Gość: Szy IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 00:14 A ja z przepisu zadowolony nie jestem... Obawiam się, że WPN będzie miał większe koszty sprzedaży biletów, niż wpływy z nich uzyskane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Barbara Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.05, 14:46 Park dla ludzi bez ludzi. Tak glupich pomyslow nie bylo nawet za komuny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 23:45 Jaki Park dla ludzi????? Dla przyrody i jej ochrony, im mniej ludzi w nim, tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp 15.06.05, 10:46 Gość portalu: Biolożka napisał(a): > Jaki Park dla ludzi????? Dla przyrody i jej ochrony, im mniej ludzi w nim, tym > lepiej! Człowiek też jest elementem "przyrody". A od tak rygorystycznej ochrony są rezerwaty ścisłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.icpnet.pl 15.06.05, 12:32 Człowiek już dawno odseparował sie od przyrody i nie umie żyć wśród niej - zawsze musi coś zniszczyć. Bilety to nie jest rygorystyczna ochrona, dawno już wprowadzono je np. w Bieszczadach. Jeśli bilety uważasz za takie "rygorystyczne", to co powiesz o regulaminie w Białowieskim PN? Wstęp tylko z przewodnikiem, określona liczebność grup... I bardzo dobrze! Dzięki biletom może część ludzi się zniechęci, albo przyjdą tylko ci, którzy rzeczywiście chcą podziwiać przyrodę. Jeśli bilety spowodują zmniejszenie liczby turystów, to może wyjść Parkowi tylko na dobre. A jeśli chodzi o rezerwaty, to im więcej ich, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.icpnet.pl 15.06.05, 13:28 Tylko ustanowienie, "od teraz pobieramy opłaty za wejście w formie biletów". Podałeś przykłady Bieszczad i Białowieży, tyle że tam ściąga wiecej turystów z całego kraju anieżeli do WPN. Owszem nie neguję pomysłu ale wpływy mogą być mniejsze w porównianiu do twych przykładów(chyba głównymi klientami będą wycieczki szkolne). Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Kto szkodzi przyrodzie 16.06.05, 21:16 Gość portalu: Biolożka napisał(a): > > Dzięki biletom może część ludzi się zniechęci, albo przyjdą tylko ci, którzy > rzeczywiście chcą podziwiać przyrodę. Jeśli bilety spowodują zmniejszenie > liczby turystów, to może wyjść Parkowi tylko na dobre. Czy ty NAPRAWDĘ sądzisz, że to turyści aż tak szkodzą przyrodzie? To oni podrzucają worki ze smieciami do lasu? Wycinają HURTOWO konwalie, a dzięki "szwagrowi" są bezkarni? Przypominam, że według projektu osoby zameldowane w okolicy mają mieć wstęp darmowy. No i tym osobom zdecydowanie polepszy się: już nikt nie zadzwoni z komórki do Dyrekcji WPN czy na Policję, że "ktoś, gdzieś". Co do Białowieskiego PN: byłem i szybko uciekałem. Tak nieprzyjaznej dla turystów "firmy" chyba nigdzie nie spotkałem. A jak sądzisz - czy większym zagrożeniem dla przyrody jest czwórka osób które przyjechały z daleka specjalnie dla BPN, czy wycieczka szkolna? Nie dałem też zarobić ani "prywatnym przewodnikom", ani legalnym kwaterodawcom. A ponieważ Parki Narodowe utrzymywane są z podatków (niemałych, między innymi moich) jakiekolwiek próby płacenia drugi raz za to samo będę tępić - chociażby na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoś Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:52 kogoś dobrze popie..ło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sann Re: Nowe parki narodowe objęte opłatą za wstęp IP: *.pt.lu 14.06.05, 20:34 Mogę dć na park 3 złote, OK. Gdy kupię bilet, koszty druku, dystrybucji i kontroli zjedzą dużą część tych pieniędzy. W ten sposób weźmiemy na utrzymanie rzez zbędną i niepotrzebną. I po cojeść tę żabę??? Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 kogoś zdrowo.... 15.06.05, 10:45 ..pop*****ło. Jaki będzie koszt dystrybucji biletów, a jakie wymierne zyski finansowe? Jak będzie zorganizowana dystrybucja? Może jak będę chciał wysiąść z pociągu w Trzebawiu, to wpierw będę musiał napisać wniosek do JW Dyrekcji WPN (z tygodniowym wyprzedzeniem) i osobiście odebrać promesę? Odpowiedz Link Zgłoś