Gość: kupujacy IP: *.man.poznan.pl 19.10.05, 09:27 Witam, prosze o opinie o firmie PREBENA. Moze ktos kupowal u nich mieszkanie i chcialby podzielic sie swoja opinia. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: webaholic Re: PREBENA - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 16:22 Prebena buduje szybko i ładnie. Ceny też ok. Uważam, ze firma godna uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 21:36 to fajnie ze takie sa opinie bo wlasnie wpłaciclem zadatek :) a moze ktos ma jakies wiesci o plewiskach np o nowosciach w komunikacji miejskiej albo jakies polecane szlaki na dotarcie do Centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.arcor-ip.de 01.06.06, 09:28 to zależy dokąd chcesz dotrzeć, bo jeżeli w okolice powiedzmy wilda, półwiejska i okolice to najszybciej jest dobić się do autostrady, zjechać w Luboniu i cały czas prosto. Druga opcja (najkrótsza) to z Kolejowej dojechać do Głogowskiej tyłem obok Auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisior Re: Prebena - opinie IP: 195.47.201.* 01.02.08, 14:40 Dziś odebraliśmy mieszkanie na Tęczowej. Wszyskto jest ok nie mamy żadnych zastrzeżeń. Deweloper jest solidny i wykonał wszystko zgodnie z umową i w terminie. Teraz jeszcze czekamy ma utwardzenie parkingu i zrobienie dojścia do mieszkań - ale obiecano nam że do połowy lutego zostanie to wykonane. Trzymamy ich za słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1952 Re: Prebena - opinie 21.11.10, 21:56 Odebrałam mieszkanie przy Czarnej Drodze.Jestem bardzo zadowolona,odbiór odbył się bez zastrzeżeń.Firma jest godna polecenia.Buduje solidnie i fachowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mychaxp Re: Prebena - opinie 21.07.06, 14:55 Witam Kupiliśmy mieszkanko na północnej...termin odbioru to koniec września,myśle że wyrobią sie do tego czasu i nie bedzie zadnych ,,tyłów".Sama współpraca z tym developerem to sama przyjemność , Pan Tomek jes konkretnym facetem , idzie w wielu sprawach na ręke.W tej chwili kładą u nas instalacje przed każdym posunięciem konsultują sie z kilentem,nic nie robią na własną reke...podoba mi sie to. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że dobrze trafiłam:) Mycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albeertos Re: Prebena - opinie IP: 213.17.201.* 02.08.06, 15:25 Czy ktoś wie co się dzieje z inwestycją na ul. Tęczowej w Plewiskach? Wczoraj tam bylismy się przejechać i zobaczyć jak przebiegają prace, a na budowie tylko wiatr hulał... Żadnych maszyn, ludzi ani nikogo kto by pilnował dobytku. Niby pierwsze mieszkania mają oddawać wiosną 2007, teraz jest sprzedaż z terminem 06/2007, ale wyglądało to niepokojąco. I jeszcze jedno - na stronie Prebeny jest napsiane że podobny komples jak na Północnej ma być wybudowany w okolicy ul. Grunwaldzkiej. Coś się dzieje w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Prebena - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 19:39 Pan Tomek jest aż za bardzo wyluzowany. Będziemy sąsiadami. Wpłaciłem zadatek na część trójniaczka na Os. Tęczowym. Na razie budują sąsiedni budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 04.08.06, 14:34 Jak dla mnie to trochę za bardzo wyluzowany. Bardzo ciężko cokolwiek z nim ustalić. Niestety ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.zvni.com / *.arcor-ip.de 03.08.06, 13:54 spokojnie u mnie na północnej też długo nic się nie działo, ale w końcu ruszyli i raczej zdążą z terminem. A co do strony www to ten tekst jest b. stary i dotyczy tego budynku (żółtego) gdzie prebena ma siedzibę.... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 04.08.06, 14:38 Niestety z Panem Tomkiem mam inne doświadczenia. Jestem teraz na etapie okien i niestety montują te okna bezmyślnie. Chodzi mi konkretnie o okno balkonowe. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wg nich bedzie sie otwierało na pokój a nie na ścianę i po postawieniu sofy, będe skakać przez nia zeby dostać sie do balkonu. A o wietrzeniu to juz nie wspomnę, bo tez bedzie wietrzyć sie ściana zamiast pokój. Mam pytanie jeszcze, czy zwróciliście może uwagę na drzwi zewnetrze jakie są zamontowane w 1 i 2 budynku. Nie są one wcale antywłamaniowe, tylko tak je nazwano. Po prostu są wzmocnione. A to jest duza różnica. O innych rzeczach chętnie pogadam, bo jest wiele kwestii do rozmowy ;) pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 20:44 z tego co czytałem umowę to antywłamaniowe mają być drzwi wejściowe do domu a nie na klatkę schodową..... a co jeszcze masz do omówienia????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 20:48 acha i pozdrawiam sąsiadki :)) ja jestem z 4'ki bartas Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 07.08.06, 08:11 Cześć Sąsiedzie ;) Zgadza sie, w umowie zaznaczone, że drzwi antywłamaniowe mają być do mieszkań. Ale te co wstawili w budynku nr 1 i 2 nie są antywłamaniowymi faktycznie, tylko producent nazwał drzwi wzmocnione antywłamaniowymi. A to jest różnica, chociażby dla ubezpieczyciela, no i oczywiście dla potencjalnego złodzieja. Które mieszkanie masz w 4rce. To większe czy jedno z mniejszych? pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.arcor-ip.de 07.08.06, 09:22 no w sumie faktycznie, widziałem je...antywłamaniowe to one nie są. Ja generalnie nie narzekam bo w moim ostatnim mieszkaniu były normalne drzwi "wewnętrzne" bez żadnych wzmocnień i z dwoma małymi zawiasami, więc te są i tak fajne:) ale możemy "wszyscy" uderzyć do prebeny, może się uda coś wyciągnąć;) a na razie innych zmartwień nie mam, bo dopiero okna będą u nas zakładać... ja mam to duże:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 07.08.06, 10:03 Hej no to uważaj jak będą Ci zakładali okno balkonowe. Bo ja też mam duże i założyli mi lewo strzydłowe, czyli okno otwiera sie na salon, zamiast na ścianę i musiałabym skakać przez sofe, zeby dostac sie na balkon. Po długich pertraktacjach Pan Tomek stwierdził, no dobra, skoro mi zależy to mogą zmienic zawiasy, ale bede miała dziury w oknie, które mi zakryją zatyczkami. Poza tym to oni nie budują na indywidualne zamówienie ;) Kolejna kwestia to piec. Ponieważ masz duze, to żeby miec ciepła wodę to powinienieś mieć lepszy piec niż oni dają w standardzie (zaproponują Ci to). Ten lepszy zajmuje całą scianę, bo ma duży zasobnik na 120 l. I znowu po kilku rozmowach o piecu udało mi sie uzgodnić, że za dopłatą oczywiście dostanę inny piec z wbudowanym zasobnikiem 50 l (wydajniejszy niż z 120 l), który zajmie mi tylko 1/2 ściany. Ten mój nazywa sie vitoped 222. Co dalej? Od 1.5 tygodnia próbuję rozmawiac o rozmieszczeniu kaloryferów. Udało mi sie tylko powiedzieć, że chce na ten temat rozmawiać. Zobaczymy ile to mi czasu zajmie. pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.arcor-ip.de 07.08.06, 11:15 z oknem to mi akurat obojętnie, bo na dole nie mam tego drugiego pokoju, tylko jeden duży.... a z piecem to dzieki za info, ale sie jeszcze zastanowię bo w poprzednim miałem piec bez zasobnika i z ciepłą wodą problemu nie było (trzeba odczekać z 15 sek) Dla mnie problem w tym, że te z zasobnikiem żrą dużo gazu bo ciągle utrzymują temp. w zasobniku..a widziałem rachunek za gaz przy takim piecu, więc chyba założę ten zwykły...w końcu poznaniak jestem;) a wiesz może ile kosztją u n ich dodatkowe punkty w instalacji elektr.????? i jaki kolor będzie waszego budynku????? mam nadzieję, że nie różowy;) bo jak pytałem o nasz to powiedzieli mi, że zależy jaki będzie kolor w hurtowni hehe dowcipni kurna... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 07.08.06, 13:59 Hej z tym oknem to szczęściarz z Ciebie, bo u mnie jest problem. Masz może maila. To pogadamy trochę bardzie prywatnie ;) Dodatkowy punkt kosztuje 40 zł. Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
mychaxp Re: Prebena - opinie 08.08.06, 19:25 Boże różowy????? nie no ja nie będę mieszkać w.... hehehe myślę ,że nie zrobią takiej chamówy? Co do drzwi to się przyłączam! A co z farbami w wewnątrz? niby dają najtańsze, chyba sobie odpuszczę.Może można podesłać im swoją? co ciekawe ponoć jak się odmówi, to kasy nie zwracają. pozdrawiam sąsiadka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Prebena - opinie IP: *.arcor-ip.de 09.08.06, 12:41 z tymi kolorami to ma być podobno tak, że 3'ka ma być ciemno żółta z jasnymi obramówkami okien (odwrotność jedynki) a 4'ka na tej samej zasadzie odwrotność 2'ki. A z tymi farbami to najlepiej niech pomalują oni na biało (będzie dobry podkład) a potem to juz po swojemu.... pozdro sąsiad:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re: Prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 09.08.06, 13:40 To mnie uspokoiłeś sąsiedzie :) A z farba to jest tak ,że jest ona złej jakości i raczej nie chciałabym żeby powychodziły purchawy na ścianach, albo co gorsza zaczęła odpadać... Coś czuje że ich będę musiała odwiedzić,Madzia jedziesz ze mną? pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 09.08.06, 16:20 Witam Sąsiadkę i Sąsiada co do farb, to się właśnie zastanawiałam czy nie dać ich swojej. Ale jaką mam gwarancję, że nie podmienią. Poza tym w nich jest tyle złeś woli, że szkoda gadać. Rozmawiałam dziś w sprawie mojego okna z Osobą z firmy montującej okna. Dla niego nie byłoby żadnego problemu, żeby moje wystawić i wstawić takie jakie powinno być u mnie czyli prawoskrzydłowe. Dodatkowo, bez żadnych kosztów dla Prebeny. Nawet zadzwonił do Pana Tomasz i rozmawiał z nim w tej sprawie. Ale Pan Tomasz uparł sie, że nie i szuka 100 ileś powodów. Ja postaram sie jeszcze jutro z nim o tym rozmawiać, ale nie wiem czy uda mi sie coś wskurać. Izka chętnie bym z Tobą pojechała, ale u mnie z czasem do południa jest ciężko w sierpniu. Nie za bardzo mogę wychodzić, a jak mogę wyjść to wiem o tym na 15 minut przed wyjściem, ze moge sie urwac. Na budowie bede teraz w piątek w 90 % po 17. Jestem tam umówiona, ale jest kwestia kluczy. kończę odezwę sie jeszcze na maila, troszke później. Pozdrowienia dla Sąsiada - wieczorkiem sie odezwę. Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
mychaxp Re: Prebena - opinie 09.08.06, 17:41 hmmmm.............coraz bardziej otwieram oczy...i już to wszystko nie jest takie różowe:( ...byle do września... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 09.08.06, 19:59 U Was tak nie musi byc. Ale trzeba byc ostroznym i szybko reagowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 09.08.06, 20:01 a rozowe nie bedzie. To co Sasiad pisał dzis mi potwierdziła Pani Joanna, choc zarzekała sie ze na 100 % nie wie, bo tego Pana nie ma. Byle nie rózowy, ani fioletowy ani, ani ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re:prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 10.08.06, 09:05 Kolorki o których mówił sąsiad będą oki. ciekawe co z instalacją gazową? kiedy zaczną zakładac?pierwsze chyba tynki idą, a potem instalacja.Potem wyleją podłagę i....Hurra! Gdzie można dostać ładne i niedrogie płytki???????????? Pozdrawiam sąsiadów :) Iza Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re:prebena - opinie 13.08.06, 11:08 Hej w piątek byłam na budowie. Kończą tynki u nas i od poniedziału wchodzą z instalacją gazową - wodną. Płytki obejrzyj sobie w hurtowni w Przeźmierowie na Modrzewiowej, nazwya sie chyba DAB. pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Prebena - opinie 17.08.06, 15:25 Słuchajcie mam pytanie za 100 pkt. Czy wasze mieszkania od Prebeny mają inne wymiary niż na projektach od nich, które otrzymaliście wraz z umową? Moje różni sie i to znacznie. W sobotę wybieram sie na dokładny pomiar, ale juz po pierwszych moich próbach pomiaru, mam różnicę na jednej ścianie -25 cm. Oczywiście ściana jest krótsza. Zamiast zakłądanego 3,15 jest 2,90. Kolejny wymiar. Między oknem a scianą miało być 70 cm a jest 64 cm. Powoli załamuję sie tym nieprofesjonalnym podejsciem. Oczywiście, jak bede chciała na ten temat rozmawiać, to mi powiedzą; kobieto znowu sie czepiasz. Co robić w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re: Prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 18.08.06, 16:24 Madzia, wydaje mi sie że pomiar z umowy jest łączny z grubością ściany, napewno są to wymiary wstępne i różnice mogą się wahać w jakięś tolerancji. Ale najważniejsze jest że nie będziesz płacić za metraż wstępny tylko za właściwy podany przy odbiorze.Dziwi mnie tylko ,że u nas zgadza sie wszystko prawie co do cm.(!) Pozdrawiam jakby co to pisz. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Prebena - opinie 31.08.06, 12:38 Hej jak przebiegają prace u Was? U mnie wczoraj mieli przestawiać zawiasy w oknie i drzwi montować. Drzwi oczywiście są drzwiami wzmocnionymi, bez żadnej klasy i tym samym bez ulg u ubezpieczycieli. Z tego co sie dowiedziałam, to kila osób próbowało rozmawiać z Prebeną z Panem T.C na temat drzwi lepszej jakości i nie dostali zgodny. Odpowiedź tradycyjna, że jak sie nie podoba, to można zawsze zrezygnować. A jeszcze jedno, chciałam zrezygnować z malowania ścian i dostałam odpowiedź że nie można z tego zrezygnować. Jedyny plus, że malują Dekoralem. a to podobno nie jest jeszcze taka zła farba jak na pierwsze malowanie. Czekam na wieści od Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myxhaxp Re: Prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 31.08.06, 14:02 Hej! u mnie nie wiem czy s,a jakieś zmiany , bo dawno nie byłam.... nie mam na to czasu.Ale ostatnio kończyli podłogę.kierownik mówił że jakięś pół miesiąca i można zaczynać tam działać:) Wybrałam wreszcie płytki ! :D Kupiłam też cały sprzet AGD. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 BUDOWA 08.09.06, 08:07 Czy ktoś z Was wybiera sie jutro na budowę. Ja będę tam między 10 -11. pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re: BUDOWA IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 08:51 Jak myślicie , kiedy będzie odbiór?myślę że zgodnie z terminem,bo w zasadzie jest już wszystko zrobione :) Widziałam wczoraj, że równaja ziemię wkoło budynków może jeszcze w tym roku załapiemy się na "kostkę"? Pozdrawiam wszystkich Iza Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: BUDOWA 25.09.06, 16:02 Z tego co wiem to odbierac to juz można po woli. Ale to i tak jest odbiór miedzy Wami a Prebeną. Nie jest to związane z aktem notarialnym, ponieważ oni dopiero przygotowują pierwszy budynek do odbioru przez inspektora. Ostatnio jak byłam w biurze, czyli w piątek, powiedzieli mi że nasz budynek to trzeba spodziewac sie listopada. Powiedziałam im, że to nie fair, bo my musimy płacić ubezpieczenie kredytu. To mi powiedzieli, że nie tylko ja. Poza tym, mam kolejne przeboje z firmą. pozdrawiam wszystkich Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: BUDOWA 01.10.06, 20:08 Hej drzwi mam juz wstawione jak należy. Ciekawe dlaczego nie można było tego zrobić za pierwszym razem odpowiednio. Izka trzymam kciuki za Waszą jutrzejszą rozmowę w Prebenie. Przetrzyjcie szlaki, później mnie to czeka. pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re: BUDOWA IP: *.icpnet.pl 02.10.06, 15:43 hej! Dzięki Madzia :) Co do licznika to załatwiliśmy , właśnie go montują...a co do ścian.... to lepiej nie gadać, już wczoraj zabrałam się za szlifowanie ich niedoróbek i za szpachowanie.Jak miałabym czekać aż tam pokończą to wprowadziłabym się dopiero ...przy dobrych wiatrach... w grudniu:( Jednak jestem dobrej myśli Csałuję Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albeertos Re: BUDOWA IP: 213.17.201.* 02.10.06, 15:57 Witam, moze tochę głupie pytanie, ale gdzie dokładnie sa te budynki w których odbieracie mieszkania? Chciałem obejrzeć jak wyglądają, przejechałem się wczoraj Fabianowską (od strony Komornik), później skręciłem w prawo w Kolejową i dalej w prawo (przed Arvato). Owszem tam jest budowa, ale daleko w polu (pewnie te do odbioru w 2007 r.). Nigdzie nie widziałem budynków w fazie wykańczania. Może to nie ten rejon Plewisk wogóle i źle szukam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: BUDOWA IP: *.arcor-ip.de 03.10.06, 08:48 to jakbyś skręcił z kolejowej w prawo w grunwaldzką w stronę Poznania to za jakieś 150-200m po prawej stronie jest chata polska a na przeciwko w lewo jest ul. północna. Albo jadąc od Poznania grunwaldzką to 500 od przejazdu jest skręt w prawo w osiedle zielarskie a północna to następna w lewo (jakieś 30 metrów dalej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaxp Re: BUDOWA IP: *.icpnet.pl 04.10.06, 09:04 Od przejazdu do nas jest dokładnie kilometr, a od Kolejowej do nas ok pół kilometra. Wybadałam wszelkie odległości ze względu na dzieciaczki :)(za kolejową jest szkoła podstawowa) Pozdrawiam wszystkich Iza Odpowiedz Link Zgłoś
henneth Umowa przedwstępna 20.10.06, 11:23 Cześć, będę Waszym sąsiadem na osiedlu przy ul. Tęczowej (trzy domki w szeregu, termin oddania mojego około XII 2007). Czy mieliście problemy podczas podpisywania umowy przedwstępnej? Na tę chwilę mam umowę na zadatek i jakoś nie mogę dograć terminu spotkania z panem T. C. Dzięki za info. Pozdrawiam wszystkich Henneth Odpowiedz Link Zgłoś
elutex Re: Umowa przedwstępna 21.10.06, 10:56 nie wiem, jak poszło innym ale ja (mieszkać będę przy Północnej) nie miałam z tym większych problemów, mimo, że rzecz dogrywaliśmy zdalnie, bo mieszkaliśmy wówczas jeszcze we Wrocławiu wszystko poszło gładko, myślę zatem, że chyba nie musisz się martwić, dobrze będzie :) pozdrawiam /Elutex Odpowiedz Link Zgłoś
henneth Re: Umowa przedwstępna 21.10.06, 17:37 Dzięki za odpowiedź. Czy podpisywałaś umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
elutex Re: Umowa przedwstępna 21.10.06, 20:38 nie, to była zwykła umowa przedwstępna..takie tam pierdu pierdu..ale bankowi wystarczyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
henneth Re: Umowa przedwstępna 12.11.06, 19:20 Pan T.C. w końcu wyłożył karty na stół. Otóż okazało się, że wcale nie ma (miał) zamiaru sprzedać mi mieszkania. Całe to zwodzenie miało na celu, jak sądzę, doprowadzenie do przekroczenia terminu podpisania umowy przedwstępnej, zawartego w umowie o zadatek. No cóż, wezwałem Prebenę do przekazania dokumentów niezbędnych do jej podpisania do mojego notariusza i wyznaczyłem datę spotkania. Nikt z Prebeny nie zareagował. Sporządziłem u notariusza protokół stawiennictwa i zażądałem zwrotu zadatku w podwójnej wysokości. Po kilku dniach pieniądze wpłynęły na konto. Radziłbym wszystkim, którzy nie mają umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego, udać się do prawnika. Przy dzisiejszej sytuacji na rynku i szalejących cenach, pana T.C. może pokusić o większe numery - typu sprzedaż gotowego mieszkania komuś innemu. Nie byłbym taki pewny, czy kary umowne z umowy pokryją Wam odsetki od kredytu. Zresztą temat umowy, jaką chciał ze mną podpisać pan T.C. to inna sprawa. Posłużę się cytatem: "2. Z zastrzeżeniem § 9 ustęp 2 i 3 Umowy, w przypadku niedotrzymania przez Wykonawcę terminu zakończenia realizacji inwestycji o ponad trzy miesiące od terminu przewidzianego w niniejszej umowie Kupującemu przysługuje prawo odstąpienia od niniejszej umowy. Prawo to skutkuje od momentu zawiadomienia o powyższym Sprzedającą listem poleconym. W takim przypadku Sprzedającą zobowiązuje się w terminie nie przekraczającym 30 dni od daty odstąpienia od umowy do zwrotu wszystkich wpłaconych przez Kupującego kwot oraz do zapłaty kary umownej w wysokości 20 % wartości umowy netto." Paragraf 9.2 mówi o tym iż opóźnienie 30 dniowe nie będzie uważane za naruszenie warunków umowy, paragraf 9.3 mówi o opóźnieniach z przyczyn niezależnych. Mogę po 4 miesiącach od terminu zakończenia odstąpić od umowy, cóż za wielkoduszność. A co ja zrobię z kredytem? Jeżeli ja się spóźnię z ratą choćby 14 dni firma może odstąpić od umowy i potrąca 20 % ceny mieszkania (ale już nie netto). Odradzam developera. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Umowa przedwstępna 18.11.06, 20:17 Czesc ja też teraz wszystkim odradzam. Ale niestety jestem mądra po szkodzie. Jak poczytasz wczesniej miałam wiele problemów z panem T.C. i to nie małe. I jeszcze moje problemy się nie skończyły. Pan TC stwierdził, że skoro zdrezygnowałam z lakierowania schodów to zrezygnowałam również z montażu. Ale powiedział mi o to po wszystkim, czyli jak ich niepolakierowane schody wróciły po wybarwieniu od mojego stolarza. Czyli dużo za późno. Teraz mam mieszkanie, czekam na oficjalny odbiór i nadal nie mam złożonych schodów. To co pan T.C wyprawia i w jaki sposób traktuje klientów to skandal. Ale niestety rynek mu na to pozwala. Mam tylko nadzieję, że niedługo ... pozdrawia służę pomocą dla wszystkich niezdecydowanych ;) Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Umowa przedwstępna IP: *.net.perfekt.pl 30.11.06, 12:15 jak tak czytam to forum to z całym szacunkiem ....ale nie dziwie sie ze robia Ci pod gorke ....jak by mi ktos tak cały czas marudził to tez bym sie nie starała a wrecz przeciwnie ;))jest w ogole cos co Ci tam pasuje ??.... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Umowa przedwstępna 03.12.06, 21:06 Tak, zebys wiedzial że czasem cos mi pasuje. Np 1. super zrobili wykonczenie drugiego poziomu, 2, podłogi są równe i nie trzeba ich równać 3, sciany są proste I jeszcze kilka innych rzeczy. A moje marudzenie nie wynika z marudzenia tylko i wyłacznie dla marudzenia, ale jeżeli płacisz kupę kasy za mieszkanie i dostajesz projekt na podstawie którego zdecydowałeś sie kupic to mieszkanie, to jak robią niezgodnie z projektem to sie denerwujesz i ich męczysz, żeby poprawili. Bo nie wiem czy chciałbyś mieć drzwi zewnętrzne tak zamontowane, że jak przyjdzie do ciebie kilka osób to muszisz wpuszczać je do domu na raty, bo otwierając drzwi zewnętrze jednocześnie przysłaniasz nimi wejscie do innego pomieszczenia a przedpokój miesci tylko 3 osoby łacznie z Tobą. Poza tym nie wiem czy wiesz w ogóle o czym piszesz. Czy miałes kiedyś możliwość współpracy z developerem, gdy Twoje wymarzone mieszkanie było jeszcze tylko i wyłacznie na papierze i masz nadzieję ze tak Ci je zrobią. pozdrawiam i nie życzę Ci takiej współpracy z developerem jaką ja miałam, chociaż moze by Ci sie przydało, żebyś wiedział jak to fajnie jest płacic kupę kasy i byc traktowanym jak intruz, który ma tylko płacić i nie dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Umowa przedwstępna IP: *.net.perfekt.pl 04.12.06, 09:16 ...zawsze mozna zmienic developera .... Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Umowa przedwstępna 04.12.06, 10:32 nie zawsze ... po podpisaniu umowy koszty rezygnacji są zbyt duze i niestety trzeba pilnować, pilnować i jeszcze raz pilnować, żeby zrobili tak jak sie umawialiście, a nie po najmniejszej linii oporu. pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Umowa przedwstępna IP: *.net.perfekt.pl 05.12.06, 10:02 ...w takim razie wytrwałosci zycze ....i Tobie i developerowi ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Umowa przedwstępna 05.12.06, 10:54 Nie dziękuję, przed nami już tylko akt notarialny i ... trzyletni okres gwarancji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiG Re: Umowa przedwstępna IP: *.icpnet.pl 13.12.06, 22:22 Witam!Podpisalismy umowę na domek na osiedlu przy ulicy Tęczowej (trzy domki w szeregu, termin oddania 30.X.2007 ) Szukam kontaktu do osób które mają podpisane umowy na mieszkania lub domki na tym osiedlu. Krążą słuchy o zrywaniu umów przez Prebenę. Bylismy u prawnika i okazało się ,że nie można się przed tym zabezpieczyć ( umowa jest w taki sposób skonstruowana). Może ktos ma jakieś wiadomości na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: Umowa przedwstępna - Prebena 14.12.06, 08:43 Wspoółczuję tej niepewności. Ja na szczęscie jestem juz na ostatnim etapie i jak dobrze pójdzie to 28 grudnia podpisuje akt notarialny. Ale ta informacja wcale mnie nie zdziwiła. Takie zachowanie jest jak najbardziej możliwe przy PANU TC. Z tak złym traktowaniem klienta nigdy sie jeszcze nie spotkałam. Trzymam kciuki, żeby wszystko powiodło sie i nic złego sie nie wydarzyło. Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIG Re: Umowa przedwstępna - Prebena IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 09:55 Już się boję co bedzie dalej.Sytuacja dziwi mnie o tyle ,że Prebena miała zawsze opinię dobrego developera. Budowali na czas, z dobrych materiałów, nie było problemów z wykończeniami. O ile wiem nie było tez problemów z podpisanymi umowami.W ostatnim roku zaczeło się tak źle dziać.Zazdroszczę wszystkim którzy mają to już za soba i za chwile będą mogli się cieszyc swoimi mieszkankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Aneks do umowy 12.2007 -Umowa przedwstępna IP: *.dclient.hispeed.ch 09.03.07, 10:01 Witam! Mam rowniez podpisana umowe przedwstepna na mieszkanie przy ulicy Teczowej. Ostatnio pojawila sie opcja 'Aneksu do umowy'!!! czy ktos z osob podpisal juz podobny aneks? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłek Re: Aneks do umowy 12.2007 -Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 16:16 czy chodzi ci o budynki przy Teczowej juz w trakcie wykanczania czy ten który jest budowany Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 wE 22.12.06, 09:56 Dla wszystkich forumowiczów wątku Prebena oraz moich SĄSIADÓW: Wesołych Świąt! Radosnych, pełnych blasku i miłości, Z barszczem, z grzybami, z karpiem, Z gościem, co niesie szczęście i dobre słowo. Wesołych Świąt! A w Święta niech się snuje kolęda. I gałązki świerkowe niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt! A z Gwiazdką, pod świeczek łuną jasną Życzcie sobie najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia. Zyczy Wisienka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabella Re: wE IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 22.12.06, 15:30 Równiez wesołych Świat :) choc nie do konca beda... Niestety pan TC przy akcie notarialnym wypina się na kochanych kupujacych nie wpisujac w akcie udziału wlasnosci w czesci "parkingowo-smietnikowej" - w umowie przedwstepnej wszakze jest zapewniony proporcjonalny udzial w działce o pow 2300m2 na ktora skladaja sie obecnie budynki i parking. Niestety zostala ona pozniej sprytnie podzielona i w akcie w czesci "parkingowej" udzialu juz nie ma. Jesli sie nie zaplacilo za wyimaginowane przez pana TC "podniesienie standartu infrastruktury zewn" . A jak sie komus nie podoba to do sadu moze isc - czyli typowe podejscie pana TC do klienta-jak sie nie podoba to wyp..ać Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Akty notarialne 23.12.06, 17:45 Mogę potwierdzić. Rozmawiałam z osobą, która podpisała akt notarialny i tak właśnie jest zrobione. Zastanawiam sie na ile można po podpisaniu aktu dochodzić udziału w działce z umowy przedwstępnej czyli m-ca parkingowego bez płacenia dodatkowej opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:57 a ja mam pytanie, bo podobno z jakaś ekipa sąsiadów wybierała się do właściciela prebeny.... jakieś efekty, czy jednak nikt nie poszedł??? pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b odliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:10 ...i jeszcze jedno, czy ktoś w Was w mieszkaniu dwupoziomowym zrezygnował z tego pokoju na dole??? jeśli tak to dajcie znać czy TC odliczył go Wam przy rozliczeniu? bo generalnie w doliczaniu wszystkiego to jest pierwszy, ale w drugą stronę to gorzej działa.. pozdr. bartek Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: odliczenia 05.01.07, 20:53 Witam ekitpa i owszem wybrała sie do właściciela, ale nic z tego nie wyszło. Po pierwsze właściciel nie przyszedł i jakiaś Pani w pośpiechu poinformowała, że należy udać sie do TC. Po drugie ekipa nie wiedziała czego chce. Nie było żadnego planu, strategii. Raz ekipa mówiła A, a zaraz ktoś z ekipy mówi, że on nie mówi A. Porażka... Co do odliczania, to mi Prebena nie robiła scianki na dole do pokoju i nic z tego tytułu nie dostałam. Jak kiedyś sie pytałam, to powiedzieli mi że scianki są w standardzie i rezygnacja nie uprawnia mnie do zwrotu kosztów. A tak w ogóle to część z nas ma juz akty i nareszcie jestsmy właścielami ;) pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: odliczenia IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 17.01.07, 10:06 temat juz chyba wszystkich zmeczył Odpowiedz Link Zgłoś
x2007 Re: prebena- opinie 17.01.07, 15:06 Czy ktos wie cos na temat planowanej nowej oferty Prebeny? PS Na polnocnej macie fajna droge. Wspolczuje. Czy planuja cos z tym zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: prebena- opinie IP: *.arcor-ip.de 17.01.07, 15:55 taaa droga rewelka, żeby się dostać do bagażnika po zaparkowaniu będę musiał się nauczyć lewitować.....po prostu bez komentarza, gmina jak zwykle powiedziała, że coś zrobią ale to trzeba ich wspólnie pomęczyć najlepiej pisemnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: prebena- opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:05 Wiem, że zakupili kolejne grunty i niebawem coś się z tego wykluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: prebena- opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 15:57 a co do drogi to podobno w poniedziałek 22.01 mają zacząć coś robić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tap Re: prebena- opinie IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.01.07, 10:09 ...ta zmrozili :) Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: prebena- opinie 23.01.07, 15:48 Zaczeli cos robic, tylko nie wiadomo jeszcze co .... i czy czasem zaraz nie skończą... Byle robili i zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tap Re: prebena- opinie IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 29.01.07, 13:29 hmmm...dziury jak były tak są Czy do kogos w sob łaskawie zajrzeli Panowie od regulacji okien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: prebena- opinie IP: *.arcor-ip.de 30.01.07, 08:49 zrobili kawałek a potem przymroziło..... zrobią jak odtaje..... od okien był ale zapomniał sprzętu hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: prebena- opinie 30.01.07, 09:14 U mnie nie byli. Zgłosiłam w Prebenie że ich nie było. Prebena czeka na zgłoszenia kolejnych osób u których nie było fachowców od okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: prebena- opinie IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 13.02.07, 10:41 zgłoszenia zgłoszeniami....i...cisza jak po śmierci organisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwany Re: prebena- opinie IP: *.icpnet.pl 04.04.07, 19:50 Kupujecie i wydajecie swoje pieniądze a teraz narzekacie. A czy znacie takie przysłowia: 1. TANIE MIĘSO TO PSY JEDZĄ. 2. MADRY POLAK PO SZKODZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: prebena- opinie IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.07, 23:02 niestety mam umowe na teczowe.i oczywiście kłopoty. polecam inny wątek na tej stronie- kłopoty z prebena w plewiskach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: prebena- opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:16 szukam sąsiadów z Teczowego, osób które już odebrały z budynku 1,2. olaplewiska@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
x2007 nowa oferta 01.02.07, 08:08 Czy kupilibyscie mieszkanie z ciemna (bez okna) kuchnia? Dla mnie to jakas pomylka. Ten kto przygotowal taki projekt chyba z projektowaniem za wiele do czynienia nie mial. WSTYD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: nowa oferta 13.02.07, 13:58 Nie, moja kuchnia zaplanowana była z oknem, ale wiem ze są mieszkania w których kuchnia jest w głębi pokoju i nie maja one okna. Za to mają łazienki z oknem, a ja nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tap Re: nowa oferta IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 20.02.07, 17:02 Okno nie okno...wszystko miejcie na pismie, a najlepiej umowe w formie aktu notarialnego, zeby was p. TC nie zrobił potem w tzw. konia, powinien miec tabliczke "Zachowaj szczególną ostrożność" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: nowa oferta IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 19:30 Czy gdzieś na stronie można zobaczyć ich nową ofertę? Jaka jest cena m2? To są domy czy mieszkania? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:40 Polecam dzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara Re: nowa oferta IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 09:50 Dzwoniłam 2 tyg temu to akurat rozpoczynali rezerwacje mieszkań około 80 m2 cena 4300. Po oferte szeregowców prosili dzwonić za 2 msc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:50 Czy ktoś może mi cos powiedzieć o jakości schodów proponowanych w standardzie przez Prebenę?? Domki szeregowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:06 Każdy kto wybiera sie do Prebeny powinnien łyknac 2 tabletki Deprimu bez tego zawał gotowy człowiek za własne pieniadze jest traktowany jak śmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 17:18 czytałem nowa oferte Prebeny ,,pierdu ,pierdu" to co pisza to teoria porozmawiajcie z tymi co czekaja na swoje mieszkania jakie numery ostatnio wyczynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 20:55 czytajac opinie na forum człowiek ma wątpliwosci czy warto u tego developera kupowac maze ktos kto kupił mieszkanie napisze cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: nowa oferta 04.04.07, 08:25 Moim zdaniem, Prebena jest dla ludzi potrafiących tak samo jak Pan T.C. być bezczelnymi i dla ludzi mających mocne nerwy. Zostawia sie u nich dużą kwotę a traktują człowieka jak śmiecia i zbędny element układanki, przeszkadzający w realizacji ich celów. Dopóki płacisz i nie wymagasz jest ok. Jak zaczniesz wymagać robi sie nieciekawie. wytrwałości i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy2 Re: nowa oferta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:11 Warto jeszcze dodać, jak pokazują ostatnie ruchy, że prebena jest dla osób które lubią pakować się w duże problemy!! Arogancja, grożenie zrywaniem umów z klientami którzy im zaufali powinno dac potencjalnym nabywcom dużo do myślenia. Czy warto zaufać firmie która nie jest w stanie wywiązać się z własnej umowy??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:51 pan TC zapomina ze dzieki takim frajerom jak my ma prace i co miesiac wypłate wiec troche kultuty i ogłady trzeba miec inni developerzy robia spotkania z przyszłymi mieszkancami informuja o postepach a tu płac ,,intruzie" i wynocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 06:56 witam czy moge sie dowiedzie jak wygladał odbiór mieszkan na osiedlu teczowym blok nr1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 16:04 czekam na odbiór- Teczowe 3.podobno za 2-3 tyg. niepokoje się,nie wiadomo co z dopłatą.moze ktoś podzieli się informacją jak wyglądał odbiór budynku 1 i 2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:17 proszę o info na forum lub olaplewiska@op.pl dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
wolsia Re: nowa oferta 27.09.07, 00:16 Właśnie zarezerwowałam sobie domek w szeregu w nowej inwestycji prebeny, która ma zostac oddana w III kwartale 2008 roku, ale to co czytam tutaj ... troche mnie przeraziło, szczególnie akcje z okresu marzec 2007 i dopłaty. Co doradzacie???? Jak to wygląda obecnie??? Czy jest ktoś kto równiez planuje kupno chatki przy Czarnej Drodze ... W poniedziałek mam podpisac umowę przedwstepną. Każda opinia będzie dla mnie cenna ... Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halny Re: nowa oferta IP: *.icpnet.pl 27.09.07, 01:46 jutro jadę podpisać umowę na szereg przy Czarnej Drodze. kto nie ryzykuje nie jedzie. ale w porównaniu do innych - nowych developerów nie mających żadnej historii to myslę że jest ok. firma znana i w branży od wielu lat. a co do Pana C. to uważam, że dziesiątki a nawet setki telefonów dziennie z duperelowatymi sprawami może prowadzić do częściowej destrukcji jego nerwów. mam podobny charakter i chyba tak samo bym reagował. ja w to wchodzę tym bardziej, że znajomi właśnie odebrali szereg i są zadowoleni. w każdym razie w dzisiejszych czasach bez nerwów mozna sobie kupic ciastko w cukierni. pozdrawiam sąsiadko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 07:47 Uspokajam. Nie jest tak żle. Odebraliśmy szereg na Tęczowym w czerwcu. Zero dopłat mimo znacznego wzrostu wartości nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:53 dzieki guerra w tym tygodniu jade po klucz i bedzie okazja przyjrzeć sie z bliska mieszkaniu.a zero dopłat to wspaniała wiadomość. czy były jakieś usterki-jakość ścian,szczelność okien...? po szarpaninie z dopłatami nie chce mi się wierzyć, by wszystko poszło gładko. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:57 tak na marginesie- w Warszawie jest firma specjalizująca się w doradzaniu jak fachowo odbierać mieszkanie od developera. mierzenie powierzchni mieszkania moze sie odbywać wg.różnych PN, co daje istotną różnice. ale podejrzewam,ze przy odbiorze juz bedzie pomierzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 15:38 Okna i drzwi wejściowe były do regulacji. Kilka ubytków w tynku zewnętrznym. Tynki wewnętrzne ok. Choć przy malowaniu ścian kolorem jakieś tam małe defekty wychodzą. Generalnie detale. Przy inastalacji tv warto zwróćić uwagę by wiązka została wyprowadzona na dach. Co niby jest logiczne biorąc pod uwagę lokalizację anteny. Jednak u nas tak nie było. Trzeba było się przebijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 29.09.07, 23:55 Odbieramy szeregowiec na Tęczowym za miesiąc. Od podpisania umowy przedwstępnej do teraz dwie dopłaty. Pomimo tego gdybysmy decydowali się jeszcze raz na zakup skorzystalibysmy z oferty Prebeny. Mam nadzieje ,że nie zapeszylismy i po odbiorze dalej bedziemy zadowoleni ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 07:44 No to witam sasiada. Jeśli chodzi o trójniaczek to będziemy mieli ogródki vis a vis:) Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 01.10.07, 10:22 Witam:) Ten ogródek gdzie bokserek lata?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 19:10 Latał. Bowiem ten majster swą robotę już wykonał. A bokserek do niego należał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 01.10.07, 20:27 No to ogródek będziemy mieli dokładnie naprzeciwko:) Witam sąsiadów. Nasz trójniaczek jeszcze nie gotowy ale patrzymy na wasz i już nie możemy się doczekać:) Dawno nie odwiedzalismy budowy, mieszkacie już? Jeśli tak to jakie są pierwsze wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 08:52 Przeprowadzka za tydzień. O jakości życia póki co wypowiadać się nie będę. Wypada tam jednak trochę pomieszkać:) Generalnie poza smutnym widokiem "ogrodu" wszystko budzi większe lub mniejsze zadowolenie. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 13:51 czy wiecie,ze mamy przydzieloną numeracje budynków od gminy. moj budynek to 56. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 04.10.07, 13:36 Czy ktoś posiada kontakt do solidnego ale niedrogiego kominiarza? Bardzo proszę o jakieś namiary na firmę stawiającą kominy do kominka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 19:17 Namiar na speca naszego:601700104 Czy jest tani??? Nie mam za bardzo pojęcia. Wziąłem go z polecenia i nie narzekałem na jego pracę. Wkuł i zainstalował przewód kominowy. Dwuwarstwową rurę ze stali kwasoodpornej.Cug ok. Kominek już przepalony.No i system wydaje się szczelny:) Tak przy okazji. Niebawem piekny widok wiejskiego krajobrazu zaburzy nam nowe osiedle PAJO:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 08.10.07, 20:13 Dzięki guerra, jutro rano dzwonie do kominiarza:) Przeprowadzka doszla do skutku? Mieszkacie już? Cały dłuuugi weekend bylismy w Poznaniu i doglądalismy budowę, praca wre:) Chyba to osiedle Pajo nie będzie sięgało tak daleko? Przy podpisywaniu umowy byla mowa o tym ,że pole naprzeciwko należy do jakiegoś Pana kóry nie chce nikomu go sprzedać tylko sam w dalekiej przyszlości się wybudowac. Hmmm...byłoby niedobrze gdyby jednak je sprzedał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 21:12 Przeprowadzka....Jutro:) Pole niestety sprzedane. www.pajo.pl/grafika/oferty/11/plan_small.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 09.10.07, 09:03 To już dzisiaj przeprowadzka:)Suuuuperrr Z mapki wynika ,że Pajo nas otoczy z dwóch stron:( Powiem szczerze...beznadzieja :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 02.11.07, 15:55 Guerra!Pochwalcie się jak wam się mieszka? My jeszcze ok. 4 tyg. Chcielismy wczesniej ale nie wyszło. Przy okazji dzięki za polecenie Pana od kominka, bedzie u nas działał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: nowa oferta IP: *.eranet.pl 04.11.07, 17:37 Mieszka się baaaardzo dobrze.Chata w 95 % wykończona. Aczkolwiek wypada jeszcze poczekać na konkretne mrozy. Szkoda jedynie braku możliwości wykorzystania zalet ogrodu w tym sezonie. Za pół roku wrażenia będą na pewno jeszcze lepsze. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 07.11.07, 12:52 No to się cieszę i...tym bardziej nie mogę się doczekać kiedy My będziemy mogli się wprowadzić:)) Faktycznie szkoda tego ogródka ,że pół roku trzeba czekac na zagospodarowanie.Nam by się przydał również ze względów czysto użytkowych..mamy psy:) Niedługo troche opóźniony odbiór szeregowców.Powinnismy na coś zwrócić szczególną uwagę?? z sąsiedzkimi pozdrowieniami jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 13:48 mam juz odebrane mieszkanie na teczowym 1,budynek 3. czekam za aktem notarialnym. Ostatnio w biurze dowiedziałm się,ze wg umowy nam odbior na 30.12.2007, wiec się nie spieszy. Mam pytanie-ile czekaliscie no akt not? Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: nowa oferta 15.11.07, 15:59 Wygląda na to że będziemy sąsiadami.Kupiliśmy z żoną mieszkanie na górze w budynku nr 4. Mam pytanie do osób ktore kupiły mieszkania na piętrze i zdecydowały się dokupić poddasze. Jak wygląda kwestia metrażu tego poddasza? W umowie wpisano nam ok. 30 m2 (skrajne mieszkanie).Ile faktycznie wychodzi na gorze metrów?I pytanie drugie czy warto płacić za górę? Wiem, że na Os. Zielarskim (Pajo) ludzie nie płacili za poddasza a po odbiorze zajmują je na "dziko". Czy wiecie coś więcej w temacie poddasza??? Proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie przyszłych sąsiadów. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabbb Re: nowa oferta 16.11.07, 22:13 Nie znam odpowiedzi na pytanie, ale witam "bliskiego" sąsiada. Budynek 4 parter. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tęczówka... Re: nowa oferta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 08:54 witam wszystkich moich sąsiadów... ja jestem mieszkanką + narzeczony (a raczej będziemy) mieszkania na ul. Tęczowej w trzecim ostatnim (a może pierwszym) w każdym bądź razie tym zaraz przy ul. Teczowej... ja na obsługę ze strony Prebeny nie narzekam bo nie mam podstaw. Są małe niedoskonałości ale nie można mieć wszystkiego. :-) mam nadzieję że jakaś wspólna parapetów się szykuje :-) i liczę na życzliwość sąsiedztwa... gdyby komuś zabrakło cukru lub mąki to jakoś się dogadamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monikasroka Re: nowa oferta 15.02.08, 12:35 Witam sąsiada! Również będziemy mieszkać w 4 i zgłębialiśmy już temat schodów, ale to raczej nie będzie prosta sprawa. Nie ma co na razie planowac póki nie będziemy znać wymiarów dziury w suficie bo od tego trzeba wyjść, a usytuowanie otworu będzie z góry narzucone bo to już konstrukcja stropu narzuca i nie ma co wielce planować:(. Najgorsze jest to że musimy określić gdzie chcemy prąd a nie za bardzo mamy koncepcje gdzie co postawić póki nie wiemy gdzie te schody mają być. Pozdrowienia Monika i Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: nowa oferta IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.08, 20:38 Czy w 56 są juz liczniki pradu? Czy Prebena bedzie liczyć od zera stan pradu na lokatora? Kiedy protokuł zdawczy? Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: nowa oferta 18.02.08, 21:39 Cześć, Z tego co wiem to otwory wejściowe na górę są już praktycznie gotowe. U nas też udało się dojść do jakiegoś mam nadzieję konsensusu... Nie obyło się bez zmian założeń w kwestii ścianek działowych. Tak myślę, że powoli można by zorganizować spotkanie mieszkańców bloku nr 4. Moglibyśmy wymienić się doświadczeniami w kwestii doboru fachowców lub zakupu materiałów... Jak wiadomo zakładając małe konsorcjum moglibyśmy uzyskać lepsze warunki zakupu różnych materiałów i wyposażenia... Zostawiam namiary do kontaktu norbert_mackowiak@wp.pl Pozdrowienia Norbert i Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka.... Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 09:55 Sąsiedzi... Gratuluję firmie wywożącej śmieci posunięcia :)) uważam że osoby które zaopatrzyły boki naszych śmietników w odpady, powinny z tym naszym pobojowiskiem coś zrobić!!!!! chyba że podoba Wam się za oknem? Ludzie zacznijmy dbać o swoje!!!!!!!!!!!! My gdy się wprowadzaliśmy i mieliśmy wielkie góry kartonów to wywieźliśmy je do spalenia. Jak ktoś nie ma takiej możliwości (choć wątpię) to możecie zawsze wywieź na makulaturę i jeszcze kasę dostanie. Może wspólne sprzątanie świata na ulicy Tęczowej? Serdecznie pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polglowy Re: Śmieci IP: 83.238.246.* 05.03.08, 09:45 Zgadzam się z Tęczówką, sąsiedzi którzy wyrzucili śmieci obok pojemników na śmieci powinni poczuć się do odpowiedzialności /choć na tyle/ żeby teraz wrzucić je do kubłów. Firma sprzątająca nieczystości nie ma obowiązku sprzątania wokoło pojemników. Bałagan który mamy przed budynkiem fundują nam sąsiedzi świeżo zamieszkali !!! Każdy z nas się wprowadzał i kupował nowe rzeczy ale takiego bałaganu nie było trochę kultury. My doskonale wiemy kto i kiedy się wprowadza. Zwracam się z prośbą o posprzątanie bałaganu przez osoby od niedawna wprowadzone. Pozdrawiam wszystkich !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 10:57 mówi sie dzisiaj bardzo duzo o sortowaniu smieci i tam gdzie mieszkam firma wywożąca smieci była by wdzieczna ze nikt nie wrzucił kartonów do kontenera a tu jest problem gdyby te kartony wrzucono do kontenera to normalne smieci były by obok i nie jest prawda ze kartony postawiły osoby które tam teraz sie wprowadzaja bo i ci co juz mieszkaja tez to robia wg mnie bardzo poprawnie dlatego aby uniknac pewnych nieporozumien nalezy zrobic spotkanie mieszkanców i pewne sprawuy wyjasnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 11:19 Op - sortowanie, sortowaniem a masz podpisaną umowę z Zakładem Usług Komunalnych? Wiesz ja mam i tam o sortowaniu mogą Ci wiele powiedzieć. Sortowanie śmieci nie odbywa się pod śmietnikiem lecz każdy kto podpisze umowę dostaje worki do segregowania śmieci. A aby rozwiązać problem śmieci to wcale nie trzeba wspólnoty, tylko kultury i trochę poszanowania dla własnego mienia. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 11:22 osobisci tez wywoziłam smieci/kartony/ ale czesc tak jak wiekszosc mieszkanców postawiłam obok, wczesniej tez stały obok kontenerów i firma je zabrała a teraz był problem na razie smieci wywozi firma na zlecenie Prebeny a co potem mnie w gminie kazano kupic sobie kubeł i wtedy beda po moje smieci przyjezdzac /kpina w biały dzien/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 11:40 nie mówie wcale o wspólnocie i prosze bardzo sortowac smieci w domu na pietrze a potem je postawic komus na parterze zeby firma mogła je zabrac jeszcze podpisac nazwiskiem zeby faktycznie mogli policzyc za smieci sortowane i wcale mi sie tez te smieci nie podobaja i jestem ciekawa jak podpisałas umowe na wywóz smieci jak w gminie twierdza ze od nas smieci nie zabieraja bo nie maja takiej umowy i kazali kupic kubeł i mysle ze ci co te smieci tam postawili wykazali sie własnie kultura pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 11:51 i jeszcze jedno wcale smieci nie musi wywozic gmina jest wiele innych firm a kubły postawiła Prebena a z kim podpiszemy umowe to jest własnie do uzgodnienia i do tego i kilku innych spraw potrzebne byłoby spotkanie i wcale nie trzeba zakładac wspólnoty zeby to umowic /wspólnota i tak musi powstac bo tego wymaga prawo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 12:00 wiesz ja byłam w gminie i pytali mnie czy jest kosz na śmieci ja powiedziałam że jest a oni że to ok i nic nie wspominali że mam nabyć kubeł może byłaś nie w tym urzędzie. Dostałam harmonogram odbioru nieczystości. Ja jeszcze się nie spotkałam aby firma wywożąca śmieci zabierała coś obok. Ja mam czyste sumienie bo ja płacę i nie segreguje śmieci pod śmietnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 13:41 gratuluje ze potrafisz posegregować smieci w mieszkaniu 43m i trzymasz tez kartony ja tez byłam w gminie Komorniki az taka niegramotna to nie jestem tam sie dowiedziałam ze oni nie maja umowy z mieszkancami a z Prebena i mnie pracownik z ktorym rozmawiałam kazał kupic kubeł i tez mu powiedziałam ze kontener na smieci stoi pod domem ze chce spisac umowe i jeszcze stwierdził ze z nikim umowy nie maja podpisanej wrecz zasugerował ze moze jakas inna firma wozi smieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 15:07 i jeszcze jedno do czego bedziesz wyrzucać smieci jak Prebena zabierze kontenery,/w umowie nie było ze nam je zapewni/albo jak zostana uszkodzone to wtedy porozmawiamy czy spotkanie mieszkanców nie jest potrzebne teraz wszystko jest nowe ale ....niedługo trawa na trawnikach urosnie to może mieszkancy z parteru bedą ja kosic/radze juz kupic kosiarke/ a jak zleca dachówki z dachu to ci z piętra beda naprawiac a wracajac do smieci mysle ze jezeli ktos kupuje mieszkanie to stac go na zapłacenie rachunku za wywóz smieci tylko nie jest powiedziane ze ma to robic gmina i pewne ustalenia sa potrzebne własnie po to zeby wszystkim mieszkało sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mamaole Re: Śmieci 05.03.08, 20:44 Nareszcie coś się dzieje.Jestem włascicielka mieszkania w 56 od grudnia.Niepotrzebne sa takie spory.Od dawna probuje sie porozumiec z innymi mieszkancami-niestety bezskutecznie.W zeszłym tygodniu Prebena podpisała ostatni akt notarialny i wszystkie mieszkania są wlasnosciowe.Jestesmy zobowiazani wspólnie gospodarowac razem 3 budynkami=24 lokale.Wspolnota w jakiejs formie musi powstać.Proponuje wstępne zebranie najlepiej bez wynajmowania sali (koszty),może każdy ze swoim krzesełkiem u kogoś.Pani Joanna z prebeny obieczła zawiadomić tych niemieszkających. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaole Re: Śmieci 05.03.08, 21:02 Do przemyślenia i przedyskutowania:1.sprawa opłat za prąd częsci wspólnych,2.śmieci(pojemniki Prebena nam zostawi ale trzeba przepisać wywoz na wspolnote)-łączna opłata za śmieci da nam rabat i mozliwość ustawienia osobnych pojemnikow na szkło,plastik,papier.Nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej kazdy ma swoj kosz pod drzwiami i worki na segregowane śmieci.Osoby mające podpisaną teraz umowe z gminą nie maja swoich koszy ale wrzucaja do duzych za ktore płaci jeszcze prebena.3.koszty remontowe-czy kazdy sie martwi o siebie czy zaczynamy zbierać małe kwoty juz teraz.W sumie dach nie obchodzi tych z dołu i odwrotnie.Ale przykładowo-żarówka w lampie wspólnej,pękniecie jakiejs rury w czesci wspolnej,ubytki w kostce brukowej,w glazurze na schodach,malowanie balustrad...4.utrzymanie zieleni i opeka nad nią 5.przegląd techniczny i energetyczny budynków (atest)6.euroskrzynki? itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaole Re: Śmieci 05.03.08, 21:10 Myślę,ze 24 osoby to 24 pomysły ale dla naszego dobra trzeba ruszać z tym tematem.Wiecej info mozna poszukać w ustawie.Mozemy działać sami,kazdy mieszkaniec coś załatwia nieodplatnie lub wynająć firmę, ktora kosztuje(nas jest tylko 24 wiec koszt po rozłożeniu jest wysoki)Oczekuje propozycji.Proponuje aby pozostałe media kazdy płacił indywidualnie. Piszcie tutaj lub olaplewiska@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 07:24 Zgadzam sie ze takie zebranie jest potrzebne wcale nie musimy zatrudniac firmy mozemy zarzadzac sami mozna założyć konto i wpłacac symboliczne sumy własnie na pokrycie energii za wspólne oswietlenie, czy wykoszenie trawnika.Budynki sa nowe wiec innych kosztów przez kilka lat nie powinno być,no i te nieszczęsne smieci albo kazdy podpisze sam albo jako wspólnota .Proponuje zeby każdy mieszkaniec zapoznał sie z ustawą o wspólnotach i wtedy takie spotkanie zrobic żeby kazdy był świadomy jakie obowiązki ma wspólnota i co my jako mieszkancy musimy zrobic bo deweloper już za nas płacic nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: Śmieci 06.03.08, 12:41 Witam, Mnie na razie problem nie dotyczy ponieważ nasze mieszkanie dopiero się buduje i z tego co wiem to będziemy tworzyli osobną wspólnotę. Z zasłyszanych doświadczeń wiem, że tylko zewnętrzny podmiot jest w stanie zapanować nad całością i podchodzić do problemów obiektywnie. Ilu będzie mieszkańców tyle opinii. Wiem, że na osiedlu Pajo developer zaprosił 3 firmy administrujące które prezentowały swoją ofertę. Kolega który mieszka na Zielarskim mówi o kwocie ok 60PLN za śmieci, oświetlenie i porządki na osiedlu. Nie wiem jak wygląda ubezpieczenie czy jest w tym pakiecie czy nie. Jak komuś będzie zależało to jako przyszły sąsiad mogę pomóc w ustaleniu szczegółów. Z zasłyszanych opini wiem, że kluczowe jest ubezpieczenie OC wspólnoty. Czytałem o przykrych incydentach kiedy wspólnota solidarnie musiała płacić odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem na śliskim i nie odśnieżonym chodniku. W takim przypadku nie ma, że boli trzeba płacić. Jak znam życie to pewnie jest wiele takich spraw o których przeciętny mieszkaniec nie zdaje sobie sprawy. Przecież można spotkać się z takimi zawodowymi administratorami i wysłuchać propozycji niekoniecznie decydując się na taki czy inny wariant. Korzystając z okazji pozdrawiam mieszkańców bloku nr 4. Pozdrawiam Norbert (norbert_mackowiak@wp.pl) P.S. Osobne pozdrowienia dla Hani i Krzysztofa :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 09:18 Witam sąsiadów. Widzę że pojemniki na segregowanie śmieci nic nie pomogły :) widać jak dbamy o nasze osiedle :) i świat. Mamy pewnie jakieś 20 metrów do pojemników na makulaturę ale po co lepiej pod śmietnik wyrzucić kartony których nie można w żaden sposób złożyć bo przecież karton gryzie :) skandal... Ostatnio Gmina na swój koszt wywiozła śmieci bo oczywiście zainteresowali się tym, sąsiedzi którzy dbają o osiedle i opłacają wywóz nieczystości. A pozostali mają w nosie jak pod ich nosem wygląda ;) Pozdrawiam i zazdroszczę braku wstydu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 18:50 Zgadzam się z Tęczówką.Mieszkają koło nas buraki.Szkoda,że jeszcze nie zauważyłem takiego jak wyrzuca śmieci obok pojemnika. Nie wspominając o kartonach.Wstydzic się nie będą bo takie postępowanie wynieśli z domów rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka Re: Śmieci IP: *.eranet.pl 25.05.08, 09:14 No to może powinniśmy podać numery domów które opłacają za śmieci i które wyrzucają śmieci do pojeminków, makulaturę wyrzucają do pojemników na makulaturę a szkło do pojemników na szkło odpowiednio kolorowe i białe :). Wiesz nam wydaje się że będzie trzeba dokonać dość ciężkich w skutkach sasiedzkich działań... My niestety też nie złapałam nikogo na gorącym uczynku a może nasi sasiedzi są tak perfidni że robią to wieczorami gdy ludzie już śpią lub poprostu mają pozasłaniane okna. Pomyśleliśmy o monitoringu smietnika :) może to nauczy ludzi kultury :) jak będzie choć przez dwa tygodnie monitoring to będziemy mieli złapanych na gorąco :) lub poprostu na jakiś czas będą dbali o swoje... Pozdrawiam rozgoryczona mieszkanka Tęczowego - zaśmieconego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaole Re: Śmieci 01.06.08, 00:26 a może założymy wspolnote- tak nieśmiało ponownie pytam? Myślę,że miedzy innymi trzeba zrobić różne przeglądy;np.aby wykryć ew.wady ze strony dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_TF Re: nowa oferta IP: *.centertel.pl 03.10.07, 22:22 Oj... jak ja zazdroszcze tej przeprowadzki. Już ostatnio widzielismy ,że w niektorych oknach na osiedlu pojawiły się firanki:) My póki co jedziemy w piatek obejrzeć co jest już zrobione. Jesli chodzi o ogródki to pewnie dopiero na wiosnę nabiorą "przyzwoitego" wyglądu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wolsia Re: nowa oferta 04.10.07, 18:36 czy jak podpisywaliście umowę zasadniczą z prebeną to zmienialiście jej treść, wprowadzaliście jakiekolwiek zmiany???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nowa oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 10:11 w umowach z Prebeną nie ma szans na jakąkolwiek zmianę. Umowy są skonstruowane z niekorzyścią dla kupującego. a o notarialnej też można zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
wolsia Re: nowa oferta 27.09.07, 13:57 Dzięki za słowa otuchy. Masz zupełnie rację, nie spodziewam się iż wszystko będzie świetnie ... będzie co ma być. Każdy deweloper ma swoje za kołnierzem. A jak załatwiacie umowę przedwstepna i zadatek ... próbujesz coś w niej zmienić, podpisujesz u notariusza???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halny Re: nowa oferta IP: *.icpnet.pl 27.09.07, 22:39 zadatek wpłaciłem i podpisałem na miejscu, przedwstępna niebawem. nie myślę już czy dobrze zrobiłem. zrobiłem i tyle. teraz do przodu. rok przeleci jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama mieszkania na Tęczowej IP: 148.81.254.* 10.10.07, 09:37 Witam, szukam osób, które kupiły mieszkanie na Tęczowej. Przymierzam się do zakupu 71m i proszę o wszelkie informacje dot. zakupu. Na co zwracać uwagę aby nie dać się developerowi. Czy ktoś wie ile metrów kw. ma ogródek na parterze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 21:55 to jest taki dev że nie znasz ani dnia ani godziny co wymysli wiem bo kupowałam u nich mieszkanie poczytaj wczesniejsze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 12:07 No cóż, nie mogę się zgodzić z tymi wszystkimi negatywnymi opiniami, w szczególności na temat Pana Tomasza. Sama zdecydowałam się na zakup mieszkania na tęczowej (umowa rezerwacyjna z zadatkiem), ale z przyczyn ode mnie niezależnym musiałam się wycofać z tej transakcji. Gdyby to wszystko, co do tej pory zostało tu napisane na temat Prebeny i Pana "T.C." było prawdą, mogłabym się pożegnać z kwotą, którą wniosłam jako zadatek na poczet podpisania umowy przedwstępnej (na tym polega istota zadatku - nie dotrzymujesz zobowiązania nim zabezpieczonego, żeganasz się z kasą). A jednak stało się inaczej. Ode mnie wielki pozytyw dla Pana Tomasza:) Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: mieszkania na Tęczowej 05.11.07, 16:20 My wpłaciliśmy na mieszkanko 71,1 na tęczowej. To ostatni budynek ten bez dachu. Na razie załatwiamy kredyt. Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 13:10 DO WSZYSTKICH SĄSIADÓW NA TĘCZOWYM I. trzeba założyć wspolnote( tak nas zobowiązuje prawo i nasz akt notarialny).czy ktoś sie zastanawiał nad tym tematem, ma jakieś przemyślenia? a co ze śmieciami-stoją pojemniki,ale w gminie bez wspolnoty tylko mozna smieci indywidualnie do swojego pojemnika. czekam na odpowiedzi. annaiola@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka... Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.08, 11:40 Witam wszystkich, do wywozu śmieci nie trzeba zakładać wspólnoty, ciekawe Ola kto Tobie taką ciemnotę wciska :-) byłam w gminie i oświadczeniem wniosłam ilość osób zamieszkujących w mieszkaniu i za rok płaci się za daną osobę i gmina odbiera śmieci. Wspólnota jest potrzebna tylko nam mieszkańcom a nie innym... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 12:27 wspolnote trzeba założyć juz przy trzech wydzielonych lokalach. Co do śmieci- w gminie faktycznie jakos 63zł od sooby na rok.Ale czyje są pojemniki? niedługo założą liczniki na prąd- co z oświetleniem części wspólnych-parking i przejscia? co z utrzymaniem zieleni, odśniezaniem? Czy bedziemy sie decydowac na fundusz remontowy?za kilkanaście lat bedą naprawy i czy właściciele poddaszy pokryją całość? co z rozliczeniem podatku? teraz mieszkam w nowym bloku zarzadzanym wspólnotą.wszystkie media sa płacone wg licznika na bieżąco, bez rzadnych zaliczek i rocznych rozliczeń.koszty do podziału to oświetlenie i ogrzewanie częsci wspolnych, zielen,remontowe,sprzatanie klatek(u nas by odpadło)i ochrona 24 godz (kamery+non stop ochroniarz na obchodzie).funkcjonuje to prawidłowo.` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: mieszkania na Tęczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 12:31 do tego dochodzi pytanie o certyfikat energetyczny budynków, ubezpieczenie całości i chyba euroskrzynki.Czyli troche sie tego uzbierało.co mieszkancy Teczowego I na to? Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: mieszkania na Tęczowej 03.02.08, 21:14 Witam serdecznie przyszłych sąsiadów. Chciałbym zapytać osoby które zdecydowały się na górne mieszkania z poddaszem. Jak rozwiązaliście kwestię schodów? Czy macie jakiś solidnych i kreatywnych fachowców. Ja od dłuższego czasu zastanawiam się w którym miejscu je zlokalizować. Może ktoś coś ciekawego podpowie.... Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
polglowy Re: prebena - instalacja elektryczna 06.12.07, 20:49 mam pytanko jak wygląda kwestia instalacji elektrycznej bo żąda się ode mnie zapłaty za założenie włączników i gniazdek proszę o podpowiedź. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 12:28 W standardzie są tylko puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 08:45 od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką aktu notarialnego! Parapetówka w 3 sie szykuje! u mnie trwa wykańczanie. pozdrawiam wszystkich na Tęczowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka.... Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 08:42 dzień dobry Olu, mam do Ciebie pytanie? jaki jest koszt aktu notarialnego? bo mnie to czeka? Pozdrawiam serdecznie sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 14:39 ja płaciłam za 43,2m- niecałe 2300zł. u notariusza warto byc wczesniej i poprosic do przeczytania akt. sprawdzic dane ze spokojem, o wszystko w razie niejasnosci trzeba pytac smiało. Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: prebena - instalacja elektryczna 11.12.07, 17:16 Sąsiad z bloku nr 4 dziękuje za pozdrowienia i też pozdrawia :-). Czy jest tutaj ktoś z bloku nr 4??? Norbert P.S. Czy notariusz jest narzucony przez Prebenę czy można skorzystać ze swojego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupujacy Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 21:14 notariusza wybiera Prebena a kwota która pobiera notariusz jest zawyżona radze dobrze czytac za co pobiera pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka... Re: prebena - instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 07:27 Cześć Ola... Dziękuję za ważną informację... myślę że w przyszłości jakaś kawa u mnie :-) pozdrawiam i miłego dnia... te prace remontowe są u Ciebie? Będziesz mieszkać pod trójką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Prebena - opinie IP: *.icpnet.pl 28.06.08, 14:17 Radze uważać na zapis o zagospodarowaniu terenu - nie dotyczy on nawiezienia ziemii i posadzenia trawy, więc odbiera się pustynie. Wizyty u developera nic nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
norbert_mackowiak Re: Prebena - opinie 28.09.08, 21:32 Witam serdecznie, Post dotyczący Prebeny lekko obumarł....ale postanowiłem wpisać podsumowanie na koniec (a może początek) przygody z tym developerem. Ponieważ zamieszczone w tym wątku opinie pomogły mi w kilku sprawach to postanowiłem się odwdzięczyć i zostawić coś od siebie.. Od prawie 2 miesięcy mieszkamy na os. Tęczowym i podsumowując developera z czystym sumieniem mogę go polecić innym forumowiczom. Termin zakończenia zgodny z umową, jakość wykonania oraz materiały bez zarzutu. Duży plus za poleconego przez Prebenę notariusza, cena za akt notarialny była dla nas miłym zaskoczeniem. Fachowcy wykonujący prace budowlane i wykończeniowe bardzo życzliwi i skłonni do współpracy. Na szczęście negatywne opinie zamieszczone na samym początku wątku nie potwierdziły się w żaden sposób. Zdecydowanie czwórka z plusem, polecam tego developera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tęczówka Re: Prebena - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 09:34 Jeżeli chodzi o developera to my też złego słowa powiedzieć nie możemy... pod każdym względem zaskoczyli nas miło począwszy od samej budowy a skończywszy na podpisaniu aktu notarialnego - jeżeli mogę chciałabym podziękować Pani Joannie Ziętek, Panu Tomaszowi Czajkowskiemu oraz Panu Marcinowi Obst z tymi osobami spotykaliśmy się najczęściej i te właśnie osoby były nam najbardziej przychylne :-) Pozdrawiam i cieszę się że mieszkamy na os. Tęczowym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Prebena - opinie- wykończenia wnętrz IP: *.icpnet.pl 07.03.09, 15:10 Witam Serdecznie! gratuluje zakupu nowego mieszkania i jednocześnie zapraszam do współpracy mającej na celu spelnic Panstwa marzenia ostatecznego wygladu mieszkania. Deweloper u ktorego pracuje oraz nowi mieszkancy sa zadowoleni z ofektow mojej pracy. Wszelkie informacje: 510 303 017 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oti Czarna Droga IP: *.173.21.107.tesatnet.pl 23.03.09, 23:56 witam klientów prebeny:) Czy ktoś może zakupił (zarezerwował) mieszkanie przy ul. Czarna Droga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donata Re: Czarna Droga IP: 213.156.119.* 31.03.09, 03:26 Cześć, wpłaciłam zadatek na mieszkanie parterowe przy Czarnej Drodze. Będę mieszkać pod 5 w drugim (większym) budynku. Mimo wpłaty zadatku chcę zapoznać się z ofertą Pajo. Mają o wiele niższe ceny. Pozdrawiam, Donata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oti Re: Czarna Droga IP: *.epe.put.poznan.pl 02.04.09, 13:54 Cześć Donata:) Będziemy zatem sąsiadami. Co do Pajo to sobie lepiej nimi nie zawracaj głowy...materiały, wykończenie, terminy etc. warte swojej niskiej ceny (dobrego słowa o Pajo od nikogo jeszcze nie słyszałem...) Pozdrawiam Oti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donata Re: Czarna Droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 15:55 Miło mi :) Pajo sprawdziłam i faktycznie nic ciekawego nie mają w ofercie. Mieszkania mają gorszy układ, mniej okien i wogóle, a cena droższa o 9zł za m2 niż w Prebenie. Przynajmniej oficjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: Czarna Droga IP: 79.162.135.* 18.07.09, 22:56 Witam Prebenowiczów, zastanawiamy się nad zakupem szeregowca przy Czarnej Drodze. Czy ktoś z ostatnio kupujących miał problem z otrzymaniem kredytu przy tak skonstruowanej umowie przedwstępnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donata Re: Czarna Droga IP: *.echostar.pl 23.07.09, 22:46 Witam, Wzięłam kredyt w BOŚ. Bank dodatkowo wymagał oświadczenia ze wskazaniem dat zakończenia poszczególnych etapów budowy. Większych problemów nie było. Wiem, że w PKO BP nie wymagali tego typu dokumentów przynajmniej jeszcze w kwietniu. Z tego, co się zorientowałam, Prebena ma dobrą opinię w bankach, nie spóźnia się z robotami. W moim przypadku oddaje nawet przed czasem. Może już trochę za późno na odp. na Twoje pytanie, ale zawsze coś... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oti Re: Czarna Droga IP: *.173.6.95.tesatnet.pl 15.08.09, 11:51 Czy wiadomo w jakim terminie Prebena odda mieszkania przy Czarnej Drodze? Termin jest na koniec 2009, mieszkania są praktycznie gotowe a Tomaszek nie chce sprecyzować....może komuś udało się wyciągnąć od niego bardziej precyzyjną datę?? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga 31.08.09, 19:27 Witam.jestem ciekawa jak poszła współpraca z prebeną, a bardziej Panem T. Przyszło Wam kupować mieskanie/domek w trochę innych czasach niż my - wtedy deweloper rządził. Mieszkamy przy Czarnej, w szeregach. Z oddaniem był koszmar, spóźnili się, zero rekompensaty ale nie ma co porównywać, teraz jest inaczej więc mam nadzieję że to Was ominie. chciałam zapytać o inną rzecz. nam mydlono oczy budową drogi do końca 2010 roku chociaż okazało się to wierutnym kłamstwem. obecnie żyć się nie da - latem okropny piach, a przy najmniejszym deszczu po prostu zero możliwości przejścia przez Czarną Drogę, nawet nie chce mi się myśleć co będzie jesienią. wiem że obecnie wszyscy, szczególnie ci którzy decydują się na zamieszkanie na przedmieściach jeżdżą autem, ale miło byłoby przejść się do sklepu na pieszo, nie chlapiąc sobie pleców błotem. no generalnie wesoło nie jest bo ludzie !!! tamtędy sie przejść po prostu nie da, droga nie utwardzona, zapadasz się po kolana. a nawet samochodem nie jest wesoło - tłumiki zawieszenia - szkoda gadać. poza tym jest po prostu ciemno. nie wiem czy bloki będą miały lampy uliczne, w szeregach nie ma. jest po prostu strasznie. zimą po 17 jest to okolica zakazana. nie myśli się do końca o takich rzeczach jak się buduje domek. jakoś to będzie. myślimy o kredycie, jakie okna, czy starczy na wykończenie. a teraz mieszka się okropnie. krajobraz codzienny to od 7 rana samochody dostawcze z cegłami, betonem i nie wiadomo czym jeszcze. może zbierzemy siły i wywalczymy coś wspólnie??? droga to w gminie pewnie, ale prebena powinna pomóc. mają większą siłe przebicia. jakie u was są perspektywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oti Re: Czarna Droga IP: *.epe.put.poznan.pl 01.09.09, 11:58 Witam, nie będę się spieszył z oceną końcową prebeny, bo jeszcze nie odebrałem mieszkania. Póki co na plus można zaliczyć tempo prac - mieszkanie miało być na koniec 2009 (z zaznaczeniem, że prawdopodobnie jednak będzie to styczeń/luty 2010) a... będzie gotowe na koniec września tego roku (!). Drugi plus to możliwość urządzania mieszkania przed podpisaniem aktu notarialnego, co nastąpi (to raczej minus - większe odsetki w banku) planowo, czyli w grudniu. Co do drogi to nawet przez chwilę nie wierzyłem, że ją zrobią ... myślę, że można spróbować wywalczyć w gminie chociaż porządne jej utwardzenie...w końcu w Skandynawii drogi szutrowe to norma, tyle że ich jakość jest często lepsza od naszych asfaltowych ;)) Co do oświetlenia to już wiem skąd ta "romantyczna" nazwa ulicy się wzięła... o to też będzie trzeba powalczyć (koniecznie!!). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga 01.09.09, 16:39 hej. no czasy są już jednak trochę inne. to już inna bajka z terminami i podejściem do klienta. oczywiście w kwestii wykonastwa nie są najgorsi, ale przecież to ich obowiązek a my za to płacimy ciężkie pieniądze. ale sedno sprawy pozostaje... droga i oświetlenie - to jednak trochę powiązana sprawa, nie wiem czy bez drogi załążą oświetlenie, ale... można powiedzieć że się nie znam, nie zgłębiałam tematu. droga planowana jest w drugiej trzylatce czyli pewnie za jakieś 5 lat. jednak powalczyć należy a Prebena powinna nam pomóc bo to naprawdę skandal piękne domki na przedmieściach a wokół błoto, dziury, ciemność. w takim razie pozostańmy w kontakcie forumowym póki co i zaglądajmy tu. trzeba będzie wkrótce spiąc siły i powodzenia w ostatnich pracach wykończeniowych :) p.s. możliwość wykańczania przed podpisaniem aktu to akurat jest zupełny standart wszędzie. nie spotkałam się aby jakikolwiek deweloper na to nie pozwolił. zresztą to akurat chwyt prebeny - jeżeli cokolwiek się dzieje i następuje opóźnienie w oddaniu terminowym prebena mówi iż ekipa właściciela i prowadzone prace uniemożliwiły oddanie budynku w terminie. u mnie opóźnienie dwumiesięczne spowodowane było tym iż zamówiłam sobie większe okno balkonowe :) instalowane oczywiście kilka miesięcy przed finałem u prawie wszystkich. u sąsiadów podawali inne powody - również śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sami Re: Czarna Droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 23:36 w jakim banku braliscie kredyt?jak dlugo czekaliscie na decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: Czarna Droga IP: *.piastlan.net 18.09.09, 11:50 Współpraca z Panem T. jest chyba niezależnie od czasów "specyficzna". Sprawia wrażenie, jakby nie zależało mu na kliencie. A może w tym sposobie jest metoda...? Mimo, że jeszcze nie mieszkam (szeregi przy Czarnej) jestem żywo zainteresowana drogą i oświetleniem. Wprawdzie nam też mówiono, że do 2010 droga powstanie, ale jakoś w to wątpię...Pozostańmy w kontakcie i w razie czego zewrzyjmy szyki. Mam jeszcze pytanie dotyczące gazu - chcieliśmy zainstalować kuchenkę gazowo- elektryczną, jednak Prebena nie chce się na to zgodzić, czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam Forumowiczów ! Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga 30.09.09, 11:39 koniecznie musimy to zrobić bo jeszcze latem to patrzyłam na to z innej perspektywy ale zaczęły się pierwsze deszcze i to co się tam dzieje to po prostu przechodzi ludzkie granice. korzystam z komunikacji miejskiej (podmiejskiej) i często musze przebyć tą drogę na pieszo. bez kaloszy i łez się nie udaje. to po prostu więzienie i tak być nie może. budują domek, sprzedają go za ogromną kasę, wsadzajaą nas tam obiecując złote góry a potem Pan Czajkowski mija mnie w swoim audi odwracając głowę, pryskając wjeżdżając w błotne kałuże. ja szykuję się do opisania sprawy wraz ze zdjęciami do prasy. ciemność i błoto i ciężarówy oto perspektywa na najbliższe jesienne miesiące a najprawdopodobniej lata. moi sąsiedzi na Czarnej mają gaz na specjalne zamówienie, zapytam i napiszę., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecia Re: Czarna Droga IP: *.icpnet.pl 28.10.09, 21:42 witam przyszłych i obecnych mieszkańców czarnej drogi! błotko jest jak miło, ale ostatnio jak odwiedzałem budujące sie szeregowce (w tym moje mieszkanko na piętrze długiego bloku), widziałem że położone zostały płyty betonowe w 1 rzędzie na drodze, tak że może to zapowiedź iż coś się ruszyło. Mi osobiście 2 tygodnie temu Tomasz powiedział co następuje: "oddanie mieszkań nastąpi w 1 tygodniu listopada, mogłoby być wcześniej, ale chcemy zrobić drogę bo nie dałoby się wejść do mieszkania przez to błoto". Hmmm wątpię by w ciągu tygodnia zrobili nam drogę, ergo, nie oddadzą mieszkań w tym czasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czarna Droga IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.09, 00:50 Pytanie czy Pan Tomek nie zwinie płyt, jak skończy inwestycje? zresztą te płyty g..no dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: Czarna Droga IP: *.piastlan.net 02.11.09, 22:43 maggieeee, dowiedziałaś się może czegoś na temat gazu (kuchenki)? czy sąsiedzi mieli duży problem z jego założeniem? (pozwolenia, koszty itd) czy robili to po protokole zdawczo-odbiorczym? my na aktualnym etapie budowy mamy duży problem...krótko mówiąc kłody pod nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga 18.11.09, 11:50 sasiedzi moi czerna droga 108 mają własnie takie rozwiązanie. jeżeli znajdziecie czas i zechcą pomóc to zapukajcie do nich. tak będzie jłatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała notariusz IP: *.piastlan.net 02.05.10, 23:47 Pamiętajcie Prebenowicze, że stawki u notariusza są negocjowalne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.09, 01:08 Witam mam pytanie jakie są koszty ogrzewania szeregowców (w zimie) i jak poradzić sobie z odwodnieniem w szeregowcach przy Czarnej Drodze, sądzę że będą z tym problemy. Pozdrawiam abc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.echostar.pl 27.09.09, 21:06 Dlaczego sądzisz, że będą problemy z odwodnieniem w szeregowcach przy Czarnej Drodze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.09, 23:05 Witam, odwodnienie wokół domów robią właściciele, którzy już mają domy. Poza tym czy ktoś mógłby konkretnie odpowiedzieć na te pytania? Szczególnie interesują mnie miesięczne rachunki za gaz w sezonie grzewczym. Pozdrawiam abc Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 15.10.09, 23:40 odwodnienie we wlasnym zakresie robione albo wynajmujsze firme albo sam to robisz. koszt za ogrzewanie za zimę od listopada wyszedl okolo 2000 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.09, 00:37 Dzięki za odpowiedź maggieeee, może masz jakieś jeszcze pomysły na co jeszcze zwrócić uwagę przy ustalaniach np. z instalatorami, elektrykiem, wykończeniach itp. A swoją drogą ta czarna droga to istne bagno, a droga w planie zagospodarowania jest planowana na 2012-14 rok (chyba, że wcześniej wkórzeni mieszkańcy wezmą sprawy w swoje ręce). Pozdrawiam abc Odpowiedz Link Zgłoś
mmarcin81 Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 02.11.09, 12:24 Witam serdecznie Odebraliśmy z małżonką mieszkanko na czarnej drodze! Zaczynając od samej ulicy to po prostu MASAKRA jedno wielkie bagno! Mamy nadzieję, że to się zmieni!! Co do budowy... mieszkanie wybudowane dobrze, co by nie powiedzieć bardzo dobrze! Wiadomo można się przyczepić kilku drobiazgów, ale nie ma sensu! Budynek oddany dużo przed czasem, co bardzo cieszy, ale było to widać dużo wcześniej, jeżeli ktokolwiek zna się, choć trochę na budowie :) Zastanawiam się Tylko nad jedna rzeczą, mianowicie, jakiej wielkości będą ogródki! Przy dłuższym budynku wydaje mi się ze będą większe no i lepsza perspektywa, bo nie zagląda się ludzią w okna siedząc na trawce! No, ale jak to usłyszałem ostatnio zawsze można było się wybudować :) Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 18.11.09, 11:59 no droga to masakra. super że zadowoleni jesteście z mieszkanka i że jest oddane wcześniej, ale to naprawdę nie łaska że wybudowali solidnie, biorą za to kupę kasy, nie robią tego charytatywnie. ale też tak dziwnie myslałam - super że mnie nie uszukali, że wogóle wybudowali. paranoja. no wcześniej - fajnie. ale naprawdę nie zazdroszczę mieszkania w tej okolicy, pośród hałd błota, pomiędzy kontenerami z odpadami budowlanymi i cięzarówkami dostawczymi parkującymi pod oknem i jeżdżacymi od 7 do 16. i to nie złosliwość bo sama mam taką codzienność i wiem co to oznacza. boże jacy byliśmy naiwni.... betonowe płyty - yhy - prebena połozyła je po to żeby na nich parkować i żeby móc dojechać do nowo rozpoczętej inwestycji po lewej stronie na końcu czarnej drogi, więc na drogę przed 2014 nie ma szans bo gmina nie wpakuje tutaj górę kasy po to żeby prebena mogła to rozjeździć. pewnie możnaby było to przeforsować ale nie w tych okolicznościach. więc kolejen kilka lat w krajobrazie księżycowym, z ciężarówkami rozjeżdżającymi drogę, w środku placu budowy. uwierzcie... to naprawdę psuje życie. nie jest sztuką w środku pola wybydować domy i bloki, wsadzić tam ludzi za kupę kasy i zostawić ludzi ich w takich warunkach to po prostu skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecia Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.icpnet.pl 19.11.09, 21:08 dzisiaj odebraliśmy klucze - mieszkanie rzeczywiście wykonane w porządku, większych zastrzeżeń nie mieliśmy, jednak zanim się tam dostaliśmy upaćkałem sobie buty i spodnie po kostki... co do drogi to usłyszeliśmy 2 wersje: oficjalna to koniec 2014, a nieoficjalna koniec 2010. jak będzie zobaczymy. kolejna sprawa dość przykra jaka się pojawiła podczas odbioru - czy ktoś ma może mieszkanie ze strychem - na piętrze znaczy się? otóż oznajmiono nam, iż do mieszkania, oprócz ustalonej kwoty, musimy dopłacić 3tyś zł!! - podobno za watę izolacyjną na strychu, o czym w umowie nie było wspominane ani słowem. czy ktoś coś może wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie IP: *.echostar.pl 19.11.09, 22:11 Z całym szacunkiem ... ale jak kupuje się dom czy mieszkanie gdzie dookoła tylko łąki i pola, to oczywiste jest, że prędzej czy później pojawią się tam koparki, betoniarki itp. Nie żyjemy na księżycu, gdzie krajobraz się nie zmienia. Droga faktycznie wygląda nieciekawie, ale jeszcze nikt nie wymyślił fruwających betoniarek. Każdy, kto kupuje nieruchomość w niezagospodarowanym terenie, musi godzić się na takie niedogodności. Akurat nie upatrywałabym tu winy dewelopera czy gminy. Po prostu taka jest kolejność - najpierw buduje się domy, potem drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie 22.11.09, 17:02 no właśnie sek w tym że czujemy się jakbyśmy mieszkali na księżycu. absolutnym bzdurą jest to iż to naturalne i standardowe postępowanie. BZDURA JAKICH MAŁO. wszyscy moi znajomi odebrali lub odbierają swoje, mieszkania, domku, bliźniaki na przedmieściach, wśród łąk i żaen deweloper nie potraktował tak sprawy. nie chodzi o wybudwanie drogi, nikt tego nigdy od prebeny nie rządał. ale zanim zaczęli rozjeżdżać drogę w lewo i prawo robiąc z drogi coś błotnistego na metr głębokości, absolutnie nie do przejścia i prawie absolutnie nie do przejechania. zanim uczynił z tego czegoś zwanego drogą swój parking dla betoniarek mógł porządnie utwardzić drogę. tak robią uczciwi!!! ale prebena ma swoich klientów głęboko gdzieś. no i jest jak jest. zresztą szykuje się niezła kampania w prasie obrazująca jak ten deweloper potraktował swoich klientów i jak wygląda życie w willach podmiejskich, bo tak się reklamuje. a autorowi postu, jeżeli jest lub będzie mieszkańcem tej ulice, naprawdę gratuluję chorobliwej wyrozumiałości. to naprawdę przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 22.11.09, 17:03 droga w 2010 na pewno nie będzie. skąd te wiadomości o tej dacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 22.11.09, 17:06 czy w między czasie cokolwiek podpisywaliście, jakieś dodatkowe koszty akceptowaliście? wszystko co jest poza kosztorys powinno być przez Was akceptowane wraz z wyceną. jeżeli tak się nie stało absulutnie nie powinniście się godzić na jakiekolwiek dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierez Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.aesa.pl 23.11.09, 13:46 Witam A czy ktoś ma jakieś pojęcie o tym co będzie kiedyś za rzemieślniczą.Wg planu zagospodarowania UR i AG. Zastanawiam się nad nowym szeregiem w planach na 2010 obawiam się tylko czy nie pojawią się tam jakieś firmy logistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 15:37 Niestety droga jest w opłakanym stanie i będzie trzeba troche poczekać na asfalt! Z tego co mi wiadomo w planach asfalt na czarnej drodze planowany jest na 2014 czyli jeszcze szmat czasu i jakoś nie usmiecha mi sie perspektywa jezdzenia przez 5 lat po błocie! Na pewno będzie lepiej jak wyjedzie Prebena z budową choć jeszcze mogą powstać osiedla głebiej i znów bedzie masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donata Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.echostar.pl 23.11.09, 21:30 Witam, Kilka dni temu odebrałam mieszkanie na Czarnej Drodze. Znajomy, który pomagał nam odbierać mieszkania (mierzył kąty, sprawdzał okna, ściany, itp.) nie znalazł większych usterek. O drobiazgach nie ma sensu pisać. Generalnie współpraca z deweloperem układała się dobrze. W szczególności Pan Marcin Obst na każdym etapie budowy służył pomocą. Jedyny mankament to dojazd. Dobrze byłoby, gdyby chociaż chodniki i oświetlenie się pojawiło, a droga została utwardzona. Na razie cieszę się z odbioru M i to błoto mi aż tak bardzo nie przeszkadza. Wiem przynajmniej co muszę kupić najpierw jak się wprowadzę - kalosze:) Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów, D. Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 23.11.09, 23:03 no kalosze to podstawa :) smiech przez łzy :( wiem jak to jest, jak wprowadzalismy sie tutaj rok temu to żadne błoto nie było dla nas problemem, chociaż właściwie wprowadzaliśmy się jak był mróz i wszystko pięknie biało, zamarznięte. dodatkowo jeszcze budowa nie była tak rozwinięta i droga nie było rozjeżdżona. wtedy martwiliśmy się kolorem ścian, umeblowaniem, kuchniom na wymiar itd... od zawsze mówiłam i że rzeczywiście jakośc jest w miarę, bez większych usterek. ale to tak w tym naszym kraju jest że człowiek się cieszy jak go nie oszukają a przecież to żadna łaska. uwierzcie, że nie jestem człowiekiem co wymyśla problemy i doczepia się do byle czego, ale zrozumiecie jak się pierwszy raz wkopiecie po kolana w błoto i wyrzucicie do śmieci pierwsze buty :) jak spacer ze znajomymi w jesienny słoneczny dzień będzie niemożliwy a pochodzić będzie można tylko po kawałkach z poz bruku. i pluję sobie w brodę jak odwiedzam znajomych którzy może i kąty w swoich domkach nie mają idealnie prostych ale za to mieszkają jak ludzie w oświtlonych i z normalnym dojazdem domkach, a prebena buduje głebiej jeszcze dalej w polu, a czarna droga to droga dojazdowa do kolejnego placu budowy i generalnie nawet 2014 zaczuna być coraz mniej realny w kwestii drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecia Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.icpnet.pl 25.11.09, 22:10 nic nie podpisywaliśmy i o niczym nie byliśmy wcześniej informowani. Gdy przyszło do odbioru, podpisaliśmy protokół zdawczo odbiorczy i jak już wszystko było załatwione podsunięto nam do podpisu kartkę z pracami dodatkowymi. aż nas zatkało. nie podpisaliśmy,a Tomasz zapytany dlaczego dopiero teraz się o dowiadujemy o kosztach dodatkowych tłumaczył się własnym zaniedbaniem i tym że prace wyniknęły w ostatniej chwili i takie tam. Nic co by go na prawdę usprawiedliwiało, bo przecież chałupa stała gotowa długo przed oddaniem i tylko na zewnątrz trwały prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.09, 19:25 Mam pytanie do Piecia, o jakie konkretnie dopłaty chodziło i o jakie kwoty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecia Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.icpnet.pl 26.11.09, 20:03 wystarczy przeczytać poprzedniego posta - dopłata jest nazwana "strych" a chodzi dokładnie o jego ocieplenie, a kwota to 3tyś zł. kontynuując temat drogi, to dziś będąc na chacie zauważyłem jak wysypano jeden pas ruchu grubym żwirem co znacząco wpływa na jakość dojazdu - oby tylko nie zostało to szybko rozjechane przez ciężarówki - ale trzeba przyznać że coś się ruszyło w kierunku poprawienia warunków dojazdowych. Za to pochwała! Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 28.11.09, 16:57 no wysypali. czy nie można było zrobić tego od początku, na całej szerokości... ale nie zrobili tego tak zupełnie z własnej woli, dla dobra klienta. interweniowała policja, gmina. no to co się działo to już nie było śmieszne. oprócz osiedleńców :0 czyli nas, klientów prebeny są jeszcze ludzie którzy tu mieszkają od wielu lat i prebena urządziła im niełe bagno przed domami, oni też nie wytrzymali. Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 28.11.09, 16:53 no to chyba nie masz się czym martwić. to jakiś śmiech na sali. nie moja sprawa, ale naprawdę szczytem naiwności byłoby uregulowanie tej dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartholomew Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.bmly.cable.ntl.com 31.01.10, 12:44 :) hej wprowadzamy sie na czarna droge pod koniec 2010, czy ktos moglby nam powiedzic czy jest zadowolony z mieszkania w szeregowcach oraz jak wyglada ten 18m strych, nie moge sobie wyobrazic. Czytalem rowniez o jakis problemach z podlaczeniem gazy ? pozdrawiam serdecznie PS, Mam nadzieje ze maggiee ma juz mniej problemow z droga :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: 212.160.172.* 02.02.10, 09:28 Witam, kto wie kiedy podpisujemy umowę na czarna droga III Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? IP: *.bmly.cable.ntl.com 07.02.10, 10:28 na koniec lutego chyba? i wtedy trzeba wplacic 15% ? Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 25.02.10, 22:21 mniej???a widzieliście tą drogę lub może bardziej - błotniste koleiny. na pewno nie jest lepiej a jak już to gorzej. zwłaszcza że zaczynają się roztopy i tak właściwie będzie do końca wiosny, później zależy jakie będzie lato - jak takie jak w ub. roku to szkoda gadać. no i będzie gorzej bo dostawcze i sprzęt ciężki jeżdżą teraz przez całą czarną bo zaczęła się nowa inwestycja na końcu czarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pierez Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 26.02.10, 08:58 generalnie do jej zakończenia czyli gdzieś do końca IV kwartału 2011 przechlapane, pochlapane i nachlapane Odpowiedz Link Zgłoś
pierez Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie? 26.02.10, 09:03 tzn I kwartału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Plewisk Re: Czarna Droga - ogrzewanie i odwodnienie IP: *.echostar.pl 22.03.10, 23:02 Witam, Właśnie podpisałam akt notarialny na zakup mieszkania. Gdyby ktoś był zainteresowany nieco tańszymi kosztami notarialnymi, to polecam kancelarię na ul. Głogowskiej 144. Zawsze to kilkaset złotych taniej, no i bliżej Plewisk. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Czarnej Drogi i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Wolniej samochodem po Czarnej Drodze IP: 213.77.27.* 08.06.10, 09:55 Hej, mieszkańcy przy Czarnej Drodze, drogę jaką mamy to widzimy ale może byście (nie wszystkich to dotyczy)trochę wolniej jeździli tak jak nakazuje znak drogowy. Jak nie dbacie o własne samochody to miejcie na uwadze, że obok ludzie mieszkają i jak jest mokro chlapie błoto nawet na zaparkowane samochody, a jak sucho to wszędzie pełno kurzu także w mieszkaniach przydrożnych. Taka sugestia i prośba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Czarna droga IP: 95.108.10.* 17.06.10, 17:12 Witam, czy ktos z was odbieral juz mieszkanie na czarnej drodze w budynku 68. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: Czarna droga IP: *.icpnet.pl 21.06.10, 13:03 tak my juz odebralismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Czarna droga IP: 95.108.10.* 21.06.10, 17:46 Witam, powiedzcie czy wszystko bylo ok? czy robiliscie pomiar przy odbiorze? pytam poniewaz z moich wstepnych obliczen pokoj ze skosami jest mniejszy niz w projekcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: Czarna droga IP: *.icpnet.pl 25.06.10, 21:46 Hej, Teraz to się wystraszyłam, bo nie mierzyliśmy pomieszczeń. Oprócz drobnych usterek jak zapach folii w płynie w lazience czy nie wysuwające się schody strychowe raczej nie mieliśmy zastrzeżeń. Z tego co pamiętam 1,5% wahanie w metrażu w obie strony na cenę nie wpływa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Re: Czarna droga IP: *.dslgb.com 19.07.10, 13:37 Hej, ja bede odbieral mieszkanie na koniec tego roku, czy macie jakies sugestie na co szczegolnie zwracac uwage? wydaje mi sie ze buduja solidnie, wszyscy do sie znaja na budowlance mowia ze solidnie buduja. I jak wam sie mieszka na Czarnej drodze? (oprocz samej drogi wiem wiem bloto itp, ale nie ma co budowac drogi do czasu kiedy ostatni budynek nie zostanie oddany) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk de Champ Re: Czarna droga IP: *.ump.edu.pl 28.07.10, 12:14 Czy ktoś został obciążony przez Prebena dodatkowymi kosztami a nie wyrażał na to zgody wcześniej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Czarna droga IP: *.dslgb.com 01.03.11, 14:05 tak ja zostalem, standard ze dodaja 10% ale i za inne rzeczy probuja kasowac Odpowiedz Link Zgłoś
plewiszczanka Re: Wolniej samochodem po Czarnej Drodze 08.08.10, 23:53 Jak najbardziej podpisuję się pod tym apelem !!!!!!!! Chyba sama kultura nakazuje jechać trochę wolniej.....??? A gdzie mają spacerować matki z dziećmi (których na naszej ulicy niemało)???? W wielkim pyle i wciąż schodząć z drogi przed pędzącymi samochodami??? A samochodami pędzą nawet osoby mające dzieci - BRAK SŁÓW :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUSZ & MAGDA ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 22:14 Dzisiaj mielismy odbior mieszkania/mini szeregowca przy Czarnej Drodze i jestesmy mile zaskoczeni. Wszystkie ustalenia przed odbiorem z Panem Marcinem i Panem Czajkowskim zostaly wykonane w trybie natychmiastowym w profesjonalnym stylu.Z cala odpowiedzialnoscia moge ta firme polecic innym.Mamy porownanie w jakim stylu buduja i inne firmy deweloperskie . Faktycznie powinny uczyc sie od PREBENY nawet te najbardziej doswiadczone . Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1952 Re: ODBIÓR 23.11.10, 17:24 Ja również odebrałam mieszkanie przy Czarnej Drodze.Jestem z niego bardzo zadowolona.Odbiór odbył się bez zastrzeżeń.Firma jest godna polecenia. Buduje solidnie i fachowo. Odpowiedz Link Zgłoś
inspektor_budowlany Re: ODBIÓR 28.12.10, 21:33 CHCESZ KUPIĆ - KUPIŁEŚ MIESZKANIE LUB DOM W POZNANIU OD DEWELOPERA. NIE WIESZ JAK SPRAWDZIĆ STANDARD - JAKOŚĆ WYKONANIA DOMU, A DEWELOPER WZYWA DO ODBIORU. POPROŚ O POMOC INSPEKTORA Z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI I PROFESJONALNYMI NARZĘDZIAMI, KTÓRY WYSZUKA USTERKI, NIEDORÓBKI. OCENI DOM ZGODNIE Z POLSKIMI NORMAMI ORAZ STANDARDEM TECHNICZNO-MATERIAŁOWYM DEWELOPERA. ZADBAJ O ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ I WARTOŚĆ SWOJEGO MIESZKANIA. ZA NIEWIELKIE PIENIĄDZE OSZCZĘDZASZ TYSIĄCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Umów się już teraz aby zarezerwować termin przeglądu. tel. 784 930 185 e-mail: biuro@borabud.pl www.odbiormieszkaniapoznan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
plewiszczanka Kiedy poprawi się sytuacja na drodze???? 08.08.10, 23:48 Czy ktoś słyszał o budowie drogi przez Prebene i Gminę???? Podobno chodzą takie wieści,że ma powstać ale czy na pewno i kiedy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Kiedy poprawi się sytuacja na drodze???? IP: 84.9.125.* 26.08.10, 13:43 slyszalem ze droga ma powstac w 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz.p. Tęczowa 49 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.11, 21:22 szukam kontaktu z ludźmi którzy kupili też aktualnie budowane mieszkanie przez PREBENĘ na Tęczowej 49 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acha Re: Tęczowa 49 IP: *.play-internet.pl 15.03.11, 19:47 My kupiliśmy na Tęczowej 47 czyli blok obok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Tęczowa 49 IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 22:49 Hej, my z mężem również na Tęczową 47 się wprowadzamy. Przyszłych Sąsiadów zachęcamy do kontaktu na mail powyżej proponowany: kontakt.teczowa@gmail.com Do użytkowania jako forum:) Pozdarwiam, Dora Odpowiedz Link Zgłoś
polamana-parasolka Re: Tęczowa 49 27.03.11, 12:06 A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Możecie mi powiedzieć jak wygląda kwestia skosow? Mieszkamy obecnie za granicą i szukamy mieszkania w Plewiskach i przeglądam dużo róznych ofert mieszkań (w Poznaniu i okolicach) i na niektorych zdjeciach skosy wydaja się olbrzymie. Jak to jest u Prebeny? Sorry za glupie pytanie, ale nie mamy szansy poki co obejrzeć zadnych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bedkowska Re: Tęczowa 49 IP: *.icpnet.pl 31.03.11, 14:27 Witam! Też zastanawialiśmy się z męzem nad kupnem tych mieszkan, ale po dokladnym zastanowieniu się i zaczerpnięciu opinii ludzi, ktorzy z Prebena mieli do czynienia odpusciliśmy. Zastanawiam sie, kto pisze o tej firmie pozytywne opinie, bo na pewno nie klienci. Znajomi mieszkaja w tych blokach na Teczowej 62. Wiekszośc mieszkań z ogromnymi usterkami- wilgoc, badziewne drzwi i progi, zle osadzone okna, pekniecia, zla izolacja poddaszy. Slowem koszmar. Jak ktoś mi nie wierzy, niech popyta na osiedlu. Ludzie wydzwaniaja a oni maja wszystkich w nosie.Pisza wiec pisma do Rzecznkia Praw Konsumenta a Prebena ma wszystko w nosie. Firma bardzo niezetelna, nie ma z kim rozmawiac. Poza tym w poblizu tych budynkow jest pasieka, wiec wiosna i latem przechlapane, jak sie ma male dzieci. Ale oczywiscie wybor nalezy do kazdego. :) my znalezlismy juz swoje gniazdko, niedaleko, bo w Komornikach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.sz. Re: Tęczowa 49 IP: *.180.12.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.11, 21:41 witam a kto wam buduje to cudowne gniazdko w komornikach ? ja osobiście też rozmawiałem z ludźmi którzy mieszkają w budynkach budowanych przez prebene, ale chyba z innymi niż wy ... pasieka jest ale sam osobiście mam teraz koło domu 3 razy większą i nie jest to żaden problem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.sz. Re: Tęczowa 49 IP: *.180.12.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.11, 21:42 witam a kto wam buduje to cudowne gniazdko w komornikach ? ja osobiście też rozmawiałem z ludźmi którzy mieszkają w budynkach budowanych przez prebene, ale chyba z innymi niż wy ... pasieka jest ale sam osobiście mam teraz koło domu 3 razy większą i nie jest to żaden problem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teczowa Re: Tęczowa 49 IP: *.icpnet.pl 28.05.11, 15:44 Właśnie odkryliśmy kolejnego grzyba na Tęczowej 62. Koszmar!!! Prebena gra klientom na nosie po odbiorze mieszkania. Na każde pismo reklamujące wilgoć w mieszkaniu mają prostą odpowiedź: "mieszkanie nieprawidłowo użytkowane" . I gadaj tu z głupim. Są opinie rzeczoznawcy, które jednoznacznie stwierdzają nieprawidłowo wykonaną izolację budynku, ale jedyna możliwość egzekwowania czegokolwiek od Prebeny to droga sądowa. JEŚLI CHCECIE OD NICH KUPIĆ MIESZKANIE MOCNO SIĘ ZASTANÓWCIE!!!!!! I najlepiej skontaktować się z mieszkańcami Tęczowej 62, 62 można wszystko zobaczyć na własne oczy. Z zewnątrz zazwyczaj wszystko wygląda różowo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośśśśśsćććććććććć Re: Tęczowa 49 IP: *.icpnet.pl 25.08.13, 23:09 Zgadzam się zastanówcie się mocno............ Odpowiedz Link Zgłoś