Gość: Alfo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:29 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stanmackowiak powinna nazywać się hańby narodowej i rozkradania 25.08.05, 19:45 kraju przez tych, którzy podszyli się pod autentyczny ruch wolnościowy. Co z niego pozostało? Wystarczy popatrzeć dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany DUPKU a co to ma wspólnego z Solidarnością?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 09:52 zasatanów się co piszesz i co wogóle chciałbyś napisac? PALANT Odpowiedz Link Zgłoś
verrak1 Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad 26.08.05, 20:10 no i trzeba bedzie zmienic nazwe przystanku (a zatem i tabliczki itd) na pestce...ale to juz mowie tylko w ramach formalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIE Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad IP: *.echostar.pl 28.08.05, 17:18 POPIERAM :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: powinna nazywać się hańby narodowej i rozkrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:25 A kiedy na mapach sie pojawi? nie mowie nawet o tych papierowych, ale tych w poznanskich serwisach internetowych, przeciez to pare klikniec myszka i juz, tymczasem na zadnej cyfrowej mapie Poznania jeszcze nie widze zmian, a gdy kiedys pisalem do jednego z tych portali, ze maja blad w nazwie ulicy to mnie zignorowali, moze gazeta cos z tym zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:56 Boszeeeeee! Co za radość!!!!!!!! Mamy już ulicę Solidarności!!!!!!!Narodowej, ma się rozumieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solidaruch karaluc [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 19:08 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KMZ Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: 83.238.130.* 25.08.05, 20:17 Ciekawe czy Ci co chcieli przemianowac ulice, pokryja koszta zwiazane z tym ( zmiana pieczatek tych kilkunastu czy kilkudziesieciu firm, tabliczki na przystankach autobusowych ). Lepszym rozwiazaniem bylo nadanie tej nazwy jakies nowo powstalej ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.p-s-inter.net 25.08.05, 21:31 tak, jasne... raczej będzie jak zwykle. Oni sie bawią w wielkie ideolo, ludzie płacą... jak ja się cieszę, że się 3 lata temu stamtąd wyprowadziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 25.08.05, 20:20 Ale swojego placu jeszcze nie ma w Poznaniu, kurde, w pysk! Proponuję przemianować Plac Wolności na "Placyk Solidarności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 25.08.05, 20:25 Blamaż , ponieważ kiedyś na Serbskiej, był taki zakład , nazywał się Romet i zatrudniał 1200 pracowników . A teraz jest tam Tesco . Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 26.08.05, 10:29 > Blamaż , ponieważ kiedyś na Serbskiej, był taki zakład , nazywał się Romet i > zatrudniał 1200 pracowników . A teraz jest tam Tesco . I co w zwiazku z tym? Poza tym Tesco jest nadal na Serbskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.icpnet.pl 25.08.05, 20:48 Na zdrowie! Cheers! Prost! panie Klepas, Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos kretynizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:46 po prostu kretynizm; i co? teraz zmienią jeszcze nazwę przystanku PST? po co ta nowa nazwa? mogliby dać imię Solidarności np. III ramie, o ile ona wogóle powstanie; a tak kolejny bezsens; co za głupi radni; żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyk Re: kretynizm IP: *.echostar.pl 27.08.05, 11:12 Popieram w 100%, po cholerę zmieniac nazwe ulicu ktorą już wszyscy znamy. Proponuje pozostałą cząść Serbskiej zmienić na Grobelnego lub Rady Miasta, tak by nazwa Serbska zniknęła ni nie wprowadzała zamętu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoha Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:57 ja chcę Serbską z powrotem!!! mjam w d...solidarnosc .Serbia górą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.08.05, 23:02 Co za idiotyzm.. Nie ma $$ na nowe ulice, to komus przeszkadzaja te ktore sa.. Skandal.. to samo co zrobiono z Majakowskiego.. i tak wszyscy mowia na nia Majakowskiego bo nikt nie patrzy (bo i po co) gdzie zaczyna sie jedna a konczy druga abpa xxxx. Moze madrale potna Głogowska na 15 innych ulic, co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosek hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:38 troszq przykrzy jestescie, niby dlaczego jedne z wazniejszych ulic w miescie maja nosic imiona komunistycznego poety (chyba majakowski co nie) czy balkanskiego kraju mordujaego albanczykow w kosowie:P poza tym zauwazcie moze ze tylko czesc ulicy zostala przemianowana (jakis poprzednik mowil ze mieszkal przy serbskiej a tam chyba nie ma domow mieszkalnych), firm raczej niewiele zarowno na tym zmienionym odcinku srebskiej jak i tymbardziej na rondzie :D, moim zdaniem solidarnosci nalezy sie ulica w pozaniu (i to nie gdzies na peryferiach); ------------ "zdechlak z watykanu" ---------------PRECZ Z ANKTYKLERYKALAMI I KOMUMISTAMI (zenada jak tak mozna obrazac pamiec wielkiego czlowieka =/), solidarnosci troszq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:36 Tak się składa,że biorąc pod uwagę nazwy okolicznych ulic (np. Połabska), to nazwa Serbskiej nie pochodziła od Serbów (z Jugosławii), tylko od Serbów Łużyckich, Słowian zamieszkujących Łużyce w Niemczech. Ale do meritum: - nie wystarczyło zmienić nazwy samego ronda? Po co zmiana ulicy? Bedzie trzeba zmienic nazwe przystnku PST,tak? Gratuluje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyk Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.echostar.pl 27.08.05, 11:14 To mogli Św. Marcina zamienić na Solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: hmmm nie wiem czy sie smiac czy plakac =/ IP: *.84629.hso.uk.com 31.08.05, 14:25 Serbska nie jest w centrum tak naprawde, a mozna bylo miec aleje "S" w bardziej reprezentatywnym miejscu (np planowana nowa Ewangelicka, czy Aleja na poludniowym brzegu Warty Odpowiedz Link Zgłoś
bbirdy Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności 26.08.05, 09:35 Wiesz... ul. Majakowskiego to trochę jak dawne Świerczewskiego, Armii Czerwonej... "(...) Chcę, by zajaśniało na nowo najdostojniejsze ze słów -- partia. Jednostka! co komu po niej? (...)" Wielu w ogóle nie kojarzy postaci - może ten fragment wiersza nieco ułatwi im zrozumienie, czemu jedna z głównych ulic poznania nie nosi już jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Mamy już ulicę i rondo Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:03 I tylko solidarności brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d'night Mamy już Aleje i rondo Solidarności tanim kosztem IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 03:36 Dobrze rozumiem znaczenie Solidarnosci i nie chce umniejszac jej wielkosci. No ale dlaczego od razu zmieniac nazwy ulic? Zgadzam sie z wiekszoscia komentarzy co do tego artykulu, bo jestem przeciwnikiem krojenia ulic na odcineczki, ktorych nazw i tak nigdy nikt potem nie pamieta. A skoro tak jest, to po co te "symbole"? Dla kogo to? Ja tu bym widzial dwa wyjscia w przypadku nieposkromionej checi utworzenia "czegos" pod patronatem Solidarnosci: lepsze - wybudowanie nowej ulicy (kilka takich, o czym wszyscy dobrze wiemy, by sie przydalo w poznaniu) lub nazwanie CALEJ istniejacej juz ulicy nowa nazwa. Ale jak juz - to nie serbska. Moze lepiej Jugoslawianska albo Czechoslowacka (chocby w ramach walki z komunistycznymi tworami w nazwach ulic). Jaki to dopiero bylby symbol... No ale nie, my mamy tendencje do dzielenia ulic na fragmenciki. I tak Majakowskiego sie podzielilo mimo, ze dla wszystkich to i tak jest Majakowskiego. Odcinek od Dabrowskiego do Ronda Obornickiego to i tak dla wszystkich Niestachowska, chociaz po drodze mamy (Bog wie dlaczego) kilka innych nazw tej ulicy. Od Niepodleglosci do Srodki nie jedziemy caly czas ulica Solna. Gdzie ona sie konczy? Malo kto o tym wie, ze w okolicach Placu Wielkopolskiego, gdzie pojawia sie Wolnica, potem Male Garbary, Estkowskiego itd... Ale w Poznaniu mamy jeszcze ciekawsze przypadki: ul. Nowowiejskiego, ktorej fragment przebiega od Pulaskiego do Niepodleglosci, a jej dalszy ciag od Kosciuszki do Placu Wolnosci, albo ul. Szyperska, ktora rowniez znajduje sie w dwoch kawalkach... Tak wiec odchyl albo w jedna albo w druga strone. Albo jedna ulice trzeba ponazywac kilkoma nazwami albo dwom roznym ulica zostawic ta sama nazwe... A przeciez mozna by to jakos wyposrodkowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk rondo i Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:29 najlepsze jest ostatnie zdanie tego artykułu...tylko kilkadziesiąt firm zmieni adres....Proponuję żeby pomysłodawcy z własnej kieszeni ponieśli koszty tej cudownej przemiany ? wtedy radość byłaby pełniejsza!Wnukowi wisi przeszłość - nie ma żadnej przyszłości.... nekrofilia to polska tradycja,wywoływanie trupów przeszłości-a zdobycze tej Solidarności? bezrobocie,bieda i nędza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Al Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:45 A co z przystankiem PST, czy przez jakiś czas będa funkcjonowały obie nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webek Serbska i już IP: *.talex.com.pl 26.08.05, 08:56 Nikt nas nie pytał o zdanie, radni mogą sobie zmienić nazwę wszystkich ulic. A dla mnie to będzie Serbska, ulica między Słowiańską a Lechicką. To co, teraz zmienicie nazwę ul. Słowiańskiej na Aleję Aksamitnej Rewolucji a ul. Lechicką na Aleję Pomarańczowej Rewolucji? Poza tym z Serbskiej, 6 pasmowej ulicy zrobiliście Aleję? Najchętniej pozbierałbym 100tys podpisów że nie chcemy zmiany ulicy która przebiega koło naszych domów. Serbska na zawsze będzie Serbską. To jest demokracja? Nigdy nie pójdę na wybory ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bbirdy Re: Serbska i już 26.08.05, 09:49 To brzmi jak dowcip, ale hmm... 100tys. w samym Poznaniu będzie ciężkie do uzbierania, może list otwarty na dobry początek? Radni wymyślili sobie, że utworzą aleję :] Solidarności tak akurat w rocznicę. I oto fundują zamieszanie, zamiast faktycznie poczekać, aż będzie gotowy odcinek III ramy... NB mogli przemianować abpa Hlonda... I tak wszyscy mówią na nią Nowe Zawady, i Hlonda jest dla wielu na tyle trudna do zapamiętania, że Solidarności w końcu dałaby faktycznie jakąś nazwę tej ulicy :] Jeszcze jedna propozycja: niejaka Sarmacka... do dziś obejmuje sobą kilkanaście ulic... Nie przydałoby się TAM dać jakieś nowe nazwy? Pewnie radnych po prostu poniosły ambicje posiadania największej ulicy (przepraszam - alei :]) w kraju ;] Jeśli ktoś ma zamiar zbierać podpisy, z chęcią się podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka De facto to było w środę 26.08.05, 09:13 W środę rano jechałam do pracy Serbską, a wracałam już przez obwieszone flagami Rondo Solidarności. Tabliczki też juz były zmieniane w środę, a nie w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanley Niech $&^%^$%$@ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 09:36 PANIE PREZYDENCIE GROBELNY! RADNI! NASTĘPNYM RAZEM PRĘDZEJ ZŁAMIĘ NOGĘ NIZ PÓJDĘ GŁOSOWAĆ W WYBORACH NA LUDZI, KTÓRZY ZA NIC MAJĄ SWOICH WYBORCÓW. WBREW ZDROWEMU ROZSĄDKOWI I PROTESTOM MIESZKAŃCÓW WYRZUCONO KOLEJNE TYSIĄCE BY UCZCIĆ SOLIDARNOSĆ. NIE STARCZYŁO RONDO. MUSIELI DODAĆ DO TEGO ALEJĘ. DLACZEGO OD RAZU NIE PRZEMIANOWANO WINOGRAD NA SOLIDARNOŚCIOWICE???? KREW MNIE ZALEWA - MAM 29 LAT I NIE OBCHODZĄ MNIE KOMBATANCKIE ZAPĘDY. SZCZEGÓLNIE, ŻE PO 25 LATACH SOLIDARNOŚĆ TO JUŻ TYLKO BAJKA DLA GRZECZNYCH DZIECI. TO, CO Z IDEI SOLIDARNOŚCI POZOSTAŁO, TO KOMISJE ŚLEDCZE. TE PIENIĄDZE MOŻNA BYŁO WYDAĆ 100 RAZY LEPIEJ. NIE PODARUJĘ TEGO - MAM ZAMIAR WYSTĄPIĆ DO SĄDU PRZECIWKO MIASTU O ROZTRWONIENIE PUBLICZNYCH PIENIĘDZY! PREZYDENTOWI UDAŁO SIĘ WYKPIĆ Z GŁOGOWSKĄ, ALE TO JUŻ TOTALNA PRZESADA. CISNĄ MI SIĘ NA USTA RÓŻNE WYRAZY, ALE JAK JE TU ZAMIESZCZĘ, TO POST ZOSTANIE SKASOWANY. ZAUFAŁEM PANU, PANIE GROBELNY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 09:55 jesteście ćwokami , gdyby nie SOLIDARNOŚĆ tkwilibyście w głębokim "socjaliźmie" a może i w czymś gorszym, bałwany i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 10:02 Owszem, walczyli... ale o wolność, o to, by obywatele sami decydowali o sobie, o swoim kraju! nie walczyli o trwonienie bezsensownie pieniędzy, a już chyba nie o zaszczyty??? Co Pan na to, Panie Pałubicki???? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum 26.08.05, 10:05 Przypominam uprzejmie, że krytyka w tym wątku dotyczy idiotycznego pomysłu z przemianowaniem nazwy ulicy, a nie samego ruchu Solidarność. Nazywasz nas ć*okami, a sam(a) nie opanowałeą/aś umiejętności rozumienia czytanego tekstu? Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę nazwy IP: *.icpnet.pl 26.08.05, 10:32 > jesteście ćwokami , gdyby nie SOLIDARNOŚĆ tkwilibyście w głębokim "socjaliźmie" > a może i w czymś gorszym, bałwany i tyle OK, ale co to ma wspólnego z narzekaniem na zmiaę nazwy ulicy? Można było poczekać z nadaniem nazwy aż powstanie nowa ulica. A tak to mamy Zamenhofa podzieloną na pół, Majakowskiego zamieniona na jakiegoś nikomu nieznanego biskupa, a Serbską na al. Solidarności. Koszty tego są ogromne (zmiana pieczątek to ułamek procenta), a chyba zapomniałeś że Polska właśnie na biedę cierpi. Solidarność chyba też chciała normalności, a nie takiego kretynizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanfik Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:39 spokojnie, za pare miesiecy wam przejda te negatywne emocje, a nastepne dziesiatki lat poznaniacy beda dumni z nazwy tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na 26.08.05, 10:58 > a nastepne > dziesiatki lat poznaniacy beda dumni z nazwy tej ulicy. WIEEEEEELKIE ROTFL!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanfik Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:04 dlaczego ROTFL? oddajmy Solidarnosc ludziom, spoleczenstwu i wtedy to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk Re: Co to ma wspólnego z narzekaniem na zmianę na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:14 Niech solidaruchy swoją nazwą uczczą coś co wybudowali przez te 25 lat. Gdyby odbudowywali po wojnie to mieszkalibyśmy w lejach po bombach do dzisiaj bo umieją tylko rozp.... a nie budować. Przypuszczam, że niedługo zmienią nazwę na Św. Solidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIE Re: Rzygać mi się chce jak czytam to forum IP: *.echostar.pl 28.08.05, 17:18 TY TO JESTES POPAPRANY! BO TE SOLIDARNUCHY TO GOWNO ZROBIŁY Z POLSKI I DLATEGO TERAZ JESTESMY TANIA SILA ROBOCZĄ ! TYLKO WIZ NIE MAMY I TYLE ZROBILI RESZTA PRZEPRADŁA! TO CALE GADANIE O TYM ZE POLSKA BEDZIE PIEKNA I MIODEM I MLEKIEM PLYNACA..I CHCE TO WIDZIEC !!!! JAK WIDZIS TO TO MI TO POKAZ!!! GLEBOKI SOCJALIZM >??? CHYBA JESZCZE NIE WIESZ CO TO ZNACZY. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Mamy już Aleje i rondo Solidarności 26.08.05, 11:28 Widzieliście Klepasa w telewizji przy tej uroczystości? Naprany jak stodoła! Językiem nie mógł obracać. Widać wziął przykład z Kwacha podczas wizyty na wschodzie. Chyba,że tak jak prezydent RP Klepka źle się czuł i zażywał osłabiające "lekarstwa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komok no to bylo oczywsite.... debile... IP: 211.104.62.* 26.08.05, 11:35 debile - nasi radni, dla jsnosci zeby nie bylo ze kogos z dyskutujacych obrazam... a dla radnych to nie obelga zwazywszy na to co wyrabiaja... a ze to bylo oczywsite? jakis czas temu byly doniesienia ze poznan powinien miec aleje solidarnosci. i juz wtedy bylo wiadomo ze poznan BEDZIE miec aleje solidarnosci. mysle ze ktoregos pieknego dnia dam odpowiednim organom znac ze potrzebne sa aleje powiedzmy sierpnia 1980 roku. tak zeby byly bo to piekna rocznica nieprawdza... i znowu na przyklad lechicka zmieni sie na taka aleje. poza tym - lechicka, luzycka, sarmacka, serbska to wsyztsko ulice z tzw. jednej parafii - aleje solidarnosci sa tu jak wol do karety. jakie to szczescie ze wyjehcalem z teog chorego zenujacego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Pomysł na nowych patronów starych ulic 26.08.05, 11:42 W najmniejszym stopniu nie podważając potrzeby upamiętnienia idei solidarności pozwolę sobie podsunąć zmieniaczom nazw ulic pewien pomysł. Wyraźnie widać, że nakłady inwestycyjne na budowę nowych dróg nie nadążają za potrzebami aktywistów, którzy chcą mieć swoje parę minut w historii miasta. Dlatego proponuję ulice dzielić pomiędzy patronów nie tylko w poprzek, ale i wzdłuż. Oczywiście mogłoby to dotyczyć jedynie ulic wielopasmowych, rodzielonych pasem zieleni jak Serbska czy Niestachowska. I tak te ulice w jednym kierunku mogłyby nazywać się tak, a w drugim siak. Ale żeby nie skończyć tylko na gołosłownym pomyśle zgłaszam od razu konkretny projekt. Proponuję, by ul. Szymanowskiego, która w kierunku wschodnim przechodzi w Opieńskiego była nazwana imieniem kochasia Szymanowskiego - słynnego skrzypka - Pawła Kochańskiego. W kierunku zachodnim zostałby Opieński w roli przyzwoitki. Liczę oczywiście na wsparcie mojego pomysłu przez organizacje... - wiadomo w tym przypadku które. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 No i znowu wychodzi na moje 26.08.05, 13:23 Gorąca dyskusja w sprawie nadania nazwy Solidarności rondu i ulicy pokazuje, jak w każdej tego typu sprawie ludzie potrafią się różnić. Taka już jest natura ludzka i na szczęście nik nie potrafi tego zmienić. Choc próby były, Hitler czy Stalin próbowali stworzyć społeczeństwa myślące jednakowo. Najbardziej udało się to niejakiemu Mao Tse Tungowi ale tez tylko do czasu. Więc powtarzam moją opinię wygłoszoną przy okazji dyskusji nad przyszłym wystrojem Placu Wolności. Pomniki czy upamietnianie wydarzeń poprzez nazwy tylko dzieli społeczeństwo nie prowadząc do niczego dobrego. W najlepszym przypadku (co już wielokrotnie za naszego życia przećwiczyliśmy) przy zmianie opcji politycznych pomniki się zburzy, nazwy zmieni... Przeciez chyba nikt pozostający przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że istniejący układ sił politycznych przetrwa tysiąc lat. Wystarczy odtworzyć w pamięci ilość i zakres zmian, jakie dokonały sie w Polsce choćby w ciągu minionych 50 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:27 ale pomniki sa wlasnie po to, zeby oddawaly duch czasu w ktorym powstawaly. teraz mamy niepodlegle, demokratyczne panstwo, dlatego powinnismy stawiac pomniki polakow ktorzy ta wolnosc i niepodleglosc zdobyli. chyba ze wolisz zyc pod panowaniem rosyjskim albo niemieckim? albo komunistow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:32 jesli powiedzmy za 50 albo 100 czy 200 lat znowu w poznaniu z wladza i w szkolach bedzie sie mowilo po niemiecku to przynajmniej pomniki beda upamietniac ze na przelomie XX i XXI wieku w poznaniu mieszkali polacy ktorzy wyzwolili sie z niewoli niemcow i komunizmu. i niemcy czy rosjanie czy moze jeszcze ktos inny bedzie sie musial postarac zeby zniszczyc te pomniki i slady wolnej polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:35 odnosze wrazenie ze dla ciebie i wielu innych bulgoczacych tu osob wszystko jest wzgledne i to ze teraz poznan jest polski i demokratyczny to tylko etap historii i czekasz na nadejscie jakiejs odmiany komunizmu czy innego zniewolenia przez sasiednie czy dalsze narody. i dlatego ze kiedys poznan nie bedzie polski i demokratyczny to nie nalezy budowac pomnikow dzisiejszych bohaterow, bo bedziesz sluzyl wtedy komus innemu, slugusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbysiu i park pedala tez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 16:54 Mamy aleje solidarnosci i park pedala.to tak dla rownowagi.tyle ze park pedala ma kilkudziesiecioletnie tradycje a solidarnosc zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loong Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:45 Za 50 lat to prawdopodobnie wszyscy tutaj będziemy gadać po chińsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atupirikitik Re: No i znowu wychodzi na moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:48 Mylisz się nie Mao Tse Tungowi, tylko Kim Il Sungowi i Kim Jong Ilowi w KRL-D. To jedyne jednomyślne państwo - nawet obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Pomysł kretyński... 26.08.05, 14:22 ...a i wykonanie pożal się Boże. Przemianowanie kawałeczka czegoś istniejącego pod aktualne zapotrzebowanie polityczne jest OBRAZĄ dla tych, którzy pamiętają prawdziwą Solidarność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-CLER PROPONUJE ZMIENIC NAZWE WARTY IP: 141.48.153.* 26.08.05, 18:22 Proponuje zmienic poznanski odcinek Warty i przemianowac go np. na Amazonka Jana Pawla Nr.2, niestety, nie zmieni to codziennego biegania za chlebem i szarej, marnej rzeczywistosci w tej Polsce, gdzie dzieci przynosza bociany, a rodzice z braku zywnosci kisza dzieci w beczkach....zamiast kapusty...Potem wszyscy Polacy maja marynowane mozgi...Ja na szczescie wyjechalem z tego pieknego,no i niestety katolickiego kraiku i jestem tam, gdzie zadna zasciankowosc i moherowe berety nie sa eksponowane nawet w muzeum, bo liczy sie innowacyjnosc i pieniadze na badania naukowe...I nikomu w tym kraiku nie przeszkadza, ze raz ide Rosa-Luxemburg-Allee, by po chwili wejsc np. w Immanuel- Kant-Strasse...na szczescie nie slyszalem,zeby tu byla ulica Johannes-Paul-II- Strasse...Ufff, na szczescie A Solidarnosc (ta przez duze i brzydkie S) jest mi obca,bo wychowalem sie glownie w tzw. III RP...Mysle, ze zawsze w kazdym ustroju znajda sie jacys dywersanci...w tzw. Swietej Komunie mowilo sie chyba o nich jako o dysydentach, natomiast w dzisiejszej ROZKRADACJI mowi sie na takich solidarnosciowcow TERRORYSCI...jakkolwiek by zwac, nazywanie ulic i tak nie ma sensu, bo czy ktos pamieta np, na jakiej ulicy mieszkal Mikolaj Kopernik? albo Na jakiej ulicy Mieszkal Jan Matejko...wazne jest,aby byc dobrym czlowiekiem, a nazywanie ulic nic nie zmieni... I jeszcze jedno, chocby postawiono tysiac krzyzy wielkich jak sekwoje, krzyze z betonu, wystarczy pare kilogramow trotylu i pyl wiekszy niz burza piaskowa na Marsie... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a rondo serbska to dla mnie nadal rondo serbska 26.08.05, 21:01 i nie wiem po ***** zmienili nazwe:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna cos zmienic rafalchrost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:51 Solidarnosc zawsze bedzie Solidarnoscia .Zostanie to l;egenda ktora beda wspominaly miliony Polakow po nas .Ale prawda jest i taka ze Solidarnosci zawiodla wiele postrulatow nie zostalo zralizowanych. Wierze ze mozna powrucic do tych idei Dlatego zucilem haslo sklepy dla ubogoch i by zmienic kryteria przyznawani pomocy biednym z Mopr .Owszem moze poniose porazke, ale nalezy cos robic by cos sie zmienilo w Polsce a nie tylko nmaszekac Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Pamiętacie "Tey'a"? 26.08.05, 21:58 Jakoś tak to szło: "Nieważne, żeby było lepiej, ważne żeby było inaczej" Odpowiedz Link Zgłoś