Dodaj do ulubionych

Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum On...

IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 20:07
"Chodzi o pieniądze. "

Poważnie? A o coś innego w ogóle może w biznesie chodzić?

"Wydaliśmy już wówczas 5 mln zł ponad to, co mieliśmy zakontraktowane na ten
okres"

I taki dyrektor nie pójdzie siedzieć za tworzenie zobowiązań ponad możliwości,
i to o kwotę będącą równowartością ponad 33 tysięcy miesięcznych składek
zdrowotnych?

Czy ktoś w końcu zacznie kontrolować ile i na co szpitale wydają pieniądze? Na
świecie jest tak, że pierwsi w kolejce do operacji ratujących życie są osoby
pracujące. Najpierw dba się o tych, którzy płacą. A u nas? Płakać się chce...
pogotowie zabiera kolejnego zapitgo żula z ulicy... Gdy byłem na oddziale
laryngologicznym, to byłem jednym z dwóch pracujących.... Reszta miała
wycinane krtanie z powodu palenia.

Ludzie, czy jest ktoś kto w końcu Polakom powie że nie starcza dla wszystkich?
i JAKOŚ trzeba dzieliś? Ktoś musi odpaść i w wyniku tego może umrzeć - bo
takie jest życie. Teraz oczywiście też tak jest, ale odpadają nie ci, ktorzy
powinni.

"Na razie pacjenci są przyjmowani, ale od września być może WCO będzie musiało
ograniczać ich liczbę."

Jakie "być może", szanowny dyrektorze, z obliczeń wynika że na pewno! Jak
widać żeby być zarządcą szpitala trzeba być dobrym managerem, a nie lekarzem.

"Co roku sytuacja się powtarza. " - a dyrektor wciąz ten sam....
Obserwuj wątek
    • Gość: LMB poprawka IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 20:13
      > Czy ktoś w końcu zacznie kontrolować ile i na co szpitale wydają pieniądze? Na
      > świecie jest tak, że pierwsi w kolejce do operacji ratujących życie są osoby
      > pracujące.

Zabrzmiało trochę niefortunnie. Konkretnie jest tak, że pierwszeństwo mają nie
      osoby pracujące, a leczenie chorób mogących spowodować niezdolność do pracy.
      Czyli np. nauczyciel może czekać dłużej na operację okulistyczną niż pilot, ale
      odwrotnie przy operacji głosu.

To są oczywiście fikcyjne przykłady, a całością nie steruje widzimisię
      dyrektora, a konkretnie spisane zasady.

Podam realny przykład: mam kolegę, lat 31, nie do końca normalny, odmiawia
      leczenia (do psychiatry w życiu nie pójdzie), bezrobotny - chociaż czasami
      pracuje, żyje z naciągania przygodnie spotkanych kobiet (przystojny i
      ściemniacz) - i teraz proszę sobie wyobrazić, że taki człowiek zajmuje miejsce w
      WCO przed pracującym od 20 lat mężem i ojcem. Sorry, moim zdaniem wybór jest
      jednoznaczny.
    • Gość: lto kieruje? Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 20:30
      Kto kieruje NFZ w Warszawie i dlaczego Minister M. Balicki nie mógł odwołać Prezesa?
      • Gość: E-CLER TY DEBILU!!! IP: *.swh.uni / *.uni-halle.de 23.08.05, 07:48
        (odpowiadam na pierwsza wypowiedz)...Widac bucu, ze jestes zwyklym wyrachowanym
        ekonomicznym biurwowcem...Jak mozesz tak pisac o lecznicy (WCO), ktora jest po
        to, by sluzyc ludziom, by ratowac ludzkie zycie...To ze brakuje pieniedzy, jest
        wynikiem slabego dofinansowania nauki w Polsce...Gdybysmy mieli prezna nauke,
        nie musielibysmy sprowadzac drogich farmaceutykow i wtedy leczenie nowotworow
        byloby tansze...gdyby w Polsce zdecydowano sie dac pieniadze na szczepionke
        doktora Malepszego wlasnie z WCO...Ale wPolsce sie nie mysli o losie
        spoleczenstwa...

A nawiasem, ciekawe, co by bylo, gdybys ty - bucu - zachorowal na nowotwor,
        czego tobie zycze z calego serca, zeby takich ekonomicznych debili bylo jeszcze
        mniej. mam nadzieje,ze bedziesz mial guza mozgu, ktory jak na razie jest
        nieuleczalny i szybko sie przerzuca...Ale ty chyba juz masz jakiegos guza
        piszac takie bzdury.

PS Rozumiem prawa ekonomiii, nie chce by wszystko bylo za darmo, ale jesli nie
        wpompujemy kasy na leczenie chorob, to moze sie to okazac drozsze dla
        spoleczenstwa w dluzszej perspektywie, niz wydanie tych kilku milionow zlotych.
    • Gość: poznaniak Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 21:56
      Jest jedna rzecz, która się nie zgadza. Nie ma kasy nie ma leczenia. A tutaj
      proszę. Centrum miało 5 mln ekstra na leczenie pacjentów. Skąd się pytam? Skąd
      ta nadwyżka? Przecież WCO nie zarabia, prawda?
    • slawi_3000 Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum 22.08.05, 08:41
      Ciekawa dyskusja. Rozumiem wypowiedzi autorów wynikające z niepokoju. Jednak
      kilka rzeczy wymaga przemyślenia.
      1. Wszyscy płacimy składki - dlaczego jedni mają uzyskiwać pomoc a inni nie. W
      czym mąż i ojciec jest bardziej zasługującym na życie niż samotny kawaler?
      2. Kto będzie wydawał wyrok śmierci w przypdku braku refundacji ze względów
      jaichkolwiek - dyrektor NFZ? Bo przecież nie lekarze, czy dyrektor szpitala.
      Tego sobie nie wyobrażam. A spisane zasady to też czyjeś tam widzimisię, które
      nijak się ma do konkretnej sytuacji.
      3. Nie ma kasy na leczenie, a dyrektor WCO wydaje 5 mln zł, skąd?- pewnie Gościu
      słyszałeś o niezapłaconych przez szpitale rachunkach, temat dość bieżący.
      4. Czy trzeba kontrolować szpitale? No jasne! Ale proszę wziąć pod uwagę, że
      całkiem przyzwoitą opiekę szpitalną zapewniamy za 10% nakładów ponoszonych przez
      państwa starej Unii. Jakość - w niektórych miejcach nieznacznie gorsza, w
      niektórych - lepsza.
      5. Czy dyrektor jest dobrym managerem ostrzegając przed prawdopodobnym
      niebezpieczeństwem słowami "być może"? Tu musimy odpowiedzieć sobie sami.
      • Gość: LMB Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.icpnet.pl 22.08.05, 09:24
        > 1. Wszyscy płacimy składki

Nie wszyscy.

> 2. Kto będzie wydawał wyrok śmierci w przypdku braku refundacji ze względów
        > jaichkolwiek - dyrektor NFZ?

Chodzi o to, żeby uniknąć takich sytuacji. Od tego jest prawo, wcześniej spisane.

> Tego sobie nie wyobrażam. A spisane zasady to też czyjeś tam widzimisię, które
        > nijak się ma do konkretnej sytuacji.

Polski szacunek do prawa....

> 5. Czy dyrektor jest dobrym managerem ostrzegając przed prawdopodobnym
        > niebezpieczeństwem słowami "być może"? Tu musimy odpowiedzieć sobie sami.

Czy dobry dyrektor wydaje więcej niż ma? To jest wymuszanie większych dotacji.
        Rzecz niedopuszczalna, bo reszta idzie z podatków. Grozi to też zwiększeniem
        składki zdrowotnej. Oba są niedopuszczalne.
    • Gość: jarekiewagronek Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:41
      odniosnie tego misia co twierdzi ,ze dla nie ktorych musi zabraknac srodkow i
      musza isc do piachu zycze ci kolego ze bys sie tak wymadrzal jak zabraknie
      akuray srodkow dla ratowania zycia twojej matki lub dziecka to wtedy pogadamy
      • Gość: mama Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:15
        Też mam dosyć płacenia składek na ludzi, którzy nie dość że nie garną się do
        żadnej pracy (albo pracują na czarno), to na dodatek palą i piją. Potem z moich
        m.in. składek są leczeni i dostają renty na przeżarte alkoholem wątroby. To
        się nazywa solidarność społeczna. Ciekawe, że przez moich 30 lat pracy ja
        solidarnie tylko dokładam do wspólnej kasy. Kiedy muszę skorzystać z leczenia-
        nie ma środków. Ostatnio u dentysty zastawiłam niezłą sumkę, bo pani doktor
        nie może inaczej mnie leczyć. I tak od lat-płacę za wizyty swoje i swoich
        dzieci, bo pracując nie mam czasu stać od 5 rano w kolejkach, natomiast bez
        żadnych kolejek zabierają mi moją kasę. Ubezpieczenie powinno być dobrowolne!!!
        Nie jesteśmy niewolnikami!!1
    • conkret Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum 22.08.05, 11:38
      No i sprawa jasna - zlikwidować Ministrestwo Zdrowia, NFZ - sprywatyzowac
      szpitale - zobaczcie ile pieniędzy idzie na utrzymajie tego molocha
      administracyjnego i ZUS.
      To jest chore - dlatego głosuj na Platformę Janusza Korwin Mikke - w końcu czas
      na rozsądek i politykę realną: pjkm.pl
    • Gość: Ala Luba Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.icpnet.pl 22.08.05, 16:20
      Zgadzam się z mamą. Płacę składki, do stomatologa, ginekologa, kardiologa
      chodzę prywatnie - bo pracuję, nie mam czasu siedzieć w kolejce i czekać
      użerając się z tępymi k..., moherowymi beretami o to, kto wchodzi następny.
      Pijaczki ciągle łażą do przychodni, bo nie pracują i wiecznie narzekają na
      marskość wątroby oraz zbyt niskie renty. Płacę niemałe składki, jedyne co, mogę
      iść do lekarza pierwszego kontaktu i czekam w kolejce pół dnia.
      • Gość: Bormann Re: Dramatyczna sytuacja Wielkopolskiego Centrum IP: *.au.poznan.pl 23.08.05, 10:33
        A póki co należy się orientować, jakie kary są za zaniechanie leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka