-
Czy Wam również wydają się być bez smaku? Kurcze są drogie i tak beznadziejnie smakują, ja pamiętam te z dzieciństwa to przecież pomidora jadło się jak jabłko, bez niczego, były smaczne i soczyste, a teraz? Pestycydy, nawozy zrobiły chyba swoje
-
oświećcie mnie - dlaczego w wielu (wszystkich?) przepisach pomidory każą oczyszczać z pestek i je wyrzucać? Czy tego nie powinno się jeść? Czy do np pasteryzacji pomidory nadają się tylko po oczyszczeniu?
Uwielbiam pomidory, zjadam w całości, pestki również.
-
czy tam pędy w wielu potrawach do zjadania,
tak na surowo, jakaś nowa mania?
-
witajcie.
zrobiłam pomidory z bazylią. Pomidory świeże i razem z bazylią pokrojone w kostkę, czosnek do smaku, sól-wszystko przełożone do słoików i pastreryzowane 20minut, a jednak po kilku dniach zaczeły "kipieć" tak jak kipią ogórki kwaszone. Co jest nie tak?
pomożcie
-
Czy takie teraz można zanabyć? A jeśli tak, to czy wiecie jaki to gatunek ?
Pozniej latem, kiedy pojawiaja sie pomidory gruntowe, tak ok. sierpnia, to świetne sa pomidory tak zwane paprykowe, ewentualnie moga tez byc podluzne marzano. Ale teraz?
Bardzo bym chciala zrobić tartę z pomidoramk, a.e zbyt wodniste sie nie nadaja :-( nawet po usunieciu peste i wodnistej czesci :-(
-
Bylo rok temu, ale juz sie zarchiwizowalo.
Tym razem dosc szybki przepis moich wloskich sasiadow / kiedy tylko widze, ze ktos cos przerabia, od razu zasiegam tzw. jezyka /:
- pomidory podlozne podzielic 4 czesci / nie obierac ze skorek /
- ewentualne jasne wlokna przy szypulkach usunac
- dodac pokrojona cebule i listki bazylii
- NIE dodawac soli, gdyz pomidory za bardzo sie rozpadna
- wszystko przelozyc do sloikow i pasteryzowac / czas zalezny od wielkosci sloikow /
- zima przetrzec pr...
-
Od dłuższego już czasu próbuje zjeść makaron z pomidorami. Świeżymi. Albo w karcie królują śmietanowe sosy, albo pomidory są, ale suszone. W najlepszym razie-puszkowe.
Co dostaje do reki nowa ulotkę nowej firmy, sprawdzam-nic się nie zmieniło, sosu pomidorowego brak. W dwóch takich -se-możliwych restauracjach pomidory są, ale z puszki. W jednej dostałam świeże-ale, uwaga -ZE SKÓRĄ.Wczoraj wróciłam znad morza. Fajna knajpka, menu ciekawe, zamawiam Amatricianę -pomidory oczywiście puszkowe.
...
-
Możecie polecić jakieś propozycje na dania ze świeżym (w sensie surowym) pomidorem w roli głównej lub drugoplanowej?
Ja osobiście znam tylko pomidor na kanapce i mizeria z pomidorów: pomidory pokrojone i paski cebuli lub posiekany szczypiorek + sól i pieprz.
Zaczyna być nudne, a teraz w pomidorowym sezonie warto jeść go jak najwięcej.
-
Kurczak w pomidorach to moje ulubione danie:) Oczywiście przepis babci:)
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
puszka pomidorów bez skórki
1 ciemny sos pieczeniowy
1 duża cebula
garść oliwek
odrobina mąki
sól i pieprz
Wykonanie:
Ćwiartki kurczaka dzielimy na dwie części, przyprawiamy, obtaczamy w mące i krótko podsmażamy na oliwie w garnku. Marchewkę kroimy w "półtalarki",a cebulę w kostkę. Wyciągamy mięso z garnka i wkładamy do niego marchewkę i cebulę - smażymy aż się ...
-
bo nie miałam czasu zrobic przecier
-
Może wiecie, dlaczego pomidory z puszki, kupne przeciery, koncentraty, passaty itp. mają kolor ciemnoczerwony, a jak się zrobi samemu sos itp. to kolor jest jasny? Przynajmniej mnie zawsze wychodzi jasny. Czy oni dodają do tych gotowych produktów jakiś składnik, o którym nie piszą na etykietce?
smakowite.com/
www.clasesdepolaco.pl/
-
Pytanie jak w temacie: ile przecieru (objętościowo) powstanie z 1 kg pomidorów?
-
Jak w temacie, to już sam koniec smakujących pomidorami pomidorów.
Nie wyobrażam sobie zrobić zimą ryżu z pomidorami z tych plastikowych pseudo warzyw rodem z Maroka, więc pomyślałam, że zamrożę.
-
Dostalam trzy wiadra pomidorow.Te czerwone jemy bo mozemy jesc pomidory non stop, kazde ilosci.Duzo jednak jest kompletnie zielonych.Co zrobic z tymi zielonymi,moga dojrzec jeszcze czy niestety do kosza?Mozna je jakos prztworzyc?
-
lub takie w kartonikach firmy podravka - z dodakami - czosnkiem,
oliwą i ziołami
Chciałabym zrobić przetwory w słoikach. Czy mozliwe jest by zrobić
pomidory w kawałkach tak by nie wyszedł z tego przecier? Czy można
robic przetwory z gatunku pomidorów podłużnych?
-
Sorrki, że Was tak męczę ale mam w lodówce pomidory suszone i bardzo by mi się dzisiaj to obiadu przydały ale nie jestem pewna czy są jeszcze dobre, stoją w tej lodówce prawie miesiąc(ponad 3 tygodnie), w takim plastikowym kubeczku zamkniętym(kupowane były na wagę ze stoiska), nadadzą się jeszcze do czegoś czy już nie?
-
Zrobiłam właśnie takie danie: zapiekłam piersi z kurczaka pod
pomidorami i mozzarella, bo słyszałam, że jest to bardzo dobre. Mnie
niestety nie zachwyciło, jak dla mnie pomidor wprowadza strasznie
mdły smak (pomimo tego, że przypraw było sporo). Ale tak się
zastanawiam czy jakby zamiast pomidora użyć ananasa, to może byloby
smaczniejsze. Próbował ktoś takiego zestawienia?
-
poproszę o sprawdzone i łatwe przepisy na przetwory z pomidorów.
Dostałam pomidory gruntowe od znajomej i oprócz przecieru
pomidorowego nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić.
Dziękuję.
-
Hej jestem kulinarnym beztalenciem, co moge zrobić z tych pomidorów, myślałam o jakiejs zapiekance czy czymś innym na ciepło bo juzx amm dość żywienia się byle czym a rodzinka wraca dopiero za tydzień. Za wszelkie pomysły dzięki z góry :)
-
chyba założę kolejny fanklub
pomidorowa ze mnie dziewczyna, jak się pojawiają pomidory smakujące
jak pomidory, to nie ma dnia, żebym nie była nimi przejedzona..
zboczenie, ale jakie zdrowe! i pomidorówka - zupa nr1.
po tym smętnym wstępie...
pomidoy w małą kosteczkę, do tego siekane kiełki słonecznika, oliwa,
[b]minimalna[/b] ilośc soli, trochę bazylii może być
zdjęcia niet, więc do GP nie wstawiam
za to tyle osób się tym zachwyciło w niedzielę, że sama jestem
zadziwiona, pro...