Dodaj do ulubionych

Nowe znaki, nowe kary

28.08.26, 08:18
moto.pl/Porady/7,152988,32990185,rzad-szykuje-drogowa-rewolucje-na-drogach-pojawia-sie-nowe.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1794&do_a=1794&do_upid=1870_ti&do_utid=32990185&do_uvid=1787821249901&s=BoxOpImg8
"Trzy nowe znaki drogowe i przy okazji trzy kary dla kierowców przyłapanych przez kamery. System stanie się w pełni automatyczny. Ministerstwo Infrastruktury szykuje zmiany, które raczej nie przypadną do gustu użytkownikom dróg. O jakie wykroczenia chodzi?"

Nie wiem, jak wam, ale mnie one BARDZO PRZYPADAJĄ do gustu.

Moja jedyna sugestia dla rządzących to nie rezygnacja z takich, ale przyjrzenie się systemowi znaków w PL generalnie, bo mam wrażenie, że mamy ich za dużo.

Jakby samych znaków było przy drogach trochę mniej, to zdecydowanie łatwiej byłoby "widzieć" te naprawdę ważne.
A do tego nasze auta radziłyby sobie lepiej.

Przykład:

Rezygnacja z tego, że "przecznica " odwołuje ograniczenie, a nowy znak je odwołuje.
Wiem, wydaje sie bez sensu, że mowie, ze chce miej znaków a proponuje nowy, ale....
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 09:15
      to pierwsze zdjecie zrobione na efekt, no ale OK.

a drugie - no to juz przesada, ale widocznie zarzadca drogi sie chce ubezpieczyc, no ale mozna tez inaczej to rozwiazac, ale to zalezy od kraju.
      • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:10
        To drgir to EjAj bo nie moge sobie teraz p[rzypomniec gdzie takie sytuacje 1:1 widzialem i nie chcielo mi sie szukac.

Ale że skrzyżowanie dowoluje u nas ograniczenie, to często jest nawet gorzej, bo poza lasem takich 50 są dodatkowe znaki o przejściach dla pieszych, zakazach skrętu, przejściach dla pieszych, itd.…

Za duzo tego jest.
        • marekggg Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:17
          galtomone napisała:

> Ale że skrzyżowanie dowoluje u nas ograniczenie, to często jest nawet gorzej, b
          > o poza lasem takich 50 są dodatkowe znaki o przejściach dla pieszych, zakazach
          > skrętu, przejściach dla pieszych, itd.…

wszystko zalezy od kraju oraz lokalnych przepisow. w austrii naprzyklad nie odwoluje (zapytam jeszcze kumpla austriaka)

> Za duzo tego jest.
          • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:02
            Ale ja mówię o znakach u nas a nie wszędzie indziej.
    • vogon.jeltz Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 09:25
      Ale wiesz, że rezygnacja z odwoływania ograniczenia przez skrzyżowanie jest topologicznie tożsama z tym, że takie ograniczenie będziesz musiał ustawić na każdej z przecznic? W żaden sposób nie redukuje to liczby znaków.

Natomiast znak, który poszukujesz, żeby tak działał już od dawna mamy - to strefowe ograniczenie prędkości B43.
      • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:14
        Masz rację, ale jakoś jest tak, że np. z Niemiec nie kojarzę sytuacji jak u nas, gdzie znaków jest naje...e z naddatkiem i na wszelki wypadek.

Byc moze znaki sa na takich skrzyzowaniach dla tych co wjezdzja na moja droga, wic choc sa to ja jada c glowna ich nie widze co skrzyzowanie. Nie wiem nie jestem od syste,ow oznakowania natomiast jako kierowcy wydaje mi sie, ze mamy ich u nas za duzo na raz.

Ale nowe kary za czerowne, za odstep czy za bus pass to mi nie przeszkadzaja.
        • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:05
          galtomone napisała:

> Ale nowe kary za czerowne, za odstep czy za bus pass to mi nie przeszkadzaja.

No ale po jakie licho tworzyć nowe znaki których jedyną funkcją jest ostrzeganie, że tutaj łamanie przepisów ma skutkować nagraniem tego zdarzenia zwiększającym szansę na mandat? Może ktoś to jakoś sensownie wytłumaczyć?
          To może teraz w każdym innym miejscu jak ktoś zostanie złapany, to odmówi mandatu, bo nie było ostrzeżenia, że w tym miejscu za niestosowanie się do przepisów może skutkować mandatem? Na przykład ktoś sobie zaparkuje na skrzyżowaniu lub przejściu dla pieszych. Nie było ostrzeżenia, to niech policja spada z mandatem.
    • oixio Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 11:03
      Są wyniki kontroli NIK z 2025:
      www.nik.gov.pl/plik/id,30702,vp,33762.pdf

Obejmują tylko część obszaru Polski.
      Okazuje się, że MI za nic nie odpowiada, ma szkolić samorządy, które za nic nie odpowiadają.

Dalej w sprawach ruchu drogowego decyduje "budowlanka" i ludzie bez karty rowerowej.
      Mamy drogi jako budowle, mamy definicję skrzyżowania, drogi twardej niezgodne z Konwencją Wiedeńską.
      "Specjaliści" o możliwych rozwiązaniach komunikacyjnych konsultują się z gospodyniami domowymi!!!
      • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:10
        Mam znajomych projektantów (architektów).
        Z tego, co mi powiedziano, to pani, która w lubelskim Zarządzie Dróg, Mostów i Transportu Miejskiego zatwierdza projekty rozwiązań drogowych nie ma i nigdy nie miała prawa jazdy (a na rowerze też nie jeździ) 🤦‍♂️

Ale co do ostrzeżeń przed kamerami (i od czerwonych świateł i na buspasach) to nie jest to durny pomysł.
        Codziennie, sunąc buspasami, widzę takich "niebinarnych", którzy "identyfikują się jako elektryki". Policyjne służbówki z Lublina i okolic jako-tako rozpoznaję, więc to nie "ten" przypadek. Po prostu ludzie mają w dudach. A potem płacz i zgrzytanie zębami na Spotted Lublin, bo akurat na dwóch buspasach kamery systemu zarządzania ruchem wyłapują tych "nie do końca elektrycznych".
        • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:36
          qqbek napisał:

> Ale co do ostrzeżeń przed kamerami (i od czerwonych świateł i na buspasach) to
          > nie jest to durny pomysł.

Mam inne zdanie na ten temat. Co konkretnie stoi na przeszkodzie aby po prostu zacząć karać za to bez wprowadzania do obiegu nowych znaków? To niby jak takie znaki wprowadzą, to już będzie można śmiało wjeżdżać na czerwonym świetle, jeśli akurat w jakimś konkretnym miejscu nie będzie ostrzeżenia, że za to grozi kara?
          Nie rozumiem ich sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka