Dodaj do ulubionych

DECENTRALIZACJA!!!!!

IP: 150.254.191.* 14.05.01, 16:39
Proponuję rozpocząć dyskusję na temat decentralizacji Polski. Myślę że chyba
każdy Poznaniak ma dość słów mieszkańców stolicy o tym, że to właśnie oni
utrzymują z własnej kieszeni (podatków) całą "prowincję".
Myślę że należy objawić mieszkańcom stolicy że nie tylko oni pracują w Polsce
że są też inne miasta może trochę mniejsze ale to nie znaczy że gorsze.
Pozdr
PS. Apeluję aby ta dyskusja odbywała się bez wzajemnego opluwania zarówno ze
strony Poznaniaków jak i Warszawiaków!!!!
Pokażmy że potrafimy kulturalnie wymieniać poglądy :)
PS1. Jeszcze jedno nie poruszajmy tematu metra (chyba jestem na nie uczulony -
proszę ;)))))))))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: nocoment Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 217.99.8.* 14.05.01, 17:11
      Gość portalu: Raper napisał(a):

> Proponuję rozpocząć dyskusję na temat decentralizacji Polski. Myślę że chyba
      > każdy Poznaniak ma dość słów mieszkańców stolicy o tym, że to właśnie oni
      > utrzymują z własnej kieszeni (podatków) całą "prowincję".
      > Myślę że należy objawić mieszkańcom stolicy że nie tylko oni pracują w Polsce
      > że są też inne miasta może trochę mniejsze ale to nie znaczy że gorsze.
      > Pozdr
      > PS. Apeluję aby ta dyskusja odbywała się bez wzajemnego opluwania zarówno ze
      > strony Poznaniaków jak i Warszawiaków!!!!
      > Pokażmy że potrafimy kulturalnie wymieniać poglądy :)
      > PS1. Jeszcze jedno nie poruszajmy tematu metra (chyba jestem na nie uczulony -
      > proszę ;)))))))))))))))

OK, nie będzie żadnego opluwania. Ja również jestem za częściową decentralizacją
      (chociaż jestem z Warszawy), ponieważ oznaczałaby ona bogacenie się i wzrost płac
      w innych rejonach Polski. A wiecie czego chciałbym najbardziej? Żeby zabrali od
      nas ten cholerny sejm z wszystkimi 460-cioma idiotami, którzy nic nie robią, a
      mimo że dostają pensje po 10000 zeta to i tak biorą w łapę. Obrzydliwi są. Np.
      taki pan Mac..rewicz (żeby mnie do sądu nie pozwał, bo w tym kraju niestety mimo
      zapewnień nie ma wolności słowa...i tak wiecie o kogo chodzi). Przyniósł rachunek
      za bęzynę w wysokości kilkunastu tysięcy złotych. Liczyłem kilka razy - choćby
      jeździł cały miesiąc 24 godziny na dobę nie spaliłby tyle bęzyny. On te nasze
      pieniądze pod pozorem rachunku po prostu ukradł. Pozdrowienia dla mieszkańców
      Poznania i Warszawy.

NO COMMENT

Ps. A co do metra, to chciałem dodać, że...o sorry! Zapomniałem, że nie lubisz
      tego tematu!
      • Gość: olo Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 18:52
        Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Gość portalu: Raper napisał(a):
        >
        > > Proponuję rozpocząć dyskusję na temat decentralizacji Polski. Myślę że chy
        > ba
        > > każdy Poznaniak ma dość słów mieszkańców stolicy o tym, że to właśnie oni
        > > utrzymują z własnej kieszeni (podatków) całą "prowincję".
        > > Myślę że należy objawić mieszkańcom stolicy że nie tylko oni pracują w Pol
        > sce
        > > że są też inne miasta może trochę mniejsze ale to nie znaczy że gorsze.
        > > Pozdr
        > > PS. Apeluję aby ta dyskusja odbywała się bez wzajemnego opluwania zarówno
        > ze
        > > strony Poznaniaków jak i Warszawiaków!!!!
        > > Pokażmy że potrafimy kulturalnie wymieniać poglądy :)
        > > PS1. Jeszcze jedno nie poruszajmy tematu metra (chyba jestem na nie uczulo
        > ny -
        > > proszę ;)))))))))))))))
        >
        > OK, nie będzie żadnego opluwania. Ja również jestem za częściową decentralizacj
        > ą
        > (chociaż jestem z Warszawy), ponieważ oznaczałaby ona bogacenie się i wzrost pł
        > ac
        > w innych rejonach Polski. A wiecie czego chciałbym najbardziej? Żeby zabrali od
        >
        > nas ten cholerny sejm z wszystkimi 460-cioma idiotami, którzy nic nie robią, a
        > mimo że dostają pensje po 10000 zeta to i tak biorą w łapę. Obrzydliwi są. Np.
        > taki pan Mac..rewicz (żeby mnie do sądu nie pozwał, bo w tym kraju niestety mim
        > o
        > zapewnień nie ma wolności słowa...i tak wiecie o kogo chodzi). Przyniósł rachun
        > ek
        > za bęzynę w wysokości kilkunastu tysięcy złotych. Liczyłem kilka razy - choćby
        > jeździł cały miesiąc 24 godziny na dobę nie spaliłby tyle bęzyny. On te nasze
        > pieniądze pod pozorem rachunku po prostu ukradł. Pozdrowienia dla mieszkańców
        > Poznania i Warszawy.
        >
        > NO COMMENT
        >
        > Ps. A co do metra, to chciałem dodać, że...o sorry! Zapomniałem, że nie lubisz
        > tego tematu!

Z przyjemnością stwierdzam, że jeśli temat zszedł na politykę (w jej k...skim
        wymiarze)zgadzam sie z kolegą w całym wymiarze, i popieram tezy. Być może jest to
        nowa płaszczyzna porozumienia, gdy wspólnie weźmiemy się do tępienia oszołomstwa.
        Pozdrawiam, mimo inwektyw rzucanych pod moim adresem.

• Gość: !steve Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 10.40.129.* 14.05.01, 18:23
      Rozmawiajac o decentralizacji trzeba pamietac o jej granicach. Nalezy zapytac,
      czy jako obywatele tego kraju, mamy prawo zapominac o regionach biedniejszych?
      No przeciez ktos musi te biedna polnocna Wielkopolske utrzymywac. W ramach
      wojewodztwa Wielkopolska moze i dalaby rade, ale czy Szczecin bylby w stanie
      utrzymac Pomorze Zachodnie, albo Lublin Lubelskie?
      Mozna tez doprowadzic decentralizacje do poziomu absurdu i uznac, ze niezalezne
      finansowo sa nie tylko wojewodztwa, nie tylko powiaty i nie tylko gminy, ale
      wrecz, ze kazdy obywatel osobno stanowi dla siebie panstwo i w ogole nie placi
      podatkow. Rozwiazac ten organizm panstwowy!
      • Gość: q Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 18:41
        po prlu odziedziczyliśmy rozdętą administrację, a w latach 90tych trozdęłą się
        ona jeszcze 3x.

aby cokolwiek decentralizować potrzebna jest rewolucja obalająca szlachtę.
        szlachta to dzisiejsi urzednicy ( około 300tys etatów). stanowią klasę samą dla
        siebie. mogą się mnożyć, bo stworzenie nowych urzędó nic nie kosztuje (
        oczywiście nie urzędników).

po obaleniu szlachty.....
        • Gość: !steve Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 10.40.129.* 14.05.01, 18:42
          Zgoda. Ograniczenie liczby urzędników chociazby o
          polowę bardzo by temu krajowi pomoglo.
          • Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icom.ca 14.05.01, 18:49
            Gość portalu: !steve napisał(a):

> Zgoda. Ograniczenie liczby urzędników chociazby o
            > polowę bardzo by temu krajowi pomoglo.

Ja bym to wszyko ograniczyl o 70%

• Gość: q Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 18:59
              polska jest widać bardzo bogatym krajem skoro utrzymuje taką zgraję urzędników.
              trzeba wziąć na wzgłąd że z ich pracy korzysta jeszcze około 2mln pracowników.

patrząc na budżet polski mało widać wydatków na rozwój, najwięcej na
              niedorozwój: utrzymanie urzędów ( wydatek zakamuflowany, ale z czego oni żyją?),
              dotacje do różnorakich agencji i funduszy ( krus, zus, pfron, itd itp), dotacje
              dla chorej służby zdrowia, górnictwa, hutnictwa itp itd.

• Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icom.ca 14.05.01, 19:05
                Gość portalu: q napisał(a):

> polska jest widać bardzo bogatym krajem skoro utrzymuje taką zgraję urzędników.
                > trzeba wziąć na wzgłąd że z ich pracy korzysta jeszcze około 2mln pracowników.
                >
                > patrząc na budżet polski mało widać wydatków na rozwój, najwięcej na
                > niedorozwój: utrzymanie urzędów ( wydatek zakamuflowany, ale z czego oni żyją?)
                > ,
                > dotacje do różnorakich agencji i funduszy ( krus, zus, pfron, itd itp), dotacje
                >
                > dla chorej służby zdrowia, górnictwa, hutnictwa itp itd.
                >
                >
                >

Plan dla nowej Polski:
                1, Wypieprzyc 70% tej choloty na zbity ryj.
                2. 30% tych najlepszych moze zostac.
                3. Nalezy powolac jakies ministerstwo czy cos takiego, ktore bylo by niezalezne
                od rzadu i ktore sprawdzaloby czy wydatki posla czy jakiegos ministra sa zwiazane
                z jego funkcjami rzadowymi. Kazdy ma jakis tam budzet. Jesli przekroczy to placi
                z wlasnej kieszeni. Jesli oszuka, za kazda zlotowke placi 10000 zl kary.
                4. kase nalezy wydac przedwszytkim na autostrady, mosty, porty, lotniska. Czyli
                infrastrukture bez ktorej jestesmy przegrani.
                • Gość: beast Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 195.117.137.* 14.05.01, 23:02
                  Chcesz wywalić 70% urzędników a jednocześnie tworzyć kolejny urząd?Po co?Od
                  czego jest NIK i inne organy nadzoru i kontroli?Nie należy tworzyć kolejnego
                  (nie)urzędu ale pozbawić polityków wpływu na taką np. NIK(tu pytanie jak to
                  zrobić).
                  • Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icom.ca 14.05.01, 23:18
                    Gość portalu: beast napisał(a):

> Chcesz wywalić 70% urzędników a jednocześnie tworzyć
                    kolejny urząd?Po co?Od
                    > czego jest NIK i inne organy nadzoru i kontroli?Nie
                    należy tworzyć kolejnego
                    > (nie)urzędu ale pozbawić polityków wpływu na taką np.
                    NIK(tu pytanie jak to
                    > zrobić).

Masz racje z tym NIK, ale trzeba sie zastanowic jakie to
                    skuteczne skoro jest tyle korupcji. Ale 70% biurokracji
                    powinno poleciec.
      • Gość: q Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 18:51
        w polsce chyba 40 powiatów
      • Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 207.139.201.* 14.05.01, 18:59
        Gość portalu: !steve napisał(a):

> Rozmawiajac o decentralizacji trzeba pamietac o jej granicach. Nalezy zapytac,
        > czy jako obywatele tego kraju, mamy prawo zapominac o regionach biedniejszych?
        > No przeciez ktos musi te biedna polnocna Wielkopolske utrzymywac. W ramach
        > wojewodztwa Wielkopolska moze i dalaby rade, ale czy Szczecin bylby w stanie
        > utrzymac Pomorze Zachodnie, albo Lublin Lubelskie?

Troche w tym racji. Ale i tak mysle ze trzeba decentralizowac panstwo. Niech
        kazde wojewodztwo radzi sobie same. Ma swoj skarb, niech kazde ma mozliwosc
        wspolpracy z kim chce, przyciagania inwestorow. Co najwazniejsze niech pieniadze
        wypracowane w danym wojewodztwie tam zostana. Jesli tak bedzie, to zobaczysz jak
        sie wszystko zmieni. Natomiast biedniejsze regiony tez powinny byc wspomagane.
        Mozna to zalatwic moze jakims podatkiem? Niech bogatsze wojewodztwa placa jakis
        tam podatek i kasa ta niech idzie do lubelskiego czy podlaskiego. Ten podatek to
        i tak by byl niczym w porownaniu z tym co traca dzisiaj bogatsze regiony, a
        pieniadze te pomagalyby tym ktorzy tego potrzebuja a nie Warszawie.

> Mozna tez doprowadzic decentralizacje do poziomu absurdu i uznac, ze niezalezne
        >
        > finansowo sa nie tylko wojewodztwa, nie tylko powiaty i nie tylko gminy, ale
        > wrecz, ze kazdy obywatel osobno stanowi dla siebie panstwo i w ogole nie placi
        > podatkow. Rozwiazac ten organizm panstwowy!

To juz powinno byc decyzja samodzielnych wojewodztw. Jak malopolskie chce
        samorzadu gmin to prosze bardzo, ich sprawa i wylacznie ich.

• Gość: P.B Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 19:05
          Oczywiście,że centralizacja jest chora. Wkurza mnie stwierdzenie Prezydenta
          Warszawy Pawła Piskorskiego, iż centralizacja jest zbyt mała,i cała Polska
          powinna byc jeszcze bardziej związana z stolicą. Drugą chorą sprawą jest
          ustrówj Warszawy, kompletna bezbadzieja. Mieszkańcy dopłacają do sporej liczby
          urzędasów, szerzy się korupcja itd.
          • !steve Re: DECENTRALIZACJA!!!!! 14.05.01, 19:16
            P.B.! Wspomniales, moim zdaniem, najbardziej porabany organizm samorzadowy w
            tym kraju! Ustroj Warszawy! Niech ktos mnie sprostuje, jesli sie myle, ale z
            tego co pamietam, to w stolicy jest trojstopniowy samorzad. Toz to sie w glowie
            nie miesci! Czy warszawscy radni i prawnicy doszli juz, gdzie koncza sie
            kompetencje jednej rady, a zaczynaja - drugiej?
            Reforma samorzadowa najwiecej zlego zrobila Warszawie.
            • Gość: wirus Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 195.116.48.* 14.05.01, 20:26
              Zgadza sie w W-wie jesta taki bajzel że szkoda mówić... Nowa ustawa jeszcze to
              komplikuje. Co za ludzie siedzą na Wiejskiej?
              • Gość: piotr Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icpnet.pl 14.05.01, 23:50
                Decentralizacji żąda sam Piskorski,z dochodów poszczególnych gmin warszawskich
                byłoby tele siana ,że wszelkie apele o dofinansowanie inwestycji byłoby bajką z
                mchu i paproci.
                • Gość: couleur3 Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 18.05.01, 22:01
                  Warto by przeprowadzic decentralizacje chocby dlatego żeby poszczególne regiony
                  rozwijały się szybciej i równomiernie. Do tejpory Wa-wa zgarnia śmietanę a
                  reszcie zostawia ochłapy. Przykład : z Poznania nie poleci się bezpośrednio do
                  Berlina bo Wa-wa nie pozwala. Takich przykładów można by mnożyć. Poznań mógłby
                  być np. centrum finansowo-handlowym jak np. Frankfurt w Niemczech ale przy
                  obecnym ustroju państwa nie będzie - warszawka nie pozwoli.
                  • Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icom.ca 18.05.01, 22:22
                    Gość portalu: couleur3 napisał(a):

> Warto by przeprowadzic decentralizacje chocby dlatego żeby poszczególne regiony
                    >
                    > rozwijały się szybciej i równomiernie. Do tejpory Wa-wa zgarnia śmietanę a
                    > reszcie zostawia ochłapy. Przykład : z Poznania nie poleci się bezpośrednio do
                    > Berlina bo Wa-wa nie pozwala. Takich przykładów można by mnożyć. Poznań mógłby
                    > być np. centrum finansowo-handlowym jak np. Frankfurt w Niemczech ale przy
                    > obecnym ustroju państwa nie będzie - warszawka nie pozwoli.

Dokladnie. Poznan mogl by byc wlasnie takim miastem, finansowo-handlowym. Targi
                    poznanskie nie maja i nigdy nie beda mialy sobie rownych w Polsce. Niech Poznan
                    bedzie polskim frankfurtem. Tylko niech warszawka sie odpierdoli. EU to wielka
                    szansa dla Poznania. Wspolpraca z Brandeburgia i innymi regionami w Europie
                    bedzie dla Wielkopolski korzystniejsza niz wspolpraca z Warszawka.

• Gość: Isteve Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 10.40.129.* 19.05.01, 12:35
                      Oczywiście. Współpraca z Brabndenbirgią będzie dla nas dużo korzystniejsza. Wtedy dopiero Poznań
                      zobaczy, co to znaczy dobrze i szybko rozwijające się miasto. Dostaniemy po tylku. Bo
                      rywalizacja z polskimi miastami jeszcze jakos nam wychodzi (mimo pewnych centralnych blokad).
                      mam nadzieje, ze kiedy poznaniacy zobacza co to naprawde znaczy:ROZWOJ MIASTA, wreszcie
                      wezma sie do roboty. I wreszcie bedziemy mogli z czystym sumieniem chwalic sie miastem, w ktorym
                      mieszkamy. I nie bedziemy musieli sie za nie czasami wstydzic.
                      • Gość: Lechita Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.icom.ca 19.05.01, 20:37
                        Gość portalu: Isteve napisał(a):

> Oczywiście. Współpraca z Brabndenbirgią będzie dla nas dużo korzystniejsza. Wte
                        > dy dopiero Poznań
                        > zobaczy, co to znaczy dobrze i szybko rozwijające się miasto. Dostaniemy po tyl
                        > ku. Bo
                        > rywalizacja z polskimi miastami jeszcze jakos nam wychodzi (mimo pewnych centra
                        > lnych blokad).
                        > mam nadzieje, ze kiedy poznaniacy zobacza co to naprawde znaczy:ROZWOJ MIASTA,
                        > wreszcie
                        > wezma sie do roboty. I wreszcie bedziemy mogli z czystym sumieniem chwalic sie
                        > miastem, w ktorym
                        > mieszkamy. I nie bedziemy musieli sie za nie czasami wstydzic.

Poznan wcale tak zle nie wypada na tle miast brandenburgii. Z Berlinem oczywiscie
                        nie mamy co sie porownywac ale Niemcy inwestuja w to miasto miliardy marek per
                        anum. Nie ma wiec co sie dziwic. Mysle ze wspolpraca z Berlinem i Brandenburgia
                        nauczy poznanskich radnych co to znaczy madre zarzadzanie miastem. Poznan ma
                        szanse stac sie partnerem dla Berlina, a to jest wielka szansa bo tam sa naprawde
                        wielkie pieniadze.
                    • Gość: !steve Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: 10.40.129.* 19.05.01, 12:40
                      Oczywiście bezpośrednia konkurencja z UE wyjdzie na zdrowie wszystkim polskim miastom,
                      nie tylko Poznaniowi, chyba że znowu okopiemy się w okopach św. Trójcy
                      • Gość: couleur3 Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 19.05.01, 23:35
                        Trzeba za wszelką cenę dociągnąć autostradę do świecka, przystosować trasę
                        kolejową Poznań - Berlin do pociągów ICE ( prędkość max: około 280 km/h, ale
                        niechby było nawet i 200 po polskej stronie , dobre i to) i przeforsować
                        bezpośrednie połączenie lotnicze z Berlinem i Frankfurtem. To na początek.
                        • Gość: q Re: DECENTRALIZACJA!!!!! IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 20.05.01, 00:11
                          jesli chodzi o lotnisko, to wladze w poznaniu spia. katawice i krakow dostaly
                          lotniska na wlasnosc od rzadu. z poznan co? i nic. buduja terminal dla 2mln
                          pasazerow, ale bez ODPOWIEDNICH połaczen. na nic sie zdaja odzywki ze ktos to z
                          warszawy blokuje. trzeba bylo dac w lape odpowiednim urzednikom z lotu i ppl, a
                          sprawa by sie dawno rozwiazala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka