Dodaj do ulubionych

JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!!

12.09.05, 21:23
Aż się prosi, żeby się tym ktoś w końcu zainteresował. Wody z tego jeziora
ubywa ogromnych ilościach. Mówią, że służy ona do zalewania odkrywek. Pani
kandydatka na posła z ramienia Zielonych, jakoś nie wspomina tutaj o
barbarzyńskim niszczeniu naturalnego środowiska życia wielu gatunków
zwierząt, szczególnie ptactwa wodnego.
Kto poniesie za to odpowiedzialność? Czas najwyższy, żeby społeczeństwo,
któremu jest bliska sprawa ochrony naszych naturalnych siedlisk, rozpoczęło
kampanię przeciwko tym, którzy je niszczą.
JEST TO BARBARZYŃSTWO!
Obserwuj wątek
    • 1maruti1 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.09.05, 18:14
      Drogi Ekologu

Przekazalem informacje. Dobrze byloby jednak jakbys sie skontaktowal bezposrednio tez z Milka, zebyscie mogli pomowic na ten temat.

--------------------
      Radykalnie Racjonalni
      www.zieloni.org.pl
      • niepokornyekolog Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.09.05, 18:25
        Jezioro Budzisaławskie od dobrych 3-4 lat traci wodę. Woda ta jest
        wykorzystywana do zalewania odkrywek po węglu brunatnym. Praktycznie rzecz
        biorąc, zmniejszyło się ono o około 40 metrów od linii brzegowej. Jest to
        proces postępujący. Jezioro to jest usytuowane na trasie ze Słupcy do Mogilna –
        powiat słupecki dawne woj. konińskie. Woda w tym jeziorze jest jeszcze bardzo
        czysta, a dochodzący do niego las tworzy piękną przyrodniczą architekturę.
        • milka.stepien Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.09.05, 21:04
          Proszę o kontakt bezpośredni ze mną: milka.stepien@zieloni2004.pl
          Problemem głównym w Koninie jest brak funkcjonującego stowarzyszenia czy organizacji działającej w zakresie ekologii. Szukałam czegoś takiego w Koninie i nie znalazłam. Planuję coś zainicjować, ale szukam osób (do stowarzyszenia potrzebnych jest conajmniej 15 osób). W takiej sprawie jak jezioro budzisławskie, trzeba zrobić szum medialny - niestety dopiero wtedy ludzie reagują :( Trzeba też podnieść sprawę w urzędzie miejskim czy powiatowym i uzyskać konkretne odpowiedzi dotyczące decyzji w tej sprawie podjęte... Jakie są zalecenia ekologiczne odnośnie tego regionu? Czy jest to teren chroniony? Jak kopalnia zdobyła pozwolenie na wykorzystywanie tej wody? Czy było to działanie legalne? Jeśli nie jest to teren chroniony, to dlaczego nie? Jeśli jest, to dlaczego wody z tego jeziora są wykorzystywane w celach przemysłowych, przy okazji niszcząc lokalny eko-system? Spróbuję się dowiedzieć czegoś w urzędzie miejskim w najbliższym czasie.

Zanim się podejmie jakiekolwiek kroki, trzeba zdobyć dużą ilość informacji i muszą być w to zaangażowane osoby, które poświęcą swój czas i energię, aby się tym zająć. Mogę w tym pomóc, ale potrzebuję innych osób, które się zaangażują. W pojedynkę nic nikt nie jest w stanie zrobić :)
        • ekolidek Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 05.05.06, 23:38
          Chcialabym dołączyć się do walki o jezioro Budzisławskie. Co rok przyjeżdżam
          nad jezioro z większym bólem serca. To zbrodnia co się tam dzieje. Też
          wychowałam się w tym miejscu i tu nauczyłam się pływać. A teraz moje dzieci
          szaleją w tej jakże czystej wodzie. Jak tak dalej pójdzie wjeszcze w tym roku
          zniknie połączenie niędzy dużym i małym oczkiem. Tak się przecież stało z
          oczkiem przy Anastazewie kilkadziesią lat temu. W latach dziewiędziesiątych też
          był rok kiedy stan wody dractycznie spadł. Ale póżniej utrzymywał się na tym
          samym poziomie co widać po roślinności brzegowej. A teraz jest to grabieżcze
          ściąganie wód gruntowych z których zasilane jest to jezioro czemu zawdzięcza
          swoją czystość. Odezwijcie sie a wesprę jak mogę.
    • sloggi Jezioro Budzisławskie!!!!!!! 25.02.06, 20:09
      www.konin.lm.pl/turystyka/main.lm?tresc=txt/jeziora.html&tytul=Jeziora%20powiatu%20koninskiego
      Które z tych jezior jest Wam najbliższe?
    • monin6 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 15.03.06, 23:37
      Wychowałam się prawie nad tym jeziorem. Nic mi nie wiadomo zeby woda z tego
      jeziora słuzyła do zalewania odkrywek. Na pewno natomiast drastycznie obniza się
      poziom wód gruntowych i jeziora wysychają. To samo dzieje się z Powidzkim.
      Jezioro Budzisławskie leży na terenie Powidzkiego Parku Narodowego. Jakis czas
      temu woda z odkrywek własnie miała być puszczana rowami melioracyjnymi w
      kierunku jeziora, ale gmina (Kleczew) miała najpierw oczyścic rowy. Wygląda na
      to że pomysł upadł.
    • mamamaminsynka Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 18.04.06, 11:26
      To co robi kopalnia z ekosystemem woła o pomstę do nieba. Nie dość że wysychają
      jeziora i stawy to jeszcze wmawiają ludzia że to wynik upalnego lata. Jezioro
      Budzisławskie robi się coraz mniejsze, to samo dzieje się z Gopłem. Wysychają
      stawy rybne, oczka wodne a w rowach dawno nie było wody. Dlaczego nikt nic z
      tym nie robi.
    • michaelhegelberg Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 09.08.06, 22:38
      dyskusja znajduje sie tez na forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=67&w=46616591&a=46664497
    • michaelhegelberg Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 09.08.06, 22:40
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=46616591&a=46664497
      • danl16 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.08.06, 11:14
        Nie wiem co robic, moze rozpetac burze w stylu Rospudy. Kopalnia powinna sie
        nazywac ziemi, a nie wegla - bo wegla brunatnego tam jest odrobine. Kopalnia
        zasypie, posadzi kwiatki - dostanie kolejna nagrode od Banku Ochrony
        Srodowiska, a jeziora wyschna i bedziemy taplac sie w blocie. Totalny bezsens.

Kopalnia do domu !!!

• siwy43 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.08.06, 12:56
          A wody ubywa , ubywa , ubywa........
    • vaterland24 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.08.06, 22:17
      www.izbica-kujawska.com/index.php?
      function=show_all&no=63forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=71&w=46846273&a=46856303
      • vaterland24 Re: JEZIORO BUDZISŁAWSKIE!!!!!!! 13.08.06, 22:19
        www.izbica-kujawska.com/index.php?function=show_all&no=63
        • vaterland24 Re:von koniojady z Kujaw i Gopła!!!! 13.08.06, 22:20
          vaterland24 napisał:

> www.izbica-kujawska.com/index.php?function=show_all&no=63
          • vaterland24 Re:von koniojady z Kujaw i Gopła!!!! 13.08.06, 22:22
            vaterland24 napisał:

> vaterland24 napisał:
            >
            > > www.izbica-kujawska.com/index.php?function=show_all&no=63

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=46846273
    • kasinka2 Re: 14.08.06, 16:13
      dobre foty !!!!! dzieki vaterland !!!!!
      • 15asdfghjkl Re: 28.06.15, 00:16
        No i co? Woda znowu opadła w tym roku, ale widze ze wszyscy sie juz pogodzili? Trzeba chyba bedzie sprzedać działke zanim stanie sie kompletnie bezwartościowa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka