Dodaj do ulubionych

Więcej kościołów w Poznaniu

IP: 141.48.153.* 01.09.05, 08:37
Hmmmm, W 25-tys. Koscianie, gdzie spedzilem 18 lat mojego zycia (podstawowka,
szkola srednia) sa nastepujace Koscioly:

-Kosciol Farny p. w. NMP,
-Kosciol Swietego Ducha
-Kosciol p. w. sw. Brata Alberta
-Kosciol p. w. Najswietszego Serca Pana Jezusa
- no i trzeba doliczyc jeszcze zbudowany pare lat temu Kosciol bodajze w
Wielichowie, bo dawniej Kosciol Farny Obejmowal rowniez Parafie sw. Brata
Alberta i okoliczne wioski, a teraz zarowno na os. Jagiellonskim (dawniej
XXX-lecia), jak i w Wielichowie sa osobne koscioly i parafie

Wiecej kosciolow sobie nie przypominam, bo 6 lat spedzilem w Poznaniu

Teraz Kolejny Kosciol. Hmmm, to juz 6ty...Powiedzmy,ze srednio Na jeden
kosciol przypada 4 tys. mieszkancow (srednio, bo Kosciol Frany "obsluguje"
jakies 12-15 tys. mieszkancow Kosciana, ale i tak pewnie jakies 70%
wierzacych chodzi do kosciola... W Koscianie jest skwer im. jana Pawla II, na
ktorym stoi Figurka Pana Jezusa , a jest to kolo Szkoly Muzycznej I stopnia
im. ksiedza. Jozefa Surzynskiego, gdzie obok szkoly stoi rowniez jego pomnik.
Na razie nie slyszalem, zeby probowano nadac jakiejs ulicy im. JPII, a ani
jakiejs szkole (bo te sie likwiduje)...Po co ja to pisze?

Ano po to, ze buduje sie koscioly, a brakuje mieszkan, pieniedzy, dworzec PKP
jest w oplakanym stanie, nawet nie wiem jakie jest bezrobocie, ale Moze
powiem tak: Kiedys byl duuuuuzyyyy zaklad Wyrobow Tytoniowych (WWT),
zatrudniajacy 1000 osob, kiedys byla wielka stacja przeladunkowa roznych
towarow na bocznicy kolejowej, gdzie jak sie szlo ze szkoly, to zawsze jakies
koparki, jakies maszyny byly w ruchu i cos rozladowywaly, to wegiel , to
zwir...Kiedy w Koscianie byl wielki mlyn, Kiedys w Koscianie byla wielka
rzeznia, tez pewnie kilkaset osob zatrudniajaca, Kiedys byla potezna
cukrowania---------------------------A teraz? A teraz jest pusto i szaro,
cukrownia zamknieta, w budynkach WWT Uniwersytet UAM (filia) i wlasciwie to
wszystko, no moze jeszcze Wojewodzki Zespolony Szpital Nerwowo-Psychiatryczny-
bardzo dobra placowka w skali wojewodztwa i to wszystko

I po co ja to pisze?...Bo wiem, ze tak wyglada sytuacja w wielu takich malych
miejscowosciach (15-50 tys), bo wiem, ze za wiele sie nie zmieni, bo wiem, ze
szkoda takiego miasta jak Koscian na szlaku polnoc poludnie (Pila-Poznan-
Leszno-Wroclaw), bo po prostu , ludzie, budowa kosciolow nic nie da...Gdyby
jeszcze proboszcz placil podatek, taki z prawdziwego zdarzenia, gdyby, ach
gdyby...Mnie to i tak wisi zwiedlym kalafiorem, bo do kosciola nie chodze od
czasu, gdy moja filozofia zyciowa otwartego umyslu nie zgadza sie z wiara i
filozofia kosciola,...Niestety, gdy pracy nie ma, w domu bieda, zakupy w
Biedronce (jeden wieli chlam), non-stop kolejki w posredniaku to ludzie
mysla, ze budowa kosciolow cos da...ze wlozenie pieniedzy do koperty po
koledzie cos pryzniesie...Chyba tylko to, ze takich przed posreniakiem bedzie
jesczze wiecej.

PS I jeszcze jedno na koniec...W 25tys. Koscianie nie ma pracy,ale sa
nastepujace markety, w ktorych mozna dokonywac zakupow za skromne renty i
emerytury:
-LIDL
-INTERMARCHE
-BRICO MARCHE
-3 Biedronki
-NETTO
-SAM
-KAUFLAND (w budowie)
Multum Zabek
i pewnie jeszcze cos ma byc

Tak ze ORA et (non LABORA) et WYDAWAJTA PINIONDZE WIARA....
Obserwuj wątek
    • Gość: E-CLER O DZIZUS KRAJST IP: 141.48.153.* 01.09.05, 08:40
      "O, jak się cieszę, mówi pani Krystyna, mieszkanka osiedla. Jestem coraz
      starsza i mam problemy z chodzeniem. A jeśli dożyję tej chwili, to do kościoła
      będę miała tylko kilka kroków"

To moze by tak pan ksiadz wsiadl qurna w bryke swoja (pewnie jakas lancie) i
      podjechaol do pani krystyny...no dobrze, ksiadz czlowiek i ma prawo miec bryke
      i nie musi nby c biedny,ale jako pan ksiadz ma sluzyc innym i w zwiazku z tym
      moglby sie pani krysi pokwapic...
      • Gość: d'night Re: O DZIZUS KRAJST IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 16:53
        Gość portalu: E-CLER napisał(a):

> "O, jak się cieszę, mówi pani Krystyna, mieszkanka osiedla. Jestem coraz
        > starsza i mam problemy z chodzeniem. A jeśli dożyję tej chwili, to do
        kościoła
        > będę miała tylko kilka kroków"
        >
        > To moze by tak pan ksiadz wsiadl qurna w bryke swoja (pewnie jakas lancie) i
        > podjechaol do pani krystyny...no dobrze, ksiadz czlowiek i ma prawo miec
        bryke
        > i nie musi nby c biedny,ale jako pan ksiadz ma sluzyc innym i w zwiazku z tym
        > moglby sie pani krysi pokwapic...

o, znowu E-CLER i kolejna tragicznie bezmyslna antyklerykalna wypowiedz. no
        wiec tak... nie wiem czy E-CLER zdaje sobie sprawe czym jest kosciol, ze to nie
        tylko budynek i ksiadz ale tez wierni, ktorzy sie tam spotykaja na mszy
        swietej. no wiec mysle ze pani krysia nie bylaby taka radosna gdyby do jej
        mieszkanka zjezdzalo sie pol osiedla...

• Gość: E-CLER Re: O DZIZUS KRAJST IP: 141.48.153.* 02.09.05, 09:20
          ...Dokladnie...D^night, jestem ANTYKLERYKALEM w najczystszej postaci, tak
          czystym, jak diament jest bajczystsza postacia wegla...i taki juz bede...Walcze
          z Kosciolem, a nie z wiara, walcze z obluda Kosciola...Juz pisalem, rowne prawa
          dla wszystkich..jesli ksiadz chce kupic ziemie, to po cenie rynkowej, a nie
          jako kolesiostwo...po kolesiowemu to on sobie moze zalatwic np. malowanie
          parafii, jesli jakas firma sie zgodzi robic np. za darmo, ale ziemie musi kupic
          za pelna stawke. Nie wspomne tutaj o cyrku nad jeziorem Malta. Jesli pieklo
          istnieje, to na pewno pochlonie tamtego ksiedza, ktory swoim owieczkom zgotowal
          taki los wywlaszczenia. AMEN-TSCHUESS
    • Gość: maxx Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 09:50
      o to bardzo potrzebna rzecz obok wielkich blaszanych supermarketow, zyc bez
      tego sie nie da, moze lepiej Kosciol skupilby sie na sprawach ludzi a nie tylko
      klepaniu pacierzy, to ze koscol bedzie blizej wcale nie swiadczy, ze bedzie
      blizej ludzi - a jest coraz dalej, moze razem z ksiedzem Krolakiem od swietego
      Jana co biednych ludzi ze swoich posesji wyrzuca na bruk jakis geszeft zrobic -
      kosciol i market w jednym - kasa na pewno bedzie splywala. Jak znam zycie
      miasto przekaze bezplatnie grunty na budowe swiatyn. biznes musi sie krecic
      • Gość: pierre Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:04
        Bo te nowe Koscioly to kolejny "genialny" pomysl bpa Gadeckiego, a biedni
        ksieza sterroryzowani wyslani na budowe...miedzy mlotem a kowadlem (wszak
        Gadecki to syn kowala...)
      • Gość: d'night Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 16:57
        Gość portalu: maxx napisał(a):

> o to bardzo potrzebna rzecz obok wielkich blaszanych supermarketow, zyc bez
        > tego sie nie da, moze lepiej Kosciol skupilby sie na sprawach ludzi a nie
        tylko
        >
        > klepaniu pacierzy, to ze koscol bedzie blizej wcale nie swiadczy, ze bedzie
        > blizej ludzi - a jest coraz dalej, moze razem z ksiedzem Krolakiem od
        swietego
        > Jana co biednych ludzi ze swoich posesji wyrzuca na bruk jakis geszeft
        zrobic -
        >
        > kosciol i market w jednym - kasa na pewno bedzie splywala. Jak znam zycie
        > miasto przekaze bezplatnie grunty na budowe swiatyn. biznes musi sie krecic

wrecz przeciwnie - im wiecej kosciolow i im mniejsze parafie - tym wiekszy
        kontakt ksiedza z parafianami. a za brak bliskosci nalezy obwiniac tak samo
        wiernych jak i ksiezy, ale to zazwyczaj ksieza wiecej sie staraja w tej kwestii.

i jeszcze raz przytocze piekna po prostu sentencje:

> o to bardzo potrzebna rzecz obok wielkich blaszanych supermarketow, zyc bez
        > tego sie nie da, moze lepiej Kosciol skupilby sie na sprawach ludzi a nie
        tylko

no wlasnie... bo kosciol zajmuje sie wszystkim tylko nie sprawami ludzi!
        dokladnie tak! a tak w ogole to jestem ciekaw, jakie to sa te "sprawy ludzi"...
    • Gość: LukasK Do kogo ta rozdmuchana krytyka? IP: 217.153.71.* 01.09.05, 12:34
      > buduje sie koscioly, a brakuje mieszkan, pieniedzy, dworzec PKP
      > jest w oplakanym stanie, [...]
      > Kiedys byl duuuuuzyyyy zaklad Wyrobow Tytoniowych (WWT),
      > zatrudniajacy 1000 osob, kiedys byla wielka stacja przeladunkowa roznych
      > towarow na bocznicy kolejowej
      > Kiedy w Koscianie byl wielki mlyn, Kiedys w Koscianie byla wielka
      > rzeznia, tez pewnie kilkaset osob zatrudniajaca, Kiedys byla potezna
      > cukrowania

To co, jak firmy komercyjne są źle zarządzane albo po prostu nie odpowiadają
      wymogom rynku i padają, to trzeba zmusić ludzi, żeby je utrzymywali? Już z
      kopalniami tak mamy.

Ludzie będą budowali kościoły za swoje pieniądze po to, żeby służyły ich
      wspólnocie. Jeśli nie identyfikujesz się z nią, to nie zabieraj głosu.

W Poznaniu na Obozowej w mgnieniu oka powstał okazały kościół, który ma już
      pełne wyposażenie oraz organy spełniające wymogi koncertowe. To wszystko
      kosztowało masę pieniędzy. I co? Pieniądze należały do wspólnoty ewangelików,
      którzy sobie wszystko zbudowali. A Ty pewnie kazałbyś im oddać pieniądze, żeby
      wyremontować pobliską pływalnię, do której obrzydzenie nie pozwala wchodzić
      albo reaktywować (co za zbieg okoliczności) pobliską fabrykę wyrobów
      tytoniowych, żeby dać ludziom pracę i reperować budżet akcyzą od papierosów.

Komunizm się skończył.
      • antidotumm Re: Do kogo ta rozdmuchana krytyka? 01.09.05, 12:57
        Kosciol nie powstaje z podatkow tylko z dobrowolnych skladek, to niech sie
        buduja jak chca...
        A bezrobocie? Praca przy budowie kosciola to tez jakas praca...
      • Gość: E-CLER BUCU TY!!! IP: 141.48.153.* 01.09.05, 14:16
        Po pierwsze PRIMO :)
        - do kogo krytyka? Do nikogo, po prostu swobodne wyrazenie opinii i pokazanie,
        jak to wlasnie jest w naszej cudownej krainie moherowych beretow

Po drugie PRIMO :)
        - komunizm sie skonczyl - ja bym powiedzial, ze socjalizm, (komunizm jest tylko
        pojeciem u Marksa i Engelsa i jest to twor tak wyimaginowany, jak Cialo
        doskonale czarne w fizyce do badania roznych teorii, a ktore nie istnieje), no
        i ja wcale nie oczekuje, ze cos sie bedzie na sile utrzymywac, chocby
        nierentowne, ja choc urodzilem sie w 1980 r, wychowalem sie w tym naszym tzw.
        kapytalyzmie i niczego za darmo nie oczekuje, ale ja myslalem o czyms innym, a
        ty pokazales, ze jednak nalezysz do tej grupy ludzi, ktorzy nigdy mojej
        wypowiedzi nie zrozumieja...Chodzilo mianowicie o o, ze zamiast w koscioly,
        ludzie powinni zrozumiec (i przestawic swoje myslenie), ze lepiej inwestowac w
        nauke i badania naukowe.... Bo ta sama, przyslowiowa (bez obrazy) babcia, ktora
        sie modli w kosciele, mysle, ze jej kosciolow wystarczy (od wyboru, od koloru),
        natomiast, jesli ta babcia, lub inna osoba zachoruje w starszym np. wieku na
        cukrzyce, to panstwo bedzie musialo wiecej doplacac do leku sprowadzanego z
        zagranicy, niz gdyby zainwestowac w polsce w badania naukowe i taki lek
        wytworzyc...Kosciol moez sobie byc dla tych co go chca, ale ludzie ci powinni
        zrozumiec, ze same modly niewiele dadza, gdy nie bedzie lekow ratujacych
        zycie...Niestety, roznimy sie poziomem spogladania na te wszystkie sprawy w
        Polsce z punktu widzenia globalnego...Inna sprawa, dlaczego wiele kosciolow
        buduje sie na ziemi, ktora ksieza dostali za grosze od "uduchowionych "wladz
        miasta, dlaczego ksieza nie stosuja sie do zasad kapitalizmu i dlaczego po
        prostu nie kupia ziemi po cenie rynkowej, dlaczego nie ustala, ze np. POKROPEK
        kosztuje w promocji 99, 95 (w tym 22% VAT)? HMMMM?, Co bucu? No powiedz.

Po trzecie PRIMO, ULTIMO :)
        - Nie identyfikuje sie ze wspolnota, poniewaz moj umysl jest bardziej oswiecony
        od twojego i nie potrzebuje kosciola, zeby przebywac z ludzmi...tu gdzie
        mieszkam, religia nie ma zanczenia, spotykam sie z ludzmi z wielu krajow i
        dlatego nie potrzebuje kosciola, poniewaz ludzie roznych wyznan (muzulmanie,
        wyznawcy hinduizmu, katolicy, ewangelicy) potrafia sobie lepiej poradzic bez
        ideologii. Poza tym jestem czlowiekiem nauki, i jedyne czego nauka potrzebuje
        to wiare w sukces, ze badanie sie powiedzie, a medytacja duchowa powinna sie
        odbywac w domowym zaciszu po pracy bez okazywania tego innym, zeby skonczyly
        sie czasy, gdy katolicy pogardzali ( a wpolsce nadal pogardzaja) innmi
        wyznaniami.
        • Gość: d'night Re: BUCU TY!!! IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 17:16
          Gość portalu: E-CLER napisał(a):

> Po drugie PRIMO :)
          > - komunizm sie skonczyl - ja bym powiedzial, ze socjalizm, (komunizm jest
          tylko
          >
          > pojeciem u Marksa i Engelsa i jest to twor tak wyimaginowany, jak Cialo
          > doskonale czarne w fizyce do badania roznych teorii, a ktore nie istnieje)

bez komentarza... szkoda, ze nie wypisales calej reguleczki i definicji
          terminow komunizm, socjalizm itd...

wytworzyc...Kosciol moez sobie byc dla tych co go chca, ale ludzie ci powinni
          > zrozumiec, ze same modly niewiele dadza, gdy nie bedzie lekow ratujacych
          > zycie...Niestety, roznimy sie poziomem spogladania na te wszystkie sprawy w
          > Polsce z punktu widzenia globalnego...Inna sprawa, dlaczego wiele kosciolow
          > buduje sie na ziemi, ktora ksieza dostali za grosze od "uduchowionych "wladz
          > miasta, dlaczego ksieza nie stosuja sie do zasad kapitalizmu i dlaczego po
          > prostu nie kupia ziemi po cenie rynkowej, dlaczego nie ustala, ze np.
          POKROPEK
          > kosztuje w promocji 99, 95 (w tym 22% VAT)? HMMMM?, Co bucu? No powiedz.
          >
          > Po trzecie PRIMO, ULTIMO :)
          > - Nie identyfikuje sie ze wspolnota, poniewaz moj umysl jest bardziej
          oswiecony
          >
          > od twojego i nie potrzebuje kosciola, zeby przebywac z ludzmi...

twoj umysl jest bardziej "oswiecony" i nie potrzebujesz kosciola... leki
          zamiast kosciolow... powiem tak: lepper tez sie uwaza za bardziej oswieconego,
          bo widzi to czego inni nie widza, rozumie to, czego inni nie rozumieja. ty w
          swojej ignoranckiej ideologii jestes rzeczywiscie "bardziej oswiecony" z tym,
          ze trzeba podkreslic, ze twoje zycie duchowe jest na beznadziejnie niskim
          poziomie. a co do lekow: leki ratuja zycie ziemskie, w kosciele patrzy sie na
          zycie w szerszym wymiarze, drogi panie "bardziej oswiecony".
          a co do "buca"... ja wiem, ze sie troszke zdenerwowales, ale innych obrazac
          przy okazji nie musisz...

tu gdzie
          > mieszkam, religia nie ma zanczenia, spotykam sie z ludzmi z wielu krajow i
          > dlatego nie potrzebuje kosciola, poniewaz ludzie roznych wyznan (muzulmanie,
          > wyznawcy hinduizmu, katolicy, ewangelicy) potrafia sobie lepiej poradzic bez
          > ideologii.

bardzo ciekawe rzeczy tu nawymyslales. muzulmanie, wyznawcy hinduizmu, katolicy
          (!) i ewangelicy potrafia sobie lepiej poradzic bez ideologii... lepiej od
          kogo? poza tym, moim zdaniem to wlasnie duza czesc katolikow wykazuje duzo
          mniejsze przywiazanie do religii (w praktyce) niz inne wyznania (rowniez
          chrzescijanskie).

> Poza tym jestem czlowiekiem nauki, i jedyne czego nauka potrzebuje
          > to wiare w sukces, ze badanie sie powiedzie, a medytacja duchowa powinna sie
          > odbywac w domowym zaciszu po pracy bez okazywania tego innym, zeby skonczyly
          > sie czasy, gdy katolicy pogardzali ( a wpolsce nadal pogardzaja) innmi
          > wyznaniami.

wierz mi drogi E-CLER, ze bycie czlowiekiem nauki nie oznacza negacji do wiary,
          jedno z drugim nie ma nic wspolnego.

no i wlasnie, zeby skonczyly sie czasy, gdy katolicy pogardzali innymi
          wyznaniami... swieta prawda, przydaloby sie, zeby tez tacy jak ty, domyslam sie
          ze niekatolik, tez nie gardzili wyznaniami.
          • Gość: E-CLER Re: BUCU TY!!! IP: 141.48.153.* 02.09.05, 09:26
            > - komunizm sie skonczyl - ja bym powiedzial, ze socjalizm, (komunizm jest
            tylko
            >
            > pojeciem u Marksa i Engelsa i jest to twor tak wyimaginowany, jak Cialo
            > doskonale czarne w fizyce do badania roznych teorii, a ktore nie istnieje)

bez komentarza... szkoda, ze nie wypisales calej reguleczki i definicji
            terminow komunizm, socjalizm itd...

A wiec tak, zeby bylo po naukowemu: Wzialem pierwsza lepsza definicje KOMUNIZMU
            z netu (adres: www.thefreedictionary.com/communism), i coz tam
            znajdujemy, hm?:

"1. A theoretical economic system characterized by the collective ownership of
            property and by the organization of labor for the common advantage of all
            members.
            2. Communism
            a. A system of government in which the state plans and controls the economy and
            a single, often authoritarian party holds power, claiming to make progress
            toward a higher social order in which all goods are equally shared by the
            people.
            b. The Marxist-Leninist version of Communist doctrine that advocates the
            overthrow of capitalism by the revolution of the proletariat."

No wiec widzimy, ze jest to czysto-teoretyczny system, ktory w przyrodzie nie
            istnieje!!! (definicja nr 2 mowi, ze jest to system rzadow, a nie podaje
            zadnych przykladow, czy takie gdzies istnialy!!!)

Inna definicja:

"Communism: A concept or system of society in which the collective community
            shares ownership in resources and the means of production. In theory, such
            societies provide for equal sharing of all work, according to ability, and all
            benefits, according to need. In 1848, Karl Marx, in collaboration with
            Friedrich Engels, published the Communist Manifesto which provided the
            theoretical impetus for the Russian Bolshevik Revolution in 1917. "

(strona: fcit.coedu.usf.edu/holocaust/resource/glossary.htm)

Z BOGIEM
            AMEN-TSCHUESS
          • Gość: E-CLER Re: BUCU TY!!! IP: 141.48.153.* 02.09.05, 09:29
            ...Jesli chodzi o nauke, a wiare, to wcale moja nakowa postawa nie neguje
            wiary...jestem tylko za tym, zeby wszystko mialo swoje miejsce w zyciu...
          • Gość: E-CLER Re: BUCU TY!!! IP: 141.48.153.* 02.09.05, 09:34
            > Po trzecie PRIMO, ULTIMO :)
            > - Nie identyfikuje sie ze wspolnota, poniewaz moj umysl jest bardziej
            oswiecony
            >
            > od twojego i nie potrzebuje kosciola, zeby przebywac z ludzmi...

twoj umysl jest bardziej "oswiecony" i nie potrzebujesz kosciola... leki
            zamiast kosciolow... powiem tak: lepper tez sie uwaza za bardziej oswieconego,
            bo widzi to czego inni nie widza, rozumie to, czego inni nie rozumieja. ty w
            swojej ignoranckiej ideologii jestes rzeczywiscie "bardziej oswiecony" z tym,
            ze trzeba podkreslic, ze twoje zycie duchowe jest na beznadziejnie niskim
            poziomie. a co do lekow: leki ratuja zycie ziemskie, w kosciele patrzy sie na
            zycie w szerszym wymiarze, drogi panie "bardziej oswiecony".
            a co do "buca"... ja wiem, ze sie troszke zdenerwowales, ale innych obrazac
            przy okazji nie musisz...

Niestety, nie identyfikuje sie z Panem Lepperem i wypraszam sobie takie
            porownania. Czy on jest oswiecony czy nie, nic mi na ten temat nie wiadomo,
            natimiast uwazam, ze ludzie powinni myslec w szerszym kontekscie niz tylko
            poprzez klapki, ktore im ksiadz na oczy zaklada w kosciolku...wierz mi, znam
            historie kosciola powszechnego i wiem, czym jest i bylo w historii zniewolenie
            przez kosciol swoich zywicieli: dlaczego nic sie nie rozwinelo w sredniowieczu?
            dopiero renesans przyniosl swiatu zmiany, bo wtedy oswieceni ruszyli do
            dzialania - a kosiol nadal teskni do tamtych czasow, zeby niszczyc i zabijac w
            kazdym z nas to co najbardziej ludzkie , czyli swobodne wolne mysli i uczucia...

Ty juz pewnie jestes zniewolony ideologia kosciola, dlatego nie stac cie na
            wlasne oryginalne przemyslenia jesli chodzi o sprawy wiary...ja sie wyzwolilem
            z tych kajdan za wczasu (kiedys chcialem nawet zostac
            ministrantem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) i nie zaluje...

I pamietaj

WOLNOSC ROWNOSC BRATERSTWO i wolny umysl

free your mind
    • Gość: Rene Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 12:59
      Nikomu nic do tego na co przeznaczają swoje pieniadze ludzie. Nie buduje sie
      tych obiektów z podatków. Zatem odczep sie od moich decyzji na co przeznaczam
      część moich pieniedzy. Nie jesteś zainteresowany, to nie płać. Ale nie
      zabraniaj tego mnie. Poza tym nie rozumiem pretensji, że buduje sie domy w
      których ludzie "tylko" sie modlą. A po co buduje sie kościoły? Dla rozrywki?
      Co do innych potrzeb w tym opieki nad innymi. To domena państwa, które zabiera
      nam przeszło połowę naszych pieniedzy w formie podatków i innych obciążeń.
      Jezeli to nie wystarcza to wszyscy wiemy z jakich powodów.
      Dlaczego czepiasz się ludzi wierzących, którym potrzebna jest swiątynia.
      Jezeli ktoś wybuduje "burdel" to wszyscy siedzą cicho. Jezeli buduje sie
      swiątynie to masa oszołomów musi "dać głos".
      ... nie sieją, sami rosną.
    • Gość: igor Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 14:02
      owszem panstwo jest zachlanne w podatkach, ale tez wspiera Kosciol, stosujac
      ulgi w ubezpieczeniach dla ksiezy (spacjalny fundusz), dotuje remonty
      zabytkowych swiatyn. A niech se buduja te koscioly, ale wspolnoty w tym
      wszystkim nie ma, to wszystko zdaje sie byc dobrym interesem, ksieza tylko lewe
      walki kreca, jak Ci salezjanie co kresyty na gre w gieldzie wyludzili - wtedy
      nikt za parafianami nie stanal, mniej kosciolow wiecej zaangazowanai ksiezyl.
      To w wiekszosci banda nierobow (zwlszzca diecezjalni) dla nich to wszystko po
      prostu zawod (a misja powolanie - kiedys mi jeden ksiadz powiedzial nie badz
      smieszny)
    • elmek Re: Więcej kościołów w Poznaniu 01.09.05, 14:34
      W moim rodzinnym 20-tysięcznym Złotowie były 3 kościoły. Odgórną decyzją władz
      kościelnych ustalono, że powstanie nowa parafia, z nowym rzecz jasna kościołem.
      Część mieszkańców była temu przeciwna, wiedząc, że sami będą musieli za to
      zapłacić (nie chodzi mi tu bynajmniej o osoby niewierzące, do kościoła
      nieuczęszczające, ale o praktykujących katolików). Oczywiście decyzja była
      nieodwołalna. W ciągu kilku lat na placu budowy powstała duża plebania,
      zabudowania gospodarcze i garaż na 3 (sic!) samochody. Jeżeli chodzi o sam
      kościół to na razie stoją mury a ludzie modlą się na świeżym powietrzu lub w
      wypożyczonym od innej parafii kościele. Myślę, że ta sytuacja doskonale
      obrazuje jaka jest hierarchia wartości wśród polskiego kleru :-/
    • Gość: d'night Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 16:46
      > I po co ja to pisze?...Bo wiem, ze tak wyglada sytuacja w wielu takich malych
      > miejscowosciach (15-50 tys), bo wiem, ze za wiele sie nie zmieni, bo wiem, ze
      > szkoda takiego miasta jak Koscian na szlaku polnoc poludnie (Pila-Poznan-
      > Leszno-Wroclaw), bo po prostu , ludzie, budowa kosciolow nic nie da...Gdyby
      > jeszcze proboszcz placil podatek, taki z prawdziwego zdarzenia, gdyby, ach
      > gdyby...Mnie to i tak wisi zwiedlym kalafiorem, bo do kosciola nie chodze od
      > czasu, gdy moja filozofia zyciowa otwartego umyslu nie zgadza sie z wiara i
      > filozofia kosciola,...Niestety, gdy pracy nie ma, w domu bieda, zakupy w
      > Biedronce (jeden wieli chlam), non-stop kolejki w posredniaku to ludzie
      > mysla, ze budowa kosciolow cos da...ze wlozenie pieniedzy do koperty po
      > koledzie cos pryzniesie...Chyba tylko to, ze takich przed posreniakiem bedzie
      > jesczze wiecej.

no wlasnie E-CLER, i po co ty to piszesz? moze rzeczywiscie w koscianie nie
      potrzeba wiecej kosciolow ale to co piszesz nie ma w ogole z tym zwiazku. inna
      sprawa brak pracy, inna sprawa koscioly.

acha, i ludzie nie mysla, ze wlozenie siana do koperty "cos przyniesie"...
      naiwniaku
    • stubet POD LIPAMI-ABSURD!!!! 01.09.05, 17:49

Lokalizacja nowego kościoła na osiedlu Pod Lipami to czyste wariactwo. Wierni i
      niewierni nie będą musieli wychodzić ze swych mieszkań, by uczestniczyć w
      liturgii. "Msze św z balkonu" - tak powinien być zatytułowany ten artykuł.
      Pani Kolskiej z GW radziłbym pisać z większą rzetelnością. Cytowanie jednej
      staruszki oraz arcybiskupa, to jeszcze nie jest artykuł. Znając jednak Panią
      dziennikarkę, nie zadała sobie ona najmniejszego trudu, aby poznać opinie osób
      mieszkających w tym rejonie. Wystarczyły jej słowa JE S. Gądeckiego. Proszę
      zapytać mieszkańców okolicznych bloków co myślą o tak przemyślanej lokalizacji.
      Tam może powstać ewentualnie mała kaplica cmentarna, a nie świątynia.

• Gość: d'night Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 18:11
        nie wiem czy to byla decyzja przemyslana czy nieprzemyslana ale osobiscie ten
        pomysl mi tez sie za bardzo nie podoba. kosciol sw. jana bosko to i tak na
        dobra sprawe dwa koscioly (dolny i gorny) i ranne i poludniowe msze sa
        odprawiane w obu jednoczesnie - tak wiec nie chodzi o to, ze nie ma miejsca dla
        wiernych tylko raczej o to, ze ludziom z os. pod lipami i wilczaka bylo troche
        daleko na msze. no ale nie przesadzajmy, na wsiach ludzie pokonuja jeszcze
        wieksze odleglosci by dotrzec do kosciola i jakos sobie radza (tak wiem, ze
        poznan to nie wies ale chodzi mi o ludzi).

osobiscie bardzo lubie kosciol sw. jana bosko, bo jest tam wiele mszy zarowno
        rano, popoludniu jak i wieczorem, tak ze o kazdej porze mozna tam pojsc na
        msze. i dlatego czesto chodze tam (20km od miejsca gdzie mieszkam), a nie do
        mojej parafii, gdzie msze sa tylko rano. boje sie teraz, ze gdy liczba parafian
        bedzie mniejsza - zmniejszy sie tez liczba mszy niedzielnych...
        • Gość: giorgio Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:14
          bo po prostu m.innymi abp gadecki nie lubi za bardzo zakonnikow i nie zna
          realiow-zamyka sie tylko w tym swoim palacu lodowym, a inni obrywaja za jego
          ostanowienia
      • Gość: /? Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 21:27
        A gdzie oni chcą zmieścić ten kościół? czy może pomiędzy os.pod lipami a nowym osiedlem atanera?
        • stubet Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! 02.09.05, 11:02
          That's right. Sam zdębiałem, że ktoś w sutannie mógł wpaśc na tak szatański
          pomysł. Osiedle Pod Lipami ze spacerową aleją to już
          przeszłość. "Atanerowiczom" też nie zazdroszczę. PARANOJA.
          Jestem ciekaw co na to Rada Osiedla
          • Gość: bibi Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.05, 10:47
            Bardzo się cieszę, że będzie Kościół tak blisko, to naprawdę ekstra. Dziwię
            się, że nie czujecie tego
            • Gość: Anatol Re: POD LIPAMI-ABSURD!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 12:08
              Z Gorzowa masz tak blisko?
    • Gość: roma25 Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:36
      Byłoby rzeczą cudowną i nie budzącą niczyich protestów, gdyby budowa świątyń
      była tylko sprawą hojności parafian i zapobiegliwości księży. Ale gra idzie o
      olbrzymią kasę i okradanie nas wszystkich. Na mocy końkordatu, każda nowo
      erygowana parafia otrzymuje od państwa 50 ha ziemii, lub jej równowartość.
      Seminaria i cały lud tzw. bożych nierobów utrzymywany jest z kasy państwa, -
      płace i emerytury katechetów, wydziały teologii itp. Parafia nie płaci podatków,
      lub płaci symboliczne w porównaniu z normalnym obywatelem czy też firmą. Jeśli
      ja będę żebrać, to musze płacic dochodowy, jeśli sukienkowy łazi po kolędzie i
      kasuje kopertę od każdego - nie płaci nic. A tak a propos, czy darczyńcy
      deklarują te kwoty w kopertach w urzędach skarbowych? Bo jeśli nie, to przecież
      grzech. I co, spowiadają się z tego? Zapewne nie, ale na tym polega katolicyzm,
      kantować ile sie da i zgrywać przed Bogiem idiotę. A za dewastację os. pod
      Lipami, powinien zapłacić z własnej sukienki nasz abepe. Ma dosyć miejsca na
      Ostrowie, niech tam buduje.
    • Gość: Rene Re: Więcej kościołów w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.10.05, 21:26
      A nie się nie podoba, że chamstwo stawia prywatne domki jednorodzinne. Czy im
      nie wystarczą bloki, których tyle postawiono o okresie komuny? A jeszcze mieli
      ulgi podatkowe. Na szczęscie Miller je zlikwidował.
      Zabronić im. Niech pieniadze przeznaczą na cele społecznie pożyteczne jak
      szpitale albo jeszcze lepiej na centra antyklerykalne. :P
    • porannakawa Bazylika Mariacka sie rozpada! 14.10.05, 14:59
      Panstwo i samorzad sie ociaga.
      Musza o to zadbac bo Kosciol nie ma pieniedzy na remont!
      To w koncu jest atrakca dla turystow i podnosi prestiz miasta!
      miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2966945.html
      • Gość: zaloguj E-Cler jests ciota a cioty milcza IP: *.icpnet.pl 14.10.05, 16:37
        wiec sie nie wypowidaj. Antyklerykal to zaraz po pedalach ktos kto powienien
        byc wypedzony z kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka