natalia_gs 15.12.05, 15:58 Szukam osób,które oczekują na mieszkanie w Komornikach Soplicowo - a zwłaszcz tych, którym zaproponowano wykupienie poddaszy.. Chectnie wymienie sie spostrzeżeniami na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.edica.pl / *.edica.pl 16.12.05, 09:20 A na iedy są te mieszkania przewidziane ? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_gs Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 16.12.05, 11:32 na lipiec 2006 - przynajmniej tak ja mam w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.rekin.net 03.02.06, 17:14 witam szukam osob ktore kupily mieszkania w soplicowie w budynku z podworkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masti Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:59 ja kupuję mieszkanie w budynku dla 8-iu rodzin z takim placykiem w środku, dlaczego pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.rekin.net 04.02.06, 18:41 bo ja tez kupilem mieszkanie w 3 budynku z tym smmiesznym placykiem moze bedziemy sasiadammmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masti Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:46 a ja mam mieszkanie w budynku nr 7, chyba że nie dostanę kredytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.saint-gobain.com 15.03.06, 15:17 Ja też mam mieszkanie w 7 B2. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 22:34 Budowa osiedla Soplicowo w Komornikach ma być zakończona w 2007 roku i ma być oddanych do użytku 166 domów szeregowych.Tak więc jeżeli masz ochotę to masz raczej szanse jeszcze się załapać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:58 A o co chodzi z tymi poddaszami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:02 Ja słyszałam że nie można wykupić poddaszy , chociaż byliśmy tym bardzo zainteresowani. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_gs Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 20.12.05, 14:19 Jestem trochę zdziwiona, gdyż mi sami zaproponowali to poddasze. Czy czekasz na mieszkania przy Polnej w Komornikach - ewentualnie który budynek??? Będę wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:05 Mieszkanie mieliśmy zarezerwowane w bud. 9 oraz 10 bo nie mogliśmy się zdecydować, ale jak przeliczysz poddasze o pow. około 30 m2 w cenie ok. 2 tys zł/m2 to dodatkowy wydatek rzędu 60 tys. Nas nie będzie na to stać. Prawdopodobnie zrezygnujemy całkowicie z zakupu w Pajo. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_gs Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 21.12.05, 07:19 Okazauje się że chyba Pajo przedstawia dwie wersje zaadoptowania poddaszy. Mi zaproponowano je za 2000 zł, ale jest to całkowity koszt, a nie za m.kw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:47 załoze sie , ze nie ma dwóch wersji tylko jak zwykle ktos cos nie zrozumiał. Połowa opowieści na forum o Pajo to wynik tego, ze klient czegoś nie zrozumiał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:03 Zgadzam się, przecież z tymi poddaszami dla mnie jest wszystko jasne - nie trzeba za to płacić, ale jak potem będzie chciało się coś tam zrobić, to współczuje. Bałagan i koszt napewno wyższy niż 2,5 tys. Uważam, że to jest uczciwa propozycja. Bardzo jasno określona. A nie jak to miało miejsce na Plewiskach. ja nie mam czasu na szukanie cieśli na budowie i pasuje mi to, że wszystko mogę załatwić z Kierownikiem Budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_bmw Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:00 Ja się dowiedziałem że ta przeróbka pod strych ma kosztować 2 tys, ale cała reszta prac należy już do nas. Schody, wzmocnienie, podłoga i ściany nie będą kosztowały 60 tys a raczej 20 tys albo mniej jeżeli będę robił to sam. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_gs Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 22.12.05, 12:33 Toteż, ja znam taką samą wersję - przeróbka pod strych ma kosztować 2 tys, ale cała reszta prac należy już do nas między innymi schody, wzmocnienie, podłoga i ściany.Tylko, że ta przeróka najpierw miała kosztować 4 tysiące, potem 3 tysiące a teraz zaproponowano mi za 2 tysiące. I zastanowia mnie fakt, skąd te rozbieżności . Moja przedmówczyni, określiła, że wszystkie złe opinie na temat Pajo wynikają z niedogadania się. Ależ ja absolutnie nie mam złej opinii na temat PAJO, wrecz przeciwnie, jak na razie współpraca z nimi układa nam się doskonale, tylko chciałabym uzyskać informację, ile zapłacą moi przyszli sąsiedzi za poddasze - 4, 3 lub może 2 tysiące. A może projekt tego dachu od samego początku przewidywał ewentualne zagospodarowanie poddasza i tak naprawde to zadnych przeróbek nie było i ktoś próbuje wyciągnąc od nas pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 23:14 My oglądaliśmy projekt na samym początku i na poddaszu są skośne belki. Sami wpłacamy na mieszkanie skrajne w budynku od ulicy. Tam na poddaszu wogóle nie ma podłogi i za dorobienie tych belek mamy zapłacic ok. 4 tys, nasi sąsiedzi mają już te belki od podłogi i ta przeróbka ma ich kosztować jakieś 3 tys. Ale są jeszcze mniejsze poddasza w tym budynku z podwórkiem więc może te mają mniej kosztować. Chyba że ktoś zna inną wersję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherry Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.icpnet.pl 08.01.06, 21:01 Podejrzewam, że piszecie o podobnych mieszkaniach do tych budowanych przez Pajo na Plewiskach, ponieważ i tam jest możliwość zaadoptowania poddaszy. Pytanie tylko czy ktoś pokusił się o ekspertyzę budowlaną, żeby sprawdzić nośność i wytrzymałosć tej konstrukcji? Do mnie te 3 cieniutkie belki stropowe i kilka wąskich deseczek nie przemawiają... No i pytanie zasadnicze: na ile taka adaptacja poddasza jest legalna? Co mówią na to przepisy? Argument, ze wszyscy tak robią jakoś słabo do mnie przemawia... Odpowiedz Link Zgłoś
fikus1 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:07 Weźcie się wsyscy puknijcie w te swoje głupie czerepy. Pokażcie mi drugiego developera, który sprzedając mieszkania pozwala swoim nabywcom na dowolnie paranoiczne pomysły przeróbkowo-adaptacyjne!!! U kazdego innego developera idziesz i kupujesz (lub nie - według uznania) mieszkanie zgodnie z projektem, za 3.000,00 do 4.500,00 zł za 1 m2. W Pajo - w umowie pozwalają Ci wnieść autopoprawki do projektu teoretycznie w ciągu 30 dni, a w praktyce - do samego momentu odbioru i to za jedyne 2.200,00 do 2.400,00 zł za 1 m2. Mało tego, - w trakcie budowy uwzględniaja Twoje fanaberie!!! I Ty się dziwisz, że są opóźnienia??? To między innymi przez takich klientów jak Ty!!! Puknij się w swoje czółko i dobrze zastanów, nim rzucisz w kogoś kamieniem. A jak Ci sie nie podoba - nie musisz w Pajo kupować niczego! Idź do innego developera, zobaczysz, co Ci proponuje! Ja byłem! Rozmawiałem także ze znajomumi, którzy już w mieszkamiach pajowskich mieszkają. Wiem też, że te umowne trzy lata gwarancji na poprawki to fikcja. Tak na prawdę Pajo okresu gwarancji nie przestrzega, i jeżeli wychodzą jakieś usterki, to je naprawia niezależnie od upływuterminu gwarancji. Nawet powyżej magicznych trzech lat. I zawsze idzie na rękę swoim klientom w kwestii aktu notarialnego. Możesz sobie robić co chcesz w mieszkaniu już po podpisaniu protokołu odbioru, jeszcze przed aktem notarialnym. I na co sie skarżysz?? Zobacz, jak jest u innych! Nie słuchaj tych, co całe życie mieszkali "u kogoś" i nie wiedzą, co znaczy własność. Chcieliby miec mieszkanie, ale za media i usługi komunalne niech płaci developer??? To nie jest instytucja charytatywna. Woda, prąd, gaz, wywóz śmieci - to już Twoja broszka! Jesteś właścicielem! Mieszkamia i kawałka gruntu! Nie płacisz czynszu! Tylko grosze podatku od nieruchomości, a reszta - jak w każdym innym mieszkaniu. Jeżeli oburza Cię to, że musisz podpisac umowę z energetyką, wodociągami czy gazownią na dostawę mediów, to gdzie Ty do cholery dotąd mieszkałeś??? W psiej budzie?! Pajo Was wszystkich po prosty rozpieściło!!! Za grosze!!! Kto Wam Każe u nich kupować??? Gdyby byłotak tragicznie, jak to wszyscy opisujecie - nie byłoby takich problemów z zakupem u nich mieszkania. Tam po prostu są kolejki, zapisy po kilka osób na jeden lokal, który spada z deski projektowej. Zauważcie, że Pajo prawie wcale sie nie reklamuje, a tłok powstaje "z polecenia". Tych, którzy już kupili, mieszkają i są zadowoleni. Nic Wam to nie móei? Ruszcie mózgami! I przestańcie klepać jak głupie osły i powtarzać każdą plotę, która Wam w ucho wpadnie! Po to macie chba czerepy, coby mysleć! Choc może nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Zilarska Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.eranet.pl 18.05.06, 00:42 Święte słowa. Pozdrawiam, i mimo problemów my także twożymy to osiedle Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta125 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:29 A za ile płacisz kretynko? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_gs Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 27.02.06, 15:00 Czytając drugie forum - PAJO opinie - można byłoby sądzic,iż ta firma chyba jeszcze nic dobrego nie zrobiła. Ja jak na razie jestem pozytywnie nastawiona i mam nadzieję, ze sytuacja z Plewisk u nas się nie powtórzy. Tylko trochę martwię się, że prawie mamy marzec a na budowie od dwóch miesiędcy niz się nie dzieję. No może oprócz tego, że wstawili w budynku nr 1 okna. Czy wiecie coś na temat opóźnień??? Termin budynku nr 3 to 31 lipca - czy jest szansa na dotrzymanie go??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:49 To ciekawy mechanizm, że każdy nowy klient liczy na to, że dziwnym cudem u niego akurat PAJO zrobi wszystko dobrze i w terminie, mimo że Ci doświadczeni już od lat wypisują tu co przeszli. Własnie dzięki takiemu mysleniu PAJO nadal sprzedaje świetnie swoje domki. Hej Polacy - nauczcie się wreszcie korzystać z doświadczeń innych, sparzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta125 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:32 Hej, gościu. A gdzieTy się tak sparzyłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:26 Po przeczytaniu tego listu pojechaliśmy na budowę do Komornik bo my tez mamy termin na 30 lipca. W budynku 1 i 2 są juz okna. W naszym mieszkaniu na piętrze są ściany działowe, założone są drzwi wejściowe, zrobione instalacje prądu, wody i ogrzewania ( w dodatku według naszego pomysłu !!! ). Dzisiaj robili sufity. Kierownik powiedział że nie ma mowy o opóźnieniach. Ale może ty pisałaś o Plewiskach ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.03.06, 10:30 Z szacunkiem, ale chyba wiem, gdzie kupiłam mieszkanie. Nie o Plewiskach, a o budynku nr 3. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta125 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:33 To rusz dupę i zobacz jak tam faktycznie wygląda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.saint-gobain.com 14.03.06, 16:52 Witajcie. Ja wykupiłam mieszkanie 7 B2 na poddaszu. Poddasze nie jest płatne, poniewaz jest to powierzchnia nieuzytkowa w rozumieniu prawa. Za niskie o 10 cm. Ja płacę tylko 2000 zł za przerobienie krokwii i stropu. To opłata dla stolarza a nie za poddasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:46 Droga sąsiadko, ja byłem na budowie i mi powiedziano że poddasza nie będą przerabiane, a po odbiorze i tak to zrobię sam znacznie taniej. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:33 "tylko 2000 zł"? :) Dwa lata temu brali po 500, w zeszłym roku po 1000 a teraz po 2000? To chłopaki niedługo merolami będą przyjeżdżać ten dach układać. Nie dajcie się robić w balona, zmiana tych kilku desek (i tak zbitych po najmniejszej linii oporu) nie jest warta nawet 500 zł. Chyba że w cenie macie już ułożenie podłogi na poddaszu, wstawienie okien dachowych i włazu (bez materiałów oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:46 Co do poddasza - tani developerzy nie sprzedają poddaszy ze względu na to, ze koszt wykończenia takiego poddasza zgodnie z obowiązującymi normami bezpieczeństwa jest za wysoki w stosunku do pieniędzy które można by za to otrzymac (powierzchnia poniżej 2,2m bodajże nie jest już powierzchnią użytkową, więc tak na prawdę można by sprzedac tylko 40% - 60% powierzchni poddasza). A koszt okien dachowych + prawidłowe zaizolowanie dachu, + zmieniona konstrukcja krokwi, + dodatkowy strop to kilkanaście tysięcy złotych. Lepiej zamknąć takie poddasze i uczynić z niego naturalną izolację między dachem a poziomem poniżej poddasza (z punktu widzenia developera). Przestrzegam jednak tych co adaptują poddasza, że jest to niezgodne z prawem (to już Wasza sprawa, ale jak cos się komuś na tym poddaszu stanie w trakcie użytkowania, to możecie ponieść odpowiedzialność karną), a poza tym jeżeli nie włożycie naprawde sporych pieniędzy w izolację to nida + wata jest kiepskim rozwiązaniem - w lecie zawsze będzie tam sauna a w zimie zimno. No i najlepiej najpierw sprawdzić przez 1 sezon wykonanie dachu bez wycieplenia, niż potem szukac przecieków pod nidą (doświadczenia z PAJO).Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:03 Po tym co napisał dxf zaczynam się zastanawiać czy wogóle to przerabianie jest możliwe nawet po odbiorze i czy tych pieniędzy nie przeznaczyć na wyposażenie mieszkania itp. Dzięki za wskazówki. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:21 Karol, przerabianie jest możliwe praktycznie w każdym momencie, tylko trzeba zdawac sobie sprawę z kosztów i zagrożeń w stosunku do zysków. Ja np. przerabiałem, ale tylko więźbę dachową + właz + wyłaz dachowy jako okienko, i mam po prostu lepszy pawlacz na górze - czyli minimum kosztów w stosunku do uzyskanych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:43 Uważam że znacznie lepiej robić cokolwiek po odbiorze, bo mój wykonawca zrobi dokładnie to co ja chcę, a nie to co ich stolarz z budowy. Na dodatek jak będą opóźnienia (gwarantowane) to powiedzą że to z mojej winy. No i oczywiście kwestia pieniędzy - wolę sam się dogadać z kimś z polecenia za przyzwoitszą kwotę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:13 Tak, ale z drugiej strony przerabianie już wstawionych i obciążonych dachówkami legarów które sie już wstepnie naprężyły jest nieco ryzykowne. Poza tym nie każdy chce już brudzić w domu po urządzeniu się, a PAJO z reguły tak opóźnia realizacje (średnio 3 - 4 miesiące), że kiedy następuje ten magiczny moment odbioru to Ty już masz ułożone płytki i pomalowane ściany a wóz z meblami stoi pod domem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.06, 13:36 Ja również jestem posiadaczem mieszkania z podaszem i sprawdziłem jak można to zrobić zgodnie z prawem niestety nie jest to tak jak podaje pajo. Najlepiej jest zacząć przebudowe poddasza po oddaniu mieszkania przez dewelopera. Nie jest to tak skąplikowane jak piszecie wystarczy tylko kilka dokumentów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 19:17 Witaj. Możesz podzielić się wiadomościami jak to zrobić po odbiorze mieszkania, bo przeróbka to jedno, a zdobyć dokumenty to drugie ( i to chyba ważniejsze ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: 212.160.137.* 18.04.06, 08:11 Witam, Mam pytanie do Marcina: wspominasz o dokumentach a ja jestem również zainteresowana przerobieniem poddasza. Jeśli mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.06, 10:11 Zainteresowanym przeróbką poddasza podaje wymagane dokumenty. Po odbiorze mieszkania od dewelopera trzeba założyć wspólnotę i uzyskać zgodę na użytkowanie poddasza, następnym krokiem będzie udanie się do starostwa i uzyskanie pozwolenia na przebudowę należy załączyć projekt mieszkania w 4 egzemplażach z mapką zazadniczą z Powiatowego Ośrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej z ul. Jackowskiego w Poznaniu plus mapka zagospodarowania przestrzennego do pobrania w starostwie w komornikach. Co prawda rozmawiałem niedawno z kolegą który jest architektem i powiedział mi że może wystąpić problem z wydaniem takiego pozwolenia, ponieważ jest to konstrukcja lekka, która nie jest przeznaczona do zagosodarowania mieszkalnego. Pozdrawiam. W razie czego podaje swój nr gg 1316031 bo myślę że to temat do przedyskutowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goha Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 07:29 witam! ja czekam na mieszkanie w Soplicowie w budynku nr 5c. pozdrawiam . wrazie jakichkolwiek info. prosze o kontakt na meila goha80@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cala Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.rekin.net 03.02.06, 18:22 czy ktos czytal z tu obecnuch czytal o mieszkaniach na zielarskiej w plewiskach o tej fuszerce jaka tam zrobili?mam tylko nadzieje ze nas to nie czeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:19 ja coś czytałam o instalacjach ale nie wiem o co tobie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cala Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.rekin.net 04.02.06, 18:46 miedzy innymi o te instalacje ale rowniez o nierowne sciany itp. ale mam nadzieje ze sa to ploty Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta125 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:36 Mam nadzieją, że ;przyczytałać, co napisałam. Mieszkam właśnie na Zielarskiej. Jeżelisz jakieś wątpliwości, to przyjedx i zobacz, a nie kal ozorem bez potrzeby! Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta125 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 10.03.06, 21:25 Ty!!! Kupiłam, urządziłam po swojemu, w grudniu minął rok jak mieszkam i jest suuuuuuperrrrr!!!!!!!!! Czego się czepiasz???? Najpierw kup! Urządź i zamieszkaj! Potem pogadamy! Pajo, pozdrawiam i dziękuję! Plewiska są O.K. I nie przeszkadza mi, że mieszkam "na placu budowy". To jeszcze nie jest miasto i wiem, że te budowy staniowią tylko poszczególne etapy czegoś, co kiedyś będzie rewelacyjnym osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evita Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.03.06, 22:10 Czytając to forum odnoszę wrażenie, że dotyczy ono Soplicowa, a nie Kminkowej droga Elżbieto125. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariolka Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 07:11 hej, to nie jest ring bokserski tylko wymiana informacji ważnych dla nas którzy kupują mieszkania w Pajo i powinni wiedzieć na co zwracać uwagę. Dajcie spokój tym wyzwiskom i bądźcie obiektywni bo Fikus to chyba sam Prezes...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.echostar.pl 11.03.06, 15:33 100 % POPARCIA DLA MARIOLI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:19 Oczywiście nie dajcie się zwieść - Fikus i Elżbieta to są ludzie z PAJO. Nie dlatego że chwalą PAJO, tylko że z ich wypowiedzi czuć z daleka retorykę charakterystyczną dla pracowników tejże firmy (ileż razy to słyszałem podczas moich wizyt na Sobieskiego...). Czyli PAJO jest świetne i najlepsze wogóle, a my tylko jesteśmy stuknięci, rozpieszczeni i się czepiamy. No i to obrażanie innych forumowiczów - Lucynko, wiem że od niedawna pracujesz i jesteś przekonana, że to wielka niesprawiedliwośc dla firmy, że klienci tak wybrzydzają. Ale idź na budowę, spędź tam parę dni, poobserwuj prace Twoich podwykonawców a może przede wszystkim kup sobie to mieszkanie w wykonaniu, którego tak zaciekle bronisz, a wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 212.160.137.* 19.04.06, 11:18 B.duże dzięki za info odnośnie dokumentów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 212.160.137.* 19.04.06, 11:56 Witam serdecznie, szukam osób które kupiły mieszkania w Plewiskach, ul.Kminkowa/Szałwiowa i których odbiór "jest" na wrzesień 2006. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:27 Dla zainteresowanych - pojawiło się tu już nastepne, czwarte forum o PAJO. Kliknij: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=40543282&wv.x=2&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 17:41 od nas chcieli 2000 + sami mieliśmy dostarczyć tragarze z hurtowni stali oraz drewno do przeróbek. osobno trzeba się dogadać z murarzami aby te tragarze wmurowali i z cieślami żeby przygotowali kontrukcję pod strop. wszystko bez rysunków i bez projektu (podobno wyliczają jakie belki itd). ale jak coś ci się stanie podczas użytkowania to pajo umywa ręce i cała odpowiedzialność spada na ciebie. ja zrezygnowałem. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 20:21 W piątek oglądałem nową konstrukcję dachu na budynek 5 albo 4 i są same skośne belki bez możliwości adaptacji - przynajmniej na pierwszy rzut oka. Rozmawiałem też z cieślami o indywidualnych przeróbkach, ale będzie ciężko bo mają zakaz od kierownictwa. Chyba odpuszczę temat. POZDRO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 22:16 musisz pogadać bezpośrednio z kierownikiem, może coś załatwisz. ja kupiłem mieszkanie w 5 na górze ale poddasza nie robię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 22:35 tylko pamiętaj że takie dogadywanie jest niezgodne z projektem. w którym budynku kupiłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
aasiulka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 09.05.06, 19:13 to jak to jest, bo mi nie proponowli zaadoptowania poddasza, nawet o tym wspomniane nie było, bede mieszkała w bloku 21, do odbioru w kwietniu przyszlego roku -ostatni blok na tym osiedlu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:13 Ja też jestem nowym klientem w bud 20 i widziałem na projekcie a potem na budowie że poddasze jest nieużytkowe. Mi tez niczego nie proponowano bo przecież nie ma takiej możliwości. Pozdrawiam współmieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:29 Poddasze można adaptować, tylko wymaga to sporych nakładów (różnych w zależności od przeznaczenia poddasza) no i jak ktoś chce być w zgodzie z prawem to i pobiegać po urzędach musi. Temat był mielony niejednokrotnie na tym lub pozostałych 3 forach o PAJO więc zparaszam do poczytania. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:32 Sam poszukałem i jest to ładnie opisane przez dxfa w okolicach 15 marca na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:48 podobno w pierwszych trzech budynkach (tych zadaszonych) wszystkim przygotowali poddasze do adaptacji ale później podobno zmienił się kierownik i już nie można. podobno teraz indywidualnie można to załatwiać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vasco PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 23:47 Witam, Zastanawiam się nad kupnem w Pajo szeregowca. Po opiniach z tego forum i forum z Plewisk ochota mi przeszła. Czy ktoś ma już spostrzeżenia z budowy na os.Soplicowo lub Parkowe? Jakie są opóźnienia? Czy cena katalogowa jest ceną realną? Czy ktoś ma jakieś opinie dot. konkurencji tzn. Poz Inwest? Pozdrawiam Vasco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielarska 108 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.eranet.pl 18.05.06, 00:49 Szeregi są ok. Tylko trzeba budowy pilnować tj. 3-4 razy w tygodniu być i pilnować kierownika. Ja nie mam byków i jest ok. Tylko gruny jest gliniasty i płynie ale to już melioracja :-) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 06.07.06, 20:28 No właśnie! My z żoną kupiliśmy mieszkanie w 15 i powiedziano nam od razu, że poddasze nie będzie do zagospodarowania, więc wzięliśmy na parterze. Teraz tak naprawdę myślimy, że fajnie byłoby mieć "dwupoziomowe" mieszkano. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:11 witam przyszlych sasiadów z 15-stki! a ktore mieszkanie wybraliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.09.06, 19:18 Witam, sąsiada. My wybraliśmy H1 a ty? Ps. sorry, że tak późno odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturooo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:13 Witam, Kto podpisywał umowę na ul. Fabrycznej w P-ń?? Czy nie ma przez nich jakiś dodatkowych problemów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m23 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.epsa.pl 23.05.06, 14:28 ja nie podpisywałam tam umowy,ale byłam zasięgnąc info w spr. Pajo na plewiskach...pan jest beznadziejny...generalnie nie wie ni...no chyba,ze sie juz douczył...my byliśy na początku kwietnia...pan-nie-wiem-nic zapisał sobie nasze pytania na kartce (to była sobota) i obiecał,że najpóźniej oddzwoni we wtorek,powoływał się przy tym na znajomości z prezesem Pajo(co już dla mnie nie jest oceną obiektywną przez niego tego developera)...jak widać mamy koniec maja a pan-nie -wiem-nic jeszcze nie zadzwonił...aha,żeby nie było to dodam,ze zapisywał sobie i numer telefonu i adres mailowy... generalnie nic bym przez niego nie załatwiała,mimo,ze godziny otwarcia i lokalizacja tego biura są dla osób mieszkajacych w Poznaniu bardzo dogodne. Jednak wolałabym pofatygować sie do Lubonia. Aha!! on nie jest pracownikiem Paj,a jedynie pośredniczy w sprzedaży mieszkań,ale nawet taka osoba powinna mieć rzetelne przygotowanie,a już szczególnie przy tak poważnej sprzedaży jaką jest zakup mieszkania. Pozdrawiam wszystkich i odradzam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturooo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:44 Dziękuje za informacje m23. Chyba tak zrobie jak napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 23.05.06, 16:17 w Luboniu jest konkretniejsza obsługa... na fabrycznej tylko sobie zapisują a i tak muszę skonsultować z Luboniem... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dominik1977 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 25.05.06, 09:39 My z żoną podpisywaliśmy umowę właśnie na Fabrycznej i jesteśmy bardzo zadowoleni z obsługi. Otrzymaliśmy fachowe informacje potwierdzone później m.in. przez kierownika budowy. Poleciliśmy też biuro naszym znajomym i jakoś nikt nie wnosił żadnych uwag. Wszystko było załątwione bardzo płynnie, umowa, papiery dla Banku z niczym nie było żadnych problemów. Można zadzwonić w każdej chwili na tel.kom. i dla tego Pana nigdy nie jest za późno by udzielić jakichkolwiek informacji. No i biuro czynne do 19 a jak trzeba to spotkają się z tobą i o 20. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Ja ze swej strony polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m23 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.epsa.pl 25.05.06, 09:57 no wiadomo...:-) ja nie podpisywałam tam umowy(bo ostatecznie zrezygnowałam z Pajo),ale byliśy na Fabrycznej zaciagnać informacji na temat szeregowców i w tym temacie tamten pan nie potrafił odpowiedzieć na większosć naszych pytań,a uważam,że skoro zobowiazał się do tego,ze dowie sie i poinformuje nas w przeciągu 4 dni to nawet w przypadku gdyby się niczego nowego nie dowiedział to powinien nas powiadomić,tym bardziej,że sam to zaproponował a namiary na nas miał,a ten pan tym czasem nas olał-a to niezbyt dobra wizytówka dla firmy. My teraz rozważamy Zakup szeregowca na os.soplicowo ale od Libry Mam pytanko-czy ktoś ma jakieś informacje na temat zagospodarowania przestrzennego w tamtym rejonie-nie chodzi mi teraz o samo osiedle,które buduje i Pajo i Libra ale o okolice-czy nie ma tam w planach żadnych zakłądów,fabryk,które moga okazać sie w przyszłosci uciażliwe dla mieszkańców? Pozdrawiam przyszłych mieszkańców tego osiedla:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nati_82 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 25.05.06, 20:48 My dzisiaj też byliśmy na placu budowy!i bardzo nam się podoba! we wtorek jedziemy podpiać umowę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 06.07.06, 20:30 Problemy na fabrycznej? Jak narazie jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CICHY Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.07.06, 01:27 byłem na budowie wczoraj , rozmawiałem z kierownikiem i nie sądze aby były opóźnienia w oddawaniu mieszkań , co do plewisk to trzeba terz wziąśc poprawkę na ostatnie zimy które niepozwoliły na wykonywanie pewnych prac i stąd te opóźnienia , tak myślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 07:11 Witam wszystkich.Czy ktoś może mi powiedzić dlaczego więźby dzchowe nie są odrazu przerabiane tak jak to było w budynkach od 1 do 4 a w pozostałych są już robione jak na projekcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:54 no właśnie, ja mam mieszkanie na parterze i chciałem żeby moją połowę poddasza przerobili już teraz ale kierownictwo się nie zgodziło, najwyzej poczekam do odbioru. pozdrawiam sąsiadów z 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.06, 17:46 jeżeli masz mieszkanie na parterze to jak możesz chcieć część poddasza.Poddasze może zająć tylko mieszkaniec 1 piętra. To nie logiczne. Jak chciałbyś się dostać z parteru na poddasze. Nikt ci nie pozwoli przechodzić przez swoj pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:33 na to nieużytkowe poddasze przecież można wejść z klatki schodowej bo są tam schody strychowe, tak mnie zapewniali przy sprzedaży. zawsze jakas powierzchnia na magazyn niepotrzebnych rzeczy. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:59 Skąd ja to znam - na początku wszyscy milusi dla siebie, słodziutko na forum, sąsiad pozdrawia sąsiedeczkę trilalila, a potem na zebraniach wspólot mieszkaniowych będziecie się zabijać o każdy duperel, hehe :) Ale i tak Was pozdrawiam serdecznie :) Mieszkaniec Zielarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:56 A zastanawiałeś się co zrobi Ci sąsiad z góry gdy chodząc po jego "suficie na drewnianym stropie" zaczną mu robić się pękniecia na łączeniu nidy sufitowej ze ścianami? Jeżeli ktoś adaptuje taki strop to powinien to przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 16:35 Trzeba zacząc od tego, że adaptując taki strych trzeba zrobić na nim podłogę, bo tam będą tylko krokwie, między nimi wata, a pod nią nida przez którą można wpaść do tego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Trolla Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:57 Synku nie denerwuj się. Oni Ciebie rozszyfrowali. Jesteś upierdliwym wichrzycielem. Tak, tak to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.lexell.com.pl 29.07.06, 10:05 Boszszsz... znów ten palant. Wichrzycielem jesteś ty, podszywając się pode mnie, a od mojej matki wara syneczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Trolla Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:25 Mój ty debilmennie666 wróć do piaskownicy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:07 Oj ciekawe czy w realu byłbyś taki odważny gościu malinowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 12:16 szukam sąsiadów z 4. My mamy na piętrze, ściany wytynkowane, podlogi wypoziomowane, termin odbioru na pol. września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 24.05.06, 10:48 byłam dziś na placu budowy i wszystko wygląda na to, że odbiór będzie na czas :) więc może zła passa PAJO z opóźnieniami już minęła? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturoo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:09 Ja też byłem, rozmawialem z kierownikiem - stwierdził, że na jego budowie nie będzie tak jak w plewiskach. Wszystko ma być na czas. Oby tak było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej_R Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:55 Byłem dzisiaj i zaczynają już tynkować budynek numer 1. Widać, że robota jakoś się układa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 195.128.228.* 13.07.06, 16:55 witam da sie to zrobic ale trzeba duzo wczesniej to zapalnowac. sama firam w to nie ingeruje :) Trzeba pogadac z firma ktora stawia te domy pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 18.07.06, 11:40 Witam przyszłych mieszkanców os. Soplicowo, niedługo termin odbioru pierwszuych budynków. odbieramy mieszkanie w bud. 3, od sierpnia zamierzamy rozpocząc prace wykończeniowe, szukam przyszłych sąsiadów - jak u Was z terminem odbioru? podobno nie będzie jeszcze podłączenia z energetyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:08 Witam inka3a - pozdrawia sąsiadka z trójki... Odpowiedz Link Zgłoś
inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 18.07.06, 12:15 ja także pozdrawiam! kiedy przeprowadzka? ;-) odbierasz w terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 18:06 Przeprowadzka w terminie, jeszcze kilka dni i ruszamy z pracami wykończeniowymi. A Twoje mieszkanie na parterze czy piętrze? Pozdrawiamy serdecznie przyszłą sąsiadkę! Odpowiedz Link Zgłoś
inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 24.07.06, 08:42 witam, mamy mieszkanie na parterze i też zaczynamy w sierpniu prace wykończeniowe, a więc na pewno spotkamy się na budowie. nie wiem tylko co z prądem, będzie podłączony na czas? pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturoo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:11 Czy ktoś już odebrał mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:18 Odbieram jutro. Jakoś cicho ostatnio zrobiło się na tym forum ;-) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:00 Odebraliśmy mieszkanie 2 sierpnia. Co prawda bez prądu, gazu i wody ale mamy nadzieję, że przyłączą nam media w najbliższym czasie. Własnie trwają u nas prace wykończeniowe. Choć dojście do mieszkania,po dwóch dniach dość obfitych opadach deszczu,graniczy z cudem, jakoś się staramy. Szkoda, że nie pomyślano o jakiś drogach bądą dojazdach prędzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 14:45 Podpisaliście odbiór bez doprowadzonych mediów? Podziwiam... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia1980 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 09.08.06, 21:18 Zgadza się - podpisaliśmy bez mediów, i tak zapewę zrobi zdecydowana większość naszych sąsiadów. Kierownik nie przekaże kluczy beż podpisania protokołów, a bez tego ani rusz. Oficjalny termin oddania mieszkań już dawno minął, większość z nas zapewne już tylko czeka, żeby wykończyć mieszkanie( a to raczej nie trwa dzień czy dwa) i wreszcie sie wprowadzić. A w tym czasie, miejmy nadzieję, że wszystko będzie podłączone. Owszem, mozna czekać aż wszystko będzie dopiętę na ostatni guzik, położony pozbruk,dojazdy i posadzone piękne drzewka i wtedy pisać protokół. Tylko to, znając życie, zapewne potrwa jakies kilka miesięcy, aby nie dłużej, a w tym czasie trzeba płacić za wynajęte mieszkanie lub tłuć się gdzię kątem u rodziców i dodatkowe ubezpieczenie kredytu hipotecznego. Dziękuje - wole nie do końca wykończone, ale swoje! Pozdrawiam wszystkich wykańczających swoje mieszkanka sąsiadów! Tych przyszłych, oczywiście też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 08:20 Masz rację Natalio, rozumiem Cię w pełni, u nas była podobna sytuacja, czyli ... kolejny sprytny szantaż PAJO. My do dziś, rok po terminie oddania, nie mamy wykończonych mieszkań na zewnątrz (ogrodzenia, podmurówki itp...). Protokoły odbioru były warunkowe, czyli z zapisanymi rzeczami do zrobienia i ich terminami, co oczywiście nie zostało uczynione. Widząc ten syf każdy chciał jak najszybciej podpisywać akt notarialny, aby nie stracic zapłaconej działki chociaż,a do tego potrzebny był odbiór i - co najgorsze - zaplata całej kwoty, co odbiera nam później jakiekolwiek argumenty (najlepszym batem na PAJO jest niepłacenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:08 Najciekawsze są wymówki PAJO, w które święcie wierzą nawet panie w biurze na Sobieskiego. Np. w zeszłym roku terminy oddania były u nas na lipiec, sierpień i wrzesień. Dzwoniąc w grudniu z pytaniami dlaczego wszystko nie skończone, odpowiadano nam że sroga zima nie pozwala kontynuować prac. Tylko że jesień w zeszłym roku i tak była bardzo ciepła i jeszcze w październiku słonko nieźle przygrzewało! A że w grudniu było zimno - hmmm, to chyba było do przewidzenia, prawda? Poza tym gdyby wszystko wykonano latem w terminach, zimą nie byłoby juz nic do roboty... Obecnie domagamy się ogrodzenia działek, najpierw było za ciepło i ziemia za sucha, teraz jest za mokro. A najnowszym argumentem jest, że wszyscy robotnicy wyjechali do Irlandii i nie ma kto pracować. I znów odpowiadam - gdyby ogrodzenie zrobiono we właściwym czasie nie byłoby dziś tego problemu!!! Zadziwiające jak ludzie potrafią tłumaczyć swoje nieudacznictwo, i sami chyba już w te tłumaczenia wierzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:22 Klucze od mieszkania na Soplicowie odebrałam wczoraj. Wewnątrz mieszkania wszystko jest ok (nie licząc braku podłączeń) i w weekend zaczynamy remont. U sąsiadów z góry w 3-ce praca wre juz kilka dni!! Przeraża mnie trochę to, że w kolo budynku prace stanęły... Mama nadzieję, że w ciągu 2-3 miesięcy zdązą uporządkować teren. Jakos wierzę p. kierownikowi budowy, przez pól roku kontaktowania się z nim wspólpraca układała się ok. Co to ludzi wyjeżdzających za granicę - to jednak fakt - z jednej strony wysokie bezrobocie a robić nie ma komu. Trdno nawet o płytkarza czy malarza za rozsądną cenę(który zrobi coś jeszcze w tym roku ;-) Co do samej budowy w Soplicowie - mama nadzieję ze bedzie tam mniej problemów niż w Plewiskach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:06 Pozwólcie że zacytuję: "w mieszkaniu wszystko jest ok, w weekend zaczynamy remont" Hi hi hi, to chyba nie jest ok, że już trzeba je remontować? Rozumiem że zaczynacie wykańczać, pozwoliłem sobie tylko na mały żarcik na tym smutnym forum :) Powodzenia w robotach, jeszcze najgorsze przed Wami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:28 rzeczywiscie zaczynamy "wykańczać" mieszkanie :-). Przez chwilę poczułam się tak jak na maturze z polskiego. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 09:07 A co, może "wykończać" :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:45 Dzień doby sąsiedzi z trójki!!! Jak tam idą pracę wykończeniowe??? Może ktoś z Was już powoli kończy? Biorąc pod uwagę tempo prac i godziny do których siedzicie, to może.... może już niedługo ktoś planuję wprowadzić się??? Poza tym, czy koś już przystępował do podpisania aktu notarialnego lub orientował się co i jak??? Pozdrawiamy z żoną bardzo serdecznie i życzymy miłej pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturoo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 20:06 Może bedzie trzeba pomyśleć o założeniu jakiegoś oficjalnego forum. Gdzie będzie konkretnie porozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:44 Wiem że uważacie mnie za kretyna bo na wszystkich dostępnych forach zabieram głos, ale ja naprawdę nie mam się czym zająć, więc bezustannie podjudzam i robię zamieszanie wśród mieszkańców różnych osiedli. Musicie się z tym pogodzić za co przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.lexell.com.pl 27.07.06, 21:58 Poniższa wypowiedź nie została napisana przeze mnie. Proszę się nie podszywać pod innych forumowiczów bo to szczyt chamstwa. Oświadczam że nigdy nie piszę z adresu neoplus.adsl.tpnet.pl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 21:21 Halo - czy wszyscy są tak zajęci wykańczaniem swoich mieszkań, że nie mają czasu na pisanie na forum :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:43 witaj piter! sorki - mała przerwa urlopowa bez komputera, co do prac wykończeniowych w naszym ślicznym domu, to musze powiedzieć, ze sąsiedzi mnie bardzo zaskoczyli - prace idą pełną parą, sądząc po odgłosach. Myśmy troszke zwolnili, ale niedlugo i u nas zacznie się cos dziać. pozdrawiam i pytanie - czy wiadomo coś o podłaczeniach - kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:41 Witaj. Ma zamierzamy w tym tygodniu skończyć, a co do przeprowadzki, to do szczęścia brakuje nam tylko prądu w gniazdkach (przedłużacze z prądem budowlanym na dłuższą metę są nie do zniesienia) i gazu (ciepła woda???) A kiedy podłączenia? Dwa tygodnie temu z żoną słyszeliśmy że za dwa tygodnie, teraz też mówią, że za dwa tygodnie... Zaczyna to być trochę nudne.... Brak cywilizowanego dojścia do budynków i wygląd klatek schodowych też straszy... Ach, szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:19 Juz w tym tygodniu? to bardzo szybko!! Mozna się prawie wprowadzać, gdyby nie to, ze nadal tam wygląda jak na budowie. Jak skończą z malowaniem "dwójki" i złozą rusztowania to dopiero będzie można zacząć porządkować teren. Zobaczymy czy za 2 tygodnie podłaczą prąd i całą resztę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:39 Radziłbym się do tego widoku przyzwyczaić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 12:12 A jesli chodzi o akt notarialny (koszty), bo podobno Pajo ma jakiegoś "swojego" notariusza, robią jakieś problemy jeśli zechcemy wybrać innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:41 Można wybrać notariusza, nie stanowi to żadnego problemu, tylko utrudnia logistykę podpisywania aktów. No i upewnij się czy naprawdę ten Twój jest tańszy, bo oni trzymają stawki w miarę równo. Aha - Z Sajdą & Musiałkiewicz można ponegocjować... twardo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:06 A może orientujecie się, na jakie koszty u notariusza mamy się przygotować??? Ktoś mówił o 2 tysiącach, ale słyszałem tez o pięciu. Różnica dość spora :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:32 5 tysięcy to było przed marcową obniżką taxy, obecnie zapłacisz kolo 2 - 2,5 tys. lub cos ponad (w zależności od wartości Twojego domu lub mieszkania). Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 24.08.06, 09:35 Informuję, że od teraz piszę na forum tylko pod powyższym nickiem (troll32 grubą czcionką) żeby już żaden pajac się pode mnie nie podszywał. Pozdrawiam forumowiczów:) Troll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miglanc Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 15:51 Witam!!! LUDZIE!!! Co wy tak marudzicie, przecież jak narazie jest tam cały czas budowa, jak chcecie trawniczki, szmery i bajery to wprowadzajcie sie za jakiś rok, jak będzie koniec inwestycji, a nie cały czas narzekacie i marudzicie bo to jest troche już nudne, jak wam się tak bardzo nie podoba, to po jaką cholerę kupiliście tam mieszkanie??? Aby narzekać?? Pomyślcie nad tym co piszecie, bo zasypujecie to forum bzdurnymi postami i robicie tylko zły klimat. Nikt wam nie zrobi wszystkiego bo już macie odbiór - nie jesteście pępkami świata!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 24.08.06, 16:12 Polecam melisskę Miglanc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:34 Do Miglanca: Przede wszystkim, nikt nie zmusza Cię do czytania tego forum - odnoszę wrażenia że masz zamiar wprowadzić trochę zamieszania i to wszystko. Twój post nie wnosi za wiele ciekawego, tylko co najwyżej własnie psuje klimat. To forum ma na celu wymienianie się spostrzeżeniami i ewentualnymi problemami między przyszłymi mieszkańcami osiedla i osobami, które znają firmę Pajo i jej praktyki. I jesteśmy wdzięczni za wszelki opinie, tak pozytywne jak i negatywne. Wydaje mi się, że to nie jest miejsce do obrażania się nawzajem. Kupiliśmy tutaj mieszkania z takich, a nie innych powodów, i nikomu do tego. A teraz jako osoba, która miesiąc temu miała termin odbioru mieszkania, mam chyba prawo wymienić się z przyszłymi sąsiadami uwagami??? Na temat tego, że mieszkamy bez prądu, gazu, czy wody? Że raptem od wczoraj, możemy dojść suchą nogą do własnych, kupionych za duże pieniądze, mieszkań. I nie pisz, że jest to cały czas teren budowy i trwa inwestycja - bo to mało przekonujące. Na koniec posłużę się po części Twoimi słowami - nie podoba Ci się to forum, to po jaką cholerę tu wchodzisz??? Z pozdrowieniami lokator trójki Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 25.08.06, 10:14 Piter - święte słowa! A tak wogóle odnoszę wrażenie, że regularnie wchodzące i mieszające na wszystkich forach o PAJO osoby mają coś wspólnego z tą firmą... Nie trzeba być mistrzem dedukcji aby szybko stwierdzić że ich posty wnoszą tylko zamęt a i najazdy osobiste na osoby opisujące skrupulatnie wady developera i ostrzegające innych (także na mnie) są dalece znaczące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 10:48 Tak, mieszanie na forum nic dobrego nie wniesie. Może po prostu ignorujmy takie posty, bo to jeszcze bardziej utrudnia dyskusje o temacie, który nas interesuje- czyli o nasze domach, pieniądzach na niego, pajo itd. itp. Mam prośbe do Trolla - czesto piszesz o "chaosie" i ignoracji firmy Pajo. Nie śledzę dyskusji od poczatku, o os. Zielarskim wiem niewiele, oprócz tego ze jest takie w Plewiskach i - jak na oko - ładnie tam. Moze napisz coś blizej - jakich konkretnie zaniedbań się dopuścili,jakie miałes z nimi problemy osobiscie, co jeszcze na Waszym osiedlu nie jest zrobione a być powinno. nie po to by to jeszcze raz drązyć, tylko po to, bysmy my, w Komornikach wiedzieli czego ew. możemy się spodziewać i jak walczyć o swoje. Serdecznie pozdrawiam (równiez pitera) i życzę udanego weekendu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 25.08.06, 11:02 Inko, temat jest na prawdę spory. Generalnie największym problemem jest niechlujstwo podwykonawców, oszczędne lub wręcz nieprawidłowe stosowanie materiałów, niekończenie robót (szybki protokół odbioru a na ogrodzenie czy pomalowanie barierki na balkonie czekaj miesiącami), ponad trzymiesięczne opóźnienia w oddaniu mieszkań, kupa śmieci wokół domu długo po zakończeniu budowy, często głęboko pod ziemią (wychodzi przy zagospodarowywaniu ogródka, brak infrastruktury (chodniki, ulice)no i wady wykonwcze (podmakanie ścian, w rezultacie grzyby, brak ocieplenia ścian nie YTONGOWYCH). Do tego wszystkiego dochodzą problemy w postaci egzekwowania napraw (zrobią ale za pół roku), brak osób odpowiedzialnych, kierownicy zmieniający się regularnie co kilka miesięcy na budowach (to chyba jakiś system) itp... Polecam jednak wnikliwą lekturę wszystkich forów o PAJO na portalu gazeta a w szczególności największego forum PAJO - opinie, które jest największym (!!!) forum o developerach na tym portalu (co o czymś świadczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 11:28 Rzeczywiście sporo tego. Mam jednak wrażenie, że budowa w Plewiskach i w Soplicowie różnią się bardzo. W każdym bądź razie kierownik budowy nie zmienił się i zawsze jest z kim porozmawiać. Co do zakopanych śmieci to pewnie się znajdą, ale widze postępy w wykończeniu okolicy, a jestem teraz tam prawie codziennie - kładą chodniki, zwoża ziemię pod trawnik. Ogrodzeń nie mamy, ogródków też nie.. tego nam nie skopią przynajmniej. No zobaczymy, jesli będą jakieś niedoróbki to wyjdą dopiero w trakcie eksploatacji budynku, oby ich nie było ...za dużo... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:57 Witam sasiadów! coś cisza znów na tym forum. Mam takie pytanko, moze ktos wie coś o miejscach na place zabaw dla dzieci, jak patrzę na tę naszą ciasnotę, to coś cienko to widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 30.08.06, 13:19 witam sąsiadkę. w taka pogodę to nie chce sie nawet jeżdzić na to pobojowisko. tzn. nasza 15-tka jest zalana ze wszech stron. no a ja wciąż liczę na jakis placyk. i moje dziecko również. wydaje mi się, że miejsca parkingowe pomiędzy domami nie przejdą i będzie kawałek miejsca do zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:35 No taką mamy "cudną" jesień tego lata ;-) A na kiedy odbiór? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 30.08.06, 13:57 teoretycznie na koniec lutego, ale oczywiscie zależy to od pogody czyt. siły mrozów. oby jak najszybciej oczywiscie. mam pytanko, bo nic na ten temat nie było dotychczas, wprowadzaliscie jakies zmiany w planie mieszkania?, przestawialiscie ściany?, dopłacaliscie za jakiez dodatkowe usługi? -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 14:14 Tak, gdy kupowalismy nasze mieszkanie, nie było jeszcze ścianek działowych i poprosilismy kierownika o wprowadzenie kilku zmian. Nie było problemu, choc ostatnio słyszałam, że robią to coraz niechętniej, bo to opóżnia budowę (gdy chce zmian większa cześc kupujących).Myslę jednak, ze wszystko jest do załatwienia, ale to zależy od zaawansowania prac w Waszym budynku, no i moze się zdarzyc, ze opóźnią Wam o jakiś czas termin odbioru mieszkania (nam o 1 tydzien). Z dodatkowyh prac rozliczamy się osobno - dodatkowe ściany z Pajo, instalacje - bezpośrednio z osobami, które je wykonują. Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 30.08.06, 15:33 Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to odbiór w zimie nie jest najlepszym rozwiązaniem - będziecie suszyć mury za własną, ciężką kasę (pierwsze ogrzewanie mieszkania nowo wybudowanego potrafi pożreć do 300% energii wykorzystywanej normalnie do jego ogrzewania potem...). Może lepiej (jeżeli macie taką możliwość)przeciągać odbiór do wiosny lub lata (powody zawsze się znajdą a klika stówek + zdrowie w kieszeni jak nic). Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 30.08.06, 16:14 dzieki za podpowiedź. choć my i tak z góry liczymy się z opóźnionym odbiorem. a pogoda za oknem nie nastraja miło. czy słońce jeszcze wróci w tym roku? choć na chwilkę? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 01.09.06, 14:07 Witam wszystkich sąsiadów - tych obecnych i przyszłych. My właśnie spędziliśmy pierwszą noc w naszym mieszkaniu - co prawda brak prądu i ciepłej wody doprowadza do szału, ale jak nie ma się innego wyjścia... Jedyna nadzieja, że Pajo szybko załatwi podłączenia, bo jak na razie to tylko słyszymy że będzie, ale kiedy, kierownik budowy nie potrafi określić... Może ktoś coś wie na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 03.09.06, 11:52 no gratuluję. a tak z ciekowosci, ile czasu trwało u ciebie wykonczenie mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 04.09.06, 10:02 Jak na razie, to nie ma czego gratulować - ale dziękuję! Rozpoczęliśmy prace wykończeniowe 2 sierpnia i praktycznie 25-go mieliśmy koniec- niecałe trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 12:34 Witaj piter, no ,no, pierwsza nocka za Wami, wszystkiego dobrego! Ech, a my jeszcze hen daleko... ;-) podpowiedz mi, czy już załatwialiście formalności z licznikami (w energetycce, w gazownictwie, w gminie, itp.) - czy czekamy na podpisanie aktu notarialnego (podobno za 3 tyg. - wg zapewnień pani z Pajo), czy mozna już, bo nie wiem... pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABXXA Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:09 Witam, Czy już ktoś się dowiadywał jak wygląda sprawa podłączenia telefonu w TPsie, i w jaki sposób najlepiej rozwiązać temat TV(kablówka raczej odpada :) ) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 06.09.06, 12:58 Nawiązując do sprawy telefonu i kablówki to wiemy na pewno, że jesteśmy skazani na TP SA, niestety Netia nie ma koncesji na ulicę Polną i nie ma możliwości podłączenia od nich telefonu. Ale żadnych szczegółów nie znamy... A co do kablówki to prawdobodobnie jest w Komornikach,przecież obok nas jest "stare" osiedle i zapewne tam mają - ale znów szczegółow technicznych brak. I po raz kolejny zapewne pojawia się problem braku aktu... bez tego ani rusz... Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 06.09.06, 13:04 Do podpisania umów na dostawę mediów nie potrzeba aktu notarialnego!!! Wytarczy tylko umowa z developerem + odbiór techniczny (sam tak podpisałem wszystkie 3 umowy na media). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 06.09.06, 13:07 A jeśli chodzi o TV skoro kablówka wymięka a to co w eterze nie starcza to pozostaje tylko jedno sensowne i niegłupie wyjście - CYFRA+ lub POLSAT CYFROWY (w zależności od preferencji programowych). Jakość obrazu i dźwieku doskonała (mam CYFRĘ 5 lat i jestem bardzo zadowolony). Koszty użytkowania nie odbiegają znacznie od kablówki. Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo Komorniki 06.09.06, 12:55 Witaj Inka3a Jeżeli chodzi o formalności z licznikami, jak na razie nic nie załatwialiśmy - powiedziano nam że za dziesięć dni podłączą prąd - i ta ostatnia dobra wiadomość jaką usłyszeliśmy od Pajo. W sprawie gazu - cisza.... A w te trzy tygodnie do aktów też bym za bardzo nie wierzył - żona była na sobieskiego na początku sierpnia i mówiono, że za dwa tygodnie, bo jakiś pracownik w urzędzie był na urlopie, pod koniec sierpnia znów usłyszeliśmy, że za dwa tygodnie bo coś tam.... Teraz piszesz, że podobno za trzy tygodnie....Czyżby ktoś miał prawie dwa miesiące urlopu i w tym czasie sprawą nik się nie zajmuję???? Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć.... Ale wydaje nam się, że nie mając aktu notarialnego nie uda nam się podpisać ani prądu ani gazu - czyli kolejny miesiąc będziemy żyli na przedłużaczach (o ile Pajo nie odłączy nam prądu budowlanego ) Oby tylko miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemankoo Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 15:18 A zaczyna się już na zewnątrz zimno robić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArturK Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:02 Witam, Czy sprawa mediów się troche posunęła do przodu?? Czy nadal przedluzacze i farelki?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedynkowicz Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:03 nadal przedłużacze, ale przynajmniej za darmo bo kierownik powiedział że te koszty pokywa pajo . rozmawiałem z elektrykiem prąd jeszcze ok 1,5 tygodnia - można wytrzymać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArturK Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:28 A ciepła woda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedynkowicz Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:48 całą wykończeniówkę zrobiłem na prądzie i wodzie z pajo - zimnej wodzie oczywiście ale płytkarzowi i malarzom to nie przeszkadzało. życzę tobie podobnych oszczędności lub czekanie na własny prąd, wodę i płacenie za ścieki. powodzenia arturze k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: para Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:03 thtshrethrh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: PAJO os Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:13 no, no para - niezły komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miglanc Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 14:36 piter - to jest caly czas budowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.09.06, 19:36 Zastanawia mnie jedna rzecz! Jak to możliwe, że media są nie podłączone a wy już wykańczacie mieszkania? Jak to wygląda? Skąd bierzecie prąd i wodę????? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysqo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 15.09.06, 10:01 pozdrawiam wszystkich mieszkańców z budynku nr 20 chyba termin na 30.05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danko Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.09.06, 19:53 Czy ktoś się może orientuje jaki model bedzie miał piec dwufunkcyjny w mieszkaniach na polnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danko Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.09.06, 19:55 Ciekawe czy będzie dobrze podgrzewać wodę. Miałem już przygody z piecami gazowymi, gdzie ciepła woda leciała przez chwilę tylko a później zimna i po kilku minutach znowu ciepła. Było nie ciekawie. Mam nadzieję że tu tak nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:42 ALE CZY ZA PODDASZA NALEZY DODATKOWO PŁACIĆ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:47 Zapomnij o poddaszu, jeśli masz mieszkanie na parterze. Tylko pierwsze 3 nudynki w soplicowie mają przygotowane więźby pod zabudowe, reszta bloczków już nie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danko Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 18:28 Coś tu ucichło na tym forum a jak już ktoś sie odezwie to tylko o tym poddaszu. Zaczyna to się już nudne robić. Napiszcie lepiej ile za akt notarialny bierze ten od Pajo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:19 o ile dobrze wiem a nie jestem pewien to ok. 2200,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:08 czy ktoś z was słyszał na temat placu zabaw dla dzieci itp. na terenie osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 29.09.06, 10:28 Witam wszystkich - przez długi czas nie odzywałem się - brak internetu na Polnej... Ale w międzyczasie został poruszony bardzo ważny pproblem a mianowicie plac zabaw dla dzieci... Co o tym myślicie wpółmieszkańcy osiedla??? Pozdrawiam wszystkich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:17 witaj piter! szczerze przeraża mnie brak miejsca na tego typu plac. Bloki postawiono ciasno, jedyne miejsce ,które wg mnie wchodzi w grę (i jest w miarę uprzątnięte) to pomiedzy blokiem 2 a parkingiem, oczywiście po ogrodzeniu... Ale tam i tak będzie mało miejsca... no cóz.. ciekawe co na to architekt tego osiedla!!! A... gaz za ok. 10 dni, to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:51 witam, my bedziemy mieszkali w 5 na piętrze. odnośnie placu zabaw proponowałbym ten placyk wewnątrz osiedla gdzie jest przewidziany parking na 4 samochody. co Wy na to?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 02.10.06, 08:50 Witam. Co do propozycji inki, to wydaje mi się że teren między parkingiem a blokiem nr 2 jest wlasnością mieszkańców parteru dwójki - tzw ogródki... Ale propozycja Kuby jest jak najbardziej OK, z tym ze kierownik nie chce się zgodzić na zlikwidowanie tych miejśc parkingowych twierdząc, że nie ma takiej możliwosśći bo któś mógłby mieć pretencje, iż kupił mieszkanie np w 5ce wiedząc że są miejsca parkingowe pod blokiem, a teraz ich nie ma... Tłumaczenie co najmniej dziwne.. Myślę,że przyszli lokatorzy Soplicowa będą bardziej niezadowoleni brakiem placu zabaw dla swoich dzieci, niż jakiś bezsensownych czterech miejsc parkingowych w środku osiedla... Mieszkamy w trójce i niewyobrażam sobie zimą odpalania nie do końca sprawnie technicznie samochodów w minus dwadzieścia - mieszkańcy co najmniej czterech bloków sąsiadujących z tym zabawnym parkingiem będą obudzeni... Może należałoby się zebrać i przedyskutować ten temat???? Pozdrawiam wszystkich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:10 zgadzam się z piterem, to zupełnie nielogiczne w tej ciasnocie robić tam parking ( o którym z resztą pierwsze słyszę...). Mam nadzieję, ze mieszkancy "piątki", też mają (będą mieć) dzieci i cos razem uda nam się ustalić. co do spotkania to jak najbardziej jestem za, tylko ustalmy jakiś termin, najlepiej popołudniowy...pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:24 Ciekawe co lepsze - parking pod oknem czy plac zabaw ze stadem wrzeszczacych bachorow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:34 Drogi koziku, nikt tam nic nie robi, zadnego placu zabaw, rozmawiamy na ten temat i szukamy rozwiązań. A tak się składa że wiekszośc z nas ma dzieci i myślimy co zrobic, by nie biegały po parkingach ani po chodnikach. A określeniem "wrzeszcządze bachory" nazywaj swoje dzieci, bynajmniej nie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysqo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 02.10.06, 10:31 zgadzam sie z inka3a odnośnie określenia "wrzeszcządze bachory" chciałbym uzyskać informacje czy ktoś stosował ogrzewanie podłogowe w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:36 punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...kazdemu przeszkadza cos innego. cale szczescie bede mieszkal w Soplicowie ale w szeregowcu. Swoja droga nie zazdrosze miszkancom blokow z bezposdrednim widokiem na ul. Polna. Z jednego okna ulica a z drugiego plac zabaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 02.10.06, 18:57 Człowieku zejdź z forum jak masz używać takich zwrotów na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:46 myslę że mieszkańcy 5-ki będą woleli parkować swoje auta od drugiej strony budynku (ja wolę-mam bliżej do drzwi hi,hi). a co do kozika to bym się nie przejmował. spotkanie jak nabardziej popieram-będzie można się poznać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 03.10.06, 14:43 Witam. Co do wrzeszczących bachorów to faktycznie kozik - nazywaj tak swoje a nie moje!!! A co do spotkania, do czekam na propozycje terminu i mijsca ... Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mimiczka1 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 08.10.06, 17:45 Witajcie obecni i przyszli mieszkancy ulicy Polnej:) Ja naleze do tych drugich , mieszkanie ma byc do odbioru 30 marca 2007 - czy bedzie?,hmmm oto jest pytanie? Mam mieszkanie na parterze i w zwiazku a tym chcialabym sie dowiedziec jak to jest z ogródkami? czy bedziemy je miec czy nie? wprawdzie w umowie nic o nich nie wspomniano, ale zastanawiam sie po jak cholera mi w takim razie zrobili schody na balkon? jak ta sprawa wyglada, czy ktos z was sie orientuje? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nati_82 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 08.10.06, 23:24 Cześć ja też należę do tych przyszłych mieszkańców !jaki masz numer bloku !My mamy 21 i zanim tam zamieszkamy to jeszcze trochę minie czasu,ale mimo to już nie mogę się doczekać.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 08:52 według mnie kwestia ogrodu jest do dogadania sie z sąsiadami. Ale myslę iz każdy co ma parter ten ogródek i tak będzie miał, nie wyobrazam sobie zeby komus z piętra to przeszkadzalo tymb ardziej jezeli ma dla siebie te poddasze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michalek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:33 Dokładnie tak jak mówisz, parter ma jakiś ogródek a lokator z piętra ma poddasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.rekin.net 19.10.06, 19:05 kozik chyba chce dostac po gebie za takie głupie teksty zreszta kto by sie liczyl ze zdaniem jakiegos frajera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 08:42 Polecam ten kocioł, jest niebo lepszy niż IMMERGASY i BERETTY za 3 - 4 tys. Wiem bo mam już doświadczenia z 3ma kotłami na Plewiskach. Jeżeli ktoś jeszcze ma szansę to niech zrezygnuje ze standardowego kotła od PAJO i skorzysta z tej promocji: www.allegro.pl/item134476373_ulrich_kociol_co_gaz_nowy_za_grosze_z_40_rabat.html Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:11 gość dxf chyba po prostu chce troche pohandlowac na tym forum !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:16 Proszę sobie wyobrazić że nie mam totalnie nic wspólnego ze sprzedawcą tego pieca. Popełniłem kilka błędów w tej materii przez co poznałem się nieco na piecach i chcę innym doradzić, aby nie przepłacali za shit który daje developer za te same pieniądze. Niestety żyjemy a takich czasach że każdy wietrzy we wszystkim jakiś interes. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:35 proponuje z mieszkania "inka3a" zrobić plac zabaw :) będzie problem rozwiązany... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 08:24 No no... proszę, jaki konstruktywny post... że też sama na to nie wpadłam?? Może rozwiążesz jeszcze jakieś inne problemy, np. w naszej polityce, bo widzę, ze świetnie Ci to wychodzi. Bez pozdrowień dla "Zosi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 11:45 czy ktos może orientuje się ile budynków zostało już oddane?? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 12.10.06, 08:44 Zosiu - nie ma potrzeby robić placu zabaw z mieszkania inki3a, jakby nie było mojej sąsiadki, ponieważ miejsce już mamy!!! Widać, że nie jesteś w temacie. A na przyszłość proponuję, żebyś pisał/a posty na jakimś forum dla ludzi nie do końca rozwiniętych intelektualnych.... Pozdrawiam inkę3a i wszystkich mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 12:07 Witaj Piter. Niom, plac zabaw juz mamy i to nie w moim dużym pokoju ;-) A jak kwestia anteny telewizyjnej? Zamontowana na Naszym domku czy jeszcze nie? No i co z planami spotkania mieszkańców, bo coś tylko o tym mówimy a czynów nie widać...Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 12.10.06, 13:33 Witam. Antena podobno ma być w piątek podłączona, a zamontowana juz chyba jest - przynajmniej tak mi się wydaję... A kwestia spotkania - myśle, że najlepiej będzie w weekend, wtedy wszyscy mamy trochę więcej wolnego czasu, ale co do dokładnego terminu jestem otwarty na propozycję... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 11:57 Piter - czy mógłbyś mi podać model kotła gazowego, który jest montowany w mieszkaniach na polnej? Z góry serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 13.10.06, 12:51 W sprawie kotła - u nasz jest zamontowany - nie jestem pewny pisowani, bo piszę z pamięci - IMMERGAS Eolo Star 23kw. Sprawdzę jak wrócę do domu, gdyby coś było z nazwą nie tak, to napiszę poprawne dane w poniedziełek (brak jeszcze internetu na Polnej :-( POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 23:30 Dzięki piter. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
priem2 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 17.10.06, 22:45 Czy możecie mi podać adres www PAJO ? A może ktoś wie czy będą na osiedlu jakieś pawilony handlowe, sklepy itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
koty2 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 18.10.06, 02:29 Witam wszystkich przyszłych sąsiadów. Czy ktoś się orientuje, czy Pajo ma w tej chwili opóźnienia w budowie? Słyszałem, że mają poślizg około miesiąca z oddaniem mieszkań. Jeśli ktoś coś wie to proszę o info. Czy znajdę przyszłych sąsiadów z bloku 9? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 07:16 jezeli chodzi o opóźnienia to około mioesieczne wczoraj odbierany był blok nr 6 Prawidlowo termin odbioru na 15.09.2006. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 10:27 cześć, strona www.pajo.com.pl a co do sklepów to masz spożywczak po drugiej stronie ul. Polnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 12:51 witam, mam pytanie o kocioł grzewczy w łazience gdzie on jest położony czy jest powieszony na ścianie czy też na kominie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 17:21 piec wisi na ścianie zaraz obok komina - na kominie nie można bo pod piecem w ścianie schowane są rury od wody itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły lokator Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 06.11.06, 18:47 Czy może mi ktoś wyjaśnić jak jest z tymi ogródkami dla mieszkańców parteru? Czytałem forum o Plewiskach i wnioskuję, że nieźle się tam kłócą o te ogródki z sąsiadami z piętra. To jest moim zdaniem paranoja. Nie pozwolę żeby sąsiad z góry kręcił mi się pod balkonem. Po to mam schody z tarasu żebym mógł swobodnie korzystać z tych "4m2" zieleni. Ja się sąsiadowi po poddaszu nie będę kręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 06.11.06, 18:50 Czy wie ktoś może jaki poślizg ma budowa? Terminowo mam odbiór na 28 lutego 2007 i chciałbym wtedy odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:27 Ty to możesz sobie nie pozwalać, ale i tak Cie popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.crowley.pl 25.11.06, 08:49 Nie wiem czy ci wiadomo , że poddasze jest częścią nieużytkową i jeżeli osoby, które mieszkają na górze nie korzystają z niego to równie dobrze moga korzystac z ogródków , które są częścią wspólną.Jeśli nie chcesz, żeby ci ktoś chodził pod balkonem to się wybuduj a nie prubój rządzić na nie swoim terenie...Trzeba było sobie kupić mieszkanie na górze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Do parkowania samochodów służy parking!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:25 Dość ostra wypowiedż gonia, ale po części masz rację. Bardzo dużo mieszkańców czuję się na naszym osiedlu jakby było ich prywatne. I nie tylko chodzi o poddasza i ogródki, ale przede wszsytkim o parkowanie samochodów czy na przykład wynoszenie śmieci. Z tego co mi wiadomo do parkowania służy parking a nie chodnik pod blokiem, bo to, że jest szeroki nie upoważnia nikogo do jeżdzenia po nim!!! Tym bardziej nie życzyłabym sobie mieszkając na parterze aby sąsiad z góry parkował po oknami mojej sypialni!!! I jak przyjdzie zima, to może kilkanaście minut rozgrzewał i skrobał swoje bezcenne auto!!! Myślę, że czas najwyższy coś z tym zrobić!!! Dlaczego kilkanaście lub nawet może kilkadziesiąt zmotoryzowanych sąsiadów może pozostawiać swoje samochody na parkingu a kilku upartych nie??? Może należy zadzwonić po straż miejską lub policję??? A co do śmieci.... poprostu żenada. Zastanawiam się wsród jakich ludzi ja mieszkam - po po tym co robią bardzo mocno należałoby się zastanowić. Przecież do wyrzucania śmieci służa kontenery ustawione od strony ulicy Polnej!!! Przecież tam gdzie ma być w przyszłości śmietnik, przy skrzynkach pocztowych, nie ma jeszcze kontenera - jak można tam układać na ziemi, a już nawet teraz obok, swoje worki ze śmieciami??? Kto to posprząta??? Czy ktoś idąc tam wurzucić śmieci zastanowił się choć przez chwilę??? Wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: Do parkowania samochodów służy parking!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 09:23 Witam mieszkańców, od tygodnia próbuję nawiazać kontakt z firmą, która ma "zarządzać " naszą wspólnotą-wpisana jest zresztą w akcie notarialnym. Niestety, nadal jest w "organizacji" i wszelkie namiary na nią na razie spełzły na niczym. Dowiedziałam się jednak w Pajo, ze za kilka dni ma odbyć się zebranie mieszkańców, odnośnie opłat itp. Do tego czasu mają być jednak wywiezione śmieci zalegające na osiedlu. No zobaczymy. Mam nadzieję, ze się ta Firemka w końcu zorganizuje i zacznie działać, w końcu odbiory mieszkań zaczęły się w sierpniu a mamy grudzień!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:50 Dzisiaj Pajo przestawiło kontener na śmieci pod budynek 9 od strony pola, żeby uniknąć podrzucania śmieci przez obce osoby. Proszę zadbajmy o czystość i wrzucajmy wszystko tam. Do Świąt tylko 17 dni a chętnych na porzadki nie widać. Pozdrawiam wszystkich z 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll32 Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:48 Możecie również sami zarządzać swoją wspólnotą, ale z doświadczenia moich sąsiadów - nie polecam. Sąsiadom trudno się jest zdyscyplinować wzajemnie do odśnieżania lub koszenia trawy np. w sobotę rankiem, ktoś musi prowadzić konto, kasę, dochodzą czynności prawne np. ściganie nie płacących czynszu, utrzymywanie funduszu remontowego, organizowanie zebrań i głosowań... Oszczędność na czynszu wyniosła moich sąsiadów około 50 zł / mc / mieszkanie. Sami oceńcie czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:16 Rzeczywiście, od nas zależy sposób zarządzania wspolnotą. Tę firmę narzuciło nam Pajo (notariusz wspominał, ze jest to rozwiązanie tymczasowe, na start). Chodzi jednak o to, by firma, która zobowiązała się do "rozpoczęcia" wywiązała się chociaż ze swoich podstawowych obowiązków, takich jak organizacja wywozu smieci, nawet jesli mieszkało nas na początku tylko kilka rodzin. Co do zebrania to ogłoszeń jeszcze nie ma, choć miały być do końca tygodnia. Ja tej firmie juz nie zaufam i jesli będzie okazja to zmiany na jakąs bardziej poważną to jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll32 Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:26 Witaj Inko. Nie rozumiem - PAJO nie ma prawa Wam niczego narzucać. Nie ma czegoś takiego jak "firma na start". Poważny administrator powinien już działać, i wywozić Wam śmieci jeszcze przed podpisaniem umów. Tak działa wiele firm, m.in. ta o której wspomniałem wcześniej. Zmiana firmy administrującej jest trudna, więc nie widze powodów by startowac z jakąś firmą po to by ją zaraz zmieniać. Do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: Śmieci IP: *.icpnet.pl 08.12.06, 13:56 Wspomnianego na forum administratora Wielkopolska szczerze odradzam. Nie podpisywałam z nimi umowy a oni przysłali mi rachunek. Beznadziejne stawki np. remontowe 30 gr za metr, a wynagrodzenie administratora 50 gr. Skandal!! Dużo wziętych z kapelusza kosztów np. nagłe wypadki - podobno to koszt napraw tego co sie zepsuje. Na co wobec tego maja być przeznaczone pieniadze na remont? Koszt prowadzenie konta bankowego także licza od metra. Jedna z wyższych opłat to pogotowie techniczne, a przeciez moje mieszkanie jest na gwarancji i kiedy zepsuło sie oświetlenie elektryk z Pajo przyjechał późnym wieczorem w niedziele i bez słowa wszystko naprawił. W kazdym razie ja ich olewam ode mnie nie wyciagna ani grosza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll32 Re: Śmieci IP: *.lexell.com.pl 10.12.06, 17:02 Nie chce z Tobą polemizowac na temat administratora Webo, choć ja miałem z nimi do czynienia 5 lat i bylismy zadowoleni. Każdy ma prawo do innych odczuć. Anyway szokuje mnie Inka pisząc o zapisie na ten temat w Waszym akcie notarialnym - to mi już pachnie układem. Libra jak oddawała nam mieszkania w 2001 roku to poleciła firmę AW, ale na piewrszym zebraniu u nich na wstepie głosowaliśmy czy wszyscy chcą korzystać z tej właśnie firmy - była możliwość zmiany. I też kilku z naszej wspólnoty od razu zaczęło kwestionowac stawki itp, ale po 5 latach okazało się jenak że wszystko jest ok. Może zastanawiać cena usług takich czy innnych, ale w globalnym rozliczeniu mieć za 150 - 180 zł miesięcznie wywiezione śmieci, opłacone wszystkie media wspólne, ścieki, odśniezone i posypane, skoszoną trawę, wszystkie przeglądy budynków, instalacji, napędu bramy na bieżąco, umyte klatki i okna co tydzień, prowadzone rachunki, sprawy sądowe, remonty i naprawy, itp... wydaje mi się że to nie jest dużo, choc mogę się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: Śmieci IP: *.icpnet.pl 10.12.06, 21:52 Hej Troll Administracja Wielkopolska łamie prawo, w tym prawo karne. A stawki niższe są już nawet w Warszawie - od 40 do 45 gr za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: Śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:21 Tak, pewnie masz rację odnośnie narzucania firmy zarządzającej przez Pajo. Nie wiem, czemu ten zapis znalazl się w akcie notarialnym i czy to nas do czegoś zobowiązuje. Formalnie zadnej umowy na administrowanie nie podpisywalismy... Ech, a śmieci jak lezą tak leżą... Wstyd kogoś zaprosić do domu. Ale mamy weekend, dobre i to. Duzo przyjemności i odpoczynku dla forumowiczów, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Telefony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 18:12 Witam wszystkich Czy w szóstce też będą zakładane telefony, bo widziałem dzisiaj rozkopane chodniki przy jedynce i trójce a z rozmowy z telefonistami wynika że wchodzą na już przekazane budynki. Kto spowodował ich wejście, czy rozmawiają z każdym właścicielem mieszkania, ile was to kosztowało i kto to odpowiada za naprawę chodnika . pozdrawiam Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll32 Re: Do parkowania samochodów służy parking!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:43 To Wasz wybór jaka firma będzie administrować Wasze mieszkania. Nie ufałbym firmie która się dopiero tworzy, bez doświadczenia. Na Zielarskim większością mieszkań zarządza firma "Administrator Wielkopolska", która świetnie sobie z tym radzi, ma wieloletnie doświadczenie, dobre kontakty z PAJO i LIBRĄ, więc mogę śmiało polecić. Stawki są rozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 16:41 Niedługo mam odebrać mieszkanie na Soplicowie. Powiedzcie mi czy są już jakieś zebrania mieszkańców,etc?? Nie chciałabym by coś mnie ominęło. Nie miałam przedtem dostępu do tego forum więc napiszcie mi tak pokrótce z czym do tej pory są największe problemy??? Zarówno jeśli chodzi o Pajo jak i o ludzkie układy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 16:45 A propos' może pojawia się tu ktoś z 15??? :)) czy wiadomo coś na temat ewentualnych opóźnień?? Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju informacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: Soplicowo 30.12.06, 20:02 witam sąsiada, 15 parter. na pewno mamy opóźnienie, tak jak wszyscy dotychczas. chociażby okna, mieli montować je około 20 listopada, a zrobili to tuż przed świętami. cóż... a jak ci się podoba dojście do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 21:55 Witam :)) zdaje sobie sprawę :( teraz ciekawe jak pójdzie im z resztą. Ja jestem z piętra. Juz szukam kaloszy bo na razie to ja tego tam nie widzę. A jak jest z łączami?? czy Ci co juz mieszkają wszystko już w końcu mają? Ile się czeka na akt notarialny? Jaki termin obstawiasz? byleby to bajoro w końcu posprzątali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 22:15 Jeszcze raz jakby znalazł się ktoś jeszcze z 15, bądź Ty chcesz się skontaktować będzie mi miło, więc jeśli nie na forum to: uwroz@interia.pl.Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Soplicowo IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 15:58 czesc Ukka, ja tez z 15... parter, wybiream sie na budowe na dniach zeby sprawdzic postepy. Ja licze ze poslizg bedzie maks miesiac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: Soplicowo IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 19:05 Witam sąsiadów. Ja jestem z 15 .... parter. Moim zdaniem też opóźnienie max do miesiąca. Inaczej być nie może. HE HE. Szkoda tylko, że teraz już nie można wejść sobie samemu do mieszkania, bo wstawili drzwi wejściowe na klatkę i zamykaja je wieczorami. A co do kaloszy to ja już się wybieram na ich zakup bo mam dość tonięcia w tym błocie. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 16:43 Witam sasiadów z 15, mam wielką przyjemności zamieszkać w tym pięknym jeszcze tonącym w błocie budyneczku.:-) Ale jak jest zima to musi być deszcz i błoto, takie są odwieczne prawa natury! hehehe Teraz poważnie. Kierownik budowy zapewniał że termin oddania opóżni się o około 1 miesiąc, gdyż takie opóźnienie nie skutkuje karami dla Pajo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Soplicowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:26 czyli wychodzi na to, ze w okolicach czerwca beda same parapetowki w 15:) wiesz moze na jakim etapie jest zakladanie instalacji w mieszkaniach? chcialbym porobic zdjecia zanim zrobia wylewki na podlodze a w tygodniu nie bardzo mam czas zeby sie pojawiac na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrzewanie podłog. Re: Soplicowo IP: *.icpnet.pl 04.01.07, 13:53 nie znam niestety aktualnych cen, kiedy my robiliśmy ogrzewanie, a było to w 2005 roku w październiku(chyba) kosztowało 100 zł metr + zawór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Soplicowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 19:45 pan instalator zaproponował 700 zlotych za pomieszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: Soplicowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:32 byliśmy dzisiaj na budowie i...bez kaloszy nie da rady!!! dowiedziałam się że terminy 15 styczeń były błędem, i trzeba liczyć najwcześniej początek marca- załamka. Kończą instalacje, kładą tynki a później sufity i już tylko czekanie. Do wszystkich z 15-mam nadzieję że nie będzie u nas kłótni o ogródki-przecież to żenada!Zawsze się można dogadać. Pozdrawiamy sąsiadów i...do zobaczenia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Soplicowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 09:37 ja tez bylem w sobote w swoim mieszkanie, cale szczescie ze po drodze kupilem kalosze.... bo nawet w nich prawie mnie wciagnelo bagienko:) u mnie juz jest skonczona instalacja, dzisiaj maja zaczynac tynkowanie... caly czas wierze, ze moze w marcu oddadza klucze... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Do parkowania samochodów służy parking!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 17:05 zgadzam się w sprawie samochodów parkujących pod oknami. jestem tylko ciekawy kto sfinansuje naprawę rozjeżdzonego chodnika bo jak tak dalej pójdzie to ta kostka się rozleci. mam nadzieję że nie pójdzie to z funduszu remontowago bo nie mam zamiaru płacić za ludzi którzy nie wiedzą do czego służą chodniki. co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 26.11.06, 17:26 No witam, ostro, ostro Gonia, nasuwa się pytania: to jak to jest? czy osoby z parteru mogą uzurpować sobie prawo do części poddasza?? Jak sobie wyobrażasz korzystanie z tego ogródeczka? Schodzisz z góry z leżaczkiem i rozkładasz się przed czyimś oknem? Czy np na połowie robisz sobie redliny z pyrami, bo to jest Twoje... No i w końcu pytanie: jak wygląda w praktyce ten podział ogródków pomiędzy mieszkańcami? Pozdrawiam gorąco w przyszłości mieszkaniec parteru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 16:53 Akurat jesten przyszłą mieszkanką piętra i niewyobrażam sobie sytuacji, w której ktokolwiek poszedłby sąsiadowi leżakować pod oknem albo co gorsza grillować.Z drugiej strony można by odwrócić sytuację i zadać pytanie po co tym z dołu ogródek? Równie dobrze tym mieszkającym na górze może przeszkadzać widok leżakującego sąsiada na ogródku lub cogorsza grillującego-mnie również może przeszkadzać jego półnagi widok i dym-oczywiście można by tu wiele wymyślać i co by ktoś nie napisał to jedno jest pewne, nikt z dołu nie ma prawa sobie odgradzać ogrudków bo to własność wszystkich mieszkańców nawet tych mieszkających zupełnie na końcu osiedla.Jeżeli każdy z dołu się odgrodzi, czego jak już wcześniej powiedziałam nie może i nie ma prawa zrobić, to niezły się zrobi osiedlowy labirynt pełen różnorodnych ogrodzeń-haha.Ludzie na jakim świecie wy żyjecie-mam na myśli zamieszkujących partery-skończyły się czasy PGR- ów gdzie ludzie się odgradzali żeby sobie jakieś zwierzaczki lub marchewkę hodować.Osiedle powinno wyglądać tak jak jest pokazane w planach. Czy nie dlatego kupowaliście mieszkanie właśnie w tym miejscu i dla takiego widoku? Po co je szpecić jakimiś dziwnymi ogródkami?? Pozdrawiam Gonia. Acha!Zdrowych i spokojnych Świąt dla os. Soplicowa.Słyszałam, że zbyt spokojnie to tam nie jest. Podobno jakaś afera ze zniszczeniem samochodów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarosław kaczyński Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.12.06, 10:12 moze wlasnie po to warto ogrodzic ogodek zeby takie niedouczonne panny jak Gonia, ktore pisza "ogrudeK" przez "U" nie paletaly sie pod oknami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:26 kto to jest Jarosław Kaczyński i gdzie mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 21:35 A ty czytasz forum czy bawisz się w sprawdzanie ortografii? Jeśli tak to gratuluję...haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 17.12.06, 12:24 akurat nie zamierzam "szpecić jakimiś dziwnymi ogródkami", ani tym bardziej wylegiwać się w nim, zastanawiam się tylko po jakiego czorta mi te schody z tarasu...no i również można odwrócić pytanie po co Ci to poddasze?? i czyją one stanowią własność? Czy w umowie jest to określone bo jeżeli nie, to ja u Ciebie Goniu zamawiam sobie miejsce na poddaszu na trzymanie starych lumpów. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców parterów-przesiedleńców z PGR-ów, no i oczywiście Wesołych Świąt, a w Nowym Roku odebrania Waszych domów w planowanym terminie...... P.S. W jakim budynku będziesz mieszkać, bo po cichu licze, że nie w tym co ja ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 17.12.06, 16:47 Oczywiście pawlik mozesz korzystać z poddasza jesli się na nie dostaniesz:) A jak ktos chce miec ogródek, to musi se go spawić za swoje pieniądze, a nie kupic trochę udziału w gruncie i liczyc, ze zrobi sie w konia sasiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:57 Naprawdę nie zamierzałam wtrącać się w jałową dyskusje na temat poddaszy i ogródków. Byłam pewna że zwycięży zdrowy rozsądek i sąsiedzkie rozwiązania. Jednak chyba się myliłam. Bezsensowne gadanie o tym co kto ma w umowach i co się komu podoba w organizacji ogródków/poddaszy naprawdę staje się już śmieszne. Poddasza mają ci, którzy zmacniali sobie stropy i za własne pieniądze przystosowywali je do użyteczności mieszkalnej. Wchodzenie tam, a tym bardziej magazynowanie tam jakiś rzeczy w sytuacji, gdy takich prac nie wykonano jest pomyłką, nie wspominając nic o bezpieczeństwie. Co do ogródków to po pierwsze: nikt się jeszcze tam pięc minut nie opalał ani grila nie zrobił ( i nie zrobi, bo to zagrożenie nie z powodu dymu, który bedzie przeszkadzał sąsiadom, ale z powodu niebezpieczeństwa pożarowego.) Zejścia z tarasu bez barierek, a w pewnych blokach w ogóle ich brak wymusza pewne rozwiązania odnosnie bezpieczeństwa od np. kradziezy, bądż włamań. Postawienie ogrodzeń pomoże także mieszkańcom piętra. Myslę, ze na zebraniu z mieszkańcami ustalimy zasady organizacji ogródków, a każdy z bloków w swoim zakresie ustali ich wielkość,wysokość płotów (moze jakies tuje lub inna zieleń) by było estetycznie. Wiadomo, że nie wszystkim wszystko się podoba, ale zacznijmy moze najpierw coś ustalić, zorganizowac niż się tylko kłocić i wzajemnie się wyzywać. Wszyscy jestesmy sąsiadami i nie można zakładać ze wszyscy wszystkim chcą robić na złość. Bedziemy razem mieszkać, tyle piszemy ze ziemia wspólna, i wszelka współwłasnośc wszystkiego a przychodzi co do czego to juz to "współ" szybko znika. Mam nadzieję, a nawet wierzę w to, ze uda nam się rozwiązć problemy, zanim się tu pozabijamy.... Z pozdrowieniami i wyrazami szacunku dla obecnych i przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 18.12.06, 19:42 Zgadzan\m się w 100% z inka3a. Wszytskie te wypowiedzi brzmią jak wrzeszczące bachory w piaskownicy, kłócące się o zabawkę. LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ. Ps. piszę pod anonimem, bo aż strach się bać tych przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 18.12.06, 23:28 :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 19.12.06, 10:12 Inka - zgaddzam się z Tobą w stu procentach!!! My z żoną wzmacnialiśmy poddasze za własne pieniądze i jakoś nie widzę, aby mój sąsiad po nim miał chodzić, zresztą najpierw należałoby zadać pytanie - jak by miał na nie wejść??? Ogródek oddaje w całości sąsiadowi w parteru!!! Uważam, że ma do niego pełne prawo. Ale wiem,że są sąsiedzi, którzy myślą inaczej, mieszkają na piętrze, szkoda im było kasy na wzmocnienie poddasza a teraz uważają,żeskoro oni nie mają poddasza to chcą użytkować ogródek.... Wydajemi się to conajmniej śmieszne.. no ale cóż, ile ludzi tyle opinii... Życzę wszystkim dogadania się z sąsiadami i znalezienia wspólnego, dogodnego dla wszystkich rozwiązania. Pozdrawiamy z żoną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 19.12.06, 10:27 Hej:) Ale Was nasz "ukochany" developer urządził. W 2000 roku kupowałem mieszkanie w Librze, też w piętrowych domkach na Zielarskim. Po doświadczeniach z pierwszymi sprzedanymi budynkami Libra wniosła do aktu not. bardzo mądry zapis, mianowicie ci z parteru mieli prawo do wieczystego użytkowania wygrodzonej około 20m2 połaci ogródka, tarasy miały schodek. I jak widzę po Waszych postach, rozwiązanie to było genialne - bo jak raz ktoś z piętra się oburzył na zebraniu wspólnoty że ci z dołu mają ogródki więc powinni więcej dopłacać za opłaty wspólnotowe, to od razu zgaszono go tym, że przecież każdy miał wybór jak kupował, umowa była jasna. I to jest prawda. Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla Soplicowa od Zielarskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 19.12.06, 12:06 witam wszystkich. Uważam, iż każdy kupował mieszkanie z pewnymi planami tzn. jedni kupowali parter z myślą o zagospodarowaniu symbolicznego ogródka a ini kupili mieszkanie na piętrze z myślą o zagospodarowaniu poddasza, więc nie róbmy sobie wzajemnie pod górkę a mianowicie mieszkańcy z parteru niech się nie czepiają poddasza a mieszkańcy piętra niech sobie odpuszczą ogródek. Uważam, że jeśli każdy będzie podchodził w ten sposób do sprawy to będzie się nam żyło przyjemnie i bezkonfliktowo. Ja będę mieszkancem piętra i za własne pieniądze wzmacniałem stropy więc nie mam zamiaru w przyszłości dzielić się nim z sąsiadem z dołu. Ja z kolei nie będę miał zadnych roszczeń co do ogródka i pozostawiam go w całości do dyspozycji sąsiadowi z dołu- niech robi sobie z nim co mu się podoba- np. niech go sobie odgrodzi jeśli ma na to ochotę:-). Życzę Wesołych Świąt Wszystkim sąsiadom:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki_77 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 217.153.202.* 19.12.06, 12:29 W przysłości też będę mieszkańcem tego osiedla, więc zgadzam się w 100% z Panem Rydlem. Niech nam się zyje spokojniej chociaz we własnym domu. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzsqo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:01 Ja również w przysłości też będę mieszkańcem tego osiedla, popieram p. Rydla Niech nam się zyje spokojniej chociaz we własnym domu. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 19.12.06, 13:20 Oj, zawrzało na naszym forum... Troll jak zawsze ma rację, oczywiście nie piszę tego z ironią...Tylko nauczony zapewne doświadczeniem,daje nam niestety dobre rady,pewnie szkoda, że dopiero teraz,no ale cóż, może jeszcze nie jedną sprawę pomoże nam rozwiąząć... Taki zapis o którym pisze Troll powinien znależć się w naszych umowach również - nie byłoby wtedy żadnych kłótni z sąsiadami... A tak, mamy teraz problem... Korzystając z okazji składamy serdeczne życzenia świąteczne wszystkim obecnym i przyszłym mieszkańcom naszego osiedla - sądząc po dekoracjach niektórych okien i balkonów w niektórych mieszkaniach atmosfera iście świąteczna... A ma to też swoje ogromne "społeczne" plusy - od razu jasniej się zrobiło!!! Może te wandale,co ostatnio odwiedzili nasze osiedle, w świetle tych przepięknych girland i choinek nie bedą mieli odwagi dewastować nam samochodów...może... w końcu świeta prawie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:24 Dziękuję za życzenia i również się przyłączam do nich. Piter, powiedz, co się dokładnie stało z samochodami??? Nic nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.12.06, 22:09 Mam nadzieję, że mój przyszły sąsiad "z góry" będzie takiego samego zdania co rydel1978 i osoby, które podzielają jego opinię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 10:13 Witam Cię D.P. Może to właśnie ja jestem twoim sąsiadem z góry:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 20.12.06, 19:34 rydel1978! Może:)))))) W którym budynku będziesz mieszkał? Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 21.12.06, 07:35 Witam Cię D.P, Będę mieszkał w 18 a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 11:37 Jeśli będziesz moim sąsiadem D.P. to będziesz się musiał przyzwyczaić do głośnego słuchania Dżemu, więc mam nadzieję że lubisz tę kapelę:-)i lubię nocne imprezy na balkonie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:45 a ja mysle ze wiekszym problemem niz kwestia korzystania z ogrodkow, na ktore i tak sie nie da teraz wejsc, bo jest tak grzasko....i pewnie bedzie tak az do wiosny..., jest kewstia parkingow.... Juz na pierwszy rzut oka widac ze bedzie ich za malo. Do kazdego mieszkania przypisane jest jedno miejsce (no wlasnie- nie wiem czy kazdy ma konkretne miejsce wyznaczone czy parkuje tam gdzie bedzie wolne?), ale przeciez bardzo wielu ma wiecej niz jeden samochod... poza tym miejsca parkingowe pod oknami sasiadow na wewnetrznych podworkach to tez niezbyt fajny pomysl.... Pozdrawiam wszystkich sasiadow! Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 12:22 Tylko nie dajcie sobie zrobić takiego numeru, jak maja te długie bloczki na Kminkowej na Zielarskim. Tam są takie dwa równoległe ciągi budynków, a parking jest na zewnątrz jednego z nich (na ul. Kminkowej). Między budynkami jest chodnik o szerokości około 4 - 5 metrów... zastawiony całkowicie przez samochody, głównie tych z budynku, od którego strony zewnętrznej nie ma parkingu (bo jest płot) i nie widzieliby swoich ukochanych autek w nocy. Pomonąwszy to że kosta nie była tam przystosowywana do ruchu samochodowego i zarywały się klikakrotnie, to wychodząc ze swojej klatki możesz być przejechany przez samochód na chodniku (co z dziećmi?). Nie wspomnę o miłym zapachu spalin kumulującym się w tym "korytarzyku". Uważam że mieszkańcy mogliby się spokojnie dogadać, zainwestować w lepszy parking na ulicy, a tę przestrzeń między blokami zamknąć dla ruchu słupkami. Ale w tym kraju naprawde trudno się z kimkolwiek dogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 12:42 Witam. Zastanawiałem się nad tym aby zlikwidować te nieszczęsne 5 miejsc parkingowych na podwórku i zrobić w tym miejscu mały placyk zabaw dla dzieci (mówię o podwórku między blokami 16,17,18 i 19.Rozmawiałem z Pajo i oni twierdzą, że miejsc parkingowych jest "na styk" i jeśli te się zlikwiduje to komuś zabraknie. Czy podoba się Wam pomysł zrobienia placu zabaw i czy ktoś ma może pomysł jak rozwiązać sprawę miejsc parkingowych - tych których zabraknie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka 3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 13:34 No to nieciekawie, zlikwidowany parking na 4 samochody, pomiędzy blokami zamieszkanymi a przeznaczony na plac zabaw jest w rzeczywistości małym placykiem i z pewnością zabraknie tam miejsca dla większej ilości dzieci z całego osiedla. Skoro Pajo mówi, że miejsc parkingowych jest na styk tzn. że i tak jest ich za mało, tym bardziej, że juz w tej chwili często rodziny mają po dwa samochody. Obawiam się o dzieci, które nie będą miały się gdzie podziać, no bo co zrobimy? wyznaczymy im godziny zmian na placu??? a tak na marginesie... proponuję składkę na jakiś medal dla PAJO za ten brak miejsca na place zabaw... Wszystko zniosę, ale tym to po prostu przeszli samych siebie, złoty medal, naprawdę!! i kwiaty dla projektanta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 14:01 Witam Cię inko:-)Mam pytanie. Jak wygląda osiedle w czasie deszczów? Pytam ponieważ teren jest gliniasty a rynny mają odpływy na chodniki. Czy stoją kałuże, czy raczej jest ok? wydaje mi się że w przyszłości trzeba będzie zainwestować w kanalizację:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka 3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 15:07 ;) no cóż, medal srebrny za odprowadzanie deszczówki. Jest tak jak mówisz... woda z rynien na chodniki a stamtąd na hipotetyczną trawkę, gdzie tworzą duże kałuże. Szczyt techniki mocowania rynien i odprowadzania deszczu a'la Pajo mozna obejrzeć przy bloku nr 3 - ok, taki blok i trzeba rynny wyprowadzić na zewnątrz... No ale jedna wyżej, druga niżej, przy łączeniu elementów nieszczelne, no i wypływ wody razy dwa(z zewnątrznej strony bloku też są rynny) a obok tonące w wodzie skrzynki (prąd i gaz). Wymarzona scenografia dla filmów Barei. Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 15:23 ....aż się boję odbioru:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 20.12.06, 15:33 ..a tak na marginesie Inko- to wiele razy przechodziłem koło twojego bloku i widziałem te nieszczęsne,sterczące rury spustowe wyprowadzające wodę na zewnątrz budynku. Byłem pewien że to rozwiązanie "tymczasowe" a nie "docelowe" :-). No cóż- jestem w szoku i pełen podziwu dla pomysłowości że coś takiego można było zaprojektować:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 19:06 Ja mam mieszkanie w 14 (takie z dziedzińcem) chyba identyczne z 3. W Pajo powiedzieli mi że wg projektu woda z dachu miała spływać na to podwórko , ale po jakiś deszczach właściciele z 3 poprosili kierownika żeby koniecznie przerobić te rynny. To ja juz nie wiem co lepsze - zalewać swoje podwórko czy innym drogę. Pozdrawiam wszystkich wspólnotowców z 11 do 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 83.238.164.* 18.01.07, 09:32 witam, czy jest ktoośkto odpbiera mieszkanie w 14? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 15:33 Wobec tego proponuje pozwać Libre do sadu i zażądać odszkodowania, a pewnie byłoby niemałe. Libra robi to bezprawnie. Moze parterowi spzredawac ogródki, ale nie moze zmuszać mieszkańców by zrzekali się swojej własności - ponieważ Libra najpierw każe im za to zapłacić a potem każe zrzec sie tego co kupili na korzyść osoby trzeciej. Ja na pewno bym u nich nic nie kupił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:41 Mylisz sie! Wszystko bylo uzgodnione i jasne juz w umowach wiec kazdy wiedzial co kupuje i podpisuje. Mieszkancy pietra placili o 400zl mniej za metr a ci z dolu maja ogrodki. Kazdy jest szczesliwy i nikt sie nie kloci... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:59 Jeszcze w ramach porownania tych deweloperow napisze, ze szeregowce Libry stoja 5 razy dalej od siebie niz te na osiedlu Soplicowo. Takze nawet po wydzieleniu ogrodkow zostaje duzo terenu wspolnego. Poza tym na naszym osiedlu beda dwa duze place zabaw dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.01.07, 19:40 no to dzieci z naszego osiedla beda sie bawic na waszych placach z waszymi dziecmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.crowley.pl 18.01.07, 20:14 A bedziesz je podwozil na mlynska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m23 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.epsa.pl 26.01.07, 11:30 z tego co sie orientuję to jest chyba mała różnica... zdaje sie,ze w Librze jest zapis w umowie,ze te mieszkania na parterze są sprzedawane z ogrodkami i mieszkańcy parteru płaca za każdy metr ogródka dodatkowo...a w Pajo chyba nie, wiec w przypadku tego drugiego developera chyba trudno wymagac,zeby mieszkancy parterów rościli sobie wyłączne prawo do ogródka skoro zarowno mieszkancy parterow jak i mieszkanyc pieter placa równy udział w gruncie a potem chyba i podatek, mieszkancy parterów nie doplacaja do ceny mieszkania za kazdy metr ogródka,a jezeli mieszkaniec pietra bedzie chcial zagospodarowac sobie poddasze to bedzie musial pewnie doplacic developerowi za tę przyjemność. Nasuwa sie wiec pytanie:czy mieszkancy parterow maja zapis w umowie,ze kupuja mieszkanie z ogrodkiem i czy cena mieszkania maja podwyzszona o cene powierzchni tych kilku metrow trawki? pozdrawiam goraca-rowniez przyszla mieszkanka Soplicowa (ale nie mieszkan Pajo:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kita Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 20:45 Sąsiedzi - po co jakiś centralny plac zabaw dla dzieci skoro przy kazdym budynku jest sporo zieleni. Nie wyobrazam sobie żeby właśnie przed moim balkonem na parterze w miejscu gdzie mają być 4 parkingi stanęły hustawki, piaskownica a może jeszcze wspólny grill. Ja się nie zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 21.12.06, 07:26 Witam Cię Kito (tak wogóle to jesteś kobietą czy facetem?:-). Masz rację że jest sporo zieleni ale jeśli sąsiedzi z dołu odgodzą sobie ogródki to już jej nie będzie i moje dziecko będzie siedziało na chodniku. Więc masz może na to jakiś pomysł:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 21.12.06, 07:32 odgrodzić tam miało być:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik do rydel1978 :) IP: *.icpnet.pl 21.12.06, 15:03 Witam, czytając Twój post słuchałem płyty "Najemnik" bodajże z 1989 roku, no, no będzie się działo.... Pozdrawiam Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: do rydel1978 :) 21.12.06, 16:34 Dzięki:-) Tobie też życzę Wesołych Świąt:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.12.06, 22:20 Nie liczę na zrozumienie, ale wyjaśnię Wam moje stanowisko. Mieszkanie na górze nie kupiłam z myślą o strychu lecz jest ono prostu 2x większe od parteru. Więc wyboru właściwie nie było. W związku z tym moje udziały w gruncie są 2x większe, podatek płacę 2x większy od sąsiadów z parteru. Kiedy pani z administracji przedstawiła dwie opcje wnoszenia opłat do wspólnoty (konkretnie mam teraz na myśli utrzymanie trawników etc) jedna, zryczałtowaną oraz druga ze stawką od metra czyli obciążająca kosztami głownie mieszkania duże to jak sadzicie jak głosowali sąsiedzi z parterów, łasi na ogródki:) Muszę Wam powiedzieć szczerze, ze nie interesowały mnie ogródki lub ich brak, a winę za mój obecny negatywny do nich stosunek ponoszą sami mieszkancy parterów(oczywiście nie dotyczy to wszystkich) O własnych udziałach i kosztach jakie w związku z ich posiadaniem ponoszę przypomniałam sobie, kiedy sasiad z parteru X, zaczął przeganiać moją 9 letnia córke z "jego" trawnika i kazał jej sie bawic na parkingu. Na prawdę nie chodzi mi o to, ze ktos sobie sadzi drzewka tylko o to, że próbuje mnie przeganiac trawnika az który już zapłaciłam , płacę i płacić bede 2 x tyle co on. Dlatego na żadne ogródki nigdy sie nie zgodze, poniewaz moje dzieciaki beda zmuszone skakac na skakance na ulicy. Dołączam sie do życzeń światecznych i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistal Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 21:08 Witam, webaholic - masz rację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:16 cześć webaholic, my też kupilismy mieszkanie na górze ale nasze nie jest 2x większe od tego na dole (ale jest większe o parę metrów), a udział w gruncie chyba jest podzielony równo między mieszkańców. tak chyba jest. w którym budynku mieszkacie bo my w 5 P.S. wszystkim mieszkańcom i przyszłym mieszkańcom życzymy Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melon Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 25.12.06, 12:31 witam serdecznie właśnie odebrałem mieszkanie na tym osiedlu jestem w szoku panuje tutaj "wolna amerykanka" nowe osiedle a tutaj pozarywane chodniki kazdy parkuje gdzie mu sie podoba walka o strychy , ogródki moim zdaniem na pierwszym zebraniu gdy zostanie poruszony temat ogrodków moze byc goraco moze nawet dojsc do rekoczynów wszyscy sie skłócą i bedzie naprawde nie miła atmosfera mam mieszkanie na pietrze i naprawde nie było by mi miło gdyby sasiad z dołu odpalił grilla i smazył kiełbasy z Auchen popijajac z kolegami browara normalne chyba ze ja nie wezme lezaków i nie poloze sie pod jego oknami z moją oponą ani moj miły sasiad nie bedzie latał nad moja głowa po strychu bo czasami nóżka mu sie smyknie i będe miał dziure w pokoju pozdr wszystkich!!!! wesołych świąt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 25.12.06, 21:33 Jarosławie Kaczyński:) Muszę Cię zmartwić, otóż nie wolno Ci sie samowolnie ogrodzić:)Przepisy prawne regulują takie sytuacje i zgodnie z ich treścią nie wolno, pozbawić właścicieli wspólnoty ich własności wbrew ich woli. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarosław kaczyński Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 26.12.06, 12:14 masz racje webaholicu z tym grodzeniem ogrodkow, mam tylko nadzieje ze wiekszosc mieszkancow tez nie lubi gdy ich dzieci bawia sie na trawnikach zanieczyszczanych przez psy leniwych wlascicieli, ktorym nie chce sie sprzatac. Osobiscie jestem sklonny zaplacic wyzsza oplate na wspolnote, jezeli osiedle bedzie ogrodzone, oswietlone, samochody nie beda parkowaly na chodnikach, psy nie beda wyprowadzane na trawniki itp. Chyba nie jestem oszolomem. Po prostu chce by to nasze Soplicowo roznilo sie nieco od tych wszystkich proletariackich osiedli... Pozdrowienia w drugim dniu Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kononowicz Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 00:48 Popieram- jakbym chcial mieszkac w takiej syflandii to za taką samą kasę kupiłbym mieszkanie w "wielkiej płycie" Myslę,że ludzie prędzej czy później to zrozumieją. Ogrodzenie osiedla to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:18 a co do ogródków zgadzam się z Tobą, też nie chciałbym żeby ktoś przeganiał moje dzieci bo gdzie niby mają się bawić? na parkingu? na ulicy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 21:43 Zgadzam się z tobą w 100 % webaholic i pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarosław kaczyński Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 09:38 widze gonia, ze masz jakiegos obronce....albo sama sie logujesz pod roznymi nikami... a to juz rodzaj schizofrenii... pewnie, ze czytam forum, mam mieszkanie na dole i moge zagwarantowac wszystkim, ze zaden obcy dzieciak nie bedzie sie bawil przy moim balkonie... zamierzam ogrodzic ogrodek szczegolnie ze wzgledu na fakt, ze wiekszosc wlascicieli psow nie uwaza za stosowne po nich sprzatac, a ja nie zamierzam pod swoim balkonem miec takiego syfu jaki widac na wiekszosci trawnikow w naszym pieknym kraju... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimo Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 20:36 Ohh dzieki Inka!! Bo czytam i czytam i dretwieje!! Mamy teoretycznie odbior za poltora miesiaca, ale tak jak do tej pory sie cieszylam tak teraz zaczynam sie normalnie BAC!!! Strach pomyslec co bedzie jesli trafi sie na "niereformowalnych" "głupio mądrych" sąsiadow.... :(( Mamy parter tylko dlatego, że liczylismy na dogadanie sie międzysąsiedzkie i oddzielenie kawaleczka zieleni jak to jest np. w Luboniu na ul Wschodniej. Rzeczywiscie w domach z tzw podwórkiem partery są bez barierek, a balkony nazwane tarasami nie maja w planach takowych!!! Wiec tzw "ogrodek az sie prosi!!! I jestem pewna ze bedzie to lepiej wygladac niz otwarte zadeptane lub 'zakupkowane' przez pieski trawniki.. Oby nasi sasiedzie bylo ok :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:29 mimo, to jest juz nas 2.. zgadzam sie w kwestii ogrodkow. Bedziemy sasiadami w 15? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 17:45 mimo, moze dla ciebie bedzie ładnie, ale co mam powiedzieć dziecku? że gdzie ma grać w piłke? pomyślała, czy liczy , ze bdzie miec sąsiada bezdzietnego czy debilowatego? w Dąbrówce developer Nickiel wykroił ogródki dla parterów, ale kazał im za to zapłacic!! a ty bys tak chciała na krzywy ryj zaczyna mnie irytowac, ze ludzie, którzy chca kosztem innych dorobic sie jakis śmiesznych ogródków, pozwalają sobie na nieprzyzwoitą krytyke tych, którzy nie chcą lub nie mogą sie na to zgodzić (ja np. jestem ojcem) mimo badz szczera z nami i napisz "jestem pazerna, licze ze sie dorobie na głupocie innych, a jak nie pozwolisz mi sie okraść to napisze wszystkim, że jesteś wredny, kłótliwy głupek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:27 Brawo tata!Nareszcie ktoś normalny się wypowiedział na tym "kłótliwym" forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 09:22 bardzo sie ciesze i gratuluje Ci tato, ze jestes ojcem, ale nie jestem do konca pewien czy bym chcial zeby twoje dzieci graly mi w pilke pod oknem... a moze jeszcze przyjda tam ze swoim pieskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 17.01.07, 11:25 sąsiad jak masz takie wymagania to musisz sobie kupic dom jednorodzinny najlepiej w lesie. Na blokowiskach nie ma nikt nic do gadania i nikogo nie dziwi, ze sa psy i dzieci. Ja bede mieszkac na piętrze i nie wiem skad biorą się te pomysły, że ja bym miała kupic komus ogród?? przecież pajo wzięło ode mnie pieniądze za udziały i podatek podobno trzeba płacic od udziałów wiec jaj ktoś moze żądać ode mnie takich prezentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webaholic Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 17.01.07, 11:49 No sąsiad mnie też dziwi dlaczego kupiłeś m na osiedlu gdzie spokojnie można założyć, ze będą tam mieszkać o zgrozo! dzieci a może nawet (aż boję sie to napisać)....psy... Co nam, rodzicom radzisz sąsiedzie? Mamy dzieci utylizować czy wystarczy odszkodowanie w postaci ogródka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:26 mysle ze wystarczy sie dogadac. No i oczekiwac troche poszanowania dla wlasnosci (wspolnej czy prywatnej) od mieszkancow osiedla, bo z tego co widze jest z tym problem. Wystarczy popatrzec na samochody, ktore ludzie parkuja gdzie im sie podoba, pod balkonami innych.... Efektem tego sa porozjezdzane chodniki, koleiny na tzw. trawnikach... nie wspomne o syfie wokol smietnika. A jesli chodzi o psy to jestem szczegolnie uczulony. Nie mam nic przeciwko psom, tylko przeciwko ich wlascicielom, ktorzy nie potrafia zrozumiec, ze po psach sie powinno sprzatac..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:34 powiem szczerze że już nie wiem co myśleć w kwestii sławnych ogródków... nadal myślę że wystarczy się dogadać, wiadomo, że każda ze stron ma trochę racji...mam nadzieję,że nam się to uda, a teraz rządzą nami tylko nasze obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:08 Tych wszystkich klótni nie bylo by gdybyscie poprostu wybrali innego dewelopera! Ja kupilam mieszkanko od Libry (ten sam projekt tylko budowa z innych materialow) i u nas w umowie jest jasno okreslone, ze mieszkancy pietra zżekaja sie ogrodkow na rzecz parteru (kazdy musial to podpisac). A ogrodki nie sa male bo 100m2 lub wiecej. Opoznien tez u nas nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 17:13 widzisz pawlik, płaciłeś jakieś pieniądze za poddasze? nie, a tak się składa że ja mieszkając na górze płaciłem za część wspólną i mam prawo sobie na nią wyjść jak będę miał ochotę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 18:32 mimo że nie jestem pawlik, to ani ja ani ty zadnych pieniędzy za poddasze nie płaciłeś bo ono nie istnieje. jeżeli przyjdzie komuś ochota schować opony zimowe to wyjściem kominiarskim wejdzie na strych i tam je schowa. ty również masz prawo korzystać z terenów zielonych przed balkonami lub z boku budynku bo nie jest powiedziane która część terenu do kogo należy. wszyscy jesteśmy współwłaścicielami terenu w równej części więc pójdziesz tam gdzie akurat nikt nie będzie siedział o ile będziesz płacił składkę za koszenie, nawozenie i podlewanie trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 14:25 Witam sąsiadów. Mam pytanie czy Anteny i instalacje antenowe robi Pajo, czy należy zadbać o to indywidualnie?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&P&S Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa IP: *.icpnet.pl 06.11.06, 18:42 Witam, mam następujące pytania do osób, które już mieszkają w Soplicowie: jak się mieszka?:), czy przy odbiorze mieszkań stwierdziliście dużą ilość niedociągnięć? jeżeli tak, to jak wygląda sprawa ich usuwania, na jakim poziomie kształtują się opłaty za media? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa 07.11.06, 10:19 Witam serdecznie. Tak czytam ostatnio to nasze forum i wreszcie muszę się odezwać. Mieszkamy z żoną od trzech miesięcy. Ktoś pyta o niedociągnięcią i czy są na bieżąco usuwane. Na chwilę obecną w mieszkaniu jako takich niedociągnięć nie zauważyliśmy, ale całą reszta jest poprostu fatalna. Założenie jednego domofonu panom elektrykom zajmuję średnio ok dwóch dni... Całkiem niezły wynik... W takie dni jak wczoraj przez nasze osiedle poprostu nie da się przejść - rynny są wyprowadzone tak,że przed wyjściem z trójki jest gigantyczna kałuża błota napływającego z nieudolnie zagospodarowanych ogródków. Nie wspominając już o tonie piachu który pozostawili po sobie panowie układający poz-bruk (dlaczego nowa ekipa, która robi w tej chwili poz-bruk może to robić porządnie i czysto???) No i jeszcze sprawa dojazdu na osiedle. Jedyny wjazd w tej chwili jest tak rozjeżdzony, że samochodem osobowym już prawie nie da się wjechać w deszczowe dni, gdyż grozi to zakopaniem, a przejść do sklepu piechotą graniczy z cudem - Pajo powinno rozdawać swoim mieszkańcom kalosze :-( Czy tak trudno wyłożyć jakieś płyty, przynajmniej do czasu kiedy będzie prawidłowy wjazd na osiedle???? Przecież to nie jest majątek. Rozumiem, trwa budowa dalszej części osiedla, ale my, którzy mieszkamy chcielibyśmy żyć tu w cywilizowanych warunkach... No i ostatnia sprawa - ogródki. Generalnie jest to część wspólna wszystkich mieszkańców wspólnoty, ale są przypadki w których mieszkańcy "dogadują" się między sobą i załatwiają temat... Też zależy na kogo się trafi... W tej chwili te nieszczęśne ogródki służą jako miejsce do wyprowadzania psów, które załatwiają tam swoje potrzeby... Bo przecież do miejsca, które temu służy jest tak daleko... Przy okazji zwracam się do wszystkich obecnych mieszkańców posiadających pieski- jeżeli posiadacie swoje pupile, to nie tylko są one do ozdoby, poświęćcie im trochę czasu i wyprowadzajcie je w miejsce do tego przeznaczone a nie ograniczajcie się do otwarcia drzwi do klatki, wypuszczenie pieska i czekania aż sam wróci!!! Pozdrawiam serdecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:46 Witam Cię piter i resztę mieszkańców. Ja też mam ochotę czasem się odezwać, bo ręce opadają. To co dzieje się o tej porze roku z wodą na Naszym osiedlu, to woła się o pomstę!! Teren jest podmokły, tam nawet mała kałuża ma trudności ze wsiąkaniem ,a co dopiero cała deszczówka spływająca z rynien po pozbruku!! ogólnie koszmar i jak na razie brak jakiejkolwiek koncepcji ze strony Pajo na rozwiązanie problemu, poważnego, bo zrobionego już na planach osiedla... Co do usterek to "tylko" ulatniający sie z pieca gaz, bo zapomniano zamontować uszczelkę... zresztą po tym, jakie miałam problemy z "fachowcami" robiącymi wykończeniówke wewnątrz mieszkania to naprawde niewiele... Pozdrawiam tonących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max_3 Re: Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:02 Pewnie za rok już nie będzie błota i wszystko sie unormuje, a teraz to nie ma co się dziwić - plac budowy, błoto itd.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
troll32 Re: Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa 07.11.06, 21:21 Przepraszam, czy Wy nie czytaliście innych forów o PAJO przed kupieniem mieszkania???? Od miesięcy czy wręcz lat opisujemy tu z innymi poszkodowanymi co PAJO wyprawia na budowach,akażdy z Was jak kupuje to jest w amoku, obraża nas kiedy próbujemy wytłumaczyć że nie jest tak słodko, a kilka miesięcy później odkrywa jak to jest i wypłakuje się na forum... Jak sobie sami nie pomyślicie o odprowiadzeniu wody, drenażach, to PAJO Wam nic nie zrobi i będziecie tonąć w błocie - nie jest tajemnicą że nasze rejony są połozone na glebie gliniastej i woda nie wsiąka. Nie chciałem tu nikogo obrażać, ale wybaczcie, że się czasem w człowieku zagotuje... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: Kilka pytań do mieszkańców Soplicowa 13.11.06, 14:35 Witam Cie Trollu, muszę przyznać, iż przed kupnem ani żona ani ja nie czytaliśmy forum o Pajo, i zastanawiam się czy nadal popierałbym swoją żonę przy kupnie mieszkania, gdybym to forum przeczytał :-) No ale stało się, i pewnych rzeczy nie można już zmienić. Ogólnie niby wsystko jest ok, przynajmniej w obecnej chwili, ale kilka rzeczy, jak między innymi nieszczęśne dojścia i dojazdy do osiedla to totalna katastrofa. Ale trzeba przyznać, iż pajo po ostatnim moim poście zareagowało błyskawicznie - już następnego dnia przy wyjeżdzie został wysypany gruz - przypadek czy ktoś z firmy czyta nasze posty. Nieważne - odniosło skutek!!! Oby tak dalej!!! POzdrawiam wszystkich mieszkańców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 16.11.06, 17:57 Halo - gdzie są wszyscy mieszkańcy Soplicowa??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 10:23 Gdzie wszyscy to nie wiem, ja jestem ;) a co to za śliczne donice mamy na Naszym podwórku? Miłe zaskoczenie, gdy sie rano wychodzi do pracy!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:20 Szanowni Państwo straszliwy spokój na tym forum czyżby nic ciekawego się nie działo. Czyżby wszyscy już po parapetówkach i spokojnie sobie mieszkają. !!!!! Pozdrawiam !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:53 Parapetówka była dobraaaaaa :) Pozdrawiam. Miszka się bardzo dobrze. Jak już osiedle będzie skończone w 100% to będzie jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bidibi4 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 18.11.06, 17:49 witam, ostatnio bylam na naszym osiedlu parę tygodni temu wieczorem, no i co. no i bylo troche nieprzyjemnie, ciemno. czy wiecie coś na temat oświetlenia, czy pajo planuje jakies latarnie? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 195.182.19.* 10.12.06, 10:26 Witam serdecznie. Czy orientujecie się może, czy w Soplicowie są wolne jakieś mieszkania? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, jesli kotoś coś wie na ten temat. Pozdrawiam. Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
koty22 śmieci i porządki 10.12.06, 14:07 Witam mieszkańców osiedla. Ostatnio odwiedzałem osiedle i przeraziło mnie "frywolne" podejście mieszkańców do problemu porządków. Zgadzam się, że parkowanie samochodów pod domami to tatalna paranoja. Gdzie ci ludzie się takich rzeczy uczą? Ja również nie wyrażam zgody na takie postępowanie. A potem dziwimy się, że wśród ludzi są nieporozumienia. Co do "ogródków", to wszystko jest w gestii dobrej woli i porozumienia. Myślę, że przy dobrych układach z sąsiadami wszystko da się uzgodnić. Wracając do parkowania. Widziałem porozjeżdżane trawniki i uszkodzone chodniki. Nie wiem, czy ci ludzie nie rozumieją, że ktoś za to musi zapłacić? Myślę, że w gestii zarządzających osiedlem powinno być uregulowanie przypadków takiego postępowania. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: śmieci i porządki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 16:16 Ludzie czy wy myślicie nad tym co piszecie. Jak narazie osiedle jest w budowie nie ma jeszcze wszystkich parkingow, itd.. Paranoją jest wasze oburzenie w sprawie rozkopanego kawalka chodnika, samochodu pod mieszkaniem, czy innymi bzdurami, jak osiedle bedzie skonczone to wtedy zglaszajcie swoje uwagi. Mogliscie troche poczekac az cale osiedle bedzie skonczone i wtedy dopiero tam zamieszkać, a nie truc innym. Niektorzy moga sie pozabijac jak tak dalej bedzie. Myslcie nad tym co piszecie. Pozdrawiam Sasiad z 5. Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: śmieci i porządki 10.12.06, 19:17 Witam wszystkich. Czytam to nasze forum, czytam i oczom nie wierzę... To co napisał Marek jest poprostu żenujące... Uważasz, że dopóki osiedle nie zostanie skończone można tu robić co się chcę???? Pewnych rzeczy niestety należy się uczyć od początku,i przyjąć jakieś zasady, bo potem może być za póżno... Osiedle oddawane jest, jak wiesz, etapami, więc postepując według Twojego sposobu myślenia, przez najbliższy rok czy dwa można robić tu co się komu podoba a potem wprowadzać zasady???? Tylko nie wiem, czy wtedy będzie jeszcze o co dbać??? Parking na początku osiedla istnieje od pół roku i nie widzę powodu dla którego nie można na nim parkować??? Pokaż mi jakiekolwiek inne osiedle na którym ludzie parkują sobie gdzie im się podoba? I nie ma tu znaczenia czy jest ono w budowie czy nie. A przychodzi taki dzień jak dziś i po osiedlu jeżdzi od groma samochodów czy to mieszkańców, ich gości, czy teź przyszłych mieszkańców chętnych pooglądać swoje lub przyszłe M. I jakby mogli to najlepiej zaparkowaliby w klatce schodowej gdyby była ciut szersza!!!... Wiem, bo oglądam takie zachowania od co najmniej trzech miesięcy... Ludzie zastanówcie się!!! Pozdrawiam sąsiadów dbających o nasze wspólne dobro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irka0 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 13:37 witam mieszkańców Pajo w Komornikach :) Mam do Was pytanie odnośnie kanalizacji. z tego co wiem gmina zobowiązała sie doprowadzić kanalizacje do osiedla [na pewno do sąsiedniej Libry]. czy wywiazali sie juz z obietnicy? a jesli nie, to czy wiadomo na jakim etapie sa prace i kiedy beda zakonczone? a może przy ul.Polnej juz od dawna jest kanalizacja? pozdrawiam i życzę wesołych świąt :) irka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 25.12.06, 21:39 Drodzy przyszli mieszkańcy. Macie świadomość jaki ruch samochodowy jest (będzie) na ulicy Polnej ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kononowicz Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 00:56 Mam świadomość... Głownym problemem jest poczta i DHL w Głuchowie. Ostatnio kurier DHL wjechałby w tył mojego auta (musiałem uciekać na pobocze) Ponoć inny "DHL" potrącił kierownika naszej budowy. Prawda jest taka-potrzebne są progi zwalniające (dwa-jeden przed, a drugi za osiedlem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lioness lee Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 10.01.07, 12:43 Kononowicz jak zamieszkasz na wsi gdzie ludzie maja do siebie pretensje o źdzbło trawy to zaczniesz inaczej mówić o tym syfie wielkiej płycie. Wielka płyta wygląda z zewnątrz brzydko to fakt - deweleporskie sa ładniejsze, ale mieszkania w obu przypadkach sa podobne. A chyba nie mieszka nikt na zewnątrz budynku? Wielkie płyty maja doskonała infrastrukturę - dojazd, pełno placów zabaw i sklepów i nie ma jakiś kretyńskich pretensji mieszkańców parteru, ze im sie ogródki należą. Mieszkanie na tych wsiach to fatalna pomyłka , ale tą wiedzą dopiero zdobędziecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:38 sorry lioness lee ale nie mam ochoty gnieździć się z ponad setką ludzi w wielkiej płycie z tandetnymi aluminiowymi instalacjami, gdzie tylko czekać aż wszyscy siebie nawzajem wysadzą w powietrze,widokiem na kolejną wielką płytę, ani też ryzykować, że kot mi spadnie z 7 piętra. A poza tym jakoś wolę być z dala od korków i całego tego syfu.A Ty jeśli czepiasz się źdźbła trawy to gdziekolwiek będziesz mieszkał-nie dogadasz się z ludźmi, bo to zależy tylko i wyłącznie od ludzi, a nie od tego gdzie mieszkają. Chcą się dogadać to się dogadają, nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lioness lee Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 10.01.07, 18:09 ukka a myślisz, że te tanie domki to jakie są? nie tandetne? uważasz, ze se kupiłaś za te grosze coś lepszego?, ze taka cwana jesteś? taki lux se załatwiłaś a jełopy mieszkają w wielkiej płycie? nie bądź śmieszna nie kupiłaś niczego komfortowego,ani nawet niczego dobrego Komorniki sa brzydkie, daleko do miasta - ważne!!- miasta, a nie tablicy z napisem Poznań!!!, przyjrzałaś sie tej wsi? ludziom którzy tam mieszkają z dziada pradziada i nie znosza nowych jak sie rozwinie dzieciak na takim zadupiu? a o źdzble trawy to sami bardzo dużo piszecie, bo prawda jest taka, ze dev chce osiągnąć jak największe zyski i wykorzystuje każdy skrawek ziemi, skutkiem czego jest jej po prostu za mało. Nie ma gdzie pójść z dzieckiem, gdzie posiedzieć na ławce, młodzież nie ma co ze sobą zrobić i łazi znudzona w grupach po osiedlu, nie ma czym ich zając i K to głucha wieś, albo byłaby głucha wieś, gdyby nie fakt, ze to plac budowy co też odczujeciea . Webaholic opisała dokładnie jakie sa problemy z źdzbłem trawy i kto je stwarza przeczytaj to forum, ile tu juz padło ostrych zdań i zastanów sie czym to pachnie? Kiedy ci ludzie będa musieli mieszkać obok siebie - BARDZO CIASNO ale ty mi ukka wyglądasz na udawacza, który nie ma kasy i dlatego będzie mieszkać w K, a opowiada, ze mieszka tam bo to modne czy tez luksusowe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:00 Oj lioness lee widzę że frustruję Cię Twoja wielka płyta... nie rozumiem dlaczego zabierasz mi prawo wyboru-WOLĘ mój (z pewnością mniej tandetny) domek na zadupiu niż to co Ty tam masz. Dosyć mieszkałam w wielkiej płycie i w centrum miasta żeby marzyć o wyniesieniu się. A jeżeli chodzi o kasę to z tego co wiem wielka płyta jest teraz zdecydowanie nie w cenie-ze względu na swe wątpliwe walory... to co kupiłam to moja sprawa,a Ty nie rozumiem czemu próbujesz zniechęcić innych pisząc takie teksty na tym forum?? jeśli Ci dobrze tam gdzie siedzisz, to po co się tu odzywasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavulon Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.imgw.pl 11.01.07, 11:26 lioness lee, a to już wiem to pewnie musisz być jednym z tych dresów, których bandy stoją po klatkach w blokach piją piwo, bekają i prześcigają się kto wyżej nasika na ścianę..... takim to się pożyje łahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 217.153.202.* 11.01.07, 11:37 widzę lioness lee że masz problemy sam ze sobą, więc nie udzielaj się na tym forum i nadal sikaj na ścianę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lioness lee Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 14:40 hehehe ale baty:) dobrze będziecie sie na wsi czuli:) ukka a ty wróżka jesteś? skąd wiesz gdzie mieszkam?:)Może w Komonikach!!!:) a ceny wielkiej płyty - wielkie ceny sprawdź sobie na gratce, jeśli potrafisz i wiesz co to jest - -zdziwisz sie ile trzeba za to zapłacić i ukka co to za tekst "jeśli Ci dobrze tam gdzie siedzisz, to po co się tu odzywasz?? " co ty masz do decydowania ? na forum kaźdy może napisać co myśli? z braku funduszy na zsyłke poszłaś na wioche i ci woda sodowa uderzyła do głowy?:) moim zdaniem co niektórzy maja tu kompleksy z powodu lokalizacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 217.153.202.* 11.01.07, 15:27 to właśnie widać że to ty lioness lee masz jakieś kompleksy i oceniasz ludzi po miejscu zamieszkania. masz rację na foum każdy może napisać to co MYŚLI (tak to fajnie ująłeś) ale jak widać z tym masz akurat pewne problemy ( z myśleniem)!! Trzymaj się ukka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniara Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 16:10 lioness ja trzymam za Ciebie bo widze, ze Ci ludzie postanowili Cie zgnoić, chociaż tam nie mieszkaja i nie spotkali sie jeszcze a ani jednym problemem, który opisałeś - a juz szczekaja. A dobrze im piszesz, bo to wszystko prawda. Ja po dwóch latach życia na na wsi mam dość, a lista problemów przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Dziwi mnie tylko ich arogancja lub jest to już po prostu głupota Na wsi nie żyję sie wygodnie, dlatego jest tanio, ale cena jaką płaci sie codziennie jest bardzo wysoka. Cała masa dużych i małych problemów, który utrudni ja życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:08 A skąd Wy lioness i wieśniara wiecie gdzie mieszkamy i skąd pochodzimy?? i nie oceniajcie ludzi po sobie-jeśli Wam jest źle nikt nie karze Wam żyć tam gdzie żyjecie!!!! A nam jeśli dobrze to zostawcie to w spokoju i w cieniu własnego sumienia leczcie swoje kompleksy- no chyba że lubicie robić z siebie pośmiewisko... PS.dzięki "ja" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:11 a poza tym dobrze by było gdyby dyskusja na tym forum wróciła na rozsądne, merytoryczne tory, ważne dla nas-przyszłych bądź aktualnych MIESZKAŃCÓW SOPLICOWA a nie schodziła na jakieś bezsensowne demagogie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku..ony Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 22:22 Tej ukka ty idiotko spie..j stad.Co za .. kłótliwa baba.Żebym kolo niej nie mieszkał.Pisania o wadach też jest potrzebne, bo to prawda, ze ludzie z miasta nie wiedzą co ich czeka na wsi. I debilko pisanie o wadach Komornik jest NA TEMAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 08:53 mam nadzieje, ze takie drechy lionnes, wiesniara i wku.. ny nie beda naszymi sasiadami w Komornikach. niech sobie zostana w blokowiskach. ja aktualnie mieszkam w Centru, w nowiutkiej plombie, bardzo fajnej, dosyc eksluzywnej itp. itd. Wszystko jest super z malym zastrzezeniem. Wokol sa same stare bloki, w ktorych mieszkaja bardzo rozni ludzie. Nastoletnie penerki z tych blokow nie moga przezyc, ze u nas jest parking podziemny, ładna winda itp... nie ma dnia zeby czegos nie niszczyli... dlatego wole chyba juz to zadupie w Komornikach, chociaz pewnie wolalbym zeby bylo blizej centrum, zeby infrastruktura byla lepsza itd. Mam tylko nadzieje pomieszkac tam 3-4 lata a w tym czasie sie wybudowac.... moze sie uda.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komor Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 12.01.07, 21:20 Witam, czy ktoś się orientuje na jakim etapie budowy jest budynek nr 19, np czy jest zadaszony?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:27 wku..ony jak nie umiesz wypowiadać się kulturalnie to nie wypowiadaj się publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miras Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:43 lioness lee - to idiota i debil nie zwracajcie uwagi na to co on pisze!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadźka Sporne "ogródki" na Kminkowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 19:03 Nie łapie o co chodzi. Fakt ze ja wynajmuję to mieszkanie, ale wiem ze właścicielka ma klucz do furtki w płocie otaczającym ogródek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 08:24 mam pytanie czy ktoś wykonywał ogrzewanie podłogowe/ a na pewno/? i ile pan M. za to kasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 15:49 Skoro płacili więcej to zmienia postać rzeczy. Tak własnie to powinno się odbywać - chcesz więcej płać więcej. Ja także uważam, że roszczenia mieszkańców parterów pajo są bezzasadne. Nie jestem i nie będę mieszkańcem tego osiedla, czytam to forum z ciekawości, ponieważ właśnie zainteresowała mnie sprawa ogródków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 12:03 A ja wtracilem sie tutaj aby pokazac, ze to co sie dzieje na osiedlu Pajo to nie wina mieszkancow ale dewelopera. Sam wybralem mieszkanie poza Poznaniem "na wsi" tylko dlatego, ze jest tam alternatywa mieszkanka z ogrodkiem. zawsze mieszkalem w domu z ogrodem i nie wyobrazam sobie zycia bez chociaz bez skrawka trawy. Chcialem zbudowac maly domek ale niestety na razie z braku czasu jak rowniez dzieki pojawieniu sie ofert mieszkan z ogrodkami postanowilem sie tym pocieszyc na jakis czas... Libre wybralem przypadkiem, rownie dobrze moglo trafic na Pajo (wtedy bylem jeszcze zielony jezeli chodzi o roznice w jakosci uslug swiadczonych przez tych deweloperow). I przyznam szczerze, ze gdybym wybieral te mieskania to TYLKO ZE WZGLEWDY NA MOJ SKRAWEK TRAWNICZKA ZA OKNEM wiec gdyby teraz mi ktos powiedzial, ze ogdodka nie dostane... walczyl bym jak lew!!! Pewnie gdyby mieszkancy parterow wiedzieli, ze nie dostana ogrodkow, nigdy nie zdecydowali by sie na parter a pewnie tez nie na ta inwestycje! Na parterze mieszkanie latwiej okrasc, dzieciaki beda biegaly pod oknami no i jeszcze ci z gory maja mozliwosc uzywania poddasza. Cos tu jest nie tak!!! Solidaryzuje sie z mieszkancami parterow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 20.01.07, 14:11 No dobrze, ale na jakiej podstawie ludzie decydowali sie mieszkania na parterze ze względu na ogródki?? Co im pozwoliło myśleć, ze maja ogródki? Bo przecież nie wniesiony wkład i treść umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:22 Reklamy osiedla na targach i w gazetach... dawaly jasno do zrozumienia ze to bloczek z ogrodkami. Juz nie pamietam ale chyba nawet taka byla tresc tych ogloszen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew.ka. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 16:10 mieszkania na parterze były o ok. 10 tys. tańsze więc ogródki należą chyba do tych z piętra, sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:05 Mieszkania na piętrze byly droższe z uwagi na ich wiekszy metraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:03 czy ktos rozmawial moze ostatnio z kierownikiem na temat terminu oddania 15? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:05 witaj Jarku, ja miałam termin 15 stycznia (ponoć błędny) w 15, usłyszałam że jeżeli Ci co dostali termin 28 lutego będą mieli 3-tygodniowe opóźnienie to będą się cieszyć... ktoś ma jeszcze jakieś nowości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 13:35 ja mam termin na 28 lutego, 3 tygodnie bylyby jeszcze do przyjecia... czyli bedziemy sasiadami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidibi Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 16:29 my tez usłyszeliśmy o miesięcznym poślizgu. oby tylko. wiecie może coś na temat kanalizacji przy naszym bloku? podobno... jej nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 29.01.07, 09:03 o braku kanalizacji nic nie slyszalem, ale skontaktuje sie z kierownikiem w tej sprawie. Masz na mysli, ze nie jest dociagnieta jeszcze pod nasz budynek,tak? martwi mnie tez to gigantyczne jezioro przed budynkiem 15, tam nigdzie nie ma kanalizacji deszczowej ani nawet drenow. Ta woda na 100% "pojdzie" w fundamenty a to znaczy, ze te budynki moga nam za jakis czas zaczac "osiadac". Nie wiem jakie to sa koszty, ale sadze ze w interesie nas wszyskich jest zeby wspolnota zajela sie tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 29.01.07, 13:50 Witam Cię Jarku Masz rację, ja też uważam, że pierwszą sprawą jaką powinniśmy się zająć zaraz po odbiorze mieszkań to odprowadzenie deszczówki z rynien do kanalizacji. Pajo tego nie robi, podobnie jest na Plewiskach. Jeśli tego nie zrobimy to będziemy tonąć w wodzie i będzie lipa!! (grzyb, osiadanie budynków i ogólny syf na osiedlu). Pozdrawiam sąsiadów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 29.01.07, 14:04 Po co daleko szukać popatrzcie na trawniki przy budynkach 1,2,3,4. raczej nie da się po nich chodzić bez gumowców:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 29.01.07, 14:47 mysle ze to nie bedzie jakis gigantyczny koszt, szczegolnie jesli sie go rozlozy na wieksza ilosc mieszkancow. Mysle ze sami mozemy sporo robic, np. w ramach weekendowego odpoczynku od siedzenia za biurkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidibi Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 16:01 jestem jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:25 dobrze by było zrobić coś wspólnym wysiłkiem - może nas to zjednoczy :)) więc ja też jak najbardziej jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.01.07, 11:36 czyli na wiosne czeka nas czyn spoleczny:) ilu nas tu jest pietnastki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:34 15 wita!!! :)) dziś pan kierownik budowy potraktował mnie tak obcesowo, że najchętniej to ja bym mu dziś w tym czynie społecznym coś pokazała... ale skupmy się na konkretach - posadzki ładnie wylane, wszystko schnie, tylko bajoro jak było, tak jest...bez kaloszy nie dało rady:) teraz mają miesiąc, żeby to ogarnąć, a reszta już do nas należy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:09 czy ktos sie orientuje jak maja sie stawki za uslugi proponowane przez administratora do konkurencji: wywoz smieci: 15 zl/mieszkanie prad wspolny: 0,25 zł/m2 woda wspolna: 0,10 zł/m2 ubezpieczenie (budynki od zdarzen losowych +OC): 0,08 zł/m2 konserwcja (pogotowie techniczne): 6,50 zł/mieszkanie administracja: 0,55 zl/m2 pozostale koszty (prowadznie rachunku, oplaty pocztowe, wynajem sali na zebranie i nieprzewidziane wydatki): 0,20 zł/m2 co dla mieszkania 51,1 m2 daje miesiecznie: 81,80 zł Wydaje mi sie to bardzo duzo, szczegolnie nie wiem dlaczego mam placic za "pozostale koszty". Na co w takim razie idzie oplata za "administracje"? bede wdzieczny za informacje jak to wyglada w innych wspolnotach. Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 wspólnota mieszkaniowa 31.01.07, 17:51 Witam wszystkich!!! Dawno tutaj nie byłem i jak przeczytałem wszystkie te posty z ostatniego miesiąca to aż mi się włos na głowie zjeżył!!! Przede wszystkim sprawa "jeziora" na osiedlu - PAJO dało ciała i to pod każdym względem, bo po nawet najmniejszym deszczu bez kaloszy ani rusz... a co dopiera gdyby tak spadł naprawdę wiekszy śnieg... aż boję sie pomyśleć... No ale cóż, wkońcu czego można wymagać od mieszkań za 2200zł???? To jest typowa gadka kierownika i pań z pajo... No i sprawa chyba najważniejsza z tego tygodnia to ADMINISTRATOR, a raczej firma, która się za niego uważa, i chce jakiś pieniędzy za to że od pół roku nic nie zrobiła!!! Jarku, kwoty które dostaliśmy na tym pseudo zawiadomieniu są poprostu co najmnmiej śmieszne- wywóz śmieci 15złotych??? Przez 6 ostatnich lat mieszkaliśmy z żoną w podobnej wspólnocie i płaciliśmy 3złote - i śmieci jakoś nie mieliśmy mniej... Prąd wspólny??? To znaczy co??? Za te "dantejskie" ciemności, które panują na osiedlu mam płacić 13 złotych miesięcznie?? Albo pozycja pogotowie techniczne - ludzie przecież my mamy wszystko na gwarancji, więc dlaczego mamy komus płacić za naprawę czegokolwiek??? Od tego jest pajo - jeśli coś spiepszyło, to w ramach gwarancji musi to naprawić!!! I to za darmo!!! Już nawet nie wspomnę o pozycji "nieprzewidziane wydatki" - to chyba jak zarządcy wspólnoty popsuje się auto i trzeba bedzie mu wynając inne, albo zakupić mu kalosze, żeby sobie nie zniszczył eleganckich bucików jak nas wreszcie raczy odwiedzić!!! Pozdrawiam wszystkich wpółmieszkańców i miłego popołudnia życzę!!! PS. W poprzednim mieszkaniu, z tego co pamiętam, za 36mkw płaciliśmy z żoną 33 złote - i w tym było wszystko, włącznie ze sprzątaniem terenu itp, Pozdrawiam serdecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:49 dzieki piter, czyli jest tak jak sie spodziewalem. Nie wiem czy mieszkancy juz oddanych budynkow zgodzili sie na takie stawki, ja na pewno sie nie zgodze. Z przyjemnoscia powalcze sobie z Pajo i z administratorem - zeby latwo zarabiac kase to potrzeba finezji a oni po prostu chcieli pojsc po bandzie liczac chyba, ze wszyscy sa naiwni i poleca z pieniazkami do nich. Tak swoja droga ciekawe jaki jest uklad pomiedzy administratorem a Pajo? rodzina pewnie jakas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdb Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 83.238.164.* 01.02.07, 11:19 Witam wszystkich, jestem tutaj pierwszy raz i czytam to wszystko.... mam pytanie.. skąd Wy to wszystko wiecie...o administratorze, o stawkach itp...? czekamy z mężem na mieszkanie w 14. Nie dość że odbiór zgodnie z umową mieliśmy mieć na 15 stycznia i nie zostaliśmy zawiadomieni że cokolwiek się zmienia , to rówież nie przychodzą do nas rzadne informacje na tematy inne związane z osiedlem. Pani w Pajo powiedziała mi tylko że o spoźnieniu w odbiorze ona nie decyduje i informacji udziela tylko kierownik budowy, a w oóle to jestem jedną z 5 chyba osób które mają termin na styczeń reszta ponoć została już przełożona na późniejszy termin i właściwie to o co mi chodzi...? Czy możecie mi powiedzieć gdzie ( oprócz forum oczywiście ;)) można zasięgnąć jakąś konkretną informację...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:16 witaj bdb :) ja też jestem w tej szczęśliwej piątce terminu 15 stycznia... też mnie nie powiadomili, a ja mówiąc szczerze już nie wiem jak mam z nimi wojować. Ponoć ten termin to była pomyłka umów, dostało go tylko zresztą 5 osób i to w różnych budynkach (ja jestem 15).Już nie wiem co powinnam dalej zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdb Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 83.238.164.* 01.02.07, 13:27 Miło mi poznać sąsiadów;) .... Natomiast nie miło ze strony Pajo że nie pofatygowali się żeby nas poinformować o zmianie terminu, skoro to tylko 5 osób to chyba problemu wielkiego byśmy im nie zrobili.Pomyłka nie pomyłka ale można to było wyjaśnić... przecież każdy by zrozumiał. Jesteśmy ludźmi. Bardzo ineteresuje mnie temat wspólnot. Pisaliście, że Pajo sugeruje jakiegoś administratora przy odbiorze mieszkania...możecie coś więcej na ten temat powiedzieć, bo z tego co widzę to jakieś niporozumienie... Pozatym w ubiegłym tygodniu widzieliśmy się z kierownikiem budowy i twierdzi że obdierać mieszkanie będziemy nie wcześniej niż koniec marca....też macie takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisłaf Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.asianet.co.th 01.02.07, 23:54 Nie mam nic do dodania. nie dodajaj i nie sponkaj Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: wspólnota mieszkaniowa 02.02.07, 20:04 Witaj bdb. Co prawda temat terminów odbiorów jest mi daleki, ponieważ już prawie pół roku mieszkamy na osiedlu, ale w sprawie administratora mam ja, jak i wielu moich sąsiadów wiele do powiedzenia... Pajo wcale nie sugeruje jakiegoś tam administratora przy odbiorze mieszkania, PAJO GO NARZUCA PRZY AKCIE NOTARIALNYM!!! I raczej nie mamy nic do gadania - co prawda niewiele wiem na temat obowiązujących przepisów prawa, czy jest to zgodne czy nie, takie praktyki pajo, ale zastanawia mnie fakt, co by było gdyby ktoś odmówił podpisania aktu z uwagi na zapis o narzuceniu administratora, który zielonego pojęcia nie ma jak zarządząć naszym osiedlem!!! A wiele niestety o tym świadczy!!! A co do rozmów z kierownikiem, i jego informacji o terminach odbioru mieszkań - nic dodać nić ująć!!! Pozostawiam bez komentarza... Pozdrawiam serdecznie przyszłych mieszkańców naszego wspaniale zarządzanego przez firnme gr-administrator osiedla!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 20:53 Pajo narzuca administratora niezgodnie z prawem, każdy ma prawo wyboru firmy która będize administrować jego osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 14:37 Witam mieszkańców, zawiązanie wspólnoty mieszkaniowej to w tej chwili sprawa piorytetowa. Po pierwsze, jak sądzę z wypowiedzi, jesteśmy zgodni że z firmą Pajo nie chcemy zawierać umowy na Zarząd. Jesli nie z nią to z jaką? Kiedyś na tym forum padały już pewne nazwy firm, porównywalismy oferty. Z rozmów z mieszkańcami wiem, że takie "poszukiwania" administratora trwają, są pewne propozycje... ale każdy w swoim domku o tym rozmawia, ewentualnie na tym forum... myslę ze czas się spotkać no nie wiem, np. w sobotę o 15 na parkingu.. Niech przyjdą wszyscy zainteresowani, moze będzie nas garstka, ale to zawsze juz jakiś start, może ustalimy jakiś następny termin i miejsce spotkania,wymienimy telefony, pogadamy o ewentualnych propozycjach na administratora, zanim przywali nas góra śmieci i zaleje powódż. Coś musimy zrobic w końcu, bo czas leci a on działa na Naszą niekorzyść!! Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 23:00 jestem jak najbardziej za. Sobota o 15 - parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:53 mam zla wiadomosc to wszystkich przyszlych mieszkancow "pietnastki". Rozmawialem dzisiaj z kierownikiem budowy, urzednikiem z gminy i z urzednikiem z Zarzadu Drog Powiatowych. Ale po kolei.. od kierownika budowy dowiedzialem sie, ze termin oddania opozni sie o ok. 1 miesiac, czyli zamiast konca lutego bedzie koniec marca. Jednak po chwili okazalo sie, ze to wcale nie jest tak wesolo, bo... bo mieszkania w budynku 15 od A do S nie moga zostac podlaczone do kanalizacji sanitarnej. nie moga bo takiej kanalizacji poki co nie ma. I tak naprawde nie wiadomo kiedy bedzie. kierownik budowy twierdzi, ze sa plany i gmina ma zaczac budowac, ale kiedy to on nie wie, i ze on bedzie mial miszkania gotowe na 30 marca i bedzie mozna je odbierac z zapisem, ze nie bedzie mozna korzystac z kanalizacji... Wyobrazacie sobie to?? Po chwili rozmowy wspomnial jednak, ze Pajo rozwaza budowe tymczasowego szmba, do czasu zbudowania kanalizacji przez gmine. Zadzwonilem wiec do gminy. Dowiedzialem sie, ze gmina ma faktycznie plan budowy kanalizacji sanitarnej w tym roku. Budowa moze sie rozpoczac w okolicach kwietnia i pewnie potrwa kilka miesiecy. Najpierw musi byc rozstrzygniety przetarg, a on jeszcze nie zostal nawet rozpisany... Perspektywa obiecujaca. Temat drugi-kanalizacja deszczowa. Moim zdaniem na dzien dzisiejszy dla mieszkancow 15 moze nawet bardziej palaca, bo nasz budynek dosłownie stoi w wodzie. Kierownik o tym wie, ale jedyne co Pajo zamierza zrobic to tak ukrztaltowac teren zeby woda odeszla bezposrednio spod budynku na odlegosc jakis 7-8 metrow... czyli zmieni sie tylko tyle, dorga i miejsca parkingowe miedzy bydynkami 15 i 16 beda zalane. Kierownik twierdzi, ze to jest sprawa gminy zeby zajac sie odprowadzeniem tej wody, dlatego ze on nic nie moze na to, ze mozliwosci wchlaniania wody przez grunt sie radykalnie zmniejszyly po zbudowaniu osiedla.. Mam wrazenie, ze kierownik to calkiem sympatyczny facet ma tylko pecha, ze pracuje w kiepskiej firmie i musi gadac to co musi. Jestem pewien, ze zdaje sobie sprawe z sytuacji a uspokaja takich jak ja tylko z urzedu... ale to inny temat. Zadzwonilem do Zarzadu Drog Gminnych. Dowiedzialem sie ze jest projet budowy kanalizacji sanitarnej na ul. Polnej ale trawja negocjacje z Pajo w sprawie wspolfinansowania tej inwestycji. Pajo powinno poniesc czesc kosztow z uwagi na fakt, ze podlaczy do kanalizacji cale osiedle. To wiaze sie ze zmiana projektu, zwiekszeniem przepustowosci kanalizaji itp. Dowiedzialem sie ze realny termin rozpoczecia inwetycji to maj/czerwiec i ze ma byc ukonczona w tym roku... To tyle wiesci. Nie ma jak to mieszkac na wsi. Mi sie to coraz mniej podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:11 Proponuję wam całą sprawę podać do WTK oni się bardzo chętnie tym zajmą, sytuacja z kanalizacją oraz zalanymi parkingami jest bardzo ciekawa. Podobnie było w Plewiskach jedna z dróg dojazdowych do osiedla była prawie nieprzejezdna a gdy pojawiła się "reklama" w telewizji WTK nagle drogę utwardzono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 08:37 A kogo to interesuje? Każdy miał prawo do wyboru takiego developera jakiego chciał. Ja sam zastanawiałem się długo i wybrałem Lineę z Dąbrówki i jestem raczej zadowolony. Zrobiłem to na podstawie wywiadu środowiskowego i m.in postów z tego forum. Naprawdę można się wiele dowiedzieć. Na forum Pajo ciągle można poczytać na temat różnych niedociągnięć, wpadek, opóźnień. Byłem w szoku gdy dowiedziałem się np, że są desperacji którzy musieli przeprowadzać się dosłownie na teren budowy z małym dzieckiem bo Pajo przegięło i oddało mieszkania z kilkumiesięcznym opóźnieniem. Na forum Linea nie było takich postów - dużo było za to na temat dokuczliwości muszek, braku internetu itp...dla mnie mało istotnych kwestii. Najważniejsza jest przecież wiarygodność Developera. Z Pajo już tak jest:) Wszystkim zpajowanych życzę mimo wszystko szybkiego zamieszkania i cieszenia się ze swojego M:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 15 Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 22:52 jarek, dzięki za super nowiny. Ja jestem załamany tymi problemami z kanalizą. Mam nadzieje, że Pajo coś wymyśli. Zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego dopiero teraz zabierają się za kanalizę? Przecież juz od dobrych kilkunastu miesięcy budują to osiedle.!!!!!!! Zadaję sobie właśnie pytanie jak jest podłączona pierwsza część osiedla, oni przecież chyba mają kanalizę? Istnieją chyba jakieś rozwiązania w takich przypadkach. Mnie cholera nie stać na to, żeby czekać na mieszkanie jeszcze kilka dodatkowych miesięcy, mając na uwadze fakt, że płacę kredyt mieszkaniowy i wynajem mieszkania ale oczywiście Pajo ma w dupie terminy i problemy z jakimi wszyscy mieszkańcy będą się borykać na tym pieprzonym osiedlu. Coraz bardziej żałuje decyzji zakupu mieszkania od PAJO. Miało być tak pięknie a jest jakiś koszmar. Jeszcze się nie wprowadziliśmy i już wyrywam sobie z nerwów włosy z głowy a jakie niespodzianki nas spotkaja po zamieszkaniu na tej cholernej Polnej??? To jest dopiero pytanie. Problemy z administracją to jest małe "piwo" w porównaniu do braku kanalizy. Mam robić do wiadra - sorry. Mam nadzieję, że jakiś pierdzący w stołek przedstawiciel Pajo czyta to forum i zabiorą sie do roboty a nie tylko kasę ciągną! Qrwa prezes Pajo pewnie ma to wszystko głęboko w dupie a powinien pogonić tych swoich pracowników odpowiedzialnych za projekty i ich realizacją, czy też konsultację za gminą. To przecież on ma na to wszystko największy wpływ. Urzędnicy w gminie tez Qrwa czekają aż jakaś firma im wypcha kieszenie kasą i dopiero zabiorą sie za przetarg. Tak to zazwyczaj bywa, że przetargi zaczyna się jak juz jest wszystko ustawione. Qrwa skandal. Przepraszam wszystkich za słownictwo ale nerwy mi puściły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 15 Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 22:58 A! jeszcze jedno! Jeśli ktoś ma czas i jakieś kontakty z WTK to ja jestem za. Może to pomoże. Może wtedy Pajo się obudzi. Przecież oni tracą klientów, przyszłych mieszkańców ich osiedli, które będą chcieli kiedyś budować. Ja napewno nikomu nie polecę PAJO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidibi Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:34 super pomysł z zebraniem, my będziemy. i mam nadzieję, że inni z 15 też. trzeba coś ustalić, jakiś front działania. do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 22:16 Drodzy sąsiedzi z 15-stki. Niestety nie mogłem dotrzeć na zebranie, czego żałuję ale pracowałem w sobotę a o zebraniu dowiedziałem się w piątek wieczorem. Jeśli ktoś będzie tak miły i napisze jakie są postanowienia to będę wdzięczny. Chcę również mieć wkład w walce z Pajo i napewno jeśli będzie kolejne zebranie to się na nim pojawię. Z góry dzieki za kilka zdań. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.centertel.pl 12.02.07, 22:47 Witam Sąsiadów z 15. Mam przyjemność kiedyś zamieszkać w 15 i prawiem byłem z tego powodu szczęśliwy, do czasu wiadomości o braku przyłącza kanalizacji sanitarnej. Dla Sąsiadów z 15 mam jednak pare informacji związanych z odbiorami budynków nie tylko przez Nas "Szczęśliwych Lokatorów" ale również przez Nadzór Budowlany. Wg. Prawa Budowlanego budynek musi posiadać wszystkie niezbędne instalacje wewnętrzne (prąd, gaz, woda, kanalizacje), trzy pierwsze wykonane są kompletnie bez zamontowanych liczników (montaż licznika po podpisaniu umowy z dostawcą danego media). Co się tyczy kanalizacji, musi być ona wykonana w sposób umożliwiający korzystanie z niej a prościej mówiąc zgodnie z projektem. Osobiście wątpie aby jaki kolwiek przedstawiciel Nadzoru Budowlanego podpisał pozwolenie na użytkowanie obiektu bez sprawnej kanalizacji (wymagane są również odbiory przyłącza wod-kan przez wodociągi). W celu bardziej dokładnych informacji polecam strone www.gunb.gov.pl , pod zakładką odbiory budynków. Z doświadczenia zawodowego wiem że dopuszczalne jest warunkowe pozwolenie na użytkowanie budynku, ale nie bez braku wszystkich przyłączy!!!! Pozdrawiam Sąsiadów w niedoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 13.02.07, 20:36 To już jakaś dobra informacja, może PAJO weźmie się do roboty. No muszą coś zrobić z tą kanalizą, niech chociaż to szambo zrobią na czas budowy tej prawdziwej kanalizy. Poza tym, zastanawiam się, czy nie można podłączyć naszego bloku do pozostałych? Przecież nawet po drugiej stronie ulicy ludzie mieszkają i mają napewno kanalizę to chyba jakoś można to wszystko ze soba połączyć. A tak na marginesie: wczoraj byłem na budowie i widziałem jak jeden pracownik próbował tynkować balkon przy tej nieszczęsnej piętnastce a drugi stał i się patrzył - NO SKANDAL NORMALNIE. W takim tępie jak będą tynkować blok to odbierzemy mieszkania z większym opóźnieniem niż 1 miesiąc (oby nie!!!). Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 spotkanie-sobota 15sta parking 07.02.07, 20:08 jestem jak najbardziej za!!! pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę nas się na tym spotkaniu zbierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:42 o stawkach za administrowanie wiem od kolegi, ktory ma mieszkanie w 10 chyba... ja jestem z 15 i odbior mam na 28 luty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 16:12 Widzisz Jarek, ty masz mieszkanie 51,1 i wychodzi 82zł za administrację a mi za 54 m2 wychodzi 4 złote więcej. Na jakiej niby podstawie ci którzy mają większe mieszkania mają płacić więcej za administrację. I jeszcze jedno, nie mieszkamy jeszcze na osiedlu a od 1 grudnia mam naliczoną opłatę za śmieci (nie moje).coś chyba jest nie tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:03 ja jeszcze nie odberalem mieszkania, wiec poki co zadnej umowy z administracja nie mam. Ale Ci ktorzy juz mieszkaja powinni interweniowac u administratora w sparwie syfu na osiedlu, a szczegolnie wody! Przeciez tam sie nie da przejechac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 217.116.110.* 05.02.07, 21:09 Na podstawie ustawy o własności lokali. Każdy członek wspólnoty ponosi koszty utrzymania nieruchomości wspólnej proporcjonalnie do posiadanego udziału w nieruchomości wspólnej, a ten z kolei jest proporcjonalny do powierzchni mieszkania wraz z pomieszczeniami przynależnymi. A naliczone powinno to być od dnia kupna mieszkania. Jeśli kupiłeś 1. grudnia to wszystko jest o.k. Jeśli nie to będą musieli przeliczyć od nowa. Wszystko musi być rozliczone od dnia pierwszej sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 06.02.07, 03:15 J opłaty nie płaci się od dnia kupna mieszkania, lecz od dnia podpisania przez zarząd osiedla umowy z administratorem. J weśśś się już nie pogrążaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 12:35 Koszty ekploatacji, czy utrzymania nieruchomości wspólnej ponosi każdy właściciel a więc powinny być naliczane od dnia, kiedy stajemy się właścicielami. A co do uchwał - owszem, jeśli mamy obecny sposób zarządu to uchwały mogą być podejmowane tylko większością wszystkich udziałów. Natomiast jeśli zmienimy sposób zarządu notarialnie i ustalimy, że uchwały zawsze będą podejmowane większością obecnych na zebraniu, czy np. wszystkie uchwały według zasady, ze na jednego właściciela przypada jeden głos albo w jeszcze inny przez nas ustalony sposób to takie zapisy mają pierwszeństwo przed zapisami ustawy. A co do cen... Może i znajdziesz firmę, która będzie zarządzała za 30 groszy od metra. Ale jaka to będzie jakość i jaki zakres? Za te pieniądze nikomu nie będzie się chciało pracować. A co to jest zarząd osiedla??? Nie pogrążaj się "prawniku" od siedmiu boleści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 06.02.07, 14:14 Czyzby J występował pod literką A? Zamiłowanie do alfabetu? Generalnie sposób podejmowania uchwał nie jest sprawą uznaniową. Poza tym A lub J lub po prostu administratorze jestes tak samo leniwy i niekompetentny za 30 gr jaki i za 55. Zreszta najnowsze trendy to nie rozliczenie za metr, poniewaz jest ono krzywdzące dla mieszkańców o wiekszych udziałach, jest także najdroższą forma rozliczenia z administracja. W tej chwili wspólnoty oferują po prostu określone, miesięczne wynagrodzenie, które nie ma nic wspólnego z roliczaniem za metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 14:36 Ale rozliczanie proporcjonalne do udziałów jest i tak konieczne - art. 12 Ustawy o własności lokali. Nawet jeśli umowa z zarządcą określa wynagrodzenie ryczałtowe, niezależne od powierzchni to i tak poszczególni członkowie płacą zaliczki na ten cel i są rozliczani proporcjonalnie do swoich udziałów w nieruchomości wspólnej. Mają wyższe obciążenia i większy udział w głosowaniu. A jeśli chcą inaczej to muszą, podobnie jak z głosowaniem, podjąć uchwałę, która będzie protokołowana przez notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 11:42 Stawka 55gr. za zarządzanie nie jest wysoka. Jest normalna. Co do pozostałyc to pamiętajmy, że są to ZALICZKI, a te mają to do siebie, że są rozliczane. Muszą nas rozliczyć do końca marca przyszłego roku, a my mamy prawo kontrolować. Każdy z nas może pójść, zażyczyć sobie wglądu do wszystkich rachunków i policzyć, czy nas nie oszukali. Pozostałe koszty są i muszą być, również niepraewidziane wydatki w każdej wspólnocie występują. Będą to te, które wymienili oraz: zakup książki obiektu budowlanego, pieczątki wspólnoty, flag, które możemy sobie wywiesić w święta itd. Ja mam jeszcze jeden pomysł na taki wydatek: notariusz. Zapisano nam w aktach notarialnych sposób zarządu. Proponuję go zmienić: zażyczyć sobie na zebraniu notariusza i podjąć uchwałę o zmianie sposobu zarządu: zapisać, ze zarząd sprawowany będzie w sposób przewidziany w art. 20 i kolejnych ustawy o własności lokali. Wówczas wybierzemy sobie, zgodnie z tymi zapisami ustawy, zarząd spośród osób fizycznych i zdecydujemy, czy zarządzamy sami, czy powierzamy to profesjonalistom... Możemy też podjąć uchwałę o tym, ze na zebraniach uchwały podejmowane będą większością udziałów obecnych na zebraniu. Z doświadczenia wiem, ze często bywa tak, ze na zebrania przychodzi tak mało ludzi, że są problemy z podejmowaniem uchwał, a to zakłóca działalność wspólnoty. Opłata za administrację to opłata za prowadzenie wszystkich naszych spraw: za księgowość, ewidencję, windykację, za wyszukiwanie dla nas wykonawców różnych usług itd. Zapewniam, ze jest co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.02.07, 21:40 wszystko swietnie, chociaz stawki i tak sa za duze, ale.... niech ten administrator najpierw zrobi COKOLWIEK na osiedlu. Przed chwila wrocilem z Soplicowa - to jest tragedia co tam sie dzieje. Woda stoi wszedzie. Droga za budynkami jest nieprzejezdna, woda po osie, wiem o kilku przypadkach uszkodzen samochodow. Zalany jest caly parking, woda podchodzi pod budynki. Przeciez one zaczna niedlugo osiadac!!! Pod nasza 15 od kilku miesiecy jest jedno wielkie jezioro. Nie znam sie na budowlance ale moge sie zalozyc, ze to nie pozostaje obojetne dla stanu fundamentow, murow itp. Moze byc tak, ze jak na wiosne zaczniemy urzadzac mieszkania to beda pekaly sciany, osiadaly fundamenty. Poza tym widzialem na osiedlu dwa smietniki: jeden jest totalnie przepelniony,a do drugiego nie ma dojscia bo trzeba sie przedzec przez zalana droge. Podobnie jest ze skrzynkami pocztowymi, wokol nich bajoro... Jesli do wiosny nic sie nie poprawi i nadal na osiedlu bedzie taka totalna rozpierducha, na pewno nie podpisze aktu notarialnego z zapisem o narzuconym przez Pajo administratorem. I jesli z tego powodu Pajo bedzie robilo jakies problemy z podpisaniem aktu to z przyjemnoscia pozwe Pajo. I bez najmniejszych problemow wygram. Mam jeszcze jeden pomysl. Moze by tak zaintersowac jakas telewizje albo gazete tym co sie dzieje na osiedlu... Mam wrazenie, ze to by byla najskuteczniejsza forma nacisku na Pajo. A jezeli jest tak, ze utrzymanie drogi jest w gestii gminy i to ona odpowiada za ta stojaca wode, to jeszcze lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 20.01.07, 19:31 Bardzo jestem ciekaw podstaw, zwłaszcza prawnych, przekonania parterowców, ze są właścicielami ogródków, bo z niczego to nie wynika. I dlaczego oskarża sie developera, o to, ze parter chce ogródków a piętro nie ma ochoty nic dawać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:34 Ale pietro ma przeciez poddasze... a parter ogrodek. Jezeli ogrodki nie maja nalezec do tych z parteru to dlaczego tamci z pietra maja miec poddasze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirass Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:14 Siemka, Czy to takie cięzkie do zrozumienia nie ma jakiś poddaszy, ponieważ konstrukcja oprocz budynków 1-3 nie jest przygotowana do zabudowy poddaszy. A kto mieszka na parterze to ma ten nieszczesny ogrodek, i niech sobie na nim robi co mu sie podoba, ja mam mieszkanie u gory i nie mam zamiaru sie wpierdzielać sasiadowi na dole na JEGO ogródek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 03.02.07, 22:11 Cześć A jakiego Wam narzucają administratora? Stawka 55 gr za metr jest KOSZMARNIE WYSOKA!! Przeciez to osiedle na wsi, stawka w Wawie to 40 gr, sprawdźcie sami w necie. Ceny wyższe J niż w stolicy to tanio ?:) Tym bardziej, ze jeśli to administrator , którego mam na myśli to prezes i 99,9% pracowników działa bez licencji. I jeszcze jedno J - nie ma takiej sytuacji, że jeżli ktoś nie pokazał sie na zebraniu to nie głosuje. Jest to niezgodne z uchwała Sądu Najwyższego, wg. której osoby nieobecne za zebraniu głosują pisemnie (list polecony do administratora) Ma to na celu nie dopuszczenie do sytuacji, w której na zebrania przychodzą tylko osoby sprzyjające administratorowi i jego pomysłom. Wiecie o co chodzi? Dlatego ważna jest większość głosów, ale tylko WSZYSTKICH głosów! Pamiętajcie o tym!! Odpowiedz Link Zgłoś
kononowicz8 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 10.02.07, 17:01 Witam wszystkich, to mój pierwszy post dot. PAJO. Jak mam byc szczery,to zanim kupiłem mieszkanie na tym osiedlu rodem z "Alternatywy 4", czytałem Wasze wypowiedzi i... raczej wiedziałem na co się piszę. No ale wolę to niż 40-letnią deskę na Ratajach (jakby nie było, cena za metr prawie o połowę niższa niż w Poznaniu). Jeśli chodzi o kwestię ADMINISTRATORA i innych podobnych kwestii to mogę powiedzieć jedno- z tego co widzę, większość z nas to młodzi ludzie z ikrą, więc... NIE DAJMY SIĘ DYMAĆ !!! Zacieśnijmy współpracę, opłaćmy jakiegoś prawnika który w naszym imieniu będzie załatwiał sprawę administratora. Niestety nie mogłem przyjść na spotkanie, ale jestem ciekaw co ustalono. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kononowicz8 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 10.02.07, 17:06 A kwetia ogródków i poddaszy jest dla mnie jasna- ja mam górę i adaptuję sobie poddasze. Sąsiad z dołu nie robi z ogródkiem co chce-jeśli nie zasadzi kartofli i nie będzi mi smrodzić grillem przez cały dzień to nie będziemy się gniewać ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajacy Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 11.02.07, 15:13 czesc mam pytanie chyba juz wszystkie domki www.pajo.pl/mieszkania.php chodzi mi te pietrowe juz sa sprzedane :( powiedzicie mi jak mozecie ile mniej wiecej kosztował m2 za takie lokum i jak to wyglada z oplatami czy majac takie mieszkanoko pietrowe placi sie czynsz miesieczny czy jakos inaczej ? co powiecie o libra bo widze ze tez tam buduje domki i jak ogolnie jest z dojazdami do Poznania z komornik ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 12.02.07, 10:11 skąd ty się chłopie urwałeś?! Wydrukuj sobie całe forum od początku i wieczorem sobie przeczytaj a wszystkiego się dowiesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajacy Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 12.02.07, 18:17 widzisz zadalem pare pytan i zamiast poswiecic mi 5 minut i odpowiedziec mam czytac ponad 400 wypowiedzi :D thx mistrzu miłego wieczoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 12:34 Witam wszystkich. Jak sądzicie co zmusiłoby ich do wykonania prób ciśnieniowych przed oddaniem budynku? Czy ktoś może wie czy to jest obowiązkowe? Osobiście mam mieszkanie na piętrze i nie chcę nikogo zalać pierwszego dnia, tylko dlatego, że nie sprawdzono instalacji, a wiem, że bywało tak na innych osiedlach. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 19:15 każda instalacja po wykonaniu jest poddawana próbie ciśnieniowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka3a Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 09:55 Witam serdecznie, kilka słów odnosnie postępów z organizacją wspólnoty. Do GP Administrator wpłynęło wczoraj pismo od mieszkańców bloków 84a-e. W skócie chodzi o wywiązywanie się "GR" z obowiązków administratora, którym się samozwańczo stał, odnośnie żądanych przez nich wpłat, braku zebrania z mieszkańcami i ustalania z nimi tych składek itp., itd. Na odpowiedź mają 14 dni, a w poniedziałek ma przyjechać pani z Firmy GR na wizytację (sic!) osiedla, czy rzeczywiscie jest tyle zaniedbań, niedoróbek.... Brak słów na komentarz... A pieniądze chcą juz od grudnia 2006, moim zdaniem do czasu zebrania i negocjacji składek (albo zmiany administratora) nie powinniśmy wpłacać im ani złotówki. Tak jak mówił Piotrek, połowa z tych kwot wzięta jest z sufitu i myślę, że takie będzie także ich rozliczenie się z nami z tych pieniędzy. No niestety jaka praca taka płaca... ja tez i my wszyscy musimy przepracować cały miesiąc żeby dostać wypłatę, nie ma nic za darmo. To tyle celem informacji, pozdrawiam mieszkańców i nieszczęśliwą 15-stkę,powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: wspólnota mieszkaniowa 16.02.07, 21:53 Witam serdecznie. Inko- jestem jak najbardziej za!!! Nie zapłacę ani złotówki osobie, która nazywa się administratorem, i będę przekonywał do tego wszystkich pozostałych mieszkańców!!! Bo niby za co???? Na osiedlu nie jest nic zrobione, szanowny pan prezes, nasz zarządca, nawet nie raczył zaszczycić swoją obecnościa naszej wspólnoty, oj przepraszam, raz przyjechał swoją suuuuuper furą za duuuużą kasę, i nie potrafił odpowiedzieć na najprostrze pytania... I wyglądał na osobę, która od nas, przypadkowych mieszkańców, dowiedziała się o tym, że jest naszym administratorem...Żałosne... Zresztą do dzisiaj nikt z tego nieszczęsnego GR nie potrafi odpowiedzieć na jakiekolwiek pytanie odnoście zasad funkcjonowania wspólnoty. W biurze siedzi "wspaniała" pani Lucynka, która nie za bardzo ma pojecie o zarządzaniu wspólnotą, a jedyne co potrafi powiedzieć, to to, że będzie spotkanie... kiedy? nie wiadomo... Zresztą powierzanie zarządzania osiedlem firmie, która istnieje od grudnia uważam za duże ryzyko.... Wiec wszyscy "dłużnicy" GR-administrator - trzymajmy się razem!!! Bo tylko w ten sposób możemy coś zdziałać, a przynajmniej próbować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 14:23 Witam wszyskich do a lub j lub po prostu do administratora. Podejrzewam, ze masz problemy z interpretacją przepisów prwanych - w ustawie o własności lokali nie ma słowa na temat wynagrodzenia administratora od wielkości udziału. Wynagrodzenie administratora to nie jest nieruchomosc wspolna!!!! Nieruchomośc wspólna to prad, woda, oświetlenie Nie ma również żadnego innego przepisu regulującego te kwestię , wybór rozliczenia należ tylko i wyłącznie do mieszkańców, którzy decyduja o tym na zebraniu i do realizacji swoich projektów nie potrzebują notariusza( również takie bzdety napisałeś, pewnie dla odstraszenia wszelkiej inicjatywy, bo przecież notariusz kosztuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a czy j... Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:27 art. 18 ust. 2a (o zmianie sposobu zarządu powierzonego w trybie przewidzianym w art. 18 ust. 1) i art. 14 oraz 12 ustawy o własności lokali (to o płaceniu proporcjonalnie do udziałów i o tym, co zaliczamy do kosztówz zarządu nieruchomością wspólną. Wynagrodzenie zarządu czy zarządcy jest tam wprost wymienione). Polecam lekturę. W naszym przypadku mamy, niestety, do czynienia z zarzadem powierzonym w sposób określony w art. 18 ust. 1... Nie chcę odstraszyć żadnej inicjatywy, chcę tylko, żeby nie było sytuacji takiej, że GR administrator, czy jak on tam się zwie, zwoła zebranie, zostanie podjęta uchwała i nie będzie ona podjęta w takiej formie, jaka jest wymagana przez prawo. W naszym przypadku zarząd jest wpisany do księgi wieczystej (mam na myśli tę "gruntową" oczywiście). Złożymy wniosek do sądu o wpis zmiany sposobu zarządu z załączoną "zwykłą" uchwałą a sąd go odrzuci bo to, co zostało uczynione notarialnie może być zmienione tylko w ten sam sposób. A GR administrator będzie się śmiał... Chcę, żebyśmy wszyscy wiedzieli, jakie są procedury wymagane przy podejmowaniu tak ważnych spraw. A taka "impreza" na możliwości wspólnoty nie jest droga - 200zł. plus wypisy plus VAT (22%). No i potem koszt wniosku o wpis zmiany sposobu zarządu. To nas chyba nie odstraszy. A może to ty, Prawniku jesteś tutaj przedstawicielem gr administratora, mającym za zadanie wyprowadzać nas w pole, wciskać jakieś kity, żeby nasze działania były nieskuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 17:46 art 18 ust 2a 2a. Zmiana ustalonego w trybie ust. 1 sposobu zarządu nieruchomością wspólną może nastąpić na podstawie uchwały właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza. Uchwała ta stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej. no cóz moje wnioski po przeczytaniu powyższego tekstu sa zgoła inne:) zamierzasz za kazdym razem kiedy mieszkańcy podejmą inna decyzje ciagać ich do notariusza? zapomniałeś że to przeważnie młodzi ludzie z małymi dziećmi i hipotekami na głowie?:) hmmm sprytne, szybko okaze się, ze lepiej trzymac sie schematu administratora bo taniej.... art 14 Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy. prosze podac mi miejsce w którym jest napisane, mieszkańcy płaca wg udziałów??? art 12 Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem. 2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach. 3. Uchwała właścicieli może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych lokali. i tu wyjaśniam po raz kolejny mylisz dwie zasadnicze sprawy koszty utrzymania nieruchomości wspólnej o których mowa w art 12 i na które składają sie oświetlenie, antena TV, podlewanie trawki z kosztami zarządu nieruchomością o których mowa w art 14 i gdzie ejszcze raz powtarzam nie ma wzmianki o wynagrodzeniu adminisrtatora ze stawka za metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.net.perfekt.pl 19.02.07, 21:32 Cóż, ja nie chcę ciągnąć wspólnoty do notariusza. Artykuł ten dość jednoznacznie jednak określa sposób, w jaki można zmienić sposób zarządu ustalony w umowie o wyodrębnieniu i sprzedaży lokalu: można to zrobić na podstawie uchwały zaprotokołowanej przez notariusza. Nie mam pojęcia, jak inaczej można zrozumieć ten artykuł. Może mi powiesz? Wierz mi, to nie jest mój wymysł, protokołowania przez notariusza wymaga ustawa i ja nic na to nie poradzę. Zapewniam Cię, że żadnego sędziego, mającego wpisać zmianę sposobu zarządu do księgi wieczystej nie wzruszą nasze małe dzieci, ani hipoteki... Jeśli jesteś prawnikiem to wiesz, co mówi Kodeks cywilny o formie czynności prawnych. I jeszcze jedno: widzę, ze nie jest Ci znana ani teoria ani praktyka. Nie chodzi się w tym celu do notariusza, tylko zaprasza się go na zebranie. I jest to tak, że podejmuje się uchwałę, w której ustala się, ze zarząd będzie sprawowany wg art. 20 i kolejnych UWL, czyli że zarząd będzie wybierany spośród osób fizycznych. Później notariusz może iść do domu, a my podejmujemy już kolejne uchwały: że zarząd będzie złożony z następujących osób:....... I wtedy zmiana składu zarządu nie wymaga już protokołu sporządzonego przez notariusza. Pytasz, gdzie ustawodawca mówi o tym, ze ponosimy koszty utrzymania nieruchomości wspólnej proporcjonalnie do udziałów? Zaraz po tym pytaniu cytujesz stosowny fragment - "Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach." Nie widzisz tego? A cytowany przez Ciebie art. 14 w p. 5 mówi o tym, ze wynagrodzenie zarządu czy zarządcy jest elementem kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej - nie widzisz tego? Koszty, o których mowa w art. 12 i w art. 14 to te same koszty, tylko jeden art. opisuje, co się na te koszty składa, a drugi o tym, jak je należy rozliczać. Poczytaj może troszkę na ten temat zanim wdasz się w dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 17:49 a czy j.. "W naszym przypadku mamy, niestety, do czynienia z zarzadem powierzonym w sposób określony w art. 18 ust. 1... Nie chcę odstraszyć żadnej inicjatywy, chcę tylko, żeby nie było sytuacji takiej, że GR administrator, czy jak on tam się zwie, zwoła zebranie, zostanie podjęta uchwała i nie będzie ona podjęta w takiej formie, jaka jest wymagana przez prawo." a wiesz jakie watunki musza być spełnione, zeby ustawa została podjęta zgodnie z prawem? niewiele musi ja przegłosowac większość..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.net.perfekt.pl 19.02.07, 21:34 ...i musi to zaprotokołować notariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.02.07, 09:24 bawia mnie te wasze teoretyczne polemiki na temat ustawy... poziom 1 roku zaocznego prawa - kazdy mysli, ze juz jest gwiazda palestry:) a tymczasem na osiedlu jak syf byl tak jest nadal, nie robi sie nic. Osiedle tonie w blocie, trawniki porozjezdzane, wokol smietnikow syf, w nocy egipskie ciemnosci. Brawo chlopcy!! nie ma jak to jalowo pier.... caly tygodniami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek kanalizacja budynku 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:31 Rozmawialem z kierownikiem dzisiaj. Twierdzi, ze termin oddania 30 marca jest aktualny. Maja nasze mieszkania podlaczac do istniejacej nitki kanalizacji. Trzymam go za slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łysy Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.devs.futuro.pl 21.02.07, 11:52 w sobote jest zebranie naszej wspólnoty nie wiem czy to ma sens bo te osoby które najgłośniej krzyczały o zmianie administracji ugaduja sie teraz za naszymi plecami z firma pajo.Są podejrzenia że Ci panowie którzy mieli załatwić zmiane administracji nagle zmienili zdanie i chcą pozostać przy obecnej. Co jest bardzo dziwne? .Śmierdzi to jakąś przewałką.Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:46 Przedstaw się może, a następnie coś Tobie wyjaśnię. Wydaję mi się, że mało wiesz a dużo mówisz. Z chęcią bym się z Tobą spotkał i powiedział co myślę o takim gadaniu pustym. Nie pozdrawiam, niemiłego dnia Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:51 To było do tego "Łysego" (nick mówi sam za siebie...) Przedstaw się może, a następnie coś Tobie wyjaśnię. Wydaję mi się, że mało wiesz a dużo mówisz. Z chęcią bym się z Tobą spotkał i powiedział co myślę o takim gadaniu pustym. Nie pozdrawiam, niemiłego dnia Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO mieszkania plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:36 ostatnio jakby cieszej o pajo, czy to znaczy, ze jest jakby lepiej, czy juz nie macie sily?\\ ja chce odkupic mieszkanie na plewiskach, mam nadzieje, ze mimo wszystko bedzie mi sie milo mieszkalo Odpowiedz Link Zgłoś
fonkosz Re: wspólnota mieszkaniowa 19.03.07, 00:46 witam czy orientuje sie ktoś jaki poślizg bedzie miała 17 bo z tego co widze to chyba bedzie oddana w maju? a co do wspólnoty i stawek to może jakiś przetarg ogłośic na administratora? niech sie biją i wygra najlepszy he he !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dariam_26 Re: wspólnota mieszkaniowa 19.03.07, 19:44 Witam! Ja również czekam na oddanie 17, ale mi powiedziano (kierownik) że pod koniec kwietnia odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
fonkosz Re: wspólnota mieszkaniowa 19.03.07, 23:33 dzisiaj dzwoniłem do kierownika i powiedział mi że 30 maja teraz osuszają bajorko i mają robic kanalize a jeszcze musi wejsc energetyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:26 dzwonil do mnie gosc od instalacji gazowych.Zakladaja u mnie instalacje w kuchni. Kaloryfery i piec ma byc dopiero w marcu, ale twierdzi ze do 30 sie wyrobia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.icpnet.pl 28.02.07, 19:49 Witam sąsiadów z 15. Dzisiaj dzwonił do mnie instalator - elektryk (IWA). Chcą żebym przyjechał "odebrać" wszystkie gniazda elektryczne itd. i się z nim rozliczył. Czy do kogoś też dzwonił, płacicie mu przed odbiorem mieszkania? Trochę takie dziwne to dla mnie, bo przecież podłączeń nie zrobili, są "gołe" kable. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:25 no to mamy nowego administratora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:25 tzn??? możecie napisać coś więcej???thx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:27 do mnie tez dzwonil. tez bym chcial sie wstrzymc z odbiorem zanim nie sprawdze czy wszysto dziala. Nie wiesz kiedy bedzie to mozliwe? kiedy podlacza prad? podpisales juz w pajo umowe z energetyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 22:15 my już podpisaliśmy umowę z energetyką, ale wiadomo, że to ruszy dopiero jak "odbierzemy" liczniki. Co do elektryka to też najchętniej byśmy się wstrzymali, w końcu nie dopełnił jeszcze warunków umowy-nie ma skrzynki z bezpiecznikami, no i nie wiadomo czy wszystko działa... raczej się wstrzymamy do odbioru-ciekawe co on na to... PS ktoś wie o co chodzi z tym administratorem? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki 03.03.07, 21:18 Witam wszystkich. Widzę, że pojawiły się pytania odnośnie administratora. Więc podzielę sie z pozostałymi uczestnikami forum "skromnymi" informacjami, które posiadam. Sprawa administratora dotyczy z tego co wiem tylko wspólnoty 84D a-e, więc pierwsze pięć budynków. Na spotkaniu z nieszczęsnym GR-administratorem 28 lutego uchwałą zdecydowanej wiekszości mieszkańców wspólnoty wybraliśmy innną firmę,która nami bedzie zarządzać a mianowicie firme Santer. Co prawdą firmy nie znam, ale myślę, że to dobry wybór, bo każda firmą lepsza byle nie firma GR- administrator, która ściśle współpracuję z PAJO!!! Takie jest przynajmniej moje zdanie... Ale ta zmiana dotyczy jak na razie tylko naszej wspólnoty - reszta jest nadal zarządzana przez GR. A co do odbiorów instalacji elektrycznej, to my również tak mieliśmy, za łącza i dodatkowe usługi płaciliśmy elektrykowi w maju, wprowadziliśmy się w sierpniu a prąd podłaczyli nam dopiero w drugiej połowie pażdziernika, więc tak naprawdę płacilismy w ciemno nie mając żadnej pewności, że wszystko jest OK, mało tego, mieliśmy już wykończone mieszkanie, więć gdyby się okazało, że coś jest nie tak, Pajo kuło by nam w świeżutko wykończonym, wymalowanym mieszkanku... na szczęście obyło się bez tego... Pozdrawiam wszystkich sąsiadów, tych obecnych i przyszłych oczywiście również!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.icpnet.pl 04.03.07, 21:44 Witam wszystkich. Jesli chodzi o administratora SANTER to trochę nie trafiony wybór. Mieszkam właśnie na osiedlu, które jest zarządzane przez tę firmę. Mogę tylko powiedzieć, że mają niezły burdel w papierach a rozliczenia, które przesyłają są tak nieczytelne, że SZOK!!!! Nie jest to moje mieszkanie, ale właściciel ciagle się na nich skarży i ma z nimi ciągle problemy. Wyliczyli mi właśnie, że mam niedopłaty 2000zł za wodę za 2006 rok, gdzie tak naprawdę przez ten rok zużyliśmy wody na niewiele ponad 1000zł - a płacimy im zaliczki. Kazali płacić właścicielowi czynsz za 2 miejsca postojowe w hali garażowej a tak naprawdę jedno miejsce jest jego własnością. Trzeba wpłacać im pieniądze osobno na różne konta za różne świadczenia, a jak właściciel wpłacił im raz kasę na jedno konto to naliczyli mu odsetki za opóźnienia. Co do czystości nie mam większych zastrzeżeń tylko tyle, że klatki myją najtańszymi środkami czystości z Auchan, które dają wiele do życzenia (straszny zapach - aż się nie dobrze robi). Pozostaje tylko mieć nadzieję, że w przypadku Soplicowa będzie lepiej. a propos jakie stawki zaproponowali.??? Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki 07.03.07, 22:34 Witam serdecznie. Co do Santera to my z żoną jak na razie nie mamy żadnego zdania - czekamy na pierwsze spotkanie i wszystko sie okaże... Stawek jeszcze nie znamy, jedynie wstepną ofertę - z tego co pamiętam to coś ponad złotówkę od metra mieszkania. Ale bardzo wielkie dzięki przedmówcy za cenne uwagi w sprawie firmy - warto będzie przedyskutować te tematy na najbliższym spotkaniu... Pozdrawiam serdecznie.... PS. Zmiana administatora przyniosła jeszcze jeden dość ciekawy efekt na naszym osiedlu - nagle kierownik uznał iż kostka brukowa była jednak nieprawidłowo ułożona - bo poprawili, i będą latarnie na osiedlu... i ponoć drenaż też robią...pozostaje tylko się cieszyć.... jak to niewiele trzeba żeby budowlańców pajo zmobilizować... może to przypadek...nieistaote - ważne, że może będzie lepiej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukka Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:51 coś podejrzana cisza ostatnio na tym forum... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PAJO os. Soplicowo Komorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 07:25 też mi troszke ta cisza przeszkadza, ale po wizytach na osiedlu widzę, że prace posuwają się ostro do przodu obu tak dalej!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m23 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.epsa.pl 21.02.07, 13:09 witam przyszłych mieszkańców Soplicowa:-) Co do Libry-domków nie ma już wolnych od dłuższego czas-wiem,bo sama kupiłam. Libra buduje obecnie takze mieszkania w Komornikach (takze dwupoziomowe)na ul.Młyńskiej (po drugiej stronie ul.Poznańskiej)ale nie wiem czy są jeszcze jakieś wolne-nie zaszkodzi zadzwonić-przewidziane sa 3 etapy odbioru wiec moze na ostatni jeszcze nie ma zapisów....chociaż wątpię Przyszli mieszkańcy Pajo! Nie wiem na kiedy macie terminy osbioru poszczególnych mieszkań ale pogońcie Pajo,bo na budowie jestem praktycznie co tydzień i wierzcie lub nie-tam za wiele sie nie dzieje,zeby nie powiedziec,ze nic. Pozdrawiam i życze powodzenia oraz wytrwałosci w walce z Pajo! m23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny3 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.171.92.6.crowley.pl 14.03.07, 17:30 Witam Mam ofertę kupna mieszkania na parterze os. Soplicowo (wybudowane przez firmą Pajo, a raczej w budowie, bo ma być do końca marca), ale chcialabym się dowiedziec czegoś więcej od osób, które już tam mieszkają: czy mieszkania sa ok., tzn., czy nie ma wilgoci, czy pękają ściany, jakie usterki się pojawły itp. I jak faktycznie wyglada sprawa z tymi ogródkami. Będę wdzieczna za informacje, bo jest to inwestycja na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 217.153.202.* 15.03.07, 07:38 jaka cena? jeśli to nie tajemnica:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 07:39 a tak z czystej ciekawości jaka cena teraz za metr ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.171.92.6.crowley.pl 15.03.07, 10:35 To juz z rynku wtórnego i wychodzi 4600 za metr :-( Odpowiedz Link Zgłoś
piter1982 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 17.03.07, 13:19 Witam serdecznie. Piszę z uprzejmym zapytaniem do osoby piszącej jako "czarny" - odnośnie ceny 4600zł za metr??? Które do mieszkania??? I co jest w wyposażeniu tego mieszkania - czy może stan developerski... Jeśli tak niezłe przebicie ceny... Będę wdzięczny za odpowiedź... Pozdrawiam może przyszłego sąsiada... Odpowiedz Link Zgłoś
rydel1978 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki 19.03.07, 06:25 Witam Cię piter1982:-) Taka cena nie jest obecnie niczym nadzwyczajnym! Przejrzyj sobie ogłoszenia np. na gratce. I to wszystko się sprzedaje!! Wiem bo moja kumpela właśnie sprzedaje na naszym osiedlu swoje mieszkanie za podobną cenę!! Zeszłoroczny boom cenowy mieszkań dotarł także do Komornik!!!!:-) i ceny raczej się nie zatrzymują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.171.92.6.crowley.pl 20.03.07, 09:39 Oczywiście, że stan developerski (mieszkania mają być oddane do końca marca tego roku). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.icpnet.pl 23.03.07, 16:58 Witam sąsiadów z 15-stki. Jak myślicie odbierzemy mieszkania 30 marca tak jak zapewniał nas kierownik budowy? Ja osobiście w to wątpię. Macie jakieś nowe informacje o odbiorach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 18:17 w tej pogodzie napewno nie, daje sobie rękę obciąć. dołóżmy jeszcze z dwa tygodnie bo idą święta itd. trzymam kciuki za postępy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.03.07, 11:30 witam wszystkich z 15-ki. Wrocilem z krotkich wakcji i od razu zadzwonilem do kierownika budowy w sprawie odbioru mieszkania. No i oczywiscie okazalo sie, ze termin 30.03 jest nieaktualny. Tym razem podal termin 10-15 kwiecien, bo padal snieg,bo swieta i takie tam gadki. Nie ma o czym gadac z tym gosciem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.P. Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 212.2.100.* 28.03.07, 10:28 Drodzy sąsiedzi oczekujący na odbiór mieszkań z 15. Właśnie dzwoniłem do Kierownika budowy w sprawie odbioru mieszkania, bo 30 marca już tuż tuż. Oczywiście tak jak się spodziewałem nie odbiorę w terminie ale jest duże prawdopodobieństwo, że odbiorę je jeszcze przed świętami, około 6 kwietnia (no ciekawe!!!). Nasuwa mie się jednak pytanie co z administratorem, którego narzuca Pajo! Podpisujemy akty notarialne a później będziemy z niego rezygnować tak jak nasi sąsiedzi z pierwszych bloków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart1 Re: PAJO os Soplicowo KOmorniki IP: 194.209.126.* 29.03.07, 07:52 Jesli chodzi o termin odbioru to wiadomym jest, że 30.03 jest nieaktualne jak wpisał mój poprzednik. Byłem wczoraj (28.03.07) na budowie i brakuje warstwy wyrównawczej, tynku i farby w segmencie E i F od strony drogi osiedlowej. Drogę cały czas robi ciężki sprzęt, nie ma też nadlewek betonowych na tarasach i balkonach (przynajmniej nie rzuciły mi się w oczy), w blokach wcześniej są. W segmentach E i F nie mateż podbitki (od strony drogi osiedlowej). Coraz więcej jest też kostki betonowej na samym osiedlu. Wewnątrz budynków widać, że montują grzejniki i drzwi wejściowe do poszczególnych mieszkań, brak też jest parapetów wewnętrznych (zaglądałem do okien w segmencie D, E, i F). Moim okiem (a też jestem budowlańcem) to zostało im jakieś 2 tygodnie, więc na odbiór trzeba się nastawić po świętach. Widziałem, że mieszkania się wietrzą w każdym jest otwarte okno. Cieszmy się, że technologia ściany jednowarstwowej w jakiej wykonane są nasze M, nie posiadają ocieplenia, dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie będziemy się borykać z wilgocią. Co do administratora to Pajo musi jakiegoś narzucić bo administrator musi jakiś być, oczywiście jestem za tym aby po podpisaniu aktów notarialnych poszukać lepszego administratora (skorzystamy z doświadczeń mieszkańców innych bloków). Mam nadzieję, że wszyscy mieszkańcy 15 będą wporządalu, bo własne mieszkanie to 50% szczęścia, drugie to dobry sąsiad. Pozdrawiam. Bart. Odpowiedz Link Zgłoś