w Starym Browarze, Plaza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Piotr I Paweł 02.03.07, 10:04 a niby kiedy został sprzedany? nie dalej, jak parę tygodni temu rzecznik prasowy PiP dementował tę plotkę. część sklepów to po prostu to franchising, a nie ich sklepy własne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re: AURORA...będzie strzelać! IP: 83.238.246.* 11.01.07, 21:47 Podobo raz do roku AURORA ma oddawac salwę!Nie wiadomo kiedy, nie wiadomo w którą stronę. Troche będzie niepewności w tym ugładzonym osiedlu! "Tego dnia ludzie będą wychodzili grupami, aby im zostały ukazane ich czyny." Koran, sura XCIX.6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel Re: Stowarzyszenie IP: *.pbg-sa.pl 18.03.08, 15:49 Nie oglądajmy się na gminę.Sami możemy stworzyć samorząd i sami finansować swoj > e > potrzeby.Serdecznie pozdrawiam.Tomek Od kilku miesięcy jestem też mieszkańcem Osady. Nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa Stowarzyszenia ale chciałbym poruszyć temat "tknięty" już temat przez p.Tomka. Chodzi o samorząd. Dokładnie o samorząd osiedlowy. Na podstawie art. 35 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie terytorialnym ( Dz. U. Nr 16 poz. 95 ; Nr 34 poz. 199; Nr 43 poz.253 ) można by chyba takie "ciało" stworzyć. Kto jest zainteresowany może tą ustawę prześledzić, być może że da się np coś w kwestii placu zabaw dla dzieci zrobić - tworząc właśnie samorząd osiedlowy i zgłaszając do gminy konieczność powstania takiego placu na osiedlu. Czekam na odzew. Pozdr > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 10:48 Witam Temat Stowarzyszenia bardzo mnie irytuje i obawiam się, że z obecnymi "wladzami" niestety niewiele się będzie działo. Na spotkaniach stowarzyszenia było osoby, które chyba trochę chętniej zajmowałyby się tematem. Może zwołajmy jeszcze raz takie spotkanie jakie miało miejsce w czerwcu lub lipcu ub.r. Jeśli chodzi o plac zabaw to tutaj gminy bym póki co do tego nie mieszał. Plac zabaw musi postawić Linea!!!!!!!! Jeśli gmina im w tym pomoże to super, ale to jest ich sprawa i w tym sezonie już im tego nie odpuszczę. Myślę, że nie chodzi tu o formę prawną ale o sam fakt powstania i działania stowarzyszenia, samorządu itp. Musi się znaleźć człowiek, który będzie chciał i miał czas coś zrobić i będzie na bierząco informował mieszkańców osiedla o tym co się dzieje. Obecny "prezes" z całym szacunkiem nie robi kompletnie nic a jeśli robi co kolwiek to nie informuje o tym zainteresowanych osób. Jak osoby, które do tej pory nie przystąpiły do stowarzyszenia mają mu zaufać i chcieć partycypować w przedsięwzięciu, skoro kompletnie nic się nie dzieje. Niedługo minie rok od ostatniego spotkania. Prezes obiecał, że najpóźniej we wrześniu spotkamy się i wyjaśnimy wszystkie kwestie prawne związane z przekazaniem przez Lineę stowarzyszenia mieszkańcom. NIC TAKIEGO SIĘ NIE WYDARZYLO!!!! Spróbujmy zorganizować jeszcze raz takie spotkanie i zróbmy coś w końcu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 27.03.08, 21:39 Witam! Widzę, że "Sąsiad" ma zdrowe podejście do tematu placu zabaw. Ja też nie lubię odpuszczać więc może coś razem zdziałamy. Zależy mi na pewno bardziej od niektórych mieszkańców na tym placu, bo mam dwójkę chłopaków z którymi chętnie byłoby wyrwać się na plac zabaw a nie chodzić po zasranym przez psy lesie. Proponuję spotkać się w gronie tych ludzi, którym naprawdę zależy. Dobre miejsce na spotkanie byłaby siedziba Linei, powiedzmy w połowie kwietnia, kiedy to developer będzie miał Dni Otwarte. Mogę zapisać się jako pierwszy. Godzina do ustalenia. Przynajmniej się poznamy i może zacznie się "kręcić". Myślę, że w sobotę lub niedzielę każdy zainteresowany znajdzie chwilkę a może i władze Linei wyjdą na przeciw naszym oczekiwaniom..? pozdrawiam i czekam na odzew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Kościół IP: *.icpnet.pl 28.03.08, 19:47 Czy Ktoś z Państwa orientuje się nad procedurą akceptowania/negowania decyzji dotyczącej budowy dzwonnicy kościelnej? Bardzo niechciałbym abyśmy obudzili się pewnego dnia "z ręką w nocniku" i mieli pod nosem dumnie brzmiący dzwon "na miarę naszych czasów". Jak na razie z dzwięków cywilizacji wystarczające są samochody z ulicy Poznańskiej, pociągi i samoloty. Jakie jest Wasze-Mieszkańców Osady Leśnej zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def.pl Re: Kościół IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 28.03.08, 20:14 W pełni akceptuję budowę kościoła i dzwonnicy. Mieszkam zaraz przy planowanym kościele i z pewnością nie będzie mi przeszadzało raz na jakiś czas dzwonienie. Powiem, że już nie mogę się doczekać jego wybudowania. Bardziej przeszkadzają mi osoby nie sprzątające psich odchodów po swych pupilach. Chcę zwrócić uwagę na konieczność sprzątania odchodów również na trawnikach, gdyż nie rozkładają się one jak krowie placki i latami leżakują na trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Re: Kościół IP: *.icpnet.pl 29.03.08, 12:04 Dzwonienie raz na jakiś czas? Przed przeprowadzką do Dąbrówki mieszkałem w sąsiedztwie kościoła. Dzwony biły o 6:00, 12:00, 18:00. Przy mojej pracy jest kościół dzwony dzwonią co godzię lub częściej w zależności od przypadających obrządków kościelnych. Dlatego daje do przemyślenia tę sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golo Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 03.04.08, 21:34 Przestańmy spekulować. SPOTKAJMY SIĘ! PROPONUJĘ 13 KWIETNIA GODZINA 13 PRZED SIEDZIBĄ LINEI. NIECH NA POCZĄTEK ZJAWI SIĘ NAS 10- 15 OSOB MOŻE WTEDY COŚ URADZIMY. CO WY NA TO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 20:38 Witajcie Z radością chciałbym poinformowac, ze w sprawie placu zabaw zaczęło się coś dziac. Wlasnie rozpoczęto wyrównywanie terenu i znaczenie gdzie co ma byc. Niestety będzie to bardzo mały plac zabaw a widząc ilośc dzieci na osiedlu kolejki będą nie do sklepu AURORA ale wlasnie do placu zabaw. Moze byc pieknie!!! Rowniez jestem za spotkaniem Postaram sie byc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 06.04.08, 22:31 A możesz napisać gdzie powstanie plac zabaw? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areca1 Re: Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.08, 10:54 Zbieg ulic: Świerkowa, Jałowcowa, Jarzębinowa. Na stronie internetowej na planie osiedla duża litera Z - "wydzielone place zabaw". Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: Stowarzyszenie 08.10.08, 09:16 Pewnie nie wszyscy wiedzą, a może ta informacja się przyda: "Niniejszym zwołujemy Zgromadzenie Ogólne Stowarzyszenia i zawiadamiamy, iż odbędzie się ono w Remizie Strażackiej w Palędziu, w dniu 28 października 2008 roku o godz. 20.00." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: Stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:54 Proponuję info na form o kolejnych terminach spotkań stowarzyszenia. Większość mieszkańców nie uczestniczy z powodu braku informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wieskowy Grabski-ciężarówka 31.12.06, 15:34 Czy ktoś zna kierowcę (mieszkańca) ciężarówki firmy Grabski? Parkuje wieczorami na skrzyżowaniu Platanowej i Dębowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grabski-ciężarówka IP: 83.238.213.* 09.01.07, 10:47 ja znam tego kierowcę , tzn wiem kto to jest a dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieskowy Grabski-ciężarówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 16:40 Mam uprzejmą prośbę do kierowcy ciężarówki z firmy Grabski. Parkując przy skrzyżowaniu ul. Platanowej i Dębowej łamie kilka przepisow ruchu drogowego, między innymi o ograniczaniu widoczności przy skrzyżowaniu i blokowanie/zastawianie pasa ruchu oraz dopuszczalnych odleglści parkowania samochodu od skrzyżowania. Poza tym wielka kilkutonowa ciężarówka niszczy chodniki i krawężniki. Parkingi i pieszo-jezdnie naszego osiedla nie są przeznaczone do parkowania tak wielkogabarytowych pojazdów. Proszę aby kierowca tej ciężarówki wziął sobie to do serca i pod rozwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Grabski-ciężarówka 19.01.07, 09:14 Sądzę, że prawdopodobieństwo, że pan sąsiad - kierowca cięzarówki czyta to forum jest dość niskie, zwazywszy że wypowiada się tu kilkunastu mieszkańców z naszego wielkiego osiedla... Proponuję wsunąć panu karteczkę tej treści za wycieraczkę - raz, drugi i trzeci, a jak nie poskutkuje po prostu wezwać policję, która wlepiając mandat da temu Panu dobitniej do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Grabski-ciężarówka IP: 83.238.213.* 30.01.07, 15:56 I TU SIĘ MYLISZ JOAANA.POZ PRAWDOPODOBIEŃSTWO JEST BARDZO DUŻE IŻ KIEROWCA TO CZYTA A WIĘC KARTECZKA NIE JEST POTRZEBNA. POLICJĘ MOŻNA WEZWAĆ NAWET DZISIAJ NIE MA POTRZEBY CZEKAĆ NA REAKCJĘ ZWIĄZANĄ Z KARTECZKAMI ZA SZYBĄ . SAMOCHÓD TAK JAK PEWNIE PANI TAK I MI SŁUŻY DO PRZEMIESZCZANIA SIĘ , WIĘC JEŻELI PANI CZUJE SIĘ OSOBĄ UPOWAŻNIONĄ DO DECYDOWANIA CZY JA MAM JEŹDZIĆ TAKIM CZY NNYM SAMOCHODEM I CZY TYLKO JA CZY INNI ŁAMIĄ PRZEPISY NA TYM OSIEDLU TO JA CHĘTNIE O TYM POROZMAWIAM. TO JEST MÓJ SAMOCHÓD MAM TAKI A NIE INNY I BĘDĘ GO PARKOWAŁ CZY SIE TO PANI PODOBA CZY NIE , I NIECH PANI NIE WCISKA NOSA TAM GDZIE NIE POTRZEBA I ZAJMIE SIE SWOIMI SPRAWAMI .WIDZĘ ŻE OCENIANIE INNYCH PRZYCHODZI PANI Z DUŻĄ ŁATWOŚCIĄ ALE MOŻE NAJPIERW NIECH PANI ZACZNIE OD SIEBIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Grabski-ciężarówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 16:07 Ohohoho Panie kierowco. Jakiż Pan wrażliwy! Fajnie, że kierowcy ciężarówek też czasem zaglądają do internetu. Ja jednak dołączam się do Pani Joanny oraz osoby, której przeszkadza Pański pojazd. Zdecydowanie nic nam do tego czym Pan jeździ - może Pan lubi jeździć ciężarówkami. Myślę, jednak, że osiedle takie nie jest dostosowane do parkowania tego typu pojazdów, szczególnie na ulicy. Oczywiście każdemu z nas zdarza się złamać przepisy ale staramy się nie przeszkadzać innym użytkownikom drogi. Pański samochód przeszkadza i to bardzo. Proszę się nad tym zastanowić. Sąsiedzi Pana polubią - a to chyba ważne!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu ) Re: Grabski-ciężarówka IP: 83.238.213.* 31.01.07, 12:43 tutaj nie chodzi o wrażliwość tylko o coś zupełnie innego . Ja jak i inni mieszkańcy tego osiedla płaciłem za tzw. drogi osiedlowe,więc mam prawo tak jak inni mieszkańcy tego osiedla do korzystanie z nich i nikomu nic do tego jakim samochodem jeżdżę ! Nie rozumiem naprawdę jaki jest problem w tym,że parę razy w miesiącu zaparkuję ten samochód na tym skrzyżowaniu. No ale to jest Polska właśnie !!!Czy naprawdę nie macie innych problemów !A swoją drogą skąd ta pewność czy Pan komuś przeszkadza czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (xxxx) Re: Grabski-ciężarówka IP: 83.238.213.* 31.01.07, 13:41 tutaj nie chodzi o wrażliwość tylko o coś zupełnie innego . Ja jak i inni mieszkańcy tego osiedla płaciłem za tzw. drogi osiedlowe,więc mam prawo tak jak inni mieszkańcy tego osiedla do korzystanie z nich i nikomu nic do tego jakim samochodem jeżdżę ! Nie rozumiem naprawdę jaki jest problem w tym,że parę razy w miesiącu zaparkuję ten samochód na tym skrzyżowaniu. No ale to jest Polska właśnie !!!Czy naprawdę nie macie innych problemów !A swoją drogą skąd ta pewność czy Pan komuś przeszkadza czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Grabski-ciężarówka 31.01.07, 14:17 1) po pierwsze proponuję Panu czytanie ze zrozumieniem, a dopiero potem odpowiadanie.tak się składa, że nie jestem Pana sąsiadką, nie wiem gdzie i czym Pan parkuje, więc nie mi utrudnia Pan życie, a innym sąsiadom. 2) to że Pan zapłacił za drogę nie czyni tej drogi Pana prywatną własnością i tym bardziej nie upoważnia Pana do łamania przepisów ruchu drogowego. 3) poziomu kultury Pana wypowiedzi pozwolę sobie nie skomentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Grabski-ciężarówka IP: 83.238.213.* 31.01.07, 14:46 Pani prosi o czytanie ze zrozumieniem ja prosze o pisanie ze zrozumieniem. jeżeli pisze Pani,że nie wie gdzie i czym parkuje to czemu wypowiada się Pani w tej sprawie. Droga Pani ja nie napisałem że droga jest moją prywatną własnością a jedynie ,że partycypowałem w jej kosztach tak więc jak inni mieszkańcy mogę z niej korzystać.Proszę powiedzieć jakie to niby przepisy ruchu drogowego ja łamię i dlaczego to że stawiam tam samochód parę razy w miesiącu komuś przeszkadza. Naprawde ludzie żyjcie i dajcie żyć innym . Nie szukajcie problemów tam gdzie ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Grabski-ciężarówka 31.01.07, 15:13 Proponuję Panu ponowne przeczytanie wypowiedzi jednego z Pana bliskich sasiadów, dla którego jest to jednak problem, wraz z wyszczególnieniem które przepisy Pan łamie. Grabski-ciężarówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: wieskowy 18.01.07, 16:40 + odpowiedz Mam uprzejmą prośbę do kierowcy ciężarówki z firmy Grabski. Parkując przy skrzyżowaniu ul. Platanowej i Dębowej łamie kilka przepisow ruchu drogowego, między innymi o ograniczaniu widoczności przy skrzyżowaniu i blokowanie/zastawianie pasa ruchu oraz dopuszczalnych odleglści parkowania samochodu od skrzyżowania. Poza tym wielka kilkutonowa ciężarówka niszczy chodniki i krawężniki. Parkingi i pieszo-jezdnie naszego osiedla nie są przeznaczone do parkowania tak wielkogabarytowych pojazdów. Proszę aby kierowca tej ciężarówki wziął sobie to do serca i pod rozwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 09.01.07, 12:49 ... do Tomka z Cedrowej W takim razie mnie ta kwestia nie dotyczy. Mieszkam w domu wolno stojacym i nie mam umowy z Linea, moge malowac na jaki kolor chce i kiedy chce. ...jeden problem mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 09.01.07, 15:23 To ja sie pogubilam.... tez dostalam pismo (pierwsze) w sprawie Stowarzyszenia, a jestem mieszkancem domu wolnostojacego, a green pisze ze nas to nie dotyczy, co w jakis sposob jest dla mnie logiczne, bo od zawsze dbamy sami o swoje elewacje i zielen przed plotem. A ze sniegiem i odpadami segregowanymi ma sie zajac gmina to nie bardzo wiem na co jeszcze mialabym sie zrzucac? Moze watpliwosci wielu osob, wynikaja wlasnie z nieswiadomosci co Stowarzyszenie moze jeszcze wywalczyc dla Osiedla. Zgadzam sie natomiast z green - em ze kazdy chce mieszkac w czystym i schludnym otoczeniu, jednak wydaje mi sie, ze .... w tak dluzej spolecznosci porozumienie 100% mieszkancow nie bedzie mozliwe, zawsze beda jakies niesnaski, niezadowolenie..... .... co do psow....... nie wypowiadam sie, bo sama nie mam, a codziennie sprzatam cudze nieczystosci sprzed swojej bramy.... wrrrrrrr :( Odpowiedz Link Zgłoś
witaska linea w dabrowce 11.01.07, 21:30 Witam wszystkich serdecznie!! Jestem, a wlasciwie zaraz bede(wrzesien) zadowolona mieszkanka ulicy Cyprysowej :). Goraco pozdrawiam wszystkich Lesnych Ludzi! Szczegolnie mocno przyszlych mieszkancow STUDIO 49 do 56., czyli najblizszych sasiadow! Bede tu bywac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Wichura IP: *.ofs.pl 19.01.07, 13:03 Czy wszystkie budynki stoją na Leśnym Osiedlu? Czy komuś spadły dachówki? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Wichura 19.01.07, 13:36 budynki chyba stoją. rano nie stała, a konkretniej leżała wiata autobusowa. leżała też choinka swiateczna zasadzona przez kogos na trawniczku na cedrowej. no i na druga stronę poznanśkiej przefrunely paczki styropianu z budowy. poza tym droga Dabrówka - Skórzewo była rano zamknieta. To tyle z moich obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza nowi mieszkańcy IP: *.icpnet.pl 23.01.07, 22:55 Witam, Mam pytanie do "świeżo upieczonych" mieszkańców os. Leśnego- jak odbiory budynków? Czy nie było problemów? Czy nowi pracownicy podwykonawcy sprawdzili się? Jak relacje z Lineą? Ja odbieram budynek w grudniu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: nowi mieszkańcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:50 Witaj Ja odbierałem w październiku i wszystko poszło bez większych problemów. Zwróć uwagę na instalację bo Pan instalator nie ma najlepszej opini. Poza tym wszelkie usterki i niedociągnięcia są usuwane w miarę sprawnie. Ostatnio coś się ociągają ale trzeba się przypominać. Coś nam ucichło ostantio na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: nowi mieszkańcy IP: *.ofs.pl 30.01.07, 09:08 Dziękuję za odpowiedź! Odbierałeś Patio, czy Erem? Jaki masz piec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: nowi mieszkańcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:57 Witaj Ja odebrałem Erem. Mam piec Junkersa ale modelu nie pamiętam. Serwisant, który uruchamiał mi ten piec mówił, że piece w Eremach to naprawdę dobre modele, natomiast w Patiach to podobno najprostrze modele Junkersa. W jego opinii niezbyt udane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: nowi mieszkańcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:28 Tak się składa, że w Patiach są piece Vissmana Vitopend 100-wg mnie bardzo dobre piece. Kiedyś faktycznie były montowane Junkersy ale to straszne badziewie-można o tym poczytać na forum wcześniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles do mieszkańców ul. Topolowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 13:29 Sam jestem mieszkańcem od niedawna właśnie ul. Topolowej i jestem już zdruzgotany stanem nawierzchni ulicy. Jak tak dalej pójdzie to niebawem będzie trzeba wymieniać bruk na nowy... tylko ciekawe kto za to zapłaci? Czyżby znowu mieszkańcy???? Cały sprzęt ciężki (koparki, spychacze itp) zamiast jeździć Poznańską wybierają sobie skrót właśnie Topolową.... Wg mnie to skandal. Oprócz niszczenia nawierzchni dochodzi jeszcze niebezpieczeństwo które stwarzają na drodze osiedlowej. Jak wiecie kierowcy takich pojazdów nie liczą się z nikim i z niczym. Sam przy wyjeździe z garażu byłbym potrącony przez koparę...!!! Proszę Was oraz Linea o interwecję w tej sprawie!!!!Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i zrobi z tego użytek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła miesz. Re: do mieszkańców ul. Topolowej IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 21:28 Musisz napisć pismo i zebrać podpisy mieszkańców Topolowej. Złóż je w Lineii! Wszystko załatwiaj z Lineą na piśmie, bierz kopię złożenia pisma z ich pieczątką i podpisem! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Angielski IP: *.lexell.com.pl 19.01.07, 17:20 Witam. Mam pytanie, czy znacie moze kogos kto u nas na osiedlu uczy angielskiego? Ew. jakas szkole, kursy blisko naszego osiedla? Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles kablówka/cały pakiet inea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:33 czy ktoś może się orientuje kiedy będą podłączenia kablówki do nowych budynków osiedla? Ja rozmawiałam tydzień temu z Lineą i z tego co wiem to cały czas trwają rozmowy z ineą w tej sprawie. Dowiedziałem się, że na pewno to będzie w tym roku. Usłyszałem nawet stwierdzenie, że może za miesiąc? Słyszałem, że będzie dostępny cały pakiet (TV,internet,telefon).. Czy coś wiecie na ten temat? Dzieki za info... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: kablówka/cały pakiet inea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 11:09 Brak informacji z mojej strony, ale jestem baaaaardzo zainteresowany. Nad czym tu rozmawiać. Czy Linea chce wyciągnąć od operatora jakieś pieniądze za wejście na osiedle? Niech się biorą do roboty i to szybko. Myślę, że większość mieszkańców jest tym zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Fragles - Kablówka. 31.01.07, 11:21 Witam, To co piszesz, jest prawdą. O szczegóły pytaj p. Łubińskiego z Linei (tel.890 15 12); on pilotuje całą tą inwestycję z INEĄ. W skrócie: domy tego roku oddawane mają mieć w wiatrołapie zainstalowaną skrzynkę do wprowadzenia sygnału do mieszkań). Technicznie za całość odpowiada p. Czwojdrak z firmy HFC SYSTEM realizującej przyłączanie na rzecz INEI- tel. 600 091 047. Dane które podaję dostałem w LINEI - sprawdziłem u w/w, potwierdzili wejście INEI na teren OSADY LEŚNEJ. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Do przyszłych mieszkańców studio IP: 81.210.1.* 05.02.07, 11:47 Czy będąc na budowie nie zauważyliście, że w mieszkaniach na parterze połowa sufitu w salonie jest tak mokra że aż z niego kapie??? Coś im chyba z tarasami mieszkań na piętrze nie poszło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Do przyszłych mieszkańców studio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 14:37 To raczej normalne po połozeniu tynków wew/zew. Związane jest to z dużą ilością wody którą ściany muszą oddać. Problem jest w tym, że takich prac nie powinno się robić w środku zimy, a jeżeli już ktoś to robi to powienien przynajmniej korzystać z dmuchawy do podgrzania zamkniętych (!!!!) pomieszczeń...Nikt jednak teog nie zrobi -wiadomo dodatkowe koszty. Tylko patrzeć jak przyjdzie mróz i zaczną pękać ściany, sufity... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAŚKA Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 11.02.07, 21:30 Witam, Jestem przyszłą mieszkanką osady leśnej. Ostatnio się przeraziłam jak przyjechałam na osiedle. Czy Gmina nie odśnieża dróg osiedlowych? Czy to nie jest obowiązek Gminy? Czy ktoś z mieszkańców był w Urzędzie Gminy z tym problemem? Być może Urząd nie wie że to jest ich obowiązek? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Odbiór mieszkania. 14.02.07, 19:15 Witam, Chyba pogoda spowodowała, że jakoś przycichło na forum. Nic to - niedługo (jeśli dobrze pójdzie} wiosenne odbiory mieszkań. Polecam przygotować i zapoznać się: dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080089.html Pozdrawiam wszystkich oczekujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Odbiór mieszkania. IP: *.icpnet.pl 14.02.07, 21:01 Dzięki za polecony artykuł. Przyda się! Pozdrawiam przyszła mieszkanka Osiedla Leśnego Odpowiedz Link Zgłoś
andrius.ar Re: Odbiór mieszkania. 15.02.07, 00:06 Fakt, troche przycichło na forum. Dziękuje za poradnik ale do wyliczeń opłat podchodzę z rezerwą w końcu dane są z 2005 roku i mam nadzieje, że sporo sie zmieniło. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: Odbiór mieszkania. 15.02.07, 08:22 Witam, Opłaty swoją drogą, ale ważny z uwagi na Nasz interes jest sam proces odbioru i przyjęcia lokalu (metraż, warunki techniczne, usuwanie usterek - to pozostaje jak domniemywam, bez zmian). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious kominek 07.05.07, 16:14 Witam Czy ktoś instalował/chce zainstalować w Patio kominek. Interesuje mnie jakie to są koszty (zwykły wkład bez dgp czy płaszcza + obudowa), jak również namiary na fachowców. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek kablówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:46 Słyszałem, że jeśli pogoda pozwoli to w perspektywie miesiąca mają podłączyć do kabla (telefon, tv, telefon) nowe budynki z osiedla ....Czy ktoś posiada dokładniejsze informacje na ten temat - kiedy dokładnie i czy mieszkańcy oprócz abonamentu będą obciążani za przyłącza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: kablówka IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 14:02 a "stare" budynki też? gdzies mozna już składać jakieś wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
green61 Re: kablówka 19.02.07, 14:10 Witam, Powtarzam się i polecam mój poprzedni post: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=22149624&wv.x=2&a=56475415 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: kablówka 02.03.07, 12:06 Zadzwoniłam do Inei - ich dział inwestycji nie wie nic na temat instalacji Inei na Osiedlu Osada Lesna w Dabrówce. Zadzwoniłam do Pana podanego w mailu Greena - w pierwszej kolejności robią przyłacza tam gdzie buduje się nowe domy (ulica Wierzbowa, Platanowa). "Stare" domy przyłaczone będą i owszem.... ale to daleka (niepriorytetowa perspektywa) - II połowa roku, a nawet raczej końcówka. jestem zła:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: kablówka IP: *.centertel.pl 04.03.07, 16:26 Witajcie Ja rozmawiałem z Panem z Linei zorientowanym w tej sprawie. Mówił mi , że przynajmniej na Dębowej to kwestia 3 miesięcy i popłynie sygnał. Jest więc dla mnie nadzieja. Jednak jeśli, ktoś ma jakieś świeże informacje bardzo proszę aby się nimi podzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: kablówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:38 Dowiedziałem się, że za miesiąc będziemy mieli kabel na osiedlu! W pierwszej kolejności będzie podłączona Topolowa. W promocji podobno będzie tydzień za free:) Współczuję wszystkim, którzy się pośpieszyli (dotyczy przede wszystkim nowych mieszkańców) i skorzystali z opcji konkurencji (Polsat, Cyfra) i związali się na kilka miesięcy umową... Moim zdaniem kabel jest bezkonkurencyjny - szczególnie opcja Pak... już za 64 zł można mieć internet, telefon i programy TV... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Okna dachowe IP: *.ofs.pl 21.02.07, 13:07 Mam pytanie do właścicieli Eremów- czy zamknięcie w oknach dachowych w Waszych domkach zamieszczone jest na górze okna tak że nie można sięgnąć stojąc na podłodze, tylko trzeba np. wejść na krzesełko? Przyznam że jak zobaczyłam takie zamknięcie to sie przeraziłam, a zarazem rozśmieszyło mnie to, kto wymiślił takie zamknięcie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieskowy Re: Okna dachowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:09 Ja tez mam takie okna. Przy odbiorze budynku chciałem to wyjaśnić ale usłyszałem "tanie wyjaśnienie", że velux takie okna robi. Juz myślałem, że to tylko u mnie umieścili je za wysoko. Chyba to jest jakiś błąd w komunikacji w linea między architektami i osobami odpowiedzialnymi za zamówienia materiałów do budowy. Powinno być okno z inną klamką (dolną) lub ten typ okna powinien być montowany niżej. Ja ogólnie machnąłem na to ręką. Traktuję te okna jako żródło światła. Nie często będę je otwierał(pokój od strony ogrodu). Zastanawiam się nad oknem łazienkowym czy nie zgłosić go jako błędu do naprawy w ramach rękojmi. W tym pomieszczeniu jego funkcjonalność jest 50% ( tylko światło, nie można wietrzyć wilgotnej łazienki). Czy "stare" eremy też mają ten problem? pozdrawiam, nowy we wsi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Okna dachowe IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 23:00 Okna dachowe są produkowane min. przez Velux-zamknięcie góry i Fakro-zamknięcie dołem. I nie jest to żadne tanie wyjaśnienie tylko fakt. Brak wiedzy i zainteresowania przedmiotem umowy z własnej strony lepiej zrzucić na innych. typowy i tani chwyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gostek Re: Okna dachowe IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 23:51 Chyba jesteś z Lineii! Logiczną sprawą jest dla mnie że okno ma być funkcjonalne, nie interesowałem się gdzie jest klamka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Okna dachowe IP: *.icpnet.pl 22.02.07, 21:30 Skoro sie znam na oknach to nie moge być z Linei bo oni się nie znają :) A propos Z Linei a nie Lineii A może jestem polonistą albo językoznawcą...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Okna dachowe IP: *.icpnet.pl 22.02.07, 21:33 Skoro się znam to nie mogę być od nich bo oni się nie znają ;) A propos Z LINEI a nie LINEII A może jestem językoznawcą...? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Okna dachowe IP: *.lexell.com.pl 22.02.07, 22:48 Rzeczywiście "stare" eremy mają ten sam problem. Ponieważ montowałem sobie ekstra właz na poddasze to mam do dyspozycji kij do otwierania tegoż co załatwia również kwestię zamykania i otwierania okien. Co do kablówki to pewnie istnieje możliwośc puszczenia kabli na "starą" częśc osiedla. Niestety będą temu towarzyszyc wykopki i będzie to słono kosztowac... Jeśli chętnych będzie dużo osób to Inea raczej nie będzie robic oporów. A inwestycja szybko się zwróci no i jakośc bardzo dobra... Może ktoś z forumowiczów w wolnej chwili przepyta tego Pana Łubińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieskowy Re: Okna dachowe IP: *.mantykora.net 22.02.07, 19:04 Szanowny "Gościu"! Skoro dla architektów i budowlańców Linei jest takie oczywiste,źe Velux i Fakro robią określone okna, to proste jest przełożenie na ustalenie wysokości tegoż w projekcie budowlanym. Do tego dochodzi wiedza z zakrseu ergomnomii (średni wzrost Europejczyka). Poza tym, w opisie standardu wykończenia, Linea używa zwrotu-wytrych: "lub o porównywalnym standardzie", co uniemożliwia wstępną kontrolę przed kupnem domu. Jeszcze pytanie retoryczne: Czy kupując dom, klient ma być znawcą zagadnień budowlanych, architektonicznych, katalogu ofert firm produkujących stolarkę okienną itp.? Czy, płacąc za dom, może liczyc na kompetencję firmy, która profesjonalnie zajmuje się takimi zagadnieniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Okna dachowe IP: *.icpnet.pl 22.02.07, 21:26 Nie wiem jaką branzą sie Pan zajmuje ale nie przypaszczam, że jeśli mam Pan do czynienia z klientem to udzieli mu Pan wszystkich i wyczerpujących informacji na nurtujący go temat. Natomiast mogę być pewien, że odpowie Pan na wszystkie zadane przez niego pytania. Zainteresowanie przedmiotem kupna nie oznacza fachowej wiedzy a jedynie dociekliwość z Pana strony. Zgadzam się z Panem, że umiejscowienie okien jest mało ergonomiczne by nie powiedzieć, że fatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Okna dachowe 22.02.07, 10:59 ja w związku z tym wyegzekwowałam od Linei taki kij metalowy z uchwytem do otwierania i zamykania tego okna (nie wiem jak to fachowo nazwać). Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
ghootek Re: linea w dabrowce 25.02.07, 18:49 Witam mieszkańców Dąbrówki. Za kilka tygodni będę odbierał mieszkanie Patio na osiedlu więc mam pytanie do mieszkańców i tych którzy odbiór mają już za sobą. Czy w kilku punktach moglibyście opisać na co należy zwracać uwagę podczas odbioru mieszkania, czy robić to samemu czy zlecić jakiemuś specjaliście,jak egzekwować ewentualne reklamacje, na podstawie czego mam odbierać mieszkanie. Z góry dziękuje za wszelkie nawet te małe informacje. Do zobaczenia wkrótce na ulicach osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 11:02 odpowiedź masz w poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=22149624&a=57344182 Ja osobiście polecam się porządnie przygotować do odbioru. Jak będziesz miał 2 dni wolne to poczytaj sobie te 600 postów innych osób i będziesz miał pogląd na to co zazwyczaj nadaje się do reklamacji. pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Czy jest problem z psami IP: *.ofs.pl 05.03.07, 10:38 Witajcie, niebawem zostane mieszkanką Osady Leśnej. Wielu moich znajomych którzy mieszkają na różnych osiedlach opowiada o coraz większych problemach z pieskami. Mianowicie chodzi i właścicieli psów którzy nie zakładają psom kagańców, puszczają psy na długiej smyczy, no i oczywiście odchody piesków które zaliczają dzieci. Czy problem z pieskami jest również w Dąbrówce na osiedlu? Czy trzeba się obawiać o dzieci które są "atakowane" przez psy. Wiem niejeden właściciel twierdzi że jego pies nic nie zrobi i nie ma się czego bać. Moje dziecko jak widzi psa puszczonego samopas bez kagańca to jest sparaliżowane ja zresztą też. Nie mam nic przeciwko psom tylko przeraża mnie to że nie można nigdzie swobodnie sie poruszać bo są psy. Musiałam zrezygnować z biegania w parku, ponieważ każdy rano wychodzi z psem a pies jak widzi biegnącą osobę biegnie za nią. Napiszcie czy właściciele psów są za nie odpowiedzialni, czy sprzątają po swoich ulubieńcach? Gdzie załatwiają się pieski? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy mieszkaniec Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:08 Ja jestem mieszkańcem osiedla od dwóch miesięcy i jestem już trochę zniesmaczony właśnie pieskami. Osobiście nic do nich nie mam - kocham i szanuję zwierzęta (sam hoduje rybki akwariowe). Może właśnie dlatego nie mogę zrozumieć ludzi którzy katują swoje zwierzęta zamykając je często na co najmniej 8 godz. w pomieszczeniu. Prawdę powiedziawszy przeprowadzając się na osiedle Linea myślałem, że wreszcie będzie normalnie; wcześniej mieszkałem przez 8 lat w wieżowcu 16 piętrowym- gdzie jazda z dwoma psami w windzie należała do standardu, nie mówiąc już o kupach na trawnikach, obsikanych krzaczkach i murkach itp. itd: Łudziłem się, że z reguły lokalizację tę wybierają osoby młode (specyfika architektury), którym bardziej zależy na niezależności, albo myślą już o powiększeniu rodziny - niekoniecznie o psa:). A pies przyjęło się jest najlepszym przyjacielem osób na emeryturze, rencie, czyt. osób które mają więcej czasu na zajęcie się swoim pupilem... Niestety okazuje się że w moim szeregu mieszkań co drugi sąsiad posiada czworonoga. Najgorsze jest to, a zdarza się to nagminnie, że zostawiają go np. na cały dzień i pies wyje wtedy i szczeka przez cały dzień do ich powrotu. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji gdy przyjdą ciepłe dni i wszystkie psiaki wyjdą na podwórko....będzie niezła jazda:). Prawda jest taka, że jeśli ktoś decyduje się na posiadanie zwierzęcia to powinien zdawać sobie sprawę, ze wiąże się to nie tylko z przyjemnościami ale i z obowiązkami, że psu trzeba poświęcić wiele uwagi i co najważniejsze odpowiednio go wyszkolić by mógł zostawać w mieszkaniu , lub w ogrodzie sam bez szczekania, tudzież wycia. Oczywiście każdy ma prawo do trzymania zwierząt i nie zamierzam nikomu tego odmawiać, ale na litość boską, musi być jakiś sposób, by zmusić mieszkańców do MYŚLENIA o pozostałych mieszkańcach , którzy zostają w domu i mogą mieć dość całodziennego szczekania.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Czy jest problem z psami 05.03.07, 11:30 witam, psów jest faktycznie duzo, aczkolwiek mnie, w przeciwieństwie do mojego przedmówcy, nie dziwi to w ogóle. po ograniczeniach związanych z mieszkaniem w bloku tu, mając domek lub mieszkanie z ogrodem, wielu wreszcie może zrealizować swoje często odkładane marzenie o psie, z uwagi na bardziej sprzyjające ku temu warunki. postąpiłam zresztą tak samo i psa mam:) a odpowiadając na Twoje pytania: - większość psów na terenie osiedla chodzi na smyczy, własnie z uwagi na dzieci. co innego w lesie - tu duzo biega spuszczonych. - o atakach nic nie słyszałam (mieszkam 2 lata), nie sądzę żeby coś takiego się zdażyło. - psy z reguły chodzą bez kagańców, pare naprawdę groźnych widuję z kagańcami. no ale jeśli pies jest na smyczy nie jest to jakieś niebezpieczeństwo. - o wyciu, szczekaniu, o którym pisał przedmówca - nie wiem, nie wypowiadam się, akurat u mnie i w moim sąsiedztwie nie ma takiego problemu. - co do załatwiania się.... no tu niestety nasze osiedle prezentuje standard ogólnopolski... czyli sprząta mniejszość. i generalnie jest brudno. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 16:00 Czyli muszę się pożegnać z bieganiem i swobodnym spacerem z dzieckiem w lesie! Kiedy Polacy nauczą się odpowiedzialności za swoje czworonogi. Moja znajoma ze Szwecji jak zobaczyła co dzieje się w parkach i na ulicach, sposób wyprowadzania psów przeraziła się. Jednak do mentalności europejczyków nam daleko. Bliżej do wschodu. Dziękuję za info. Pozdrawiam wszystkie pieski i ich właścicieli Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Czy jest problem z psami 05.03.07, 16:14 Kasiu, Jeśli Ciebie i Twoje dziecko paraliżuje widok kazdego biegającego psa (uchowaj boże nie ironizuję na temat Twojej fobii, bo sama się cudzych psów czesto boję) to w zadnym lasku czy parku nie będziesz się czuła bezpiecznie... Z drugiej strony las ma tyle scieżek, że pomimo, że czasem bywa tam faktycznie sporo ludzi, szczególnie w weekendy, to istnieje spore prawdobieństwo że na zgraje biegających psów się tam jednak nie natkniecie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:24 Witajcie Problemu z groźnymi psami chyba nie ma. Jest jednak spory problem z kupami. Często widzę jak mieszkańcy rzeczywiście dbają o trawkę, krzewy przed swoim domem i sądzę że ogromna większość z nich wkłada w to dużo pracy. Niestety widzę też, że nasi sąsiedzi idąc z pieskiem bacznie przyglądają się z uśmiechem jak piesek właśnie wali kupę na pięknym trawniczku sąsiada. Krew mnie zalewa kiedy widzę coś takiego. Wolałbym nie widzieć jak czyjść piesek zrobi to na trawniku przed moim domem, bo i pies i właściciel będą biedni. Drodzy sąsiedzi! Weźcie ze sobą na spacer siateczkę i kawałek szufelki i posprzątajcie po swoim piesku. Wyrzućcie to do kosza i będzie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy jest problem z psami IP: *.lexell.com.pl 06.03.07, 19:59 Popieram popieram popieram !!!! Sąsiada w jego wypowiedzi. Mam dosc sprzatania cudzych kup, sikania pod moje drzewka i wypatrywania przez okno, ktory to znow wlasciciel nie doszedl na czas do lasu..... Rozumiem ze nie ma koszy, ze moze glupio chodzic z woreczkiem itp..... ale jak sie ma psa, to trzeba i ten aspekt wziasc pod uwage!!!!! Dzis kolejny ranek, kiedy przed furtka mialam olbrzymia psia kupe. Walcze z tym juz od 4 lat i mam serdecznie dosc. Kocham zwierzeta naprawde mocno i psy tez uwielbiam ale od jakiegos czasu, kiedy widze nowy nabytek kogos z osiedla dostaje dreszczy, bo wiem ze na pewno bedzie spacerowal do lasu i zostawi co nieco na ktoryms z przed domowych trawnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 06.03.07, 20:38 Od kiedy powieszono na naszym osiedlu (w Poznaniu) krótkie ogłoszenia do Właścicieli psów z prośbą o odpowiedzialność za psa a szczególnie za czystość między blokami, jest czyściej i bezpieczniej. Odpukać. Na każdym osiedlowym drzewie wiszą karteczki. Jest ich mnóstwo. Może warto zrobić podobna akcję na Leśnym Osiedlu. Osiedle się rozrasta i przybywa piesków, a wiemy czm to grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
estoril Re: Czy jest problem z psami 08.03.07, 13:28 Kasiu; Moim zdaniem po przeprowadzce do Dąbrówki nie musisz żegnać się ani z bieganiem, ani ze spacerami w lesie z dzieckiem. Mówię to jako i biegający po lesie zakrzewskim, jak i ojciec prawie 2- letniego malca. Faktem jest, że zdarza się spotkać człowieka z psem w lesie ale nie zdarzyło mi się spotkać psa bez właściciela. Jeżeli pies chodzi luzem - zwracam szczególną uwagę jeżeli jestem z dzieckiem lub biegnę. Jeżeli pies jest na smyczy - niech się martwi właściciel - nie zwalniam ;). Pozdrowienia "zza torów" - tj. z Palędzia. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieskowy Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 15:46 Co do problemu z psami... Wpadl mi taki przebiegły pomysł... Może robić zdjęcia sikajacym i srającym pieskom z ich właścicielami(jak się uda i wpasują się ładnie w kadr), a potem publikować te zdjęcia na tym forum i roznosić kopie do skrzynek pocztowych do mieszkańców naszego osiedla... Można też zrobić tablicę pod sklepem (jeszcze w budowie) i wywieszać zdjęcia z jakimś błyskotliwym komentarzem, jeszcze nie wiem jakim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez joanna Re: Czy jest problem z psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 00:50 ... dajcie spokój z nagonką na psy :-) mam dwa - za pół roku wynoszę się do Was i sprzatam po moich psach i będę sprzątała - a nie da się ukryć , że te stwory łagodzą obyczaje ... napompowany- nabzdyczony, z pianą na ustach wchodzisz do domu i witają cię z bananami na mordach czy jesteś tego dnia w dobrym nastroju czy nie. Rozładowują emocje ( złe emocje ) i pozwalają spojrzeć na życie trochę z innego punktu widzenia......nawet twardziele miękną gdy taki jegomość demonstruje swoje oddanie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Czy jest problem z psami IP: *.ofs.pl 14.03.07, 09:26 Niezłe porównanie dzieci do psów! Kim Ty jesteś aby w taki sposób mówić o dzieciach? Zachwalasz psy że są oddane, zawsze sie cieszą na widok właściciela. Mówisz że własne dzicko nie potrafi tego. Ten świat zwariował. Pies to zwierze, owszem oddane, lecz tylko zwierze i nie cierpię jak porównuje sie psy z dziećmi. Cieszy mnie fakt że jesteś odpowiedzialnym właścicielem psa i sprzątasz po nich, lecz uwierz mi że takich właścicieli jest bardzo mało! Nie porównuj uczuć jakimi darzymy dzieci do uczuć jakie darzymy zwierzęta. Jak będziesz miała dziecko to się przekonasz że dziecko które się kocha i ono nas bardzo kocha. Nie mogę uwierzyć że niektórzy właściciele psów porónują dzieci do psów. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Czy jest problem z psami 14.03.07, 11:11 nie popadajmy może w skrajności... bo juz faktycznie robi się dziwna nagonka. zdjecia włascicieli sikających i załatwiających się psów na gazetce? ratunku... sama mam psa, na szczescie ma on ten dobry zwyczaj, że nie załatwia się zaraz po wyjściu z domu, tylko po 10-15 minutach spaceru. a przez ten czas zazwyczaj zdążę dojść w miejsce, gdzie jego kupa nie stanowi dla nikogo problemu. na wypadek wpadki na terenie osiedla- mam w kieszeni (prawie) zawsze reklamówkę do sprzatnięcia. tylko - przepraszam - co mam począć w kwestii sprzatania po jego sikaniu? chodzić z konewką? czy przywiazać mu woreczek? czy może już w ogole nie wychodzić z psem poza teren ogródka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Linea zwalnia ludzi IP: *.ofs.pl 14.03.07, 13:42 Dowiedziałam się że Linea zwalnia pracowników. Panie które zajmowały sie projetowaniem zostały zwolnione. W budynku Lineii na Osiedlu będzie jedna osoba która będzie zajmowała się podpisywaniem umów. Zwijają żagle??? Szkoda bo panie były miłe i kompetentne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Linea zwalnia ludzi IP: 195.116.32.* 15.03.07, 12:06 Czy ktoś ma bardziej konkretne info na w/w temat? Jak to się ma do dotychczasowej wiarygodności LINEI, realzacji budowy, obecnej obsługi, terminów oddania itp. PISZCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwer Re: Linea zwalnia ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:12 Sama jestem ciekawa jak teraz można sie będzie odwołać do rozmów z Panią Dominiką , która zawalona robota ciągle obiecywała mi coś na piśmie ...???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Linea zwalnia ludzi IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 22:28 Będzie ciężko. Linea stawia na zyski. Pani DominikA pracuje do końca miesiąca. Ciekawe co teraz będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awa Re: Linea zwalnia ludzi IP: 81.210.1.* 16.03.07, 10:36 Jeżeli chodzi o Panią Dominikę to ja też czekam na parę rzeczy od niej i doprosić się nie mogę i pewnie już nawet awanturować się z nią(co najlepiej skutkowało)nie ma sensu. Hmmmmmmmm może to jest jedna z przyczyn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Linea zwalnia ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:58 Jestem trochę zaskoczona Państwa wypowiedziami. Jeśli mamy jakieś niezałatwione sprawy to proszę o kontakt osobiście. Chciałabym wszystko wyjaśnić przed moim odejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braaaaaaaawo Re: Linea zwalnia ludzi IP: *.icpnet.pl 17.03.07, 21:07 Brawo Dominiko !!!! A wam wszystkim anonimowym pismakom (pożeraczom taniej sensacji i insynuacji) powinno być wstyd...łatwo szkalować czyjeś dobre imię za zasłaoną pseudonimu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Linea zwalnia ludzi IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 22:19 Popieram, łatwo krytykować za pośrednictwem internetu. Każdy ma pawo do błędów. pozdrawiam p. Dominikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 14.06.07, 15:20 "Niezłe porównanie dzieci do psów! Kim Ty jesteś aby w taki sposób mówić o dzieciach? Zachwalasz psy że są oddane, zawsze sie cieszą na widok właściciela. Mówisz że własne dzicko nie potrafi tego. Ten świat zwariował. Pies to zwierze, owszem oddane, lecz tylko zwierze i nie cierpię jak porównuje sie psy z dziećmi." A ja nie lubię takich mamusiek, które czują się pępkiem świata i ich dzieci to oczywiście też pępek świata, a niestety tak nie jest...Już nie raz zdarzyło się, że pies jest bardziej wdzięcznym wychowankiem niż własne dziecko niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czy jest problem z psami IP: *.ofs.pl 18.06.07, 09:46 Jesteś wrogiem dzieci, aż strach pomyśleć jaki masz stosunek do ludzi! Co Ty człowieku za głupoty wygadujesz " A ja nie lubię takich mamusiek, które czują się pępkiem świata i ich dzieci to > oczywiście też pępek świata, a niestety tak nie jest...Już nie raz zdarzyło się > , > że pies jest bardziej wdzięcznym wychowankiem niż własne dziecko niestety...." Ty chyba należysz do takich wychowanków o których piszesz. Znieczulica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 21.06.07, 19:48 a ja mam tylko tyle do powiedzenia ze wole kochane psy od rozwydrzonych bachorow i ich sparalizoanych mama, ktore nie moga biegac a to straszne, lpiej niech te biedne zwierzaki siedza w schorniskach prawda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~lesny Re: Czy jest problem z psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:05 pomysl nie jest nowy, jest juz gosc ktory ze swego pieknego domu trzaska foty, ale nie zna sie na fotografii i nic mu nie wychodzi...:) sam mam psa ,ale widze ze niektorzy faktycznie przeginaja, psy sikaja na kola zaparkowanych samochodow, i pozostawiaja nieczystosci w bardzo kontrowersyjnych miejscach. a mamy tyle miejsc wokolo osiedla gdzie mozna te sprawy zalatwic bez irytowania innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Garaż IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:45 Czy ktoś z mieszkańców zabudował sobie garaż od strony ogródka? Wiem że nie może to być cegła. Jak wygląda zabudowanie z desek? Macie moze jakieś propozycje. Problem z psami zauważyłem, walczę z nim od ponad roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:18 Witaj Zabudowa wiaty garażowej od strony ogrodu proponowana przez Lineę to nic więcej jak dwie ścianki z desek. Nie pamiętam dokładnie ile Linea sobie za to życzyła ale moim zdaniem jest to jakiś absurdalny koszt. Jeden z moich sąsiadów kupił tę opcję od Linei. Wygląda to fatalnie. W podobnej cenie można kupić ladną "altankę" z drewna i postawić przy wiacie. Moim zdaniem jest to bardziej funkcjonalne. Taką opcję również widziałem u niektórych sąsiadów i sam również zamierzam w ten sposób zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: Garaż IP: *.lexell.com.pl 16.03.07, 21:00 Witam, Ja zrezygnowałem z wiaty ale znajomy cieśla wybudował mi dużą i solidną szopę. Samochód nie wjedzie ale mieszczą się tam wszystkie pozostałe sprzęty. Koszt około 6000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś