Dodaj do ulubionych

Środa z kosmosu :)

21.11.05, 16:45
Słaba jakośc ale zawsze hehe...:)
W wyszukiwarce trzeba wpisać "Środa Wielkopolska" a potem już tylko plusem i
minusem oddalać. Powiększenia w końcu się kończą ale na oddaleniach fajnie
widać region.
Pozdrawiam

www.okolica.pl/index.php/miejscowosci/satelita/action/pokaz/
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Środa z kosmosu :) 21.11.05, 19:25
      No dobra... sprawa ciekawa, przyznaję... tylko, że zdjęcie mi się nie pokazuje -
      tylko szare tło! Czy to tylko u mnie taki problem, czy inni tez tak mają? I co
      mam zrobić? A może mógłbyś Duchu skopiować to zdjęcie i przesłać na maila?
      • waclaw_kzn Re: Środa z kosmosu :) 21.11.05, 21:56
        Zanim pojawiło się zdjęcie trzeba było mocno oddalić, inaczej wciąż pojawiała
        się informacja, żebym się oddalił, bo nie mają takiego powiększenia... ale gdy
        oddalić - potem można bardzo przybliżać.
        • rogeer Re: Środa z kosmosu :) 21.11.05, 22:07
          Osobiscie polecam program NASA o nazwie World Wind. Oto strona tego projektu
          opensource.arc.nasa.gov/project.jsp?id=9 . Prawda jest taka ze niestety
          polska jest w kiepskiej jakosci ale srode mimo wszystko widac. Druga wadą jest
          to że waży 130 mega więc chwile się będzie ściągać.
          • waclaw_kzn Re: Środa z kosmosu :) 25.11.05, 17:07
            Program ciekawy, ale... moze jakies uwagi o obsłudze?
            Na razie doszedłam do tego, że robię SEARCH, wpisuję miejsce i on je przybliże,
            mogę je sobie obracać (kąt widzenia) i przesuwać mapę itd., ale przybliżenie ani
            nie jest zbyt bliskie, ani dokładne. Czy można jakoś "ręcznie" bardziej powiększyć?
            • rogeer Re: Środa z kosmosu :) 26.11.05, 17:36
              Można, trzeba wpisać dane współrzędne i ustawić z jakiej wysokości chcemy
              oglądać, tam jest taka rubryka.
              • waclaw_kzn Re: Środa z kosmosu :) 26.11.05, 22:50
                Rzeczywiście, przeoczyłem tę rubrykę. Dziękuję.
            • emi53 Re: Środa z kosmosu :) 27.11.05, 12:40
              Z programu,który podał rogeer ściągnąłem zdjęcie okolic Środy,które posłałem
              wacławowi.Nie odpisuje mi-więc nie wiem,czy może je otworzyć?Jeśli ta operacja
              sie udała-chętnie prześlę je innym.Pozdrowienia...
              • emi53 Re: Środa z kosmosu :) 27.11.05, 13:44
                Niestety - wacław odpisał ,informując,iż nie udało się otworzyć owego
                załącznika ze zdjęciem.Trudno...Trzeba więc samemu próbować.
                • duch3 Re: Środa z kosmosu :) 27.11.05, 14:20
                  Sciagnalem ten program ale nie moge go otworzyc. Zainstalowalem tez jakis
                  dodatek w Windowsa, ale ciagle wyskakuje mi jakis blad!

Co robic, co robic? :(
                  • rogeer Re: Środa z kosmosu :) 27.11.05, 15:26
                    Kilka osób miało problemy z obsługą tego programu więc podaje:
                    worldwind.arc.nasa.gov/manual.html tutaj jest strona z instrukcja,
                    niestety jest to wszystko w jezyku angielskim, ale pokazuje ogromne możliwości
                    programu. A z ciekawostek to polecam pozmieniać satelity i pobawić się opcjami
                    naprawde wiele ciekawych rzeczy można uzyskać. Ciekawostką jest też fakt, że
                    zdjęcia są na bierząco ściągane z internetu, więc są w miare aktualne.
                    • rogeer Re: Środa z kosmosu :) 28.11.05, 16:00
                      Muszę się poprawić i przyznać do błędu. Zdjęcia nie są akutlane, są owszem
                      ściągane na bierząco z serverów ale dla satelity LandSat 7 były robione wlatach
                      1999-2003 więc niestety silosa w Środzie nie zobaczymy na tej satelicie. Nie
                      wiem do końca jak wygląda sprawa na innych satelitach ale myśle, że będzie
                      podobnie. Za to dane meteorologiczne są w miare aktualne, przynajmniej z tego co
                      widze:)
                      • rogeer Re: Środa z kosmosu :) 28.11.05, 16:02
                        Przepraszam ale zapomniałem dodać przy poprzednim poście a myśle, że warto
                        szczególnie dla nie zdecydowanych: pl.wikipedia.org/wiki/NASA_World_Wind :)
                        • emi53 Re: Środa z kosmosu :) 30.11.05, 20:22
                          Podaję jeszcze jeden adres,gdzie po wpisaniu nazwy miejscowości,można ją ujrzeć
                          na zdjęciu satelitarnym.To maps.google.com/
                          Należy pamiętać o wybraniu opcji -satelitte.
    • mati.wlkp Re: Środa z kosmosu :) 22.11.05, 21:51
      Ja już to kiedyś widziałem :) Bardzo ładnie sie prezentuje nasz region, szkoda
      tylko że nie można powiększyć na maxa jak np. Warszawę :/
    • duch3 Już działa! :) 27.11.05, 15:47
      Ale super! Tyle śniegu na Syberii, no i na północy Polski tez sypneło.

Pamietacie jak pisale o tym jeziorku co go nie ma na mapie? Tutaj widac go
      wyraznie! :)
      • emi53 Zdjęcia Środy z kosmosu... 12.08.06, 12:58
        ...na stronie geoportalu.Jej adres to www.geoportal.gov.pl
        Szkoda jedynie,że czarno-białe.Ale i tak można dostrzec pojedyńcze samochody i
        inne szczegóły z ulic,placów i innych średzkich obiektów.Polecam obejrzeć!
        • ribiko Re: Zdjęcia Środy z kosmosu... 13.08.06, 12:10
          Dziękujemy za link do geoportalu. Rewelacja! Można obejrzeć własny dom z lotu
          ptaka!!! Polecam!
          --
          "W najmniejszym dobru, życzliwym liście, pocałunku, przyjaźni ukrywa się
          niewidzialny Bóg. Jest tak wielki, że nie ogarnie Go cały wszechświat. Jest tak
          wielki, że może pomieścić się w najmniejszym dobru." (Ks. Jan Twardowski dla
          Newsweeka - 31.03.2002)
          • duch3 Re: Zdjęcia Środy z kosmosu... 20.08.06, 08:31
            Fajnie widać! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka