Dodaj do ulubionych

Kilka słów o Poznaniakach

20.08.05, 18:45
Poznaniacy mają się za najlepszych i najbogatszych w kraju, co widać po
wypowiedziach w necie, mimo że będąc w tym mieście ciężko dostrzec różnicę
między nim a miastami rzekomo biednymi. A cała Europa ma właśnie między
innymi Poznaniaków za pijaków i brudasów - stereotyp o całej Polsce. Dlatego
chyba trzeba to rozładować odgrywając się na innych. Trochę pokoey by się wam
przydało bo jak dotąd wasze miasto wcale nie budzi podziwu. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • energy52 Re: Kilka słów o Poznaniakach 20.08.05, 21:57
      Dzięki, też jesteś fajny!
    • Gość: Longin Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.icpnet.pl 20.08.05, 23:41
      Tutaj znajdziesz ich wielu randki.sex-zone.pl/?ppn=200
      • Gość: rumburak Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.media4.pl 21.08.05, 08:52
        ale nikt tego nie poczyta bo dresik zakłada i biegiem na ryneczek postrasyc tych
        nielicznych turystów!
        • Gość: Poznaniak Re: Kilka słów o Poznaniakach- do fire.show IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 10:41
          Jestem ciekawy skąd w takim razie pochodzisz. Skoro twierdzisz, że nie różnimy
          się od innych miast, to zobaczymy, jak ci "inni" poradzą sobie po odcięciu
          Wielkopolski od reszty Polski kategorii B i C. Poznań faktycznie podupadł, jest
          to widoczne. I jako prawdziwego Poznaniaka martwi mnie to. Jedną z przyczyn
          upadku upatruję w ludności napływowej, która zalewa nas i wprowadza w życie
          wzorce ze swoich miast i wiosek. A Poznaniaków jest coraz mniej i nie są w
          stanie naprawiać. Twierdzisz, że jesteśmy zarozumiali. Mylisz dumę z
          zarozumiałością.
          Co do bogactwa Poznania - faktycznie, gdybyśmy nie łożyli na Polskę B, C i
          jeszcze gorszą to miasto byłoby piękniejsze. Zorientuj się może ile pieniędzy z
          Poznania idzie do Wawy i ile z tego do Nas wraca.
    • fire.show Re: Kilka słów o Poznaniakach 21.08.05, 12:55
      Nie obrażając Cię drogi rozmówco, żałosny jest tekst o Polskach B i C. A gdyby
      to przyjąć, Poznań i Wielkopolska ze swoim PKB wynoszącym 44% średniej UE
      trzeba by było nazwać Europą C lub D. Mieszkałem w swoim życiu w kilku
      miastach. Ostatnio przez dłuższy czas w Rzeszowie, teraz przeprowadziłem się do
      Goleniowa koło Szczecina. Ciekaw jestem jak zaargumentujesz swoje hasło o
      Polsce B. Czasem tęsknię za Rzeszowem - w tym mieście bezrobocie wynosi 8%,
      pensje wcale nie były niższe niż tu, stan dróg naprawdę dobry, miasto czyste,
      zwracano uwagę na stan chodników, trawników, parków. Bardzo dobra komunikacja
      miejska, estetyczne osiedla, odnowione bloki, rozwijające się budownictwo
      mieszkaniowe. I naprawdę fajni ludzie - pomocni, mili, zadowoleni z życia.
      Teraz jestem tu i co widzę? Na zachód od Wisły a jednak zapadła prowincja - w
      centrum miasta zamiast starówki ogromne targowisko, na obrzeżach szare bloki.
      Tragiczne ulice - łata na łacie, nawet ponumerowane - np A-58. Ludzie zmęczeni
      życiem, cięzko pracują, często za marne grosze, bezrobocie prawie 20% - a i tak
      dobrze bo w powiecie łobeskim czy świdwińskim wynosi ponad 40%. Tak samo
      Szczecin nie robi wrażenia bogatego miasta. Pełno bezdomnych i alkoholików,
      zdewastowane kamienice w centrum. Bezrobocie ponad 16%. Teza że cały wschód
      kraju jest zły i gorszy, jest bezsensowna. Są różne miejsca, ale nigdy nie
      zgodzę się z twierdzeniem że wszystko na zachód od Wisły jest dobre, a na
      wschód złe. Myślę że to metoda leczenia kompleksów - w całej Europie mówi się
      że Europa kończy się na Odrze, więc trzeba to rozładować. Sensownych argumentów
      przynajmniej wobec miast które wymieniłem nie dostrzegam, chyba że wracamy do
      teorii typu że Niemcy są lepsi a Żydzi to podludzie, albo biali ludzie są wyżej
      w hierarchii niż Murzyni - bo określanie czegoś Polską B tak odbieram. W każdym
      razie współczuję jeśli w ten sposób musicie odreagować. Dlaczego Poznaniacy z
      reguły nie opuszczają kraju? Bo wtedy musieliby zdać sobie sprawę że wcale nie
      są tacy najlepsi. Odwiedzam często wasze miasto, jest w porządku (choć co do
      rzekomej wyższości nad Warszawą, nie zgadzam się), ale gdy czytam na wszystkich
      forach ten sam tekst, podpisany Poznaniak, szlag mnie trafia. Zastanawiam się
      skąd w was tyle nienawiści i pogardy, skoro wszystko jest u was tak w porządku?
      • fire.show Re: Kilka słów o Poznaniakach 21.08.05, 12:58
        I jeszcze odpowiem: Urodziłem się w Białogardzie i rzygam tym "zachodem" z
        brudną wodą w kranach i opustoszałymi blokami - bo tak tam jest. A jeśli nie
        wierzysz to przyjedź, ja tam już nie wrócę.
        • Gość: poznaniak Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 14:12
          brawo ten pan ma racje, nia mamy zadnych powodow zeby sie wywyzszacv, bo poznan nie jest raczej pepkiem swata, to dopiero 5 co do wielkosci miasto w polsce
          • Gość: Poznanczyk Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 14:43
            Witam! Trafilem na te rozmowe i chce przedstaiwc moje zdanie:) A wiec tak
            @fire.show masz troche racji a takze i troche blednego myslenia;)
            1. Nie wszyscy poznaniacy uwazja ze Poznan jest najlepszy:D
            2. Szczecin to nie Wielkopolska;) i faktycznie jest tam
            tragicznie-Zachodniopomorkie ma badzo duze bezrobocie:( Co do Goleniowa to i tak
            jedno z bardziej obrotnych miast tego regionu (ma calkiem dobrze rozbudowany
            park przemyslowy).
            3. Moim zdaniem Poznan jest ładniejszym mieastem niz Warszawa ale to sparawa
            gustu;) Bylem nie raz w Warszawie i jestem zalamany wygladem tego miasta-wysokie
            biurowce w otoczeniu blokowiska jak na Ratajch czy Pietkowie...Slynna Praga to
            odrapane kamienice bez tynku itd Miesto jest duze wieksze od Poznannia i innych
            Polskich miast ale jest strasznie zaniedbane brudne ect. Wiedzac to jestem
            dumny bedac poznaniakem:) Mamy najlepsze MPK w Polsce jedne z najlepszych
            uczelni w Polsce(w tym roku UAM, PP i AM zostaly uznane najlepszymi uczelniami
            Polski w rankingu "Wprost") Dlaczego mamy sie nie cieszyc? Jestesmy w czolowce i
            podkreslamy to;)Nikt nie mija sie z prawda wiec...

Co do Rzeszowa...bardzo fajne miasto;) Pare lat temu bylem w Bieszczadach i
            bylem zszokowany na Rzeszowszczyznie nadal do pracy zaprzega sie konie!!!
            Naprawde widac roznice w postepie...nie znaczy to ze wschod jest gorszy od
            zachodu. zachod ma wiele ulomnosci i trzeba o tym pamietac;)

Prawda tez jest i taka i Poznan daje wiecej do wspolnej kasy niz z niej dostaje
            czy to jest uczciewe? To mnie najbardziej bulwersuje! Jak tak moze byc. Przy
            podziale pieniedzy pierwsza zawsze jest Warszawa a Poznan jako 5 miesto Poslski
            nie jest nawet 5 w poziale kasy tylko na ktoryms-nastym miejscu czy to nie
            absurdalne?! Dletego nie sa obce glosy by Wlkp oddzielic od reszty kraju. My
            jestesmy gospodarni a "reszta" marnuje NASZE pieniadze to jest najgorsze:(
            Nie omijaja nas tez afery i wszechobecna korupcja ale nie ma to tak wielkiej
            skali jak "gdzie indziej".

Kiedys Poznan byl czystym schludnym miastem a przede wszystkim gospodarnym i
            samorzednym dzis jak juz ktos o tym pisal naplynelo wielu nowych mieszkancow i
            pogorszylo sie wychowanie mlodziezy co widzac chociazby na ulicach wiecej smieci itd

Jestem dumny ze jestem POZNANIAKEM i widze ze jest tu lepiej niz gdzie indziej
            ale wynika to z tego ze wielu ludzi pracuje na to zeby tak bylo:) pozdr
            • Gość: paulos Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 15:00
              >Kiedys Poznan byl czystym schludnym miastem a przede wszystkim gospodarnym i
              samorzednym dzis jak juz ktos o tym pisal naplynelo wielu nowych mieszkancow i
              pogorszylo sie wychowanie mlodziezy co widzac chociazby na ulicach wiecej
              smieci itd

witam,
              niestety nie zgodzę się z Twoją opinią, że to właśnie ludność napływowa śmieci;
              przynajmniej takie odnosze wrażenie po przeczytaniu postu;
              brud i niedbalstwo jest bardziej wynikiem pewnego upadku kultury bycia i
              zachowania, ale WŚRÓD WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW POLSKI, czyli również poznaniaków.

co do samorządności - to pozostawiam to bez komentarza, bo obecna ekipa
              rządząca miastem i województwem jest zaprzeczeniem wszelkich dobrych tradycji w
              tej dziedzinie!
              Prześcignęły nas w tym zarówno "ziemie odzyskane" (Wrocław) jaki "wschód"
              (Rzeszów);
              im szybciej przestaniemy zadzierać pod tym względem nosa i wyjdziemy z lasu
              wielkopolskich mitów, tym lepiej dla nas i naszego regionu; czas wziąć się do
              roboty

pozdrawiam
              • Gość: Poznańczyk Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 15:11
                > co do samorządności - to pozostawiam to bez komentarza, bo obecna ekipa
                > rządząca miastem i województwem jest zaprzeczeniem wszelkich dobrych tradycji w
                >
                > tej dziedzinie!

Musze sie z Toba zgodzic:( Co nie oznacza ze jest totalnie zle...po prostu moglo
                by byc lepiej;)

> im szybciej przestaniemy zadzierać pod tym względem nosa i wyjdziemy z lasu
                > wielkopolskich mitów, tym lepiej dla nas i naszego regionu; czas wziąć się do
                > roboty

Tu nie chodzi o zadzieranie nosa tylko o pewnego rodzaju partiotyzm lokalny. Jak
                najbardziej trzeba miec oczy do okala glowy i obserwowac "konkurecje" by nie
                zostac w tyle:D
      • Gość: paulos uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 14:47
        chciałem tylko dodać, że ten ktoś o pseudonimie "Poznaniak" nie reprezentuje w
        żaden sposób mieszkańców naszego miasta;

Poznań, jak wszystkie duże miasta Polski, jest miastem otwartym:) i to mnie
        cieszy!
        Napływowi poznaniacy i poznanianki, jestem z Was dumny!
        a to że ktoś rozładowuje swoje frustracje i kompleksy w internecie, to już inna
        sprawa;

natomiast Polska A, B i C istnieje, ale w coraz mniej wyraźnym kształcie
        (klasyka wschód - zachód zanika) - m.in. dlatego taki Rzeszów, może grać w tej
        najwyższej lidze:)
        • Gość: P Re: uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 14:49
      • Gość: Rene Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 14:49
        Masz częściowo rację kolego. Wielu Poznaniaków ma przesadne mniemanie o sobie i
        swym mieście. Sam jestem Poznańczykiem i widzę śmieszność niektórych
        współmieszkańców. Ale ty też przesadzasz. I chyba nie zrozumiałeś wypowiedzi
        przedmówcy. Pisał o Polsce B, C lub D. A ty potraktowałeś, że to podział na
        Polskę na Zachód od Wisły i na Wschód od Wisły. To nieporozumienie. Czy trochę
        nie poniosło Ciebie zacietrzewienie? Czyżby kompleksy?
        Znam trochę Pomorze Środkowe i Zachodnie. Masz rację, że jest tam bieda z
        nędzą. Ale czy nie widzisz że to tereny z ludnościa napływową - bez związku z
        tym terenem. Ten zwiazek się tworzy ale czy już powstał? Czy ten fakt Ciebie
        nie zastanawia.
        Zwróć uwagę, że tereny zamieszkane przez ludność od kilku czy kilkunastu
        pokoleń jednak są zamożniejsze. Dotyczy to także Lubelskiego czy Rzeszowskiego.
        Choć porównaj sobie poziom zycia wśi - te domy w okoliczch Rzeszowa??? W
        Wielkopolsce dochodzi także większy wpływ kultury przemysłowej rolniczej i
        innej Europy Zachodniej. Zwróć uwagę, że te tereny były zamożniejsze niż wschód
        Polski już przed zaborami. Trudno i darmo. Wielkopolska, śląsk reprezentuja
        wyzszy poziom zamożności (przeciętnie) niz tereny tzw Ziem odzyskanychczy czy
        tereny wschodnie Rzeczypospolitej. Nie zmienisz tego tak łatwo. Z radością
        patrzy sie na zmiany w Rzeczowie, Lublinie, Kraśniku. Poprawia sie tam. To
        piekne miasta, z wartościowymi centrami. Odnawia się je. Ale czy jest aż tak
        dobrze jak piszesz. Dziwne ale nie widać tego.
        Mając trochę racji w zacietrzewieniu przegiąłeś i spowodowałeś, że twoje racje
        są nieprzekonywujące.
        • fire.show Re: Kilka słów o Poznaniakach 21.08.05, 15:09
          Do Rene: Myślę że masz rację, trochę przegiąłem ale mam sporo dobrych
          przyjaciół w tamtym mieście i trochę mi przykro jak np czytam że jakiś
          Poznaniak pisze że na wschód od wisły nic już nie ma. Co do Goleniowa - miasto
          takie złe nie jest, jak na ten region, ale generalnie Pomorze Zachodnie i
          Środkowe nie sprawia wrażenia bogatego. Myślę że Rzeszów jak na tej wielkości
          miasto radzi sobie coraz lepiej - port lotniczy, park przemysłowy itd.,
          oczywiście wiele miast na wschodzie nadal ma swoje problemy, ale pojawiają się
          inicjatywy by je rozwiązać - np Lublin i Białystok chce budować lotnisko, tak
          samo Olsztyn. Myślę że jeśli ludzie wezmą się tam do pracy, odmienią to co jest
          obecnie złe. I tego im życzę. Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem,
          pisałem trochę emocjonalnie, to fakt. Poznań to piękne miasto i na mnie
          sprawiał wrażenie tolerancyjnego, dlatego mam nadzieję że takie opinie to
          pojedyncze przypadki.
          • Gość: Rene Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 16:01
            Wiesz, w Poznaniu i w Wielkopolsce mówi się, że na wschód od Strzałkowa (dawna
            granica zaboru pruskiego i rosyjskiego) zaczyna się Azja. To pochodzi z okresu
            zaborów i XX lecia miedzywojennego kiedy doświadczenia z tzw "Kongresówą" były
            różne i w większości negatywne (napływ urzedników z mentalnoscia rosyjską).
            Wiem, że niektórzy z lubością to powtarzają - ale to juz tylko folklor lub
            śmieszność. Obecny Poznań to nie to co dawny - nawet jeżeli fama o nim jest już
            (i być może była) tylko legendą.Ale - proszę - miej trochę wyrozumiałości dla
            patriotów lokalnych - nawet jeżeli przesadzają.
            Obecnie warto porównywać ale na pewno nie kultywować podziałów wschód - zachód
            czy My i Galicja czy Kongresówa.
            Pozdrowienia dla Rzeszowa i jego wspaniałych mieszkańców. - byłych i obecnych.
          • Gość: poznaniak Re: Kilka słów o Poznaniakach-do fire.show IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:35
            Podział, niestety, na Polskę różnych kategorii istnieje. Nigdzie zresztą nie
            napisałem o jakie ziemie chodzi. Upadek Poznania spowodowany jest kilkoma
            przyczynami, ja wymieniłem parę - dla mnie w pewien sposób zauważalnych. Nikogo
            nie chciałem obrażać, tym bardziej kogoś z Rzeszowa (przyznaję, miasta nie
            znam). Trochę po kraju jeździłem i widziałem, stąd moje przekonanie o
            "wyższości" Poznania nad niektórymi miastami.Jest także pewna kwestia o której
            chyba nikt nie wspomniał - takie miasta jak Poznań żyłuje się, by w regiony
            biedniejsze wpompować pieniądze. Jest to w pewien sposób oczywiste, gdyż
            stanowimy jeden kraj, aczkolwiek nie wymagaj proszę ode mnie żebym z tego tytułu
            skakał z radości. Wiadomym jest także,iż w pewnych kwestiach mogę, jako
            Poznaniak, reagować ostro ,bo mnie także wk... upadek tego miasta.
    • Gość: rm Re: Kilka słów o Poznaniakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:42
      Ok, jesteśmy do dupy:) Zarozumiali, niesympatyczni, brudni i pijacy. W takim
      razie trzymajcie się od Nas z daleka!
      • Gość: wroclawczyk fire IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.08.05, 19:14
        Ogólnie zgadzam się z Tobą :)
        ale i tak w przeciagu ostatnich kilku lat "poznaniacy" przeszli długą drogę i
        znormalnieli.
        Przynajmniej na linii Poznan-Wrocław juz sytuacja sie normuje a jeszcze
        niedawno Wrocław był dla nich szarym miastem gdzie nic nie ma oprócz
        niegospodarnych przesiedlenców zza Buga. Co z kolei było bardzo ciekawe gdyz
        60% przyjezdnych pochodziło z Wielkopolski :)
        Jednak jak sie okazało ani Wrocław nie ejst tak beznadziejny ani Poznan tak
        wspaniały. Realia ucza pokory i wzajemnego szacunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka