Dodaj do ulubionych

Mamy już ulicę i rondo Solidarności

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:29
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • stanmackowiak powinna nazywać się hańby narodowej i rozkradania 25.08.05, 19:45
      kraju przez tych, którzy podszyli się pod autentyczny ruch wolnościowy. Co z
      niego pozostało? Wystarczy popatrzeć dookoła.
      • Gość: zbulwersowany DUPKU a co to ma wspólnego z Solidarnością?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 09:52
        zasatanów się co piszesz i co wogóle chciałbyś napisac?
        PALANT
      • verrak1 Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad 26.08.05, 20:10
        no i trzeba bedzie zmienic nazwe przystanku (a zatem i tabliczki itd) na pestce...ale to juz mowie tylko w ramach formalnosci
      • Gość: MARIE Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad IP: *.echostar.pl 28.08.05, 17:18
        POPIERAM :D
      • Gość: pytacz Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:25
        A kiedy na mapach sie pojawi? nie mowie nawet o tych papierowych, ale tych w
        poznanskich serwisach internetowych, przeciez to pare klikniec myszka i juz,
        tymczasem na zadnej cyfrowej mapie Poznania jeszcze nie widze zmian, a gdy
        kiedys pisalem do jednego z tych portali, ze maja blad w nazwie ulicy to mnie
        zignorowali, moze gazeta cos z tym zrobi?
    • Gość: ada Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:56
      Boszeeeeee! Co za radość!!!!!!!! Mamy już ulicę Solidarności!!!!!!!Narodowej,
      ma się rozumieć??
      • Gość: solidaruch karaluc [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 19:08
    • Gość: KMZ Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: 83.238.130.* 25.08.05, 20:17
      Ciekawe czy Ci co chcieli przemianowac ulice, pokryja koszta zwiazane z tym (
      zmiana pieczatek tych kilkunastu czy kilkudziesieciu firm, tabliczki na
      przystankach autobusowych ). Lepszym rozwiazaniem bylo nadanie tej nazwy jakies
      nowo powstalej ulicy
      • Gość: K Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.p-s-inter.net 25.08.05, 21:31
        tak, jasne... raczej będzie jak zwykle. Oni sie bawią w wielkie ideolo, ludzie
        płacą...
        jak ja się cieszę, że się 3 lata temu stamtąd wyprowadziłem.
    • jakarta Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 25.08.05, 20:20
      Ale swojego placu jeszcze nie ma w Poznaniu, kurde, w pysk! Proponuję
      przemianować Plac Wolności na "Placyk Solidarności".
      • Gość: Jerry Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 25.08.05, 20:25
        Blamaż , ponieważ kiedyś na Serbskiej, był taki zakład , nazywał się Romet i
        zatrudniał 1200 pracowników . A teraz jest tam Tesco .
        • the_dzidka Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 26.08.05, 10:29
          > Blamaż , ponieważ kiedyś na Serbskiej, był taki zakład , nazywał się Romet i
          > zatrudniał 1200 pracowników . A teraz jest tam Tesco .

I co w zwiazku z tym?
          Poza tym Tesco jest nadal na Serbskiej.
    • Gość: mieszkaniec Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.icpnet.pl 25.08.05, 20:48
      Na zdrowie! Cheers! Prost! panie Klepas, Na zdrowie!
      • Gość: paulos kretynizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:46
        po prostu kretynizm;
        i co? teraz zmienią jeszcze nazwę przystanku PST?
        po co ta nowa nazwa?
        mogliby dać imię Solidarności np. III ramie, o ile ona wogóle powstanie;
        a tak kolejny bezsens;
        co za głupi radni;
        żenujące
        • bbirdy Re: kretynizm 26.08.05, 09:39
          W pełni popieram
        • Gość: bzyk Re: kretynizm IP: *.echostar.pl 27.08.05, 11:12
          Popieram w 100%, po cholerę zmieniac nazwe ulicu ktorą już wszyscy znamy.
          Proponuje pozostałą cząść Serbskiej zmienić na Grobelnego lub Rady Miasta, tak
          by nazwa Serbska zniknęła ni nie wprowadzała zamętu.
    • Gość: zoha Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:57
      ja chcę Serbską z powrotem!!! mjam w d...solidarnosc .Serbia górą!!!
    • Gość: Gość Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.08.05, 23:02
      Co za idiotyzm..

Nie ma $$ na nowe ulice, to komus przeszkadzaja te ktore sa.. Skandal.. to samo
      co zrobiono z Majakowskiego.. i tak wszyscy mowia na nia Majakowskiego bo nikt
      nie patrzy (bo i po co) gdzie zaczyna sie jedna a konczy druga abpa xxxx.

Moze madrale potna Głogowska na 15 innych ulic, co??
      • Gość: sosek hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:38
        troszq przykrzy jestescie, niby dlaczego jedne z wazniejszych ulic w miescie
        maja nosic imiona komunistycznego poety (chyba majakowski co nie) czy
        balkanskiego kraju mordujaego albanczykow w kosowie:P poza tym zauwazcie moze ze
        tylko czesc ulicy zostala przemianowana (jakis poprzednik mowil ze mieszkal przy
        serbskiej a tam chyba nie ma domow mieszkalnych), firm raczej niewiele zarowno
        na tym zmienionym odcinku srebskiej jak i tymbardziej na rondzie :D, moim
        zdaniem solidarnosci nalezy sie ulica w pozaniu (i to nie gdzies na peryferiach);

------------
        "zdechlak z watykanu" ---------------PRECZ Z ANKTYKLERYKALAMI I KOMUMISTAMI
        (zenada jak tak mozna obrazac pamiec wielkiego czlowieka =/), solidarnosci troszq
        • Gość: mlx Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:36
          Tak się składa,że biorąc pod uwagę nazwy okolicznych ulic (np. Połabska), to
          nazwa Serbskiej nie pochodziła od Serbów (z Jugosławii), tylko od Serbów
          Łużyckich, Słowian zamieszkujących Łużyce w Niemczech. Ale do meritum:
          - nie wystarczyło zmienić nazwy samego ronda? Po co zmiana ulicy? Bedzie trzeba
          zmienic nazwe przystnku PST,tak? Gratuluje...
        • Gość: bzyk Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.echostar.pl 27.08.05, 11:14
          To mogli Św. Marcina zamienić na Solidarności
        • Gość: LC Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.84629.hso.uk.com 31.08.05, 14:25
          Serbska nie jest w centrum tak naprawde, a mozna bylo miec aleje "S" w bardziej
          reprezentatywnym miejscu (np planowana nowa Ewangelicka, czy Aleja na
          poludniowym brzegu Warty
      • bbirdy Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 26.08.05, 09:35
        Wiesz... ul. Majakowskiego to trochę jak dawne Świerczewskiego, Armii Czerwonej...

"(...)
        Chcę,
        by zajaśniało na nowo
        najdostojniejsze ze słów --
        partia.
        Jednostka!
        co komu po niej?
        (...)"

Wielu w ogóle nie kojarzy postaci - może ten fragment wiersza nieco ułatwi im
        zrozumienie, czemu jedna z głównych ulic poznania nie nosi już jego imienia.
    • Gość: fg Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:03
      I tylko solidarności brak.
    • Gość: d'night Mamy już Aleje i rondo Solidarności tanim kosztem IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 03:36
      Dobrze rozumiem znaczenie Solidarnosci i nie chce umniejszac jej wielkosci. No
      ale dlaczego od razu zmieniac nazwy ulic? Zgadzam sie z wiekszoscia komentarzy
      co do tego artykulu, bo jestem przeciwnikiem krojenia ulic na odcineczki,
      ktorych nazw i tak nigdy nikt potem nie pamieta. A skoro tak jest, to po co
      te "symbole"? Dla kogo to?

Ja tu bym widzial dwa wyjscia w przypadku nieposkromionej checi
      utworzenia "czegos" pod patronatem Solidarnosci: lepsze - wybudowanie nowej
      ulicy (kilka takich, o czym wszyscy dobrze wiemy, by sie przydalo w poznaniu)
      lub nazwanie CALEJ istniejacej juz ulicy nowa nazwa. Ale jak juz - to nie
      serbska. Moze lepiej Jugoslawianska albo Czechoslowacka (chocby w ramach walki
      z komunistycznymi tworami w nazwach ulic). Jaki to dopiero bylby symbol...

No ale nie, my mamy tendencje do dzielenia ulic na fragmenciki. I tak
      Majakowskiego sie podzielilo mimo, ze dla wszystkich to i tak jest
      Majakowskiego. Odcinek od Dabrowskiego do Ronda Obornickiego to i tak dla
      wszystkich Niestachowska, chociaz po drodze mamy (Bog wie dlaczego) kilka
      innych nazw tej ulicy. Od Niepodleglosci do Srodki nie jedziemy caly czas ulica
      Solna. Gdzie ona sie konczy? Malo kto o tym wie, ze w okolicach Placu
      Wielkopolskiego, gdzie pojawia sie Wolnica, potem Male Garbary, Estkowskiego
      itd... Ale w Poznaniu mamy jeszcze ciekawsze przypadki: ul. Nowowiejskiego,
      ktorej fragment przebiega od Pulaskiego do Niepodleglosci, a jej dalszy ciag od
      Kosciuszki do Placu Wolnosci, albo ul. Szyperska, ktora rowniez znajduje sie w
      dwoch kawalkach...

Tak wiec odchyl albo w jedna albo w druga strone. Albo jedna ulice trzeba
      ponazywac kilkoma nazwami albo dwom roznym ulica zostawic ta sama nazwe... A
      przeciez mozna by to jakos wyposrodkowac...
    • Gość: sceptyk rondo i Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:29
      najlepsze jest ostatnie zdanie tego artykułu...tylko kilkadziesiąt firm zmieni
      adres....Proponuję żeby pomysłodawcy z własnej kieszeni ponieśli koszty tej
      cudownej przemiany ? wtedy radość byłaby pełniejsza!Wnukowi wisi przeszłość -
      nie ma żadnej przyszłości....
      nekrofilia to polska tradycja,wywoływanie trupów przeszłości-a zdobycze tej
      Solidarności? bezrobocie,bieda i nędza....
    • Gość: jarek Al Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:45
      A co z przystankiem PST, czy przez jakiś czas będa funkcjonowały obie nazwy?
    • Gość: webek Serbska i już IP: *.talex.com.pl 26.08.05, 08:56
      Nikt nas nie pytał o zdanie, radni mogą sobie zmienić nazwę wszystkich ulic. A
      dla mnie to będzie Serbska, ulica między Słowiańską a Lechicką.
      To co, teraz zmienicie nazwę ul. Słowiańskiej na Aleję Aksamitnej Rewolucji a
      ul. Lechicką na Aleję Pomarańczowej Rewolucji? Poza tym z Serbskiej, 6 pasmowej
      ulicy zrobiliście Aleję?

Najchętniej pozbierałbym 100tys podpisów że nie chcemy zmiany ulicy która
      przebiega koło naszych domów. Serbska na zawsze będzie Serbską.

To jest demokracja? Nigdy nie pójdę na wybory ;)
      • bbirdy Re: Serbska i już 26.08.05, 09:49
        To brzmi jak dowcip, ale hmm... 100tys. w samym Poznaniu będzie ciężkie do
        uzbierania, może list otwarty na dobry początek?

Radni wymyślili sobie, że utworzą aleję :] Solidarności tak akurat w rocznicę. I
        oto fundują zamieszanie, zamiast faktycznie poczekać, aż będzie gotowy odcinek
        III ramy...

NB mogli przemianować abpa Hlonda... I tak wszyscy mówią na nią Nowe Zawady, i
        Hlonda jest dla wielu na tyle trudna do zapamiętania, że Solidarności w końcu
        dałaby faktycznie jakąś nazwę tej ulicy :]

Jeszcze jedna propozycja: niejaka Sarmacka... do dziś obejmuje sobą kilkanaście
        ulic... Nie przydałoby się TAM dać jakieś nowe nazwy?

Pewnie radnych po prostu poniosły ambicje posiadania największej ulicy
        (przepraszam - alei :]) w kraju ;]

Jeśli ktoś ma zamiar zbierać podpisy, z chęcią się podpiszę.
    • the_dzidka De facto to było w środę 26.08.05, 09:13
      W środę rano jechałam do pracy Serbską, a wracałam już przez obwieszone flagami
      Rondo Solidarności. Tabliczki też juz były zmieniane w środę, a nie w czwartek.
    • Gość: Stanley Niech $&^%^$%$@ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 09:36
      PANIE PREZYDENCIE GROBELNY! RADNI! NASTĘPNYM RAZEM PRĘDZEJ ZŁAMIĘ NOGĘ NIZ
      PÓJDĘ GŁOSOWAĆ W WYBORACH NA LUDZI, KTÓRZY ZA NIC MAJĄ SWOICH WYBORCÓW. WBREW
      ZDROWEMU ROZSĄDKOWI I PROTESTOM MIESZKAŃCÓW WYRZUCONO KOLEJNE TYSIĄCE BY UCZCIĆ
      SOLIDARNOSĆ. NIE STARCZYŁO RONDO. MUSIELI DODAĆ DO TEGO ALEJĘ. DLACZEGO OD RAZU
      NIE PRZEMIANOWANO WINOGRAD NA SOLIDARNOŚCIOWICE???? KREW MNIE ZALEWA - MAM 29
      LAT I NIE OBCHODZĄ MNIE KOMBATANCKIE ZAPĘDY. SZCZEGÓLNIE, ŻE PO 25 LATACH
      SOLIDARNOŚĆ TO JUŻ TYLKO BAJKA DLA GRZECZNYCH DZIECI. TO, CO Z IDEI
      SOLIDARNOŚCI POZOSTAŁO, TO KOMISJE ŚLEDCZE. TE PIENIĄDZE MOŻNA BYŁO WYDAĆ 100
      RAZY LEPIEJ. NIE PODARUJĘ TEGO - MAM ZAMIAR WYSTĄPIĆ DO SĄDU PRZECIWKO MIASTU O
      ROZTRWONIENIE PUBLICZNYCH PIENIĘDZY! PREZYDENTOWI UDAŁO SIĘ WYKPIĆ Z GŁOGOWSKĄ,
      ALE TO JUŻ TOTALNA PRZESADA. CISNĄ MI SIĘ NA USTA RÓŻNE WYRAZY, ALE JAK JE TU
      ZAMIESZCZĘ, TO POST ZOSTANIE SKASOWANY. ZAUFAŁEM PANU, PANIE GROBELNY...
      • Gość: Joasia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:22
    • Gość: z Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 09:55
      jesteście ćwokami , gdyby nie SOLIDARNOŚĆ tkwilibyście w głębokim "socjaliźmie"
      a może i w czymś gorszym, bałwany i tyle
      • Gość: stanley Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 10:02
        Owszem, walczyli... ale o wolność, o to, by obywatele sami decydowali o sobie,
        o swoim kraju! nie walczyli o trwonienie bezsensownie pieniędzy, a już chyba
        nie o zaszczyty??? Co Pan na to, Panie Pałubicki????
      • the_dzidka Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum 26.08.05, 10:05
        Przypominam uprzejmie, że krytyka w tym wątku dotyczy idiotycznego pomysłu z
        przemianowaniem nazwy ulicy, a nie samego ruchu Solidarność.
        Nazywasz nas ć*okami, a sam(a) nie opanowałeą/aś umiejętności rozumienia
        czytanego tekstu?
        Gratuluję.
      • Gość: LMB Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę nazwy IP: *.icpnet.pl 26.08.05, 10:32
        > jesteście ćwokami , gdyby nie SOLIDARNOŚĆ tkwilibyście w głębokim "socjaliźmie"
        > a może i w czymś gorszym, bałwany i tyle

OK, ale co to ma wspólnego z narzekaniem na zmiaę nazwy ulicy? Można było
        poczekać z nadaniem nazwy aż powstanie nowa ulica. A tak to mamy Zamenhofa
        podzieloną na pół, Majakowskiego zamieniona na jakiegoś nikomu nieznanego
        biskupa, a Serbską na al. Solidarności. Koszty tego są ogromne (zmiana pieczątek
        to ułamek procenta), a chyba zapomniałeś że Polska właśnie na biedę cierpi.

Solidarność chyba też chciała normalności, a nie takiego kretynizmu.
        • Gość: fanfik Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:39
          spokojnie, za pare miesiecy wam przejda te negatywne emocje, a nastepne
          dziesiatki lat poznaniacy beda dumni z nazwy tej ulicy.
          • the_dzidka Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na 26.08.05, 10:58
            > a nastepne
            > dziesiatki lat poznaniacy beda dumni z nazwy tej ulicy.

WIEEEEEELKIE ROTFL!!
            • Gość: fanfik Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:04
              dlaczego ROTFL? oddajmy Solidarnosc ludziom, spoleczenstwu i wtedy to ma sens.
              • Gość: Krytyk Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:14
                Niech solidaruchy swoją nazwą uczczą coś co wybudowali przez te 25 lat.
                Gdyby odbudowywali po wojnie to mieszkalibyśmy w lejach po bombach do dzisiaj bo
                umieją tylko rozp.... a nie budować. Przypuszczam, że niedługo zmienią nazwę na
                Św. Solidarność.
      • Gość: MARIE Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.echostar.pl 28.08.05, 17:18
        TY TO JESTES POPAPRANY! BO TE SOLIDARNUCHY TO GOWNO ZROBIŁY Z POLSKI I DLATEGO
        TERAZ JESTESMY TANIA SILA ROBOCZĄ ! TYLKO WIZ NIE MAMY I TYLE ZROBILI RESZTA
        PRZEPRADŁA! TO CALE GADANIE O TYM ZE POLSKA BEDZIE PIEKNA I MIODEM I MLEKIEM
        PLYNACA..I CHCE TO WIDZIEC !!!! JAK WIDZIS TO TO MI TO POKAZ!!! GLEBOKI
        SOCJALIZM >??? CHYBA JESZCZE NIE WIESZ CO TO ZNACZY.
    • jakarta Mamy już Aleje i rondo Solidarności 26.08.05, 11:28
      Widzieliście Klepasa w telewizji przy tej uroczystości? Naprany jak stodoła!
      Językiem nie mógł obracać. Widać wziął przykład z Kwacha podczas wizyty na
      wschodzie. Chyba,że tak jak prezydent RP Klepka źle się czuł i zażywał
      osłabiające "lekarstwa".
    • Gość: komok no to bylo oczywsite.... debile... IP: 211.104.62.* 26.08.05, 11:35
      debile - nasi radni, dla jsnosci zeby nie bylo ze kogos z dyskutujacych
      obrazam... a dla radnych to nie obelga zwazywszy na to co wyrabiaja...

a ze to bylo oczywsite?
      jakis czas temu byly doniesienia ze poznan powinien miec aleje solidarnosci. i
      juz wtedy bylo wiadomo ze poznan BEDZIE miec aleje solidarnosci.
      mysle ze ktoregos pieknego dnia dam odpowiednim organom znac ze potrzebne sa
      aleje powiedzmy sierpnia 1980 roku. tak zeby byly bo to piekna rocznica
      nieprawdza... i znowu na przyklad lechicka zmieni sie na taka aleje.

poza tym - lechicka, luzycka, sarmacka, serbska to wsyztsko ulice z tzw. jednej
      parafii - aleje solidarnosci sa tu jak wol do karety.

jakie to szczescie ze wyjehcalem z teog chorego zenujacego kraju.
    • l.george.l Pomysł na nowych patronów starych ulic 26.08.05, 11:42
      W najmniejszym stopniu nie podważając potrzeby upamiętnienia idei solidarności
      pozwolę sobie podsunąć zmieniaczom nazw ulic pewien pomysł. Wyraźnie widać, że
      nakłady inwestycyjne na budowę nowych dróg nie nadążają za potrzebami
      aktywistów, którzy chcą mieć swoje parę minut w historii miasta. Dlatego
      proponuję ulice dzielić pomiędzy patronów nie tylko w poprzek, ale i wzdłuż.
      Oczywiście mogłoby to dotyczyć jedynie ulic wielopasmowych, rodzielonych pasem
      zieleni jak Serbska czy Niestachowska. I tak te ulice w jednym kierunku mogłyby
      nazywać się tak, a w drugim siak. Ale żeby nie skończyć tylko na gołosłownym
      pomyśle zgłaszam od razu konkretny projekt. Proponuję, by ul. Szymanowskiego,
      która w kierunku wschodnim przechodzi w Opieńskiego była nazwana imieniem
      kochasia Szymanowskiego - słynnego skrzypka - Pawła Kochańskiego. W kierunku
      zachodnim zostałby Opieński w roli przyzwoitki. Liczę oczywiście na wsparcie
      mojego pomysłu przez organizacje... - wiadomo w tym przypadku które.
    • kiks4 No i znowu wychodzi na moje 26.08.05, 13:23
      Gorąca dyskusja w sprawie nadania nazwy Solidarności rondu i ulicy pokazuje,
      jak w każdej tego typu sprawie ludzie potrafią się różnić.
      Taka już jest natura ludzka i na szczęście nik nie potrafi tego zmienić. Choc
      próby były, Hitler czy Stalin próbowali stworzyć społeczeństwa myślące
      jednakowo. Najbardziej udało się to niejakiemu Mao Tse Tungowi ale tez tylko do
      czasu.
      Więc powtarzam moją opinię wygłoszoną przy okazji dyskusji nad przyszłym
      wystrojem Placu Wolności. Pomniki czy upamietnianie wydarzeń poprzez nazwy
      tylko dzieli społeczeństwo nie prowadząc do niczego dobrego.
      W najlepszym przypadku (co już wielokrotnie za naszego życia przećwiczyliśmy)
      przy zmianie opcji politycznych pomniki się zburzy, nazwy zmieni...
      Przeciez chyba nikt pozostający przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że
      istniejący układ sił politycznych przetrwa tysiąc lat. Wystarczy odtworzyć w
      pamięci ilość i zakres zmian, jakie dokonały sie w Polsce choćby w ciągu
      minionych 50 lat
      • Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:27
        ale pomniki sa wlasnie po to, zeby oddawaly duch czasu w ktorym powstawaly.
        teraz mamy niepodlegle, demokratyczne panstwo, dlatego powinnismy stawiac
        pomniki polakow ktorzy ta wolnosc i niepodleglosc zdobyli. chyba ze wolisz zyc
        pod panowaniem rosyjskim albo niemieckim? albo komunistow?
        • Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:32
          jesli powiedzmy za 50 albo 100 czy 200 lat znowu w poznaniu z wladza i w
          szkolach bedzie sie mowilo po niemiecku to przynajmniej pomniki beda upamietniac
          ze na przelomie XX i XXI wieku w poznaniu mieszkali polacy ktorzy wyzwolili sie
          z niewoli niemcow i komunizmu. i niemcy czy rosjanie czy moze jeszcze ktos inny
          bedzie sie musial postarac zeby zniszczyc te pomniki i slady wolnej polski.
          • Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:35
            odnosze wrazenie ze dla ciebie i wielu innych bulgoczacych tu osob wszystko jest
            wzgledne i to ze teraz poznan jest polski i demokratyczny to tylko etap historii
            i czekasz na nadejscie jakiejs odmiany komunizmu czy innego zniewolenia przez
            sasiednie czy dalsze narody. i dlatego ze kiedys poznan nie bedzie polski i
            demokratyczny to nie nalezy budowac pomnikow dzisiejszych bohaterow, bo bedziesz
            sluzyl wtedy komus innemu, slugusie.
            • Gość: Zbysiu i park pedala tez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 16:54
              Mamy aleje solidarnosci i park pedala.to tak dla rownowagi.tyle ze park pedala
              ma kilkudziesiecioletnie tradycje a solidarnosc zadnych.
            • Gość: loong Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:45
              Za 50 lat to prawdopodobnie wszyscy tutaj będziemy gadać po chińsku...
      • Gość: atupirikitik Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:48
        Mylisz się nie Mao Tse Tungowi, tylko Kim Il Sungowi i Kim Jong Ilowi w KRL-D.
        To jedyne jednomyślne państwo - nawet obecnie...
    • mankut400 Pomysł kretyński... 26.08.05, 14:22
      ...a i wykonanie pożal się Boże.

Przemianowanie kawałeczka czegoś istniejącego pod aktualne zapotrzebowanie
      polityczne jest OBRAZĄ dla tych, którzy pamiętają prawdziwą Solidarność
    • Gość: E-CLER PROPONUJE ZMIENIC NAZWE WARTY IP: 141.48.153.* 26.08.05, 18:22
      Proponuje zmienic poznanski odcinek Warty i przemianowac go np. na Amazonka
      Jana Pawla Nr.2, niestety, nie zmieni to codziennego biegania za chlebem i
      szarej, marnej rzeczywistosci w tej Polsce, gdzie dzieci przynosza bociany, a
      rodzice z braku zywnosci kisza dzieci w beczkach....zamiast kapusty...Potem
      wszyscy Polacy maja marynowane mozgi...Ja na szczescie wyjechalem z tego
      pieknego,no i niestety katolickiego kraiku i jestem tam, gdzie zadna
      zasciankowosc i moherowe berety nie sa eksponowane nawet w muzeum, bo liczy sie
      innowacyjnosc i pieniadze na badania naukowe...I nikomu w tym kraiku nie
      przeszkadza, ze raz ide Rosa-Luxemburg-Allee, by po chwili wejsc np. w Immanuel-
      Kant-Strasse...na szczescie nie slyszalem,zeby tu byla ulica Johannes-Paul-II-
      Strasse...Ufff, na szczescie

A Solidarnosc (ta przez duze i brzydkie S) jest mi obca,bo wychowalem sie
      glownie w tzw. III RP...Mysle, ze zawsze w kazdym ustroju znajda sie jacys
      dywersanci...w tzw. Swietej Komunie mowilo sie chyba o nich jako o dysydentach,
      natomiast w dzisiejszej ROZKRADACJI mowi sie na takich solidarnosciowcow
      TERRORYSCI...jakkolwiek by zwac, nazywanie ulic i tak nie ma sensu, bo czy ktos
      pamieta np, na jakiej ulicy mieszkal Mikolaj Kopernik? albo Na jakiej ulicy
      Mieszkal Jan Matejko...wazne jest,aby byc dobrym czlowiekiem, a nazywanie ulic
      nic nie zmieni...

I jeszcze jedno, chocby postawiono tysiac krzyzy wielkich jak sekwoje, krzyze z
      betonu, wystarczy pare kilogramow trotylu i pyl wiekszy niz burza piaskowa na
      Marsie...
    • v.i.k.k.a rondo serbska to dla mnie nadal rondo serbska 26.08.05, 21:01
      i nie wiem po ***** zmienili nazwe:((((
    • Gość: mozna cos zmienic rafalchrost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:51
      Solidarnosc zawsze bedzie Solidarnoscia .Zostanie to l;egenda ktora beda
      wspominaly miliony Polakow po nas .Ale prawda jest i taka ze Solidarnosci
      zawiodla wiele postrulatow nie zostalo zralizowanych. Wierze ze mozna powrucic
      do tych idei Dlatego zucilem haslo sklepy dla ubogoch i by zmienic kryteria
      przyznawani pomocy biednym z Mopr .Owszem moze poniose porazke, ale nalezy cos
      robic by cos sie zmienilo w Polsce a nie tylko nmaszekac
    • mankut400 Pamiętacie "Tey'a"? 26.08.05, 21:58
      Jakoś tak to szło:
      "Nieważne, żeby było lepiej, ważne żeby było inaczej"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka