Dodaj do ulubionych

Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy.

IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 19:37
Wizualizacja naprawde konkretna. Fajna lokalizacja bo blisko miasta,PST,Plazy
itd. A jescze w tym roku Ataner ma rozpoczac jescze jedna budowe:)
Obserwuj wątek
    • Gość: miso Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:47
      zajefajny tylko troche ceny duze ale nowoczesnie wyglada i wysoki ,chociaz
      wolalbym wyzszy jeszcze:),troche ekstrawagancji jeszcze...
      • Gość: pagani Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:34
        Wypas! Piątkowska od Serbskiej w stronę centrum robi się coraz ciekawsza.
        • Gość: domek Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.telia.com 24.06.05, 17:34
          wypas to moze jak na Pn, a ty nie wiesz co sie za oplotkami buduje
          www.turningtorso.se/ albo www.plot.dk/ i po introdukcji kliknij
          na VW albo jakis inny kwadracik - europa gna do przodu!!!!
          • Gość: pagani Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:56
            No oczywiście, że wypas, ale jak na Polskę. W Niemczech również mógłby taki
            budynek spokojnie "stanąć". Póki co nam finasowo trochę do tej "gnającej
            Europy" brakuje.
            • Gość: es/domek Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.telia.com 20.07.05, 21:30
              Hej Pagani! Aha, to mi odpowiedziales. Zastanawialam sie dlugo czy warto
              odpisywac ale mam urlop i duzo czasu wiec odpowiem choc nie wiem czy warto.
              Tego typu odpowiedzi sa ”typowe” dla wielu poznaniakow.
              Piszesz ze ” W Niemczech również mógłby taki budynek spokojnie "stanąć””.
              Dlaczego wlasnie w Niemczech?
              W tej chwili planuje sie budowe trzech Turning Torso w Valencji, sa plany aby
              budowac podobny budynek w GB, slyszalam takze o ktoryms z panstw azjatyckich.
              Na marginesie idea Turning Torso powstala przed wieloma laty, wogole Calatrava
              jest inspirowany w swoich dzielach cialem ludzkim.
              Poniewaz moge sie domyslac o co tobie chodzi w nastepnym stwierdzeniu to
              zdecydowalam sie na dluzszy wywod. Podam tobie przyklad z sasiedztwa TT,
              powstaje tam m.in osiedle domow z mieszkaniami wlasnosciowymi. Dzielnica jest
              atrakcyjna, nad nowo wybudowanym kanalem. Mieszkancy maja prawo do wynajecia w
              stworzonej tam marinie miejsca na lodke co jest poteznym magnesem bowiem innych
              miejsc na parkowanie lodzi nie ma ani w miescie ani w najblizszej jego okolicy.
              Biore pierwszy z brzegu przyklad – mieszkanie 2(3) pokojowe o pow. 65m2. Cena
              zalezy od polozenia w budynku, kondygnacji, widoku z okien itp. Generalnie
              standard jest nastepujacy: podlogi parkiet debowy nasycony olejem, listwy
              przypodlogowe rowniez, w lazience klinker i kafelki do sufitu, pozostale sciany
              malowane lub tapetowane, sufity malowane, w hallu sufit podwieszony ze
              spotlights.
              Okna drewniane z zewn. okladzina aluminiowa, 3 szyby. Wyposazenie : kuchnia-
              szafki debowe, jesion lub akacja, blaty z blach nierdzewnych lub granit –
              pomiedzy szafkami wiszacymi a stojacymi mozaika kafelkowa, oswietlenie pod
              szafkami wiszacymi wzdluz calego segmentu. Swiatlo gorne. Lodowka, zamrazalnik,
              zmywarka, mikro wbudowane, kuchenka z ceramiczna gora i piekarnikiem
              konwektorowym – Bosch. Lazienka: wanna lub natrysk z kabina natryskowa, sedes
              podwieszany, umywalka z komodami, szafka lazienkowa z oswietleniem, pralka i
              suszarka bebnowa, szafa wysoka na sprzet do sprzatania, spirala do suszenia
              recznikow, wieszak do papieru toaletowego i szczotka klozetowa –nierdzewne.
              Oprocz tego garderoby w sypialni i hallu.
              Doprowadzone stale polaczenia internetowe, tv kablowa i panel do ev. alarmu.
              Drzwi wejsciowe antywlamaniowe.
              Balkon 27m2. Cala przyjemnosc 904.000 skr i 3400 miesiecznie oplat.
              Drogo? To przeniesmy sie w strone mostu przez Öresund gdzie buduje sie nowe
              bardzo popularne osiedle.
              Mieszkanie 2 pokoje 58 m2, standard troche nizszy ale rowniez parkiet i
              ceramika w lazience i pelne wyposazenie kuchni, tylko bez mikro. W lazience
              tylko miejsce na pralke i suszarke ale za to jest duza pralnia w budynku.
              Bardzo duza garderoba ale mniejszy balkon. Cena 685.000 skr i 3400 miesiecznie
              oplat.
              Teraz do rzeczy. Zabaw sie w matematyka i policz. Slaba pensja urzednicza w
              Malmö to 250.000 brutto rocznie. Mieszkanie kupuje sie na bardzo korzystne
              kredyty majac pewien wklad gotowkowy (10%). Nikt nie kupuje za gotowke bo to
              jest nieoplacalne. I porownaj sobie z tym ”wypasem” Atanera. Czy zdajesz sobie
              sprawe jaki szajs kupuja poznianacy??
              Tutaj obowiazkiem firmy budowlanej jest oddanie calej deklaracji materialowej i
              planu kontroli uzytkownikowi. Np kotrola lazienki sklada sie z ok. 15 punktow.
              Wykonawca jest zobowiazany do przekazania planow remontow, kosztow utrzymanaia
              w ruchu, gwarancji – lokator po prostu jest chroniony na wiele lat na przod.
              I na samo zakonczenie – osobiscie uwazam jak i wielu moich kolegow ze szwedzkie
              budownictwo jest technologicznie zacofane, drogie, zle organizowane i daleko mu
              do gnajacej Europy. Przed paru lat mialam m.in mozliwosc przestudiowania nowej
              dzielnicy w Barcelonie, i to wpedzilo mnie w kompleksy, inne panstwa nie
              zostaja w tyle. A Poznan, wole sie nie denerwowac. Wyjdz troche z twojego
              fyrtla i zobacz co sie dzieje poza!!!
              • Gość: martino Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: 195.149.124.* 21.07.05, 08:23
                To prawda. Króluje fatalna architektura, żenujący poziom wykonastwa i drożyzna.
                Wiem coś o tym, bo sam jestem właścicielem mieszkań wybudowanych przez atanera,
                a to chyba najlepszy developer w poznaniu - strach pomyslec o innych.
                każdy mój wyjazd do Skandynawii czy Niemiec kończy się frustracją :)
                • Gość: es Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.telia.com 26.07.05, 22:33
                  W ciagu ostatnich paru lat ogladalam ok. 25 mieszkan i domow wybudowanych przez
                  roznych wykonawcow. To co widzialam da sie okreslic krotko- horror. Dlatego
                  zareagowalam na komentowany artykul i zachwyty nad budynkiem. Weszlam na strone
                  domowa i mialam wrazenie iz znalazlam opis techniczny z lat 60/70. Czego tam
                  nie bylo: sciany murowane z cegiel, stropy kanalowe, plyty korytkowe, murowane
                  (!) scianki dzialowe, nadproza elki, schody na mokro…. A z ”nowoczesnosci”:
                  okna plastikowe i parapety z PCW!!!. To sie po prostu w glowie nie miesci.
                  W sumie trudno sie dziwic, firma sprzedaje tandete za drogie pieniadze, dobrzy
                  skadinad architekci rysuja po prostu dokladnie wg wytycznych – nie kazdy ma
                  odwage wykazac niezalezosc a w dodatku pecunia non olet, klient kupuje i
                  jeszcze sie cieszy. Gdybym komus zaproponowala kupno starej Corvette, troche
                  wyklepanej i pomalowanej farba olejna, w dodatku z silnikiem malucha to
                  wsadzono by mnie do czubkow a jeszcze oberwalabym po buzi. Natomiast
                  inwestycje, dla niektorych byc moze zyciowa, zalatwia sie jak kupno ”hylki
                  pyrkow”. Probowalam kiedys wytlumaczyc znajomym ze moze warto byloby zaplacic
                  prawnikowi ktory towarzyszylby przy spisywaniu umowy. Zostalam potraktowana jak
                  glupia a po roku slyszalam tylko narzekania. Przy wielu okazjach stawialam
                  pytania o badania gruntow nieruchomosci na obecnosc metali ciezkich, zwiazkow
                  chemicznych, PAH itp – odpowiadal mi rechot, urwalas sie czy co? Ogladalam domy
                  zlokalizowane przy przelotowych arteriach i pytalam o pomiary halasu – nikt nie
                  slyszal nawet o obowiazujacych w Europie normach 30db w pomieszczeniach i ew.
                  35 db w kuchni, pytanie o wbudowane w sciany ekrany pochlaniajace dzwiek lub
                  szyby potrojne zbywano wzruszenim ramion. Domy wielopietrowe bez wind za to z
                  korytarzami jak z palacow – kto bedzie placil za ogrzewanie powietrza, wiadomo
                  lokator. W jednej z firm w ktorej pracowalam byla zelazna zasada ze wspolna
                  pow. komunikacyjna nie moze przekraczac 8% calej pow. brutto budynku. W
                  przeciwnym wypadku zarzad nie zatwierdzal budynku do realizacji. Inne przepisy
                  juz panstwowe wymagaja aby w nowo powstajacych osiedlach powierzchnia zabudowy
                  nie przekraczla 40% pow. nieruchomosci. Nie dotyczy to plomb w centrum miast.
                  W glowie sie nie miesci ze klienci kupuja takie g…o, tego inaczej nie mozna
                  nazwac. Przeciez mieszkanie w tych domach ludzie beda przyplacac zdrowiem, nie
                  mowiac juz o malych dzieciach. To przeciez jest tylko piramidalna glupota zeby
                  placic za skracanie sobie zycia, te domy to bomba zegarowa. Dramatyzuje czy
                  histeryzuje – nie, ja jestem po prostu dosc na biezaco z ogolnie dostepnymi
                  wynikami badan i analiz dotyczacych zdrowego budownictwa.
                  W koncu to klient decyduje co i za ile kupi. Wystarczy po prostu stawiac
                  wymagania, nie sadze zeby ci ktorzy placa nie mogli poczekac az dostana to co
                  jest warte ich ciezko zarobionych pieniedzy. Konsument ma ogromna wladze ale
                  uzycie jej wymaga troche wysilku. Powodzenia.
                  • tomashec Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. 27.07.05, 09:32
                    Kurde, moze masz rację, może masz doświadczenie w budownictwie. Może
                    rzeczywiście ten budynek to lipa. Ale ja w nim mieszkać nie będę. Podoba mi się
                    natomiast jego wygląd zewnętrzny i myślę (po oglądnieciu wizualizacji), że
                    będzie super wyglądał. Jeśli chodzi o argumenty przytoczone przez Ciebie -
                    oczywiste jest, ze jesli nie weźmie się spraw we własne ręce, to (i nie mówie
                    tylko o firmach budowlanych) zawsze ktoś będzie chciał zarobic jak najwiecej
                    kosztem klienta
                    • Gość: es Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.telia.com 27.07.05, 19:45
                      Z wrodzona mi skromnoscia musze Tobie powiedziec ze mam i doswiadczenie, i
                      niezle wiadomosci, przynajmniej moge sie z tego utrzymac choc kokosow nie
                      robie. Uwierz mi ten budynek jest fatalny. Popatrz na rzuty, w takim mieszkaniu
                      mozna nabawic sie klaustrofobii, nie ma przestrzeni, swiatla i elastycznosci -
                      zupelnie jak w latach 60. Wizualizacja jest cienka ale na moje budynek tchnie
                      socrealzmem, mnie osobiscie przypomina byly dom partii na Marcinie, bleeee. Z
                      drugiej strony kiedy patrze na np. oslawione Osiedle nad Warta to mam mdlosci.
                      Wydaje mnie sie ze w Poznaniu jezeli chodzi o architekture to tak jak by
                      wybierac miedzy dzuma a cholera. Nie wiem jakie sa kryteria naboru na studia
                      ale sadze iz poczucie estetyki dyskwalifikuje kandydata. Dzieki bogu ze to juz
                      nie moja paranoja, ale i miasta, i ludzi szkoda.
          • Gość: feliX Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.kompuart.pl 28.06.05, 17:33
            Fantastyczne stronki, inspirujące. Proszę o więcej! Pozdro!
            • Gość: es/domek Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.telia.com 20.07.05, 22:01
              sStron jest duzo ale uwazam ze ciekawa jest strona ktora opisuje nowo
              powstajaca czesc miasta w ktorej to buduje sie Turning Torso. Strona jest chyba
              w przebudowie ze wzgledu na wakacje ale uwazam ze kazdego z branzy powinna
              zainteresowac - jak zmienia sie profil starej i bardzo zapuszczonej dzielnicy
              przemyslowej na cos zupelnie nowego. nie udalo mnie sie wkleic wiec wejdz na
              www.malmo.se/ i potem na city of malmö. po lewej stronie znajdziesz
              firanke, kliknij na Western Harbour i przyjemnej lektury. A skoro juz tam
              jestes to sprobuj poczytac o innej inwestycji: www.citytunneln.se/
              Jako ciekawostke chce ci powiedziec ze cala ta wielomiliardowa historia to
              wynik inicjatywy lekarza ktorego hobby to koleje i tunele a zmeczyl sie
              klopotliwymi dojazdami do pracy w Malmö. Udalo sie jemu zainteresowac swoimi
              ideami wplywowych politykow i urzednikow i w koncu gdzies kolo 2010,11 bedziemy
              mieli wspanialy system komunikacyjnymi jezeli przezyjemy chaos. No i jeszcze
              jedno - Turning Torso to rowniez dzielo zapalenca ktory rozpoczal budowe na
              wariackich zupelnie papierach i chociaz dzis wszyscy uwazaja ze TT to najlepsza
              reklama dla Malmö (city-branding) facet dostal kopa. Oby w PN znalezli sie tacy
              fanatycy. Choc jak na razie w Kaczmarkowie to tylko ryczuszka, deczuszka i
              pituliten geszeft!!!! Przyjemnej lektury.
    • mejbi Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. 24.06.05, 19:44
      Gdzie mozna zobaczyć tę wizualizację?
      • Gość: prima47 Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.witkowo.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 23:47
        www.ataner.pl/index_ataner.php?dzial=ogolne&id=462
    • mejbi Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. 24.06.05, 20:41
      Już wiem, widziałąm na stronie Atanera. Ciekawy budynek.
    • Gość: v Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.local.net / 195.205.225.* 27.06.05, 11:41
      Mieszkałem swego czasu w tych akademikach - Spokój gwarantowany: Cicibór i
      niezmącona atmosfera "nauki" - szczególnie po sesji. Mieszkania z zabudownymi
      szkłem balkonami od strony zachodniej - pomysł fatalny pranie nie wyschnie a
      efekt szklarni zapewniony.
      • Gość: Michu Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 07.07.05, 10:24
        Zabuowane szkłem balkony będą miały otwierane okna. Więc gacie Ci wyschną. A
        jak będziesz chciał (chciała?) posadzić sobie palmy w doniczkach to wręcz
        idealne miejsce. Co do Cicibora to przeszłość. Teraz jeździ się do Manieczek!
        • Gość: pagani Re: Nowy Ataner na Piatkowskiej:) Sipinscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:26
          Hehe. Z tymi gaciami to dobre...
          • Gość: pagani Płot już stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:29
            Lubię takie inwestycje. Dobiero co info z wizkami poszło w gazetach i na ich
            stronce, a budowa już rusza.
            • Gość: Michu Re: Płot już stoi IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.07.05, 13:46
              Słyszałem, że w poniedziałek zaczną się wykopy.
              • Gość: pagani Re: Płot już stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:12
                No to extra! Może kolejne dwa żurawie w tej okolicy. Dwa już są za kliniką
                weterynaryjną. Aha Nickel zaraz zacznie budowe drugiego budynku przy
                Piątkowskiej!
                • Gość: pagani Już kopią IP: 82.177.84.* 15.07.05, 08:02
                  No i jak zapowiedzieli tak zrobili. Zaczęli kopać "dziurkę".
                  • Gość: gość Re: widoki z przyszlych balkonów? IP: 80.51.76.* 17.07.05, 11:38
                    Witam, a jakich wodoków z balkonów spodziewaja się przyszli właściciele
                    mieszkań? Zjednej akademiki, a z pozostałych? Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka