Dodaj do ulubionych

Jarocin powraca

03.06.05, 23:39
Ktoś się wybiera? I w ogółe to jak podoba wam się idea bo ja mam mieszane
uczucia.

Stare kapele, które grały na jarocińskich koncertach w latach 80., jeszcze
raz na tej samej scenie. Na ulicach milicyjne nyski, na rogach ulic cytroneta
w foliowych woreczkach, a piwo tylko w "Peweksie". Czy to kuriozalny skansen
szargający legendę czy świetny sposób na letni weekend? A może powspominamy,
jak to było na prawdziwym Jarocinie?
Obserwuj wątek
    • duch3 Zapomniałem o linku ;( 03.06.05, 23:40
      miasta.gazeta.pl/poznan/8,36022,2741601.html
      już jest. A tam między innymi relacja z pierwszego dnia.
    • k_walus Re: Jarocin powraca 03.06.05, 23:49
      Szczerze mowiac nie bylem nigdy w Jarocinie. To nie jest moj typ muzyki, choc
      nie powiem od czasu do czasu lubie mocnego rocka'a posluchac. Ale ogladajac
      stare relacje z festiwalu nasuwa mi sie mysl ze to byl fantastyczny zryw co
      roku i dla mnie bardzo pozytywny (nie liczac wiadomo marginalnych ekscesow). I
      moze to dobry pomysl na przypomnienie jak to bylo kiedys, jak nigdy na pewno
      juz nie bedzie. Mozna dyskutowac z forma przekazu, ale wydaje mi sie ze proby
      jakiejs reaktywacji to nie jest zly pomysl.
      • kormoran7 Re: Jarocin powraca 04.06.05, 00:32
        bylem za reaktywacja Jarocina w tej oprawie PRLowskiej do pewnego czasu. Nawet
        fajny pomysl jest z tym zeby bylet sprzedawac w formie jakiegos talonu na
        zywnosc czy troszke jakies tam peweksy "udawane"postawic. ale kiedy
        przeczytalem ze maja specjalnie prad wylaczac w trakcie koncertu zeby niby bylo
        jak za dawnych czasow to jest juz smieszne moim zdaniem. A po zatym uwazam ze
        na sile cos wskrzesac nie ma sensu. ten koncert upadl bo w dzisiejszych
        realiach nie mial szans na bycie.Skomercjalizowal sie w polowie lat 90 tych i
        dlatego upadl na dobre. dlatego uwazam ze na sile nie ma co go reaktywowac. To
        historia i tak niech zostanie
        • fezs1 Re: Jarocin powraca 04.06.05, 09:00
          Przepraszam bardzo, ale gdzie wyczytaliście, że to jest reaktywacja? Cytując
          organizatorów: "Festiwal w Jarocinie to wydarzenie, które wywarło ogromny wpływ
          na kilka pokoleń Polaków, zarówno w sferze muzycznej jak i światopoglądowej.
          Celem Jarocin PRL Festiwal jest próba pokazania dawnego festiwalu na tle dekady
          lat 80-tych poprzez bezpośrednie odwołanie sie do epoki PRL. Pragniemy stworzyć
          w ciągu dwóch dni żywe muzeum, a widzów wciągnąć w dwuznaczną grę wyobraźni,
          sprawić by poczuli szarość i opresyjność tamtych czasów, jednocześnie pokazując
          na tym tle, czym był i jak wygladał Festiwal Muzyki Rockowej. Aby oddać tamten
          klimat jak najwierniej, przygotowaliśmy kilka wydarzeń wzajemnie ze sobą
          powiązanych i uzupełniających się, niejednokrotnie mających charakter
          happeningu, cytujacych lata 80-te." Nikt z organizatorów nie mówił nigdy o
          reaktywacji!
          • rogeer Re: Jarocin powraca 04.06.05, 09:39
            A swoją drogą to kto z was tam jedzie?:) Ja będę o ile jeszcze będą bilety:)
            • fezs1 Re: Jarocin powraca 04.06.05, 13:02
              Ja jade, ale dopiero po 15 także jakby co to na dworcu w Środzie. Każdy po
              winie do plecaka ;P Biletów ma ponoć nie zabraknąć.
              • waclaw_kzn Re: Jarocin powraca 04.06.05, 13:26
                Jak już wspominałem - kontrole w pociągu na trasie Poznań-Jarocin jak przed
                Woodstockiem, albo i dokładniejsze, bo oblęzenie pociągu mniejsze, więc służba
                celna i policja mają czas na kontrolę osobistą każdego po kolei... więc bądźcie
                grzeczni i nie bierzcie ze sobą niczego, co nielegalne :]
                • kormoran7 Re: Jarocin powraca 05.06.05, 10:45
                  Ciekawe czy koledzy wrocili calo i zdrowo:)
                  • rogeer Re: Jarocin powraca 05.06.05, 12:01
                    Ja powróciłem cały i zdrowy i na maxa zadowolony!:) Co prawda sił nie starczyło,
                    żeby zostać do końca ale to co widziałem w zupełności mi wystarczyło. Byłem na
                    Bakshish, Acapulco, Kobranocka i Dżem. Naprawde było warto Dżem skończył grać o
                    1.30 ale koncert który dali był rewelacyjny!!!
                    Z powrotem do PRL to średnio im się udało... na samym początku jakieś takie
                    transparenty z hasłami komunistycznymi ale na mnie to dobrego wrażenia nie
                    zrobiło. Jedyne co im się udało z PRL to bilety w formie kartek żywnościowych
                    naprawde super i kolejki po piwo i po jedzienie. Stało się chyba z 30 minut
                    zanim można było coś kupić oczywiście ze nie PRL'owskie pieniądze.
                    Klimat był niezły ale tyle wiary odurzonej czymkoliwek się dało to dawno nie
                    widziałem...
                    • kormoran7 Re: Jarocin powraca 05.06.05, 12:09
                      A jak publicznosc reagowala na fakt ze w czasie koncertow prad wylaczali?
                      Zrealizowali chcociaz ten pomys?
                      • rogeer Re: Jarocin powraca 05.06.05, 12:39
                        Otóż nie widziałem żeby w czasie koncertu prąd wyłączyli ale w pewnym momencie
                        na kilka minut wyłączyli oświetlenie tam gdzie były koncerty. Ludzie zareagowali
                        dość pozytywnie ogólnie;)
                        • kormoran7 Re: Jarocin powraca 05.06.05, 12:47
                          Wiedzialem ze sie nie odwaza na taki bezsensowny krok jak wylaczanie pradu.:)
                          • natala77 Re: Jarocin powraca 05.06.05, 13:13
                            było niesamowicie fantastycznie!!!:)))
                            • marcinszymczak1 Re: Jarocin powraca 06.06.05, 08:31
                              HEHE.......tak zacznę swoją wypowiedz na ten temat.
                              Przed chwilką ktoś w redakcji wypomniał mi
                              , że jakieś brudasy w błocie oglądał......hyba mu się popiep*zyło z Lednicom
                              JJ
                              O zgrozo!!!!

Co do wyłączenia światła to z tego co widziałem to będąc pod scenom dało się
                              odczuć wyłączenie oświetlenia wokół stadionu.....ciekawy pomysł.

Jeżdżę po tych imprezach po kraju i powiem wam że takiej wuchty schlanych ludzi
                              to już dawno nie widziałem.....Woodstock to przy Jarocinie to Zlot Fanatyków
                              Radia Maryja.

Jeśli chodzi o samom idee to moim zdaniem wypaliło. Widziałem na własne oczy
                              jak za kulisami przeżywały to zespoły, które grały tam jako młode kapele.
                              Troszkę złym pomysłem może okazać się połączenie w przyszłym roku innych nurtów
                              muzycznych z tym co do tej pory nam się kojarzy z Jarocinem.
                              Moim zdaniem może to być gwóźdź do trumny tego festiwalu.
                              Uważam, ze mimo szczerych chęci organizatorów aby połączyć dajmy na to HIP HOP
                              z PUNKIEM czy METALEM może się to nie udać. Gdzie indziej tak. Ale Jarocin to
                              zbyt wielka legenda która na pewno nie zyska na takim zagraniu.
                              Jak będę miał Foto to mogę użyczyć. Pozdrowionka.
                              • kormoran7 Re: Jarocin powraca 06.06.05, 09:30
                                Co chca z HH to mieszac?O boze. Nie powiedz ze zartujesz. Prosze powiedz...Ale
                                z drugiej strony ten festiwal jest juz martwy wiec w zasadzie nie ma juz do
                                czego wbijac tych gwozdzi. A skoro mowicie ze bylo tyle pijanych ludzi to
                                podejrzewam ze wladze miasta napewno juz nie zaryzykuja
                                kolejnej "reaktywacji"Jarocina. No chyba ze dla pieniedzy znowu i z czysto
                                komercyjnego punktu widzenia ale czy tylko o kase powinno chodzic?Mysle ze tu
                                nie liczy sie teraz muza, mlodzi ludzie tylko chcec zarobienia a to mi sie
                                bardzo nie podoba
                                • marcinszymczak1 Re: Jarocin powraca 06.06.05, 14:00
                                  No niestety nie jest tak pięknie. W to teraz za angażowały się władze miasta i
                                  na pewno kolejne imprezy pod tym sztandarem będą się ukazywały. Jednak tak jak
                                  już napisałem wiele przez pomieszanie klimatów ten festiwal straci.
                                • natala77 Re: Jarocin powraca 06.06.05, 14:02
                                  Krmoranie zaryzykują, zaryzykują! Ipreza mimo wszystko się udała - więc jestem
                                  prawie pewna, że z takiego źródła zysku i rozgłosu Jarocin już nie zrezygnuje!
                                  I faktycznie mówi się o tym, że w przyszłości ma to się otwierać na współczesne
                                  realia - w tym na inne popularne rodzaje muzyki - ale jestem na nie. Idźcie mi
                                  z HH :/// JAROCIN TO ROCK!!!
                                  • natala77 Re: Jarocin powraca 06.06.05, 14:14
                                    ^^sorry za wcinanie literek^^ ;P

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2748808.html[...]
                                    Wiceburmistrz miasta, Robert Kaźmierczak, zapowiedział, że miasto postara się o
                                    odrodzenie festiwalu.

Jak i kiedy, jeszcze nie wiadomo. Pomysł podoba się Chełstowskiemu.[organizator
                                    festiwalu sprzed lat]

- Nie wiem, jak powinna wyglądać następna edycja, ale nie może się zamknąć w
                                    konwencji punka.

Pomysł muzycznego skansenu jest jednorazowy i jeśli organizatorzy myślą o
                                    kontynuacji festiwalu, powinien on otworzyć się na inne gatunki, m.in. na hip-
                                    hop - mówił na konferencji prasowej.

(o_0)
                                    • kormoran7 Re: Jarocin powraca 07.06.05, 10:33
                                      No nie wiem czy stali bywalcy festiwalu przyjma do wiadomosci ze teraz im sie
                                      juz bedzie nawet HH serwowac. Przeciez tego nawet wyobrazic sobie nie mozna.
                                      Tysiace Punkow sluchajacych np Mezo. Nie no to sie w glowie nie miesci.
                                      • natala77 Re: Jarocin powraca 07.06.05, 16:37
                                        to nie przejdzie, absolutnie. na festiwal z HH te punki się nawet nie wybiorą.
                                        • kormoran7 Re: Jarocin powraca 07.06.05, 21:35
                                          No wiec nie rozumiem skad taki pomysl sie wogle bierze w glowach pomyslodawcow
                                          festiwalu. Oni chyba zyja w innym swiecie. Miejmy nadzieje ze czarny scenariusz
                                          sie nie sprawdzi.
                                          • natala77 Re: Jarocin powraca 07.06.05, 22:55
                                            nie rozumiesz?!
                                            ...
                                            ja Ci powiem:
                                            jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze:/
                                            • kormoran7 Re: Jarocin powraca 07.06.05, 22:59
                                              No niby tak ale przeciez powinni zdawac sobie sprawe ze ten pomysl nie wypali
                                              wiec w zasadzie nic nie zarobia.Tu jednak glupota przemawia. Tylko glupota. Nic
                                              wiecej:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka