Dodaj do ulubionych

Zmiany w komunikacji miejskiej po Nowym Roku

28.12.05, 20:00
nic tylko pogratulowac.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szy Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! IP: *.icpnet.pl 28.12.05, 23:45
      No to jeszcze jedna sprawa - przystanek autobusowy koło Kupca Poznańskiego
      w kierunku Rataj... konieczny dla autobusu A oraz dla autobusów nocnych.
      Powrót ze Starego Rynku na Rataje wiąże się albo z cofnięciem się do
      Św. Marcina, koło ul. Piekary, albo ze spacerkiem do Pl. Bernardyńskiego.
      W drugą stronę - w kierunku Kaponiery przystanek znajduje się tuż przy
      wylocie ul. Wrocławskiej.

Druga sprawa, to rozkład jazdy autobusów 231 i 232 jadących od Ronda Rataje.
      Autobusy te jadą na tyle późno, że w przypadku kilkuminutowego spóźnienia
      istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zdąży się przesiąść na Kaponierze.
      Ponadto nie ma też możliwości dojazdu z Rataj na Dworzec Kolejowy,
      a wystarczyło by, gdyby np. 232 zamiast Aleją Niepodległości - kursował
      przez Most Dworcowy i Roosvelta - to tylko kosmetyczna zmiana, a spowoduje
      zdecydowaną poprawę skomunikowania komunikacji kolejowej i nocnej komunikacji
      miejskiej.

Trzecia sprawa, to autobusy przez Most Św. Rocha, które od otwarcia mostu
      1,5 roku temu do tej pory nie wróciły na dawne trasy (chodzi o 74 oraz
      90-kę, a także A).
      Ponadto 90-ka nie dojeżdża do Ronda Rataje, jak to dawniej było,
      a przez to jest utrudniony dojazd w okolice Starego Rynku, na Dworzec
      Garbary oraz brak jest dobrego skomunikowania Poligrodu z akademikami
      UAMu, AE, AR. Dodam, że przedłużenie 90-ki do Ronda Rataje spowodowało by
      także zmniejszenie ilości osób, któe obecnie przeciążają PST.
      Natomiast łączenie linii 76 z 90 wydaje mi się kiepskim pomysłem... może lepiej
      jest 76 przedłużyć do dworca Poznań Garbary, a 90kę do Ronda Rataje - linie
      by się zazębiały, co by ułatwiało przesiadki!!
      • Gość: piotraS Re: Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! IP: *.icpnet.pl 29.12.05, 00:06
        I przystanek 76 przy Multikinie/Starym Browarze...
        • youkonik Re: Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! 29.12.05, 00:18
          nie może być przystanku 76 przy multykinie bo spowodowało to by ogromne
          problemy w ruchy. Wyobraź Sobie, że w 99% autobusby sie zatrzymywał na tym
          przystanku i by powodował zator na KJ i to w obu kierunkach. A na zatoczki nie
          ma tam zwyczajniej miejsca.

a z drugiej strony niech połacza 90 z 76 bo pomału zaczyna nam barkować numerów
          lini dziennych:)
          jestem również za zniesieniem lini 78 i tak:
          od bałtyku do ławicy wzmocniona taborowo by była linia nr 59 i by powróciła do
          starego systemu, a od piątkowskiej w kierunku szarych szeregó przedłużenie lini
          72 które i tak os al. solidarności w kierunku piątkowskiej jeździ puste, a tak
          to by się troszke zapełniło.

A jestem ciekaw czy na 50 puszczą szprotkę, tzn 1056 , bo nie wiem gdzie ona
          autkualnie dziś kursuje, bo ze 101 została wycofana:)
          • Gość: RobuR Re: Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 00:55
            "szprotka" na razie stoi na Kaczej, jako rezerwa, najprawdopodobniej. Będzie
            jeździć na nowej linii nr 50: Ogrody - Górczyn. Swoja drogą mam nadzieję, że nie
            tylko "szprotka" będzie tam jeździc, ale i cos innego też, bo jak policzyłem,
            gdyby tą trase miał obsługiwać jeden autobus - mielibyśmy linię jeżdżąca co
            godzinę. A myślę sobie - że gdyby miała ona mieć sens - muszą być na niej
            conajmniej trzy autobusy, i jazda co minimum 20 minut.
            Co do innych zmian: napisano, że nocki z Rataj powinny jździć wcześniej. Zgadzam
            się. Myślę, że mozna zrobić to tak: 232 zrzucić do krańca Dworzec Główny PKP,
            puszczając go z Rataj 4 minuty wcześniej. 233 do Kaponiery (jak jest), ale NA
            BOGA! po co on w Rozkładzie Jazdy kursow z Zielińca stoi kilka minut na Pustej??
            on musi wyjeżdżać tak, żeby na Kaponierze można siębyło przesiąść. Poza tym fakt
            - problem przesiadek nocnych to utrudnienie w piątki i soboty. W dni powszednie
            "jakoś idzie"
            Co nie zmiena faktu, że reforma układu nocnego by sie przydała. Jak? nalezy
            pójść drogą Łodzi i Warszawy, które zrobiły sobie system: mało linii, punkt
            przesiadkowy w centrum, długie trasy.
            I tak w Poznaniu proponuję: łączyć linie, np: 233 z 234, 235 z 238, 251 z 237,
            236/246 z 240/242.. lub inne wersje. Ale łączenie na długie, transmiejskie
            linie. I postoje na Kaponierze od godziny 0:52 - 1:00 itd.. minimum 5, maksimum
            8 minut. Rozkładowo, oczywiście.
            Podoba mi się pomysł N21 do Marcikowskiego - Piątkowo jako duża sypialnia
            powinna mieć nocne połączenie ze starym rynkiem. Wiem, bo sam maseruję po nocy
            na Teatralke, co jest mocno upierdliwe.
            16 co 5 minut? Jestem jak najbardziej za.
            Linia 50 to też dobry plan.

O 74, 90 i A na Most Ropcha - już pisałem nie raz. Więc się nie wypowiadam.
            Powiem tylko, że powinny wrócić (tzn 74 i A, bo 90-tka ma zostać połączona z 76).
            • youkonik Re: Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! 29.12.05, 01:13
              no ja też mam nadzieje, że nie tylko szprotka będzie obsługiwała linie nr 50.
              A co do pomysłu lini nocnych. To chce przyponieć, że instytucja odpowiedzialna
              za rozkład linii rozdzieliła kilka lini nocnych i tak 231 na 231 i 251, 232 na
              252 i 232, oraz wcześniej 234 na 234 i 243. Tak więc wątpie by MPK chciało je
              znowu połączyć, chociaż było by to lepsze. A z drugiej strony czy my w POznaniu
              nia mamy punktu przesiadkowego w centrum. Na 22, łącznie z N21 linie nocne
              tylko 241,244,245,247 i 249 nie jadą przez Kaponiere!! a kolega podaj akurat
              troszke nie trafne przykłady łączenie lini nocnych, bo proszę zwrócić uwagę, że
              linie 242 i 240 jadą właściwie w tym samym kierunku i ich połączenie nic nie
              dało, tak samo jak połączenie linii 226 i 246. Wg mnie lepszym pomysłem byłaby
              likwidacja lini 244 i jej obługiwanie przez dwa kursy 232 oraz podobnie linia
              247 i 231. Przecież ma tak miejsce w przypadku lini 239 do Kiekrza, niektóre
              kursy jak i Zieleńca 233.
              A co do 16 to zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.
              • Gość: RobuR Nocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:08
                Oto mój projekt linii nocnych w całości:
                231 - Oś. Kwiatowe - Grunwaldzka - Roosevelta - Kaponiera - Sw. Marcin -
                Podgórna - Garbary - Kazimierza Wielkiego - Most Rocha - Jana pawła II -
                Zamenhofa - Starołęcka - Starołeka (231 + 251) /co 30 minut/

232 - Kacza - Promienista - Ściegiennego - Górczyn - Głogowska - Kaponiera -
                Niepodległości - Królowej Jadwigi - Piłsudskiego - Inflancka - Chartowo -
                Kurlandzka - Os. Rusa - (powrót: Kurlandzka - Wiatraczna...) (232 + 252) /co 30
                minut/

233 - Zieliniec - Smołdzinowska - Warszawska - Estkowskiego - Garbary - Podgórna
                - 27 Grudnia - Gwarna - Św. Marcin - Kaponiera - Zeylanda - Kraszewskiego -
                Dabrowskiego - Sianowska - Wichrowa (część kursów do Kiekrza) (233 + 239) /co 30
                minut/

234 - Oś. Dębina - Łozowa - Wspólna - 28 Czerwca 1956 - Wierzbięcice - Królowej
                Jadwigi - Most Dworcowy - Kaponiera - Roosevelta - Pułaskiego - Winogrady -
                Słowiańska - Naramowicka - Serbska - Murawa - Lechicka - Naramowicka - Łużycka -
                Umultowska - Dzięgielowa - Oś. Rózany Potok (234 + 243 + 248) /co 60 minut/ -co
                30 minut na odcinku Oś Dębina - Naramowice naprzemiennie z 244-

235 - Oś Orła Białego - Kurlandzka - Żegrze - Pawia - Orła - Zamenhofa -
                Hetmańska - Głogowska - Kaponiera - Roosevelta - Nowowiejskiego - Niepodległości
                - Przepadek - Armii Poznań - Księcia Mieszka I - Al. Solidarności - Połabska -
                Lechicka - Wojciechowskiego - Stróżyńskiego - Oś. Sobieskiego (235 + 238) /co 30
                minut/

236 - Strzeszyn - Biskupińska - Podolany - Zakopiańska - Strzeszyńska - Lutycka
                - Lechicka - Piątkowska - Al. Solidarności - Witosa - Wojska Polskiego -
                Kościelna - Dąbrowskiego - Roosevelta - Kaponiera - Św. Marcin - Podgórna -
                Garbary - Królowej Jadwigi - Krzywoustego - Kinepolis - Krzywoustego - Pokrzywno
                - Tarnowska - Ostrowska - Spławie - Szczepankowo - Krzywoustego - Kinepolis -
                Krzywoustego - ..... - Strzeszyn (236 + 244) /co 60 minut/ -co 30 minut na
                odcinku Rondo Obornicka - Rondo Rataje naprzemiennie z 246-

237 - Korvita - Koziegłowy - Gdyńska - Główna - Zawady - Podwale - Estkowskiego
                - Wolnica - Solna - Niepodległości - Św. Marcin - Kaponiera - Bukowska -
                Grochowska - Marcelińska - Bułgarska - Jugosłowiańska - Promienista - Kacza (237
                + 240) /co 60 minut/ -co 30 minut na odcinku Korvita - Rycerska naprzemiennie z 247-

241 - Mogileńska - Warszawska - Jana Pawła II - Baraniaka - Chartowo -
                Kurlandzka - Piaśnicka - Chartowo - Żegrze - Kurlandzka - Obodrzycka - Forteczna
                - Starołeka /co 60 minut/ -co 30 minut na odcinku Chartowo - Starołęka
                naprzemiennie z 239-

242 - Dworzec PKP - Dworcowa - Kaponiera - Grunwaldzka - Reyonta -
                Arciszewskiego - Sciegiennego - Głogowska - Leszczyńska - Opolska - Dębiec (249)
                /co 30 minut/

244 - Oś. Dębina - Łozowa - Wspólna - 28 Czerwca 1956 - Wierzbięcice - Królowej
                Jadwigi - Most Dworcowy - Kaponiera - Roosevelta - Pułaskiego - Winogrady -
                Słowiańska - Naramowicka - Serbska - Murawa - Lechicka - Naramowicka - Radojewo
                (234 + 243 + 248) /co 60 minut/ -co 30 minut na odcinku Oś Dębina - Naramowice
                naprzemiennie z 234-

245 - Mogileńska - Warszawska - Światopełka - Browarna - Dymka - Chartowo -
                Kurlandzka - Piaśnicka - Chartowo - Żegrze - Kurlandzka - Obodrzycka - Forteczna
                - Starołeka /co 60 minut/ -co 30 minut na odcinku Chartowo - Starołęka
                naprzemiennie z 238-

246 - Literacka - Koszalińska - Podolańska - Lutycka - Lechicka - Piątkowska -
                Al. Solidarności - Witosa - Wojska Polskiego - Kościelna - Dąbrowskiego -
                Roosevelta - Kaponiera - Św. Marcin - Podgórna - Garbary - Królowej Jadwigi -
                Krzywoustego - Zamernhofa - Starołęcka - Głuszyna - Sypniewo (246 + 247) /co 60
                minut/ -co 30 minut na odcinku Rondo Obornicka - Rondo Rataje naprzemiennie z 236-

247 - Korvita - Koziegłowy - Gdyńska - Główna - Zawady - Podwale - Estkowskiego
                - Wolnica - Solna - Niepodległości - Św. Marcin - Kaponiera - Bukowska -
                Grochowska - Marcelińska - Bułgarska - Bukowska - Leśnych Skrzatów - Brzechwy -
                Bukowska - Ławica (237 + 242) /co 60 minut/ -co 30 minut na odcinku Korvita -
                Rycerska naprzemiennie z 247-

Miłego czytania :)
          • hippeastrum Re: Zmiany potrzebne też gdzie indziej!! 29.12.05, 10:23
            youkonik napisał:

> a z drugiej strony niech połacza 90 z 76 bo pomału zaczyna nam barkować
            > numerów

To akurat jest kiepski i niemerytoryczny argument. Z drugiej strony połączenie 76 i 90 (choć bardzo ułatwiłoby mi życie) praktycznie odcina starzejący się Dębiec od Dworca Głównego - alternatywą nie jest 71, który przejeżdza obok Dworca PKS - nie chodzi nawet o dojście tego kawałka, co raczej o barierę architektoniczną, jaką jest sam Most Dworcowy.

• lowca.masek Re: Zmiany w komunikacji miejskiej po Nowym Roku 29.12.05, 09:37
      Oho, numeromaniacy znów w akcji... Czy jest może jakiś międzynarodowy konkurs
      na ilość linii w jednym mieście? Jeżeli chce się ludzi zachęcić do korzystania
      z k.m. to trzeba im zaoferować przejrzysty układ, z możliwie najmniejszą liczbą
      linii, ale obsługujących jak największy obszar miasta. Pasażer , nawet
      przyjezdny, powinien w krótkim czasie opanować schemat połączeń a jak to zrobić
      przy ok. 70 liniach dziennych i ponad 20 nocnych? Czy ktoś pomyślał, że zamiast
      rodzić jakieś chore "50" można przedłużyć którąś z linii kończących bieg na
      Górczynie? Np. 75? Mamy wtedy połączenie trzech a nie dwóch węzłów (Dębiec -
      Górczyn - Ogrody) a i mieszkańcy Świerczewa i Dębca otrzymują dojazd do King
      Crossa czy stadionu Kolejorza. A możnaby pójść jeszcze dalej i wydłużyć 75 z
      Ogrodów do Krzyżownik wywalając 61.
      I takich sytuacji aż proszących się o obsługiwanie jedną linią jest w Poznaniu
      więcej, tylko trzebaby zrobić rzetelne badania potoków, a konkretnie tego, ile
      ludzi przesiada sę na węzłach z autobusu na autobus (paranoja) i w jakich
      kierunkach
      • Gość: Luksus Dokładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:01
        Bardzo dobry tokmyślenia, który w tym mieście ma ostatnio odwrotną tendencję.
        Fakt jednak jest taki, że długie linie to ryzyko niepunktualności. Chociaż ten
        argument też można zbić- tramwaj lini 1 jeździł punktualniej na starej trasie
        niż na obecnych 17 i 1 :-P

PS: co to jest 'Szprotka'?? :O
      • caprice83 61 jest potrzebne 29.12.05, 10:08
        przynajmniej jeździ z jako taką częstotliwością, nie to co 86 (wielokrotnie
        pisałam o tym do MKP, zero odzewu, moze Gazeta skontaktowała by się z MPK z
        pytaniem: dlaczego linia która ma dwa razy dłuższą trase jeździ dwa razy
        rzadziej:/).
        Tak więc nie powinno byc kolejnej lini która zawsze będzie opóźniona gdyż nim
        dotrze do Ogrodów musi przejechac pół miasta.
        • lowca.masek Re: 61 jest potrzebne 29.12.05, 10:46
          61 i 75 mają podobną częstotliwość kursowania, więc utrzymanie jej na całej
          trasie Dębiec - Krzyżowniki nie byłoby problemem, a może nawet z czasem
          należałoby ją jeszcze zwiększyć. Dla dojeżdżających z Krzyżownik do centrum nie
          zmieniłoby się nic - autobusem do Ogrodów i dalej tramwajem, ale bezsensownych
          przesiadek z autobusu na autobus unknęliby ci, którzy dalej jadą w kierunku
          Grunwaldu, Marcelina, Raszyna, Górczyna, Świerczewa i Dębca. To mało?
          Punktualność? Kwestia organizacji ruchu. Nowa linia po drodze miałaby dwa
          węzły, na których mogłyby stacjonować rezerwy czynne - w przypadku opóźnienia
          na trasie dyspozytor wysyłałby na linię dodatkowy wóz od którejś z pętli
          pośrednich (np. autobus utknął w korku na Bułgarskiej, to inny wyrusza do
          Krzyżownik z Ogrodów lub do Dębca z Górczyna). Fakt, że do tego potrzebne są
          dwa warunki: 1. poprawnie działający KWSR 2. Odpowiednie dotacje od miasta
          pozwalające na utrzymanie rezerw.
      • Gość: RobuR Re: Zmiany w komunikacji miejskiej po Nowym Roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:14
        Zgadzam się w pełni. Jak najmniej linii, jak najwięcej "długich" tras. Zerknij
        troszkę wyżej co proponuję dla nocnych.
        pozdr.
    • Gość: LMB Nie gratulujmy za szybko IP: *.icpnet.pl 29.12.05, 11:01
      Znowu w MPK nie ma kogoś, kto rozumie co to marketing. OK, linia 50 może
      powstać, ale co to za numer? Kto go zna? Kto wsiądzie do autobusu nieznanej
      linii? Niech zgadnę, MPK nie ma w planach reklamy linii na planowanej trasie.

Z komunikacją miejską jest jak z kazdym innym biznesem: numer linii jest jak
      marka. Stąd mała popularność linii 18.
      • Gość: Matt Re: Nie gratulujmy za szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:01
        Ja codziennie jeżdżę linią 75 i bardzo by mi odpowiadało takie połączenie dwóch
        lini. Zaoszczędziłbym mnióstwo czasu.
        • Gość: dlo Re: Nie gratulujmy za szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:32
          I ja też. Zamiast przesiadek z 75 na 63/82 i kilkunastominutowego spacerka
          podjeżdzałbym autobusem prawie pod samą pracę. Pomysł suuuper!!!!
          • poznanczyk20 Re: Nie gratulujmy za szybko 31.12.05, 15:49
            Z tym, że MPK i ogólne tendencje komunikacyjen w UE mówią o krótkicj sprawnych
            liniach, a nie o megaliniach niepunktualnych wymagających utrzymywania
            niepotrzebnych rezerw!! Dosyć mam już wyczytywania głupot np. o linii typu 86 i
            61 ze paranoją jest że 61 jeździ częściej niż 86 chociaż ten ma dłuższa trasę!!
            Bzdury!! Co Wy wiecie o komunikacji?? 61 jeździ częściej bo jest krótszy io
            potrzebniejszy!! 86 jeździ rzadko bo po kiego grzyba puszczać co 10-12 minut
            linię do Kiekrza?? Chodzi o to, żeby był autobus był w ciągu ulicy Dąbrowskiego
            często,a 86 tam tylko uzupełnia bo on ma za zadanie służyc ludziom z Kiekrza, a
            jak ktoś mieszka przy Sianowskiej/Santockiej to ma problem i niech się nie
            odzywa. Można najwyżej puścic 61 do Krzyzowniki przez te ulice a 86 do Kiekrza
            przez węzeł Wichrowa i będzie teżź dobrze. Ale znowu ci sie odezwią co zamiast
            61 dostaną 86.

Od nocnych też wara, bo system jest idealny a każdy autobus ma się kojarzyć z
            inną trasą i dzielnicą.

"18" jest marną marką?? A co powiecie o linii 3 która jeździ po miescie ponad
            100 lat i tez pusta??

Linia 50 będzie nowością a numer bardzo ładny i niech sobie będzie, a nie łączyć
            to z jakimś 75. Poza tym linia 50 ma jeździć co 30 minut wiec połączenie bedzie
            niemożliwe!

Jak macie gadać słupoty lepiej milczcie.
            • Gość: matt Re: Nie gratulujmy za szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 17:40
              sam gadasz słupoty.
              Mnie się podoba pomysł połączenia linii 75 z hipotwtyczną 50. Ale teraz nie mam
              czsu rozwijać tej myśli. Bo wychodzę na Sylwestra. Czymajcie sie.
              Życzę wszystkim szczęśliwego NOWEGO ROKU!!!
              • Gość: MATT Re: Nie gratulujmy za szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 17:41
              • Gość: MATT Re: Nie gratulujmy za szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 17:42
                TO OCZYWIŚCIE TAKI ŻARCIK Z TYM "CZYMAJCIE".
                pa!
                • Gość: wiki.dl [...] IP: *.la-04.cvx.algx.net 03.01.06, 23:36
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka