Gość: tubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:53 Powodzenia życzę, ciekawe ile razy Combino da radę przejechać przez zdezelowane rozjazdy na Towarowej zanim się rozpadnie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: plus Re: Combino na Ratajach? IP: 212.2.100.* 26.11.05, 08:59 Rozjazdy na skrzyżowaniu Towarowa/Św. Jadwigi są w o wiele lepszym stanie niż te na Głogowskiej/Hetmańskiej czy też przy Bałtyku - a tam 14 i 15 kursują codziennie, i jakoś jak na razie nic sie nie rozpadło. Wieć może nie panikuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrekk Re: Combino na Ratajach? IP: *.milczanska.net 26.11.05, 14:07 A nie powinno być tak, że przez każdy metr torów w Poznaniu przejeżdża tramwaj niskopodłogowy tak, żeby niepełnosprawny na wózku żyjący w dowolnym miejscu Poznania (w zasięgu torów tramwajowych) mógł dostać się tramwajami w dowolne miejsce Poznania? Sam nie jestem niepełnosprawny, więc nie piszę o sobie, ale przez mój przystanek (Polanka) przejeżdzają tramwaje, do których za Chiny nie wsiądzie człowiek na wózku. Gdyby te nowoczesne tramwaje rozdzielić sprawiedliwie pomiędzy wszystkie linie, na rozkładach na przystankach zaznaczyć godziny ich przyjazdów i dodatkowo tak ułożyć godziny przyjazdów na poszczególne przystanki, że człowiek na wózku rozpoczynający jazdę na np. Polance dojeżdżałby "nowoczesną" piątką 5-tką na rondo Rataje, czekałby parę minut na przyjazd "nowoczesnej" 12-tki i nią dojechałby np. na osiedle Sobieskiego, wtedy na pewno przybyłoby ludzi na wózkach używających tramwajów do przemieszczania się. No chyba, że w Poznaniu nie ma ludzi na wózkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Combino na Ratajach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:19 W pełni popieram wypowiedź. Ja też mam dosyć wyłączności PST na tabor niskopodłogowy. Przecież strarsi ludzie mieszkają w cenrtum i to dla nich powinny kursowac tramwaje o obniżonej podlodze. Widze jednak że MPK zaczyna też o tym mysleć oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David Re: Combino na Ratajach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:22 W pełni popieram Kubę i innych!! Koniec dominacji PeSTKi. Jeden ze specjaliostów pisał dla Gazety, że na Piątkowie i na Winogradach mieszkają ludzie młodzi i mobilni. Dlatego uważam że nowoczesne tramwaje powinny zostać skierowane na trasy wokół których mieszkają ludzie starsi i chorzy. Myślę o starych Winograd,Jeżycach, Wildzie, Centrum czy Łazarzu. Dlatego Combino powinny trafić szczególnie na linie 2 i 8 (po wyremontwowaniu Dębca, 28 Czerwca, Mielżyńskiego, Kraszewskiego) albo 4 lub 10 (po remoncie Winograd)!! PeSTka wozi głównie młodych, więc takie POJEMNE "BYDŁOWOZY" jakimi są dwuwagonowe wagony typu 105N!!!!!! Koniec z tą p******ną PeSTka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homofob Marsz przeciwko wysokopodłogowym tramwajom IP: *.icpnet.pl 26.11.05, 19:18 Gość portalu: pietrekk napisał(a): > A nie powinno być tak, że przez każdy metr torów w Poznaniu przejeżdża tramwaj > niskopodłogowy tak, żeby niepełnosprawny na wózku żyjący w dowolnym miejscu > Poznania (w zasięgu torów tramwajowych) mógł dostać się tramwajami w dowolne > miejsce Poznania? Był marsz równości a potem wiec... ale jakoś nikt z demonstrantów nie domagał się niskopodłogowych tramwajów dla niepełnosprawnych... a przecież demonstranci także w ich imieniu protestowali... Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 A więc tak 26.11.05, 23:25 Powiem tak mimo że jestem zadowlony z tego że jeżdżą na pestce (jestem na wózku i mieszkam przy al. Solidarności) To uważam że jest parę spraw do wyjaśnienia. Ktoś wspominał że na piątkowie mieszkają ludzie młodzi i owszem i na ratajach też ale nie zapominajcie że właśnie wśród młodych ludzi jest najwięcej pracujących i studiujących. Skoro więc jest dużo młodych to także młodych niepełnosprawnych (mobilnych) którzy chcą wychodzić i muszą wychodzić w miasto (praca, uczelnia, treningi) Oczywiście nie umniejsza to że tramwaje mogą jeździć też na innych liniach. Chciałem tylko zaznaczyć że jest sporo niepełnosrpawnych na piątkowie i to ludzi młodych niepełnosprawnych. Poza tym uważam że wszystkie tramwaje niezależnie skąd jadą (Dębiec, Piątkowo, Warszawska, Junikowo, Ogrody) przejeżdżają przez centrum więc akurat centrum bym sie nie martwił szczególnie że tam ludzie mają jeszcze autobusy niskopodłogowe. Jednak są w Poznaniu rejony które bez tramwajów są praktycznie niedostępne a są to np. Warszawska (tylko chyba 85 czy jakiś taki jedzie od tyłu ale żeby do krańcowej się dostać to maskara) i Junikowo gdzie wogóle wzdlóż grunwaldzkiej autobus niski żaden nie jedzie (dobrze że teraz jeździ 15 ale nie wiem czemu jej nie wydłużą z Budziszyńskiej na Junikowo skoro w soboty może jeździć.) Co do przystanku Polanka zgadzam się bo sam studiowałem na Polibudzie i praktycznie gdy jechałem sam na uczelnię to musiałem drałować od środki lub od dworca rataje pieszo (znaczy sie na wózku). POZAZNACZAĆ NA ROZKŁADACH - to jest sedno o to walczę od dawna ale nikt nie słucha. Inne zakłady komunikacyjne (Gdańsk, Warszawa, Zielona Góra) dawno już to robią i nie wiadomo dlaczego u nas nie. Przecież się da. Jak nie wierzycie poszukajcie rozkładów w internecie z tych miast. Nie liczmy na to że już zaraz będą nowe tramwaje więc oznaczenie w rozkładach bardzo by pomogło. A teraz dlaczego tego nie zrobią (nie przerzucą z pestki tramwajów). 1. Po pierwsze że to nowy tabor i nie chcą go zniszczyć na walniętych torowiskach a PST ma najlepsze na dzień dzisiejszy. 2. Combino i Tatry chyba z tego co wiem są ciut szersze od 105N więc nie wszedzie przejadą (słupy, znaki itp.) i dlatego sprawdzają. 3. Nie wszędzie to ma cel. Co z tego że tramwaj pojedzie przez rataje jak nikt tam nie wsiądzie bo nie ma jak się dostać z kładek (Orła Białego - Żegrze) na przystanek bo są schody? Bez sensu tam niskopodłogowiec. Lepiej puścić taki na Warszawską tam można się dostać na przystanki (ale ktoś kiedyś pisał że tam zawadza jakiś słupek przy pętli.) 4, Skandaliczne niektóre są przystanki. Mimo że mamy niskie tramwaje to poza pestką ciężko do nich wsiąść bo są zapadnięte chodniki i robi się próg. Nie rozumiem dlaczego miasto niepoprzerabiało 105N na takie przeróbki (to się chyba nazywało 105Na czy jakoś tak) gdzie środek jest niskopodłogowy a reszta nie. Przynajmniej dwa wózki by się mieściły a wiem że takie coś przerabiał chyba Cegielski. Nie musi być cały niski byle się dało dojechać jednym kiedyś dawno temu na 14 jechałem takim wynalazkiem. W poznaniu są ludzie na wózkach. W sumie niepełnosprawnych jest 16% w wielkopolsce. Licząc że tylko 4% (powiedzmy że 1/4) z nich to ludzie na wózkach (reszta powiedzmy niewidomi, głusi itp.) to mamy 600 000 (ilość mieszkańców poznania w zaokragleniu) : 100 (do obliczenia 1%) = 6000 (to jest 1%) A więc w poznaniu powinno być około 24000 niepełnosprawnych na wózkach a więc chyba spore grono osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiecie kto Re: A więc tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:45 Torowisko na Pestce nie jest jednym z najlepszych w Poznaniu, jest już po prawie 9 latach bez gruntownego remontu wiec młodością nie grzeszy. Napewno Grunwaldzka czy trasa chwaliszewska są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: A więc tak IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 13:24 To ja się ustosunkuję do tego przerabiania. Wagon 105N/2 #400 wykonany przez cegielskiego na zasadzie przód ze 105N, tył ze 105N i niski środek był prezentem od HCP. Dostali dwie stopiątki do remontu i zrobili z nich cos takiego. Niestety takie cacko poza tym, że jest droższe od tradycyjnego remontu to jeszcze ciągle się psuje i zdecydowanie więcej czasu stoi na Głogowskiej niż kursuje po mieście. Poza tym wagon waży więcej od tradycyjnego składu 2 x 105N i silniki stopiątki maja problem z jego napędzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: A więc tak IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 17:07 Nie mówiąc o jeszcze większym hałasie wewnątrz pojazdu w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piko Re: Combino na Ratajach? IP: *.icpnet.pl 28.11.05, 20:57 tak się zastanawiam jak combino na 5 się zmieści na strzeleckiej?nie możnabyło dać combino np. na 1? i śródka,gorne rataje i hemańska miałyby niskopodłogowe tramwaje w weekend.albo jak bedzie nadwyżka tatr z 12 w weekendy to uruchomić na 1 jak się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Combino na Ratajach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:56 Czemu mial by się nie zmieścić na Strzeleckiej?? Czy tam odstępy miedzy torami na zakrętach sa mniejsze?? A co do tatr to nadwyżki nie ma nigdy a raczej niedobór ze wzgledu na różne usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Combino na Ratajach? IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 13:19 Usterki już wcale nie są takie groźne dla tatr, procentowo wręcz są dzis mniej awaryjne od stopiątek. Natomiast nadal na wielu liniach się nie mieszczą. Co najwyżej Forteczną mogłaby przejąć część obsługi linii 7 na weekendy i wysyłać na nie tatry. Z pozostałymi liniami, a szczególnie z tymi przejżdżającymi przez Strzelecką, Fredry, Pl.Wielkopolski byłby już problem (szerokość pudła). Odpowiedz Link Zgłoś