Dodaj do ulubionych

operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie abonam

27.06.05, 13:40
W jednym z portali ogłoszono sondę pod tytułem:
Czy operatorzy kalblówek powinni sprawdzać, czy ich klienci płaca abonament
radiowo- telewizyjny.

Mimo ze nie jestem zbyt naiwny, to dotychczasowe wyniki jednak mnie
zaskoczyły- 86% odpowiedziało na nie. Oznacza to ni mniej ni więcej, że tyle
osób akceptuje kradzież, bo każda próba darmowego korzystania z rzeczy
mającej swoją cene to kradzież- programy komputerowe, gry, filmy. Programy
telewizyjne tez zaliczają się do tej grupy wyrobów.
Czy żyjemy wśród złodzieji czy wśród ludzie nie odróżniających dobrego od
złego???
Obserwuj wątek
    • tupotek TVP to złodzieje!! 27.06.05, 13:47
      Dla mnie kradzież to właśnie obowiązkowy abonament.
      • Gość: bąk Re: TVP to złodzieje!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 13:57
        no nawet pucharu konfederacji nie można sobie ogladnac, a pozatym to ze ktos ma
        telewizor nie znaczy ze oglada publiczna. Dlaczego mam kupowac płyte cd za 40zł
        jak taka sama tyle ze pusta kosztuje 0.60gr.?????kosztowały by tyle co na bema
        to ludzie kupowali by oryginały i wykonawcy jeszcze by na tym zarobili. Ale jak
        nie to ja to pier#$&%
    • Gość: Rene Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a IP: *.icpnet.pl 27.06.05, 14:01
      Nie myl potępienia dla nieuczciwości z brakiem aprobaty dla powszechnej
      inwigilacji społeczeństwa w każdych sprawach jakie sił "właaaadzy" spodobają.
      Rozumiem ludzi, którzy się nie godzą na takie metody.
    • mantis77 powinno być tak 27.06.05, 15:04
      Powinno być tak że jak ktoś ma kablówkę to nie płaci abonamentu RTV bo kablówka
      powinna się dogadać z publiczną TV i pobierać opłatę za ten kanał tak jak np.
      biorą opłatę za discovery czy inne. Problem w tym że taki discovery bierze tam
      złotówkę od gniazdka czy jeszcze mniej a TV publiczna bieże od razu aż tyle.
      Powinny kablówki mieć taką umowę jak z innymi TV i byłby spokój.
    • Gość: maryśka Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.05, 15:16
      Jak będę mieć pensję jak panie i panowie w TV to zapłacę.
      A poza tym to wolę TVN, więc dlaczego mam wspierać publiczną telewizję? po to
      by znajomi aktualnie rządzących mieli gdzie zarabiać kupę siana?
    • mankut400 Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a 27.06.05, 18:47
      kiks4 napisał:

> Czy operatorzy kalblówek powinni sprawdzać, czy ich klienci płaca abonament
      > radiowo- telewizyjny.
      [..]
      > Oznacza to ni mniej ni więcej, że tyle
      > osób akceptuje kradzież, bo każda próba darmowego korzystania z rzeczy
      > mającej swoją cene to kradzież

Po pierwsze: próba narzucenia operatorom TVK "sprawdzania" abonamentu to
      powrót "tylnymi drzwiami" do państwa policyjnego.
      Po drugie: Obowiązkowy podatek na TVP niezależnie od tego czy chcę TVP oglądać
      czy nie - to dopiero jest ZŁODZIEJSTWO (w majestacie prawa - niestety)
      Dodam, że ja tę daninę uiszczam regularnie.
      Po trzecie: telewizje kablowe powstały na bazie instalacji anten zbiorczych -
      co miało polepszyć odbiór sygnału TV (bo pojawiły się takie możliwości
      techniczne)i zlikwidować "las" anten indywidualnych na dachach domów (co było
      zmorą administracji nie nadążających z likwidacją uszkodzeń dachów powstałych
      podczas instalowania kolejnych anten). Początkowo pobierano od użytkowników
      tylko niewielką opłatę "za konserwację". Ale gdy kablówki zrobiły się
      popularne, pazerni nadawcy telewizyjni zaczęli wyciągać łapy po kolejny haracz.
      Teraz dołączyli do tego jacyś "tfurcy" od siedmiu boleści.
      Ja nie jestem organicznie uzależniony od TV - jeszcze trochę i po prostu
      pozbędę się odbiornika TV.
      Podobnie jak z muzyką - nie akceptuję cen płyt CD, więc ich nie kupuję (ani
      legalnych, ani piratów). Tyle, że potem wytwórnie płytowe płaczą, że "nikt ich
      nie chce"...
      • kiks4 Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a 28.06.05, 13:32
        Ja też płacę regularnie abonament, oglądam prawie wyłacznie Discovery lub
        National geografic i szlag mnie trafia - za w taki razie płacę?.
        Ale moja wśiekłośc nie zwalnia mnie z obowiązku płacenia- tego żąda od nas
        obowiązujące prawo. Boli mnie coraz powszechniejszy brak szacunku dla prawa,
        tworzonego w naszej nowej, wolnej ojczyźnie. Za komuny na ogół przestrzegano
        bardziej prawa- bo groziły represje, kontrole itd. Tak nie może być, bo kraj
        utonie w anarchii.
        Ostatnio nawet wyczytałem, że na jednym z Kaczyńskich ( nie wiem na którym, bo
        ja potrafię tylko wskazać, który z nich to Bogusław) ciąży prawomocny wyrok -
        cos około 15 tys, złotych, których nie płaci, bo - cytuję: "wyrok był
        niesprawiedliwy ". Jeśli lider Prawa i Sprawiedliwości sam ustanawia prawo- to
        tylko siąść i zapłakać nad tym biednym krajem. Tradycje warcholstwa nie
        umierają nigdy....

PS
        stale pamiętam przypadek pewnego polskiego rolnika- luzaka, nazwiskiem Drzymała.
        Gdy zlicytowany za długi zamieszkał w wozie- Prusacy zgrzytając zębami ze
        złości odstąpili jednak od dalszego ścigania go, bo takiej sytuacji nie
        przewidziało (i tym samym nie zabraniało )ich prawo.
        A jeszcze wcześniej Rzymianie zgrzytali zębami i mówili " Dura lex- sed lex" co
        znaczyło że prawo zawsze jest prawem, nawet jak nam się wydaje ono zbyt
        rygorystyczne.
        • mankut400 Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a 29.06.05, 12:04
          > Ale moja wśiekłośc nie zwalnia mnie z obowiązku płacenia- tego żąda od nas
          > obowiązujące prawo.
          Jest to "prawo" tworzone pod naciskiem silnych organizacji. Ale my ciągle mamy
          prawo do obywatelskiego nieposłuszeństwa, jeżeli inaczej nie jesteśmy w stanie
          zwrócić uwagi (p)osłom na nasze problemy.
          (ja ciągle abonament płacę)

> Boli mnie coraz powszechniejszy brak szacunku dla prawa
          A nie boli Ciebie JAKOŚĆ tego prawa w polskim wydaniu? To, że ustalenia faktu
          czy ustawa nakazuje płacić honoraria kilku "organizacjom zbiorowego
          zarządzania" nie zdołał rozstrzygnąć sąd jakiejś tam instancji?
          Takich prawnych koszmarków można znaleźć wiele....
    • Gość: malkontent Te wyniki oznaczają jedynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:13
      że 86% respondentów nie chce, żeby TVK sprawdzała, czy płacą abonament.

Warunkiem dostępu do internetu przez kablówkę jest opłacania najwyższego
      (podobno obecnie już nie) abonamentu TVK. W takim razie to, że ktoś go opłaca
      nie oznacza, że korzysta z TV albo wręcz, że w ogóle ma telewizor.
      Podobnie obecnie łączę się z netem przez neostradę, co w pakiecie 512 kosztuje
      ponad 160 złotych, w tym ponad 40 to haracz za gniazdko telefoniczne. Ja w ogóle
      nie używam telefonu stacjonarnego, ba! nie mam nawet aparatu. Gdyby w takim
      razie wprowadzono obowiązkowy abonament telefoniczny na rzecz tepsy to uznałbys
      mnie za złodzieja, gdybym chciał płacić tylko za dostęp do internetu?
      • amused.to.death ja tak mam.... 29.06.05, 16:35
        płacę abonament za kablówkę bo dostęp do netu mam przez kablówkę.
        TV nie posiadam, w kompie nie oglądam.
        Nie tylko nie czuję się złodziejem, ale uważam, że jestem zmuszana do zapłaty za coś czego nie używam (abonament za kablówkę)- rocznie to pewnie jakieś 400 zł. Dlaczego nie wystarczy abonament za internet?
    • Gość: Vault Dweller Re: operatorzy kablówek będa sprawdzać płacenie a IP: 217.168.133.* 28.06.05, 15:55
      Heh telewizja pulbiczna podobno ma realizować "misję" i na to mają iść
      pieniądze z abonamentu...
      No to niech mi qrcze powie dlaczego nie ma już kabaretu Olgi Lipińskiej,
      dlaczego piątek/sob po wiadomościach puszczają jakieś głupawe filmy dla
      inteligentnych inaczej a jak jest coś wartościowego (np. cykl uczta kinomana)
      to walą to w niedzielę o 23,30... Dla kogo puszczają np. Czas Apokalipsy,
      Malenę i kupę innych fajnych filmów ? Dla bezrobotnych ? Czy w tvp można w
      ciągu tygodnia powiedzmy między 16,30 a 22,00 obejrzeć jakiś fajny film
      edukacyjny ? Nawet teatr tv (oczywiście jak jest) przesuneli na bodaj 21,30 a
      po wiadomościach walą jakiegoś po raz piąty nadawanego gniota...
      M jak miłość, potem making of m jak miłość, plebania i z wizytą na planie
      filmowym, klan i z wizyta na planie, w niedzielę po wiadomościach jakieś gnioty
      typu dynastia pojednanie... Kurde niedługo walną powrót do edenu i niewolnicę
      isaurę...
      A abonament płaci się nie za oglądanie tego całego chłamu tylko MOŻLIWOŚĆ
      odbioru... to dopiero jest ciekawe.

Ze stacji TV (mam tylko pakiet socjalny wykupiony) wolę WTK, która chociarz po
      amatorsku robiona, ale traktuje o sprawach z Poznania i regionu, więc fajnie
      się to ogląda :-D

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka