Dodaj do ulubionych

W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie?

IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 18:24
Chcemy kupić 3-pokojowe mieszkanie na rynku wtórnym. Która dzielnica Poznania
wg Was jest najkorzystniejsza nie tylko finansową?
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 23:44
      Grunwald - oś.kopernika super jedyny minus wysoki czynnsz
      • lucyferciu Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? 14.09.05, 00:10
        Potwierdzam. Z tego co widzę, to my chyba są jakie sąsiady. No to Pawełku, do
        miłego zobaczenia w Piotrze i Pawle
        • Gość: lioness_lee Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:59
          Kopernika odradzam. Brzydkie osiedle z komunistycznymi wiezowcami z duzej płyty
          od których aż tchnie penerstwem i biedą. Nr.1 na Kopernika to wieszanie starych,
          brudnych szmat na balkonach, ktre maja pełnic role markiz albo rolet. Proponuje
          Plewiska, Osiedle Zielarskie -nowe wille miejskie ze spadzistymi
          dachami,ogródkami i ciszą. Śliczne, kameralne osiedlae, którym rządzą
          wspólnoty-czyli niskie opłaty:)
    • yomama Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? 14.09.05, 11:44
      HEHEhe...kazdy swoja dzielnice chwali:)))
      JA mieszkalam prawie wszedzie: Głogowska (Lazarz), Jezyce, Winogrady az
      osiadlam na Piatkowie...wszystkie dzielnice maja swoje plusy i minusy...musisz
      sam zdecydowac w jakiej lokalizacji chcesz mieszakac.
      Pozdrawiam
    • Gość: Magda Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: 80.51.245.* 15.09.05, 11:11
      Mieszkam w Poznaniu od prawie dziesięciu lat - a w związku z tym "zaliczyłam"
      sporo lokalizacji - z czego dwie ostatnie już we własnych mieszkaniach.
      Pytając, gdzie kupić mieszkanie z rynku wtórnego najpierw musisz odpowiedzieć
      (sobie) na pytanie JAKIE mieszkanie chcesz kupić. Bo że trzy pokoje to już
      wiadomo, ale czy mam być to mieszkanie z cegły, wielkiej płyty, w bloku, a może
      w kamienicy??? Czy rynek wtórny to dla Ciebie 50, 20, 10 czy może 2 lata
      wstecz??? Czy jeśli chodzi o lokalizację, to stawiasz na bliskość centrum, czy
      może na atrakcyjniejsze tereny??? Zresztą - niekoniecznie dalej od centrum
      oznacza gorzej, ponieważ okazuje się, że jest np. bardzo dogodny dojazd.
      Moi poprzednicy doradzają Ci Kopernika i Plewiska. Można i tam mieszkać, ale wg
      mnie nie są to za szczęśliwe lokalizacje - Kopernika to przede wszystkim
      ogromne wieżowce z wielkiej płyty, z bałaganem na klatkach schodowych, windami
      marnej jakości i czynaszami najwyższymi w całym Poznaniu. Plewiska - owszem -
      ładne osiedle, ale niestety marny dojazd (MPK poznańskie nie dojeżdża do
      osiedla - trzeba sporo iśćdo najbliższego autobusu, a do tramwaju to już
      całkiem daleko). Do tego - niestety - osiedle jest położone przy trasie tirów.
      Także obie lokalizacje odradzam.
      -------------------------------------------------
      Wracając do głównego wątku - to jestem już po zakupie dwóch mieszkań w
      Poznaniu - także jeśli sprecyzujesz bliżej swoje wymagania - chętnie pomogę :-).
      • Gość: Lea Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:45
        Magdo jesli chodzi o Plewiska to całkowicie nie masz racji. Dojazd - koło
        osiedla znajduej sie przystanek autobusowy podmiejski a jeśli chodzi o Tiry to w
        życiu nie widziałam na Plewiskach Tira! Nie wolno im tam wjeżdać , ponieważ przy
        wjeżdzie do Plweisk stoi znak "droga tylko dla mieszkańców". W zwiazku z tym
        TIRy skręcaja w Wołczyńska, a to jest przed Plewiskami. Co Ty na to????
      • Gość: meg Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:49
        Magda, a co sądzisz o Winogradach???
        W/g Ciebie nowe to lepiej Wilczak czy gdzieś dalej???
        • Gość: Magda Meg - Winogrady IP: 80.51.245.* 15.09.05, 13:21
          Sama kupiłam mieszkanie 1,5 miesiąca temu. Zależało mi na czasie, więc w sumie
          zdecydowałam się na mieszkanie z rynku wtórnego - ale 1,5-roczne.
          Nad Wilczakiem zastanawiałam się również - zrezygnowałam właśnie między innymi
          ze względu na plotki o smrodzie ;-)). Druga sprawa to tak naprawdę marne widoki
          z okien. Choć nie ukrywam układy mieszkań mają dość ciekawe.
          W tej lokalizacji buduje jeszcze Ataner i jeśli kupiłoby się mieszkanie z
          oknami na "wnętrze" osiedla, to myślę że mogłoby być zupełnie ok. W przeciwnym
          wypadku można mieć pod oknem stację benzynową lub śmietniki mieszkańców osiedla
          Pod Lipami - a to chyba niezbyt atrakcyjne...
          Dalej to już Ci tylko Naramowice zostają, osiedla przy Tesco na Piątkowie lub
          plomby i pojedyńcze bloki powstawiane pomiędzy wielkopłytowcami. Ja osobiście
          wybrałam te pierwsze :-).
          Pozdr.
    • Gość: paula Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:44
      Super mieszkania buduje Budimex - os. Wiczak Winogrady, praktycznie środek
      miasta, pełna infrastruktura, doskonałe położenie, dobra komunikacja, no i
      bajeczny widok z okien na wtęgę Warty!!!
      • Gość: Lea Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:57
        Paula na Wilczaku śmierdzi jakw szalecie. przeciez obok stoi oczyszczalnia
        ścieków, a na drugą rozpościera sie piękny widok prze okna.....
    • Gość: mila Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:46
      Jak na rynku wtórnym to Winogrady np. Os. Pod Lipami zabudowa raczej 4 -
      piętrowa, okolica bardzo ładna, wiele zalet!!!
    • Gość: Magda Lea - Plewiska IP: 80.51.245.* 15.09.05, 13:12
      Zgadzam się z Leą - pod samym Zielarskim jest przystanek autobusowy, ale jak
      sama napisała - podmiejski, a co za tym idzie: utrudniony dojazd (najpierw
      podmiejski, a potem miejski + brak nocnego) oraz podniesione koszta życia
      (sieciówka podmiejska + sieciówka miejska). Co do tirów - być może masz rację -
      co nie zmienia faktu, że droga jest non stop zakorkowana.
      Pozdr.
      • Gość: Lea Magda:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:19
        Kazdy lubi co innego:) Pozdrawiam
        • Gość: Magda Re: Magda:) IP: 80.51.245.* 15.09.05, 13:23
          Pewnie, że tak i tego nie kwestionuję :-)
    • Gość: mijus Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.icpnet.pl 15.09.05, 13:38
      Jeśli nie nowe to polecam Kopernika dużo zieleni, super komunikacja najlepszy
      market Piotr i Paweł duża płyta ale dobrze rozmieszczona a nie "wieżowiec 16
      i 2 metry od niego 4 piętrowiec dzięki za rataje i winogrady razem wzięte", na
      klatkach czysto chyba że mieszkają fleje tak jak też na nowych osiedlach. Z
      nowych kilku letnich żadne plewiska koszmar byłem u znajomych , naramowice może
      za 30 lat, plecam młodszą część os.kopernika np. ul.Przepiórcza
      • Gość: pil Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.crowley.pl 15.09.05, 15:23
        a ja polecam naramowice. Sam tam kupilem mieszkanie 2 lata temu. Obok masz rezerwat zurawiniec wiec jest gdzie chodzic na spacerki, tereny nad warta tez ciekawe zeby na rower wyskoczyc. Dojazd do centrum tez nie jest najgorszy. Poza godz szczytu do rynku dojedziesz w 10 min. Minusy to niestety zakorkowana w godzinach szczytu naramowicka. Moze jakby kto lechicka zamknal to bylo by juz prawie idealnie.
        • Gość: Jemes Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 22:43
          Tylko nie plewiska moja ciotka tam mieszka. Do trawmwju kawal, polozenie nie
          jest najpiekniejsze, co do Pajo, to chyba tez nie najwyzsze loty. Poza tym
          Mariuszowi chodzi chyba o dzielnicę Poznania. Także Plewiska w gminie Komorniki
          odpadają. NIe ma tam nawet ośrodka zdrowia ani przedszkola.Polecam Piątkowo
          szczególlnie nowe osiedla Budmexu albo ewentualnie Polankę. Może tez okolice
          Strzeszynka.
          • Gość: webaholic Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 08:31
            W Twojej wypowiedzi wynika, ze należy odrzucić przy wyborze Plewiska, ponieważ
            mieszka tam Twoja ciotka. Bardzo zaniepokoiła mnie ta wypowiedz. Prosze o
            konkretne dane, rysopis, adres i stopien zagrożenia;)
            A serio?
            Tak Plewy to gmina Komorniki - tansze media np woda jest ciagnieta z Komornik a
            nie Aquanetu. Czy mniejsze opłaty sa dla Ciebie James problemem?
            Brak predszkola i ośrodka. Zgodze sie z Toba, ze mogłoby być coś bliżej, ale
            Plewy nie oddziela nic od Poznania to przedłużnie ul Grunwaldzkiej, więc do
            etego typu instytucji jest bardzo blisko.
            Pozdrawiam wszystkich Ciebie James i Twoją ciotkę zwłaszcza:)
            • Gość: James Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:02
              Dzięki za pozdro przekaże ciotce. Strach się bać:) Rysopisu nie podam, bo nmie
              jestem złośliwy. Apropos Plevisk, to jasne, ze można tam mieszkać. Myślę, że
              nikomu nie przeszkadza to, że w dowodzie osobistym jest - miejsce zamieszkania
              Plwewiska. A jasna sprawa, że w nadchodzacych wyborach nie ma nikogo ciekwago
              na liście w Poznaniu, dlatego może lepiej głosować w Komornikach. Pewnie, że
              tak. Tylko, że ja nie czułbym się dobrze mieszkając poza moim miastem, np. w
              Plewiskach, komornikach, głuchowie czy dopiewie, ale niektórym to zupełnie nie
              przeszkadza, świetnym przykładem jest w/w ciotka.
    • Gość: mih Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.05, 21:27
      z osiedli satelitarnych zobacz tez osiedla w suchym lesie (poziomkowe,
      jagodowe). kilkuletnie budynki, cala infrastruktura na miejscu, komunikacja
      nienajgorsza, wiele spokojniej niz w poznaniu, a z 3 stron masz poznan w tym
      strzeszynek, morasko, kiekrz
    • tytus62 Re: W której dzielnicy Poznania kupić mieszkanie? 23.09.05, 00:19
      Ja poszperałbym na Łazarzu (np.Potockiej,Kasprzaka), Grunwaldzie
      (Jarochowskiego,Promienista od Grunwaldzkiej), os.Przyjaźni (tu najlepsze
      adresy-blok 5 i 4 ale w kierunku 5)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka