15.06.05, 20:56
Witam! Byłem dzisiaj z synem na plaży nad Rusałką i ze względu na pogodę
przeszło mi na myśl żeby się wykąpać. Czy wie ktoś, jaki jest stan wody w tym
zbiorniku, czy jakaś instytucja prowadziła badania czystości wody??? Proszę o
informację czy wejście do wody na Rusałce jest bezpieczne. Bo do tej pory ilu
ludzi się o to zapytałem, usłyszałem tyle samo rozbieżnych zdań. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: v.i.k.k.a. Re: Rusałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:29
      jak umiesz pływac to jest bezpieczne. To tak trudno wiedzieć? Stary, a gł
      • olewskir Re: Rusałka 15.06.05, 23:36
        Panu już dziękuję.
    • Gość: worek Re: Rusałka IP: *.netair.pl 15.06.05, 23:04
      qfaaa, ale macie pomysly. w rusalce takie rzygowiny plywaja, ze brzydze sie kolo niej przejezdzac, fuj!
      • brander Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez 10 15.06.05, 23:13
        lat cierpiałem na chroniczne zapalenie spojówek.
        • olewskir Re: Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez 15.06.05, 23:35
          To mi pomogliście nie ma, co! Czy mógłbym poprosić o wyjaśnienie skąd te
          rzygowiny w Rusałce i co takiego tam pływa, że zapalenia spojówek można
          dostać??? A co z setkami osób kapiących się tam codziennie? Czy były robione
          jakieś badania przez Sanepid czy cuś? Bo ja raczej ufam prawom fizyki a nie
          wieści gminnej.
          • Gość: v.i.k.k.a. Re: Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:36
            Ty nie myl mi płci, kretynie
            • olewskir Re: Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez 16.06.05, 10:52
              Kochane dziecko idź się pobawić gdzie indziej - najlepiej do koleżanek na
              ławeczkę w jakimś centrum handlowym. Może będzie promocja serków to nawet na
              drugie śniadanie się załapiesz i będziesz spokojniejsze.
              • Gość: v.i.k.k.a. Re: Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:58
                Mój Misiek spusci ci wpier... ty stary dziadzie
          • Gość: Q Re: Woda jest świetna-po kąpieli w Rusałce przez IP: 195.20.110.* 16.06.05, 09:07
            Woda w Rusałce zawsze była szaro-bura. A to z powodu tego, że jest to jeziorko
            powstałe na dawnych torfowiskach. W okolicznych lasach do dzisiaj jest duzo
            torfu - a jakie rasówy można tam wykpać ;).
            Dno jest bardzo muliste i szybka "mąci" wode. Co do zanieczyszczeń
            bakterilogicznych nie wiem, ale z tego co pamiętam to od zawsze tam były jakieś
            zastrzeżenia. Choć ja tam w często sie kąpałem i jakoś niczego nie podłapałem.
            Generalnie większość poznaniaków preferuje Strzeszynek - Rusałka jest fajna,
            żeby pospacerować, pojeździc na rowerze ... itp.
    • mejbi Re: Rusałka 15.06.05, 23:38
      Czytałam niedawno w Gazecie, że sanepid dwa zbiorniki dopuścił warunkowo do
      kąpieli: są to Malta i Rusałka, tzn. że poziom pewnych bakterii jest w nich
      wyzszy niz norma, ale nie jest to groźne dla zdrowia. Tak więc oficjalnie
      kapiel jest dopuszczona, ale w praktyce ja bym się głęboko zastanowiła.
      Kąpielisko warunkowo dopuszczone, to przeciez nie polecane...
    • olewskir Strzeszynek 17.06.05, 08:58
      Kierując się sugestiami z forum pojechaliśmy nad Strzeszynek, to tyko kawałek
      dalej a różnica jest olbrzymia. Woda przejrzysta w słońcu widać dno na kilka
      metrów, a i ludzi jakby mniej. Mam nadzieję, że wodą jest wszystko w porządku,
      bo my już się kąpaliśmy. Pozdrawiam
      • Gość: LC Re: Strzeszynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:33
        Spróbój na stronach poznańskiego WIOŚ-u może mają aktualny raport o stanie wód.
    • Gość: xaliemorph Re: Rusałka IP: *.icpnet.pl 18.06.05, 00:38
      Mam znajomego który pracował w wakacje nad Rusałką. Opowiadał jak kiedyś
      podleciał jakiś berbeć i powiedział: "proszę pana, a tam pływa kupa".
      To mi wystarczy dodając własne spostrzeżenia wzrokowe dotyczące czystości i
      anegdota kumpla ratownika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka