Dodaj do ulubionych

Protest mieszkańców Wildy i Dębca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 20:56
Proszę wykreślić z tytułu Dębiec. Na wysokości Dębca jest już droga
dwupasmowa (nie licze krotkiego odcinka do Wspólnej), więc nas to ani grzeje,
ani ziębi. Może jedynie ruch się powiększy i tyle. Natomiast dużo lepiej
przechodzi się do Dębiny (czyli na drugą stronę Drogi Dębińskiej) na odcinku
dwupasmowym, niż jednopasmowym. Przyczyna jest prosta - światła, których nie
ma na jednopasmowym odcinku.

PS. Witam po dłuższej przerwie:D
Obserwuj wątek
    • Gość: js takiego rodzaju protesty to jest głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 21:56
      mieszkam na Wildzie i tak uważam, aby miasto sie rozwijało, muszą rozwijać sie
      też jego dzielnice, bo inaczej staną sie marginalne i omijane szerokim łukiem,
      a Wilda jako dzielnica od lat zapomniana i omijana, z racji swojej złej renomy,
      dzięki swoim mieszkańcom, którzy w sposób niechlubny pracują na jej i swoją
      opinię, Wilda właśnie jak żadna inna z dzielnic Poznania potrzebuje rozwoju i
      świerzego powiewu, nowego oddechu i każda inwestycja w tej części miasta jest
      potrzebna i ja to bardzo mocno popieram, szczególnie jeśli chodzi o
      komunikację !!!! a Grzyboski niech sobie protestuje i zbiera punkty wyborcze
      tam gdzie mieszka
      • Gość: Gość Re: takiego rodzaju protesty to jest głupota IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 16:27
        Trudno zrozumieć co z rozwojem dzielnicy ma mieć budowa czteropasmowej trasy
        szybkiego ruchu. Wilda to nie wioska na odludziu, dla której droga asfaltowa
        jest jedyną szansą na rozwój. Autorowi rzeczywiście przyda się trochę
        cyt.:"świerzego powietrza" dla nauki ortografii.
        • Gość: Gość Aleja Jana i Grażyny K. IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 17:14
          Proponuję przy okazji zmienić nazwę Dolnej Wildy, łaczącej autostradę A2 ze
          Starym Browarem na Aleję Jana i Grażyny K.
          • Gość: X Re: Aleja Jana i Grażyny K. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:37
            to już lepiej jak tak się będzie nazywała, niż miałaby mieć imię "TEMPEGO I
            OGRANICZONEGO POZNANIAKA - GOŚCIA"
            • Gość: keczup Re: Aleja Jana i Grażyny K. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:39
              Lepiej "Mistrza ortografii - X".
            • Gość: Gość Re: Aleja Jana i Grażyny K. IP: *.icpnet.pl 07.06.05, 12:38
              A skrzyżowanie przed Starym Browarem proponuje nazwać imieniem Kuny z Żaglem!
    • Gość: RAUBER Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 22:23
      Nie marudzić, jak coś się nie podoba to się wyprowadźcie. Mieszkania możecie
      wynajmowac na biura i zobaczycie że przy takiej drodze będą przynosić zyski. Co
      za łosie kosmate, zero myślenia.
      • the_dzidka Błagam 18.08.05, 20:54
        Tekstem, który doprowadza mnie (i nie tylko mnie chyba) do białej gorączki
        jest "jak się nie podoba, to się wyprowadźcie". To nie tak, nie tędy droga!
        Taki tekst - za przeproszeniem - mocno trąci gó..arzerią. Nie na tym polega
        demokracja, że każdy robi, co mu się podoba!!
        To tak w kwestii samego powiedzonka, natomiast z drugiej strony irytujący jest
        fakt, że każda z niewielu prób inwestycji w mieście napotyka na "zbrojny opór"
        mieszkańców - "po mnie potop". I teraz moje pytanie: dlaczego Dolna Wilda, a
        nie Droga Dębińska?
        Pytam, bo nie wiem, co przemawia przeciwko Drodze Dębińskiej. Wydawać by się
        mogło, że łatwiej, lepiej i wygodniej byłoby właśnie ją poszerzyć i
        zmodernizować. Więc -dlaczego nie?
    • Gość: Łukasz Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: 81.210.121.* 06.06.05, 07:37
      Co za błazenada p. Grzybowskiego.
      Mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał słuchać i oglądać już więcej tego
      pana...
      Jakoś nie protestował przeciw poszerzeniu Bukowskiej i Bułgarskiej, a teraz
      nagle po przeprowadzce na Wildę, Dolna Wilda stała się na niego konikiem :-)
      NIE DAJCIE SI OMOTAĆ!!!!
      Bułgarska zawsze miała miec 2 jezdnie i 4 pasy i tak się stanie... ale
      wywalczyliśmy ekrany akustyczne...
      A Dolna WIlda... No walczcie o ekrany a nie o to czy poszerzać, czy nie...
      To od zawsze było w planach... Nie róbcie z siebie pośmiewiska... Wystarczy, że
      Grzybcio błazna... ale do tego zdażyliśmy się już przyzwyczaić...
    • Gość: Andrzej Grzybowski Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.idea.pl 06.06.05, 09:07
      Szanowni Państwo,
      Po pierwsze najlatwiej sie wysmiewac i szydzic z kogos, szczegolnie jezeli
      robie sie to anonimowo.
      Po drugie, protest nie jest przeciwko poprowadzeniu ruchu z autostrady jako
      takiego, jedynie by pomysl ten zmodyfikowac i uczynic jak najmniej uciazliwym
      dla mieszkancow ( co w tym przypadku jest po prostu mozliwe, a np. ekrany
      akustyczne nie, bo njie ma na nie tam miejsca).
      Po trzecie, dajmy mieszkancom sie wypowiadziec. Ludzie maja prawo wiedziec
      (nikt ich o planach nie informowal, nawet jezeli takie plany widnieja w
      szufladach Urzedu od 20-30 lat - czy aby jeszcze aktualne?) oraz maja prawo
      wyrazic swoja opinie. Rola radnych jest miedzy innymi uspoleczniania takiej
      dyskusji.
      Co do Dębca, to ile wiem warunki korzystania z Dębiny bardzo się pogorszyły, a
      Rada Osiedla Dębiec (opinia tej Rady jest dostępna na mojej stronie
      www.andrzejgrzybowski.pl) wielokrotnie występowała do Urzędu Miasta Poznania o
      wprowadzenie bezkolizyjnych przejść dla pieszych, jednak bezskutecznie. Ekran,
      który jest tam ustawiony jest w opinii mieszkańców fatalnie wykonany i nie daje
      ochrony akustycznej. Odwołuję się tu do bezpośrednich rozmów z mieszkańcami
      tego terenu. Może czasami warto jednak z ludźmi rozmawiać i zapytać ich o
      zdanie.
      Po czwarte, obawiam sie, ze czesc wypowowiedzi na tym forum, szczegolnie tych
      bardziej zjadliwych i anonimowych jest po prostu forma walki przez oponentow
      politycznych lub ich zwolennnikow i jako taka jest dość przejrzysta.
      Po piąte, działania wyborcze zaczynają się jak powszechnie wiadomo, następnego
      dnia zakończeniu poprzednich wyborów i w pracy takiej jak radnego maja
      charakter permanentny. I to chyba dobrze. Gorzej byłoby gdyby radni w ogóle nie
      działali i nie identyfikowali się z problemami mieszkańców. A skoro mamy już
      zebranych ponad 4 tys. podpisów to chyba jakis problem sie pojawił. Dużo
      możnaby mówić i pisać. Każde działanie naraża nas na krytykę, dlatego niektórzy
      ludzie wybierają bierność. Zapraszam do kontaktu bezpośredniego (oczywiście
      tych któzy mogą sobie pozwolić na utratę swojej anonimowości) -
      www.andrzejgrzybowski.pl i tel. 505-074-224.

Z poważaniem,

Dr Andrzej Grzybowski
      • neonowa Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca 06.06.05, 10:21
        Niestety osoba A. Grzybowskiego budzi we mnie niesmak od czasu jego slynnej
        wypowiedzi okreslajacej samotne matki jako patologie spoleczna. Nie jestem
        alkoholiczka, narkomanka, zlodziejka, prostytutka itd. itp. Jestem samotna
        matka, mam wyzsze wyksztalcenie i niezla prace ale wg pana G. zaliczam sie do
        patologii spolecznej.
        Kolezanka z IV L.O.
        • Gość: JaJo Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.ce.put.poznan.pl 06.06.05, 13:28
          Podziwiam matki samotnie wychowujące dzieci, ale czy jest to sytuacja
          właściwa? Moim zdaniem dzieci powinny być wychowywane przez ojca i matkę.
          Sytuację w której matka samotnie wychowuje dziecko (np. dlatego że ojciec to
          pijak albo nie dorósł do roli ojca) nazywam niewłaściwą (patologiczną), co nie
          zmienia mojego dużego uznania dla samotnych matek
      • Gość: www BUUHAHAHAHAHAH BUHAHAHAHAHAH IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 11:15
        panie Grzybowski wstydu pan nie ma i tyle
      • Gość: RAUBER Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:05
        Panie doktorze.
        MIeszkańcy mogli się dowiedzieć jakie są plany wobec tego miejsca. Moim zdaniem
        ta inwestycja jest nieunikniona, bo jest niezbędna dla rozwoju tej części miasta
        i miasta wogóle. Ta droga łączy centrum z węzłem Dębina na Autobahnie, to jedna
        z najprostszych dróg wylotowych. I niebawem będzie jedyną w tej częsci miasta
        podczas remontu Głogoskiej. Nie warto się buntować przeciwko lekkiemu
        zwiększeniu natężenia ruchu. To tylko ożywi ten rejon, mieszkania przy drodze
        będzie można wynajmowac na biura i to za całkiem ciekawe pieniądze.
        Zgadzam się że to będą określone utrudnienia, ale w zamian za powstaie utrudnień
        będzie można zaoferować też coś w zamian. Może warto pomyśleć o parkach, o
        drogach rowerowych, o kładkach nad rozbudowaną drogą.
      • Gość: poznańczyk Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:58
        >Co do Dębca, to ile wiem warunki korzystania z Dębiny bardzo się pogorszyły, a
        >Rada Osiedla Dębiec (opinia tej Rady jest dostępna na mojej stronie
        >www.andrzejgrzybowski.pl) wielokrotnie występowała do Urzędu Miasta Poznania
        >o wprowadzenie bezkolizyjnych przejść dla pieszych, jednak bezskutecznie.
        >Ekran, który jest tam ustawiony jest w opinii mieszkańców fatalnie wykonany i
        >nie daje ochrony akustycznej. Odwołuję się tu do bezpośrednich rozmów z
        >mieszkańcami tego terenu. Może czasami warto jednak z ludźmi rozmawiać i
        >zapytać ich o zdanie.

Ale Dębiec tu nie ma nic do gadania (zaprzeproszeniem), bo nawet jak zamiast
        Dolną Wildą trasa z autostrady pójdzie Drogą Dębińską to i tak z autostrady
        będzie się jechało do Drogi Dębińskiej kawałkiem Dolnej Wildy. Więc Dębcowi to
        jest obojętne. I tak i tak będzie większy ruch. Nie ma to zadnego znaczenia,
        którą drogą będzie szedł ruch, bo i tak do Drogi Dębińskiej trzeba dojechać
        Dolną WIldą. Co do ekranu to nie wiem, bo mieszkam kawałek dalej. A co do
        bezkolizyjnych przejsc, to co tu ma za znaczenie poszerzenie Dolnej Wildy?!
        Jeśli teraz chcą tych kładek (bo chyba o to chodzi) to poźniej też będą
        chcieć,a być może dzięki remontowi drogi szybciej taka inwestycja powstanie...
        Pozdrawiam zez Dymbca
      • Gość: Sineira Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:37
        > Co do Dębca, to ile wiem warunki korzystania z Dębiny bardzo się pogorszyły,
        a Rada Osiedla Dębiec (...) wielokrotnie występowała do Urzędu Miasta Poznania
        o wprowadzenie bezkolizyjnych przejść dla pieszych, jednak bezskutecznie.

Pogorszyły? Szanowny Panie, niechże Pan nie zmyśla. Jak napisał ktoś powyżej,
        przejść jest znacznie łatwiej, bo są światła, których kiedyś nie
        było. "Bezkolizyjne" przejścia (mniemam, że ma Pan na myśli kładki?) to bzdura.
        Nic nie jest bardziej bezkolizyjne od zebry ze światłami, bo wszelkie kładki
        czy tunele są omijane przez ludzi (w tym starszych) szerokim łukiem i prowadzą
        raczej do tego, że stada pieszych przebiegają przez jezdnię.
        A co do hałasu - wybaczy Pan, ale mieszkający na os. Dębina młodzieńcy, całymi
        dniami drący się pod oknami, dokładnie zagłuszają wszelki hałas komunikacyjny,
        więc nie wiem, o czym Pan mówi.
        Jak się chce mieszkać w mieście, nie można oczekiwać leśnej ciszy.
    • Gość: Witek nie trzeba przebudowywać Dolnej Wildy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:36
      W pierwszzej chwili pomyślałem: jak zawsze, kiedy ktoś chce coś zrobić natychmiast są protesty.
      Ale kiedy pomyślałem nad tym to stwierdziłem, że za te same albo mniejsze pieniądze można by wybudować piękny dojazd do miasta Drogą Dębińską, łącznie ze skrzyżowaniami z Hetmańską i z Królowej Jadwigi.
      Jeszcze nie jest za późno aby rozważyć takie rozwiązanie

• Gość: xyz panie witku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 11:20
        nie widzi pan, ze taki stan jest niewystarczajacy teraz i wiem, ze tak tez
        bedzie jesli wykona sie te propozycje, obie drogi trzeba zrobic, samochodow
        przybywa lawinowo ( Poznan przoduje w tej kwestii ) i juz za 5 lat to bedzie za
        malo, wszystkie arterie musza byc nowoczesne i szerokie, przepustowosc miasta
        muszi wzrastac a nie malec !!!! i trzeba to robic za wszelka cene bo inaczej
        bedziemy wystawac w kilkugodzinnych korkach
        • Gość: JaJo Re: panie witku IP: *.ce.put.poznan.pl 06.06.05, 13:24
          Miast Europy Zachodniej i USA nie stać na takie poszerzanie, ale Poznań
          musi "to robić za wszelką cenę". Trzeba robić to na co nas stać, a więc tam
          gdzie są zatory zapewnić dobrą jakość transportu zbiorowego, zachęcać do
          podróży pieszych i rowerowych. Inaczej na pewno będziemy stać w
          kilkugodzinnych zatorach
          • Gość: uczeńIP.icpnet.pl popieram, konieczna zmiana filozofii komunikacji IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 16:54
            rozwój potrzeb komunikacji samochodowej nie zna ograniczeń. Każde ułatwienie starcza na krótko.
            Jedyny sposób zachęty do korzystania ze środków komunikacji publicznej to zwiększenie utrudnień w
            obrębie miasta, skupiając wysiłek inwestycyjny na trasach umożliwiających objazd miasta.
          • Gość: eda Re: panie witku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 20:33
            Gdyby do centrum prowadziły z Dębca i Wildy bezpieczne ścieżki rowerowe,
            używałbym samochodu o ok 30% mniej. Teraz jest tylko jedna (Dolna Wilda),
            ulicami jeździ się rowerem z narażeniem zycia. Poznań szczyci się wieloma
            umowami partnerskimi z miastami niemieckimi i holenderskimi. Niech od nich
            nauczy się optymalnej organizacji ruchu miejskiego. W znanych mi miastach
            niemieckich nie ma tak wściekłego ruchu, jak w Poznaniu, ale ścieżki rowerowe są
            na każdej ulicy.
            Pozdr.
            samochodziarz z przymusu
            • Gość: ja co o tym sadze IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 21:47
              co za glupota przeciez miasto musi sie rozwijac - ja mieszkam przy Hetmanskiej
              i jakos nie marudze ale ludzie z wildy zawsze byli dziwni jak nie wiem wiec sie
              burza pewnie lepiej miec cisze i spokoj co za debilizm
            • Gość: ja co o tym sadze IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 21:47
              co za glupota przeciez miasto musi sie rozwijac - ja mieszkam przy Hetmanskiej
              i jakos nie marudze ale ludzie z wildy zawsze byli dziwni jak nie wiem wiec sie
              burza pewnie lepiej miec cisze i spokoj co za debilizm
    • Gość: Sineira Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:25
      Każdy by chciał wygodnie dojechać - tylko żeby ta droga przypadkiem nie biegła
      koło jego domu! Ech, wira, jak ktoś kupuje mieszkanie w mieście (i to niemałym)
      to powinien wiedzieć, że nie będzie miał ciszy jak w środku lasu. Musimy
      rozbudowywać drogi, bo inaczej wszyscy niebawem będziemy stać w korkach. A
      samochód stojący w korku smrodzi, truje i hałasuje znacznie bardziej niż ten,
      który szybko i bezboleśnie przejeżdża szeroką drogą.
      Niekórzy by chcieli zmienić to miasto w zaścianek...
    • Gość: mj Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:03
      Powiem Wam, jak zbiera się gros z tych 4 tysięcy podpisów.
      Ano w kościele na Wildzie proboszcz na 'ogłoszenia parafialne' ogłasza: "przed
      kościołem będą zbierane podpisy pod petycją przeciwko budowie drogi szybkiego
      ruchu łączącej centrum z autostradą, rozcinającą tereny wypoczynku i rekreacji"
      (cytat z pamięci).
      I co: pierwsza 'nieścisłość' to "budowa drogi". Przecież ta droga już jest!
      Jeśli nie będzie poszerzona i tak będzie wzrastał ruch, będą tworzyły się
      wieksze zatory, spaliny, itd. (jednym z oczywistych powodów atrakcyjności tej
      trasy jest węzeł z Hetmańską, którego Droga Dębińska nie ma).
      Po drugie najwięcej podpisujących to (przerażone perspektywą 'drogi szybkiego
      ruchu' pod oknami i wezwane przez proboszcza) staruszki.

Jestem jak najbardziej za rozbudową tej drogi (przy zachowaniu pewnych
      udogodnień: bezkolizyjne kładki, przejścia podziemne, ew. sygnalizacja,
      chodniki, ścieżki rowerowe, tam, gdzie nie da się ekranów-odpowiednia
      roślinność).
      • Gość: xxx Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.icpnet.pl 07.06.05, 17:04
        DOŚĆ TRAKTOWANIA STARUSZEK JAKO BEZMYŚLNYCH IDIOTEK!!! HAŃBA!!!WSTYDŹ SIĘ MŁODY
        CZŁOWIEKU.
    • Gość: tur Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:15
      A ja mam też straszliwy hałas pochodzący z ulicy bo
      głupie miasto ułożyło na Głogowskiej hałaśliwą kostkę brukową
      i nie chce tego gówna usunąć.
      • Gość: ! Re: Protest mieszkańców Wildy i Dębca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:09
        dobrze, że wreszcie ktoś sie tym zajął
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka