Dodaj do ulubionych

7 typów kobiet

18.03.14, 09:31
Jakie są typy kobiet wg burmistrza z Pyrzyc ?
1. Rusałki - ten mnie rusał, tamten rusał.
2. Damy - temu damy, tamtemu damy.
3. Kotki - ten mnie miał, tamten miał.
4. Dziecinne - co do rączki, to do buzi.
5. Chemiczne - rozkładają się w temperaturze pokojowej.
6. Partyjne - przyjmują wszystkich członków.
7. Domatorki - byle komu, aby w domu.

Urzędniczki w dniu kobiet dostały taką laurkę j.w plus jakieś infantylne życzenia od Burmistrza i swoich kolegów. Nie potrafiły docenić inwencji własnej kolegów, poczucia humoru też nie kobitki nie maja, bo się z żarciku ku czci ich płci nie uśmiały. Napisały nawet w tej sprawie nawet do pełnomocniczki rządu ds. równego traktowania.

wyborcza.pl/1,75478,15639616,Dzien_Kobiet_w_ratuszu_w_Pyrzycach_z_seksistowskimi.html
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus napisał wierszyk i spisał 18.03.14, 10:07
      dowcip z jakiego seksistoweskiego bloga albo usłyszał od kolegi.
      Szokujące, naprawdę - dorosła osoba innym ludziom takie niesmaczne kawałki serwuje w miejscu pracy jako szef.
      Szokujące że ten człowiek jakoś tak się uchwał, że mu nikt nigdy wcześniej nie powiedział, albo że ona sam nie pomyslał - a może jednak ehm nie wypada?
    • urko70 Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 10:39
      tigertiger napisała:

> Jakie są typy kobiet wg burmistrza z Pyrzyc ?

Tego nie wymyślił ten Burmistrz. To dowcip starszy od węgla.

Dowcip, którego miejsce jest maksymalnie na męskiej piwnej imprezie lub w
      naprawdę znanym i bliskim sobie towarzystwie w którym WIADOMO, że to żart
      i jest opowiadany jako żart obok innych żartów.

Nie przypisywałbym mu na poważnie takiego kwalifikowania kobiet, a raczej
      totalny brak umiejętności zachowania się.

Zachowanie Burmistrza poniżej krytyki.
      • tigertiger Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 13:29
        > Tego nie wymyślił ten Burmistrz. To dowcip starszy od węgla.

Pewnie, że nie on wymyślił, ale najwyraźniej podziela zdanie autora i uważa dowcip za godny wydrukowania na dyplomie z okazji Dnia Kobiet. Gdyby ten "dowcip" nie wydał się burmistrzowi zabawny i prawdziwy zarazem nie zgodziłby się na wydrukowanie go na laurce z okazji dnia kobiet. Nie da rady się śmiać z czegoś co nas bulwersuje, z czym się nie zgadzamy co jest dla nas nie zrozumiałe, albo co wydaje się nam obraźliwe lub porostu żenujące. Najwyraźniej burmistrz jak i jego konsultanci w tej sprawie mają jedno zdanie, seksistowskie kawały są zabawne i tylko kobiety bez poczucia humoru i dystansu do siebie mogą się na nie obruszyć, ale przecież nie przy swoim święcie. W końcu dowcip seksistowski na dyplomie wręczanym swoim koleżankom powinien być odebrany z przymrużeniem oka. Niestety koleżaneczki się nie poznały widocznie były złe, że nie dostały tradycyjnie rajstopek i goździka. Badania dowiodły, że miłośnicy tego typu dowcipów są erotomani oraz nie widzą nic złego w przemocy wobec kobiet. Tak więc to nie jest kwestia złego gustu czy braku obycia burmistrza, a określonych poglądów i postaw wobec kobiet.
        www.digitaljournal.com/article/275670
        • urko70 Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 13:51
          tigertiger napisała:

> Badania dowiodły, że miłośnicy tego typu dowcipów są erot
          > omani oraz nie widzą nic złego w przemocy wobec kobiet.

Możesz coś więcej o tych badaniach?

> Tak więc to nie jest kw
          > estia złego gustu czy braku obycia burmistrza, a określonych poglądów i postaw
          > wobec kobiet.

Postawą było puszczenie takiej laurki - co do oceny której nie ma tu sprzeczności.

Ale co to znaczy, że to jest kwestia poglądów?
          • tigertiger Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 14:10
            > Możesz coś więcej o tych badaniach?

Nie zauważyłeś, że na końcu zamieściłam link ?

> Ale co to znaczy, że to jest kwestia poglądów?

Ale czego w zasadzie nie zrozumiałeś ? Że seksistowskie dowcipy są wygłaszane i bawią tych, którzy dyskryminują kobiety, czyli tych którzy przejawiają brak szacunku oraz agresję w stosunku do kobiet. Czy tego, że seksizm to pogląd ?
            • urko70 Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 15:31
              tigertiger napisała:

> > Możesz coś więcej o tych badaniach?
              >
              > Nie zauważyłeś, że na końcu zamieściłam link ?

Zauważyłem ale nie klikałem, potem zobaczę.

> > Ale co to znaczy, że to jest kwestia poglądów?
              >
              > Ale czego w zasadzie nie zrozumiałeś ? Że seksistowskie dowcipy są wygłaszane i
              > bawią tych, którzy dyskryminują kobiety, czyli tych którzy przejawiają brak sz
              > acunku oraz agresję w stosunku do kobiet. Czy tego, że seksizm to pogląd ?

No właśnie nie rozumiem o co Ci chodzi z pisaniem że nie problem w konkretnym zachowaniu gustu/obycia, a problem w poglądach. Nie zrozumiałem więc wolałem
              zapytać.

I jeśli powyżej to Twoja odpowiedź to widzisz problem w tym, że kogoś śmieszą
              kawały z udziałem kobiet - czyli z kobiet nie wolno się śmiać, a jak ktoś się śmieje
              to na stos go obojętnie czy to oficjalna laurka czy dowcip w ubawionym
              podchmielonym towarzystwie.
              Każdego kto powie kawał o blondynce to wrzucasz do wora dyskryminacji i przemocy.
              Z milicjantów wolno z blondynek nie wolno.

Czy teraz rozumiesz o co pytałem?
              • kirkunia Re: 7 typów kobiet 22.03.14, 22:10
                > Każdego kto powie kawał o blondynce to wrzucasz do wora dyskryminacji i przemocy.
                > Z milicjantów wolno z blondynek nie wolno.

Stań przed oddziałkiem policjantów i opowiedz im z okazji ich święta super kawał o glinie i pedale, bohaterze.

(LGBT przepraszam, żarty na tym poziomie nie są o homoseksualistach tylko o pedałach)
                • urko70 Re: 7 typów kobiet 24.03.14, 08:32
                  kirkunia napisała:

> > Każdego kto powie kawał o blondynce to wrzucasz do wora dyskryminacji
                  > > i przemocy.
                  > > Z milicjantów wolno z blondynek nie wolno.
                  >
                  > Stań przed oddziałkiem policjantów i opowiedz im z okazji ich święta super ka
                  > wał o glinie i pedale, bohaterze.

Piszesz w oderwaniu od tego co tu zostało napisane w tej kwestii.

"Dowcip, którego miejsce jest maksymalnie na męskiej piwnej imprezie lub w
                  naprawdę znanym i bliskim sobie towarzystwie w którym WIADOMO, że to żart
                  i jest opowiadany jako żart obok innych żartów. [...]

Zachowanie Burmistrza poniżej krytyki. "

• g.r.a.f.z.e.r.o Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 11:41
      Wywalić burmistrza za elementarny brak poczucia humoru...
    • berta-death Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 15:23
      To jest suchar z brodą jak stąd do Moskwy. Taki rodem z peerelowskich kioskowych zeszycików z dowcipami. Być może nawet starszy. Pasuje w sam raz pod budkę z piwem, ewentualnie uczniowie w szkole na przerwie mogą sobie opowiadać.

Problemem współczesnej wierchuszki jest to, że nie odróżnia rynsztoka od biura a nawet od salonu. Za PRL śmiano się z partyjnych uniwersytetów ludowych, do których wysyłani byli przyszli dyrektorzy, żeby nabrać ogłady światopoglądowej. Tylko, że przy okazji nabierali też innej ogłady, uczyli się podstawowych zasad savoir vivre, tego co wypada napisać w laurce a czego nie, jak się ubrać, jak uczesać, jak zachować. Nie mógł dyrektor, nawet PGR, kompromitować partii. Współczesnym też by się takie szkolenia przydały, bo zdecydowanie za bardzo wystają im spod garniturowych spodni, trzy paski od dresu.
      • tigertiger Re: 7 typów kobiet 18.03.14, 16:03
        Prymitywne poczucie humoru czy schamienie urzędników państwowych poza pracą, nie to nie ma paragrafu, ale dowcipy uprzedmiotowiając kobiety w miejscu pracy przez ich zwierzchnika już tak.
    • bene_gesserit Re: 7 typów kobiet 19.03.14, 20:53
      Myślę, ze to świetna ilustracja wszechobecnego seksizmu.
      Pewnie panowie, którzy zdecydowali się na umieszczenie tego zartu na dyplomach, zatrzymali się mentalnie w latach 70-80., czyli z czasów sprzed pierwocin poprawności politycznej. Ich zachowanie wpisuje się w dłuuugą listę podobnych zachowań Leppera, Mikkego, Brudzińskiego, Millera i, doprawdy, pierdiliarda innych.

Oczywiście, treść dyplomu jest oburzająca, ale czemu się dziwić, skoro rybka jest popsuta od głowy? Całe wydarzenie unaocznia, jak bardzo w naszym kraju potrzebna jest zmiana norm i ile jeszcze roboty przed nami.
      • gazeta_mi_nieplaci Re: 7 typów kobiet 20.03.14, 11:50
        dowcip rodowodowo prosto z PRL, a jak wiadomo aktualnie mamy III RP, czyli PRL-bis wiec dowcip wciaz na tym samym poziomie...

NRD pozbylo sie swojej STASI, podobnie Czechoslowacja ... w Polsce Michnik, Lis, czy Olejnik (pseudonim "stokrotka") pomagaja Jaruzelskiemu, Kiszczakowi, Millerowi, Tuskowi, Komoruskowi, Urbanowi, Kuroniowi, Mazowieckiemu itp utrwalac zalosne standardy PRL...

nie rozumiem, skad takie zdziwienie...

bene_gesserit napisała:

> Myślę, ze to świetna ilustracja wszechobecnego seksizmu.
        > Pewnie panowie, którzy zdecydowali się na umieszczenie tego zartu na dyplomach,
        > zatrzymali się mentalnie w latach 70-80., czyli z czasów sprzed pierwocin popr
        > awności politycznej. Ich zachowanie wpisuje się w dłuuugą listę podobnych zacho
        > wań Leppera, Mikkego, Brudzińskiego, Millera i, doprawdy, pierdiliarda innych.
        >
        > Oczywiście, treść dyplomu jest oburzająca, ale czemu się dziwić, skoro rybka je
        > st popsuta od głowy? Całe wydarzenie unaocznia, jak bardzo w naszym kraju potrz
        > ebna jest zmiana norm i ile jeszcze roboty przed nami.
        >
        • bene_gesserit Re: 7 typów kobiet 21.03.14, 21:12
          Ja pitolę, myślałam, ze takie teksty to latają jedynie w oldschoolowych kabaretach, a ty tak zupełnie na serio o_O
      • to.niemozliwe Re: 7 typów kobiet 20.03.14, 22:20
        Tak rozumiany seksizm bedzie zawsze obecny, podobnie jak dowcipy o penisach, tesciowych, blodynkach. Ludzie mysla czesto o seksie i raz im wychodzi dowcip zabawniej, innym razem, jak tu do d..py. Burmistrz pewnie nie miewal, nomen omen - stosunkow interkulturowych i nie zdarzylo mu sie zauwazac, ze to, co jednych bawi, innych oburza, a innych obrzydza.
        Ale jakiejs wielkiej teorii seksizmu wszechobecnego, to bym nie dorabial.
        • kocia_noga Re: 7 typów kobiet 21.03.14, 07:55
          Dostałeś od zwierzchników w pracy adresowany do ciebie dokument z żarcikami o brudnym penisie?
          • bene_gesserit Re: 7 typów kobiet 21.03.14, 21:15
            Nie dostał, ale pewnie opowiadają mu go koledzy, conie. Codziennie. Co ma być argumentem za tym, ze seksizm nie istnieje. Zdaje sie, ze autor wypowiedzi zapętlił się po raz kolejny.
    • easz OJP! 21.03.14, 20:53

OJP! Hle hle, a ja, qwa, prawie ze nie wierze...
      • tigertiger Re: OJP! 23.03.14, 07:19
        Burmistrz tez prawie że nie wierzy dlaczegóż to dyplomu wręczane z okazji Dnia Kobiet urzędniczkom w Pyrzycach stał się newsem medialnym, a jego w TV pokazują. Prawie że nie wierzy, że na dyplomach rozdanych oficjalnie w sytuacji służbowej podwładne spodziewały się życzeń sukcesów zawodowych, a nie życzeń by " w trudnych chwilach, czuwały nad nimi gwiazdy, a szczęście ich nie omijało" bez względu na to, którym z 7 typów kobiet som. Burmistrz nadal nie bardzo wie o co w zasadzie chodzi, ale rozumie, że bez przeprosin się nie obejdzie więc zamieszcza oświadczenie na stronie urzędu "W związku z zaistniałą sytuacją, jaka miała miejsce w dniu 6 marca 2014 roku w Urzędzie Miejskim w Pyrzycach podczas obchodów "Dnia Kobiet" przepraszam wszystkie osoby za niestosowne życzenia dla Pań. Pracowników Urzędu przeprosiłem osobiście". Zapytany przez reportera TVN czy takie dowcipy go bawią, przyznaje, że tak, po namyśle dodaje asekuracyjnie "zależy w jakich sytuacjach".
    • tad9 Re: 7 typów kobiet 23.03.14, 09:07
      Ten burmistrz musiał skończyć studia, na których omawiano historię i teorie sztuki nowoczesnej. Jego dowcip jest tak daleko idącym przekroczeniem (by nie powiedzieć - transgresją) norm politycznej poprawności, że musi stać za nim głębsza refleksja.
      • kocia_noga Re: 7 typów kobiet 23.03.14, 18:32
        O, na pewno! Dawniej były to Uniwersytety marksizmu-leninizmu, teraz są to studia przy diecezjach. Burmistrz mojego miasta, po zawodówce, takie skonczył.
    • berta-death Re: 7 typów kobiet 24.03.14, 08:28
      A oto i sam burmistrz.
      marekolech.pl/o-mnie/
      • bene_gesserit Re: 7 typów kobiet 24.03.14, 20:43
        MOżesz w tym miejscu wrzucić linki do połowy co najmniej obsady polskiego sejmu, tak po sprawiedliwości.
        Oraz, jak mniemam, znajome pomysłodawców dowcipnego dyplomu, które się zaśmiewały, kiedy panowie raczyli je tym żarcikiem.
    • martinsam1 Re: 7 typów kobiet 28.03.14, 21:03
      Wspolczuje wam kobiety
      • gazeta_mi_nieplaci Re: 7 typów kobiet - najwazniejsze zeby 08.04.14, 15:30
        dla rozzalonych kobiet, za dowcipami rodem z czasow Lewicowych Wladcow w Polsce mozna dodac te o milicjantach i zolnierzach, ktore to nie wysmiewaly kobiety ale Lewicowe Sluzby Mundurowe.

martinsam1 napisał(a):

> Wspolczuje wam kobiety

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka