Dodaj do ulubionych

Wyrzucanie śmieci przez okna

30.05.05, 15:43
Od niedawna mieszkam w mrówkowcu i przeżyłam szok, kiedy przed moją twarzą
wystawioną na majowe słoneczko przeleciały obierki po ziemniakach i ogórkach,
potem parę butelek po wodzie (pewnie mocno gazowanej)i opakowanie od mleka
łaciatego. W budynku są zsypy, bo tego podobno żądają mieszkańcy (gratuluję
pomysłu!), więc nic nie usprawiedliwia takiego syfiarstwa. Gdybym uparła się
i znalazła gnojka, który to robi, co można z tym dalej zdziałać? Oczywiście
oprócz wysypania mu tego na głowę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Współczujący Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 17:27
      Współczuję i tylko tyle niestety...
      • bazylissa Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 30.05.05, 18:45
        Dobre i to, ale mam ochotę za to komuś przyłożyć. Dzięki.
        • Gość: lucynda Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.05, 20:01
          a co byś powiedziała, gdyby ktoś zarzygał Ci parapet? w mrówkowcach cuda sie
          zdarzają
          • Gość: Juruś Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:11
            To wszystko na pewno vikka, ona brudzi i rzyga i plecie głupstwa!
    • Gość: Sineira Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:59
      Ciesz się, że nie masz nad sobą sąsiada, który śmieci wyrzuca do WC. Skutki
      bywaja doprawdy piorunujące.
      • Gość: mp Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.icpnet.pl 30.05.05, 23:50
        u mnie w bloku ktos wyrzuca doslownie wszystko - butelki, puszki, ale juz
        szczytem sa zuzyte prezerwatywy... a raz na moim parapecie wyladowala zuzyta
        podpaska... ciesze sie, ze nie mieszkam na parterze i nie mam ogrodka, z ktorego
        musialabym to wszystko zbierac...
    • v.i.k.k.a od zawsze wiedziałam, że blokowiska to slamsy 30.05.05, 23:41
      i mieszkaja w nich odpady społeczeństwa

nie wszyscy, ale WIĘKSZOŚĆ:((((
      • pan.nikt PRZEGINASZ 30.05.05, 23:50
        PRZEGINASZ I TO MOCNO.

Ps niegdy nie mieszkałem w bloku i to nie jest żadna uwaga osobista.
        Znam poprostu wielu bardzo porządnych i uczciwych ludzi, którzy mieszkają w
        blokach.
        • v.i.k.k.a Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 00:01
          czyli zanieczyszczone klatki schodowe to przypadek?
          brudne trawniki i wszystko wokół też?
          to kto zrobił syf?! już wiem-pewnie mieszkańcy domów jednorodzinnych z drugiego
          końca miasta:/
          • pan.nikt Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 00:09
            Nie Vikki. Ten burdel robią mieszkańcy.
            Ale wystarczy kilku idiotów na kilkuset normalnych, czy porządnych, żeby tak
            było.
            Dlatego włąsnie nie wolno uogólniać.

Mieszkam na końcu wsi (ulicy) w typowym osiedlu domków.
            Wiesz, jak ludzie tu mieszkający potrafią porzucać śmieci?
            Już nawet kiedyś napisałem apel. Masz śmieci, wrzuć do mojego kubła.
            Przynajmniej nie będę musiał zbierać ich pod płotem i samemu wyrzucać do kubła.

CHAMSTWO JEST PONADCZASOWE I PONAD PODZIAŁAMI NA BLOKOWISKA, CZYNSZÓWKI, DOMKI
            A NAWET PAŁACE.
            • bazylissa Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 10:24
              Masz rację. Ale jeżeli ten ktoś przestanie być anonimowy, bo ja się uprę i go
              zdybię, to co mogę z tym zrobić - dzielnicowy, straż miejska?
              • pan.nikt Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 10:33
                I jedno i drugie.
                • pan.nikt Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 10:38
                  aha, jeszcze jedno.
                  Czasami najlepszą metodą jest opier..ć typka, z góry na dół i z powrotem.
                  Można też, choć to nie do końca zgodne z prawem uprzykrzyć klientowi życie,
                  wywieszeniem ulotek o śmierdzielu. Najlepiej ze zdjęciami czynu.
                  Najczęściej pomaga sama groźba, takiej „reklamy”.
            • v.i.k.k.a Re: PRZEGINASZ 01.06.05, 04:51
              pan.nikt napisał:

> Nie Vikki. Ten burdel robią mieszkańcy.
              ###ano właśnie
              > Ale wystarczy kilku idiotów na kilkuset normalnych, czy porządnych, żeby tak
              > było.
              ### ja tam widzę większość brudasów, porządni to wyjątki-dlatego jest jak jest
              • bazylissa Re: PRZEGINASZ 01.06.05, 13:37
                Specjalnie dla Ciebie się umyję. Tu mieszkają normalni ludzie, a śmieci lecą
                najprawdopodobniej z wynajmowanego przez studentów mieszkania. Wyrwali się
                rodzicom ze smyczy i hulaj dusza. Łatwe oceny w Twoim wydaniu i takie
                kategoryczne to prostactwo. Skomplikuj się nieco może, co?
                • v.i.k.k.a Re: PRZEGINASZ 01.06.05, 18:59
                  normalnych znajdziesz góra 10 na cały blok
                  • Gość: magister Re: PRZEGINASZ IP: *.icpnet.pl 01.06.05, 23:04
                    a skąd masz takie dane? mieszkasz tam czy co??
          • bazylissa Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 11:06
            DO V.I.K.K.I: Powiem Ci, że do rozpoczęcia tego wątku skłonił mnie 1 (!) typek
            na kilkuset, którego śmieci codziennie oglądam z balkonu. Dzięki, że nazwałaś
            mnie mieszkanką slamsów (i tak były dla mnie za drogie, jeszcze z 15 lat będę
            spłacać). Klatki schodowe są czyste, za oknami piękna zieleń, codziennie od 6
            rano pani sprząta dookoła całego bloku. I między innymi dlatego zachowanie
            jakiegoś idioty jest tak irytujące.
            DO PANA.NIKT (NIKOGO?): spróbuj usłyszeć, jak w moich uszach może brzmieć
            zdanie, że w mrówkowcach mieszkają też normalni, uczciwi ludzie... Intencje są
            dla mnie jasne, ale wyszło jak wyszło.
            • pan.nikt Re: PRZEGINASZ 31.05.05, 11:14
              bazylissa napisała:
              spróbuj usłyszeć, jak w moich uszach może brzmieć
              > zdanie, że w mrówkowcach mieszkają też normalni, uczciwi ludzie...

Sorry, ale takie zdanie nie padło.
              Nie padło słowo "też".
              Chyba źle mnie odczytałaś.
              Może trochę nieściśle się wyraziłem?

W każdy razie myśl jest prosta.
            • v.i.k.k.a Re: PRZEGINASZ 01.06.05, 04:54
              bazylissa napisała:

> DO V.I.K.K.I: Powiem Ci, że do rozpoczęcia tego wątku skłonił mnie 1 (!) typek
              > na kilkuset, którego śmieci codziennie oglądam z balkonu.
              ### jedna osoba nie zrobi syfu w całym bloku czy wokół niego

Dzięki, że nazwałaś
              > mnie mieszkanką slamsów
              ### nie Ciebie, tylko wiekszość "elementu" zamieszkujacego te bloki
      • bazylissa Re: od zawsze wiedziałam, że blokowiska to slamsy 31.05.05, 10:37
        I tu się mylisz. A w ogóle ten tekst nawet z zastrzeżeniem "nie wszyscy, ale
        większość" mnie obraża.
      • Gość: Biolożka Re: od zawsze wiedziałam, że blokowiska to slamsy IP: *.icpnet.pl 01.06.05, 00:16
        Wielkie dzięki Vikka! To, że ktoś mieszka w domku jednorodzinnym nie znaczy, że
        jest kulturalny, ale że ma kasę. Miło Ci by było, gdybym napisała, że w willach
        mieszkaja sami nowobogaccy bez krztyny ogłady?
        Inna kwestia, że śmiecenie w blokach zdarza się niezwykle często. Jest to chyba
        wynik braku poczucia własności i przynależności mieszkańców oraz
        przeświadczenia, że "co jest wszystkich, to jest niczyje". Nawyk wyniesiony z
        poprzedniego ustroju.
        I co na to mają poradzic tysiące KULTURALNYCH osób, ktore nie mają wyboru i
        możliwości zamieszkać gdzie indziej?
        • v.i.k.k.a Re: od zawsze wiedziałam, że blokowiska to slamsy 01.06.05, 04:56
          Gość portalu: Biolożka napisał(a):

> Wielkie dzięki Vikka! To, że ktoś mieszka w domku jednorodzinnym nie znaczy, że
          > jest kulturalny, ale że ma kasę. Miło Ci by było, gdybym napisała, że w willach
          > mieszkaja sami nowobogaccy bez krztyny ogłady?
          ### pisz jak chcesz-mnie to nie dotyczy:)))
          i powtarzam po raz kolejny i mam nadzieje,ze ostatni- WIEKSZOŚĆ(w domyśle nie
          wszyscy), wiec nie brac do siebie.
    • Gość: couleur3 Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.05, 10:22
      Wystosuj pismo (najlepiej poleconym) do straży miejskiej , jeśli wiesz kto to
      wyrzucał (lub natychmiast telefonować - jeśli jesteś świadkiem takiego
      zdarzenia) . Musisz jednak zgodzić się zeznawać. Inaczej nie ma to sensu.
      Zachęcałbym jednak do tego . Najlepiej zgłosić to też do spółdzielni.
      • bazylissa Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 31.05.05, 10:27
        Dzięki. O to mi chodziło. Zeznawać się nie boję, tylko czy to może spowodować
        jakąś karę? Mandat itp. Bo jak co drugi dzień będę łazić do różnych gremiów, to
        w końcu mnie potraktują jak jakąś wariatkę. W sumie czy są na to jakieś
        paragrafy?
        • couleur3 Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 31.05.05, 11:37
          Jasne , że są paragrafy. Zaśmiecanie to wykroczenie karane mandatem. Tylko
          trzeba wskazać dokładnie kto itd. Jak pies narąbie pod oknem to właściciel też
          jest zobowiązany posprzątać - są na to stosowne uchwały Rady Miasta. Musisz
          tylko zgłośić do straży i najlepiej zanotować nazwisko przyjmującego zgłoszenie
          (oni nie zawsze się palą do interwencji. W spółdzielni też zgłosić (najlepiej
          również pisemnie )
          • bazylissa Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 31.05.05, 11:58
            Super! No to zabieram się do wyśledzenia śmieciarza :)))
            • Gość: Sineira Re: Wyrzucanie śmieci przez okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:11
              Koleżanka w takiej sytuacji zmiotła "towar" do wiaderka, poszła do sąsiada i
              wysypała mu śmieci na wylizany parkiet ze słowami "coś panu wypadło przez okno,
              więc przyniosłam", po czym zapowiedziała, że będzie mu w ten sposób oddawać
              jego własność za każdym razem. Od tego czasu ma spokój. Jednak nie polecam tej
              metody, jeśli winowajca jest "mięśniakiem":)
              • pan.nikt Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 31.05.05, 22:49
                DOBRE I SŁUSZNE
                • bazylissa Re: Wyrzucanie śmieci przez okna 01.06.05, 07:40
                  Tak zrobię. A do tego razem z córą będę prowadzić ilustrowany tygodnik dla
                  mieszkańców mojego pionu. Zdjęcia wczoraj zrobione są cudne, a pierwszy
                  felietonik dowcipny i lekko zjadliwy. Ciekawe, czy zrobię wydawniczą furorę.
                  Zaczynam od dwóch egzemplarzy - dla mieszkańców (podałam namiary, żeby też
                  mogli się dziennikarsko poudzielać) i kierownictwa spółdzielni. Niech chłopaki
                  też mają trochę radochy. Trzymajcie kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka