Dodaj do ulubionych

Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!!

29.11.05, 00:09
Jakis czas temu zapytałem staroste o możliwość zamontowania kamery intenetowej
na Starym Rynku. Starosta powiedział że pomysł jest ciekawy lecz
drogi-zmieniono
jednak pytanie w sondzie internetowej.

Wiec jesli popieracie ten pomysł? Głosujcie! :)

www.srodawlkp-powiat.pl/

PS. I co w ogóle myślice? I gdzie byści ją zamontowali? :)
Obserwuj wątek
    • emi53 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 29.11.05, 13:04
      Kamerę internetową warto zainstalować,choćby ze względu na pozyskanie większej
      liczby turystów,którzy powinni do Środy równie często zaglądać jak do
      Kórnika,czy Zaniemyśla.Koszt -6500 złotych nie jest zdecydowanie aż tak
      wielki,by z niej zrezygnować.Niech tylko Starosta zadecyduje -podejmę się być,
      jeśli nie dużym,to w każdym bądź razie znaczącym udziałowcem w tym
      przedsięwzięciu.
      Co do miejsca zainstalowania -powinna ona mieścić się na Starym Rynku,i
      pokazywać jego północną pierzeję oraz wlot na ulicę Dąbrowskiego,lub też
      klasyczny widok z Kolegiatą w tle i domkami senatorskimi.Gdyby jeszcze mogła
      być choć częściowo obrotowa -rozwiązywałoby to sprawę lokalizacji -powyższych
      dwóch punktów ,o których wspomniałem.
      W sondzie wziąłem udział -co prawda dopiero jako 26 respondent.Lecz widzę,że
      przewaga zwolenników,choć niezdecydowanie,jednak wyraźnie wzrasta i przedstawia
      się jak 2:1.
      • rogeer Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 29.11.05, 14:28
        Jestem jak najbardziej za, tym bardziej że nie mieszkam chwilowo w naszym
        pięknym mieście i chętnie bym sobie obejrzał kto tam na rynku chodzi wieczorem:)
        Cena wydaje mi się troszke duża ale i tak warto.
    • duch3 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 29.11.05, 17:20
      Sam nie wiem czy to taki duży koszt. Tak naprawde to jedna pensja radnego o ile
      sie nie myle i niecala pensja burmistrza. Czy taki (praktycznie) jednorazowy
      koszt to tak wiele? Chyba nie.
      Moim zdaniem nie warto instalowac jakiegos szajsu, lepiej wydac troche wiecej
      tak widok byl porzadny. Kiepska kamerka to pieniadze wyrzucone w bloto, tak mi
      sie wydaje.
      • waclaw_kzn Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 29.11.05, 20:51
        Pomysł z kamerą ciekawy. Podoba mi się. Ciekawe tylko, czy latem właściciele i
        klienci ogródków piwnych na Rynku nie będą się buntować, że ktoś im robi
        monitoring tą kamerą ;] (jeśli stanie na rynku).
        Osobiście - marzyłaby mi się kamera, dzięki której mógłbym 24 godziny na dobę
        podpatrywać sobie ptaszki w średzkim rezerwacie - ale to taki szalony pomysł
        jedynie, bo szansa na realizacja takiego projektu jest mniejsza niż na szóstke w
        Totka ;] Ale może nasze praprawnuki bedą miały taką szansę (jeśli nie wybijemy
        do tego czasu resztek fauny i flory).
        • natala77 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 29.11.05, 21:57
          Kamera: jestem za, gdziekolwiek,
          byle była - bo to nie lada atrakcja.
          Miejsce..
          Rynek pierwszy przychodzi na myśl.
          Bagna Średzkie?- to takie ładne, ale faktycznie jakoś dziwnie nierealne jak na
          Środę;]
          Pytanie czy to się opłaca...
          Zbliża się zima. Mało kto będzie- lub tylko raz na jakiś czas ktoś będzie
          przemykał w okolicach Rynku...
          Ale inne miejsca raczej nie przychodzą do głowy...
    • duch3 Sroda w tyle 29.11.05, 17:27
      Polecam te dwie strony na ktorych zamieszczone sa spisy kamer internetowych. I
      znowu miasta mniejsze od nas moga sie nimi poszczycic.

www.worldcam.pl/7,0,0,kamery.html
      jazz.wojtaszek.pl/kamery.html

• rogeer Re: Sroda w tyle 29.11.05, 20:13
        Tak sobie myślałem, że można by przy okazji kamery internetowej postawić
        hot-spot'a czyli miejsce gdzie użytkownicy laptopów mogliby bez żadnych opłat
        bezprzewodowo podłączać się do internetu. Dla mnie fajnie by było oglądać
        biznesmenów na rynku w Środzie siedzących na ławkach z komputerami. Pozatym hot
        spot przydałby się ludziom w sądzie, można by też się dogadać z właścicieli
        lokali na rynku np. Wiedeńskiej albo Pod Orłem, chociaż żeby cały rynek pokryć
        łącznie z lokalami potrzebny byłby dość dobry sprzęt.
        Oczywiście inną sprawą jest to czy w ogóle ktoś by z tego korzystał bo nie wiem
        ile osób ma w Środzie laptopy i ile by w ogóle z czegoś takiego korzystało. W
        Poznaniu się takie rzeczy robi w wielu miejscach np. co zrozumiałe na Akademii
        Ekonomicznej jest taki hot-spot ale także w coraz większej ilości restauracji są
        takie rzeczy uruchamiane. Co sądzicie o tym pomyśle? Zawsze to jakiś krok w 21
        wiek ale czy aukrat potrzebny?
    • duch3 Gazeta Średzka 02.12.05, 00:44
      A Gazeta Średzka już chyba na 2 stronie podała, że jeden z mieszkańców
      (hmmm...;( mogliby chociaż podać mój nick!) poprosił staroste o zamontowanie
      kamerki internetowej.
      Hmmm... chyba się troche pospieszyli, bo z tego co wiem starosta nie podjął
      jeszcze decyzji.
      • emi53 Re: Gazeta Średzka 03.12.05, 23:46
        Jak będziesz, Duchu coś wiedział o podjęciu decyzji przez Statostę,daj mi
        znać.Przecież zobowiązałem się do udziału w kosztach jej instalacji.I słowa
        chcę dotrzymać.
        • duch3 Re: Gazeta Średzka 04.12.05, 11:58
          Emi! Jestes szalony! :)
          Jak cie znam to chyba żadnemu średzianinowi nie zależy na tej inwestycji jak
          tobie. Ale wolałbym abyś te pieniądze przeznaczył na robienie zdjęć niż na
          finasowani wydatków mista czy powiatu. Ciagle uwazam ze to nie jest tak wielki
          koszt dla Starostwa ( Przykład balu: Tygdonik Średzki "Warto przypomnieć, że
          ostatni bal przyniósł dochód w wysokości około 24 tysięcy zł, z czego ponad
          połowę pochłonęły koszty organizacyjne").
          Jednyne co możesz zrobić to namówić znajomych, aby weszli na strone Powiatu i
          oddali swój głos!

Pozdrawiam Cie Emi!
          • rogeer Re: Gazeta Średzka 04.12.05, 19:40
            Zgadzam się z Duchem, Emi to nie ty powinienneś finansować tą inwestycje. Myślę,
            że miasto razem z powiatem powinno sobie poradzić z taką inwestycją:)
    • duch3 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 07.12.05, 10:49
      No dobrze, czyli juz wiemy ze wszyscy sa za.

Wrocilbym jednak do pytania gdzie ja postawic? Moze na parkingu obok Czerwonego
      Krzyża? Tak aby na pierwszym planie bylo targowisko a w oddali wydac bylo
      Kolegiate? To naprawde ladny widok.
      • kormoran7 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 19.12.05, 18:41
        A czemu miala by sluzyc taka kamera?Mamy juz kamery ktore pilnuja porzadku na
        ulicach i to one sa najwiecej potrzebne. Gdyby wydac kase na takie kamery to
        jestem jak najbardzij za. Ale montowac kamere po to by sobie patrzec na miasto
        przez komputer uwazam za zly pomysl. Lepiej wydac kase na drogi powiatowe ktore
        przydadza sie wszytkim ludziomc a kamery sa tylko dla tych co maja net w domu.
        Środy na taki luksus nie stac
        • rogeer Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 19.12.05, 19:23
          Nie zgodzę się z Tobą Kormoranie w tej kwesti. Otóż taka kamera to nie jest
          wyrzucanie pieniędzy w błoto i może świadczyć o tym chociaż fakt, że wiele
          miast(nie rzadko mniejszych) je posiada. Jest to bardzo fajna rzecz dla osób,
          mieszkających w Środzie, żeby np komuś z dalkich stron pokazać jak wygląda nasz
          rynek albo bardzo fajna rzecz dla osób, które już w Środzie nie mieszkają i
          chciałyby zobaczyć co się teraz dzieje i jak wygląda nasze miasto. Pozatym Środa
          nie jest takim biednym miastem żeby nie było nas stać na odrobinę luksusu jakim
          jest kamera internetowa.
          • saxe Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 20.12.05, 10:11
            Ja również uważam, że zakup kamery internetowej to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
            Aby się o tym przekonać wystarczy włączyć stronę proponowaną do odwiedzenia
            przez Ducha, kliknąć na np. Gniezno/ najbliższe w sąsiedztwie miasto posiadające
            kamerę?/ i zobaczyć. Co zobaczymy, niewyraźne zmieniające się co ileś sekund
            obrazy, mało wyraźne postacie a wieczorami oślepiające obraz lampy uliczne. Za
            6.500 zł, można zakupić dobry aparat fotograficzny, stworzyć stronę internetową
            /galerię zdjęć/ i pewnie coś by jeszcze zostało. Bardzo podobają mi się zdjęcia
            zamieszczone na stronie /chyba urzędu/ o których pisaliście w jakimś temacie i
            to one skłoniły mnie do napisania mojego zdania w tej sprawie. Może, lepiej
            stworzyć pod patronatem starostwa stronę internetową na której fotograficy
            amatorzy mogli by zamieszczać swoje zdjęcia ze Środy i okolic ? Jest to tylko
            moje skromne zdanie z którym nie musicie się zgadzać. Chcę tylko jeszcze dodać,
            że od początku byłem przeciw.

Pozdrawiam.

• rogeer Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 20.12.05, 17:44
              No to się nie zgadzamy w kwestii kamery, jednakże pomysł ze stroną finansowaną
              przez gminę ze zdjęciami Środy jest całkiem całkiem i go także bardzo popieram!
            • duch3 Saxe ma racje... 21.12.05, 00:16
              Nie można oszczedzac na kamerce. Kupienie taniej kamery to pieniadze wyrzucone w
              błoto.
              Nie widziałem kamerky z Gniezna, ale jesli wezmiesz Zlotów ( i co z tego ze na
              pływalni) to obraz jest juz bardzo zadawalajacy. Nie mowie juz o bardzo dobrych
              kamerach na Zachodzi ktore mozna przyblizac i sterowac.
              Dla mnie to duza frajda zobaczyc co sie dzieje teraz np. na rynku. Predzej czy
              pozniej Sroda bedzie musiala zalozyc kamere internetowa. Po prostu staje sie to
              coraz bardziej popularne.
              Nie zgadzam sie tez z teza, ze to jest duzy wydatek ( jak na powiat i miasto).
              Skoro burmistrz miesiecznie zarabia prawie 10 tys. a na ostatnim przetargu
              powiat wzbogacil sie o kilkaset tys. złotych.

Podoba mi sie za to inicjatywa z galeria zdjec.

Pozdrawiam
              • kormoran7 Re: Saxe ma racje... 29.12.05, 10:50
                Nie wierze ze patrzylbys po kilka razy dziennie przez kamere na rynek na ktorym
                za 10 minut mozesz byc osobiscie. Gdybysmy mieszkali w duzym miescie to kamera
                miala by sens bo i przy okazji jakie zabytki by uchwycila. A u nas co? Mam
                patrzec ciagle na pusty rynek? Co to za przyjemnosc?Jeszcze nie daj boze we
                wakacje postawia ci na rynku TOI TOIE i ze wstydu bym sie spalil jakby turysta
                chciqal sobie popatrzec przez taka kamere
                • duch3 Pieniażki 29.12.05, 11:08
                  A gdybys ostatnio sprzedał działke za 600000 zl, to na co wydałbyś te pieniądze?
                  Czy 6000 to tak duzo pieniedzy dla jednego z najbogatszych powiatów w Polsce a
                  czwartego w Wielkoposce?
                  • saxe Re: Gdybym był starostą ! 29.12.05, 11:48
                    Wiem, że pytanie nie było do mnie skierowane. Proponuję jednak, każdemu kto ma
                    chwilę czasu aby odpowiedział na to pytanie. Każdy może stać się wirtualnym
                    starostą. Ja proponuję podzielić pieniądze po połowie i przeznaczyć je na remont
                    wiatraków, bo nie można zostawić prywatnego właściciela bez pomocy z tym dużym,
                    również naszym problemem oraz na odnawianie i konserwację kolejki wąskotorowej ,
                    bo tam pieniędzy ciągle jest brak. Wiem, że 6.5 tys. zł to niewiele ale zawsze coś.

Pozdrawiam.
                    • kormoran7 Re: Gdybym był starostą ! 29.12.05, 13:21
                      Przede wszytkim odnowiłbym drogi powiatowe, odremontował zabytkowe kamienice na
                      rynku(jak to jest w Poznaniu) i jeszcze bym ogólnie wymienil płyty na rynku. To
                      znaczy styl płyt niech zostalby ten sam ale te pekniete bym wymienil. W koncu
                      rynek i jego okolice to jedyne czym mozemy sie pochwalic w naszym miescie

Duchu walczylismy razem by zamiast strzelnicy ktora sluzylaby tylko nielicznym
                      miasto wybudowalo cos dla wszytkich. Teraz kamera bylaby tez tylko dla
                      nielicznych dlatego troche ci sie dziwie.
                      • saxe Re: Gdybym był starostą ! 29.12.05, 21:49
                        Kamienice na rynku to strzał w dziesiątkę. Dość popielatej Środy, jestem za.

Pozdrawiam.

sprostowanie: myślałem o dzieleniu 6.5 tys. zł.
                        • rogeer Re: Gdybym był starostą ! 30.12.05, 10:16
                          Także bym wyremontował kamienice na starym rynku i postawił kamerę żeby cały
                          świat mógł je oglądać:)
                          Kormoranie co do strzelnicy to jakiś czas temu rozmawiałem jednym z braci
                          kurkowych i z tego jak oni to widzą to to może być całkiem przyjemne miejsce
                          dostępne każdemu.
                          • kormoran7 Re: Gdybym był starostą ! 30.12.05, 13:19
                            No wtedy to rowniez kamera by mogla byc zalozona jak najbardziej. Ale trzeba
                            sobie uswiadomic co jest sprawa prioretytowa dla miasta a za taka sprawe
                            osobiscie uwazalbym jakies dzialnia remontowe na rynku. kamera to drugorzedna
                            rzecz ktora moze ale nie musi byc akurat w tej chwili.

A co do kurkow to powiem tak:obiecanki cacanki a glupiemu radosc.Nie wierze ze
                            bedzie to otwarta strzelnica.Ale jak juz prawie rok temu mowilem nie drazni
                            mnie to czy bedzie to otwarta czy zamknieta strzelnica tylko fakt ze tak ladny
                            teren dostali od reki praktycznie za nic.
    • duch3 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 02.01.06, 00:53
      Zmieniam pytani:

Przed Bożym Narodzeniem urząd miejski zakupił świąteczne elementy świetlne,
      które możemy oglądać na średzkich ulicach.
      W sumie zakupiono 10 sztuk siatek, 2 węże świetlne o długości 45 m każdy (są one
      umieszczone na drzewach na Starym Runku) oraz 65 ramkowych elementów z motywem
      choinek i gwiazdorów. Te ostatnie możemy oglądać na kilku ulicach w centrum
      miasta. Elementy w ubiegłym tygodniu zawieszali pracownicy Usług Komunalnych.
      W sumie zakupy te kosztowały 26.585 zł, a wydatki zostały pokryte z działu w
      budżecie miejskim ­ gospodarka komunalna
      • kormoran7 Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 02.01.06, 11:06
        Przynajmnie milo sie spaceruje wieczorami po ulicy. To akurat jest fajna rzecz
        bo ja osobiscie moge poczuc ze cos w moim miescie sie zmienia na lepsze. Ze
        wiem ze pieniadze nie zostaly sprzeniewierzone jak bylo za Miecia. I mam
        swiadomosc ze akzdy moze sie poczuc lepiej patrzc na te piekne swiecidelka.
        • rogeer Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 05.01.06, 21:40
          Nie zgodzę się z Tobą Kormoranie by to czy pieniądze zostaną wydane na lampki
          czy na kamerę robiło jakąkolwiek różnice. Tak czy tak pieniądze zostaną wydane
          na "luksusy", które mają uprzyjemnić nam nasze miasto. Pozatym to uważam, że
          Środę stać na to by zafundować sobie i kamerę i lampki:)
          • emi53 Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 05.01.06, 22:32
            Uważam,Rogeer podobnie jak Ty,że kamera internetowa w Środzie powinna
            powstać.Sonda jednak pokazuje,że zainteresowanie,nawet ze strony internautów
            jest ogólnie mówiąc małe.Do tej pory w sondzie wzięło udział 175 osób,z czego -
            63% poparło projekt,33% jest przeciwnych,a 4% nie ma zdania.
            Poparcie jest więc od samego początku bez zmian -2/3 zwolenników ,a 1/3
            przeciwników.
            Starostwo pewnie czeka,aż sprawą zainteresuje sie co najmniej z 1000
            osób.Możemy więc marzenia o kamerze zostawić co najmniej do jesieni,jak nie na
            dłużej.Szkoda - na dodatek Duch ostudził moje emocje,i postanowiłem też
            cierpliwie czekać,choć nr konta Urzędu Miejskiego w Środzie już odnalazłem.
            Poza tym nie wiem jak zareagowałby Starosta na darowiznę na taki właśnie cel.
            Zapewne miasto ma ważniejsze potrzeby,choćby na cele charytatywne.
            • kormoran7 Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 05.01.06, 23:49
              Ale nie mozecie pojac koledzy ze nie moralnym jest moim zdaniem wydawac kasy na
              rzecz z ktorej beda korzystac nieliczni. Nasza rozmowa nie ma sensu bo znow
              bedziemy pogadac te same argumenty i do niczego nie dojdziemy:)Ja jestem na
              NIE.
              • rogeer Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 06.01.06, 10:45
                Ależ kormoranie, kamera przyda się osobom, które żyją poza naszym miastem(np.
                Emi) i traktuj to jako element promujący nasze miasto na cały świat. Co do
                poruszania tych samych argumentów to niestety chyba już się zapętliliśmy:) Ja
                jestem na TAK:)
                • duch3 Re: 4 kamery czy lampki na 3 tygodnie??? 08.01.06, 13:47
                  To prawda że najlepsze są rzeczy z którech wszyscy korzystaja lub moga
                  korzystac- ale w koncu wszystkie nowinki zwiazane sa z jakas "elitarnoscia".
                  Poza tym medium jakim jest internet staje sie coraz bardziej popularne (ponad 8
                  mln Polaków).
                  Kiedyś łaźnia publiczna była przeznaczona dla garstki, potem jedank uległa
                  demokratyzacji.
    • mareckimaro Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 09.01.06, 01:13
      Witam

Hmm pomysł może dobry ale czy nie lepiej byłoby podpiąć się pod "istniejący"
      niby monitoring miasta przecież i tak na rynku jest już kamera z tego
      monitoringu.
      Niektórych na pewno ucieszyła by wiadomość, że mogą wcielić się w "securitas" i
      oglądać miasteczko z pozostałych kamer. - już widzę jak na stronie powiatu
      NOWOŚĆ Zobacz Środę Wlkp. na Żywo przez 15 min za 1 sms 7,99 netto :p hehe taki
      mały joke

Pozostaje jeszcze sprawa ile to właściwie kosztuje. Pozwolę co nieco tu
      przedstawić
      W skrócie mamy pełną władze nad kamerka przybliżamy, oddalamy, zmieniamy
      kierunki. Mamy możliwość oglądania obrazu z 4 kamer równocześnie itd..
      Nie wiem jak na jakich zasadach „nasi” rejestrują obraz z kamer ale jeżeli
      analogowo na kasetach wideo (hahahaha) to wiadomo będzie drożej.
      W takim przypadku potrzebny będzie sprzęt:

Bez komputera się nie obędzie :) ~ 2500 zł + monitor
      Łącznik ich kamery a system że tak nazwę WEB monitoringu na 8 kamer ~ 2500 zł
      Koncentrator na 8 kamer ze sterowaniem obrotnicami ~ 1000 zł :P
      Ewentualna wymiana, dołożenie obrotnic do kamer (8) ~ 1600 zł
      A to reszta kosztów:
      Przełącznik internetowy na 8 kamer ~ 500 zł
      Video serwer ~ 1500 zł
      Oprogramowanie lokalne ~ 800 zł
      Witryna webcam zawansowana ~ 1200 zł
      Serwer umożliwiający ciągłą prace kamer (ewentualnie na
      www.sroda.wlkp.pl/) ~ 850 zł rocznie + domena gratis ;)
      Inne wydatki: (kawa, nerwy)
      Pozostałe wydatki na kable, taśmę klejącą :P, robociznę itp. ~ 2000 zł
      Ceny podałem lekko zawyżone
      Czyli razem wyszło nam , eeeeeeee policzcie sami :P , w każdym razie w 15,000
      zł się zmieści.

W przypadku 1 kamerki bez luksusów koszt będzie około 3000 tylko , że trzeba
      byłoby poszukać dobrego programisty z chęcią robienia za darmo :p , bo tak to
      dochodzi min 1000 zł za witrynkę i oprogramowanie (ewentualnie sofcik na GNU)

POZDRAWIAM WSZYTKICH

* informuje że nie jest to oferta w rozumieniu kodeksu cywilnego :)))) adwokaci
      nie śpią :p

P.S.
      duchu kochany piwko za ostatni transport sie należy ;)))))))))
    • duch3 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 09.01.06, 01:26
      Piwko? No dobra :)
      • mareckimaro Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 09.01.06, 01:34
        żartowałem :p żebym nie wyszedł ma materialistę
        ale musisz przyznać że spotkanie było zaskakujące
        ;)))))))))))
        -------------------------------------------------------
        Zawsze chciałem być Aquila heliaca :p
    • duch3 Będzie....i to nie za srodki z budzetu 19.01.06, 19:30
      Internauta "Marcin", który wcześniej poprosił mnie o ustosunkowanie się do
      pomysłu zainstalowania kamery internetowej na Starym Rynku lub przy ul.
      Dąbrowskiego, z pewnością uznał te miejsca za wizytówkę naszego miasta.
      Podzielam Jego opinię, dlatego kolejny sondaż uważam za zbyteczny. Ponieważ 64%
      osób biorących udział w naszej sondzie uznało, że zainstalowanie kamery
      internetowej jest dobrym pomysłem - nie pozostaje nic innego, jak podjąć kroki,
      aby ten pomysł urzeczywistnić. Dlatego, biorąc pod uwagę również Pana sugestie,
      przy pomocy profesjonalnej firmy, rozpoznamy zarówno warunki techniczne
      zainstalowania niezbędnej liczby kamer, jak i dokładny koszt tego
      przedsięwzięcia. Określenie sposobu sfinansowania tego projektu ma tutaj
      kluczowe znaczenie, ponieważ środków na ten cel, nie ma w tegorocznym budżecie.
      W ciągu tego roku, podejmiemy jednak działania, aby pieniądze na ten cel
      pozyskać, a następnie spróbujemy przekonać radnych, że realizacja tego projektu
      jest zasadna. Ufam, że nam się to uda.
      (Paweł Łukaszewski Starosta Średzki, 2006-01-17 19:54:47)

Jak wiele mozna zdzialac nie wychodzac z domu! To sie nazywa demokracja w działaniu.
      • kormoran7 A kamienice i płyty na starym rynku się niszczą:( 20.01.06, 10:02
        Trzeba zwrócić uwagę właśnie na w.w fakt staroscie i może tak samo sie zajmie
        płytami na rynku jak tą kamerą która bedzie tylko dla bogatych mieszkańców
        • kormoran7 Re: A kamienice i płyty na starym rynku się niszc 20.01.06, 11:27
          Jesli chodzi o kamienice to zapewne bierze sie jakiegos historyka ktory mowi
          jak najlepiej oddac stary ale rownoczesnie zmodernizowany klimat kaminic. Potem
          wynajmuje sie ekipe remontowa i sie dziala. Moje rozwazaania sa czysto
          teoteryteczne bo nie mam pojecia jak sie odnawia stare kaminice. Marzy mi sie
          jednak by wygladaly one tak jak w Poznaniu

www.muzarp.poznan.pl/muzeum/images/hist_muzeum/0053d.jpg
          Jeszcze dzis zloze projekt tego pomyslu u starosty
          • kormoran7 Re: A kamienice i płyty na starym rynku się niszc 20.01.06, 12:13
            Zadalem pytanie w takiej formie

Drogi panie Starosto

Nie jestem zwolennikiem pomysłu aby zainstalować kamerę internetowa na rynku
            naszego miasta. Uważam że taka kamera niczemu by nie służyła ponieważ nie
            oszukujmy się że nasz Rynek niczym nie może się pochwalić gościom z innych
            miejscowości w Polsce. Dlatego mam pewną propozycję. Czy nie lepiej byłoby
            przeznaczyć część pieniędzy na remont kamienic wokół Rynku? Przydałoby się
            również odnowić płyty chodnikowe na samym rynku ponieważ nieraz ludzie już się
            potykają o te wystające płyty. Jeśli zrobiłoby się taki gruntowny remont to
            wtedy można by się było pochwalić poprzez kamerę jaki mamy piękny Rynek. A
            niech mi Pan uwierzy że oglądanie latem ogródków piwnych jeszcze żadnemu miastu
            chluby nie przyniosło a nic bardziej interesującego na rynku moim zdaniem nie
            ma do pokazania obecnie. Co Pan myśli o mojej propozycji?
            • duch3 Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 20.01.06, 12:33
              Zaskoczyłeś mnie Kormoranie! Spodziewalem sie propozycji ze mozna by oprocze
              tego..., a nie "zamist tego..".
              Przede wszystkim wiekszosc, bo az 64% uwaza ze jednak czemus sluzy! Po drugie
              uwazam ze czym jak czym ale Rynkiem to my mozemy sie chwalic! Po trzecie
              pokazanie ogrodkow piwnych to znakomity pomysl aby przyciagnac ludzi! Po czwarte
              podazanie z duchem czasu to takze dobry sygnal dla inwestrow. Po piate
              zamontowanie kamery na rynku moze sprawic, ze stanie sie tam bezpieczniej! Po
              szoste, dlaczego nie protestowales jak miasto wydawalo ogrom pieniedzy na ozdoby
              (co sie stalo ze zeszlorocznymi?) swiateczne?
              • kormoran7 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 20.01.06, 13:37
                Abosolutnie moja wypowiedz nie byla w stylu "zamiast tego..". Napisalem bowiem
                ze jeśli zrobiłoby się taki gruntowny remont to wtedy można by się było
                pochwalić poprzez kamerę jaki mamy piękny Rynek. Czyli bede za kamera calym
                sercem jak odremontujemy rynek. Na chwile obecna jestem przeciw bo walace sie
                plyty chodnikowe wstyd pokazac. Piszesz ze rynkiem mozemy sie pochwalic. To
                twoje zdanie ale podaj jedne argument dlaczego mozemy sie chwalic nim?Co tam
                jest takiego fajnego ze wszycy by mowili"O jaki piekny rynek. O musze tam
                pojechac porobic zdjecia" Co do ogrodkow piwnych to gdyby bylo ich tyle co na
                rynku w Poznaniu lub Wroclawiu to faktycznie moze by to ludzie przyciagalo.
                Tylko ze u nas z roku na rok ogrodkow ubywa a jesli juz sa to frekwencja
                odwiedzajacych je ludzi nie powalaja na kolana. A jeszce zapewne znow ktos
                wpadnie latem na wspanialy pomysl postawienia 2 TOI Toi na rynku. Od razu widac
                potem ze nasze miasto to wiocha.Gdyby kazdy mowil ze kamera przyciagnie
                inwestorow to w miastach gdzie jest kamera nie byloby bezrobocia bo wszyscy by
                sobie budowali tam zaklady pracy, pzredsibiorsta budowali itd. To przeciez
                totalny absurd. Czy ty bedac szefem firmy i chca ulokowac swoja siedzibe w
                danym miescie patrzylbys czy to miasto ma kamere internetowa?Mysle ze chyba
                nie. Juz pisalem ze jesli miasto chcialoby ustwaic kamery
                strickte "patrolujace" bedzpieczenstwo obywateli to moge nawet sie dolozyc do
                takiej inwestycji bo wiem ze to sluzyloby wszytkim ludziom i mialoby swoj jakis
                okreslony cel.
                • duch3 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 21.01.06, 17:04
                  "Dlatego mam pewną propozycję. Czy nie lepiej byłoby
                  przeznaczyć część pieniędzy na remont kamienic wokół Rynku? " - dla mnie to
                  "zamiast".

Tak się zastanawiam ile mozna wyremontowac kamienic za 6 tyś. zł?

Jesli porownamy nasz rynke chociazby z Wrzesinskim, to naprawde wypadamy
                  niezle. Nie widze argumentu przeciw, po prostu jest ladny i tyle. Chociaz wiele
                  mozna by poprawic. Nie twierdze ze kamera bezposrednio wplywa na redukcje
                  inwestycji, ale dodaje np. punktow w rankingu ZPP.
                  Postawienie TOI TOI na Rynku swiadczylo tylko o braku gustu. A jesli chodzi o
                  poprawe bezpiczenstwa to licze na to, ze gdybys ogladal kamerke i widzialbys ze
                  cos sie dzieje, to powiadomilbys np.policje.

Na kwoty jakimi operuje urzad miasta i powiat, 6 tyś. to naprawde kropla. Moim
                  zdaniem kamera to naprawde dobrze ulukowana inwestycja! Pomysl na jakie bzudury
                  miasto przeznacza ogromne pieniadze! Moze warto w innym miejscu powalczyc o to-
                  np. w fortecowaniu smietnikow.
                  • kormoran7 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 21.01.06, 19:33
                    Uwaga bedzie w punktach:)
                    1)Łapiesz mnie kolego za slowa. faktycznie gdybym do swojego zdania "Czy nie
                    lepiej byłoby przeznaczyć część pieniędzy na remont kamienic wokół Rynku"
                    dodal zdanie "a po tym remoncie reszte pieniedzy przeznaczyc na kamare" nie
                    mialbys watpliwosci ze jestem rownoczesnie za kamera i za odbudowa rynku. Ale
                    tak to chcialem przedstawic tylko ze poprostu nie dokonczylem zdania. Ale pod
                    koniec napisalem ze "Jeśli zrobiłoby się taki gruntowny remont to
                    wtedy można by się było pochwalić poprzez kamerę jaki mamy piękny Rynek" wiec
                    to zdanie mowi o tym ze jestem za tym i za tym a nie zamiast
                    2)Nie mowie o zadnych konkretnych kwotach bo nie wiem ile mozna z budzetu gminy
                    przenaczyc kasy na takie wydatki. Za 6 tysiecy kamienic wszytkich nie
                    odremontujesz ale mozesz juz plyty napewno wymienic. A przeciez mozna kamienice
                    remibtowac co roku po kolei jedna lub dwie. Nie trzeba wszytko od razu zrobic
                    3)Jesli chodzi o te rankingi to sam mowiles kiedys ze niczemu tak naprawda nie
                    sluza wiec tego argumentu nie przyjmuje tym bardfziej ze jak sadze z braku
                    innych argumentow podales taki powiedzmy"dziwny argumet"
                    • duch3 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 21.01.06, 19:43
                      W sumie to rozumiem Twoje intencje i gdzies sie tam z nimi zgadzam. Ale patrzac
                      prawdzie w oczy, łatwiej wydać liczmy nawet 10tyś. zł na kamerke, niz 100tyś. zł
                      na remont płyty rynku.
                      Dlatego lepiej małymi kroczkami go rewitalizować, aniżeli czekać aż bedzie nas
                      stać na remont kapitalny. W rankingi rzeczywiście nie wierze, ale wyraziłem
                      wtedy opinie że "może" jakiś inwestro na te strone zagląda.
                      Pozdrawiam
                      • kormoran7 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 21.01.06, 19:51
                        100 tys za remont plyty rynku?Eee chyba tyle to az by to nie kosztowalo.
                        • rogeer Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 22.01.06, 00:42
                          Co do kosztów remotów płyty głównej to myślę, że 100 to optymistyczne szacowanie
                          kosztów.

A teraz troszke inaczej o kamerce, bo jak wiadomo najprawdopodobniej powstanie,
                          trzeba by zdecydować gdzie taka kamerka ma stanąć. Osobiście proponowałbym dwa
                          widoki.
                          1.Na kolegiatę i domki senatorskie(standardowa widokówka Środy)
                          2.Z kolegiaty na Rynek i Sąd.

Oczywiście nie wiem jak sprawa wygląda z właścicielami, czy w ogóle jest to
                          wykonalne. Co na ten temat sądzicie?
                          • kormoran7 Re: Spodziewałem się innego pytania Kormoranie 22.01.06, 14:34
                            Co nam przyjdzie z planowania gdzie postawic ta kamera jesli i tak nie
                            uwzglednia naszych propozycji?

Gdzie by jednak jej nie postawili to i tak bedzie siara na cała Polske jak
                            ludzie zobacza walace sie plyty chodnikowe, odrapane kamienice i pusty rynek
                            od rana do wieczora.

A przepraszam moze wieczorem jacys dresiarze przyjda na rynek i cos tak
                            poprzeklinaja do kamery... =>Taki maly zlosliwy zarcik:)
    • duch3 Polakom brak gustu!!! 20.01.06, 11:06
      Zgadzam sie ze kamienice i plyta tez przydaly by sie do remontu, ale zwrocil bym
      uwage na cos innego. Kiedy brak pieniedzy na poprawe estetyki mi sobie jeszcze
      bardziej obrzydzamy te miasto. Przyklad to chociazby fortecowanie smietnickow
      wiatami, plotami czy jeszcze czyms innym! Arcyprzyklad to "WC dla psow"- jak
      mozna bylo wymyslic taka glupote? Brak przemyslenia, brak planu, brak pomyslu na
      to zeby zmusic ludzi do wyprowadzania tam psow. Inna sprawa ze czworonogow tez
      nikt o zdanie nie pytal!
    • duch3 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 23.01.06, 12:16
      Mimo wszystko nie obawiam się negatywnych konsekwencji, wynikających z
      zainstalowania kamery internetowej. Tym bardziej na Starym Rynku, choć w pełni
      podzielam Pana zdanie na temat fatalnego stanu jego nawierzchni. Podzielam także
      Pana opinię o złym stanie technicznym niektórych kamienic, usytuowanych w samym
      sercu śródmiejskiej zabudowy. Nie oznacza to jednak, że z tego quasi filmowego
      projektu należy zrezygnować. Uważam bowiem, że jednym z celów umożliwienia
      internautom ciągłej obserwacji jakiegoś fragmentu miasta i życia jego
      mieszkańców - jest między innymi dokumentowanie zachodzących w tej społeczności
      zmian. Jestem niepoprawnym optymistą, więc sądzę, że w Środzie Wielkopolskiej -
      jednak zmian na lepsze! Renowacja, objętych strefą ochrony konserwatorskiej
      budynków, jak i rewitalizacja całych przestrzeni naszego miasta - to
      najpilniejsze wyzwania, jakie stały i niestety ciągle jeszcze stoją przed
      władzami Środy Wielkopolskiej. I to bez względu na stan prawny nieruchomości!
      Natomiast bieżąca konserwacja i drobna kosmetyka nie uratują już płyty Starego
      Rynku! Moim zdaniem - jego nawierzchnia wymaga natychmiastowej wymiany. Po
      pierwsze dlatego, że zagraża bezpieczeństwu mieszkańców naszego miasta i naszym
      gościom, a po drugie dlatego, że nie harmonizuje z otaczającą - historyczną
      zabudową Starówki. Zarówno Stary Rynek, jak i okalające go uliczki, są perłą
      naszej zabytkowej architektury. Jej koroną jest oczywiście późnogotycka
      Kolegiata. Cały ten unikatowy zespół urbanistyczny, wymaga szczególnych zabiegów
      restauratorskich i rewitalizacyjnych. Być może będzie to jedno z najważniejszych
      zadań, jakie postawią przed sobą nowe władze Środy Wielkopolskiej, wyłonione w
      tegorocznych wyborach! Należy przynajmniej życzyć sobie, aby tak było.
      Konkludując odpowiedź na Pana pytanie, sądzę, że dobrze byłoby, aby nasza
      Starówka odzyskała należny jej blask, a internauci byli tego naocznymi świadkami.
      (Paweł Łukaszewski Starosta Średzki, 2006-01-22 21:03:26)

Ja się zgadzam, tylko szkoda że nie znaleziono tych środków w czasie bierzącej
      kadencji.
      • kormoran7 Re: Kamera internetowa w Środzie- głosujcie!!!! 23.01.06, 22:39
        Tak sobie mysle ze gdyby Pan Podsadny nie zaczal lamentowac jak mu zle to mozna
        by bylo burmistrza zapytac o tyle ciekawych spraw.Miedzy innymi o te kamienice
        czy rynek. A tak spotkanie skonczylo sie skandalem i w sumie tylko to ludzie
        beda pamietac.Jak Wojtek zrobi jeszce jedno takie spotkanie to napewno mu sie
        zapytam o remont kamienic. No chyba ze Podsadny znow sie pojawi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka