Dodaj do ulubionych

czy ktos podpisal juz akt notarialny?

09.07.05, 13:07
witam
mam pytanie czy ktos podpisal juz akt notarialny?
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mejbi Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 09.07.05, 16:31
      Ataner nie jest jeszcze na to gotowy. W połowie lipca mają być brakujące
      dokumenty z Geopozu i wówczas dopiero będziemy mogli umawiac się na podpisanie
      aktów. Najlepiej zadzwonić ok. 15 lipca do biura sprzedazy Atanera. Zresztą
      panie z biura sprzedazy mają same dzwonić i informować - tak przynajmniej
      twierdzą i takie info od nich otrzyamałam.

Pozdr
      • pg77 Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 20.07.05, 15:27
        a czy teraz juz ktos podpisywal?
        • jaszpa Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 21.07.05, 08:59
          z tego co wiem Ataner nie ma jeszcze kompletu dokumentów - szkoda, bo akt
          jest niezbedny do zlikwidowania książeczki mieszkaniowej..
          A tak btw, jak budynek jest nie odebrany przez odpowiednie urzędy to
          właściwie nie mozna w nim legalnie zamieszkać... - czyli co z tym pierwszym
          czynszem za sierpień?? Chyba będa musieli się pospieszyć..
    • kaizen78 Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 29.07.05, 14:21
      Od środy prawdopodobnie będzie można umawiać się na podpisanie aktu
      notarialnego, bo dopiero na początku przyszłego tygodnia Ataner dostanie mapę
      geodezyjną (która miała być już wcześniej dostarczona). Uwaga: płacić można
      tylko gotówką, albo przelewem dzień wcześniej. Nie ma możliwości zapłaty kartą ;-)
      • jaszpa Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 06.08.05, 13:18
        miesiąc minął i chyba nic w tej materii sie nie zmieniło?;-(
        w każdym razie podnosze wątek..
        pozdr.
    • mejbi Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 09.08.05, 15:58
      Ktoś coś wie? Bo nie mogę się dodzwonić do At.
      • jaszpa Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 09.08.05, 16:36
        tez sie nie moglem ddo nich dodzwonic- ( maja jakas awarie telefonów...)
        ale dostalem info na e-maila ze od czwartku moga zaczac podpisywac akty
        sprzedazy;-)) - nareszcie !
        pozdr
        • pg77 Re: czy ktos podpisal juz akt notarialny? 10.08.05, 10:18
          czy ktos sie orientuje czy podpisanie aktu ma jakis zwiazek z poprawkami
          niedorobek wykrytych przy odbiorze? czy np. poczekac z podpisaniem az poprawia
          czy nie ma to zadnego znaczenia?
    • kaizen78 Re: różne poziomy taksy notarialnej 21.09.05, 23:01
      Faktem jest, że Ataner wynegocjował dla nas zniżki u pani notariusz, ale
      ciekawe, dlaczego są one różnej wysokości dla mieszkań o bardzo zbliżonej
      wartości ;-)
      • basic1956 Re: różne poziomy taksy notarialnej 22.09.05, 14:52
        Czy mógłbyś mi napisać, jakie masz informacje o taksie not. (bez dodatkowych
        opłąt sądowych)?(metraż/ew. wartość mieszk./wartość taksy). Ja podpisuje akt
        dopiero w przyszłym roku, ale już teraz myślę o tym temacie. Jakiś notariusz -
        znajomy znajomego ma mi łaskawie troszkę opuścić. PPo Twoim poście myślę
        jednak, że może się okazać, że dzieki Atanerowi bez proszenia będę miał podobne
        upusty.
        Pozdr.
        • kaizen78 Re: wysokość taksy notarialnej 22.09.05, 17:11
          Notariusz pobiera wynagrodzenie za czynność notarialną, za wniosek i za wypisy
          aktu notarialnego. Wniosek to jakies 100 zł, odpisy - 40 zł każdy (oczywiście to
          zależy od notariusza, ale ponieważ nie są to duże kwoty, nie będe tego tutaj
          opisywac - szczegóły w rozp. Min. Spraw. z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie
          maksymalnych stawek taksy notarialnej, Dz.U. nr 148 poz. 1564). Główny składnik
          wynagrodzenia to opłata za czynność notarialną, czyli sporządzenie aktu.
          Maksymalna stawka w przypadku mieszkań o wartości 60.000 - 1.000.000 zł wynosi
          1.100 zł plus 0,5% nadwyżki ponad 60.000 zł. No i oczywiście doliczyc trzeba VAT
          22%. Przykładowo, dla mieszkania o wartości 150.000 zł maksymalna wysokość taksy
          notarialnej wynosi: [1.100 + 0,5%*(150.000-60.000)]*1,22 = 1.891 zł (z VAT).
          Jeśli chodzi o opusty u "atanerowskiego" notariusza, to w moim przypadku taksa
          zapłacona wynosiła 91% stawki maksymalnej :-)
        • ala_i_sylwek różne poziomy taksy-NIE SŁUCHAJCIE PLOTEK 22.09.05, 19:51
          Opłata jaką płacisz przy podpisywaniu aktu, składa się z kilku rzeczy.Większa
          część to opłata sądowa, która nie zmieni się nawet, gdyby notariusz był twoim
          ojcem :-) Sama taksa notarialna też jest stała, a jej wysokość ustalana jest w
          zależności od wielkości miasta itp. Podatek też nie zależy od nikogo ze
          stron :-). Jedynie mała część tego wszystkiego to uposażenie notariusza, na
          którym może on dać ew. rabat. Czyli w sumie jeśli zostawiłeś u notariusza
          załóżmy 5000zł, to ok.1000 zł to kwota od której może ci dać rabat. Nie ma więc
          co doszukiwać się jakichś machlojek. Jedynym sporym obniżeniem kosztów byłoby
          podpisanie aktu u notariusza z maleńkiej miejscowości - ale pewnie byłby to
          problem dla Atanera wysyłać pracowników codziennie do innego miasteczka.
          Zapewne był to jeden z powodów wynegocjowania zniżki u wybranego notariusza w
          Poznaniu. Informacje te mam z biura prawno-podatkowego mojego ojca - więc są
          pewne. Pozdrawiamy
          • kaizen78 TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 22.09.05, 21:23
            Po pierwsze: mówimy o taksie notarialnej, a nie o całkowitej kwocie zostawianej
            u notariusza (a więc razem z opłatami za wniosek, wypisy aktu notarialnego,
            opłatami sądowymi). Następnym razem proszę uważnie czytać :-)
            Po drugie: widziałem dwa akty notarialne z wyszczególnieniem wszystkich kwot,
            podpisane u tego samego notariusza, w odstępie kilku dni, i wiem na pewno, że
            taksa (czytaj: wynagrodzenie notariusza za dokonanie czynności) była różna.
            Po trzecie: bzdurą jest, że taksa notarialna jest stała. Wysokośc taksy
            notarialnej zależy od notariusza, przepisy określają wyłącznie maksymalna stawkę
            taksy (rozp. min. spraw. - podane we wcześniejszej wypowiedzi w tym wątku).
            Notariusz ma prawo obniżyć wysokość taksy jak mu się podoba. Ataner wynegocjował
            dla nas obniżkę taksy w stosunku do wielkości maksymalnych. W moim przypadku
            "rabat" wyniósł 9%, ale juz w innym mieszkaniu blisko 20% w stosunku do
            maksymalnej możliwej stawki, jaką przy danej wartości mieszkania notariusz mógł
            naliczyć!!! Różnica jest znaczna :-)
            Po czwarte: fakt prowadzenia biur prawno-podatkowego nie świadczy jeszcze o tym,
            że jest się nieomylnym. A może źle sformułowałaś pytanie. Mówiliśmy o TAKSIE a
            nie wszystkich kosztach ponoszonych u notariusza.
            • kfor1 Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 07.03.06, 14:16
              Mam pytanie- kiedy i z kim ? ustala sie rabat jaki udzielic moze notariusz za
              swoje usługi przy spisywaniu aktu notarialnego.Dostalismy info z Atanera,że
              powinnismy sie skontaktowac z biurem odnosnie ustalenia terminu podpisania aktu
              notarialnego /2 etap/
              • kaizen78 Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 07.03.06, 20:00
                Ja z nikim nie ustalałem. Po prostu zaakceptowałem kwotę zamieszczoną już
                wcześniej w akcie (niższą niż wynika z przepisów, więc i tak było korzystnie).
                Dodatkową "atrakcją" skorzystania z notariusza Renatki jest fakt, że akt
                odczytuje ex-miss polonia (która nota bene obecnie wygląda dużo lepiej niż 10
                lat temu, gdy wygrała konkurs).
                • drunner Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 07.03.06, 21:34
                  Z tą ex-miss polonia się Tobie poszczęściło, bowiem Ataner korzysta z różnych
                  kancelarii notarialnych a nota bene ta, do ktorej trafiłeś, oferuje najmniej
                  korzystne rabaty, ale za to blond seksbomba included;))
                  • tigu Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 08.03.06, 10:29
                    no my jus po :)
                    • kfor1 Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 08.03.06, 10:54
                      nadal nikt mi nie odpowiedział jak z tymi rabatami? - w którym momencie mozna
                      negocjować? jeśli RENATA ma 2-ch notariuszy to którego polecacie /czy jest
                      mozliwość wyboru/
                      • drunner Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 08.03.06, 12:13
                        O rabatach rozmawiaj z paniami z biura sprzedaży, one to robią za Ciebie.
                        A co do wyboru notariusza, to zależy co wolisz:
                        1) u not. Zielińskiej moze Ci się trafić ex-miss polonia
                        2) u not. Tomaszkiewicza zaoszczędzisz na strefie - kancelaria jest przy Alei
                        Wlkp i ma własny parking
                        no i w zależności od miejsca na uroczysty obiad z okazji podpisania aktu wybrać
                        możesz się do Togi na Młyńskiej albo do położonych w parku sołackim Milano lub
                        Meridiana;)
                        • polankowiec Miss 12.03.06, 10:44
                          Która to ta ex-miss? Może ktoś zna jej nazwisko, albo wie nawet czy można ją
                          zobaczyć gdzieś na zdjęciu w archiwaliach portalu Miss Polonia? Nie jest to
                          sprawa życia i śmierci, ale tak po prostu jestem jej ciekaw...
                          • mejbi Re: Miss 12.03.06, 11:33
                            Wpisz w google miss i Agnieszka Zielińska :)
                            Pozdr
                      • konsia Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 13.03.06, 22:29
                        rzeczwiscie jest mozliwosc skorzystania z dwoch notariuszy stymze Pani
                        Zielinska zajmuje sie podpisywaniem aktow notarialnych i aktow darowizn a ten
                        drugi notariusz tylko aktami notarialnymi
                        co do pani Zielinskiej to mam od niej info o rabacie i to nawet sporym, i nie
                        jest to ostateczna obnizka gdyz mozna sie jeszcze "dogadac" przy podpisywaniu
                        aktu... zobaczymy jak to bedzie w rzeczywistosci
                        • drunner Re: TO NIE PLOTKI, ALE FAKTY 13.03.06, 23:22
                          Pani
                          > Zielinska zajmuje sie podpisywaniem aktow notarialnych i aktow darowizn a ten
                          > drugi notariusz tylko aktami notarialnymi

Akt notarialny to zastrzeżona dla pewnych czynności prawnych forma szczególna
                          ich dokonywania. Niezależnie czy jest to sprzedaż, darowizna, czy zamiana -
                          jeśli dotyczy nieruchomości, musi być ona dokonana w formie aktu notarialnego.
                          Każdy notariusz zajmuje się darowiznami, tak samo jak każdy zajmuje się
                          sprzedażą, sporządzaniem testamentów umów majątkowych małżeńskich czy
                          protokołowaniem zgormadzeń wspólników i innymi czynnościami.
                          Jeśli rejent Zielińska była reklamowana w biurze jako jedyna zajmująca się
                          darowiznami to panie z Renaty wprowadziły Cię w błąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka