Dodaj do ulubionych

Dlaczego Poznan jest super?!

IP: 194.195.43.* 07.05.01, 18:47
Czesc! Swego czasu znalem kilka osob z Poznania. Zawsze bardzo chwalili swoje
miasto. Same "achy" i "ochy". W zeszlym roku bylem 3 razy w Poznaniu wiosna i
latem i musze przyznac, ze miasto bardzo mnie rozczarowalo. Zaniedbane
kamienice, brud, fatalne drogi, kiepski uklad komunikacyjny - korki.
Przekonajcie mnie, ze jednak Poznan jest cool bo poza targami nie znajduje tam
narazie nic zaslugujacego na przechwalki (i pliz - bez Piastow i kibolskich
tekstow). Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rung Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 07.05.01, 19:01
      Staaaaaary... A ryneczek wieczorem? Mmmmmmm... Żeby
      tylko ten klocek komunistyczny buldożerami rozjechali...
      • Gość: jacko Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 15:42
        może i jest troche racji...gdyby nie straganiarskie ogródki zasłaniajace
        kamienice i to kuriozalne wiejskie(nie obrazając wsi!) rondo dookoła...od
        września do kwietnia za to OK.Bez dzikich tłumów,smrodu (brak toalet,a
        przysłowiowa poznańska oszczędnośc nie pozwala na wydanie 50 gr na płatną
        toaletę(no tak oszczędzi się 10 razy i jest "pyfko"!!!))...
    • Gość: steve Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 10.40.129.* 07.05.01, 19:13
      Fantastyczny układ terenów zielonych, zaprojektowany jeszcze �za Niemca�. Istnieja trzy szerokie pasy parkow,
      ktore ciagna sie od przedmiesc az do samego centrum. Pierwszy z polnocnego zachodu, od Kiekrza i Rusałki,
      przez Sołacz, drugi z pólłnocy od Naramowic przez cytadelę (ten akurat przerwany przez komunistow na
      wysokosci dawnej fabryki Romet, I trzeci od klina debieckiego az do ulicy Krolowej Jadwigi. Dzieki temu w samym
      srodmiesciu nie ma az tak olbrzymiego kurzu i dociera do niego swieze powietrze.
    • Gość: Ax Biznes IP: 194.195.43.* 08.05.01, 11:50
      A jakimi firmami moze sie Poznan pochwalic. Ktore sa najwieksze a ktore sie
      najlepiej rozwijaja?
      • Gość: ethanol Re: Biznes IP: *.coh.org 08.05.01, 20:09
        Glaxo
        • Gość: Ax Re: Biznes IP: 194.195.43.* 09.05.01, 14:33
          Niedawno czytalem w "Polityce", ze przez Poznan przewala sie fala zwolnien i
          jedna z firm, ktore zdecydowaly sie pozbyc pracownikow (mimo iz nie dobiegl do
          konca "okres ochronny" i musieli zaplacic spore odprawy) bylo wlasnie Glaxo
          Wellcome (150 osob).
      • Gość: Radost Re: Biznes IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 20:52
        Wrigley s.c - zuja to wsycscy:)) producent gum Orbit itd:)
        Volksvagen Polska dzieki otwarciu nowej lakierni i zakładu w Poznaniu- stal
        sie jedna z wiekszych firm tego typu w Polsce.
        M.A.N Tarnowo Podgórne producent autobusów
        Neoplan Polska jak wyzej:)
        A.M.S - lider reklamy zewnetrznej:) Ostatnio dzieki poznanskim udzialowcom w/w
        firma obronila sie i nie musi przenosic siedzuby do Warszawy:)
        • Gość: steve Re: Biznes IP: 10.40.129.* 09.05.01, 14:45
          Slyszalem, ze ten AMS wcale taki swiety i poznanski nie jest. Po pierwsze utrzymal sie na powierzchni tylko
          dzieki silnemu wsparciu finansowemu firmy, ktorej nazwa zaczyna sie na �E�, a konczy na �X�. A w tej firmie z
          kolei jest bardzo duzo dziwnych rosyjskich pieniedzy. Jesli to prawda, to kazdy moze sobie dospiewac reszte.
          • Gość: Radost Re: Biznes IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.01, 19:22
            Gość portalu: steve napisał(a):

> Slyszalem, ze ten AMS wcale taki swiety i poznanski nie jest. Po pierwsze utrzy
            > mal sie na powierzchni tylko
            > dzieki silnemu wsparciu finansowemu firmy, ktorej nazwa zaczyna sie na �E�, a
            > konczy na �X�. A w tej firmie z
            > kolei jest bardzo duzo dziwnych rosyjskich pieniedzy. Jesli to prawda, to kazdy
            > moze sobie dospiewac reszte.

Mylisz sie bardzo drogi kolego :) udzialowcami sa furmy francuskie i wloskie oraz
            polskie:) miedzy innymi Emax - telekomunikacj i BMT Dom maklerski i BMT leasing
            Zysk netto w tym roku to 28 mln zlotych na czysto! Zdecydowany lider reklamy
            zewnetrznej:)
            Pieco-Bio gaz- to tez jedna z dynamiczniej rozwiajajcych sie firm uniklana
            technologia:) doceniona przez SZwedow i Norwegoe
            Alpen Gold - duzzo czekolady srednio co roku rosnie obrot o 15%:)

• Gość: steve Re: Biznes IP: 10.40.129.* 10.05.01, 10:02
              To dla mnie nie ma znaczenia, czy lider, czy nie. Wiem też kto jest w tej chwili udziałowcem. Słyszałem
              też o bardzo dziwnych rosyjskich pieniądzach przechodzących przez tę firmę. NIe dam sobie za to
              głowy obciąć, ale uważam, że wiedzy o roznych firmach nie mozna budowac wylacznie na podstawie
              podstawie oficjalnych źródeł wydawanych przez te firmy, albo przez nie zamawianych.
        • Gość: P.B Re: Biznes IP: 150.254.218.* 09.05.01, 18:05
          Jedna uwaga Neoplan znajduje się w Bolechowie (gm.Czerwonak)a nie w Tarnowie
          Podgórnym!!
      • Gość: bula Re: Biznes IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 16:03
        Remmtsma - wielka fabryka - producent papierosów r1,mocne, west'y, marsy itd.
        BestFoods- fabryka i właściciel takich marek jak: Knorr, Amino, Helmanns.
        Selgros - centrala w Poznaniu
        Aral - stacje benzynowe centrala w Poznaniu
        Esso - j/w
        DEA - j/w
        Beiersdorf-Lechia - fabryka i właściciel marki NIVEA i innych
        Bridgestone-Firestone - fabryka, wiadomo opony (formuła 1)
        Nieśmiertelna Kompania Piwowarska (Lech,10.5,Tyskie)
        Minimal - sieć supermarketów, centrala w Poznaniu
        Lidl - nowa sieć dyskontów spoż., na razie wybudowano ogromne centrum
        logistyczne w Tarnowie Podgórnym k/Poznania, między innymi zainteresowana
        sponsoringiem LECHA POZNAŃ.
        Jeronimo Martins Dystrybucja - centrala w Poznaniu (dyskonty BIEDRONKA,
        hipermarkety Jumbo, centra cash&carry "EUROCASH"
        I mniejsze firmy jak: STIHL (piły itp.), ELITE COFFE (pedro's nie gajos ;)
        i to tyle co sobie na razie przypomniałem.
        pozdrawiam
    • Gość: Ax Wypoczynek IP: 194.195.43.* 09.05.01, 16:08
      A gdzie poznaniacy najchetniej wypoczywaja? Gdzie jedzdzicie na weekendy albo
      podczas krotkiego urlopu?
      • Gość: Dzidka Re: Wypoczynek IP: 195.94.212.* 09.05.01, 16:17
        jeśli się wyjeżdża, to często w jeleniogórskie, albo w okolice Kołobrzegu. Dużym wzięciem cieszy sie
        Puszcza Notecka i Ziemia Lubuska. Ale pewnie pytasz o miejsca w okolicy. Wilekopolski Park
        Narodowy na przykład. Pływalnia w Lesznie podobno popularna ;-) A jeśli nie masz czasu i pieniędzy,
        odpoczywasz na Poznańskiej Cytadeli lub nad Maltą (całoroczny stok narciarski, jezioro, pole
        piknikowe). Tyle jeśli chodzi o mnie - choc i tak najchętniej bywam na Starym Rynku wieczorem... :-))
        Pozdrawiam!
    • Gość: Maciek Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 213.77.39.* 11.05.01, 10:54
      Nie jestem rodowitym Poznaniakiem, ale Wielkopolaninem z urodzenia. Poznan od
      dawna dażę dużym sentymentem, ale jedno muszę stweirdzić. Poznań jest brudny i
      to w sumie z winy mieszkańców. Bardzo często widzę ludzi rzucających pety
      papierosów na ziemię pod tramwaj, choć niedaleko stoi kosz, jacyś wandale
      niszczą przystanki, kosze, bargrolą po budynkach. Nie wiem, jakie jest na to
      lekarstwo, ale może większa edukacja już od przedszkola, billboardy o treści
      społecznej na mieście. Przecież niszczymy (może nie wszyscy) swoje własne
      miasto. Ile więcej pieniedzy zostałoby na remonty np. kamienic, gdyby nie
      trzeba bylo remonontowac NOWYCH przystanków. Poza tym moze by wprowadzic kary
      pracy spolecznej dla takich wandali (o ile policji chcialoby sie ich łapac)
      Pozdrawiam
      • Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.matrix.pl 11.05.01, 10:58
        No właśnie...brud i wandalizm to plaga wszystkich
        polskich miast i tych dużych i tych małych...
        Więc dlaczego część z postujących poznaniaków tak
        wyolbrzymia brud w Warszawie skoro w Poznaniu jest tak
        samo a nawet gorzej!
        Bravo dla Maćka, że potrafił to zauważyć i nie bał o
        tym napisać, że Poznań jest też brudnym miastem.
        • Gość: P.B Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wskiz.poznan.pl 11.05.01, 13:39
          Gość portalu: Warschau napisał(a):

> No właśnie...brud i wandalizm to plaga wszystkich
          > polskich miast i tych dużych i tych małych...
          > Więc dlaczego część z postujących poznaniaków tak
          > wyolbrzymia brud w Warszawie skoro w Poznaniu jest tak
          > samo a nawet gorzej!
          > Bravo dla Maćka, że potrafił to zauważyć i nie bał o
          > tym napisać, że Poznań jest też brudnym miastem.

Brudny jest jak każde miasto na świecie ale tego brudu ma najmniej!!
          • Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.matrix.pl 11.05.01, 13:44
            Chyba żartujesz...Myslałby, że każdy Poznaniak, to taki czyścioch...
            • Gość: P.B Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wskiz.poznan.pl 11.05.01, 15:23

> Chyba żartujesz...Myslałby, że każdy Poznaniak, to taki czyścioch...

>No nie każdy, ale w stolicy co drugi to brudaś i fleja
              • Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.matrix.pl 11.05.01, 15:36
                Co drugi, to znaczy przyjezdny...a to poznaniak, a to moskwiczanin, a to
                ormianin z wioski na kaukazie, której nazwy nawet się nie zapamięta...
                P.B .... a Ty z jakiej wioski pochodzisz?
                • Gość: P.B Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wskiz.poznan.pl 11.05.01, 15:43

> Co drugi, to znaczy przyjezdny...a to poznaniak, a to moskwiczanin, a to
                  > ormianin z wioski na kaukazie, której nazwy nawet się nie zapamięta...
                  > P.B .... a Ty z jakiej wioski pochodzisz?

>P.B urodzony był w Poznaniu, mieszkał w Poznaniu, studiuje obecnie w Poznaniu a
                  mieszka teraz na przedmieściach -9 km. od centrum!
                  A Warschau napewno ze stolicy?!

• Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.matrix.pl 11.05.01, 16:18
                    Tak..ze stolicy i to z samego Centrum
                    • Gość: P.B Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wskiz.poznan.pl 11.05.01, 16:44

> Tak..ze stolicy i to z samego Centrum

>W centrum za dużo hałasu, dlatego mieszkam teraz na przedmieściach! Spokój,
                      cisza i kompletny luz!!
                      • Gość: Maciek Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 195.117.73.* 12.05.01, 12:38
                        Mam prośbę. Moim celem nie było wywołanie pyskówki na temat: "Które miasto
                        ładniejsze itd.". Poznań jest brudny jak na Poznań. Czytam sporo historycznych
                        publikacji na temat Poznania i na pewno nasi dziadkowie w grobach sie
                        przewracają. Przed wojną na przykład każdy kto widział papierek na ulicy
                        podnosił go. Centrum było czyste. Nie jest możliwe utrzymania całego miasta w
                        idealnym porządku, ale ... Druga sprawa, że opinia o porządku i czystości
                        mieszkańców Poznania odchodzi w zapomnienie. Wystarczy posłuchać opinii
                        mieszkańców podpoznańskich miejscowości, którzy narzekają na ludzi
                        wyrzucających śmieci na dzikich wysypiskach i w lasach.
                        Chcę tu jednak zaznaczyć, że czystość to problem wszystkich polskich miast, a
                        szczególnie tych dużych. Należałoby się zastanowowić, co zrobić z tym
                        problemem. Myśle, że powinniśmy zacząc od edukacji, i to od przedszkola az do
                        ludzi starszych. Przed myśleniem ekologicznym nie uciekniemy. Nie pomogą tu
                        jednak kłotnie, ale myślenie, co robić.
                        Pozdrawiam
                • Gość: Reinhard Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 62.158.225.* 11.05.01, 19:42
                  No wiesz co, to ja wlasnie za ta arogancje nie lubilem Warszawe i "Warszawke"
                  przez te trzy lata, ktore spedzilem w Polsce jako korespondent. A w tym okresie
                  bardzo czesto bylem w Poznaniu, i mysle, ze jest to miejsce ktore jest wlasnie
                  wiecej warto swego wygladu - na duza roznice od Warszawy, ktora sie wydaje za
                  cos szczegolnego, a za tym kryje sie tylko pragnienie, aby tak bylo. A
                  komunikacja miejska w Poznaniu jest moze nie optymalna, ale na pewno sprawniej
                  zorganizowana niz w Warszawie. Nie mowiac juz o tym, ze okolice Warszawy sa w
                  ogole nudne, trzeba wyjechac conajmniej do Mazur albo do Kazimierza, aby
                  znalezc jakies mile miejsce dla letniego weekendu.
                  • Gość: Slawek Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.dialinx.net 12.05.01, 19:58
                    Nie jestem z Poznannia i nigdy tam nie mieszkalem wiec nie bede sie wypowiadal
                    o zyciu w tym miescie. Bylem jednak kilkarotnie w Poznaniu i uwazam ze jest
                    bardzo fajne miejsce podobala mi sie starowka i ludzie starsznie fajni( w
                    przeciwienstwie do niektorych innych miast ktorych mieszkancy uwazaja sie za
                    lepszych niz reszta swiata). Pozatym tyle ladnych kobiet nie spotkasz w zadnym
                    innym miescie w kraju a juz napewno poza granicami.
              • Gość: nocoment Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 16:24
                Gość portalu: P.B napisał(a):

> Gość portalu: Warschau napisał(a):
                >
                > > Chyba żartujesz...Myslałby, że każdy Poznaniak, to taki czyścioch...
                >
                > >No nie każdy, ale w stolicy co drugi to brudaś i fleja

A ja jak czytam posty takich jak ty PB czy Lechita albo Olo, to mam coraz niższe
                zdanie o Poznaniakach (nie wszystkich). Wy na nic nie potraficie znaleźć
                argumentów. Wasze odpowiedzi są oparte na dziecinnej zasadzie "Nie bo nie i już".
                Pozdawiam

NO COMMENT

• Gość: Ax Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 194.195.43.* 11.05.01, 15:29
            > Brudny jest jak każde miasto na świecie ale tego brudu ma najmniej!!

Nie moge sie z tym zgodzic. Bylem w wielu miejscach na swiecie i widzialem miasta
            naprawde syfiaste i takie calkiem czyste. Poznan czysty nie jest. Ulice sa brudne
            (i osrane) co bylo dla mnie duzym zaskoczeniem zwazywszy opowiesci
            zaprzyjaznionych poznaniakow. Podobnie elewacje budynkow - kiepsciutko. Akurat w
            tym punkcie miescicie sie calkowicie w "polskiej normie".
            Na pocieche moge dodac jedno - jechalem tramwajem, byla kontrola i kanary nie
            zlapaly ani jednej osoby bez biletu (gdzie indziej raczej niewyobrazalne :-).

• Gość: Tomek Do Warschau. IP: 212.160.130.* 15.05.01, 13:38

> No właśnie...brud i wandalizm to plaga wszystkich
          > polskich miast i tych dużych i tych małych...
          > Więc dlaczego część z postujących poznaniaków tak
          > wyolbrzymia brud w Warszawie skoro w Poznaniu jest tak
          > samo a nawet gorzej!
          > Bravo dla Maćka, że potrafił to zauważyć i nie bał o
          > tym napisać, że Poznań jest też brudnym miastem.

Warchau, wróciłem na chwilę, bo mam do ciebie prośbę. Czy mógłbys napisac takie
          zdanie: "Bravo dla Tomka, że potrafił zauważyć mankamenty Warszawy i nie bał się
          o tym napisać". Widzisz, chodzi mi o to, że jestem człowiekiem próżnym i lubię
          pochwały. A dlaczego zwracam się w tej sprawie do Ciebie? Otóż w dyskusji na
          podobny temat (o Lechicie, Radoście i pyrach) pytałeś mnie, upewniając sie
          kilkakrotnie, czy na pewno jestem z Warszawy. Nie mogłeś bowiem uwierzyć, że
          Warszawiak krytykuje Warszawę. "Piszesz i zachowujesz się dziwnie" - tak
          napisałeś. A teraz Maciek z Poznania pisze, że Poznań jest brudny i ty chwalisz
          go za to, że stać go na taką samokrytykę. No to pochwal także mnie, dobrze? A
          jeżeli nie chcesz, to wyjaśnij dlaczego Poznaniak może krytykować Poznań, a
          Warszawiak nie może krytykować Warszawy. Nie chodzi mi tylko o tę moją próżność,
          ale o edukację. Po prostu na zajęciach z logiki takiej tezy nigdy nie stawiali i
          nie uczyli jak jej bronić. A ja jestem człowiekiem, który chce się doskonalić,
          więc proszę cię, abyś mi to wyjaśnił, bo w "Logice praktycznej" profesora
          Ziembińskiego nie ma o tym ani słowa.
          Pozdrawiam
          • Gość: Warschau Re: Do Tomka IP: *.matrix.pl 15.05.01, 16:01
            Masz rację! Brawo dla Tomka! Ja też nie jestem
            zadowolony z wielu rzeczy jakie mają miejsce w
            Warszawie i potrafię także się przyznać do tego.
            Ale...jeśli ktoś spoza Warszawy ubliża jej i
            mieszkańcom (czyli przynajmniej pośrednio także i mi)a
            nie zauważa wad swojego miasta, to staję w jej
            obronie...
            Dlatego też zdziwiło mnie troszkę to co napisałeś.
            Zwracam honor!
            Pozdro!
        • Gość: Adasiek Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.telocity.com 01.06.01, 03:05
          ej tej
          Mam 23 lata, w Poznaniu mieszkalem przez jakies ostanie 4 lata w Polsce, jestem
          za granica 9 lat. W '99 poraz pierwszy bylem w kraju od czasu wyjazdu. Do
          Poznania czuje duza nostalgie. Jeden dzien postanowilem ze spedze caly jezdzac
          tramwajami w te i wewte, lubie ogladac zdjecia i czytac o nim, gdy ogladalem
          film Poznan '56 w teatrze to z sentymentu sie poplakalem, patrze na widoki i se
          mysle ze bylem w tamtych miejscach. Bardzo lubie stary, Solacz i Cytadele.
          Jadac do Bolkowa na zlot gotycki zatrzymalem sie na pare godzin we Wroclawiu.
          Bylem tylko na starym, ktory mnie zaszokowal czystoscia i pieknem.
          Wracajac "kurnikiem" do Poz dokladniej sie przyjzalem i zaczalem widziec brudy
          itp. Jednak przymknalem oko ikocham to miasto, mam pare albumow i spogladam na
          kamery w interku od czasu do czasu. Przepraszam ze troche zszedlem z tematu a
          i za gramatyke-zawsze bylem z tego kiepski.
          PS Pozdrawiam Borsuka, Lepola, Wicia, Agate, Anie, i Ewe.
          Pewnie wielu z was pomysli o mnie jak o idiocie, no ale mam sentymenty do
          miasta i jesli niebylas(es) lub nie jestes w takiej sytulacji to tego
          niezrozumiesz
          -Adam T
    • Gość: Wrocławi Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.01, 20:17
      Jeśli ktoś sądzi, że Poznań jest super, to znaczy, że nigdy nie był we
      Wrocławiu. Mi się poznań podobał do momentu, gdy ujrzałem tak urocze miasto,
      jakim jest Wrocek. Przecież Poznaniacy to zamknięta klika, mająca bógwie jakie
      mniemanie o sobie. Wrocław jest skupiskiem ludzi z różnych stron, tak że nikt
      nie może powiedzieć, że jest Wrocławianinem z dziada pradziada, a kto inny jest
      przyjezdnym. A jednak żaden Wrocławianin nie powie ci, że nie kocha swego
      miasta. Kiedyś, jakis rok temu byłem w Poznaniu. Dwa przystanki do dworca
      zachciało mi się podjechać tramwajem. A miałem tyle czasu, że spokojnie
      zdarzyłbym na piechotę. I przez te cholerne korki mało się na pociąg nie
      spóźniłem. Przecież żaden Poznaniak, co go stać na auto, choćby chleb ze
      smalcem miał jesć, nie podejdzie 100 metrów do kiosku, tylko będzie odpalał
      swoje autko, choćby go nie miał gdzie zaparkować. To tylko poznaniacy mogli
      wymyśleć, by pośpieszny pociąg z Wrocławia stawał na Dębcu. Nie wspomnę już o
      komunikacji w Poznaniu. Aby gdzieś dojechać, trzeba się kilka razy przesiadać.
      • Gość: Lechita Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.icom.ca 12.05.01, 21:06
        Gość portalu: Wrocławi napisał(a):

> Jeśli ktoś sądzi, że Poznań jest super, to znaczy, że nigdy nie był we
        > Wrocławiu. Mi się poznań podobał do momentu, gdy ujrzałem tak urocze miasto,
        > jakim jest Wrocek. Przecież Poznaniacy to zamknięta klika, mająca bógwie jakie
        > mniemanie o sobie. Wrocław jest skupiskiem ludzi z różnych stron, tak że nikt
        > nie może powiedzieć, że jest Wrocławianinem z dziada pradziada, a kto inny jest
        >
        > przyjezdnym. A jednak żaden Wrocławianin nie powie ci, że nie kocha swego
        > miasta. Kiedyś, jakis rok temu byłem w Poznaniu. Dwa przystanki do dworca
        > zachciało mi się podjechać tramwajem. A miałem tyle czasu, że spokojnie
        > zdarzyłbym na piechotę. I przez te cholerne korki mało się na pociąg nie
        > spóźniłem. Przecież żaden Poznaniak, co go stać na auto, choćby chleb ze
        > smalcem miał jesć, nie podejdzie 100 metrów do kiosku, tylko będzie odpalał
        > swoje autko, choćby go nie miał gdzie zaparkować. To tylko poznaniacy mogli
        > wymyśleć, by pośpieszny pociąg z Wrocławia stawał na Dębcu. Nie wspomnę już o
        > komunikacji w Poznaniu. Aby gdzieś dojechać, trzeba się kilka razy przesiadać.

Daj se spokoj, czym jest Wroclaw przy Poznaniu? Starowka w Poznaniu jest sto razy
        ladniejsza. Porownaj sobie np. ratusze w Poznaniu i Wroclawiu. Wroclawski jest
        wielki, ciezki, niemiecki. Poznanski ratusz jest sliczny, w stylu renesansowym.
        Wogole taka jest tez roznica miedzy starowkami. Co do komunikacji, czasami trzeba
        sie przesaiadac bo Poznan to duze miasto, widocznie wroclaw ma dwie linie
        tramwajowe i nie trzeba sie przesiadac. Jak jestem w Poznaniu to wcale nie uzywam
        auta, wszedzie moge bez problemu dojechac tramwajem albo autobusem. Trzeba chyba
        tylko miec jakies pojecie o miescie, bo naprawde wiesniak z Wroclwia moze sie w
        wiekszym miescie jakim jest Poznan pogubic. O, i ja dobrze wiem ze Wroclaw ma
        wiecej miezkancow niz Poznan, ale to wcale nie zmienia faktu ze Wroclaw to
        kaliskie przedmiescia.

• Gość: Wroclawi Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 213.76.92.* 15.05.01, 13:39
          Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Daj se spokoj, czym jest Wroclaw przy Poznaniu? Starowka w Poznaniu jest sto ra
          > zy
          > ladniejsza. Porownaj sobie np. ratusze w Poznaniu i Wroclawiu. Wroclawski jest
          > wielki, ciezki, niemiecki. Poznanski ratusz jest sliczny, w stylu renesansowym.
          >
          > Wogole taka jest tez roznica miedzy starowkami. Co do komunikacji, czasami trze
          > ba
          > sie przesaiadac bo Poznan to duze miasto, widocznie wroclaw ma dwie linie
          > tramwajowe i nie trzeba sie przesiadac. Jak jestem w Poznaniu to wcale nie uzyw
          > am
          > auta, wszedzie moge bez problemu dojechac tramwajem albo autobusem. Trzeba chyb
          > a
          > tylko miec jakies pojecie o miescie, bo naprawde wiesniak z Wroclwia moze sie w
          >
          > wiekszym miescie jakim jest Poznan pogubic. O, i ja dobrze wiem ze Wroclaw ma
          > wiecej miezkancow niz Poznan, ale to wcale nie zmienia faktu ze Wroclaw to
          > kaliskie przedmiescia.
          >

Lechita, nie będę cie tu publicznie wyzywał, tak, jak ty to zrobiłes, bo
          musiałbym bardzo nisko upaśc, by zniżyć się do twego poziomu. Przyjedź kiedyś do
          Wrocławia (serdecznie zapraszam), przejdź się po wrocławskim rynku, a potem
          pogadamy. W Poznaniu, tak się złożyło, byłem 13 - go. Na tym bruku, co macie na
          rynku, to sobie mało nóg nie połamałem, taki krzywy. A o pstrokaciźnie waszego
          ratusza już nie wspomnę.

• Gość: nocoment Re: Lechita, Polska to nie tylko Poznań! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 16:21
          Lechita, taki z Ciebie cham, że nawet Wrocław
          krytykujesz? Myślałem, że ty tak tylko do Warszawy ale
          ty chyba pałasz jakąś nienawiścią do każdego punktu na
          mapie Polski, który nie jest podpisany "Poznań". Bądź
          trochę bardziej tolerancyjny, bo we Wrocławiu taki
          prostak jak ty pewnie nie był ani razu. A jeździsz MZK
          pewnie dlatego, bo cię nie stać na samochód. Pozdro

NO COMMENT

Ps. Poznań i Wrocław są tak samo piękne.
          • Gość: Warschau Re: Lechita, Polska to nie tylko Poznań! IP: 195.116.201.* 15.05.01, 16:24
            Ja już Lechicie proponowałem wizytę u (modnego podobno w Ameryce)
            psychoanalityka...
            Tylko czy jest on w stanie pomóc takiemu prostakowi z Kanady?
            • Gość: nocoment Re: Lechita, Polska to nie tylko Poznań! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 16:43

> Ja już Lechicie proponowałem wizytę u (modnego podobno w Ameryce)
              > psychoanalityka...
              > Tylko czy jest on w stanie pomóc takiemu prostakowi z Kanady?

"Przyro mi, ale dla Lechity nie ma już nadziei..." - psychonanlityk
              Ale poważnie: Lechicie przydałby się egzorcysta. On jest opętany jakimiś
              rasistowskimi i faszystowskimi uprzedzeniami - uważa Poznań za nadludzi. Pozdro

NO COMMENT

• Gość: Lechita Re: Lechita, Polska to nie tylko Poznań! IP: *.icom.ca 15.05.01, 20:33
            Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Lechita, taki z Ciebie cham, że nawet Wrocław
            > krytykujesz?

Krytykuje bo Wroclawi zaczal. Przeczytaj jego glupi list to zobaczysz. Ja tylko
            odpowiadalem.

Myślałem, że ty tak tylko do Warszawy ale
            > ty chyba pałasz jakąś nienawiścią do każdego punktu na
            > mapie Polski, który nie jest podpisany "Poznań". Bądź
            > trochę bardziej tolerancyjny, bo we Wrocławiu taki
            > prostak jak ty pewnie nie był ani razu. A jeździsz MZK
            > pewnie dlatego, bo cię nie stać na samochód. Pozdro
            >
            > NO COMMENT
            >
            > Ps. Poznań i Wrocław są tak samo piękne.

• Gość: Slawek Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.dialinx.net 14.05.01, 08:02

> jakim jest Wrocek. Przecież Poznaniacy to zamknięta klika, mająca bógwie jakie
        > nie może powiedzieć, że jest Wrocławianinem z dziada pradziada, a kto inny jest
        >
        > komunikacji w Poznaniu. Aby gdzieś dojechać, trzeba się kilka razy przesiadać.

Czesciowo sie z toba zgodze Wroclaw to bardzo ladne misto.
        Jak juz wspominalem nie mieszkalem w Poznaniu wiec nie znam prwdziwego zycia w
        tym miescie nie mieszkalem takze we Wroclawiu jednak dosc czesto odwiedzalem te
        miasta. Sadze ze obydwa sa bardzo ladne (szczegolnie jak sie je porowna do
        stolicy) i tak naprawde sa strasznie do siebie podobne wiec trodno powiedziec
        ktore jest ladniejsze
      • Gość: ede Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.icpnet.pl 14.05.01, 08:25

>

Rozumiem, ze kolega nie zna dobrze miasta. Moge porownac poznanska komunikacje z
        gdanska. Nie ma porownania!!! U nas co 5 - 10 minut przyjezdza tramwaj. Jest tez
        PSP, laczacy oddaleoneod centrum Piatkowo z Roosvelta. Trasa, ktora jedzie sie
        samochodem w dzien spokojnie 30 min, zabiera tobie 10 minut. Nie ma u nas metra,
        bo sciepe na metro robi cala Polska dla wawki. Poza ty spojrz na tabur. W wawie i
        innych miastach nie masz tyle nowych asutobusow: man i neoplanów. Przesiadac sie
        musisz, bo nie wiesz jak podrozowac, spojrz na mapki komunikayjne, sa na kazdym
        przystanku - to ulatwi ci droge. A jezeli chodzi o Wroclaw - to jest super
        miasto, ale nie bez korzeni - przeciez to jest drugi Lwow. Z Lwowa ich wywalili i
        wpuscili w post niemiecki miasto. Jest bardzo ladne. To fakt. Nie bede sie
        klucil, ktore ladniejsze. Ja wole klimat na poznanskiej starowce, tylko zeby tego
        klocka betonowego usuneli.
        • Gość: Wroclawi Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 213.76.92.* 15.05.01, 13:44
          Gość portalu: ede napisał(a):

> Rozumiem, ze kolega nie zna dobrze miasta. Moge porownac poznanska komunikacje
          > z
          > gdanska. Nie ma porownania!!! U nas co 5 - 10 minut przyjezdza tramwaj. Jest te
          > z
          > PSP, laczacy oddaleoneod centrum Piatkowo z Roosvelta. Trasa, ktora jedzie sie
          >
          > samochodem w dzien spokojnie 30 min, zabiera tobie 10 minut. Nie ma u nas metra
          > ,
          > bo sciepe na metro robi cala Polska dla wawki. Poza ty spojrz na tabur. W wawie
          > i
          > innych miastach nie masz tyle nowych asutobusow: man i neoplanów. Przesiadac si
          > e
          > musisz, bo nie wiesz jak podrozowac, spojrz na mapki komunikayjne, sa na kazdym
          >
          > przystanku - to ulatwi ci droge.
          Moja siostra mieszka na Jeżycach. Kiedys spytałem ją, jak stamtąd dojechac
          możliwie blisko rynku. Stwierdziła, że się nie da, zostaje drałowanie na nogach.
          Trasę od mostu teatralnego do dworca, która przeszedłbym w 10 min. tramwaj robił
          w 15...
          A jezeli chodzi o Wroclaw - to jest super
          > miasto, ale nie bez korzeni - przeciez to jest drugi Lwow. Z Lwowa ich wywalili
          > i
          > wpuscili w post niemiecki miasto. Jest bardzo ladne. To fakt. Nie bede sie
          > klucil, ktore ladniejsze. Ja wole klimat na poznanskiej starowce, tylko zeby te
          > go
          > klocka betonowego usuneli.

O którym klocku mówisz?
          • Gość: Radost Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 23:27
            Pozanań jest super! zaden inne miasto(bez obrazy) w letni dzien czy tez zimowy
            nie daje takiej satysfakcji i zadowolenia ze to wlasnie tu przyszlo mieszkac ,
            zyc......deszcz pada miasto jest piekne jak srebro , slonce swieci Poznan lsni
            jak zloto a gdy snieg lezy niczym platyna i brylanty mienia sie kamienice i
            nawet markety wygladaja fajniej;)
            W tym miescie trzeba zaznac smaku zwyciestwa i goryczy porazki...nauczyc sie
            smakowac lzy szczescia i smutku. TRzeba sobie zrobic swoja "wlasna mape" miasta
            i rozpoznawac miejsca dla Siebie i bliskich wazne....na tej ulicy sie
            usmiechnac:) a na tamtej popasc w zadume... Nie ma drugiego takiego miasta
            ktore tak dopasowuje sie do kazdego z mieszkancow....
            Kocham to miasto....
            Pozdrawiam
            • Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 00:25
              Maniak! I zboczeniec!
              A innych miast w Polsce nie ma?

• Gość: Radost Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 00:43
                Maniak???chacachach tak jesli chodzi o swoje miasto to maniak:))
                • Gość: Warschau Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 00:47
                  Otóż to MANIAK! Razem z Lechita powinniście pochodzić do psychoanalityka!
                  A jakie to twoje miasto jest? Poczytaj posty nie tylko od Warszawiaków...
                  • Gość: Radost Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 00:53
                    A kolega co przesladowca?? napisalem to co czuje i spoko..a reszta opini to
                    wiesz mnie malo interere ja wiem swoje i tysiace mieszkancow Poznania wie
                    swoje....ja tu mieszkam i jest pieknie!!!!
                    • Gość: Lechita Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.icom.ca 16.05.01, 04:26
                      Gość portalu: Radost napisał(a):

> A kolega co przesladowca?? napisalem to co czuje i spoko..a reszta opini to
                      > wiesz mnie malo interere ja wiem swoje i tysiace mieszkancow Poznania wie
                      > swoje....ja tu mieszkam i jest pieknie!!!!

Masz racje Radost. Nie przejmuj sie. Z ta mapa miasta tez masz racje. Takie
                      miejsca w Poznaniu chyba ma kazdy. Miejsca gdzie czlowiekowi lzy z radosci leca
                      ze jest tu, w Poznaniu, a nie gdzie indziej. Miejsca gdzie czlowiek poprostu
                      czuje ponad tysiac lat historii. To miasto ma cos dla kazdego. Zabytki najwyzszej
                      klasy. Zielone miejsca. Miejsca ciche gdzie mozna posiedziec i wrecz rozmawiac z
                      Bogiem. Nie ma drugiego takiego miasta, nie tylko w Polsce, ale na calym swiecie.
                      Taki jest Poznan. Tego nie ma ani Wroclaw ani Warszawa.

• Gość: Raper Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 150.254.191.* 16.05.01, 08:29
                        Witam!
                        Radost Lechita podzielam wasze zdanie na temat Poznania, ja też kocham to
                        miasto ale wyobraźcie sobie że tak jak wy kochacie Poznań, uważacie że to
                        miasto piękne i "magiczne", tak mieszkańcy (prawie wszyscy :)) innych miast
                        poszczegają swoją np Warszawę czy Wrocław.
                        Każdy kto urodził się w danym miejscu, przeżył w nim wspaniałe i smutne chwile
                        patrzy na swoje miasto przez inny pryzmat i żaden przyjezdny nawet po tygodniu
                        spędzonym w np Poznaniu nie będzie go odbierał w ten sposób co wy (i ja).
                        Dlatego dyskusja na ten temat nie ma większego sensu i może doprowadzic tylko
                        do bezsensownej kłótni.
                        Pozdr wszystkich co kochają swoje miasta :)))))))))))))))
          • Gość: Jozef Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 150.254.98.* 18.05.01, 15:07
            Z Jezyc wystarczy wsiasc w tramwaj 1 albo 2. I nie ma problemu.
          • Gość: ede Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.icpnet.pl 19.05.01, 11:21
            Z Teatralki jeżdzi około 10 tramwajow w strone Stare Rynku. Jezeli twoja
            siostra tego nie wie, to trudno, nie kazdy ma dar orientacji, nawet
            elementarnej. Odnosnie klocka, to chodzi o to betonowe gowno szpecace Stary
            Rynek, ktory jest ladniejszy od wroclawskiego, jest on zdecydowanie starszy
            (nieliczac wieku betonowego klocka - oczywiscie). Wroclawska staorwka jest
            rowniez interesujaca, ale atmosfera nieco gorsza. Wkazdym badz rzazie robi
            dobre wrazenie.
      • Gość: Remik Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 07:08
        > To tylko poznaniacy mogli
        > wymyśleć, by pośpieszny pociąg z Wrocławia stawał na Dębcu.

Tak??? A to dlaczego oba Intercity - Fredro i Ślęża staja na Mikołajowie jadąc do Wrocławia, a nie stają
        na Dębcu jadąc do Poznania? Pospiechy i Ex też Mikołajów łapią.

Remik

• Gość: Kuba_Wr Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 11:20
          Gość portalu: Remik napisał(a):

> Gość portalu: Wrocławi napisał(a):
          > > To tylko poznaniacy mogli
          > > wymyśleć, by pośpieszny pociąg z Wrocławia stawał na Dębcu.
          >
          > Tak??? A to dlaczego oba Intercity - Fredro i Ślęża staja na Mikołajowie jadąc
          > do Wrocławia, a nie stają
          Z pośpiechami się zgodzę, a co do Expresów, nigdy nie miałem okazji wracać z
          Poznania do Wrocławia expresem - w drógą stronę kilka razy. Jeśli to prawda, co
          piszesz, to też jest to paranoja
          > na Dębcu jadąc do Poznania? Pospiechy i Ex też Mikołajów łapią.
          >
          > Remik
          >

• Gość: Jozef Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: 150.254.98.* 18.05.01, 14:57
        Wroclawi, bylem niedawno w waszym poniemieckim miescie i nie sadze, zeby bylo
        super. Nasze przynajmniej jest bardziej autentyczne. Ten nierowny bruk, ktory tak
        ci sie nie podbal na naszym rynku, ma przynajmniej 100 lat, a wasz jest z lat
        dziewiecdziesiatych. Nie wspomne juz o tym, ze wczesniej sterczaly u was szyny
        tramwajowe oraz tu i owdzie asfalt. Na kamienicach w Rynku zdarzyly sie
        samosiejki.
        Jezeli chodzi o tramwaje, to u Was jest beznadziejny zwlaszcza tabor. tramwajow -
        ogorkow juz u nas prawie nie ma, a Wasze co chwile jada do zajezdni z powodu
        awarii hamowania ( i nie udawaj, ze tak nie jest).
        Poznan nie jest taki klikowaty jak kiedys. Fala migracji nie ominela nas rowniez.
        Jestescie troche zalosni z ta wasza otwaroscia, a klimat ktory stworzyliscie w
        miescie jest po prostu germansko-chadziajski. Wroclaw jest miastem, w ktorym
        mieszkancy nie pasuja do miasta i na odwrot, to miasto nie pasuje do
        mieszkajacych w nim ludzi.
        Jezeli chodzi o Lwow, to w tamtym miescie czuje sie swojsko, a we Wroclawiu obco.
        Mozesz mi zarzucac, ze Poznan to tez bylo niemieckie miasto, ale tylko przez 100
        lat. Ale nie wiem czy wiesz, ze w Poznaniu Niemcow bylo 38%, reszta to Polacy, a
        jak bylo w XIX wieku we Wroclawiu ? Ile w architekturze Wroclawia jest polskie,
        nie liczac gomulkowsko-gierkowskiej zabudowy srodmiescia i postmodernizmu lat
        dziewiecdziesiatych? W Poznaniu jest tej polskosci grubo wiecej. Wiec wlasciwie
        co wy tam macie we Wroclawiu wlasnego ? Bo zadnej tradycji to na pewno.
        Juz nie mowiac o tym, ze Poznan zawsze byl polski, gdy ta istniala, i ze jego
        zaslugi i udzial w historii naszego kraju jest daleko wiekszy niz Wroclawia. I
        nie zamydlaj mi oczu kongresem eucharystycznym i zalozeniem biskupstwa we
        Wroclawiu w 1000 roku, po w Poznaniu powstalo ono juz w 968.
    • Gość: ede Re: Dlaczego Poznan jest super?! IP: *.icpnet.pl 21.05.01, 01:45
      Krotko mowiac POZNAN jest super bo od jego poczatkow jest w czolowce miast
      polskich, na poczatku liderowal z Gnieznem, potem troche samodzielnie, poxniej
      na pierwsza pozycje wysunal sie Krakow no i perla Baltyku- Gdansk. Nastepnie
      zaczela cos tam robic wawa. W czasie rozbiorow Poznan byl stolica ksiestwa
      poznanskiego, nalezal do jednych z najlepszych miast Niemiec. Na poczatku wieku
      20 hakata przychamowala jego rozwoj (tak jak to robi teraz wawa). Jednakze caly
      ten czas, czas trwania Polski Poznan jest jednym z liderow (obok Krakowa jeyny
      w Polsce). Tylko te dwa miasta przez caly czas sa wazne. Stolica? Wiadomo od
      czasow Walezego, ale to August zaczol tam cos budowac.
      Dlaczego POZNAN jest super - bo to cala Wielkopolska jest super.POZNAN jest jej
      centrum z licznymi zabytkami. Potega tego miasta jest jego zwiazek z innymi
      miastami Wielkopolski - zwiazek partnerski. Wawa mogla by sie tego nauczyc, jak
      byc dobra stolica, a nie pasozytem i wrzodem na dupie.
    • Gość: pozn pomieszkaj chwilę we Wrocławiu IP: 195.116.106.* 21.05.01, 18:06
      to docenisz Poznań!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka